De 7 beste lenzen voor macrofotografie van 2023

Maak de perfecte foto van insecten en planten met een goede macrolens

De beste lens voor macrofotografie is een lichtsterke primelens waarmee je dicht bij je onderwerp komt. Ook als je op donkere plaatsen in het bos fotografeert, of in de schaduw van struiken. Want bepaalde gewassen groeien daar beter en sommige insecten houden zich daar verscholen. Die lens laat je dan nog toe om heldere foto’s te nemen van je kleine onderwerp dat je groot in beeld brengt.

Gebruik een ringflitser om licht aan de scène toe te voegen en plaats je camera zo nodig op een laag statief om hem stabiel te houden. Maar weet dat je vaak met je knieën in de modder zit, of een nog lager standpunt inneemt om paddenstoelen, bloemen en mossen te fotograferen, als je je echt wilt toeleggen op macrofotografie. Ook een zoomlens of telelens zal daar weinig of niets aan veranderen.

Zoomlenzen voor macrofotografie bestaan en tussenringen maken van de lenzen in je cameratas ook degelijke macrolenzen. Maar daarbij gaat altijd licht verloren en de kwaliteit zal niet dezelfde zijn. Er bestaat bijgevolg geen afdoend alternatief voor de echte macrolens. Om het even of het een dure of goedkope lens is.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende lenzen op de markt van onder andere Canon, Nikon, Tamron en Sigma. Lees hieronder verder om de beste lenzen voor macrofotografie te vinden.

De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM past op elke EOS spiegelreflexcamera van Canon, met een APS-C of full frame sensor. Het is een primelens uit de professionele reeks, aangeduid met de letter L in de naam, die speciaal is ontworpen voor macrofotografie. Dankzij de bescheiden telelens, met een brandpuntsafstand van 100 mm, fotografeer je kleine onderwerpen op een grotere afstand. Waarbij je zelf niet geraakt. Vaak gaat het om voorwerpen of natuurelementen op hoogte. Zoals de bloesems van een hoogstam fruitboom of versiersels aan een kerktoren. Die neem je dan toch groot in beeld.

Focus op één bloesem om de blaadjes en de kern ervan gedetailleerd in beeld te brengen. Terwijl de andere bloesems in de achtergrond onscherp worden weergegeven tegen een heldere lucht. Gebruik daarvoor spotmeting en het grootste f/2.8 diafragma. Dan bereik je het beste resultaat. De autofocus met een stille motor, aangeduid met USM, en de beeldstabilisator, herkenbaar aan IS, zorgen voor de scherpte. Als je sluitertijd voldoende kort is, uiteraard. Maar dat is vaak geen probleem wanneer je in de richting van de hemel fotografeert. De kunststof en metalen behuizing van de lens bevat 15 goede glaselementen. Deze goede lens voor macrofotografie kan tegen dauw en stuifmeel.

Minimale scherpstelafstand: 30 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 625 gram

Let altijd op de naam van de lens die je koopt. Eén letter maakt soms een wereld van verschil. Zo is de Canon RF 100mm f/2.8 L Macro IS USM bedoeld voor Canon systeemcamera’s, omdat ze een RF- vatting heeft. Daarnaast heeft ze een kleine minimale scherpstelafstand van 26 cm en een maximale vergrotingsfactor van 1,4.

Maar weegt ze ook ruim 100 gram meer dan de EF-lens. Ze bevat 17 in de plaats van 15 goede glaselementen en deze zijn asferisch, waardoor lensfouten worden voorkomen. Gelijkenissen zijn er ook. Ze behoren beide tot de professionele reeks en ze hebben een USM motor.

Die geruisloze autofocusmotor zorgt samen met de ingebouwde beeldstabilisatie voor haarscherpe macrofoto’s. Met de telelens trek je de natuur in om paddenstoelen te fotograferen in de herfst. Je vindt ze meestal tussen de afgevallen bladeren, omdat ze die verteren. Maar macrofotografie in huis behoort zeker ook tot de mogelijkheden.

Als je met licht en water creatief probeert te zijn. Door aan abstracte waterplons fotografie te doen. Gebruik een ringflitser en een snelle sluitertijd van 1/2000 seconde. Richt je macrolens op een kom met vloeistof en laat er voorwerpen in vallen. Fotografeer de opspattende druppels door alert te reageren. Deze lens kan wel tegen een stootje en is stof- en spatwaterdicht.

Minimale scherpstelafstand: 26 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1,4 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 730 gram

Bij de Sigma 105mm F2.8 EX DG OS HSM moet je nagaan welke vatting de lens heeft, om te weten voor welk cameramerk deze lens voor macrofotografie is bedoeld. Het is een goedkope lens die als alternatief voor macrolenzen van Canon, Nikon of Sony kan worden gebruikt. Maar aangezien ieder merk een eigen vatting heeft, past niet elke Sigma macrolens op elke camerabody. Het prijsverschil zit hem verder vooral in de gebruikte materialen en de afwerking van de lens. Zo is het glas van een iets mindere kwaliteit, bevat de behuizing meer kunststof, is die niet stofdicht en lijkt de stabilisatie minder goed te werken.

Ook de communicatie met de camerabody verloopt stroever, omdat de elektronica van een lens en camera van hetzelfde merk beter op elkaar zijn afgestemd. Maar de prijs-kwaliteitverhouding van de lens is goed. Deze goedkope lens heeft een minimale scherpstelafstand van 31 cm. Dat is voldoende om bloemen en insecten groot in beeld te brengen. Hij heeft een stille autofocusmotor, bij Sigma in de naam als HSM aangeduid, en een degelijke ingebouwde beeldstabilisator. De lens is samengesteld uit 16 glaselementen die in 11 groepen samenzitten. En de primelens heeft een vergrotingsfactor 1, waardoor de zoeker precies weergeeft wat er op de foto komt.

Minimale scherpstelafstand: 31 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1 | Filtermaat: 62 mm | Gewicht: 725 gram

Met een groothoeklens bestemd voor macrofotografie neem je macrofoto’s in een ruim kader. Zoals paddenstoelen in een bed van bladeren, mossen op een omgevallen boomstronk, of vlinders op een struik vol bloemen. Met het juiste licht worden het feeërieke plaatjes, omdat de scherpte goed op je onderwerp zit, er een mooie sfeer in de foto ontstaat en de scherptediepte beperkt blijft. De Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM is een lichtsterke lens waarmee je dat kunt verwezenlijken. Je grootste f/1.8 diafragma geeft je een fraai bokeh effect. Want het diafragma telt 9 lamellen waardoor je in de achtergrond wazige rondingen krijgt.

Deze goede lens voor macrofotografie telt 11 glaselementen in een metalen behuizing, gebundeld in 9 groepen, die ten opzichte van elkaar bewegen bij het scherpstellen. Ze heeft ook een ingebouwde beeldstabilisator om cameratrillingen op te vangen. Samen met de interne stappenmotor toveren ze scherpe foto’s op de full frame sensor van je systeemcamera. De 305 gram lichte primelens breng je gemakkelijk tot vlak bij je onderwerp. De minimale scherpstelafstand is 17 cm. Ideaal om scherpe en gedetailleerde macrofoto’s te nemen. Ga wel naar buiten als het droog is, want de primelens is niet weerbestendig. Om de lens een beetje te beschermen, gebruik je een filter van 52 mm.

Minimale scherpstelafstand: 17 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1:2 | Filtermaat: 52 mm | Gewicht: 305 gram

Bij Nikon wordt macro aangeduid als micro. De Nikon AF-S 105mm f/2.8G ED IF VR Micro is bijgevolg een goede lens voor macrofotografie, ook al vind je macro niet terug in de naam. De telelens neemt je relatief verre onderwerp groot in beeld. Dat is handig bij stekende insecten die je maar beter niet te veel lastigvalt, zoals: hommels, wespen, horzels en steekvliegen. Je fotografeert ze veilig met een 105 mm lens, vanaf ongeveer 31 cm. De lens heeft een geruisloze SWM-autofocusmotor en een heel goede beeldstabilisator, waarmee je de scherpte op de juiste plaats houdt.

Want met een f/2.8 diafragma is de scherptediepte beperkt en komt alleen het insect scherp op de foto. Zijn omgeving die sowieso al beperkt in beeld komt, wordt helemaal wazig gemaakt. Deze lens past op een Nikon spiegelreflexcamera met APS-C of full frame sensor. Ze heeft speciale ED glazen in een behuizing van kunststof en metaal. Daarmee heb je een stevige lens in handen, die lensfouten in de foto voorkomt. Dat is belangrijk bij macrofotografie omdat je onderwerp wordt uitvergroot en de eventuele gebreken dan alleen nog harder opvallen. Met deze lens heb je daar geen last van.

Minimale scherpstelafstand: 31 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1 | Filtermaat: 62 mm | Gewicht: 790 gram

De Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD 1:2 macro is een betaalbare lens voor macrofotografie waarmee je in je eigen huis of achtertuin fotografeert. Dankzij een minimale scherpstelafstand van 12 cm kom je dichtbij je onderwerp en leg je de structuur daarvan haarscherp vast. Zoals je die amper ziet met het blote oog. Dat is ideaal voor minimalistische macrofotografie en ook voor creatieve, abstracte foto’s. Waarbij je iets bijzonders maakt van het lijnenspel in beeld, of van de oneffenheden in het oppervlak van de voorwerpen waarop je de camera richt. Het speciale LD glas zorgt voor een helder plaatje.

Scherpstellen gebeurt volledig manueel of met een stille scherpstelmotor met interne focus. Zodat er geen bewegende elementen uit de macrolens komen, wanneer je heel dicht bij je onderwerp zit. Een beeldstabilisator heeft deze Tamron primelens niet. Maar bij een beperkte brandpuntsafstand van 24 mm is die minder belangrijk. Let goed op de vatting van de macrolens en ga na of ze op jouw camera past. Anders ben je er uiteraard niets mee. De lens is spatwaterdicht en stofbestendig. Je neemt ze gemakkelijk mee wanneer je een wandeling maakt in het park of het bos. Ze weegt amper 215 gram.

Minimale scherpstelafstand: 12 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1:2 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 215 gram

Met een lens voor macrofotografie leg je kleine planten en insecten levensgroot vast. Maar creatieve geesten knutselen zelf ook minuscule taferelen in elkaar, met miniatuurmannetjes op elementen uit de natuur. Zoals: mossen, grassen, takjes, een paddenstoel met stippen, of een oesterzwam. En met voorwerpen die overal in huis liggen, zoals: een mondmasker, spiegel of fruit. Monteer je fotocamera op een statief en richt je goede macrolens op je kleine poppenkast. Tot je de juiste beeldhoek voor je reeks van foto’s hebt gevonden. Met een 50 mm macrolens kom je tot op 16 cm van de scène, zodat wat zich daar afspeelt levensecht lijkt.

De Sony FE 50mm f/2.8 Macro past op een Sony-systeemcamera met een APS-C of full frame sensor. De 8 asferische glaselementen geven je onderwerp haarscherp weer. Wanneer je de focus manueel goed hebt gelegd, of het scherpstellen hebt overgelaten aan de aansturing vanuit de camera. De lens heeft zelf geen stille autofocusmotor en ook geen beeldstabilisatie. Maar die heb je niet nodig bij een fototoestel dat op een tafelstatief staat. Met het f/2.8 diafragma houd je de scherptediepte beperkt. Zo zie je niets van de keuken of de living in de achtergrond. Maar blijft alle aandacht bij wat je hebt geknutseld. Deze lens is niet weersbestendig. Maar bij macrofotografie in huis is dat niet erg.

Minimale scherpstelafstand: 16 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1 | Filtermaat: 55 mm | Gewicht: 236 gram

Goedkope lens
Afbeelding: Canva.com

Welke is de beste lens voor macrofotografie?

De beste lens voor macrofotografie in huis of in de natuur is een lichtsterke primelens waarmee het mogelijk is om dichtbij je kleine onderwerp te komen. Zodat je het levensecht op je uitvergrote foto kunt plaatsen. De lens heeft bij voorkeur speciale glazen die lensfouten voorkomen. Omdat zelfs de kleinste onregelmatigheden bij macrofotografie enorm opvallen. Met een diafragma van f/2.8 of een nog grotere lensopening beperk je de scherptediepte. Zo blijft de aandacht bij het insect of de bloem in de voorgrond en dwaalt je blik niet verder af.

Een stille autofocusmotor is mooi meegenomen en een ingebouwde beeldstabilisator is vooral nodig bij telelenzen die voor macrofotografie zijn bedoeld. Omdat je zo ongewenste trillingen tegengaat en de foto scherp blijft. De lens is bij voorkeur weersbestendig, zodat je ze in alle omstandigheden kunt gebruiken. Ook als je met water werkt of op de vochtige bodem in het bos gaat liggen. Een zoomlens voor macrofotografie heeft het voordeel dat je van brandpuntsafstand kunt veranderen zonder je te moeten verplaatsen. Maar de scherpte en de lichtsterkte zijn vaak minder goed. En met tussenringen verlies je ongeveer 2 stops. Bovendien is scherpstellen op oneindig niet meer mogelijk.

Welke instellingen kies je voor macrofotografie?

Plaats je camera bij voorkeur op een laag statief en gebruik je afstandsbediening of draadontspanner om trillingen te voorkomen. Dat levert scherpere beelden op. Uit de hand fotograferen, kan uiteraard ook. Maar zoek dan voldoende steun en monteer een macrolens met ingebouwde beeldstabilisator op je fototoestel. Kies een groot diafragma zoals f/1.4 of f/2.8, om de scherptediepte te beperken en een snelle sluitertijd mogelijk te maken. Want ook die is noodzakelijk om je onderwerp scherp weer te geven.

Vliegende insecten rusten wel eens op een bloem, maar zitten zelden stil. Van dichtbij fotograferen, vergroot het risico op onscherpte. Zeker wanneer de sluitertijd te lang wordt. Met een sluitertijd van 1/250 seconde of korter, is de kans op dergelijke problemen nihil. Verhoog de ISO-waarde zo nodig om die waarde te bereiken. Of plaats een ringflitser op je lens voor macrofotografie om heldere en heel gedetailleerde macrofoto’s te nemen, waarvoor iedereen meteen in bewondering staat.

Beste lens
Afbeelding: Canva.com

Tot zover onze lijst beste lenzen voor macrofotografie.
Meer gedetailleerde raad vind je in de vorm van advies over straatfotografie, familie– of portretfotografie en landschapfotografie.
Meer artikels vind je op de overzichtelijke camera-pagina.

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.