De 4 Beste Microsoft Surface tablets van 2021

Een alternatief voor de laptop of tablet, de 2-in-1 Surface tablets zijn krachtig en handig in gebruik

In dit artikel bekijken we de Microsoft Surface series en gaan we op zoek naar de beste surface tablets. Het beste Surface tablet voor de meeste mensen is de Surface Pro 7. Hij heeft een zuinige Intel processor waarmee je daarheen al je taken kunt vliegen. In een ideale wereld hadden we echter de Surface Pro 7 gehad met het design van de Surface Pro X. Deze heeft namelijk een slank design met dunne randen en een helder scherm. Helaas is de Surface Pro X voorzien van een ARM processor waardoor hij niet in staat is om alle applicaties te draaien. De Surface Go 2 is een goedkope surface tablet die ideaal is voor casual gebruikers.

Lees onze suggestieve top beste surface tablets en lees het onderstaande onderzoek, hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

1. Microsoft Surface Pro 7

De beste Surface tablet

De Surface Pro 7 is de beste Surface tablet voor de meeste mensen. Het is een ideaal alternatief voor mensen die een lichte laptop zoeken voor het nemen van nota’s of het beantwoorden van mails. Dankzij de Intel processors kun je volwaardige 64-applicaties draaien en heb je voldoende kracht voor zwaardere taken zoals het bewerken van foto’s. Aan de buitenkant ziet hij er wel verouderd uit door zijn dikke randen. Je zou alleszins niet denken dat deze tablet pas eind 2019 op de markt is gekomen. De laatste vernieuwing is de toevoeging van een USB-C poort en Wifi 6.

Voordelen 

 • Snelle Intel i5 processor
 • Helder 12 inch touchscreen
 • 8u batterijleven normaal gebruik
 • Wifi 6 standaard (AX)
 • USB-C poort

Nadelen

 • Verouderd design met dikke randen
 • Maar twee USB poorten
 • Geen Thunderbolt 3

2. Microsoft Surface Pro X

De beste Surface Pro tablet

De Surface Pro X is de beste tablet voor mensen die veel onderweg zijn. Het is namelijk een lichte maar performante tablet met een lange batterijduur en ingebouwde 4G. Hij een prachtig design met dunne randen en een scherp helder display. Het zou de ideale tablet zijn moest hij voorzien zijn van een Intel processor. In plaats daarvan heeft Microsoft gekozen voor een ARM processor. Hierdoor is het niet mogelijk om 64 bit applicaties te draaien. Dat maakt het moeilijk om zware taken te doen zoals het bewerken van foto’s of video’s.

Voordelen 

 • Dun en doordacht design
 • Razendsnelle performantie
 • 10u batterijleven bij normaal gebruik
 • 13 touchscreen met dunne rand
 • Pen past in het toetsenbord
 • Vervangbare SSD
 • Ingebouwde 4G connectiviteit

Nadelen

 • ARM processor
 • Niet geschikt voor 64-bit applicaties
 • Niet geschikt om te gamen

3. Microsoft Surface Go 2

Een goedkope Surface tablet

De Surface Go 2 is niet krachtig genoeg om een laptop te vervangen. Het scherm en toetsenbord zijn bovendien te klein om comfortabel op te werken. Bovendien is de interne hardware niet geschikt voor het draaien van zware toepassingen. Maar daarmee is ook al het negatieve gezegd. De Surface Go is een goedkope tablet die ideaal is voor dagelijks gebruik. Je kan ermee surfen op het internet en series streamen via Netflix. Maar je kan het ook gebruiken voor het beantwoorden van mails of het bewerken van documenten in MS Office. Bovendien is hij enorm licht en compact waardoor je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt meenemen.

Voordelen 

 • Dun en lichte vormgeving
 • 9u batterijleven bij normaal gebruik
 • Goede webcam met gezichtsherkenning
 • Geruisloze koeling
 • Handige kickstand

Nadelen

 • Niet geschikt voor zware taken
 • Maar één USB-C poort
 • Dure Type Cover is apart te kopen

4. Microsoft Surface Book 3

Een Surface laptop die je als tablet kunt gebruiken

De Surface Book 3 heeft een uniek design met fulcrum scharnieren. Hierdoor kun je het scherm naadloos van het toetsenbord halen en terugplaatsen. Hij is ontworpen voor creatieve professionals die op zoek zijn naar een 2 in 1 laptop waarvan ze het scherm ook als tablet kunnen gebruiken. Helaas is hij door zijn hoge prijs en beperkte performantie moeilijk om aan veel mensen aan te raden.

Voordelen 

 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Uniek 2 in 1 ontwerp
 • Prachtig 13,5 inch scherm
 • Comfortabel toetsenbord
 • Voorzien van twee batterijen

Nadelen

 • Zeer hoge prijs
 • Maar één USB-C poort
Beste microsoft surface 2022

Tot zover onze Top 4 Beste microsoft surface tablets.
Wil je meer mogelijkheden bekijken, lees dan ook het artikel ‘Beste tablets‘ of ‘Beste ipads‘ als je enkel naar Apple producten wil kijken.

Surface tablet vergelijken

Display

De belangrijkste keuze die je moet maken is het kiezen van de grootte van je tablet. De goedkoopste Surface tablets maken gebruik van 10 inch displays die geschikt zijn om op het internet te surfen of om naar een serie op Netflix te kijken. Omdat deze modellen over een klein scherm beschikken met mindere krachtige hardware zijn ze echter geen volwaardige vervanging voor een laptop.

Microsoft Surface Go 2
De Microsoft Go heeft een klein display van 10 inch dat eenvoudig met een hand vast te houden is.

De grotere 12 inch en 13 inch Surface Pro tablets zijn daarentegen krachtiger en geven je een meer volwaardige Windows ervaring. Het toetsenbord dat ook dienst doet als cover is voorzien van ruimere toetsen in vergelijking met de Surface Go tablets. Ruim genoeg om comfortabel nota’s te nemen in de les, mails te beantwoorden en te werken in MS Office. De hardware is krachtig genoeg om te multitasken en voor het bewerken van foto’s. Maar door het ontbreken van een dedicated grafische kaart zijn ze niet krachtig genoeg voor het spelen van games.

Microsoft Surface Pro
De Surface Pro tablets kunnen ook dienst doen als een bijna volwaardige laptop.

Er bestaan ook 15 inch Surface Book tablets die onder het premium segment vallen. Het zijn toestellen met een uitstekende bouwkwaliteit die ontworpen zijn voor creatieve professionals. Ze zijn het best te vergelijken met een volwaardige en krachtige laptop die je ook als tablet kunt gebruiken. Door de optie om een dedicated grafische kaart te hebben zijn ze geschikt voor het bewerken van video’s en het spelen van games.

Microsoft Surface Book 3
De Surface Books zijn volwaardige laptops die door een uniek design ook als tablet kunnen gebruikt worden.

Prestaties

De prestaties van een tablet hangen vooral af van de processor. De goedkoopste modellen maken gebruik van een Intel Pentium met een laag vermogen. Zo’n processor is ideaal om een lichte tablet te maken met een goed batterijleven. Maar een Intel Pentium is te zwak om echte zware taken aan te kunnen. Als je meer wilt doen dan mails beantwoorden, Netflix streamen of op het web surfen zul je snel gefrustreerd raken.

beste surface tablets
De prestaties van een tablet of laptop hangen voornamelijk af van de processor.

Wil je prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een processor dan raden we aan om een model te kiezen met een i5 processor en minstens 8GB RAM geheugen. Hou er wel rekening mee dat Surface tablets enkel gebruik maken van energiezuinige processors. Dit is enerzijds om batterijleven te besparen maar anderzijds ook om te vermijden dat de temperatuur van de tablet te hoog oploopt. Een gewone i5 processor in een volwaardige laptop zal veel betere prestaties kunnen voorleggen in vergelijking met zijn energiezuinige variant. Energiezuinige varianten kun je herkennen aan een lage TDP (15W) of een lage kloksnelheid (1,2 Ghz).

Toetsenbord

Het toetsenbord van de Surface Go en Surface Pro modellen wordt een Type Cover genoemd. De Type Cover is ontworpen door Microsoft en doet dienst als beschermhoes én toetsenbord. Het maakt verbinding met je tablet via Bluetooth maar het wordt op zijn plaats gehouden door middel van magneten. De Type Cover voor de Surface Pro X heeft zelfs een ingebouwd vakje waarin je de stylus kunt opbergen. Type Covers zijn een goed compromis tussen comfort en draagbaarheid. Voor het nemen van nota’s in de les of het typen van een mail zijn ze zeker goed genoeg. Maar voor zwaarder werk zoals het schrijven van een thesis is hij niet comfortabel genoeg. Op dat vlak scoren de Surface Books veel beter omdat ze over een volwaardig en comfortabel  toetsenbord beschikken.

surface pro x type cover
De stylus voor de Surface Pro X heeft een platte vorm waardoor het in het toetsenbord kan opgeborgen en opgeladen worden.

Gewicht

Een goede surface tablet en het toetsenbord samen zouden niet veel meer mogen wegen dan een ultrabook. De tablets zelf zijn best ook zo licht mogelijk, om een optimaal gebruiksgemak te garanderen wanneer ze gebruikt worden om te lezen of te tekenen. De meeste modellen die wij getest hebben, wogen samen minder dan 1,5 kg. De kleinere tablets van 10 à 11 inch wegen meestal rond de 500 gram, terwijl de 12 en 13-inch modellen eerder 600 à 700 gram wegen.

Batterij

De batterij van Surface tablets gaan lang genoeg mee voor een volledige werk- of lesdag. De werkelijke batterijduur hangt sterk af hoe helder je het scherm zet en hoe zwaar de toepassingen zijn die je laat draaien. Maar je kan bij normaal gebruik rekenen op een batterijleven van ongeveer 8 uur. De Surface Books hebben de langste batterijduur omdat er zowel een batterij achter het scherm is voorzien als in het toetsenbord.

Stylus pen

De  Surface tablets zijn compatibel met een aantal stylussen. De Stylus Pen van Microsoft kost ongeveer 100 euro en moet je apart kopen. Maar er bestaan ook goedkopere alternatieven van andere merken zoals Adonit. Deze kan je gebruiken voor alle Surface tablets. Ga je een Surface Pro X kopen raden we wel aan om voor de Microsoft Stylus Surface Slim te kiezen. Deze kan je namelijk vervoeren en opladen in de Type Cover van de Surface Pro X.

Tot zover ons artikel ‘beste microsoft surface 2021’ – Laatste update 30/11/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘computers’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.