Scroll Top
Beste luchreiniger thuis

De 7 beste luchtreinigers van 2023

Onze favoriete keuze is de AEG AX91-604

De beste luchtreinigers kunnen pollen, schimmels, fijnstof, bacteriën en virussen in de lucht te verminderen. Dit doen ze door lucht door een HEPA filter te blazen om de lucht te zuiveren. In essentie zijn het redelijk eenvoudige toestellen die bestaan uit een ventilator en een filter in een behuizing.

Maar niet alle luchtreinigers zijn even doordacht ontworpen. Zo is het belangrijk dat een goede luchtreiniger voor de slaapkamer niet enkel stil is maar ook over een display beschikt waarvan je het licht kunt uitschakelen tijdens het slapen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Philips, AEG, Blueair en Sharp. We hebben daarbij rekening gehouden met de luchtstroom, het geleuidsniveau en de kostprijs van nieuwe filters. Deze moeten namelijk bij de meeste toestellen om de 6 maanden vervangen worden. Lees hieronder verder om de beste luchtreiniger voor jouw woning te vinden.

Onze selectie luchtfilters

Voordelen:

 • Beste prijs-kwaliteitsverhouding
 • Geschikt voor grote ruimtes (tot 118 m²)
 • Hoge reinigingscapaciteit (592 m³/u)
 • Ionisatiefunctie

Nadelen:

 • Geen afzonderlijk pollenprogramma
 • Filters zijn aan de dure kant

De AEG AX91-604 is geschikt voor kleine en grote ruimtes en levert een flinke reinigingscapaciteit voor een redelijke prijs. Bovendien beschikt hij ook over een ionisatiefunctie, waardoor de lucht op de meest efficiënte manier gezuiverd wordt.

Buiten de HEPA filter en de basisopties is deze luchtreiniger uitgerust met een automatische modus en kan hij bediend worden via een app op je smartphone. De app biedt bovendien de mogelijkheid om dag- en nachtschema’s in te stellen en statistieken weer te geven. Met de Smart PureSense technologie is dit toestel in staat om autonoom de luchtkwaliteit te monitoren en zijn werking aan te passen.

Een minpuntje is dat de filters, die na twaalf maanden vervangen moeten worden, aan de dure kant zijn. Tot slot, maar niet onbelangrijk, willen we vermelden dat deze luchtreiniger een zeer mooi design meekreeg en beschikbaar is in verschillende kleuren.

Voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Behoorlijke reinigingscapaciteit (333 m³/u)
 • Filters zijn zeer betaalbaar

Nadelen:

 • Geen app
 • Geen kinderbeveiliging

De Philips AC2887/10 is een goedkope luchtreiniger die geschikt is voor ruimtes tot 67 m². Daardoor kan hij zowel in een grote woonkamer als een slaapkamer ingezet worden om fijnstof en pollen tegen te gaan.

Enig minpuntje is dat deze luchtreiniger niet compatibel is met een app en dat je hem dus niet vanaf je smartphone kunt bedienen. Hij beschikt wel over een mooi palet aan basisopties met onder meer een automatische modus, kinderbeveiliging en een afzonderlijke nachtmodus.

Deze luchtreiniger is dan ook prima geschikt voor gebruik in de slaapkamer. Met Aerasense is ook de broodnodige sensortechnologie aanwezig om de luchtkwaliteit doorlopend in de gaten te houden en bij te sturen waar nodig. De AC2887/10 is compact en niet te zwaar en kan dus makkelijk verplaatst worden.

Beste zonder filter: Lightair Ionflow Evolution

Voordelen:

 • Geen dure filters
 • Stil toestel
 • Compact
 • Herbruikbare vuilcollector

Nadelen:

 • Lage capaciteit
 • Weinig opties

De meeste luchtreinigers zonder filter werken met een waterreservoir en vangen geen stofdeeltjes op. Ze zijn dus prima geschikt als luchtbevochtiger of als vernevelaar, maar lucht reinigen doen ze eigenlijk niet. De LightAir IonFlow Evolution werkt via ionisatie en doet dat gelukkig wel. Deze luchtreiniger presenteert zich als een lichtgewicht energiezuinig toestel dat geschikt is voor ruimtes tot 50 m².

De capaciteit is wel eerder laag met een debiet van 125 m³/u. Een belangrijk nadeel aan het proces van ionisatie is dat deze technologie zelf plakkerige stofdeeltjes genereert. Ook het optiepakket is eerder aan de magere kant, zo is er geen automatische modus en kan het apparaat niet bediend worden met een app. Doordat de LightAir IonFlow Evolution zo compact is, kan hij wel erg makkelijk verplaatst worden in huis.

Als je liever geen filters vervangt, kan dit toestel een goede keuze zijn. Een bijkomend voordeel is dat deze luchtreiniger zonder filter voorzien is van een herbruikbare en afwasbare vuilcollector.

Voordelen:

 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
 • Herbruikbare filters
 • Verstelbaar volume

Nadelen:

 • Lagere zuiveringscapaciteit (273 m³/u)
 • Geen app

Dit toestel van Sharp is een luchtreiniger met een bevochtingsfunctie. Door zijn hoge bevochtigingscapaciteit is hij een ideaal instrument bij astma, hooikoorts en allergie. Bovendien kunnen de filters gereinigd worden en zijn ze herbruikbaar.

De SHARP KC-D50EUW is een van de weinige apparaten met herbruikbare filters in ons onderzoek en heeft daardoor ecologisch een streepje voor. Verder beschikt hij over alle basisopties zoals oververhittingsbeveiliging, een pollenprogramma en sensortechnologie.

In de automatische modus past deze luchtreiniger zijn werking aan naargelang van de meetresultaten en streeft hij naar een luchtvochtigheidsgraad tussen 55% en 65%. Een bijkomend pluspunt is dat je het volume zelf kunt instellen. Jammer genoeg kan je de Sharp KC-D50EUW niet bedienen via een app. Het design werd heel simpel gehouden, wellicht omdat er ook plaats voorzien moest worden voor het waterreservoir.

Met zijn lagere reinigingscapaciteit is dit zeker niet de beste luchtreiniger op de markt, maar globaal gezien is de prijs-kwaliteitsverhouding prima.

Voordelen:

 • Prijs
 • Beschikt over ventilatiefunctie
 • Beschikt over nachtmodus
 • Oververhittingsbeveiliging

Nadelen:

 • Lagere capaciteit (250 m³/u)

De Medion MD 10171 is een kleine luchtreiniger die ideaal is voor de slaapkamer. Hij beschikt namelijk over een ventilatiefunctie, een nachtmodus en een oververhittingsbeveiliging. Met een maximum van 52 decibel is dit toestel prima geschikt om ’s nachts te draaien.

Hij is met zijn 3,6 kilogram makkelijk te verplaatsen zodat je hem ook in andere ruimtes kunt gebruiken. Voor een zeer scherpe prijs is hij bovendien uitgerust met een mooi basispakket aan functies zoals een pollenprogramma en een automatische modus. De handige indicator in vier kleuren geeft op een heldere manier de luchtkwaliteit weer. Zo zie je in een oogopslag hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in je slaapkamer.

Het toestel kreeg een elegant cilindrisch design mee en mag dus zeker gezien worden. Ook deze luchtreiniger kan bediend worden via een app, maar bovendien ook via spraaktechnologie. Je hoeft je bed dus niet meer uit te komen.

Beste met ionisator en filter: Blueair Classic 605 SM

Voordelen:

 • Hoge zuiveringscapaciteit (740 m³/u)
 • Geschikt voor grote ruimtes (tot 148 m²)
 • Beschikt ook over ULPA filtertechnologie

Nadelen:

 • Zwaar toestel (16 kg)
 • Dure filters
 • Filters moeten al na zes maanden vervangen worden

De Blueair Classic 605 SM is dan misschien niet de goedkoopste, hij is wel de meest performante luchtreiniger. Met een debiet van liefst 740 m³/u is hij geschikt voor ruimtes tot wel 148 m². Hij is dan ook ideaal voor toepassing in grote open ruimtes zoals woonkamers en kantooromgevingen. Met zijn ionisatiefunctie kan hij de lucht op verschillende manieren zuiveren om zo een optimaal resultaat te bereiken.

Er zijn echter belangrijke minpunten aan dit toestel. Hij beschikt niet over sensortechnologie en kan de luchtkwaliteit niet zelf monitoren en bijsturen. Hij beschikt ook niet over een automatische modus, maar gelukkig werd er wel een app ontwikkeld voor je smartphone. De filters zijn erg duur en moeten al na zes maanden vervangen worden.

Met zijn 16 kilogram is hij de zwaarste uit het onderzoek, maar gelukkig wordt hij geleverd met wieltjes. We onthouden vooral dat dit een krachtige en efficiënte luchtreiniger is.

Voordelen:

 • Stilste luchtreiniger (28 dB)
 • Ventilatorfunctie
 • Beschikt ook over UV-technologie en ionisatiefunctie

Nadelen:

 • Geen app

Deze professionele luchtreiniger beschikt over ULPA technologie, wat betekent dat hij nog kleinere stofdeeltjes opvangt dan de HEPA filter. Daardoor is deze ULPA luchtreiniger vooral geschikt voor toepassing in gespecialiseerde omgevingen zoals laboratoria of clean rooms. In alle andere gevallen volstaat een HEPA filter ruimschoots.

Verder is dit apparaat uitgerust met UV-technologie en een ionisatiefunctie, waardoor hij de meest complete hybride luchtreiniger uit het onderzoek is. De Progenion PR-450C is scherp geprijsd en is geschikt voor ruimtes tot 80 m². De meegedeelde geluidssterkte van 28 decibel maakt hem meteen ook tot een van de stilste luchtreinigers die we onderzochten. Voor dit toestel werd geen app ontwikkeld, maar gelukkig wordt er wel een afstandsbediening mee geleverd.

Een pluspunt is dat deze luchtreiniger ook een ventilatorfunctie heeft en een zeer handige kleurendisplay. Ook dit apparaat is voorzien van een ingebouwde luchtkwaliteitsmeter en de bijbehorende sensortechnologie. Verder zijn alle functies uit het basispakket aanwezig.

Een luchtreiniger naast een zetel waar een vrouw in zit

Waar op letten bij het kopen van een luchtreiniger?

Capaciteit & CADR

De capaciteit van een luchtreiniger wordt uitgedrukt in een CADR-waarde (clean air delivery rate), uitgedrukt in kubieke meter per uur. Deze waarde meet de snelheid waarmee de luchtreiniger rook, stof of pollen verwijdert uit de omgeving.

Een goede luchtreiniger heeft een CADR-waarde van minstens 300 kubieke meter per uur. Een waarde boven 350 kubieke meter per uur is een absoluut pluspunt. Algemeen wordt aangeraden een luchtreiniger te kiezen die een hogere capaciteit heeft dan de ruimte waar je hem wilt gaan gebruiken.

Type filter

De lucht kan gefilterd worden op verschillende manieren. Een luchtreiniger met een HEPA filter is een goede methode om onzuiverheden uit de lucht te verwijderen op een efficiënte manier. In een HEPA filter wordt de lucht door een labyrint van talloze minuscule glasvezeldraadjes geduwd.

Een ULPA filter doet hetzelfde, maar dan vooral voor deeltjes binnen een heel specifiek bereik (0,12 – 0,4 micron). Dat maakt dat ULPA vooral geschikt is voor toepassing in gespecialiseerde omgevingen zoals laboratoria.

UV of ultraviolet is in staat micro-organismen te vernietigen door middel van een speciaal bestanddeel van zonlicht en dat op een veilige, economische en milieuvriendelijke manier. Een ionisator ten slotte brengt een elektrische lading aan op zuurstofdeeltjes in de lucht, waardoor die zich gaan hechten aan stofdeeltjes. Een belangrijk aandachtspunt is de aankoopprijs van de filters, die kan voor sommige toestellen aan de hoge kant zijn.

Extra functies

De meeste luchtreinigers zijn uitgerust met sensortechnologie, kinderbeveiliging, oververhittingsbeveiliging en een pollenprogramma. Dit basispakket is dan ook een echte must voor een goed toestel. Extra pluspunten zijn een bevochtigingsfunctie en een ventilatiefunctie, zeker voor gebruik in de slaapkamer.

Sommige luchtreinigers zijn voorzien van een luchtkwaliteitsmeter. Deze zal een indicatie geven van de huidige luchtkwaliteit in huis. Wanneer je bijvoorbeeld gaat stofzuigen of de droogkast aanzet komen er heel wat stofdeeltjes de lucht in. Op dat moment gaat een smart luchtreiniger een tandje bijsteken om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Op een enkeling na zijn de meeste luchtreinigers compatibel met een app (wat we al snel smart luchtreiniger noemen) op je smartphone, die dan meteen ook dienst doet als afstandsbediening. De automatische modus ten slotte zorgt ervoor dat het toestel autonoom werkt.

Een luchtzuiveraar in een woonkamer

Wat doet een luchtreiniger?

Luchtreinigers voor thuis zijn in opmars wegens bezorgdheid over luchtkwaliteit. Juist zoals een luchtontvochtiger waterdeeltjes uit de lucht haalt, kan een luchtreiniger schadelijke stoffen uit de lucht halen. Denk daarbij maar aan pollen, fijnstof en zelfs virussen. Niet enkel mensen met allergieën of astma kunnen hier baat bij hebben. Omdat we veel meer tijd in onze woning doorbrengen in vergelijking met vroeger is het belangrijk om voor een goede luchtkwaliteit te zorgen.

Hoe werkt een luchtreiniger?

De meeste luchtreinigers bestaan uit één of meerdere filters en een ventilator. Deze zuigt lucht aan en duwt het door de filter. Hierdoor worden schadelijke stoffen zoals pollen opgevangen in de filter. De propere lucht wordt terug naar buiten geblazen in de kamer. De filters moeten regelmatig vervangen worden om efficiënt te werken.

Sommige luchtreinigers trekken deeltjes aan zoals statische ionen. Negatieve ionen hechten zich aan stof en allergenen en zorgen ervoor dat ze uit de lucht verdwijnen. Momenteel bestaat er nog onduidelijkheid over de effectiviteit van deze toestellen. Dit in tegenstelling tot een klassieke luchtzuiveraar met een HEPA filter. Hiervan is bewezen dat ze deeltjes tot 0,3 micron uit de lucht kunnen halen.

Hoe vaak moet je de filter van luchtreiniger vervangen?

Doorgaans moet je de filter om de zes maanden vervangen. Maar veel hangt af van hoe vaak je de luchtreiniger laat draaien en in welke stand. Laat je een luchtreiniger 24 uur lang op de hoogste stand draaien dan zal je de filter al na drie maanden vervangen om een optimale werking te garanderen. De meeste modellen zijn voorzien van een waarschuwing dat aangeeft wanneer het tijd is om de filter te vervangen.

Een luchtreiniger naast een zetel en een hond

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, oppervlakte, capaciteit, filter en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Thuis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.