De 7 beste luchtontvochtigers van 2022

Haal luchtvochtigheid uit je huis, van de kelder tot de zolder.

In deze doorlichting gaan we op zoek naar de beste luchtontvochtigers van 2022. We houden daarbij rekening met de prijs, capaciteit, veiligheiden gebruiksgemak. Is het toestel geschikt voor grote ruimtes of niet? Werkt de luchtontvochtiger goed bij hoge of bij lage temperaturen? Welke extra mogelijkheden zijn er? Luchtkwaliteit is vandaag de dag meer dan ooit een belangrijk aandachtspunt. Een goede luchtontvochtiger vormt een belangrijke schakel voor optimaal wooncomfort. We beantwoorden alle vragen zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. In deze doorlichting vind je ongetwijfeld alle informatie die je nodig hebt om het ideale toestel uit te kiezen.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Duux Bora Smart DXDH02

De Duux Bora Smart DXDH02 komt met recht en rede uit onze doorlichting naar voren als de luchtontvochtiger met de beste prijskwaliteitsverhouding. Dit toestel werkt via het principe van condensatie en kan per dag tot wel 20 liter water aan de lucht onttrekken. Deze luchtontvochtiger is geschikt voor oppervlaktes tot 40 m2. Het waterreservoir heeft met zijn vier liter een goede capaciteit en als het vol is, krijg je een signaal en schakelt het toestel zichzelf uit.

Erg handig aan deze Duux Bora Smart DXDH02 is dat je hem vanop afstand kan bedienen met een app op je smartphone en dat hij bovendien een automatische modus heeft. De ingebouwde hygrostaat regelt de luchtvochtigheid volledig autonoom tussen de 30% en 80%. Daarnaast kan je hem ook gewoon handmatig instellen op de gewenste luchtvochtigheidsgraad.

Deze luchtreiniger is zeer makkelijk in onderhoud door zijn zelfreinigingsprogramma dat schimmels en bacteriën te lijf gaat. De meegeleverde koolstoffilter verwijdert bovendien gassen, rook en geurtjes. De Duux Bora Smart DXDH02 beschikt jammer genoeg niet over een oververhittingsbeveiliging. Zoals de meeste goede luchtontvochtigers heeft dit apparaat een droogprogramma voor was en bovendien is het prima geschikt voor het drogen van verf.

Oppervlakte: 40 m2 | Inhoud waterreservoir: 4 liter| Geluidsniveau: 42 dB | Type: condensatie

Beste goedkope: Eurom DryBest 20

Voor een erg scherpe prijs krijg je met de Eurom DryBest 20 een condensatie luchtontvochtiger met een mooi gamma aan mogelijkheden. Met zijn reservoir van vijf liter hoef je hem niet om de haverklap leeg te maken en ook dit toestel geeft je een signaal als het gevuld is. Daarna schakelt het toestel zichzelf uit.

Hij is geschikt voor oppervlaktes tot 24 m2. Daarmee heeft hij niet de grootste capaciteit, maar kan hij wel in redelijk wat ruimtes ingezet worden. Met de Eurom DryBest 20 kan je een luchtvochtigheidsgraad instellen tussen de 30% en 90%. Een afvoerslang wordt niet meegeleverd, die moet je dus zelf voorzien.

Ook deze luchtontvochtiger heeft jammer genoeg geen oververhittingsbeveiliging en ook geen nachtmodus. Dat maakt hem minder geschikt voor gebruik in de slaapkamer. Wel beschikt hij over een droogprogramma voor was. Bovendien is hij erg compact en doordat hij op wieltjes staat verplaats je hem in een handomdraai.

Oppervlakte: 24 m2 | Inhoud waterreservoir: 5 liter| Geluidsniveau: 47 dB | Type: condensatie

Beste slaapkamer: Qlima D620

Met zijn nachtmodus en oververhittingsbeveiliging is de Qlima D620 volgens ons de beste luchtontvochtiger voor de slaapkamer. Hij is geschikt voor gebruik bij oppervlaktes tot 52 m2. Ook deze luchtontvochtiger werkt door middel van condensatie. Met zijn waterreservoir van vier liter haalt hij een mooie capaciteit. Het waterreservoir kan trouwens makkelijk leeggemaakt worden met de meegeleverde afvoerslang die met twee meter erg handig in gebruik is. Ook bij dit toestel krijg je een signaal als het reservoir vol is.

Met de Qlima D620 kan je een luchtvochtigheidsgraad tussen de 40% en 70% bereiken en hij beschikt over een ingebouwde hygrometer en hygrostaat. Deze luchtontvochtiger heeft geen apart droogprogramma voor was, maar door hem slim in te stellen, kan je hem er toch voor gebruiken. De Qlima D620 heeft geen wieltjes en kan daardoor niet van kamer naar kamer gereden worden. Met deze luchtontvochtiger krijg je een mooi pakket aan mogelijkheden voor een scherpe prijs.

Oppervlakte: 52 m2 | Inhoud waterreservoir: 4 liter| Geluidsniveau: 44 dB | Type: condensatie

Beste grote ruimtes: Honeywell TP-Big

Deze Honeywell TP-Big is geschikt voor oppervlaktes tot maar liefst 120 m2. Hij werkt via het principe van adsorptie en kan een luchtvochtigheidsgraad tussen de 30% en 90% bereiken. Op 24 uur tijd haalt hij zomaar even 33 liter water uit de lucht. Het waterreservoir kan tot 6,6 liter water bevatten en hoeft dus niet te snel leeggemaakt te worden. Ook dit toestel geeft een signaal als het reservoir vol is.

In de automatische modus gaat de Honeywell TP-Big dankzij de ingebouwde hygrometer zelf op zoek naar de ideale luchtvochtigheidsgraad. Je kan de gewenste luchtvochtigheidsgraad echter ook manueel instellen. Met een maximale geluidssterkte van 49,5 decibel is dit geen stil apparaat. Het toestel wordt echter stiller hoe dichter het bij de gewenste luchtvochtigheidsgraad komt.

Oppervlakte: 120 m2 | Inhoud waterreservoir: 6,6 liter| Geluidsniveau: 49,5 dB | Type: Adsorptie

Qua veiligheid voldoet de Honeywell TP-Big prima door de oververhittingsbeveiliging. Er is een apart droogprogramma voor was en ook deze luchtontvochtiger is geschikt voor het drogen van verf. Tot slot beschikt hij nog over een handige nachtmodus en een timer functie.

Voor gebruik in de kelder komt de De’Longhi Tasciugo AriaDry Pure DDSX220WF uit onze doorlichting naar voren als de beste luchtontvochtiger. Hij verwijdert tot 21 liter water op 24 uur en dat voor een oppervlakte tot 35 m2. Dit apparaat werkt via condensatie en is geschikt om een luchtvochtigheidsgraad tussen de 30% en 70% te bereiken. Het waterreservoir kan tot vier liter water bevatten en kan leeggemaakt worden met de meegeleverde afvoerslang. Wel geeft dit toestel geen waarschuwingssignaal als het reservoir vol is.

Met de app op je smartphone bedien je deze slimme luchtontvochtiger makkelijk vanop afstand. Er zijn negen instellingen mogelijk. Verder beschikt de De’Longhi Tasciugo AriaDry Pure DDSX220WF over een timer functie waardoor hij zichzelf uitschakelt. Daarenboven is het mogelijk om een tijdschema in te stellen zodat deze luchtontvochtiger alleen werkt wanneer jij het wilt. Ook een wasdroogprogramma behoort tot de mogelijkheden. Deze luchtontvochtiger is zeker niet de goedkoopste, maar door zijn slimme programmering is hij uiterst geschikt voor gebruik in een kelderruimte. Is je kelder kouder dan 15 graden dan opteer je beter voor een model dat op basis van adsorptie werkt.

Oppervlakte: 35 m2 | Inhoud waterreservoir: 5 liter| Geluidsniveau: 47 dB | Type: condensatie

Beste met ionisator: De’Longhi DNS80

De De’Longhi DNS80 is een luchtontvochtiger die werkt via adsorptie en die bovendien een ionisatie functie heeft. Door ionisatie wordt er een elektrische lading aangebracht op zuurstofdeeltjes in de lucht waardoor ze zich gaan hechten aan stofdeeltjes. De stofdeeltjes worden zwaarder en slaan uiteindelijk neer op de grond, waar je ze in een handomdraai wegzuigt met de stofzuiger. Daardoor is dit toestel niet alleen een luchtontvochtiger, maar ook een luchtreiniger.

Deze luchtontvochtiger is geschikt voor oppervlaktes tot 34 m2. Het is een compact toestel dat je makkelijk in elke ruimte plaatst. De De’Longhi DNS80 staat niet op wieltjes, maar is met zijn zes kilo nog vrij makkelijk te verplaatsen. Het waterreservoir is eerder klein met een capaciteit van 2,8 liter, maar daardoor is het wel makkelijk met de hand leeg te maken. In de doos vind je bovendien een afvoerslang van een meter. Het toestel geeft een signaal als het reservoir vol is zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

De De’Longhi DNS80 heeft jammer genoeg geen oververhittingsbeveiliging. Wel is hij goed geschikt voor gebruik bij lage temperaturen, bijvoorbeeld in een kelder of een tuinkamer. Ook deze luchtontvochtiger heeft een apart programma voor het drogen van wasgoed.

Oppervlakte: 34 m2 | Inhoud waterreservoir: 2,8 liter| Geluidsniveau: 48 dB | Type: adsorptie

Beste met pomp: Eurom DryBest 40

De beste luchtontvochtiger met pomp is volgens onze doorlichting de Eurom DryBest 40. Dit apparaat, dat via condensatie werkt, beschikt over een ingebouwde pomp waardoor je het water ook naar hoger gelegen afvoerpunten zoals een wasbak kunt leiden. Je kan ook continu water laten afvoeren dus je kan dit apparaat met een gerust hart achterlaten. Dit toestel beschikt trouwens ook over een oververhittingsbeveiliging. Het waterreservoir heeft een capaciteit van zes liter en is beveiligd met een waarschuwingssignaal. Als het reservoir vol is, schakelt de luchtontvochtiger zichzelf uit.

De Eurom DryBest 40 is geschikt voor oppervlaktes tot wel 60 m2 en hij kan een luchtvochtigheidsgraad bereiken tussen de 30% en 90%. Door de handige app voor je smartphone bedien je dit toestel overigens makkelijk vanop afstand. Deze luchtontvochtiger is met zijn maximale geluidssterkte van 56 decibel aan de luide kant en hij is minder goed geschikt voor gebruik in koude ruimtes. Wel heeft hij een handig droogprogramma voor wasgoed.

Oppervlakte: 60 m2 | Inhoud waterreservoir: 6 liter| Geluidsniveau: 56 dB | Type: condensatie

Tot zover artikel ‘De 7 beste luchtontvochtigers van 2022’.

Wil je naast de luchtvochtigheid in je huis ook de kwaliteit van de lucht verbeteren? Neem dan een kijkje naar ons artikel waar we de beste luchtreinigers met elkaar vergelijken.

beste luchtontvochtigers

Waar op letten bij het kopen van een luchtontvochtiger?

Oppervlakte

Bij de productspecificaties van een luchtontvochtiger vind je meestal een onderscheid tussen de te ontvochtingen ruimte en de te ontvochtigen oppervlakte. De ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meter en de oppervlakte in vierkante meter. Voor de eenvormigheid geven wij in onze doorlichting steeds de maximaal te ontvochtigen oppervlakte in vierkante meter weer. De meeste toestellen hebben een capaciteit tussen twintig en vijftig vierkante meter. Een enkeling, zoals de Honeywell TP-Big of de Eurom DryBest 40, gaat daar flink over.

Minimale omgevingstemperatuur

Niet alle luchtontvochtigers zijn geschikt voor gebruik in koude ruimtes, onder de 15 °C. Als je op zoek bent naar een toestel voor de kelder of een onverwarmde aanbouw houd je daar best rekening mee. Algemeen beschouwd zijn ontvochtigers die werken via condensatie beter geschikt voor gebruik bij temperaturen boven de 15 °C. Ontvochtigers met adsorptie werken dan weer beter bij lagere temperaturen. In de productfiche vind je meer informatie over de invloed van de omgevingstemperatuur op de werking.

Waterreservoir

De meeste luchtontvochtigers hebben een afneembaar waterreservoir dat ook over een aansluiting voor een afvoerslang beschikt. Een groot waterreservoir heeft natuurlijk een pluspunt omdat je het minder vaak leeg moet maken. Een kleiner reservoir heeft dan weer als voordeel dat je het makkelijk met de hand kan leegmaken. Sommige modellen, zoals de Eurom DryBest 40, hebben een ingebouwde pomp waardoor je het water continu kunt afvoeren. Met een ingebouwde pomp kan je de afvoerslang bovendien naar hoger gelegen afvoerpunten leiden zoals een wasbak.

Type

Bij luchtontvochtigers die werken volgens het principe van condensatie wordt de lucht over een koel oppervlak geleid. Daardoor condenseert de lucht, waarna het water wordt opgevangen in een reservoir. Bij een hogere temperatuur kan de luchtontvochtiger meer water aan de lucht onttrekken. Een condensatie luchtontvochtiger is dan ook het best geschikt voor gebruik bij temperaturen boven de 15 °C. Een adsorptie luchtontvochtiger beschikt over een droogmiddel dat water onttrekt aan de lucht. De lucht hoeft niet afgekoeld te worden waardoor deze toestellen meer geschikt zijn voor gebruik in koele ruimtes zoals kelders.

Extra functies

Omdat een luchtontvochtiger water onttrekt aan de lucht, is hij uitermate geschikt om was te drogen. De meeste goede luchtontvochtigers hebben dan ook een afzonderlijk droogprogramma voor wasgoed. Wil je je toestel gaan gebruiken in de slaapkamer? Dan is een nachtmodus met een stille werking en dimbaar display geen overbodige luxe. Wat veiligheid betreft zijn een oververhittingsbeveiliging en een waarschuwingssignaal bij een vol waterreservoir belangrijke aandachtspunten. Ten slotte is het een pluspunt als je luchtontvochtiger compatibel is met een app voor je smartphone. Daarmee bedien je het toestel vanop afstand en kan je de werking optimaliseren voor een betere luchtkwaliteit.

Goedkope Luchtontvochtiger.jfif

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheidsgraad in een bepaalde ruimte vermindert en op niveau houdt door water te onttrekken aan de lucht. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%. Dat kan op drie verschillende manieren. Allereerst is er het proces van thermale condensatie, daarbij wordt de lucht over een koud oppervlak geleid om het water te scheiden. Vervolgens is er het proces van adsorptie, waarbij een droogmiddel gebruikt wordt dat water scheidt van lucht. Dit proces is vooral geschikt bij lagere temperaturen en het is stiller dan de thermale condensatie. Ten slotte is er nog ionisatie. Dit is een moleculair proces waarbij water van lucht gescheiden wordt door elektrolyse. Ook dit procedé is stiller dan thermale condensatie. De meeste luchtontvochtigers werken via condensatie of adsorptie.

Waarom een luchtontvochtiger kopen?

Een luchtontvochtiger wordt meestal gekocht om gezondheidsredenen of om het comfort in huis te verbeteren. Mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën hebben vooral baat bij een luchtontvochtiger omdat het apparaat ook allergenen uit de lucht filtert. Een luchtontvochtiger haalt immers ook stofdeeltjes uit de lucht zodat de algemene luchtkwaliteit in huis verbetert. Op die manier krijgt ook stofmijt minder kans om zich te settelen. Met een luchtontvochtiger kan je bovendien op een eenvoudige manier muffe geurtjes, schimmel en vochtige ruimtes te lijf gaan. Door de luchtvochtigheidsgraad te controleren voorkom je bovendien dat boeken, meubels of kleding aangetast worden en muf gaan ruiken.

Wat kost een luchtontvochtiger ongeveer?

Een goede luchtontvochtiger vind je doorgaans voor een bedrag tussen € 200 en € 400. De meeste toestellen uit onze doorlichting bevinden zich ook netjes binnen dat bereik. Heb je een kleiner toestel nodig voor een minder groot oppervlak, dan kan je al een goede luchtontvochtiger vinden vanaf € 150. Wil je echter een luchtontvochtiger voor een oppervlak boven de vijftig vierkante meter, dan kom je uit op een bedrag tussen de € 400 en € 500. De krachtigste luchtontvochtiger op de markt kunnen een oppervlakte tot wel 120 vierkante meter aan. Als je nog ruimer wil gaan, kom je bij de industriële luchtontvochtigers uit.

Goede Luchtontvochtiger

Tot zover het artikel ‘Beste luchtontvochtiger’ – Laatste update 05/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Smart Home’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.