Beste Monitor

De beste monitor die je momenteel kunt kopen is de HP Z27 4K monitor. Deze 4K monitor geeft zeer accurate kleuren weer, beschikt over veel poorten en heeft een uitgebreid garantiebeleid. We denken dat deze monitor geschikt is voor de meeste mensen. Maar we bespreken verder nog onder andere een 24 inch monitor, een ultrawide monitor en een gaming monitor.

Onze top 3 – Beste Monitors

De beste monitor die je momenteel kunt kopen is de HP Z27. Het is een 4K monitor met een smalle rand, accurate kleuren en goede garantie. De garantie is namelijk een jaar langer dan de standaard 2 jaar (3 jaar in totaal). Daarenboven valt deze monitor ook onder een speciaal garantiebeleid voor dode pixels. Met andere woorden als je deze monitor koopt heb je het recht om hem in te wisselen wanneer je een dode pixel hebt.

Verder is deze 4K monitor gemakkelijk verstelbaar in de hoogte en qua uitgangen heeft het zowel HDMI, DisplayPort, USB 3.0, en een USB-C poort waarmee je je laptop kunt opladen. Dit scherm dient dus ook als een soort hub waar je je laptop of smartphone aan kunt opladen en USB-sticks kunt insteken.

We kunnen deze aan iedereen aanraden die een relatief moderne computer heeft (maximum tussen de 2 en 3 jaar oud). Goede 4K schermen kosten niet zoveel meer ten opzichte van Full HD schermen. Ook komt er meer en meer films en series uit in 4K. Als je van plan bent om games te spelen in 4K hou er dan rekening mee dat je een zeer krachtige PC nodig hebt. Voor gamers raden we aan om voor een Quad HD (1440p) scherm te gaan met een hoge refresh rate. Zeker als je online games speelt is de refresh rate belangrijker dan de resolutie van het scherm.

De HP Z27n G2 is een 27 inch scherm met een Quad HD resolutie (1440p). Als je geen 4K scherm nodig hebt of je PC ouder is dan 3 jaar dan kan deze 27 inch monitor een goedkoper alternatief zijn ten opzichte van de HP Z27.

Deze monitor heeft juist zoals zijn 4K tegenhanger accurate kleuren, meerdere poorten en is gemakkelijk verstelbaar in de hoogte. Maar het belangrijkste is dat hij ook valt onder het dode pixel garantiebeleid en dat je ook van 3 jaar garantie kunt genieten.

Als je een moderne computer hebt en je over nodige budget beschikt opteer dan voor de HP 27. Deze HP Z27n G2 is meer geschikt voor mensen die op zoek zijn voor een nieuwe 27 inch monitor voor een oudere computer (3 jaar of ouder).

De Dell Ultrasharp U2415 is een 24 inch monitor met een Full HD resolutie (1080p). Deze 24 inch monitor heeft een IPS scherm wat wil zeggen dat het kleuren zeer waarheidsgetrouw weergeeft en een zeer brede kijkhoek heeft. Daarom is het geschikt voor professioneel gebruik zoals voor fotografen of ontwerpers. Maar het is ook goed voor thuisgebruik en om naar films of series te kijken. Het is anderzijds minder geschikt voor online gamers omdat de ‘response time’ minder goed is.

Voor een scherm die maar de helft kost van de HP Z27 krijg je een iets kleinere monitor van 24 inch zonder 4K maar met een uitgebreide garantie van 3 jaar en een speciale dode pixel garantie. Het heeft ook meerdere HDMI, DisplayPort en USB poorten zodat je het als hub kunt gebruiken.

De Philips 243V7QDAB is een goedkope monitor die we kunnen aanraden aan mensen met een beperkt budget. Deze 24 inch monitor beschikt juist zoals de Dell Ultrasharp over een Full HD scherm (1920 x 1080) maar is niet geschikt voor kleurgevoelig werk zoals het bewerken van foto’s of video’s. Vooral de contrast ratio van deze Philips monitor is vrij beperkt waardoor zwart er vaak donkergrijs uitziet.

Deze 24 inch monitor is ideaal als je je computer voornamelijk gebruikt voor het beantwoorden van mails, werken in Word en Excel of het surfen op het internet.

De Samsung LC34F791WQUXEN is een ultrawide monitor van 34 inch. Het heeft een Quad HD resolutie (3440 x 1440), een ‘refresh rate’ van 100Hz en een ‘respons time’  van 4ms. Een top scherm maar dat komt wel aan en stevige prijs.

Een ultrawide monitor is vooral gericht op mensen die veel verschillende applicaties tegelijkertijd hebben openstaan. Persoonlijk ben ik meer voorstander van 2 aparte schermen in dat geval maar sommige mensen hebben liever niet dat het scherm onderbroken wordt door twee randen.

De MSI Optix MAG241C is een 24 inch monitor met Freesync en een zeer lage reactietijd (1ms) waardoor het ideaal is om te gamen. Het heeft een Quad HD resolutie (2560 x 1440) wat volgens ons beter is dan een 4K scherm om te gamen.  

Een 4K scherm heeft namelijk meer pixels waardoor het zwaarder is voor grafische kaart en de ‘frame rate’ zal zakken. Een Quad HD scherm is scherp genoeg voor de ogen terwijl de meeste grafische kaarten games op een hoge ‘frame rate’ kunnen draaien. Wat belangrijker is voor shooters en online gaming is de lage reactietijd van 1ms. Voordeel is ook dat het niet enkel Freesync heeft maar ook G-Sync waardoor het niet uitmaakt of je een AMD of Geforce videokaart hebt.

De BenQ PD3200U is een 32 inch monitor met een 4K resolutie. Het is een gigantisch scherm dat handig is voor mensen die een groot scherm nodig hebben voor apps die moeilijk scalen. Dit scherm heeft een unieke feature, namelijk een KVM (keyboard, video en mouse) switch. Hierdoor kun je 2 verschillende computers aansluiten op dit scherm en ze besturen met hetzelfde toetsenbord en muis.

Het onderzoek

Monitor kopen

Waarop moet ik letten

Resolutie

Hoe meer pixels een scherm heeft hoe scherper het beeld er zal uitzien. De minimum resolutie waarvoor je vandaag moet kiezen is Full HD (1920×1080) maar bij voorkeur kies je voor een Quad HD (2560×1440) resolutie of een 4K resolutie (3840×2160). De resolutie van een scherm wordt bepaald door het pixels. Een Full HD scherm heeft ongeveer 2 miljoen pixels (1920×1080), een Quad HD scherm heeft ongeveer 3,7 miljoen pixels (2560×1440) en een 4K scherm heeft iets meer dan 8 miljoen pixels (3840×2160).

Met andere woorden heeft een Quad HD dubbel zoveel pixels in vergelijking met een Full HD scherm. En een 4K scherm heeft nog eens meer dan dubbel zoveel pixels in vergelijking met een Quad HD scherm.

Voor gamers raden we een Quad HD scherm aan met een hoge ververssnelheid aan. Een 4K resolutie is vaak niet goed ondersteund door de huidige games. Voor mensen op een beperkt raden we een goedkoop scherm aan met een Full HD resolutie. Maar voor de rest van de mensen die een scherm kopen voor dagelijks gebruik raden we een 4K scherm aan. Ze zijn niet zoveel duurder meer in vergelijking met Full HD schermen en ze zijn meer futureproof aangezien meer steeds meer content in 4K beschikbaar is op platformen zaols Netflix en Youtube.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.