Beste Mobiele Airco

De beste mobiele airco volgens ons onderzoek is de De’Longhi PAC N77 ECO. Het heeft een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding dankzij zijn hoog koelvermogen, goede bouwkwaliteit en is momenteel nog beschikbaar. Wanneer je een mobiele airco koopt is het belangrijk om deze af te stemmen op de kamer waarin je deze wilt gebruiken. Voor zeer grote kamers of zeer kleine kamers is de De’Longhi PAC N77 ECO minder geschikt. Voor een grote ruimte koop je beter de Eurom Coolperfect 180 terwijl je voor een kleine kamer voldoende hebt aan de Eurom Polar 9001. Onderaan dit artikel kan je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten wanneer je een draagbare airco wilt kopen.

Onze top 5 – Mobiele Airco

De De’Longhi PAC N77 ECO is een mobiele airconditioning met de beste prijs-kwaliteitsverhouding die je momenteel kunt kopen. Door de extreme warmte zijn de meeste mobiele airco’s uitverkocht. Dit model is op moment van schrijven zowel beschikbaar bij Bol.com als bij Coolblue. Momenteel is het bij Bol.com 40 euro goedkoper in vergelijking met Coolblue.Deze draagbare airco heeft een koelvermogen van 8.200 BTU. Dit koelvermogen is geschikt voor ruimtes tot 30 vierkante meter. In andere woorden is het zowel geschikt voor de meeste slaapkamers als voor een kleine living of keuken. Het voordeel van een draagbare airco is dat je deze overdag in je living kunt laten draaien en ‘s avonds in je slaapkamer. Hou er rekening mee dat deze De’Longhi airco 30 kg weegt en niet gemakkelijk is om van beneden naar boven te dragen.

“Door de extreme warmte zijn de meeste mobiele airco’s uitverkocht, de De’Longhi PAC N77 is gelukkig nog beschikbaar”

Qua design is het een mooi toestel en qua accessoires is het ook goed uitgerust. Je krijgt namelijk een lange afvoerslang en een handige afstandsbediening mee. Er is ook een timer voorzien waarmee je het tot 12 uur op voorhand kunt instellen. Zo kan je het zo instellen dat het een uur voor je thuis komt van je werk al begint te koelen. Zo kan je thuis komen in een huis dat al gekoeld is. Grootste minpuntje is het geluidsniveau van 62 decibel waardoor het minder geschikt is om ‘s nachts te laten draaien.

“Beste mobiele airco”

De AEG AirOundio is een mobiele airco met een zeer doordacht design. Het is een stuk hoger in vergelijking met andere modellen maar ook een stuk minder breed en diep. Door zijn smalle maar hoge vorm neemt hij minder ruimte in en is hij ook gemakkelijk van de ene naar de andere kamer te verplaatsen.

Daarenboven krijg je een telescopische raamafdichting mee dat beter werkt in vergelijking met die van de concurrentie. Andere mobiele airconditioners geven namelijk een horizontale raamafdichting mee dat kun je enkel gebruiken wanneer je over rolluiken beschikt. De raamafdichting van AEG kun je verticaal op je raam installeren zonder gereedschap of gepruts. Zo kan de warme lucht ideaal naar buiten afgevoerd worden zonder dat er warme lucht terug naar binnen kan. Ook handig is de afstandbediening die je aan de hand van een magneet aan het toestel kunt hangen.

“De AEG AirOundio is de best ontworpen mobiele airco die je momenteel kunt kopen”

Met een koelvermogen van 9.000 BTU is het geschikt om ruimtes van ongeveer 30 vierkante meter te koelen. En met een A+ label is het efficiënter dan de meeste andere mobiele airco’s. Via een goed ontworpen app kun je op afstand de gewenste temperatuur instellen. Zo kan je thuis komen met een kamer die al gekoeld is. Ook kan je een timer instellen zodat de airco automatisch uit gaat.

“Draagbare airco”

De Eurom Coolperfect 180 is de beste mobiele airco voor grote ruimtes. Het is namelijk een van de krachtigste airco’s die je momenteel kunt kopen. Met een maximaal koelvermogen 18.000 BTU is dit het topmodel van Eurom. Door zijn hoog koelvermogen is hij geschikt om ruimtes tot maximaal 80 vierkante meter te koelen (of 200 m3). Het is dus eerder geschikt om een studio of living te koelen dan een slaapkamer.

“De Eurom Coolperfect 180 is momenteel uitverkocht, een waardig alternatief is de Whirlpool PACW12CO met een koelvermogen van 12.000 BTU”

Koop je hem toch voor een kleine ruimte zoals een slaapkamer riskeer je de motor vroegtijdig te slijten. In een kleine ruimte zal het namelijk vrij snel de gewenste temperatuur bereiken. De motor van de airco zal afslaan eens de gewenste temperatuur bereikt is. Eens de temperatuur terug stijgt zal de motor terug in werking treden om de temperatuur naar beneden te krijgen. Omdat de motor te vaak moet opstarten ga je sneller slijtage krijgen. Ben je dus op zoek naar een draagbare airco voor een slaapkamer kies dan beter voor een met een koelvermogen van 12.000 BTU of minder. Deze toestellen kunnen namelijk aan een constant vermogen blijven draaien zonder af te slaan.

“De Eurom Coolperfect 180 is door zijn hoog koelvermogen eerder geschikt voor een studio of een living”

Ondanks zijn hoog koelvermogen is het qua grootte vergelijkbaar met andere modellen die een lager koelvermogen hebben.  Met een breedte van 32 cm is het zelfs vrij smal (77 cm hoog en 58 cm diep). Qua geluid is het zeker geen stille airco maar met 65 decibel is het zeker niet luider in vergelijking met andere modellen. Het maakt alleszins teveel lawaai om in je slaapkamer te zetten terwijl je slaapt. De Eurom Coolperfect 180 is door zijn hoog koelvermogen eerder geschikt voor een studio of een living. Je kan zoals bij de meeste airco’s zowel koelen als verwarmen. Dit is vooral handig als je een ruimte hebt die je in de zomer wilt koelen en in de winter wilt verwarmen. Je kan de gewenste temperatuur zowel instellen via een timerfunctie als via een handige applicatie op je smartphone. Hierdoor kan je thuiskomen in een aangename en frisse woonkamer. 

“Krachtigste mobiele airco”

De DeLonghi Pac EX100 Silent is een stille mobiele airco. In zijn laagste stand stoot hij slechts 49 decibel uit. Dit is vergelijkbaar met licht achtergrond lawaai zoals een koelkast die aanslaat. Met een koelvermogen van 10.000 BTU is het geschikt om een ruimte van ongeveer 35 vierkante meter te koelen. Deze draagbare airco is de beste keuze wanneer je een slaapkamer wilt koelen. Je kan deze namelijk laten draaien zonder dat je nachtrust verstoord wordt.

“Deze mobiele airco is de beste keuze wanneer je een slaapkamer wilt koelen”

Het is een mooi ontworpen toestel met onderaan stevige wieltjes. Dat is geen overbodige luxe want met 30 kg is het een vrij zware airco. Waar het zich onderscheid in vergelijking met de concurrentie is door zijn efficiëntie. Met een EER van 3,6 is het een stuk energiezuiniger in vergelijking met de meeste andere modellen die een EER hebben van 2,6. EER staat voor energy efficiency ratio en is de verhouding van het koelvermogen (in BTU) op de verbruikte stroom (in watt). In andere woorden kan de DeLonghi Pac EX100 Silent meer lucht koelen terwijl het minder stroom verbruikt. Ideaal als je op zoek bent naar een toestel waar je je niet blauw moet betalen aan elektriciteit.

“Stille mobiele airco”

De Tristar AC-5477 is een goedkope mobiele airco met een koelvermogen van 7.000 BTU. Ideaal voor mensen die een airco zoeken voor 250 euro of minder om een slaapkamer te koelen. Door zijn beperkt koelvermogen is het wel enkel geschikt om kleine ruimtes van 25 vierkante meter of minder te koelen. In een ruimte van 30 vierkante meter of groter zal het zeer moeilijk de gewenste temperatuur kunnen bereiken.

“De Tristar AC-5477 is momenteel uitverkocht, als alternatief kun je de Trotec PAC 2100 X kopen”

We waren aangenaam verrast om te zien dat deze airco kan ventileren maar ook de lucht kan drogen. De meeste airco’s onder de 300 euro hebben deze optie niet. Het voordeel van droge lucht is dat het koeler aanvoelt dan vochtige lucht. Dit komt omdat je overtollige lichaamswarmte makkelijker weg kan bij droge lucht dan bij vochtige lucht.

“De Tristar AC-5477 produceert namelijk 65 decibels wat vrij luid is voor een airco met een laag koelvermogen”

Er zit een raamkit bij zodat je de afvoerslang niet door een open raam moet hangen. Nadeel is wel dat het vrij korte afvoerslang is die gemakkelijk scheurt. Pas dus op dat je hiermee tijdens het installeren voorzichtig omspringt. Hou er rekening mee dat het niet geschikt is om ‘s nachts te laten draaien tijdens het slapen. De Tristar AC-5477 produceert namelijk 65 decibels wat vrij luid is voor een airco met een laag koelvermogen. Als je op zoek bent naar een verplaatsbare airco aan een scherpe prijs dan is deze Tristar airco misschien wel iets voor jou.

“Goedkope airco”

Het onderzoek

Mobiele airco zonder afvoerbuis

Om te verstaan waarom een airco niet kan werken zonder afvoer moeten we eerst begrijpen hoe een airco werkt. Airconditioners maken namelijk gebruik van een natuurkundige wet om een bepaalde ruimte te koelen. Het is namelijk dat wanneer een vloeistof wordt omgezet in een gas het warmte absorbeert. Airconditioners maken hiervan gebruik door in een gesloten systeem een koelvloeistof herhaaldelijk te laten verdampen en daarna te condenseren.

“Omdat een airconditioning werkt op basis van een compressor werkt heb je altijd een soort afvoer nodig”

Het gaat hier om koelvloeistoffen die de eigenschap hebben om bij relatief lage temperaturen te verdampen. Airconditioners bevatten ventilatoren die warme binnenlucht over de koude koelvloeistof blazen. De koelvloeistof absorbeert de warmte van die binnenlucht en begint te verdampen. Door dit proces kan airco koude lucht produceren. Maar om continu te kunnen blijven werken moeten de gassen terug omgezet worden naar een vloeistof. Dit wordt gedaan aan de hand van een compressor die het gas onder druk zet om er terug een vloeistof van te maken. Door de werking van de compressor wordt er ongewenste warmte geproduceerd. Deze warmte moet naar buiten afgevoerd worden via een afvoerbuis. Daarom kan een mobiele airco zonder afvoerslang de overtollige warmte niet afvoeren.

Ben je op zoek naar verkoeling maar wil je geen warme lucht naar buiten afvoeren overweeg dan voor een ventilator. Een ventilator is een stuk goedkoper dan een mobiele airco en kan gebruikt worden voor tijdelijke verkoeling. Maar je kan het ook ‘s avonds gebruiken door het aan een raam te plaatsen om de aanvoer van frisse buitenlucht te bevorderen. Volgend artikel kan je helpen om de beste ventilator voor jou te vinden.

Op de onderstaande afbeelding kunnen we de cyclus van een airconditioning zien. Als we onderaan beginnen zien we vloeibaar koelmiddel (liquid) dat verdampt. Tijdens het proces van verdampen wordt koude lucht aangemaakt die in de ruimte wordt geblazen. De damp komt in de compressor terecht waar het warme lucht produceert. De overtollige warmte wordt afgevoerd en de damp veranderd terug in een vloeibaar koelmiddel. Een mobiele airco zonder afvoer zou die overtollige warmte terug in de ruimte blazen waardoor de ruimte niet kan afkoelen. Daarom is het belangrijk om een slang te hebben die je uit het raam kunt hangen.

Hoe werkt een mobiele airco

hoe werkt airco

Mobiele airco met condensbak

Een mobiele airco met condensbak is hetzelfde als een luchtontvochtiger. De functie van een luchtontvochtiger is om vocht uit de lucht te halen en deze in een condensbak te bewaren. Het voordeel van vocht uit de lucht te halen is dat droge lucht koeler aanvoelt dan vochtige lucht. In andere woorden voelt 28 graden in een land met lage luchtvochtigheid koeler aan dan 28 graden in een land met hoge luchtvochtigheid. Een mobiele airco heeft meerdere functies namelijk koelen, verwarmen, ventileren en lucht ontvochtigen. Een mobiele airco met condensbak kan meestal enkel lucht ontvochtigen en eventueel ventileren.

Wat kost een mobiele airco

De kosten van een mobiele airco bestaat uit twee gedeeltes, de aankoopprijs en het verbruik. Als we kijken naar de aankoopprijs dan betaal je minstens 300 euro voor een basismodel. Deze basismodellen zijn enkel geschikt voor kleine ruimtes (minder dan 30 vierkante meter) en zijn vrij luidruchtig. De modellen met de beste prijs-kwaliteit verhouding vind je in prijsklasse rond de 500 euro. Deze modellen hebben een hoger koelvermogen en zijn geschikt om grotere ruimtes te koelen. Luxe modellen zijn vrij duur maar zijn doorgaans veel stiller waardoor je ze ‘s nachts kunt laten draaien. Vaak komen ze ook met meer accessoires zoals speciale raamafdichting; Wifi en een uitgebreide app voor je smartphone.

Klasse Gemiddelde prijs inclusief btw Voorbeeld
Basis € 350 Tristar AC-5477
Prijs/kwaliteit € 500 Bluebuilt AC12010
Luxe € 800 DeLonghi PAC EX100 Silent
Split airco vanaf €3000 Daikin, Mitshubishi, etc…

Wat kost een mobiele airco per dag

Los van de aankoopprijs verbruikt een mobiele airco ook elektriciteit. De meeste mobiele airco’s verbruiken tussen de 0,75kWh en 1 kWh per uur aan elektriciteit. In België kost elektriciteit ongeveer 25 cent per kWh, maar dat kan natuurlijk variëren afhankelijk van waar je woont en welke energieleverancier je momenteel hebt. Maar als vuistregel kun je dus nemen dat een mobiele airco ongeveer 2 euro aan elektriciteit verbruikt om 8 uur te draaien. Zou je het dus een hele maand elke dag 8 uur laten draaien dan kan je rekenen op een kost van ongeveer 60 euro per maand. Dit is maar een ruwe inschatting, om de maandelijkse kosten beter in te schatten moet je met meerdere factoren rekening houden. Zoals het gewenste temperatuurverschil, de afmetingen van de kamer en de energiezuinigheid van het toestel.

Verschil tussen mobiele airco en vaste airco?

Vaste airco’s of split airco’s bestaan altijd twee elementen, een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit wordt buiten je huis op je dak of gevel geïnstalleerd. Op een buitenunit kunnen meerder binnenunits aangesloten worden. De binnenunits worden in een woning altijd tegen de muur geplaatst in de slaapkamers, woonkamers of andere ruimtes. De installatie van een vaste airco is vrij ingrijpend voor je woning aangezien er door de buitenmuren moet geboord worden. De werken kunnen ook meerdere dagen in beslag nemen en zijn vrij kostelijk.

Voor de installatie van een split airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit van een betrouwbaar merk betaal je snel meer dan 3000 euro. Voor een installatie van meerdere binnenunits kan de prijs hoog oplopen. Zelf heb ik offertes opgevraagd voor de installatie van 1 buitenunit en 5 binnenunits voor onze doorsnee woning. Als anekdote kan ik meegeven dat elke offerte zich tussen de 10.000 en 12.000 euro bevond. Elk huis is natuurlijk anders en een grote factor in de uiteindelijke prijs zit voor een groot deel bij de uit te voeren werkuren. 

Het voordeel is dat split airco’s veel efficiënter zijn in vergelijking met mobiele airco’s. Het grootste voordeel van een mobiele airco is dat ze verplaatsbaar zijn. Overdag kun je het laten draaien in de woonkamer en ‘s nachts in je slaapkamer. Nadeel wel is dat je ergens een raam moet hebben om de overtollige warmte naar buiten te voeren. De meeste mobiele airco’s worden samen verkocht met een raamkit. Een raamkit is een soort van afsluiting die je rond je raam kunt hangen. Zo kun je vermijden dat er warme lucht van buiten naar binnen kan. Een mobiele airco is vooral handig handig voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare oplossing om een kamer te koelen tijdens de een hittegolf.

split airco
raamafdichting mobiele airco

Mobiele airco kopen waar op letten?

Het koelvermogen van een mobiele airco wordt uitgedrukt in BTU (=British Thermal Unit). Het aantal BTU geeft aan hoeveel lucht een mobiele airco per uur kan afkoelen. Hoe hoger het aantal BTU van een mobiele airco hoe sneller hij een ruimte kan afkoelen.

Maar een te hoge BTU voor een te kleine kamer is ook niet goed. Je mobiele airco gaat de kamer zeer snel naar de gewenste temperatuur brengen en zich uitschakelen. Dit is positief maar dit wilt ook zeggen dat de compressor afslaat.   Eens de temperatuur weer stijgt zal de compressor terug moeten opstarten. Door het constant aan en afslaan van de compressor zal het overbelast geraken. Hierdoor vermindert de levensduur van toestel en aangezien het redelijk wat geld kost kun je dit dus best vermijden.

In de onderstaande tabel kun je aan de hand van de oppervlakte van je kamer de aangeraden BTU’s terugvinden. Deze tabel dient enkel gebruikt te worden als vuistregel. Als je je airco gaat plaatsen in een ruimte met veel zonlicht of met weinig isolatie dan opteer je best voor een zwaarder model.

Oppervlakte kamer Benodigde BTU’s Oppervlakte kamer Benodigde BTU’s
20m2 6000 50m2 12.000
25m2 7000 55m2 13.000
30m2 8000 60m2 14.000
35m2 9000 65m2 15.000
40m2 10.000 70m2 16.000
45m2 11.000 75m2 17.000

De meeste modellen die momenteel verkocht worden op de markt hebben een maximaal geluidsniveau van 65 decibel. Dit geluidsniveau is vergelijkbaar met het achtergrondlawaai wanneer je op restaurant zit of dat van een stille stofzuiger. De meeste modellen hebben een constante output van 65 decibel of iets minder ongeacht hoe hard ze moeten koelen.  Er zijn een paar modellen op de markt zoals de DeLonghi PAC EX100 Silent die op een lagere koelstand een output hebben van 49 decibel. Deze modellen zijn speciaal ontworpen voor slaapkamers. Je kan ze namelijk laten draaien in je slaapkamer zonder dat je nachtrust wordt verstoord. 

Sommige toestellen komen inbegrepen met accessoires om het aansluiten van de afvoerslang op een raam te vergemakkelijken. Dit is een grote toegevoegde waarde omdat de efficiëntie van een mobiele airco sterk afhangt van hoe goed je de warme lucht naar buiten kunt afvoeren. De meeste toestellen zoals die van Eurom leveren een gratis horizontale raamafsluiting. Helaas kun je dit dus enkel gebruiken als je over rolluiken beschikt.

Sommige toestellen worden tesamen verkocht met een verticale raamafdichting. Dit is een soort van hoes met een opening voor de afvoerstang die je over je raam moet trekken. Maar je kan deze zo’n soort raamafdichting ook apart kopen. De AirOundio van AEG heeft een telescopische raamfdichting ontworpen die meegeleverd wordt met het toestel. Deze raamafdichting was uniek en handig aangezien je dit zonder gereedschap en gepruts op je raam kunt installeren.

Het voordeel van een mobiele airco is dat je deze van de ene kamer naar de andere kunt verplaatsen. Zo kun je het bijvoorbeeld overdag in je living laten draaien en ‘s nachts in je slaapkamer. Of een airco mobiel is of niet hangt af van het gewicht en of er wieltjes zijn voorzien. Zolang er stevige wieltjes zijn voorzien kun je deze gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kamer (op dezelfde verdieping) rollen. Maar wat als je je airco van beneden naar boven wilt brengen? Sommige modellen wegen meer dan 30 kg en zijn qua afmetingen vrij lomp om vast te pakken. Ben je van plan om je mobiele airco vaak van kamer te veranderen tussen twee verschillende verdiepingen dan ben je beter af met een licht en compact model.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.