De 7 beste luchtreinigers van 2021

Een oplossing tegen geuren, fijnstof, pollen en dierenharen in je huis

Onze selectie luchtreinigers:

 • Beste prijs-kwaliteitsverhouding
 • Geschikt voor grote ruimtes (tot 118 m²)
 • Hoge reinigingscapaciteit (592 m³/u)
 • Ionisatiefunctie
 • Geen afzonderlijk pollenprogramma
 • Filters zijn aan de dure kant

De AEG AX91-604 is volgens ons onderzoek de beste luchtreiniger van 2021. Hij is geschikt voor kleine en grote ruimtes en levert een flinke reinigingscapaciteit voor een redelijke prijs. Bovendien beschikt hij ook over een ionisatiefunctie, waardoor de lucht op de meest efficiënte manier gezuiverd wordt.

Buiten de HEPA filter en de basisopties is deze luchtreiniger uitgerust met een automatische modus en kan hij bediend worden via een app op je smartphone. De app biedt bovendien de mogelijkheid om dag- en nachtschema’s in te stellen en statistieken weer te geven. Met de Smart PureSense technologie is dit toestel in staat om autonoom de luchtkwaliteit te monitoren en zijn werking aan te passen.

Een minpuntje is dat de filters, die na twaalf maanden vervangen moeten worden, aan de dure kant zijn. Tot slot, maar niet onbelangrijk, willen we vermelden dat deze luchtreiniger een zeer mooi design meekreeg en beschikbaar is in verschillende kleuren.

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Behoorlijke reinigingscapaciteit (333 m³/u)
 • Filters zijn zeer betaalbaar
 • Geen app
 • Geen kinderbeveiliging

Met deze luchtreiniger levert Philips een zeer degelijk toestel af met een behoorlijke capaciteit voor een scherpe prijs. De AC2887/10 is geschikt voor ruimtes tot 67 m² en kan daardoor in heel wat kamers ingezet worden tegen fijnstof en pollen. Enig minpuntje is dat deze luchtreiniger niet compatibel is met een app en dat je hem dus niet vanaf je smartphone kunt bedienen. Hij beschikt wel over een mooi palet aan basisopties met onder meer een automatische modus, kinderbeveiliging en een afzonderlijke nachtmodus.

Deze luchtreiniger is dan ook prima geschikt voor gebruik in de slaapkamer. Met Aerasense is ook de broodnodige sensortechnologie aanwezig om de luchtkwaliteit doorlopend in de gaten te houden en bij te sturen waar nodig. De AC2887/10 is compact en niet te zwaar en kan dus makkelijk verplaatst worden.

Als klap op de vuurpijl zijn de filters zeer betaalbaar. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit toestel als beste goedkope luchtreiniger naar voor komt uit het onderzoek.

 • Geen dure filters
 • Stil toestel
 • Compact
 • Herbruikbare vuilcollector
 • Lage capaciteit
 • Weinig opties

De meeste luchtreinigers zonder filter werken met een waterreservoir en vangen geen stofdeeltjes op. Ze zijn dus prima geschikt als luchtbevochtiger of als vernevelaar, maar lucht reinigen doen ze eigenlijk niet. De LightAir IonFlow Evolution werkt via ionisatie en doet dat gelukkig wel. Deze luchtreiniger presenteert zich als een lichtgewicht energiezuinig toestel dat geschikt is voor ruimtes tot 50 m².

De capaciteit is wel eerder laag met een debiet van 125 m³/u. Een belangrijk nadeel aan het proces van ionisatie is dat deze technologie zelf plakkerige stofdeeltjes genereert. Ook het optiepakket is eerder aan de magere kant, zo is er geen automatische modus en kan het apparaat niet bediend worden met een app. Doordat de LightAir IonFlow Evolution zo compact is, kan hij wel erg makkelijk verplaatst worden in huis.

Als je liever geen filters vervangt, kan dit toestel een goede keuze zijn. Een bijkomend voordeel is dat deze luchtreiniger voorzien is van een herbruikbare en afwasbare vuilcollector.

lucht reinigen met goede reiniger
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
 • Herbruikbare filters
 • Verstelbaar volume
 • Lagere zuiveringscapaciteit (273 m³/u)
 • Geen app

Dit toestel is volgens ons de beste luchtreiniger en bevochtiger. Door zijn hoge bevochtigingscapaciteit is hij een ideaal instrument bij astma, hooikoorts en allergie. Bovendien kunnen de filters gereinigd worden en zijn ze herbruikbaar. De SHARP KC-D50EUW is een van de weinige apparaten met herbruikbare filters in ons onderzoek en heeft daardoor ecologisch een streepje voor. Verder beschikt hij over alle basisopties zoals oververhittingsbeveiliging, een pollenprogramma en sensortechnologie.

In de automatische modus past deze luchtreiniger zijn werking aan naargelang van de meetresultaten en streeft hij naar een luchtvochtigheidsgraad tussen 55% en 65%. Een bijkomend pluspunt is dat je het volume zelf kunt instellen. Jammer genoeg kan je de SHARP KC-D50EUW niet bedienen via een app. Het design werd heel simpel gehouden, wellicht omdat er ook plaats voorzien moest worden voor het waterreservoir.

Met zijn lagere reinigingscapaciteit is dit zeker niet de beste luchtreiniger op de markt, maar globaal gezien is de prijs-kwaliteitsverhouding prima.

 • Prijs
 • Beschikt over ventilatiefunctie
 • Beschikt over nachtmodus
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Lagere capaciteit (250 m³/u)

De MEDION MD 10171 heeft alles wat een luchtreiniger voor de slaapkamer nodig heeft: een ventilatiefunctie, een nachtmodus en een oververhittingsbeveiliging. Met een maximum van 52 decibel is dit toestel prima geschikt om ’s nachts te draaien.

De beste luchtreiniger voor de slaapkamer is met zijn 3,6 kilogram makkelijk te verplaatsen zodat je hem ook in andere ruimtes kunt gebruiken. Voor een zeer scherpe prijs is hij bovendien uitgerust met een mooi basispakket aan functies zoals een pollenprogramma en een automatische modus. De handige indicator in vier kleuren geeft op een heldere manier de luchtkwaliteit weer. Zo zie je in een oogopslag hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in je slaapkamer.

Het toestel kreeg een elegant cilindrisch design mee en mag dus zeker gezien worden. Ook deze luchtreiniger kan bediend worden via een app, maar bovendien ook via spraaktechnologie. Je hoeft je bed dus niet meer uit te komen.

 • Hoge zuiveringscapaciteit (740 m³/u)
 • Geschikt voor grote ruimtes (tot 148 m²)
 • Beschikt ook over ULPA filtertechnologie
 • Zwaar toestel (16 kg)
 • Dure filters
 • Filters moeten al na zes maanden vervangen worden

De Blueair Classic 605 PAC is dan misschien niet de goedkoopste, hij is wel de meest performante luchtreiniger. Met een debiet van liefst 740 m³/u is hij geschikt voor ruimtes tot wel 148 m². Hij is dan ook ideaal voor toepassing in grote open ruimtes zoals woonkamers en kantooromgevingen. Met zijn ionisatiefunctie kan hij de lucht op verschillende manieren zuiveren om zo een optimaal resultaat te bereiken.

Er zijn echter belangrijke minpunten aan dit toestel. De Blueair Classic 605 PAC beschikt niet over sensortechnologie en kan de luchtkwaliteit niet zelf monitoren en bijsturen. Hij beschikt ook niet over een automatische modus, maar gelukkig werd er wel een app ontwikkeld voor je smartphone. De filters zijn erg duur en moeten al na zes maanden vervangen worden.

Met zijn 16 kilogram is hij de zwaarste uit het onderzoek, maar gelukkig wordt hij geleverd met wieltjes. We onthouden vooral dat dit een krachtige en efficiënte luchtreiniger is.

 • Stilste luchtreiniger (28 dB)
 • Ventilatorfunctie
 • Beschikt ook over UV-technologie en ionisatiefunctie
 • Geen app

Deze professionele luchtreiniger beschikt over ULPA technologie, wat betekent dat hij nog kleinere stofdeeltjes opvangt dan de HEPA filter. Daardoor is deze ULPA luchtreiniger vooral geschikt voor toepassing in gespecialiseerde omgevingen zoals laboratoria of clean rooms. In alle andere gevallen volstaat een HEPA filter ruimschoots.

Verder is dit apparaat uitgerust met UV-technologie en een ionisatiefunctie, waardoor hij de meest complete hybride luchtreiniger uit het onderzoek is. De Progenion PR-450C is scherp geprijsd en is geschikt voor ruimtes tot 80 m². De meegedeelde geluidssterkte van 28 decibel maakt hem meteen ook tot een van de stilste luchtreinigers die we onderzochten. Voor dit toestel werd geen app ontwikkeld, maar gelukkig wordt er wel een afstandsbediening mee geleverd.

Een pluspunt is dat deze luchtreiniger ook een ventilatorfunctie heeft en een zeer handige kleurendisplay. Ook dit apparaat is voorzien van een ingebouwde luchtkwaliteitsmeter en de bijbehorende sensortechnologie. Verder zijn alle functies uit het basispakket aanwezig.

Tot zover de lijst beste luchtreiniger 2021.

Zit je in met de luchtkwaliteit in je woning? Bekijk dan ook de lijst luchtbevochtigers of –ontvochtigers.
Voor meer zicht op de luchtkwaliteit koop je best een weerstation voor binnen aan.

luchtbevochtiger kopen voor woonkamer

Luchtreinigers vergelijken

Is een luchtreiniger nuttig?

Luchtreinigers kunnen nuttig zijn in de strijd tegen pollen, fijnstof en consoorten. Een ventilator zuigt omgevingslucht aan, jaagt die door een filter en blaast vervolgens schone lucht uit. De meeste filters zijn in staat deeltjes tot een grootte van 0,3 micron op te vangen. Bijna alle toestellen zijn uitgerust met sensortechnologie waardoor ze efficiënt en autonoom werken.

Een luchtreiniger kan dus zeker soelaas bieden bij allergieën of astma. Een HEPA filter kan zelfs doeltreffend zijn om viruspartikels uit de lucht te verwijderen. Er bestaat jammer genoeg nog geen normering voor deze toestellen dus het is zeker aan te raden om verschillende toestellen te vergelijken en je goed te informeren voor aankoop.

luchtkwaliteit beteren met luchreiniger

Waar op letten bij het kopen van een luchtreiniger?

Capaciteit & CADR

De capaciteit van een luchtreiniger wordt uitgedrukt in een CADR-waarde (clean air delivery rate), uitgedrukt in kubieke meter per uur. Deze waarde meet de snelheid waarmee de luchtreiniger rook, stof of pollen verwijdert uit de omgeving. Een goede luchtreiniger heeft een CADR-waarde van minstens 300 kubieke meter per uur. Een waarde boven 350 kubieke meter per uur is een absoluut pluspunt. Algemeen wordt aangeraden een luchtreiniger te kiezen die een hogere capaciteit heeft dan de ruimte waar je hem wilt gaan gebruiken.

Reinigingstechniek

De lucht kan gefilterd worden op verschillende manieren. Een HEPA filter is een goede allround methode om onzuiverheden uit de lucht te verwijderen op een efficiënte manier. In een HEPA filter wordt de lucht door een labyrint van talloze minuscule glasvezeldraadjes geduwd. Een ULPA filter doet hetzelfde, maar dan vooral voor deeltjes binnen een heel specifiek bereik (0,12 – 0,4 micron). Dat maakt dat ULPA vooral geschikt is voor toepassing in gespecialiseerde omgevingen zoals laboratoria.

UV of ultraviolet is in staat micro-organismen te vernietigen door middel van een speciaal bestanddeel van zonlicht en dat op een veilige, economische en milieuvriendelijke manier. Een ionisator ten slotte brengt een elektrische lading aan op zuurstofdeeltjes in de lucht, waardoor die zich gaan hechten aan stofdeeltjes. Een belangrijk aandachtspunt is de aankoopprijs van de filters, die kan voor sommige toestellen aan de hoge kant zijn.

Extra functies & Smart luchtreinigers

De meeste luchtreinigers zijn uitgerust met sensortechnologie, kinderbeveiliging, oververhittingsbeveiliging en een pollenprogramma. Dit basispakket is dan ook een echte must voor een goed toestel. Extra pluspunten zijn een bevochtigingsfunctie en een ventilatiefunctie, zeker voor gebruik in de slaapkamer. Op een enkeling na zijn de meeste luchtreinigers compatibel met een app (wat we al snel smart luchtreiniger noemen) op je smartphone, die dan meteen ook dienst doet als afstandsbediening. De automatische modus ten slotte zorgt ervoor dat het toestel autonoom werkt.

philips luchreiniger vergelijken

Tot zover het artikel ‘Beste luchtreiniger 2021’ – Laatste update 06/07/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘thuis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.