Beste luchtbevochtiger

Gezien de kwaliteit van de lucht makkelijker te analyseren wordt gaat de vraag naar luchtbevochtigers omhoog. Vandaar ook de nood naar de juiste informatie, en een lijst van beste luchtbevochtigers van 2020. Luchtvochtigheid kan je meten met een hygrometer of hygrostaat. Soms is deze ingebouwd in de luchtbevochtiger maar je kan deze ook apart aankopen. Dat luchtvochtigheid een invloed heeft op zo goed al alles lees je onderaan in dit artikel.

Ondertussen kennen we ze wel allemaal, luchtbevochtigers zorgen voor een aangename en gezonde, of alvast optimale, luchtcondities. Te vochtige of te droge lucht kan leiden tot irritaties in de luchtwegen, en zelfs tot schade aan het huis. Zoals geweten kan hout uitzetten door toevoeging van vocht, of net krimpen bij het ontbreken van vocht. Dit zijn allemaal factoren die inspelen op de nood aan een luchtbevochtiger. Deze lijst van de beste luchtbevochtigers 2020 geeft u een idee van welk toestel het beste bij jouw situatie past.

TOP 5 – Beste luchtbevochtigers 2020

Teveel van het goede kan ook. Heb je een groot budget en wil je verschillende toestellen combineren in één Dyson dan heb je met de AM10 de perfecte aankoop. Enerzijds een luchtbevochtiger van hoge kwaliteit. Anderzijds een ingebouwd ventilatie systeem voor zomerse verkoeling. Door het verspreiden van waternevel heb je meer vochtigheid in de lucht. Door de ingebouwde Dyson UV wordt dit gereinigd van bacteriën alvorens in jouw huis rond te dwarrelen. De Dyson AM10 is te besturen via afstandbediening, nog een klein extra voordeel. Ideaal voor ruimtes tot 25-30 vierkante meter.

“Beste luchtbevochtiger 2020” – Doorgelicht

Een reservoir van 2L zorgt ervoor dat het toestel lang gebruikt kan worden. Toch moet je na 8uur werking bijvullen. Dit toestel van Philips maakt gebruik van NanoCloud technologie. Een filtering systeem dat zorgt voor een verlaging (tot wel 90%) van bacteriën. Daarnaast heeft de Philips een ingebouwde hygrometer. Hierdoor kan het de lucht automatisch analyseren en het vochtgehalte automatisch regelen.

“Luchtbevochtiger woonkamer” – Doorgelicht
Editor’s pick 2020

Het toestel heeft drie verschillende standen en een ingebouwde timer. Ook ingebouwd in deze luchtbevochtiger is een voor-verwarmingsfunctie. Het voor-verwarmingssysteem zorgt ervoor dat bacteriën of ziektekiemen niet verder verspreid worden. Zo weet je dat het toestel geschikt is voor alle type kamers. Ook opmerkelijk is het geluid. Met slechts 15 decibel is de Medisana amper hoorbaar. Ideaal voor de kinderkamer of slaapkamer. Het toestel is bedoelt voor kamers tot 30 vierkante meter.

“Prijs / kwaliteit luchtbevochtiger” – Doorgelicht

Enerzijds werkt de Vicks Sweet dreams als een luchtbevochtiger. Deze heeft drie standen en maakt gebruik van Ultrasoon Cool Mist technologie. Deze is geschikt voor kinderkamers, heeft een stille werking en geen risico op brandwonden. Anderzijds werkt de Sweet Dreams als nachtlicht.

“Luchtbevochtiger kinderkamer” – Doorgelicht

Dankzij de geïntegreerde hygrostaat stel je eenvoudig de gewenste luchtvochtigheid in. De Stadler Form Oskar meet continu het percentage aan vocht in de lucht. wanneer dit te laag is, start hij automatisch met bevochtigen. Deze versie van de Oskar is ideaal voor kamers tot 30 vierkante meter. Heb je een grotere, of kleinere kamer, dan zijn er andere versies van Oskar beschikbaar.

“Luchtbevochtiger grote ruimte” – Doorgelicht

Meer over onze keuzes

Goedkope luchtbevochtiger

Medisana UHW

De eerste vraag dat je jezelf moet stellen is ‘Waarvoor heb ik een luchtbevochtiger nodig?’. Is dit voor een kleine ruimte, zoals de slaapkamer of woonkamer, dan is een luchtbevochtiger met kleine capaciteit meer dan genoeg.

De Medisana UHW is zowat de goedkoopste – maar nog steeds kwaliteitsvolle- luchtbevochtiger. Dit toestel is ideaal voor kamers groter dan 30m² en kleiner dan 75m³. Hiermee is de Medisana UHW in directe competitie met het duurdere model van Philips dat later in deze lijst van beste luchtbevochtigers van 2020 besproken wordt. Het toestel gebruikt zo’n 23 centiliter water per uur. Met een tank van meer dan 4 liter ben je dus even goed.

Is het reservoir leeg dan zal de bevochtiger zich automatisch uitschakelen. Hiermee bespaart je energie, wat ook kan via de energie besparingsstand. Gezien het een toestel is dat toch relatief vaak opstaat is dit belangrijk om je rekening laag te houden. Om je van rust te voorzien is er ook een geluidsarme stand. Zo blijft het geluid onder de 25 decibel.

De Medisana heeft nog twee speciale standen. De eerste is een energie besparingsstand, hierdoor is het apparaat bijna niet terug te zien op je energie rekening. Naast de energiezuinige stand beschikt dit apparaat ook nog over een geluidsarme stand, hierbij komt het geluid niet boven de 25 decibel uit.

Luchtbevochtiger met waterdamp

Philips HU4803/1

Zoek je naar een simpele luchtbevochtiger dan gaat de keuze meestal tussen de Medisana UHW en de Philips HU. De laatste is iets duurder, en is eerder te vergelijken met de Medisana AH665. In vergelijking met deze toestellen maakt de Philips gebruik van een koudwaterverdamper, daar waar de Medisana eerder ultrasone luchtbevochtigers zijn.

Het reservoir van de Philips HU is ook kleiner dan die van andere luchtbevochtigers. Met 2 liter blijft het toestel redelijk lang actief, toch zal je het bijna elke dag moeten aanvullen. Met een vol reservoir is het toestel tot 8 uur werkende. Is het reservoir leeg dan sluit de bevochtiger zich automatisch af en zet hij een melding op het display. Ook is het belangrijk dat de luchtfilter af en toe vervangen wordt.

Dit is dan ook ne één van de grootste voordelen van de Philips, het gebruik van NanoCloud technologie. Een filtering systeem (dat je apart kan kopen) dat zorgt voor een verlaging (tot wel 90%) van bacteriën. Daarnaast heeft de Philips een ingebouwde hygrometer. Hierdoor kan het de lucht automatisch analyseren en het vochtgehalte automatisch regelen. De twee grote pluspunten aan de Philips HU4803 Luchtbevochtiger.

De Philips is eerder geschikt voor kleine ruimtes. Voor de slaapkamer of kinderkamper is deze stille luchtbevochtiger een ideale aankoop. Idealiter wordt deze gebruikt in ruimtes tot 25m². Daarbij heeft het toestel ook een nachtstand of slaapmodus. Hierdoor zie je enkel nog een klein LED lampje. Gedurende de dag kan je gebruik maken van de stille-, normale- of krachtige bevochtiging.

Fase 1: het absorberende filter op de bevochtiger vangt grote deeltjes op, zoals haar van mensen/huisdieren, en stof wanneer droge lucht wordt opgezogen.

Fase 2: de geavanceerde verdampingstechnologie met NanoCloud-technologie bevochtigt de lucht door watermoleculen aan de lucht toe te voegen, zonder bacteriën of kalk.

Fase 3: gezonde lucht wordt met een constant snelheid uit de bevochtiger geblazen, voor een gezonde vochtige lucht zonder vorming van waternevel in het huis.

Stille luchtbevochtiger – slaapkamer

Medisana AH665 (ultrasoon)

Vooral in wintermaanden is een luchtbevochtiger een gewenst item in het huishouden. De luchtvochtigheid daalt vaak onder het gewenste niveau, u geraakt sneller vermoeid en kan last krijgen van luchtwegen. Met de AH 665 van Medisana kan je de relatieve luchtvochtigheid makkelijk verhogen. Het toestel heeft drie verschillende standen en een ingebouwde timer. De timer kan ingesteld worden op twee, vier of zes uur. De standen baseren zich eerder op de kracht van het toestel.

Ook ingebouwd in deze luchtbevochtiger is een voorverwarmingsfunctie. Daar waar Philips gebruik maakt van NanoCloud filters gebruikt Medisana dit alternatief. Het voorverwarmingssysteem zorgt ervoor dat bacteriën of ziektekiemen niet verder verspreid worden. Zo weet je dat het toestel geschikt is voor alle type kamers.

De AH665 heeft ook een ruim waterreservoir. Via een ultrasone bevochtiging kan het toestel ettelijke uren functioneren. Het 4,5 liter waterreservoir zorgt ervoor dat deze slechts af en toe aangevuld moet worden. Daarnaast heeft het met 75 Watt meer dan kracht genoeg om de drie standen te ondersteunen. Zo kan je kiezen uit stil, normaal en krachtig.

De voordelen aan de Medisana AH665 zijn het gewicht en het geluid. Met 1,1 kilo is deze luchtbevochtiger één van de lichtste op de lijst van beste luchtbevochtigers. Toch moet het niet onderdoen in kracht of capaciteiten. Ook opmerkelijk is het geluid. Met slechts 15 decibel is de Medisana amper hoorbaar. Ideaal voor de kinderkamer of slaapkamer. Het toestel is bedoelt voor kamers tot 30 vierkante meter.

De ingebouwde hygrometer zorgt er ook voor dat het toestel ingesteld kan worden om automatisch te functioneren. De nachtmodus zorgt ook voor extra instellingen gedurende je slaap.

Luchtbevochtiger voor kinderkamer

Vicks sweet dreams

Vicks is een bekend merk op het gebied van verkoudheid- en griepsymptomen. Inmiddels wordt Vicks 100 jaar wereldwijd in meer dan 70 landen verkocht en mag het zich het meest verkochte verkoudheidsmerk ter wereld noemen. De laatste in onze lijst van beste luchtbevochtigers is er één voor de kinderkamer.

Hier gaat Vicks gaat nog een stapje verder. Lucht bevochtigen is inderdaad belangrijk, maar waarom niet binden aan andere easy-to-use toestellen. Zij maken van je luchtbevochtiger een nachtlampje en luchtreiniger. Alles in één stuk, ideaal voor de kinderkamer.

Enerzijds werkt de Vicks Sweet dreams als een luchtbevochtiger. Deze heeft drie standen en maakt gebruik van Ultrasoon Cool Mist technologie. Deze is geschikt voor kinderkamers, heeft een stille werking en geen risico op brandwonden. Anderzijds werkt de Sweet Dreams als nachtlicht.

De ingebouwde projector zal automatisch drie beelden roteren op het plafond. Dit kan in drie verschillende themas, ieder thema heeft 3 roterende beelden. Het gebruik van Vapo Pads zorgt ervoor dat je een geurtje kan verspreiden in de kamer – menthol, rozemarijn of bijvoorbeeld lavendel.

Makkelijk te vullen, reinigen en gebruiken. Een simpele regelknop en een grote vulopening zorgen voor extra makkelijk gebruik. Met een reservoir van 3,8 liter kan je wel even door. In permanent is dit goed voor 24 uur. Het toestel is gemaakt voor ruimtes tot 35 vierkante meter.

Luchtbevochtiger grote ruimtes

Stadler Form – Oskar BIG

Hoewel veel toestellen in deze lijst van beste luchtbevochtigers ultrasoon zijn is de Stadler een koudwaterverdamper. Op deze manier is deze bevochtiger zuiniger in energie dan zijn concurrenten via ultrasoon. ‘Oskar’ wordt het vaakst gebruikt voor grote ruimtes. Zo heb je ook een ‘Oskar Big’. Het gebruik van waterdamp wordt op deze manier zeer interessant. Grote ruimtes kunnen een verborgen kost zijn als men spreekt over consumptie van een luchtbevochtiger.

Dankzij de geïntegreerde hygrostaat stel je eenvoudig de gewenste luchtvochtigheid in. Zo kies je uit 5 verschillende standen tussen de 40 en 55 procent. De Stadler Form Oskar meet continu het percentage aan vocht in de lucht. Wanneer dit te laag is, start hij automatisch met bevochtigen.

Deze versie van de Oskar is ideaal voor kamers tot 30 vierkante meter. Heb je een grotere, of kleinere kamer, dan zijn er andere versies van Oskar beschikbaar. Zo heb je Oskar Big en Oskar Little.

Hoewel het geluid een klein minpuntje is, het maakt namelijk iets meer geluid dan andere. Is het ontwerp toch iets om naar huis over te schrijven. De Oskar is in onze mening een luchtbevochtiger dat goed binnen het interieur past zonder er meteen uit te zien als een bevochtiger. Kwa design lijkt de Stadler meer op een lamp dan wat anders. Ook de filters zijn makkelijk te vervangen.

Daarnaast worden bepaalde standen of situaties aangegeven met LED verlichting. Is er geen water, zijn we onder het gewenste vochtniveau, of staat de slaapstand ingeschakeld. Alles wordt duidelijk gemaakt door de kleine LED lampjes.

Alles-in-één: luchtbevochtiger, reiniger & ventilatie

Dyson AM10

Verkoeling in de zomer, bevochtiging in de winter. Dyson, bekent van de revolutionaire stofzuiger, heeft zich ook op lucht gestort. Niet enkel zuigen maar ook blazen. Met hun airdryers hebben ze al een heel arsenaal aan drogers en ventilatiesystemen. Daarnaast heeft Dyson ook luchtreinigers, luchtbevochtigers en luchtontvochtigers.

De Dyson AM10 is een luchtbevochtiger die gebruik maakt van de nieuwe ‘Dyson Air-Multiplier’ technologie. Tijdens het verspreiden van waternevel zorgt deze technologie voor een gelijke verdeling doorheen de volledige ruimte. Met het ‘Dyson Ultraviolet’ worden tot wel 99% van de bacteriën uit de nevel verwijderd. Hierdoor is hij ook gecertifieerd voor gebruik tegen allergieën. De ingebouwde thermostaat en hygrometer zorgen voor een optimale manipulatie van de luchtgezondheid.

De Dyson AM10 luchtbevochtiger is op zich een ideaal product voor in huis te halen. Enerzijds heb je luchtbevochtiging, anderzijds zorgt het ook voor ventilatie, een toepassing dat enkel voor deze bevochtiger telt. De AM10 is ideaal voor kleinere kamers waar bevochtigde lucht of ventilatie nodig is, afhankelijk van het seizoen.

Via de afstandsbediening kan je de luchtstroom en bevochtiging regelen. Eén druk op de knop en de interne systemen berekenen de benodigde acties voor uw kamer optimaal te maken. In theorie is de Dyson best gebruikt op ruimtes kleiner dan 25 vierkante meter. Toch merken we dat het een krachtig toestel is en grotere ruimtes aan kan.

luchtbevochtigers voor grote ruimtes

Venta LW45 (luchtwasser)

De Venta LW45 is precies wat je krijgt als je bedieningsgemak en functionaliteit in 1 apparaat combineert. Het apparaat kan namelijk alleen maar aan of uit en is een reiniger en bevochtiger in één. Door de speciale techniek van de Venta LW45 hoef je nooit gebruik te maken van filters om de lucht te reinigen. Om hem te reinigen spoel je simpelweg de centrale rol uit. De bevochtigingsfunctie van de Venta LW45 is geschikt voor ruimtes tot 75 vierkante meter en maakt tijdens het bevochtigen nauwelijks geluid.

Dit simpel toestel werkt volgens drie verschillende standen. Bij het testen en het lezen van reviews merkten we wel op dat er geluidsklachten waren op stand 2 en 3. Niet het beste toestel voor in de slaapkamer dus. Dit (niet al te mooie) ontwerp is beschikbaar in zowel zwart als wit. Het toestel is even Duits als het eruit ziet. Niet al teveel in het ontwerp gestoken, wel een goed toestel, maar wat luid als het hard staat. De Venta LW45 bestaat ook in minder krachtige maten: LW15 en LW25. Afhankelijk van je benodigdheden kies je het model.

Luchtbevochtiger met ionisator

Clean Air – CA-604W (gecombineerd)

Goed voor een plaats op de lijst van beste luchtbevochtigers maar toch wel één van de beste op de lijst als men spreekt over het reservoir en het polyvalente gebruik. De CA-604W maakt gebruik van een ionisator, ingebouwde gyrostaat en zowel ultrasoon als waterdamp.

De Clean Air CA-604W is gemaakt voor grote ruimtes te voorzien van gezonde en bevochtigde lucht. Met een capaciteit van 55 vierkante meter is deze luchtbevochtiger een favoriet. Hij oogt niet veel groter dan anderen maar kan wel langer door. Hoewel dit niet het grootste pluspunt is moet het wel gezegd worden.

Het grootste voordeel bij het kopen van de Clean Air CA-604W is dat je ook meteen een luchtreiniger in huis haalt. De ingebouwde hygrostaat meet de luchtvochtigheidvoor automatische bestuiving. Daarnaast zal het de lucht ook reinigen door gebruik van een filteringssysteem.

Meestal maak je een keuze, ultrasoon of met waterdamp bevochtigen. Medisana is vaak ultrasoon, Philips is meestal waterdamp, en zo kan je ook een keuze maken naar jouw voorkeur. De Clean Air CA-604W heeft ze beide. Jij kiest zelf uit de volgende mogelijkheden:

  • Gecombineerd ultrasoon koud bevochtigen & reinigen via ionisator
  • Gecombineerd ultrasoon warm bevochtigen en reinigen via ionisator
  • Alleen ultrasoon koud bevochtigen
  • Alleen ultrasoon warm bevochtigen

Het onderzoek

Luchtbevochtiger kopen

Wat doet een luchtbevochtiger?

Lucht inademen, iedereen doet… hopelijk. De beste luchtbevochtigers zorgen ervoor dat de lucht dat wij ademen gezonder is. Zo simpel is het nu eenmaal. Enerzijds heb je luchtzuivering, anderzijds heb je ont- of bevochtigen van lucht. In deze lijst van beste luchtbevochtigers van 2020 gaan we eerst en vooral op zoek naar vocht toevoegende toestellen.

Praat je over de luchtvochtigheid in huis, dan spreken we over een relatieve luchtvochtigheid. Hoeveel waterdamp zit er in de lucht ten opzichte van hoeveel waterdamp er in de lucht kan zitten. Deze verhouding wordt beïnvloed door de temperatuur en de luchtdruk. Uitgedrukt in percentages; een optimale luchtvochtigheid schommelt tussen de 40 en 60 procent. Absolute luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in gram water per kubieke meter lucht, zonder temperatuur en luchtdruk in achting te nemen.

Vooral in de winter

Het is normaal dat de vochtigheid daalt in de winter. Waarden van 25 procent zijn niet uitgesloten en het is net dan dat een luchtbevochtiger interessant wordt. Het is mogelijk om dit ook zonder te doen, door bvb bakjes water naast de verwarming te zetten. Op deze manier verdampt de lucht en wordt deze vanzelf vochtiger. Toch raden wij een luchtbevochtiger aan, deze regelt alles automatisch.

Luchtvochtigheid meten

Om de luchtvochtigheid in huis te meten heb je nood aan een hygrometer. Heb je een weerstation in of aan huis dan kan je deze ook hier op aflezen. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan. Zit de waarde tussen 40% en 60% heb je in theorie geen nood aan een luchtbevochtiger, laat staan de beste luchtbevochtiger van 2020.

Hoeveel kost een luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers zijn er in alle maten en prijssegmenten. De prijs is meestal opgesteld op basis van de grootte en functionaliteiten. Wij deelden ze op in drie verschillende categorieën. Waarvan de laatste niet besproken worden in deze lijst van beste luchtbevochtigers. Omdat deze duur zijn zien we ze als het segment van luxe luchtbevochtigers. Hiervoor komt er binnenkort een nieuwe lijst.

De meest voorkomende bevochtigers, ultrasoon of met waterdamp, vallen binnen deze lijst en binnen ons prijssegment van € 30 tot € 200. Deze modellen zijn meestal voor kleine- tot middelgrote ruimtes. Zo gaat men vaak niet boven de 50 vierkante meter. Wel bestaan dezelfde modellen vaak in een groter formaat. Hier is de prijs het grootste verschil. De duurdere luchtbevochtigers kunnen oplopen tot enkele duizenden euros. Deze bevochtigers zijn meestal opgesteld voor polyvalent gebruik. Zo zijn dit niet enkel luchtbevochtigers maar ook luchtreinigers of zelfs volledige AirCo toestellen. Als laatste segment zijn er bevochtigers op basis van olie. Deze hebben we volledig achterwegen gelaten. In deze lijst beste luchtbevochtigers bekijken we enkel die dat voor thuis bedoeld zijn.

Te lage luchtvochtigheid in huis

Is het niveau van relatieve luchtvochtigheid te laag dan krijgt men last van droogte. Droge ogen of neus, zelfs ook een droge huid is mogelijk. Vooral droge lippen, een uitgedroogde mond en geïrriteerde luchtwegen zijn storende aspecten van te lage luchtvochtigheid. Niet alleen voor mensen of dieren, ook voor het huis is een lage vochtigheid niet goed. Zo kan hout gaan barsten of scheuren door de uitdroging.

Een uitgedroogde huid is relatief vaak voorkomend bij het ontbreken van vocht in de lucht. De huid wordt droog en schilferig, iets dat opgelost kan worden met crème of bodylotion. Toch is de ideale oplossing een verhoging van de luchtbevochtiging.

Te lage luchtbevochtiging kan ook leiden tot het barsten van de lippen. Onaangenaam droge mond of neus. En jeuk door droogte van de ogen.

Net zoals teveel vocht voor een hoest kan zorgen kan teveel droogte leiden tot een kriebelhoest. Deze droge hoest irriteert de luchtwegen en kan leiden tot een langdurige hoest. Iets dat makkelijk te vermijden is met een goede luchtbevochtiger.

Houten meubels of ramen en deuren zullen door droogte lichtjes inkrimpen. Hierdoor is het mogelijk dat er barsten of scheuren komen in het hout. Iets dat te vermijden is met vernissen, of een goede luchtbevochtiger.

Minder wetenschappelijk maar toch nog steeds nadelen om weg te werken. Een gebrek aan vocht in de lucht kan invloed hebben op het concentratievermogen. Daarnaast is er ook meer kans op statische elektriciteit. Wil je geen schok, koop dan een luchtbevochtiger of kook zonder dampkap. Als laatste oplossing hang je waterbakjes aan je verwarming.

Te hoge luchtvochtigheid in huis

Heb je een te hoge luchtvochtigheid in huis dan is er meer kans op schimmels. Houten meubels, vloeren en ramen nemen dit vocht op en zetten uit. Dit kan opnieuw leiden tot barsten of schade. Ook de kwaliteit van het hout zal achteruit gaan. Ook voor de mens is een hoge vochtigheid onaangenaam. Te veel vocht kan klachten op de luchtwegen teweeg brengen. Daarnaast moet je ook meer verwarmen om de kamer naar een hogere temperatuur te brengen.


Hoewel dit de lijst is van beste luchtbevochtigers dat je online kan kopen moet je goed begrijpen dat elke situatie anders is. Deze lijst is opgesteld op basis van online reviews, gepubliceerde artikels, gebruik van DIY, en informatie op het internet – reviews en fabrikanten. Het opstellen van zulke lijsten blijft subjectief aan meningen. Maak je eigen mening, consulter verschillende bronnen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.