De 5 beste mengpanelen van 2021

Muziek mixen met een kwalitatief mengapaneel voor DJ’s in spé

In dit artikel bekijken we de top 5 beste mengpaneel. Een mengpaneel of mixer is wat een dj gebruikt om twee of vier geluidsbronnen aan mekaar te linken. Deze dj-mixers zijn niet te verwarren met mengpanelen voor live-bands of in de muziekstudio. Een dj-mengpaneel is uitgerust met een crossfader waarmee je tussen verschillende kanalen kan switchen. Moderne mengpanelen hebben dikwijls ingebouwde effecten en uitgebreide aansluitingsmogelijkheden zoals een usb-aansluiting. In dit artikel bekijken we de beste dj-mixers voor elk budget. Lees na de top 5 verder om te weten hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

NATIVE INSTRUMENTS TRAKTOR KONTROL Z2

Beste mengpaneel 2021 (prijs / kwaliteit)

De Traktrol Kontrol Z2 is een van de beste mixers op de markt om analoge hardware met het digitale te combineren. Omdat de Z2 ook als midi-controller functioneert, is het met dit mengpaneel erg gemakkelijk oldskool draaitafels en high-end muzieksoftware in één set te gebruiken. Het is een twee-kanaalsmixer met veel moderne functies. Naast de standaardmogelijkheden die je op elk mengpaneel terugvindt, zijn er remix-kanalen, loop-mogelijkheden en digitale effecten. Je kan een microfoon, twee koptelefoons, usb-apparaten en veel meer aansluiten. Het is mogelijk een aparte monitormix naar je dj-booth te sturen, waardoor het mengpaneel prima functioneert in een live-omgeving. Om de mixer optimaal te benutten, gebruik je hem best in combinatie met de Traktor-software. Je kan deze (uitstekende!) software aansturen met hardware controls op de mixer zelf. Traktor biedt je meer mogelijkheden dan je ooit nodig zal hebben: Je kan aparte loops aansturen, waanzinnige digitale effecten toevoegen en alle mogelijke samples in je set gebruiken.

Hoewel er betere mengpanelen bestaan is deze nog steeds zeer betaalbaar. Goed voor hobbyisten maar ook gevorderde DJ’s, de Traktor Kontrol Z2 geeft meer dan genoeg opties en is kwaliteit materiaal. Ga enkel voor duurder als je dit echt nodig hebt. Door deze prijs / kwaliteit verhouding is dit voor ons het beste mengpaneel van 2021.

PIONEER DJ DJM-250 MK2

DJ mixer voor beginners

De DJM-250 MK is een solide Pioneer-mixer voor beginnende en gevorderde dj’s. Deze twee-kanaalsmixer is verrassend zwaar en uitgerust met degelijke controls. Zoals verwacht bij Pioneer is de geluidskwaliteit prima. De bediening verloopt intuïtief en de mixer is gebruiksvriendelijk. Je kan op elk van de twee kanalen een phono- of lijninput gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het mengpaneel werkt met draaitafels en cd-spelers. Wie er graag een laptop bijneemt, kan hiervoor de usb-poort gebruiken. Daarmee kan je zowel muziek van je computer afspelen als opnemen. Je krijgt er een licentie voor Rekordbox bij. Verder zijn er gebalanceerde en ongebalanceerde outputs en kan je een microfoon op het mengpaneel aansluiten. Prijs/kwaliteit is deze mixer een zeer goede keuze.

ALLEN & HEATH XONE:96

Premium DJ mixer

De Allen & Heath Xone:96 is in alle opzichten een fantastisch mengpaneel. Een uitstekende constructie met een geweldige geluidskwaliteit en veel mogelijkheden. De knoppen voelen stevig aan, de mixer is overzichtelijk en je hebt veel aansluitingsmogelijkheden. De Xone:96 heeft acht stereo-inputs en een driebands-equalizer. Dankzij de twee (!) usb-poorten aan de achterkant kan je tot 24 kanalen in hoge kwaliteit beheren. De ingebouwde geluidskaart zorgt voor een schitterende geluidskwaliteit en je kan de mixer gemakkelijk combineren met een software zoals Ableton Live. Verder kan je de monitormix voor je dj-booth apart instellen. Handig om bepaalde frequenties uit te filteren en zo je oren wat rust te gunnen tijdens lange dj-sets. Dit is dé mixer voor professionele dj’s.

ALLEN & HEATH XONE:23

Goedkope DJ mixer

De Xone:23 is een compacte twee-kanaalsmixer met vier inputs en een apart microfoonkanaal. Het mengpaneel heeft een flexibele drieband-equalizer en een degelijke crossfader die je zelf kan instellen. Het aparte microfoonkanaal heeft zijn eigen tweeband-equalizer en volumeknop. Verder is de mixer uitgerust met een eenvoudig, maar goed filter-effect, waarbij je kan kiezen tussen high-pass en low-pass. Er zijn phono- en line inputs, waarmee je hardware zoals draaitafels op je mixer kan aansluiten. De Xone:23 kan twee gebalanceerde signalen naar de versterker sturen en via de record out kan je alles opnemen wat door de mixer passeert. Wil je meer opname mogelijkheden? Met de Xone:23C is er een variant met ingebouwde audio-interface.

PIONEER DJ DJM 900 XS2

Professionele DJ mixer

De DJM 900 XS2 van Pioneer is een professionele vier-kanaalsmixer met veel mogelijkheden. De mixer is erg overzichtelijk, waardoor elke dj meteen aan de slag kan. Elk kanaal is uitgerust met een drieband-equalizer en duidelijke ledstrips. Er zijn twee usb-inputs aan de voorkant, waardoor twee dj’s gemakkelijk back-to-back kunnen draaien. De geluidskwaliteit is fantastisch en de hardware effecten zijn uitgebreid en zeer goed. Opvallend is dat deze mixer een usb fx send/return heeft. Hiermee kan je bijvoorbeeld een iPad aansluiten en speciale effecten of samples aan je muziek toevoegen. Een nadeel van deze mixer is dat je enkel met Rekordbox kan werken. Werk je graag met Serato of Traktor, dan is deze schitterende mixer helaas niet voor jou.

Mengpanelen vergelijken

Tot zover de top 5 beste mengpaneel DJ.
Meer DJ aparatuur nodig, bekijk dan ook de ‘Beste Dj controller‘ of ‘Beste draaitafels‘.

Mengpanelen vergelijken

Wat is een dj-mixer?

Een dj-mixer of mengpaneel wordt door een dj gebruikt om verschillende geluidsbronnen aan mekaar te linken om zo muziek te mixen. Denk hierbij aan draaitafels, cd-spelers, samplers en laptops. De mixer is de centrale hub waar alles samenkomt. Een mengpaneel voor dj’s is niet hetzelfde als wat je in muziekstudio’s of op podia ziet, maar veel functies zijn gelijkaardig. Zo hebben mengpanelen twee of meerdere kanalen die je apart en globaal kan regelen.

Een mengpaneel is meestal uitgerust met een equalizer en met enkele effecten. In tegenstelling tot een gewoon mengpaneel, is een dj-mixer uitgerust met een crossfader. Daarmee kan een dj scratchen en overgangen maken tussen verschillende kanalen. Verder kan je met een dj-mixer je beats matchen met pitch control. Zo lopen je tracks in hetzelfde tempo voor vlotte overgang.

Een mengpaneel voor dj’s heeft in de meeste gevallen twee of vier kanalen. In een traditionele setup wordt de mixer centraal tussen twee draaitafels opgesteld. Moderne mixers hebben vaak usb-poorten, waarmee je ook je laptop in deze setup kan integreren. Verder hebben dj-mixer phono-voorversterkers waarmee ze het stille signaal van een platenspeler kunnen versterken. Een dj-mixer heeft geen ingebouwde eindversterker. In de meeste gevallen stuur je een gebalanceerd signaal van je mengpaneel naar een versterker, PA of een actieve monitor.

beste mengpaneel 2020
Beste dj mengpaneel

Mengpanelen kopen,
waar moet ik op letten?

Aantal kanalen op de DJ-mixer

Compacte dj-mixers zijn uitgerust met twee kanalen. Dat is een standaardgegeven en een goed vertrekpunt voor de meeste dj’s. Op twee kanalen kan je bijvoorbeeld twee draaitafels of cd-spelers aansluiten. Veel mengpanelen met twee kanalen hebben meerdere in – en outputs, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Wil je als dj zowel met vinyl als cd’s als je laptop draaien, dan kies je beter een mengpaneel met vier kanalen.

Hoeveel inputs en outputs denk je nodig te hebben? Een standaard twee-kanaalsmixer heeft meestal vier inputs: Twee phono- en twee line inputs. Als starter heb je niet meer nodig, maar met het oog op toekomstige uitbreidingen is het fijn meer aansluitingsmogelijkheden te hebben.

Mengpanelen met microfoon aansluiting

Heeft je mengpaneel één of meerder microfoon-inputs? Zijn dit XLR- of TRS-inputs? Kan je het microfoon-kanaal apart aansturen?

Beste dj mixer 2020

Mengpaneel voor beginners of gevorderden

Waar wil je de DJ-mixer gebruiken? Voor de gewone bedroom-dj is een eenvoudige mixer met een beperkt aantal in- en outputs meer dan genoeg. Ben je een drukbezette professionele dj? Dan zoek je waarschijnlijk een flexibele mixer met vier kanalen, verschillende ins en outs, een aparte monitormix, … Ben je van plan je dj-sets op te nemen, bekijk dan zeker een digitale mixer met usb-poort.

mengpanelen met USB aansluitingen

Hand in hand met het analoge en digitale gegeven komen de usb-aansluitingen. Ben je op zoek naar een mixer met één of meerdere usb-aansluitingen? Wil je je dj-sets kunnen opnemen? Software gebruiken in je set? Kies dan een digitale mixer met usb-aansluitingen.

Crossfade

De crossfader is essentieel op je mengpaneel. Als dj gebruik je de crossfader om te scratchen en om fijne overgangen te maken. Bij een goede mixer hoort een degelijke crossfader. Bij de betere modellen kan je de curve van je crossfader zelf afstellen.

Beatmatch

Via beatmatching zorg je dat nummers vlot in mekaar overlopen. Kies een mixer die hiervoor is uitgerust. Minstens een exemplaar waar je via je koptelefoon naar de volgende track kan luisteren. Liefst een exemplaar dat je helpt de nummers te synchroniseren.

Verschil analoge en digitale mengpanelen

Zoek je een ouderwetse, analoge mixer waarmee je enkel vinyl gaat spelen of wil je een moderne setup met een digitale mixer? Een analoge mixer is eenvoudig en onverwoestbaar, een digitale mixer is polyvalent en licht. Check of je digitale mixer DVS-compatibel is. Op die manier kan je met software de tijdscode op je vinyl platen lezen. Dat maakt beatmatchen net iets gemakkelijker.

Wil je een specifieke muziekstijl draaien of zoek je een polyvalente mixer die voor elke stijl werkt? Wil je vooral hiphop spelen, kijk dan naar een exemplaar waarmee je gemakkelijk kan scratchen. Speel je muziek met veel samples en eigen loops, kijk dan of de mixer daarvoor geschikt is.

Ben je op zoek naar een mixer met ingebouwde effecten? Wil je één goed effect of zoek je een heel arsenaal aan effecten? Op veel digitale mixers is het gemakkelijk software-effecten aan te sturen met hardware-knoppen. Digitale effecten hebben wel een andere sound dan analoge.

dj mixer vergelijken

Tot zover ons artikel ‘beste mengpaneel of DJ mixer 2021’ – Laatste update 30/11/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.