Hobbykok, Chefkok of zeer slechte kok. Om gemakkelijk te kunnen koken heb je nood aan een (redelijk) scherp mes. Daarom gaan we op zoek naar de beste messenslijper van 2021. In dit artikel bekijken we het verschil tussen een slijpsteen of een typische messenslijper uit de Ikea. Of je nu vis, vlees of groenten wilt snijden, het koken wordt een stuk plezieriger als je gezwind door alles heen kan snijden. Opletten voor je vingers natuurlijk. Wil jij graag weten hoe je een mes slijpt en wat een goede messenslijper is? Dan hopen wij jou met dit artikel verder te helpen.

TOP 5 – Beste messenslijper 2021

ANGLESELECT 1520 MESSENSLIJPMACHINE

Beste professionele messenslijper

De AngleSelect 1520 messenslijper van Chef’s Choice is een elektrische professionele messenslijper waarmee je zowel Europese als Aziatische keukenmessen kan slijpen en polijsten, met dus een slijphoek van 15° of 20°. Je kan er alle soorten messen mee slijpen: glad en gekarteld, groot en klein, schilmessen en broodmessen. De slijpsteen is gemaakt van diamant en is dus heel duurzaam. Je slijpt je messen door ze door de drie slijpfasen te halen. De messen worden hierbij automatisch onder een perfecte hoek geslepen. Voorkennis is niet nodig. Deze messenslijper kost ongeveer €300.

CHEF’SCHOICE DOORTREKSLIJPER CC120

Beste prijs-kwaliteit messenslijper

Als je een iets beperkter budget hebt, is de CC120 van Chef’s Choice een zeer goed alternatief. Dit is een doortrekslijper met 3 fasen waarmee je Europese messen kan slijpen en polijsten (door de derde fase te gebruiken), zowel gladde als gekartelde messen. Japanse messen die een slijphoek van 15° vragen kan hiermee niet slijpen. Het is heel gemakkelijk om te gebruiken en werkt zeer snel.

B&H MESSENSLIJPER

Beste goedkope messenslijper

Als je echt op zoek bent naar een messenslijper voor een prikje, dan komen we uit bij de messenslijper van B&H die slechts €20 kost. Dit is een doortrekslijper met één fase voor het slijpen en één fase voor het polijsten. Je haalt ze een aantal keer door de slijpsteen in de openingen en je messen zijn weer vlijmscherp. Je krijgt er ook nog een kleine slijpsteen bij.

FISKARS XSHARP BIJL- EN MESSENSLIJPER

Beste Japanse messenslijper

Voor wie naast Europese messen ook Japanse messen gebruikt, mag een Japanse messenslijper natuurlijk niet in onze top 5 ontbreken. Met de Xsharp van Fiskars heb je voor een heel budgetvriendelijke prijs een doortrekslijper waarmee je Europese en Japanse messen kan slijpen, en zelfs je bijl. De messenslijper heeft een slijpoppervlak van keramiek en is heel handig in gebruik.

EDELKORUND SLIJPSTEEN

Beste slijpsteen

Wie liever meer controle heeft over het slijpen van zijn messen, geeft de voorkeur aan een slijpsteen. Deze slijpsteen van Edelkorund is zeer populair. Hij heeft een zeer fijne korrel van 3000-8000 en bestaat uit twee zijden waaraan je je messen kan slijpen. Is je wetsteen wat versleten? Dan kan hem terug reinigen door de bijhorende onderhoudssteen. Om je te helpen je messen in de juiste hoek te slijpen is eer een hoekbegeleider bij die je zowel op 15° als op 20° kan afstellen.

beste messenslijpmachine

Tot zover onze top 5 beste messenslijpers van 2021.
Meer hulp in de keuken? Bezoek onze ‘keuken‘ categorie.
Misschien heb je ook interesse in een snijmachine? Hiermee kan je vlot brood, vlees, groenten en kaas versnijden. Waar je op moet letten bij het kopen van een snijmachine, lees je in het artikel De Beste Snijmachine.

Messenslijpers vergelijken

Wanneer moet je je messen slijpen?

Elke keer als je een mes slijpt, haal je materiaal van je mes. Je moet dit dus enkel doen wanneer het echt nodig is. Een truckje om dit te testen is door een krant in twee te proberen snijden. Als dit niet vlot gaat, mag je je mes door de messenslijper halen.

Hoe werkt een messenslijper?

Door je mes regelmatig te gebruiken wordt de scherpe rand botter. Dit wil zeggen dat het een meer afgeronde vorm aanneemt waardoor het moeilijk snijdt. Een messenslijper verwijdert stukjes van de rond rand van het mes. Hierdoor wordt de rand weer ultra sharp en kan jij weer aan de slag.

Hoe slijp je een mes met een messenslijper?

Hoe je een mes slijpt hangt er van af wat voor messenslijper je hebt. Bij een elektrische messenslijper moet je het mes verschillende keren door de openingen halen. Het bestaat vaak uit verschillende fasen.

Je hebt bijvoorbeeld 6 openingen waar je je mes door kan halen. De twee meest linkse openingen, dit noemen we de eerste fase, zijn de meeste ruwe slijping en daar moet je dus mee beginnen. De haalt het mes door de eerste fase om het links en rechts te slijpen. Dit herhaal je bijvoorbeeld twee keer. Dan schuif je op naar de volgende twee openingen om te eindigen met de laatste twee openingen. Je moet je mes er gewoon langzaam doorhalen en de messenslijper doet de rest.

Mes slijper kopen

Messenslijper kopen – waar op letten?

1. Hoe ga je je messen slijpen

De eerste keuze die je moet maken is of je een aanzetstaal, slijpstaaf, wetsteen of een slijpmachine wilt kopen. Een aanzetstaal is een lange staaf aan een handvat. Je gebruikt hem door je mes er heen en weer tegen te schuren. Een slijpstaaf ziet er wat hetzelfde uit, maar is bedekt met een extra laag waardoor je er ook broodmessen mee kan slijpen. De aanzetstaal en slijpstaaf vragen een beetje oefening om ermee weg te zijn, maar geven wel een mooi resultaat. Je kan beiden niet gebruiken om gekartelde messen mee te slijpen.

Een wetsteen is een vlakke steen die je een nacht laat rusten in het water en waaraan je daarna manueel je mes slijpt door het te schuren aan de steen. Ook hiervoor heb je wat expertise nodig om de juiste slijphoek te hanteren voor je mes.

Een derde en gemakkelijkste optie is een slijpmachine. Er bestaan zowel manuele modellen – de doortrekslijpers – als elektrische messenslijpers. Je kan dus zowel zelf het mes door de slijpmachine halen, als een motortje het werk laten doen. Het enige dat je bij een elektrische messenslijper moet doen, is het mes vasthouden. Dit is erg gebruiksvriendelijk en ook niet vermoeiend doordat je geen kracht moet zetten. Vaak kan je de elektrische messenslijper ook gebruiken om je mes te polijsten zodat het mooi glanst. Meer uitleg over hoe dit exact werkt lees je verder in dit artikel.

2. Hoe groot zijn je messen?

Messen hebben verschillende groottes. Een aardappelmesje is aanzienlijk kleiner dan een broodmes. Als je je keuze gemaakt hebt, moet je kijken of je slijper groot genoeg is voor je messen.

3. Welk soort mes wil je slijpen?

Elk soort mes heeft een andere slijphoek. Een gekarteld mes en een glad mes worden dus niet op dezelfde manier geslepen. Daarbij heeft een Westers mes een slijphoek van 20°, terwijl een Oosters mes een van 15° nodig heeft. Er zijn wel veel slijpmachines die over verschillende fasen beschikken waarmee je beide soorten messen kan slijpen.

slijpsteen vergelijken

Tot zover ons artikel ‘beste messenslijper 2021’ – Laatste update 26/04/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.