De 8 beste lenzen voor portretfotografie van 2023

Maak de perfecte portretfoto met de juiste lens

De beste portretlens is een lichtsterke primelens van je cameramerk, met een brandpuntsafstand van meer dan 50 mm. Daarmee lijkt het antwoord meteen gegeven, op de vraag waaraan een goede lens voor portretfotografie moet voldoen. Maar op iedere regel zijn uitzonderingen. Ook bij fotografie. Daarom zetten we alle goede portretlenzen voor jou op een rijtje. En we vertellen je wanneer je welke lens gebruikt.

We beginnen met een groothoeklens waarmee je iemand in zijn omgeving portretteert. En waarmee het gemakkelijker is om een portret ten voeten uit te maken. Bovendien is het de beste lens om een goede groepsfoto te nemen. De standaardlens geeft op de foto weer wat je met het blote oog ziet. En met een goede telelens neem je busteportretten en close-ups tegen een wazige achtergrond.

Zelfs een goede zoomlens komt in aanmerking voor de prijs van beste portretlens, ook al heeft ze niet de kwaliteiten van een primelens. We vertellen je waarom dat zo is en waaraan die lens moet voldoen. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken en de beste lens voor jouw budget kunt vinden.

Beste Canon 35mm: Canon EF 35mm f/2 IS USM

Voor je full frame spiegelreflexcamera van Canon is de Canon EF 35mm f/2 IS USM de beste lens voor portretfotografie waarbij je een deel van de achtergrond mee in beeld neemt. Om je geportretteerde in zijn omgeving te tonen of om een groepsfoto te nemen voor een gebouw. Heb je een Canon camera met een kleinere sensor, moet je rekening houden met de cropfactor. Want de goede EF-portretlens past op elke Canon EOS camera. Dus ook op een APS-C camera.

De Canon EF 35mm f/2 IS USM heeft een vaste brandpuntsafstand. Daardoor is het belangrijk dat jij als fotograaf het juiste standpunt inneemt voor het nemen van je foto’s. Dankzij het grote diafragma met 9 lamellen kun je ook bij weinig licht fotograferen. De autofocus helpt je bij het scherpstellen en de ingebouwde beeldstabilisatie zorgt er mee voor dat je foto’s scherp blijven. Ook als je een langere sluitertijd gebruikt om je onderwerp correct te belichten.

De speciale asferische glazen, die lensfouten corrigeren en waas op je foto’s tegengaan, zitten in een kunststof koker. Daardoor kan het gewicht van deze goede portretlens worden beperkt tot 335 gram. Gebruik een 67 mm uv-filter of polarisatiefilter om mooiere kleuren en contrasten in je portretten te krijgen. Vooral wanneer je merkt dat de lucht nogal bleek wordt weergegeven of lichtreflecties in het glazen kantoorgebouw in de achtergrond moeten worden voorkomen.

Minimale scherpstelafstand: 24 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,24 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 335 gram

Beste Nikon 35mm: Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED

Ook de Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED is geschikt voor zakelijke portretfotografie, waarbij je arbeiders in een bedrijfshal of bedienden voor hun kantoorgebouw in beeld brengt. En je de zaakvoerder aan zijn bureau portretteert in zijn ruim kantoor. De groothoeklens geeft namelijk een belangrijk deel van de achtergrond weer en brengt die ook scherper in beeld dan een telelens zou doen. Zelfs al gebruik je de grootste diafragmaopening f/1.8 in plaats van de kleinste f/16.

De primelens met vaste brandpuntsafstand heeft een SWM stille autofocusmotor, vergelijkbaar met de USM van Canon, voor geruisloos scherpstellen op je onderwerp. Zo schrikt je model niet op terwijl jij uitzoekt hoe je de persoon het beste fotografeert. De opnamehoek bepaalt hoe je de omgeving in beeld brengt. Houd er met een groothoeklens altijd rekening mee dat er perspectiefvertekening kan optreden. Fotografeer je vanuit een lager standpunt, lopen de lijnen in de hoogte naar elkaar toe.

De asferische glaselementen zitten in een kunststof en metalen behuizing. De combinatie van beide materialen zorgt ervoor dat de portretlens spatwaterdicht is. Bovendien is ze stofbestendig, maar op de zwakkere plaatsen kunnen zware schokken nog schade aan de lens toebrengen. Deze lens weegt 305 gram, heeft een minimale scherpstelafstand van 25 cm en een filtermaat van 58 mm.

Minimale scherpstelafstand: 25 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,16 | Filtermaat: 58 mm | Gewicht: 305 gram

Beste Canon 50mm: Canon EF 50mm f/1.4 USM

De Canon EF 50mm f/1.4 USM is een goedkope portretlens in vergelijking tot de Canon EF 50mm f/1.2L USM, die tot het professionele gamma van Canon behoort en viermaal duurder is. Hoewel beide lenzen amper van elkaar verschillen. De duurdere lens is vervaardigd uit metaal en net iets lichtsterker. Terwijl de goedkope lens uit kunststof en metaal bestaat, waardoor ze minder tegen grote schokken en stof kan. En ze wat sneller zal verslijten wanneer je ze vaak mee op reis neemt.

Maar creatieve portretfotografie is met om het even welke lens van Canon mogelijk, die aan de strenge kwaliteitsnormen van het merk voldoet. Belangrijk is vooral het standpunt dat je inneemt. Een 50 mm lens is de ideale reportagelens, geschikt om mensen waarheidsgetrouw te fotograferen, zoals jij ze met het blote oog ziet.

Ga je op een halve meter van de persoon staan, komt hij groot in beeld. Anders neem je meer van de achtergrond mee. En dan kan daar al eens bokeh ontstaan, als het licht juist zit en jij het grootste diafragma f/1.4 gebruikt.

Deze lens heeft een minimale scherpstelafstand van 45 cm. Het asferisch glas heft lensfouten op en de stille autofocusmotor zorgt ervoor dat je discreet portretten kunt nemen en de persoon naturel op de foto verschijnt. De Canon EF 50mm f/1.4 USM heeft een gewicht van amper 290 gram, terwijl het professionele alternatief precies het dubbele weegt.

Minimale scherpstelafstand: 45 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,15 | Filtermaat: 58 mm | Gewicht: 290 gram

Beste Nikon 50mm: Nikon AF-S 50mm f/1.4G

De allerbeste standaard portret- en reportagelens voor je Nikon spiegelreflexcamera is de Nikon AF-S 50mm f/1.4G. Dankzij de stille AF-S autofocus stel je totaal ongemerkt scherp op je onderwerp. Zodat de persoon die je wilt portretteren niets doorheeft van jouw intenties en zich normaal blijft gedragen terwijl jij je foto’s neemt. De lens draagt op die manier bij tot de bijzondere portretfotografie, waarbij je iemand afbeeldt zoals hij echt is. Iedereen zal zichzelf meteen in je foto’s herkennen.

Dankzij de grote diafragmaopening f/1.4, slaag je erin om ook bij slecht licht heldere portretfoto’s te nemen, waarbij je de achtergrond wazig weergeeft. Zo versterk je de focus op je hoofdpersonage in beeld en verdwijnen storende elementen in het niets. Dankzij de 9 diafragmalamellen krijg je een iets rondere bokeh dan met de Canon 50 mm lens die 8 lamellen telt. Maar perfect is het effect nog niet.

Hoewel de Nikon AF-S 50mm f/1.4G in zijn categorie de beste lens voor portretfotografie is, blijft er ruimte voor verbetering. Zo is de 280 gram lichte lens gevoelig voor schokken en stof. Ze heeft geen beeldstabilisatie en geen speciale glaselementen die lensafwijkingen en vervormingen opvangen.

Minimale scherpstelafstand: 45 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,15 | Filtermaat: 58 mm | Gewicht: 280 gram

Beste Canon 85mm: Canon EF 85mm f/1.8 USM

Met de Canon EF 85mm f/1.8 USM breng je de persoon die je portretteert groot in beeld, zonder dat je daarvoor te dichtbij moet komen. De minimale scherpstelafstand van deze goede portretlens is 85 cm, waardoor je altijd uit de persoonlijke ruimte van je model blijft en het model zich meteen op zijn gemak voelt bij het begin van de fotosessie.

Met deze lichtsterke portretlens neem je prachtige foto’s waarbij het model scherp in beeld komt tegen een wazige achtergrond. Merk je dat de focus toch nog beter kan, maak je gebruik van de handmatige functie die verbeteringen aanbrengt, zonder dat je van AF naar MF moet schakelen.

Zo blijf jij de baas over de portretten die je neemt. De mindere kantjes van de lens zijn: de schokgevoelige kunststof en metalen behuizing, de gevoeligheid voor stof en het gebrek aan beeldstabilisator of speciale glaselementen.

Minimale scherpstelafstand: 85 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,13 | Filtermaat: 58 mm | Gewicht: 425 gram

Beste Nikon 85mm: Nikon AF-S 85mm f/1.8G NIKKOR

De Nikon AF-S 85mm f/1.8G NIKKOR weegt 350 gram, of net 75 gram minder dan de gelijkaardige lens voor portretfotografie van Canon. Terwijl de glaselementen groter zijn en de koker ook 2 mm langer. Maar in de Nikon lens zit meer kunststof verwerkt, waardoor ze lichter wordt.

Daardoor is deze lens ook gevoelig voor schokken. Maar ze is wel stofbestendig en spatwaterdicht. De kortste scherpstelafstand is 80 cm. Waardoor je meer ruimte nodig hebt om mooie portretten te nemen. De Nikon AF-S 85mm f/1.8G NIKKOR is een goede telelens en een prima portretlens.

Ze heeft een stille autofocusmotor, met een manuele focusoverheersing, net zoals de Canon lens. Zodat je de scherpstelling handmatig kunt verfijnen. De grootste diafragmaopening is f/1.8 en de kleinste f/16. Waardoor je in alle lichtomstandigheden mooie foto’s neemt en zelf bepaalt of je een wazige of scherpe achtergrond wilt.

Groot nadeel is het gebrek aan beeldstabilisator. Bij langere sluitertijden treedt dan sneller onscherpte op. Tenzij je de camera op een goed statief plaatst.

Minimale scherpstelafstand: 80 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,12 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 350 gram

Beste Canon 70-200mm: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

De Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM is een veelzijdige telelens uit het professionele gamma van Canon. Waarmee je niet alleen prachtige portretfoto’s neemt, maar ook sport- en actiefoto’s, foto’s van wilde dieren en productfoto’s. De zoomlens geeft je veel bewegingsvrijheid en stelt je in staat om vanaf hetzelfde standpunt zowel busteportretten als close-ups te schieten door aan de zoomring van de lens te draaien. Terwijl je gebruikmaakt van diafragma f/2.8, wat voor een 200 mm bijzonder lichtsterk is.

Het vaste diafragma is een grote troef. Want veel andere lenzen hebben op die brandpuntsafstand f/5.6 als grootste opening. Met een f/2.8 win je een paar stops, waardoor je een polarisatiefilter van 77 mm op je lens kunt plaatsen. En je volle kleuren in de achtergrond krijgt wanneer je je toelegt op kunstzinnige portretfotografie. Of prachtige contrasten in je zwart-wit portretfotografie, met details in zwart en wit, gecombineerd met een grote waaier aan grijstinten.

Deze goede portretlens is spatwaterdicht en stofbestendig, heeft een geruisloze autofocusmotor en een ingebouwde beeldstabilisator. Die heb je wel nodig. Om cameratrillingen op te heffen tijdens het fotograferen en ervoor te zorgen dat je in alle omstandigheden scherpe foto’s krijgt. Want door de 1,48 kg die de lens weegt, komt het zwaartepunt van de camera meer vooraan te liggen.

Minimale scherpstelafstand: 1,2 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,21 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 1,48 kg

De beeldstabilisator van de Nikon AF-S Nikkor 70-200 mm f/2.8 E FL ED zorgt ervoor dat je met de zware lens lange tijd vanuit de hand kunt fotograferen. Bij een brandpuntsafstand van 200 mm is 1/200 seconde een veilige sluitertijd. Maar de beeldstabilisator verlengt die tijd met 2 tot 3 stops. Waardoor je in slechte lichtomstandigheden geen statief nodig hebt. Want dat beperkt vooral je bewegingsvrijheid bij het nemen van sport- en portretfoto’s.

De Nikon AF-S Nikkor 70-200 mm f/2.8 E FL ED is vooral ontworpen voor snelle actiefotografie. De geruisloze autofocus volgt je onderwerp bij elke beweging. Dat heeft ook voordelen wanneer je modellen in beeld neemt om mooie portretten te schieten. Zo kun je hen vrij voor de camera laten bewegen terwijl jij aan de lopende band foto’s neemt. Je mag erop vertrouwen dat zij scherp op de foto’s staan. Ook als de scherptediepte beperkt is.

De portretlens heeft een 2,9 maal optische zoom. Waardoor je het onderwerp gemakkelijk dichterbij haalt en beter in het beeldkader plaatst. De minimale scherpstelafstand is 1,1 meter om goede close-ups en busteportretten te nemen. Wil je het model ten voeten uit op de foto, dan moet je veel meer plaats voorzien.

Minimale scherpstelafstand: 1,1 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,21 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 1,43 kg

Beste portretlens
Afbeelding: Canva.com

Welke is de beste lens voor portretfotografie?

Alles hangt af van de omstandigheden. Een lichtsterke primelens heeft vaak speciale glaselementen die scherpere foto’s geven. Een zoomlens heeft het voordeel dat je lens het onderwerp dichterbij haalt voor mooie busteportretten en close-ups. Of je een 35 mm, 50 mm of 85 mm kiest, heeft te maken met wie je in welke omstandigheden portretteert. Voor een groepsfoto of een portret van iemand in zijn omgeving, kies je een groothoeklens. Die is ook handig voor een portret ten voeten uit. In de andere gevallen geniet een telelens de voorkeur, omdat die de persoon mooier weergeeft tegen een wazige achtergrond.

Welke instellingen kies je voor portretfotografie?

Ook dat is situatieafhankelijk. Bij zakelijke portretfotografie waarbij je wilt tonen welk beroep iemand uitoefent, waar hij werkt of welke status hij heeft, kies je een lage ISO en een klein diafragma. Omdat een f/11 bijvoorbeeld scherpere foto’s oplevert, met een grotere scherptediepte. Houd je meer van kustzinnige portretfotografie of van zwart-wit portretfotografie, dan kan je foto meer ruis verdragen. Waardoor een hogere ISO geen probleem vormt. Anderzijds kun je ook de scherptediepte beperken en kiezen voor een groot diafragma f/2. Omdat je daarmee nog meer het accent legt op één bepaald lichaamsdeel. Bij portretten, bij voorkeur de ogen.

Beste lensvered
Afbeelding: Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.