De 5 beste micro SD kaarten van 2021

Smartphone, tablet, camera of gewoon om bestanden op te slaan, een micro SD is handig, compact en vaak ook krachtig en snel

De beste micro SD kaart volgens ons onderzoek is Samsung Evo Plus. Hij is ideaal voor een smartphone of tablet maar je kan hem ook gebruiken voor een Nintendo Switch, action camera of drone. Ben je op zoek naar een duurzame SD kaart voor een dashcam of IP-camera kies dan beter voor de Samsung Pro Endurance. Deze SD kaart is bestand tegen zowel water als extreem koude en warme temperaturen.

1. Samsung Evo Plus micro SD kaart

De beste micro SD kaart voor smartphone of tablet

De beste micro SD kaart die je kan kopen is de Samsung Evo Plus. Hij is beschikbaar in vier verschillende varianten namelijk 64 GB, 128 GB, 256 GB en 512 GB. Zoals bij de meeste micro SD kaarten komt hij ook standaard met een SD adapter zodat je hem ook in een laptop of fotocamera kunt gebruiken. De leessnelheid en schrijfsnelheid zijn respectievelijk 100 MB/s en 90 MB/S wat ideaal is voor smartphones en tablets. Dankzij de U3 rating is hij ideaal voor de nieuwere Samsung smartphones die in 4K resolutie kunnen filmen.

Capaciteit: 64GB, 128GB, 256GB en 512GB

2. SanDisk Extreme Gaming Micro SD kaart

Beste micro SD kaart voor Nintendo Switch

Deze SD kaart is speciaal ontworpen voor de Nintendo Switch. Hij heeft zowel een hoge leessnelheid (100 MB/s) en een hoge schrijfsnelheid (90 MB/s). Ideaal om zeer snel je games te kunnen starten en op te slaan. De meeste games voor de switch zijn tussen de 2 GB en 15 GB groot. Een opslagruimte van 128 GB is voldoende voor ongeveer 30 tot 40 games. Nieuwere Switch games zoals NBA 2K20 en Doom nemen respectievelijk 33 GB en 22 GB in. Wil je dus naar de toekomst toe voldoende ruimte hebben kies dan beter voor de 256 GB versie.

3. Samsung Pro Endurance SD kaart

Beste micro SD kaart voor dashcam of IP-camera

De Samsung Pro Endurance is speciaal ontworpen voor toestellen die buiten blijven staan. Denk daarbij maar aan een auto die op de oprit blijft staan of een camera die op je gevel hangt. Deze SD kaart kan temperaturen tussen -25°C en 85°C weerstaan, bovendien is hij ook bestand tegen water en vocht. Dankzij zijn duurzaam design en lange levensduur is hij dus ideaal voor dashcams, IP-camera’s of drones. Een minpuntje is zijn U1 rating wat wilt zeggen dat hij een minimale schrijfsnelheid heeft van 10 MB/s. Dit is voldoende voor het opnemen van beelden in 4K resolutie aan 30 fps. Wil je in 4K kunnen filmen aan 60 fps of hoger raden we aan om voor een SD kaart met een U3 rating te kiezen.

4. SanDisk Extreme Micro Pro SD kaart

Beste micro SD kaart voor GoPro of drone 

Wanneer je wilt filmen met een GoPro of een drone dan heb je een betrouwbare SD kaart nodig. Zeker wanneer je in 4K resolutie wilt filmen heb je een SD kaart nodig met een hoge minimum schrijfsnelheid. De SanDisk Extreme Micro Pro kan een schrijfsnelheid van 90 MB/s en een leessnelheid van 170 MB/S bereiken. Wat belangrijker is dan de maximale schrijfsnelheid is de minimale schrijfsnelheid. Deze SanDisk SD kaart heeft een U3 rating wat wilt zeggen dat de schrijfsnelheid nooit onder de 30 MB/s valt. Dit is de minimale schrijfsnelheid wanneer je wilt kunnen filmen in een 4K resolutie.

Capaciteit: 64GB, 128GB, 256GB, 400GB en 1TB

5. SanDisk Ultra SD kaart

Beste micro SD kaart voor Raspberry Pi

De SanDisk Ultra is een goedkope SD kaart die ideaal is om te gebruiken voor een Raspberry Pi. Met een opslagruimte van 32GB heb je meer als voldoende ruimte om een OS en bijkomende programma’s te installeren. Wil je zeer veel games installeren op je Raspberry Pi dan kun je beter voor een opslagruimte van 64GB kiezen. Let op, voor een SD kaart met een opslagcapaciteit hoger dan 32GB is het belangrijk om eerst te formatteren naar FAT32.

Capaciteit: 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 400GB en 512GB

6. Lexar 1000x SD kaart

Micro SD kaart en USB-stick in 1

De Lexar 1000x is het buitenbeentje van onze lijst. Het is zeker niet de beste micro SD kaart maar hij is wel interessant voor mensen die vaak bestanden willen overzetten naar een desktop of laptop. Samen met de SD kaart krijg je namelijk een USB 3.0 adapter waar je deze SD kaart kunt in plaatsen. Ideaal voor mensen die veel op de baan zijn en veel bestanden van hun smartphone, fotocamera of action camera willen overzetten op hun laptop. Hij heeft een schrijfsnelheid tussen de 30 MB/s en 45 MB/S waardoor hij ook geschikt is voor RAW fotografie of het opnemen van 4K video.

Capaciteit: 32GB, 64GB en 128GB

Tot zover onze lijst beste SD kaarten van 2021.

Wil je meer geheugen dan kan je ook opteren voor een goede harde schijf.

Beste sd kaart 2020

Wat is een micro SD kaart?

Een micro SD kaart wordt vooral gebruikt om de opslagruimte van smartphones, laptops of tablets uit te breiden. Maar er zijn ook toestellen die een micro SD als enige opslagruimte hebben zoals een drone, action camera of een Nintendo Switch gebruiken. Let goed op dat er een verschil bestaat tussen een micro SD en een gewone SD kaart. Je kan een micro SD met behulp van een adapter omzetten naar een SD kaart maar niet omgekeerd.

Alle nieuwe toestellen ondersteunen micro SDXC (micro SD Extended Capacity) wat wil zeggen dat ze micro SD van 64 GB of meer kunnen lezen. Als je een micro SD kaart gaat kopen voor een ouder toestel kijk dan eerst na of het al dan niet een SDXC formaat kan lezen. De meeste oudere toestellen kunnen enkel micro Secure Digital card van 32 GB of minder lezen.

Wat is een SDXC kaart?

Er bestaan 3 verschillende versies van de micro SD kaart namelijk, SD, SDHC en SDXC. SD staat voor Secure Digital, dit zijn de oudste SD kaarten die een capaciteit hadden van maximaal 2 GB. Deze versie is opgevolgd door SDHC wat staat voor Secure Digital High Capacity, deze kaarten hebben een opslagruimte van 4 GB tot 32 GB. De nieuwste versie is de SDXC wat staat voor Secure Digital (e)Xtended Capacity, deze hebben een opslagruimte van 64 GB tot 1 TB. Ga je een micro SD kopen kijk dan eerst naar je toestel waarvoor je het gaat gebruiken. De meeste moderne toestellen zijn compatibel met SDXC, SDHC en Secure Digital card. Heb je daarentegen een oude camera die SDHC ondersteunt dan kun je SD of SDHC kaarten gebruiken maar geen SDXC.

Micro SD kaart kopen waar op letten?

1. Namaak

Mensen die veel online bestellen moeten opletten om te vermijden dat ze een namaak micro SD kaart zouden kopen. Wanneer je op betrouwbare websites zoals bol.com of coolblue.be zit moet je je daar geen zorgen over maken. Maar wanneer je via Chinese websites of discount websites koopt bestaat er een risico dat je een namaak micro SD kaart zult kopen. Deze hebben minder capaciteit of een lagere schrijfsnelheid dan geafficheerd wordt.

2. SD met groot geheugen

Momenteel zijn de 64 GB en 128 GB micro SD kaarten het goedkoopst als je de prijs per GB uitrekent. Het is natuurlijk aan jezelf om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt. Hou er rekening mee dat de geadverteerde capaciteit altijd minder is dan de werkelijke capaciteit.

3. Schrijfsnelheid

Alle micro SD kaarten zijn onderverdeeld volgens hun schrijfsnelheid zoals U1 of Class 10 en U3 of V30. Schrijfsnelheid is vooral belangrijk voor mensen die van plan zijn om hun micro SD te gebruiken voor video opnames. Om video’s op te nemen aan een resolutie van 1080p heb je een micro SD met een categorie U1 of Class 10. Dit wil zeggen dat de micro Secure Digital card een schrijfsnelheid heeft van 10MB/s. Dat is het minimum om beelden aan 1080p op te nemen, als het trager schrijft dan zal de opname gewoon mislukken. Om opnames van 4K te nemen heb je minimum een U3 of V30 categorie nodig.

4. Snelle SD kaart

Wanneer je van plan bent om een kaart te kopen dat je wilt gebruiken voor een Raspberry Pi of om een besturingssysteem op te zetten dan moet je letten op de random snelheid. Hiervoor heb je namelijk een micro SD kaart nodig met een hoge random snelheid omdat deze systemen op random momenten snel gegevens moeten kunnen lezen of wegschrijven.  

goede SD kaart vergelijken

Tot zover ons artikel ‘beste SD Kaart 2021’ – Laatste update 09/08/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Accessoires’

Comments (1)

[…] Wil je meer hulp bij het uitkiezen van een micro SD kaart helpen je verder op volgende pagina. Persoonlijk vinden we dat een resolutie van 1440p scherp genoeg zijn en voldoende detail […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.