Scroll Top
Goede MacBook

De 4 beste MacBooks van 2024

Van de MacBook Air tot de MacBook Pro.

Wat de beste MacBook voor jou is, hangt af van je noden. Gelukkig heeft Apple voor iedereen een geschikt model op de markt gebracht. Met de nieuwe MacBook Pro’s die op de markt zijn gekomen, kun je naast de Apple M1 processor ook kiezen voor de M1 Pro en de M1 Max.

De MacBook Air is geschikt voor surfen op het web, tekstbewerking en zelfs het bewerken van foto’s. Daarenboven is hij voorzien van een aangenaam toetsenbord, een uitstekend scherm en een lang batterijleven. Heb je meer kracht nodig dan kun je beter kijken naar de MacBook Pro 14 of 16. Bij deze laptops heb je namelijk de keuze tussen een M1 Pro of een M1 Max.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: MacBook Pro 14 inch

Voordelen:

 • Zeer goede prestaties
 • Batterijleven van 17 uren
 • Scherp en helder scherm

Nadelen:

 • Redelijk klein scherm

De 14 inch MacBook Pro is een van de nieuwe versies van Apple’s MacBook Pro. Het 14 inch scherm maakt gebruik van MiniLEDs dat voor precieze verlichting van het scherm zorgt met een hoger contrast. Daarnaast heeft het een verversingssnelheid van 120 Hz, wat ervoor zorgt dat bewegingen op het scherm vloeiend worden weergegeven. De maximale helderheid van het scherm gaat tot 1600 nits voor een schitterend en helder beeld. Dat allemaal op een scherm met een haarscherpe Liquid Retina XDR (3024 x 1964) resolutie.

De prestaties zijn te danken  aan de nieuwe Apple M1 Pro chip. Deze nieuwe chip is gemaakt voor professionals dat zware applicaties moeten gebruiken. Je kan zonder probleem foto’s en video’s bewerken, applicaties zoals Xcode gebruiken en zelfs 3D-computeranimaties creëren.

Daarnaast krijg je de keuze om een werkgeheugen van 16 GB of 32 GB RAM aan te kopen, deze keuze hangt natuurlijk af van waarvoor je de laptop zal gebruiken. Ook kan je kiezen voor een opslagruimte van 512 GB of van 1 TB. Een grotere interne opslagruimte kost echter een stuk meer waardoor het een beter alternatief kan zijn om een externe harde schijf aan te schaffen.

Deze MacBook heeft een scherpe Full HD ingebouwde webcam, een microfoon van studiokwaliteit en zes krachtige speakers voor het beste geluid in een laptop op de markt. Daarnaast heb je enkele handige poorten, één voor HDMI, drie Thunderbolt 4 Usb-C poorten en een poort voor je SD kaart. Vervolgens heeft hij een batterijleven van 17 uren en weegt hij 1,6 kg, dit maakt van deze laptop een goede on-the-go oplossing voor al jouw werk.

Processor: Apple M1 Pro | RAM: 16 of 32 GB | Opslagruimte: 512 GB of 1 TB | Scherm: Liquid Retina XDR (3024 x 1964)

Beste voor studenten: MacBook Air M1

Voordelen:

 • Licht en compact design
 • Goedkoopste MacBook
 • Goede prestaties
 • Zeer goed scherm
 • Batterijleven van 18 uren

Nadelen:

 • Weinig poorten/aansluitingen
 • Beperkte opslagruimte

De compacte MacBook Air M1 is de perfecte laptop voor studenten die ze gemakkelijk kunnen meenemen naar de les. Hij heeft een 13,3 inch scherm en weegt slechts 1,29 kg. Een licht en compact design wat ideaal is voor studenten. Zeker wanneer je van de les naar de bibliotheek en terug naar huis moet. Dankzij een batterijleven van 18 uren kun je je lader thuis of op je kot laten liggen. Hij heeft een scherpe Liquid Retina XDR resolutie en een helderheid van 400 nits. Bovendien zorgt het IPS paneel voor een fantastische kleurweergave. Vervolgens heeft deze laptop zeer goede speakers en een HD Ready webcam.

Daarnaast heeft deze MacBook de krachtige M1 chip en een werkgeheugen van 8 GB RAM. Bekijk video’s of surf op het web en bewerk zelfs foto’s zonder problemen. Deze laptop is meer dan snel genoeg voor de meeste mensen en is een perfecte fit voor studenten. Hij heeft echter slechts 2 Usb-C poorten waardoor je voor enkele zaken misschien gebruik zal moeten maken van adapters. Daarnaast heeft hij een beperkte interne opslagruimte van 256 GB bij het basismodel.

Processor: Apple M1 | RAM: 8 GB | Opslagruimte: 256 GB | Scherm: Liquid Retina XDR (2560 x 1600)

Beste voor foto- en videobewerking: MacBook Pro 16 inch

Voordelen:

 • Zeer goed en groot scherm
 • Grote opslagruimte
 • Batterijleven van 21 uren
 • Zeer goede prestaties

Nadelen:

 • Redelijk zwaar

De beste MacBook voor foto- en videobewerking is zonder twijfel de nieuwste 16 inch MacBook Pro. Dit model is voorzien van de razendsnelle M1 Max chip en levert ongeziene prestaties. Je krijgt de keuze tussen een werkgeheugen van 32 GB en 64 GB RAM. Dit model is voor professionals die dagelijks foto’s of video’s bewerken. De grafische verwerking van deze chip is twee keer sneller dan de reeds verbluffende M1 Pro chip en al deze kracht komt niet ten koste van de batterij. De batterij gaat namelijk tot 21 uren mee. Daarnaast weegt deze MacBook 2,1 kg en krijg je de keuze voor een opslagruimte van 1 TB of 2 TB.

Net als de nieuwe 14 inch is deze MacBook voorzien van zes krachtige speakers, een microfoon van studiokwaliteit en een Full HD webcam. Ook krijg je drie Thunderbolt 4 Usb-C poorten, een HDMI- poort en een slot voor je SD kaart.

Tenslotte kreeg deze nieuwe MacBook, net als zijn kleinere variant, een nieuw design met een notch aan het display voor de webcam. Dit zorgt voor kleinere randen aan het scherm en geeft het een strakker design. Het 16 inch scherm heeft een scherpe (3456 x 2234) Liquid Retina XDR resolutie en heeft een maximale helderheid van 1600 nits. Daarnaast zorgen de MiniLEDs voor een hoog contrast en een prachtige kleurweergave dat waarheidsgetrouw is voor fotobewerking.

Processor: Apple M1 Max | RAM: 32 of 64 GB | Opslagruimte: 1 of 2 TB | Scherm: Liquid Retina XDR (3456 x 2234)

Beste kleine: MacBook Pro 13 inch

Voordelen:

 • Zeer goede prestaties
 • Zeer goed scherm
 • Batterijleven van 20 uren

Nadelen:

 • Klein scherm
 • Slechts 256 GB

Net als de MacBook Air komt deze versie van de MacBook Pro in een 13 inch formaat. Deze twee modellen hebben redelijk wat gelijkenissen, maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Ondanks dat beide modellen een M1 chip gebruiken is de MacBook Pro voorzien van een extra GPU-core. Dit maakt een merkbaar verschil wanneer je grafische toepassingen gebruikt zoals het verwerken van foto’s of video’s. Bovendien heeft deze MacBook wél een ingebouwde fan, wat voor betere prestaties zorgt bij zware taken. Daarnaast maakt deze laptop ook gebruik van 8 GB RAM en heeft hij een opslagruimte van 256 GB.

Dit model komt ook met 2 aansluitingen voor Usb-C. Hij heeft 2 krachtige speakers en een HD Ready webcam. Daarnaast weegt hij slechts 1,4 kg en heeft een batterijleven van 20 uren. Tenslotte krijg je bij dit model ook een handige touchbar die je kan personaliseren. Zo kan je via de touchbar, je volume en helderheid gemakkelijk aanpassen net als enkele applicatie specifieke acties snel uitvoeren.

Vervolgens heb je het scherpe Liquid Retina XDR (2560 x 1600) scherm met een grootte van 13,3 inch. Met de fantastische kleurweergave dankzij het IPS paneel en de hoge maximale helderheid van 500 nits is het bewerken van foto’s helemaal geen probleem.

Processor: Apple M1 | RAM: 8 GB | Opslagruimte: 256 GB | Scherm: Liquid Retina XDR (2560 x 1600)

Fotobewerking MacBook
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een MacBook?

Prestaties

Als je een MacBook koopt hoef je je geen zorgen te maken over de prestaties. Elk model heeft zeer goede prestaties en met de nieuwe M1 chips gaat het er enkel op vooruit. Het belang van de prestaties hangt voornamelijk af van de manier waarop je de MacBook van plan bent te gebruiken. Ben je een professional en werk je met grote bestanden en zware applicaties, dan kies je best voor een MacBook Pro met de M1 Pro of de M1 Max.

Scherm

Alle MacBooks van de laatste jaren beschikken over een Liquid Retina display. Deze schermen zijn van zeer goede kwaliteit en hebben elk een haarscherpe resolutie waarbij je geen enkele pixel meer kan onderscheiden. Toch blijft Apple zijn schermen met iederen nieuwe MacBook verbeteren door het verhogen van helderheid of nieuwe technologieën te gebruiken voor het paneel. Dat zie je met de nieuwe MiniLED schermen in de nieuwe MacBook Pro’s die beide ook een zeer hoge maximale helderheid hebben.

Poorten

MacBooks hebben vaak minder poorten dan gebruikers zouden willen. Dit kan zorgen voor extra frustraties wanneer je met een handvol adapters moet gaan werken. Toch zijn er enkele handige tools zoals docks die aansluitingen kunnen voorzien. De nieuwste MacBooks kregen met hun nieuwe design ook weer wat extra aansluitingen waaronder een HDMI-poort en een slot voor je SD-kaart.

Gewicht en afmetingen

MacBooks staan er om bekend om dunne en compacte designs te hebben. Ze passen gemakkelijk in je zak wegen redelijk weinig, zeker de MacBook Air. Deze staat er om bekend een lichtgewicht te zijn en is een mobiele MacBook voor studenten en mensen die vaak onderweg zijn. Daarnaast heb je de iets grotere 16 inch modellen. Deze zijn vaak wat zwaarder en minder compact. Hou er dus rekening mee dat als je toch voor een groot scherm kiest er ook enkele nadelen aan verbonden zijn.

Toetsenbord

Het toetsenbord van de MacBooks biedt een aangename typervaring en is niet te luid. Voor sommigen voelt het toetsenbord echter wat krap aan en zelfs bij de grotere 16 inch modellen is dit het geval. Het 16 inch model maakt niet gebruik van de extra ruimte om het toetsenbord te vergroten. Tenslotte heb je bij elk toetsenbord ook een Touch ID waarmee je gemakkelijk je toestel kan ontgrendelen en wachtwoorden automatisch mee kan aanvullen.

Batterijleven

Het batterijleven van de MacBooks zit heel goed, je kan hem een hele dag gebruiken zonder hem op te moeten laden. Zelfs bij extensief gebruik hoef je je niet meteen zorgen te maken over een lage batterijpercentage.

beste MacBook
Afbeelding: Canva.com

Waarom voor een MacBook kiezen?

Eén van de grote voordelen van Apple producten is dat ze zo goed met elkaar samenwerken. Heb je al een iPhone, iPad of enkel AirPods, dan gebruik je deze moeiteloos samen met je MacBook. Deze gebruiksvriendelijkheid wordt doorgetrokken doorheen heel het gebruik van de laptop, alles is zeer duidelijk en de MacOS software doet alles wat je nodig hebt zonder dat je een expert hoeft te zijn.

Daarnaast gaan MacBooks ook zeer lang mee en worden ook oudere modellen nog tot laat in hun levenscyclus betrokken bij updates.

Welke MacBook past bij mij?

De MacBook Air is een perfecte laptop voor studenten, hij is licht en compact en heeft alles wat een student nodig heeft. Daarnaast is hij ook perfect om na de lessen nog te onstpannen met een Netflix serie op het prachtige scherm.

De 16 inch MacBook Pro met de krachtige M1 Max chip is de ultieme laptop voor foto-en videobewerking. Hij heeft een prachtig en groot scherm met een scherpe resolutie en de prestaties zijn meer dan geschikt voor elke professional. Hij is één van de snelste laptops op de markt voor het bewerken van 4K foto’s of video’s en kan zelfs gebruikt worden voor 3D animaties en modellen te creëren.

De 13 inch en 14 inch MacBook Pro zijn goede laptops die geschikt zijn voor iedereen. Wat je ook verwacht van een laptop, deze laptops kunnen het aan. De keuze tussen de twee zal voornamelijk afhangen van het budget dat je ter beschikking kan stellen.

Hoe lang gaat een MacBook mee?

Een MacBook gaat jarenlang mee en zelfs na de laptop jaren te gebruiken is het batterijleven competitief met andere nieuwe laptops. Ook kan je nog jaren lang updates verwachten dat beschikbaar zullen zijn voor je model. Je mag verwachten dat je MacBook ongeveer 5 tot 8 jaar lang ondersteund wordt door de nieuwe softwareupdates. Houdt er wel rekening mee dat je na 5 jaar na het bouwjaar van het model bij beschadiging waarschijnlijk geen of weinig vervanging zal vinden voor onderdelen.

Kleine MacBook
Afbeelding: Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.