Scroll Top
beste mandoline keuken

De 7 beste mandolines van 2024

Handig in de keuken, van plakjes, schijfjes en blokjes tot julienne

De beste mandoline is voorzien van vlijmscherpe messen en tovert je groenten moeiteloos om tot klassieke ronde schijfjes of julienne. Sommige modellen zijn daarnaast ook geschikt om slierten, frietjes of blokjes te snijden. Je kiest bij deze modellen dus steeds uit verschillende snijdiktes en vormen. Je zet zo in een handomdraai een heerlijke carpaccio of salade op tafel.

In de keuken krijgen we maar al te vaak te maken met grote hoeveelheden snijwerk. Daarnaast kost het bijzonder veel moeite om groenten in gelijke schijfjes te snijden. Een mandoline neemt je het snijwerk uit handen en zorgt voor een mooi afgewerkt resultaat. Doordat je niet hoeft stil te staan bij de dikte van de plakjes, ga je ook veel sneller te werk. Lees mee en ontdek hieronder onze favoriete mandolines.

Beste prijs-kwaliteit: Benriner Japanse Keukenmandoline

Voordelen:

 • Fijn en deskundig resultaat
 • Gebruiksvriendelijk
 • Verschillende messen meegeleverd
 • Makkelijk te slijpen messen

Nadelen:

 • Geen beschermhandschoen of opvangbak meegeleverd

De Japanse Benriner is een eenvoudige snijmachine van uitstekende kwaliteit en ze staat al jaren bekend de beste mandoline te zijn. Het sobere design zorgt voor een goede gebruiksvriendelijkheid. Het mes is traploos verstelbaar en je past het vlot aan volgens de gewenste dikte. Kies voor doorzichtige schijfjes komkommer van 0,2 millimeter of ga voor bredere schijfjes van 5 millimeter.

In de verpakking vind je drie verschillende mesjes terug uit roestvrij staal. Het gladde mes dient voor platte schijfjes en de overige twee messen gebruik je om julienne of Franse frietjes te snijden. Een groot voordeel aan dit toestel zijn de rechte messen. Daardoor kun je de messen, indien nodig, slijpen wanneer ze bot zijn. Bij een V-vorm mandoline zal dit vaak een onmogelijke klus zijn.

De messen zijn eenvoudig verwisselbaar, maar je kunt ze beter niet in de vaatwasmachine reinigen. Dit kan roestvorming veroorzaken en bovendien is hitte niet goed voor scherpe messen. Messen kun je best in een sopje schoonmaken en direct afdrogen. Verder is een gewaarschuwd man er twee waard. Als je je vinger niet in je salade wilt terugvinden, kun je best een bijkomende veiligheidshandschoen aankopen. Hoewel de houder je al voor een groot stuk zal beschermen, kan het nooit kwaad om op zeker te spelen.

Professionele mandoline: OXO Good Grips Chef 2.0

Voordelen:

 • Rechte messen
 • Veelzijdig gebruik
 • Veilig
 • Makkelijk te slijpen messen
 • In hoogte verstelbaar

Nadelen:

 • Duur
 • Geen opvangbak meegeleverd

De beste professionele mandoline is de OXO Good Grips Mandoline. De snijmogelijkheden zijn bij dit toestel bijzonder uitgebreid. Er zijn zeventien verschillende snijdiktes tussen één millimeter en negen millimeter. Door de verstelbare snijbladen pas je de dikte moeiteloos aan. De mandoline is daarom geschikt voor dunne en dikke schijfjes. Naast de dikte van je schijfjes bepaal je ook hun vorm. Kies tussen eenvoudige dunne frietjes, julienne, blokjes, gegolfde of gladde schijfjes. Je hebt maar liefst 21 verschillende snijkeuzes. De ruime mogelijkheden maken dat je een veelzijdig toestel in huis haalt.

De messen van deze goede mandoline zijn zo scherp dat je ook zachte ingrediënten in schijfjes omtovert, zoals bijvoorbeeld een zachte perzik.  De mandoline is voorzien van een houder om je groente of fruit op vast te pinnen. Dit garandeert een veilig gebruik. Je kunt de mandoline eenvoudig verhogen om vlot te werken. Dit doe je aan de hand van de steun achteraan het toestel.

Na het gebruik plooi je deze weer naar binnen waardoor je het toestel compact kunt opbergen. De houder om je groenten op vast te pinnen past perfect onderaan de mandoline. Indien je een ruimer budget ter beschikking hebt, is dit de beste mandoline om mooie creaties op tafel te zetten. De rechte messen maken het tot slot mogelijk om ze te slijpen van zodra ze bot worden.

Voordelen:

 • Multifunctioneel
 • Mooi design
 • Snel
 • Opberger voor snijtrommels

Nadelen:

 • Je kunt de messen niet slijpen
 • Moeilijk schoon te maken

Wanneer je op zoek bent naar een elektrische mandoline, dan stellen wij de multifunctionele rasp van Solis voor. De rasp heeft maar liefst vijf verschillende opzetstukken uit roestvrij staal en ook de snelheid van het toestel kun je zelf aanpassen. Je voegt de ingrediënten toe aan de hand van de vulopening, waarna je ze eventueel kan aanduwen met de afneembare stop. Door zijn mooie ontwerp kun je het toestel ook op je aanrecht laten staan.

Naast de opzetstukken krijg je ook een handige cilinder meegeleverd om alle stukken in te bewaren. Dergelijke snijtrommels kunnen immers gevaarlijk zijn om los in de kast te bewaren. Helaas blijkt het toestel moeilijk schoon te maken. Er blijven namelijk gemakkelijk restjes zitten tussen de rasp. Doordat je ook deze rasp beter niet in de vaatwasmachine reinigt, kan het vervelend zijn om al het vuil van de schaaf te verwijderen.

In tegenstelling tot rechte messen, kun je deze opzetstukken helaas niet slijpen. Houd er dus rekening mee dat de messen naar verloop van tijd minder scherp kunnen worden. Los daarvan zijn we fan van dit veelzijdige toestel. Je gebruikt het om groenten te versnijden, maar je kunt er evengoed kaas en chocolade mee raspen.

Er bestaan ook een hele reeks keukenrobots met mandoline opties. Deze toestellen kunnen meer dan enkel groenten snijden en zijn dus ook heel wat duurder.

Mandoline voor beginners: Saveur Royal Premium

Voordelen:

 • Veilig
 • Beschermhandschoen en houder meegeleverd
 • Slipvrij
 • In hoogte verstelbaar

Nadelen:

 • Messen zijn moeilijker te slijpen
 • Groot toestel

Beginners gaan best voor de veiligste keuze. Mandolines hebben namelijk vlijmscherpe messen en een ongeluk is snel gebeurd. Omwille van die reden voorziet Saveur een bijkomende beschermhandschoen bij de aankoop van deze mandoline. Naast de handschoen werkt de mandoline ook met een houder waarop je de groente kunt bevestigen. Je voorkomt zo dat je te dicht met je hand tegen de machine werkt.

De mandoline zelf werkt op basis van een V-vormig mes. Er zijn vijf verschillende messen waardoor je kunt kiezen uit schijfjes en julienne. Daarnaast kies je ook de gewenste dikte van de plakjes. Het mes van de mandoline is niet in hoogte verstelbaar. Je dient dus effectief een ander mes te gebruiken indien je dikkere of dunnere schijfjes wenst. Je krijgt een houder meegeleverd om de ongebruikte messen in op te bergen.

Door de bescherming aan de onderkant zal het toestel niet wegschuiven tijdens het snijden. Hoewel de handleiding aangeeft dat je de messen in de vaatwasmachine kan reinigen, adviseren wij opnieuw om de messen met de hand af te wassen. Voorzie ook voldoende ruimte op je aanrecht, want het gaat om een iets groter toestel.

Beste met handvat: OXO GOOD GRIPS HANDMANDOLINE

Voordelen:

 • Maximale bewegingsvrijheid tijdens het koken
 • Transparant snijoppervlak
 • Snijdikte makkelijk instelbaar
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Enkel geschikt voor schijfjes

Een handmandoline dien je met de ene hand vast te houden, terwijl je met de andere hand de groenten in schijfjes snijdt. Een mandoline met een handvat geeft je net iets meer flexibiliteit tijdens het koken. Je kunt zo rechtstreeks boven een pot schijfjes groenten toevoegen. Doordat het toestel vlot in de hand moet liggen, heeft het vaak een compact en licht design. De restenhouder zorgt voor een veilige werking en schermt de messen af als ze niet in gebruik zijn.

Aan de zijkant van de mandoline kun je de gewenste dikte selecteren. Je hebt keuze uit drie verschillende standen. De onderkant van het toestel is voorzien van een antisliplaag. Je kunt de mandoline zo laten steunen op je snijplank of op de rand van je kookpot. De messen zijn gemaakt van roestvrij staal en ze hebben dus een goede kwaliteit.

Het snijoppervlak is verder transparant, waardoor je goed kan bijhouden hoeveel schijfjes je al gesneden hebt. Je koopt deze handmandoline tot slot voor een zachte prijs. Een uitgebreid aanbod aan snijmogelijkheden ontbreekt bij deze mandoline. Hoewel je drie verschillende diktestanden hebt, krijg je niet de keuze om verschillende vormen te creëren met deze snijder. Je bent aangewezen op de klassieke, gladde schijfjes.

Voordelen:

 • Multifunctioneel
 • Opvangbak en schrapertje meegeleverd
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Goedkope uitstraling

Eieren splitsen, kaas raspen, blokjes en julienne snijden of groenten pureren, de multifunctionele groentesnijder van Lanso kan het allemaal. Je koopt het toestel met acht verschillende opzetstukken, inclusief een eierscheider en een handige opvangbak om je gesneden groenten in op te vangen. De roestvrij stalen messen zijn van degelijke kwaliteit en hebben een lange levensduur.

Je kunt het toestel tijdens het snijden goed in bedwang houden met het handvat. Daarnaast is de onderkant voorzien van rubber, om een stabiel gebruik te garanderen. Het snijoppervlak is ruim waardoor je er ook grotere stukken groenten onder kunt plaatsen. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je een aardappel tot frietjes wenst te snijden.

Bij de aankoop krijg je een schrapertje meegeleverd om eventuele resten eenvoudig te verwijderen. Ook qua veiligheid betreft het een goede aanwinst. Er is namelijk een houder voorzien om groenten en fruit op te bevestigen. Helaas zijn we geen fan van de felgroene afwerking in plastic. Dit zorgt voor een goedkope uitstraling en ook de kleur oogt zeer opzichtig op je aanrecht. Los daarvan kan deze goedkope mandoline je heel wat werk besparen in de keuken.

Beste koop: Westmark Vario

Voordelen:

 • Snijdikte makkelijk instelbaar
 • Resthouder meegeleverd
 • Goede kwaliteit
 • In hoogte verstelbaar

Nadelen:

 • Neemt veel plaats in

Deze goede mandoline van Westmark is een uitstekend basismodel dat voorziet in alle nuttige functies. Zo kun je het mes eenvoudig in hoogte aanpassen en kies je tussen schijfjes of julienne. Aan de hand van de draaiknop aan de zijkant stel je de gewenste snijdikte in. Je kunt met een fijnere snijdikte bijvoorbeeld een vegetarische carpaccio maken.

Doordat de snijbladen verstelbaar zijn in hoogte, dien je enkel het mes te vervangen indien je een andere snijvorm wenst te gebruiken. Je krijgt ook hier een resthouder meegeleverd om veilig aan het werk te gaan. Het laatste stukje groente of fruit kun je eventueel voorzichtig over de rasp halen zonder de houder, maar gebruik hiervoor zeker een beschermde handschoen.

De snijbladen zijn gemaakt van roestvrij staal. Helaas bestaat de rest van het toestel uit plastic, waardoor je een goedkopere uitstraling krijgt. Gelukkig koos de producent voor zwart en heeft het zo een neutrale uitstraling. Houd er rekening mee dat je de pootjes onder het toestel niet volledig kunt inklappen. Daardoor neemt het behoorlijk wat plaats in.

Tot zover onze suggestieve top 7 beste mandolines.
Meer groenten snijders, lees dan ook onze selectie beste spiraalsnijders. Makkelijk ook om eten voor te bereiden, of voor in de voedseldroger te plaatsen.

Goedkope keukenmandoline
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een mandoline?

Vorm van de mesjes

De klassieke mandoline is geschikt om ronde schijfjes te snijden. Tegenwoordig vind je echter diverse modellen met meerdere snijmogelijkheden. In deze gevallen krijg je meerdere messen meegeleverd.

De mogelijkheden van deze snijmachines zijn oneindig en kunnen gebruikt worden in talrijke recepten. Denk maar aan Franse frietjes, julienne, blokjes, slierten of spiralen.

Naast de snijvorm kun je ook de gewenste dikte selecteren. Sommige mandolines maken gebruik van een draaiknop, terwijl andere mondellen een schuifknop hebben. In dit geval spreken we van een mes dat traploos in hoogte verstelbaar is.

Er bestaan ook mandolines met vaste opzetstukken voor verschillende diktes. Je dient dan een andere vorm te monteren om dikkere of dunnere plakjes te bekomen.

Veiligheid

Het spreekt voor zich dat werken met een mandoline de nodige aandacht vereist. Je werkt met vlijmscherpe messen die je lelijke snijwonden kunnen bezorgen. Hoe voorzichtig je ook te werk gaat, soms is een ongeluk snel gebeurd.

Omwille van die reden adviseren we steeds een snijbestendige handschoen te gebruiken. Zo’n handschoen heeft een katoenen voering en is aan de buitenkant voorzien van roestvrij staal.

Naast de snijbestendige handschoen, kun je opteren voor een toestel met een resthouder. Je bevestigt hierop je groente, zodat je niet het risico loopt rechtstreeks met je hand tegen het snijblad te komen. Met een dergelijke houder heb je meer grip en verklein je de kans op uitglijden, met alle gevolgen van dien.

Tot slot kun je ook letten op de onderkant van je mandoline. Een rubberen ondergrond zorgt ervoor dat de machine steviger op het aanrecht blijft staan tijdens het snijden.

Gebruiksgemak

Zoals eerder aangegeven adviseren wij om de messen niet in de vaatwasmachine te reinigen. Hitte en scherpe messen gaan immers niet goed samen. Hoewel sommige modellen dus in principe vaatwasserbestendig zijn, kun je de messen beter schoonmaken aan de hand van een sopje.

Het is verder belangrijk om de messen direct af te drogen nadat je ze hebt schoongemaakt. Zo voorkom je roestvorming. Om de messen scherp te houden, kun je bij sommige modellen gebruikmaken van een messenslijper. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit te laten doen door een professionele messenslijper.

Bij sommige modellen krijg je een borsteltje of schrapertje meegeleverd om het vuil te verwijderen. Houd er rekening mee dat sommige snijbladen moeilijker schoon te maken zijn. Kies je een model met ronde opzetstukken, dan kan het reinigen wat meer tijd in beslag nemen.

Wees ook voorzichtig wanneer je het toestel reinigt. Leg de snijbladen nooit los in het afwaswater en gebruik indien mogelijk altijd een beschermende handschoen.

Solis elektrische mandoline
Afbeelding: Canva.com

Wat is een mandoline?

Een mandoline is een toestel dat je aanzienlijk wat snijwerk kan besparen in de keuken. Met een klassiek keukenmes krijg je al snel schijfjes met ongelijke diktes. Wanneer je streeft naar een professioneel resultaat, kan een mandoline handig zijn. Bij de keuze van de schaaf houd je best rekening met de ingrediënten die je wilt snijden. Voor harde ingrediënten kies je best voor een stevig model. De messen staan ingesteld op een bepaalde hoogte, waardoor elk schijfje dezelfde dikte krijgt.

De meeste mandolines hebben naast een verstelbare hoogte ook meerdere snijmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit blokjes, julienne, spiralen, frietjes of schijfjes. Doordat je automatisch gelijke schijfjes bekomt, werk je ook veel sneller. Let wel op dat je steeds aandachtig blijft, want de messen zijn zeer scherp.

Waar gebruik je een mandoline voor?

Een goede mandoline gebruik je in de keuken om jezelf een hoop snijwerk te besparen. Je kunt er groenten en fruit mee raspen, maar ook kaas en chocolade behoren tot de mogelijkheden. Wens je een veelzijdig gebruik, ga dan voor een snijmachine met meerdere opzetstukken. Op die manier beperk je jezelf niet tot de klassieke, ronde schijfjes.

De beste mandoline heeft vlijmscherpe messen waardoor je in een handomdraai een heerlijke salade of carpaccio op tafel zet. De meeste modellen zijn minstens geschikt voor schijfjes en julienne. Doe een beroep op de groentesnijder om salades, Gratin Dauphinois, carpaccio en groentechips te bereiden. De mogelijkheden van het toestel zijn afhankelijk van je eigen creativiteit.

handmatige mandoline
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, vorm, veiligheid, gebruik en prijs.

Tot zover het artikel beste mandoline

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.