De 7 beste microgolfovens van 2022

Vrijstaande micro’s zijn een handig en snel alternatief voor ovens

Wat is de beste vrijstaande microgolfoven van 2022? We namen de vele toestellen op de markt onder de loep en vertellen je hier onze bevindingen. In dit artikel vind je daarom een handig overzicht van de beste opties wat betreft prijs-kwaliteitsverhouding, budget, specifieke functies of kenmerken en grootte.

Misschien is het voor jou immers van belang om je toestel ook als combi-microgolfoven te gebruiken omdat je gerechten wil opwarmen én bakken of grillen. Of wie weet, zoek jij een microgolfoven met stoomfunctie om extra gezond te kunnen koken. Aan welk aspect jij ook een bijzondere aandacht schenkt, in dit lijstje vind je vast je voorkeur.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Panasonic NN-SD28HSGTG

 • 10 verschillende standen
 • Warmt gelijkmatig op
 • Turbo Ontdooi-programma
 • Aqua Clean-functie
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geen grill- of stoomfunctie
 • Veel ruimte nodig aan ventilatiezijde
 • Geen stand tussen 600 en 1.000 watt

Met de 10 verschillende maar eenvoudige standen van deze Panasonic NN-SD28HSGTG én een Turbo ontdooifunctie, heb je altijd voldoende opties zonder er elke keer weer de handleiding te moeten bijnemen.

Ook handig is de invertertechnologie, die ervoor zorgt dat de warmte netjes verspreid wordt. Zo heb je geen last van een koude kern in je opgewarmde voedingswaren. Met 1.000 watt heeft deze magnetron trouwens voldoende kracht om je gerechten in korte tijd op te warmen. Hij doet dat stiller dan andere microgolfovens bovendien, daar zijn vele gebruikers het over eens.

Er is evenwel geen stand tussen 600 en 1.000 watt, hoewel 800 of 900 watt voor sommige gerechten wel de vereiste stand is. Een puntje waar je verder nog rekening mee moet houden, is de plaatsing van dit toestel. Aan de ventilatiezijde moet er namelijk ca. 40 cm ruimte vrij zijn, wat mogelijk niet handig is in kleinere keukens.

Functies: Magnetron | Vermogen: 1000 watt | Inhoud: 23 liter

Beste goedkope: Inventum MN207S

Als je niet ontzettend vaak een magnetron gebruikt of enkel om kleine gerechten of drank op te warmen, heb je wellicht voldoende aan een compact, budgetvriendelijk model. Deze Inventum MN207S is in dat geval volgens ons de beste goedkope microgolfoven die er te vinden is. Met een inhoud van 20 liter, volstaat hij voor kleine schotels. Voor sommige babyvoedingflesjes is hij wel wat te laag.

De buitenzijde is eerder neutraal, in metaal met zilverkleurige coating. De bediening is bijzonder eenvoudig: met een draaiknop stel je de timer en de wattage in en met de startknop zet je hem aan of voeg je 30 seconden toe.

Verder is er nog een aparte button om bevroren producten te ontdooien én 8 vooraf ingestelde programma’s. Daarbij duid je aan welk type etenswaren je opwarmt en wat het gewicht is. Dan bepaalt deze Inventum zelf wat de geschikte tijd en wattage is.

800 watt lijkt misschien weinig ten opzichte van andere krachtige of grote magnetrons, maar in feite hoeft het geen nadeel te zijn. Een mindere kant van deze microgolfoven is wel dat hij niet erg stabiel staat op de gladde pootjes. Ook kan je de pieptoon na het aflopen van de timer niet uitschakelen, wat bij andere modellen wel mogelijk is.

Functies: Magnetron | Vermogen: 800 watt | Inhoud: 20 liter

Beste combi: Samsung MC32K7055CK

 • 50-tal functies
 • Heteluchtoven tot 200°C
 • Inclusief 2 roosters en crispplaat
 • Neemt veel plaats in op je aanrecht
 • Display licht niet op
 • Deur opent niet zo vlot

Zoek je een magnetron én een oven? Dan sla je met deze combi-microgolfoven van Samsung twee vliegen in één klap. Je betaalt iets meer dan voor een solomagnetron maar krijgt er ook heel wat voor in de plaats.

Ovenfrietjes maken. Een pizza bakken. Je pasta gratineren. Yoghurt maken. Deeg laten rijzen. Met deze topper kan het allemaal. Hij beschikt namelijk over een Slim Fry-functie, een Hot Blast-stand, een gistfunctie en een Healthy Cooking-stand, naast nog meer dan 40 andere programma’s.

Deze Samsung blinkt bovendien ook uit door zijn opvallende grootte: 52 cm breed en 48 cm diep. Dat is meer dan genoeg plaats om een volledige ovenschotel te bereiden. De microgolfoven bereikt een vermogen van 900 watt, maar de heteluchtoven is goed voor 2.100 watt en 200°C.

Standaard krijg je bij aankoop twee ovenroosters en een crispplaat, handig om bijvoorbeeld quiche of omelet te maken. Je ziet: als kokerellen wel je ding is, komt deze combi-microgolfoven als geroepen.

Als we dan toch enkele minpuntjes moeten noemen … Het kan lastig zijn om het display te lezen in het donker, want dit licht niet op. En sommigen vinden het deurtje ook niet zo makkelijk te openen.

Functies: Magnetron, heteluchtoven, grill | Vermogen: 900/ 2.100 watt | Inhoud: 32 liter

Beste met stoomfunctie: Whirlpool MCP 349 SL ChefPlus

Je weet: groenten of vis stomen is nog veel gezonder dan bakken of stoven en een pak beter dan frituren natuurlijk. Bovendien bewaar je de smaak van het product als je het op deze manier klaarmaakt. Als je dat effect wil bereiken zonder te investeren in een aparte stoomoven, komt een combi-microgolfoven met stoomfunctie van pas. Wel, dan is deze Whirlpool een slimme keuze.

Het apparaat is bijzonder veelzijdig: bakken, opwarmen, grillen, ontdooien, stomen, airfryen, … Het kan allemaal. De handleiding eerst grondig doornemen, loont wel de moeite om alle functies en programma’s onder de knie te krijgen.

De magnetron heeft een vermogen van 800 watt, terwijl je met de grill tot 900 watt en met de oven zelfs tot 1.700 watt kan. De oven gaat tot een temperatuur van 200°C.

Als je pizza’s en andere producten wil bakken, waarvoor normaal gezien 220°C of 250°C nodig is, moet je dus even testen welke stand en temperatuur het beste resultaat geeft voor jou. Een heteluchtoven kan namelijk met een iets lagere temperatuur een gelijkaardig resultaat behalen als een ‘gewone’ oven.

Het draaiplateau kan je makkelijk uitschakelen zodat ook een grotere, rechthoekige schotel erin past. Een steambowl is bovendien al inbegrepen. En de magnetron staat nog mooi in je keuken ook dankzij het stijlvolle design.

Functies: Magnetron, stoomfunctie, oven, grill | Vermogen: 800/ 900/ 1.700 watt | Inhoud: 25 liter

Beste kleine: Inventum MN203S

Is de plaats in je keuken beperkt? Of ga je op kot? Dan is dit ongetwijfeld de beste kleine microgolfoven die er te vinden is. Hij is nog iets kleiner van formaat dan zijn broertje – de eerder vermelde Inventum 207S – en hij heeft een iets lager vermogen, namelijk 700 watt, maar evengoed een inhoud van 20 liter. Het lage vermogen betekent wel dat je iets meer geduld nodig hebt bij het opwarmen dan bij een krachtigere magnetron.

Deze microgolfoven kies je natuurlijk in eerste instantie omwille van het gebruiksgemak: hij neemt erg weinig plaats in en is eenvoudig te bedienen. Geen tientallen programma’s, geen extra functies. Wél een handige magnetron met 5 vermogensstanden die doet wat hij moet doen: je gerecht opwarmen.

Sommigen plaatsen deze magnetron dan ook in hun caravan, de vrachtwagen of op de camping. Dit model weegt namelijk amper 10 kg. De ideale oplossing voor mensen die eenvoud en compactheid appreciëren. Een eventueel nadeel is zijn witte buitenkant in kunststof, al staat dat nog best mooi in een lichte keuken. De binnenzijde is wel gelakt zodat deze snel schoon te maken is.

Functies: Magnetron | Vermogen: 700 watt | Inhoud: 20 liter

Beste grote: Sharp R-961INW

Wie weet, kook jij graag groots en sta jij met plezier in de keuken om een feestmaaltijd te bereiden voor de hele familie. In dat geval, heb je een combi-microgolfoven nodig die grote porties en schotels aankan. Sharp is dan het merk dat je op het lijf geschreven is. En dit model, de R-961INW, in het bijzonder.

De afmetingen? 36,8 x 55 x 53,7 cm. De inhoud? Niet minder dan 40 liter. Met een draaiplateau van 36,2 cm diameter. Groot genoeg om taarten, pizza’s en brood te bakken dus. Of twee tegelijk zelfs, want je kan twee bakplaten boven elkaar plaatsen in deze combi-oven.

De magnetron heeft een vermogen van 900 watt, de grill 1.300 watt en de oven 1.450 watt met temperatuurstanden tussen 40 en 250°C. Minder handig misschien is het feit dat de temperatuurstanden vaststaan en er geen optie is tussen 40 en 100°C. Dat is een tegenvaller als je bijvoorbeeld pulled chicken wil maken met een slowcooking-methode op 70°C.  …

Wat Sharp verder nog beter kan doen bij de volgende versie? Het draaiplateau in een donkere kleur of in glas aanbieden. Momenteel is het wit, wat toch altijd iets moeilijker proper te houden is. Maar verder is er helemaal niets op te merken aan deze microgolfoven in groot formaat.

Functies: Magnetron, oven, grill | Vermogen: 900 / 1.300 / 1.450 watt | Inhoud: 40 liter

Beste zonder draaiplateau: Panasonic NN-DF383-BEPG

Als je nog meer kookruimte wil en de combi-oven meer als oven dan als magnetron gebruikt, komt deze microgolfoven zonder draaiplateau absoluut van pas. Er kan namelijk zonder problemen een grote, rechthoekige schotel of bakplaat in. Perfect als je vaak lasagne of moussaka maakt.

De bodem is door het gebrek aan draaischijf volledig glad, zonder onderdelen om het plateau te doen draaien. Dat maakt reinigen makkelijk. De binnenzijde is trouwens voorzien van een coating waarop etensresten niet blijven aankoeken.

Ook nuttig om te weten als je een bakfanaat bent: deze NN-DF383 BEPG is uitgerust met dubbele verwarmingselementen van 100 tot 220 graden. Dat heeft tot gevolg dat de warmte gelijkmatig verspreid wordt aan de boven- en onderzijde. Een bakplaat en een rooster zijn inbegrepen. Dit grillrooster is wel wat hoog, waardoor het een puzzel wordt om sommige producten erin te plaatsen.

Voor een redelijke prijs heb je een degelijk toestel in huis dat er best luxueus uitziet. Onze enige bemerking is dat het model best wat groter mocht zijn dan 23 liter om écht alle amateurchefs aan te spreken.

Functies: Magnetron, oven, grill | Vermogen: 1.000 watt | Inhoud: 23 liter

Tot zover artikel ‘De 7 beste microgolfovens van 2022’. Zoek je alternatieven dan kijk je ook best eens naar stoomovens of sous vide sticks. Plan je andere huishoudtoestellen aan te kopen? Bekijk onze tips voor koffiemachines en diepvriezers.

goede microgolfoven
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een microgolfoven?

Functies

Niet iedereen heeft dezelfde verwachtingen van een microgolfoven. Maar gelukkig is er voor ieder wel wat wils te verkrijgen. Van een eenvoudige magnetron tot een knap uitgeruste combi-microgolfoven.

Een solomagnetron is het meest standaardmodel. Dit toestel heeft in feite maar één functie: opwarmen. Zodra er een functie bijkomt, spreken we over een combi-microgolfoven. Veel voorkomend is de combinatie magnetron en heteluchtoven. Je kan er dus ook cakes, taarten, lasagnes, pizza’s , brood en zoveel meer in bakken.

Daarbij kan je nog opteren voor een apparaat met extra grillfunctie, goed voor vlees, gratins, enzovoorts. Maar ook een stoomfunctie is een optie, handig als gezond koken voor jou de focus is.

Afmetingen

Hoe groot moet je microgolfoven zijn? Eerst en vooral bekijk je best hoeveel plaats je vrij hebt in je keuken. Hoe breed is je aanrecht? Hangt er een kast boven? Of heb je een inham om het toestel te zetten? Ga dat alvast opmeten voor je zoektocht start.

Je hebt bij een vrijstaande microgolfoven gewoonlijk de keuze uit een hoogte van 25 tot 41 cm, een breedte van 43 tot 60 cm en een diepte van 30 tot 58 cm. Combi-microgolfovens zijn meestal iets groter dan eenvoudige magnetrons.

Bedenk vervolgens ook waarvoor je precies je microgolfoven gaat gebruiken. Als je voornamelijk voor jezelf, één persoon, kookt, is de inhoud minder van belang dan wanneer je een groot gezin hebt. Maar als je daarentegen wel graag taarten bakt of zelf al over grote ovenschotels beschikt, moet je er wel rekening mee houden bij de keuze van je combi-microgolfoven.

Vermogen

De wattage duidt op het vermogen van de microgolfoven. Hoe hoger dit getal, hoe sneller je voedingswaren opwarmt. Een basic model heeft meestal een lager vermogen, van 700 tot 900 watt. Een krachtig toestel heeft een vermogen van minstens 1.000 watt.

Het is echter wel van belang om daarnaast wel stil te staan bij de beste bereidingswijze voor het gerecht in kwestie. Als je gehaast bent, kan je op een hoog vermogen een maaltijd snel opwarmen. Maar je riskeert, afhankelijk van de ingrediënten, wel een droger resultaat.

Zoek dus vooraf even op – of kijk op de verpakking – wat de beste wattage voor de maaltijd is. Het spreekt voor zich dat je toestel sowieso veelzijdiger is qua bereidingen als het een hoger vermogen heeft.

combi microgolfoven
Afbeelding: Canva.com

Wat is een combi microgolfoven?

De naam verraadt het al: een combi-microgolfoven combineert twee functies, namelijk een oven en een microgolfoven of magnetron. Soms zie je ook wel combi-oven staan in de beschrijving van huishoudtoestellen, dat is in feite hetzelfde, zij het met iets meer de nadruk op de ovenfuncties. Deze toestellen hebben dus wat het ovengedeelte betreft, vaak nog meer standen of mogelijkheden.

Fervente bakkers staan soms weigerachtig tegenover zo een toestel dat én magnetron én oven is, omdat ze vasthouden aan hun traditionele oven. Maar in realiteit zijn er tegenwoordig erg kwalitatieve apparaten te verkrijgen die hetzelfde resultaat opleveren als een gewone oven.

Je moet dus geen schrik hebben dat je taarten, cakes of koekjes niet goed gaan lukken in dergelijke combi-microgolfoven. Doorheen de jaren ontwikkelden bekende merken als Siemens, Whirlpool, AEG, Miele, Samsung, Sharp, Bosch en Philips zeer hoogwaardige toestellen.

Hoe werkt een microgolfoven?

Een microgolfoven warmt voedsel op met microgolfstraling met een onderdeel dat het magnetron heet. Elektronen worden in een magnetisch veld bewogen zodat er elektromagnetische straling met een vaste frequentie ontstaat. De temperatuur van het voedsel stijgt wanneer de bewegingsenergie van de moleculen in dat voedsel toeneemt. De ovenruimte fungeert in feite als een kooi van Faraday zodat de golven niet naar buiten kunnen.

De werking van de microgolfoven is onder meer voordelig voor het opwarmen van voedingswaren zonder ze te verbranden. Denk dan aan puree en sauzen. Het nadeel van een microgolfoven is dat je niets krokant kan maken of houden. Maar daarom is een combi-model dus zo handig.

goedkope microgolfoven
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste microgolfoven’ – Laatste update 03/12/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.