Beste mini koelkast

Bij een gebrek aan plaats is er nood aan een kleiner model van koelkast. In deze lijst ‘beste koelkast tafelmodel’ worden enkel kleine tafelmodel frigo’s besproken. Deze soort koelkasten is handig voor studenten op kot, appartementen of studio’s of als uitbreiding van bestaande toestellen. Zo kan het mooi passen in je mancave, of in de schuur kort bij mevrouw haar hangmat. Ook voor het budget kan een tafelmodel voordelig zijn. Let op, de prijs per liter volume is hoger bij een tafelmodel dan een grote één-deur koelkast.

Liever toch iets groter? Lees dan de top 5 beste koelkast tafelmodel
Eerder een gewone, standaard formaat koelkast, lees dan ook de top 5 beste koelkast.
Wil je een grote amerikaanse koelkast – bekijk dan onze top 5 – beste Amerikaanse koelkast 2020

Top 5 – Beste mini koelkast

Zeker één van de beste mini koelkasten op de markt, met de Zanussi doe je 100% een goede koop. Enerzijds een betaalbare prijs, anderzijds heel wat functies en extra’s. Dit model heeft zelf een vriesvak, vrij uniek voor een mini koelkast. Ook het geluid is opvallend stil. Zo stil zelfs dat het geschikt is voor een slaapkamer. Let op, met 40 dB hou je zachte slapers waarschijnlijk wel wakker.

De Zanussi ZRX51101WA beschikt over een volume van 36 liter. Niet al te veel maar wel meer dan voldoende voor een mini koelkast. Dit is goed genoeg voor enkele flessen of wat etenswaren. Ook het vriesvakje (6 liter) is goed om een maaltijd in bij te houden. Natuurlijk kan je de koelkast ook volledig met drank vullen en het vriesvak van ijsblokjes voorzien. Zo wordt het ook nog een perfecte minibar.  Jaarlijks verbruik je zo’n 19.30 euro aan energie, ook hier spaar je dus wat uit.

“Beste prijs / kwaliteit – met vriesvak”

Gaan we een gamma omhoog, op zoek naar de beste mini koelkast, dan komen we opnieuw uit op een Liebherr. Deze mini frigo is duurzaam, kwaliteitsvol en  heeft heel wat extra’s. Het grootste verschil is het volume. De TX 1021-21 kan tot 80 liter volume opslaan. Dit is meer dan het dubbele van de bovenstaande Zanussi. Ergens is het dan ook logisch dat de aankoopprijs verdubbeld is. Daarnaast is Liebherr ook een merk gekend voor zijn kwaliteit en langdurig gebruik.

Ook deze TX 1021-21 heeft een vriesvak van 6 liter. Niet groot maar net genoeg om toch een extra luxe te zijn. Het uitneembare plateau kan verzet worden. Zo kan je je mini koelkast zelf indelen. Ook in deze Liebherr is er geopteerd om de groente lade in twee te verdelen, wat toch een extra voordeel is. Let op, deze mini frigo is wel iets groter dan de Zanussi. Wees zeker dat het past!

“Beste mini koelkast 2020”

Naast het duurdere gamma kan men ook altijd kijken in het goedkopere segment. Deze zijn niet altijd slechter, maar er wordt altijd wel ergens uitgespaard. Deze Severin bijvoorbeeld heeft zeer goede specificaties en toch is de prijs zeer gedrukt. Beschik je over een lager budget, dan is deze Severin misschien wel de beste mini koelkast voor u.

Enerzijds hebben we een geluidsniveau van 41 dB en een volume van 42 liter. Goed voor vergeleken te worden met de Zanussi. Ook de A++ energieklasse en vriesvak, vergeleken met de prijs, zorgt voor grote ogen. Het enige dat hier ontbreekt is een kwalitatief merk. Hoewel Severin niet slecht is is ze minder gekend voor kwaliteit materiaal.

Uniek aan dit model is de glasdeur en RVS deurframe. Dit zorgt ervoor dat je de deur niet telkens moet opendoen om te zien wat er in de koelkast zit. De dubbele beglazing zorgt ook voor minder verbruik. Met een A++ energielabel bespaar je dus ook op lange termijn. De deurrichting van dit toestel is verwisselbaar. Sluiten doet het aan de hand van een magnetische deursluiting.

Binnen in geniet je van 46 liter volume. Deze mini koelkast is met 51 cm hoogte ook kleiner dan andere modellen. Let hier dan ook op bij het aankopen dat de prijs met de afmetingen vergeleken moet worden. Los daarvan is dit een redelijk dure mini koelkast. Enerzijds door de luxueuze materialen en de glazen deur. Anderzijds door het volume. Dit toestel kan perfect funtioneren als extra koelkast onder een bar, of als minibar in een slaapkamer.

Heb je meer ruimte voor je mini koelkast? Zeg maar net niet genoeg voor een tafelmodel, dan kan je de Primo aankopen. Deze Primo PR100F is niet al te speciaal en wordt verkocht aan een zeer aantrekkelijke prijs. Veel moet het toestel niet onderdoen. Met A+ energieklasse, 41 dB geluid en 76 liter volume is dit toch een goed toestel. Tegenover de andere modellen in deze lijst ‘beste mini koelkast 2020’ is het wel zo dat deze wat hoger is. Hierdoor is het volume ook groter. Heb je de ruimte dan is dit zeker de goedkoopste optie.

Door de extra ruimte is er ook plaats voor een vriesvak. Ook de koelkast zelf is voorzien van 3 schappen, uniek op deze lijst. In de deur zorgt een goede verdeling ook voor veel plaats. De deur kan aan beide kanten geplaatst worden, hier moet je dus minder op letten.

“Ideaal voor studenten”

Het onderzoek

Waarom een tafelmodel koelkast kopen?

Verse voeding vinden we het makkelijkste terug in de koelkast (of de winkel natuurlijk). Door gebrek aan plaats, budget, of voor andere redenen kan het goed zijn dat je geen gewone koelkast kan plaatsen. Daarom zijn er ander soorten koelkasten, van een dubbeldeur tot een koelkist in tafelmodel.

Na de gewone koelkast is een tafelmodel koelkast de populairste aankoop. Deze past onder het aanrecht, kan ingebouwd worden en wordt vaak gebruikt als extra keukenblad. Ook voor gebrek aan ruimte – wonen in een appartement of studenten in hun kot – is een reden om een tafelmodel aan te schaffen. Hier heb je dan de keuze, met of zonder vriesvak. Ook dit is afhankelijk van de toestellen dat je al hebt. Koop je een tafelmodel als uitbreiding van je huidige koelkast dan is een vriesvak niet nodig. Ook als je een diepvries in huis hebt kan je dit achterlaten.

Koelkast Tafelmodel kopen
Waar moet ik op letten

Losstaande of inbouw koelkast

Bij een koelkast tafelmodel is dit een makkelijke vraag. Heb je ruimte om in te bouwen, dan kan dit makkelijk. Heb je de ruimte niet dan moet je de frigo ergens vrijstaand plaatsen. Dit is dezeflde hoogte als je diepvries, wasmachine, afwasmachine of droger. Je kan dus verschillende toestellen naast elkaar plaatsen om een aanrecht te vormen.

Hou natuurlijk eerst rekening met de afmetingen. Sommige koelkasten zijn breder en hoger dan anderen. Sommigen hebben een afneembaar bovenblad, hierdoor win je ook plaats. De koelkast moet namelijk perfect passen in de daarvoor voorziene kastruimte. Een losstaand model kan je daarentegen overal kwijt.  Let ook op de openingsrichting van de deur. Meestal is deze verwisselbaar, maar dat kan niet bij alle toestellen.

Volume van koelkast

Ga je voor een koelkast in tafelmodel dan weet je op voorhand dat je inboet op volume. Omdat deze vaak bedoeld zijn voor 1 tot 2 personen is het best dat je het volume goed in de gaten houdt. Ook een vriesvak is niet overal aanwezig. Heb je hier nood aan dan moet je hier goed op letten.

Binnen het volume heb je ook het aantal schappen en groentelades dat van belang kan zijn. Twee schappen lijkt weinig maar zorgt voor veel ruimte per schap. Drie schappen is veel maar verkleint de ruimte per schap. Ook het aantal groentelades kan belangrijk zijn. Wil je de groenten en fruit splitsen dan heb je nood aan twee verschillende vakken.

Wil je enkel verse voeding koel bewaren of heb je ook nood aan een diepvries? Die vraag moet je je zeker stellen. Als je een aparte diepvries hebt, is een koelkast zonder vriesfunctie perfect. Ga je op kot of verbruik je weinig diepvriesproducten, dan volstaat een koelkast met een klein vriesvak.

Heb je nood aan meer ruimte of een grotere vriezer dan kies je best een ander type koelkast. De vriesvakken wordt vaak beperkt tot ergens tussen 15 en 20 liter.

Energie vriendelijke koelkasten

Klimaat en energie is een hot topic. Wist je dat koelkasten een van de grootste energieverbruikers in huis zijn? Je kiest dus beter een energiezuinige variant. Die herken je aan het A++ label. Meestal kan je deze betalen met ecocheques. Toestellen die het label G op diezelfde schaal krijgen, haal je beter niet in huis.

We geven je graag nog enkele tips om je energieverbruik te beperken:

  • Sluit de deur steeds goed.
  • Open de koelkast niet onnodig.
  • Laat warm voedsel afkoelen alvorens dat in de koelkast te zetten.

De verschillende soorten koelkasten

Amerikaans model

Dit model heeft twee deuren: eentje voor de koelruimte en eentje voor de diepvries. Sommige toestellen van dit type hebben zelfs een ijsblokmaker. Handig wanneer je veel voedsel kwijt moet, nadeel is het stevige prijskaartje en de omvang van de koelkast. Onze top 5 van Amerikaanse koelkasten vind je in dit artikel.

1-deursmodel

Dit type bestaat in een hoog en een laag model. Er bestaan uitvoeringen met en zonder vriesvak. Handig voor als je geen nood hebt aan een diepvries.

Meer over dit type koelkasten vind je in onze top 5

Tafelmodel

Als je weinig ruimte hebt, is een tafelmodel perfect. Ideaal voor studenten op kot of singles. Dit kan natuurlijk ook gebruikt worden om je mancave of womenroom uit te breiden, zo moet je niet altijd naar de frigo stappen.

French doors

Dit type is de grootste koelkast die je kan vinden. Bovenaan zijn er twee deuren waarachter een koelruimte schuilgaat. Onderaan zijn er meestal twee lades of deuren die een diepvriesfunctie hebben. Best prijzig, maar wel handig voor grote gezinnen.

Koelkast met diepvries

Als je geen behoefte hebt aan een grote koelkast en diepvries, maar beide wel nodig hebt, dan is een combotoestel het meest geschikt voor jou. Er bestaan modellen waarbij de diepvries boven of onderaan is. Aan jou de keuze.

Inbouwtoestel

Wil je je koelkast onzichtbaar integreren in je keuken, dan kies je voor een inbouwtoestel. Een kastdeur of paneel bedekt dan de koelkastdeur. Bij dit type let je maar beter goed op de afmetingen. Een centimeter te breed kan je heel wat kopzorgen bezorgen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.