Beste Micro SD Kaart

Een micro SD kaart kopen is niet gemakkelijk en we kunnen niet zomaar zeggen wat de beste micro SD kaart is. Het hangt namelijk sterk af wat van plan bent om te doen met die micro SD kaart. Als het voor een Raspberry Pi of Nintendo Switch is dan raden we de Micro SDXC Extreme aan van Sandisk. Om 4K opnames met een action camera of dashcam te maken raden we de Samsung Micro SDXC EVO 64 GB aan. Heb je enkel nood aan een simpele micro SD kaart om het geheugen van een smartphone uit te breiden dan is de Samsung Micro SDHC EVO voldoende. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een micro SD kaart.

Onze top 3 – Beste Micro SD Kaart

Deze micro SD kaart van Sandisk is voor mensen die van plan zijn om deze kaart te gebruiken om een besturingssysteem op te zetten of om op te gamen via de Nintendo Switch. De leessnelheid en de schrijfsnelheid zijn een pak sneller dan de competitie. Die snelheid komt ook wel aan een prijs wat van deze Micro SDXC Extreme een dure SD kaart maakt. Ben je van plan om 4K te filmen aan 60 fps dan opteer je best voor deze kaart.

Deze micro SD kaart van Samsung is voor mensen die van plan zijn om deze te gebruiken voor een action camera, drone of dashcam en in 4K opnames (aan 30 fps) wil maken. Omdat dit een klasse U3 of V30 is voldoet het aan de minimum vereiste om in 4K beelden te kunnen vastleggen. Hou er wel rekening mee dat je een micro SD kaart van 64 GB na twee uur filmen aan 4K (30fps) volledig volzit. Indien je van plan om zeer veel opnames in 4K te nemen ben je misschien beter af met de 128GB versie.

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope micro SD kaart voor een verouderde smartphone of tablet om wat foto’s en video’s op te slaan is deze voldoende. Op een micro SD kaart van 32 GB passen er grofweg 12.000 foto’s (aan een gemiddelde grote van 2,5 MB per foto). Als je deze kaart zou willen gebruiken voor het maken van 4K opnames zul je merken dat je een foutmelding zult krijgen. Voor opnames tot en met 1080p is deze micro SD kaart wel geschikt.

Het onderzoek

Wie moet een micro SD kaart kopen?

Een micro SD kaart wordt vooral gebruikt om de opslagruimte van smartphones, laptops of tablets uit te breiden. Maar er zijn ook toestellen die een micro SD kaart als enige opslagruimte hebben zoals een drone, action camera of een Nintendo Switch gebruiken. Let goed op dat er een verschil bestaat tussen een micro SD kaart en een gewone SD kaart. Je kan een micro SD kaart met behulp van een adapter omzetten naar een SD kaart maar niet omgekeerd.

Alle nieuwe toestellen ondersteunen micro SDXC (micro SD Extended Capacity) wat wil zeggen dat ze micro SD kaarten van 64 GB of meer kunnen lezen. Als je een micro SD kaart gaat kopen voor een ouder toestel kijk dan eerst na of het al dan niet een SDXC formaat kan lezen. De meeste oudere toestellen kunnen enkel micro SD kaarten van 32 GB of minder lezen.

Nieuwe micro SD kaart kopen

Waarop moet ik letten

Alle micro SD kaarten zijn onderverdeeld volgens hun schrijfsnelheid zoals U1 of Class 10 en U3 of V30. Schrijfsnelheid is vooral belangrijk voor mensen die van plan zijn om hun micro SD kaart te gebruiken voor video opnames. Om video’s op te nemen aan een resolutie van 1080p heb je een micro SD kaart met een categorie U1 of Class 10. Dit wil zeggen dat de micro SD kaart een schrijfsnelheid heeft van 10MB/s. Dat is het minimum om beelden aan 1080p op te nemen, als het trager schrijft dan zal de opname gewoon mislukken. Om opnames van 4K te nemen heb je minimum een U3 of V30 categorie nodig.

Wanneer je van plan bent om een micro SD kaart te kopen dat je wilt gebruiken voor een Raspberry Pi of om een besturingssysteem op te zetten dan moet je letten op de random snelheid. Hiervoor heb je namelijk een micro SD kaart nodig met een hoge random snelheid omdat deze systemen op random momenten snel gegevens moeten kunnen lezen of wegschrijven.  

Mensen die veel online bestellen moeten opletten om te vermijden dat ze een namaak micro SD kaart zouden kopen. Wanneer je op betrouwbare websites zoals bol.com of coolblue.be zit moet je je daar geen zorgen over maken. Maar wanneer je via Chinese websites of discount websites koopt bestaat er een risico dat je een namaak micro SD kaart zult kopen. Het nadeel van deze micro SD kaarten is dat ze niet de geafficheerde lees en schrijfsnelheden kunnen waarmaken. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om een micro SD kaart te kopen voor je drone of action camera.

Momenteel zijn de 64 GB en 128 GB micro SD kaarten het goedkoopst als je de prijs per GB uitrekent. Het is natuurlijk aan jezelf om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt. Maar wegens het kleine verschil in prijs raden we mensen aan die een 32GB kaart om voor 64 GB kaart te gaan. Het prijsverschil is miniem en je weet nooit waarvoor je het in de toekomst nog kunt gebruiken.

Comments (1)

[…] Yi 4K. De 100 euro die je uitspaart kun je gebruiken voor het kopen van accessoires zoals een SD-kaart, een tripod, hoesje, extra batterijen of selfie […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.