De 8 beste naaimachines van 2022

Voor het maken en herstellen van kledij en kostuums.

De beste naaimachines laten je toe om creatief aan de slag te gaan met verschillende stoffen. Sinds een aantal jaren is naaien als hobby aan een echte heropleving begonnen. Naaien is niet langer voorbehouden voor huisvrouwen. Dankzij workshops en YouTube tutorials kan iedereen zich nu aan projectjes op de naaimachine wagen, ongeacht je geslacht of leeftijd. Stoffenwinkels doen gouden zaken nu het hipper dan ooit is om je eigen kleren te maken. Maar ook wie al langer ervaring heeft, houdt best één oog op de naaimachinemarkt gericht. Grote merken komen immers vaak met nieuwe snufjes, maar ook oude, degelijke machines worden geüpdatet. Hieronder kun je verder lezen om de beste naaimachine te vinden die aan jouw eisen voldoet.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Singer Tradition F2259

Wie een degelijke eerste naaimachine zoekt, maakt met deze Singer Tradition F2259 een goede keuze. Het toestel is erg gebruiksvriendelijk en compact. Het is 45cm lang, 35cm hoog en 21cm breed. Met een gewicht van 7,4kg kan een draagtas of trolley handig zijn als je je naaimachine wil meenemen op verplaatsing. Wees in dat geval extra voorzichtig, want dit toestel is minder stevig dan duurdere modellen. De grootste pluspunten van deze goede naaimachine zijn de soepele werking, de vele accessoires en het elegante design.

Daarnaast is de prijs ook een opvallend voordeel. Stabiele naaimachines kosten al gauw meer dan 200 euro, maar Singer maakt deze Tradition F2259 toegankelijk voor iets kleinere budgetten. Voor eenvoudige naaidoelen levert deze machine met 6 nuttige steken en 5 stretch steken perfect dienst. Deze mechanische naaimachine beschikt over een automatisch 4-fase knoopsgat, vrije arm en gemakkelijke draadinrijger. Ten slotte is het ook handig dat je de lengte en de breedte van het toestel kan aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Type naaimachine: Mechanisch | Aantal steken: 19 | Automatische naaldstop: Nee | Automatische draadinrijger: Nee

Beste goedkope: Brother J17s

In de categorie ‘goedkope naaimachines’ vind je toestellen vanaf 30 euro, maar die zijn vaak lawaaierig of snel stuk. Onder de 100 euro vind je zelden kwaliteit. De Brother J17s is een lichte naaimachine van 14,5cm breed, 30,8cm hoog en 39,2cm lang.  Het is een eenvoudig toestel met ingebouwd naailicht voor helder en gemakkelijk naaien. Met 17 ingebouwde steken, 4-staps knoopsgat en automatisch ingestelde steeklengte en –breedte biedt dit toestel alles wat een startende naaier zoekt. Het naaioppervlak met vrije arm kan eenvoudig worden omgebouwd voor het naaien van manchetten en mouwen. De machine is ook voorzien van een bovenlaadspoel voor eenvoudig instellen en vlot onderhoud.

Deze naaimachine is ook geschikt voor kinderen omwille van de uitstekende snelheidscontrole. De naaier kan langzaam naaien wanneer gewenst, de machine loopt niet automatisch vooruit. De steeklengte is al voorgeprogrammeerd en zowel met fijne als elastische stoffen levert deze goedkope naaimachine een goed resultaat. Met de draaiknop selecteer je eenvoudig één van de 17 steken.

Type naaimachine: Mechanisch | Aantal steken: 17 | Automatische naaldstop: Nee | Automatische draadinrijger: Nee

Beste professionele: Juki MO-1000

Bij professionele naaiers staat het merk Juki bekend als een betrouwbaar en degelijk merk. Deze Juki MO-1000 werkt indrukwekkend stil en verzorgd. Deze professionele naaimachine heeft een stevig prijskaartje, maar de mogelijkheden die het toestel biedt zijn die prijs absoluut waard. Zo is er de ‘air control’-knop die de draad automatisch door de boven- en ondergrijper leidt. De hogere werkruimte zorgt er bovendien voor dat er minder beperkingen zijn bij het naaien van grote naaiwerken. De felle LED-verlichting verhoogt de zichtbaarheid boven de werkruimte aanzienlijk.

Een ander groot voordeel is het verstelbaar differentieel transport. Daardoor treedt ook bij het naaien van elastische stoffen geen vervorming van de stof op. De 2-/3-draadsomvormer garandeert eenvoudig overschakelen van 3- naar 2-draads naaien. Bovendien is de naaivoetdruk instelbaar en werkt de machine razendsnel, tot 1500 steken per minuut. Het snij-afvalbakje is een handig extraatje. Kortom er zijn veel voordelen aan deze professionele naaimachine. De Juki MO-1000 is een investering, maar zeker eentje die zijn vruchten afwerpt.

Type naaimachine: Mechanisch | Aantal steken: 15 | Automatische naaldstop: Nee | Automatische draadinrijger: Ja

Beste voor gevorderden: Brother Innovis A16

Deze elektrische naaimachine is een handig toestel voor gevorderde naaiers. Het LCD-scherm is heel duidelijk en het gebruik ervan wijst zichzelf uit. Je kan de kiesschijf draaien naar de gewenste steek, dan eventueel nog de steeklengte en –breedte aanpassen en je kunt zo aan de slag. Deze goede naaimachine onderscheidt zich onder andere van modellen voor beginners door de automatische naaldstop en de start-stoptoets. Met die laatste kunnen je lange reeksen naaien zonder het voetpedaal te gebruiken. Voor een lengte van 42cm, een breedte van 19,6cm en een hoogte van 30,7cm is dit een relatief grote, stevige naaimachine.

Dankzij de extra naaldkracht gaat deze Brother Innovis A16 bovendien vlot door dikkere stoffen of meerdere lagen stof. Deze naaimachine beschikt over drie automatische 1-knoopsgaten en een geavanceerd naaldinrijgsysteem. De snel verwisselbare spoel bovenaan het toestel laat je toe om van draad te wisselen zonder veel tijd te verliezen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een automatische achteruitnaai- en verstevigingssteek in te stellen. Voor zoveel kwaliteit is dit trouwens een betrekkelijk licht toestel, het weegt slechts 6,6kg.

Type naaimachine: Elektrisch | Aantal steken: 16 | Automatische naaldstop: Ja | Automatische draadinrijger: Ja

Beste voor beginners: Singer Mercury 8280

Voor een beginnende naaier is het belangrijk dat de eerste naaimachine gemakkelijk in gebruik is. Mechanische naaimachines zijn hiervoor de beste keuze aangezien ze vaak met één knop te bedienen zijn. De Singer Mercury 8280 beschikt over alle naaiprogramma’s die je als starter nodig hebt. Dit toestel is gemiddeld in grootte en gewicht, het weegt 7,2kg en is 36cm lang, 32cm hoog en 17cm breed. Voor de basiswerkjes met nuttige steken zoals rechte steek, zigzagsteek en blindzoomsteek is deze goede naaimachine ideaal.

Als je voorzichtig met het toestel omspringt, kan je het meenemen naar de naailes of elders op verplaatsing, al schaf je dan best een stevige trolley of draagtas aan. Voor deze prijs kan je niet rekenen op een robuust ontwerp. De Singer Mercury 820 beschikt wel over een vrije arm, een 4-fase knoopsgat en haalt 700 steken per minuut. Deze naaimachine heeft een gemiddeld vermogen van 85Watt. Hiermee geraak je vlot door alle dunne stoffen heen.

Type naaimachine: Mechanisch | Aantal steken: 7 | Automatische naaldstop: Nee | Automatische draadinrijger: Nee

Dit compacte en lichte toestel van Brother mag dan wel op kinderformaat gemaakt zijn, de kwaliteit zorgt ervoor dat ook volwassen ermee aan de slag kunnen voor kleine naaiwerkjes. De stevige behuizing en het metalen chassis, in combinatie met een totaalgewicht van 5,8kg, maken van deze kindvriendelijke naaimachine een geschikt toestel om mee te nemen op verplaatsing. Al schaf je dan beter een stevige trolley of draagtas aan, want de meegeleverde hoes beschermt onvoldoende. Met een lengte van 36cm, een hoogte van 30cm en een breedte van 14cm zijn de afmetingen eerder aan de kleine kant, maar dat gaat niet ten koste van de kwaliteit. Deze mechanische naaimachine beschikt over een automatisch 4-fase knoopsgat, vrije arm en eenvoudige horizontale spoel.

Volgens de productbeschrijving is de Brother Little Angel KD144s geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar, maar mits toezicht kan je er gerust ook jongere kinderen mee aan de slag laten gaan. Deze goede machine is zo eenvoudig in gebruik dat zelfs kinderen vanaf 8 jaar er vlot weg mee kunnen. Kinderen die geen fan zijn van de bestickering kunnen zelf het uitzicht veranderen door de twee extra meegeleverde stickers. De 14 voorgeprogrammeerde steken (met eenvoudige draaikeuzeknop) omvatten alles wat een startende naaier nodig heeft.

Type naaimachine: Mechanisch | Aantal steken: 14 | Automatische naaldstop: Nee | Automatische draadinrijger: Nee

Beste mini: Deluxe Stitcher Pro

Handnaaimachines zijn een erg handige evolutie sinds naaien opnieuw populair is geworden. Deze mini naaimachines neem je gewoon mee op reis, waar je ze met batterijen of netstroom kan gebruiken. Ondertussen bestaan modellen op de markt tussen de 10 en 80 euro. Deze Deluxe Stitcher Pro bevindt zich qua prijs in de middenklasse, maar qua functies aan de top. Het model is vernieuwd in 2020 en naait 150 steken per minuut. Er worden 11 reservenaalden meegeleverd, twee spoelhouders en een 6V-adapter.

Naast het feit dat je deze mini naaimachine gemakkelijk meeneemt, is hij ook gewoon handig in huis, als je geen plaats hebt om een groot toestel te zetten. Met de Deluxe Stitcher Pro herstel je snel scheuren in kledij, lakens of dunne gordijnen. Het duurt even voor je het gebruik ervan onder de knie hebt, maar daarna zal je merken dat deze elektrische mini naaimachine veel mogelijkheden biedt. Met een gewicht van 400g, een lengte van 24,5cm, breedte van 4,5cm en hoogte van 7cm neem je de Deluxe Stitcher Pro in een handomdraai overal mee naartoe.

Type naaimachine: Elektrisch | Aantal steken: 1 | Automatische naaldstop: Nee | Automatische draadinrijger: Nee

Beste draagbare: Singer Simple 3229

Hoewel veel naaimachines ongeveer vergelijkbare functies hebben, valt deze Singer Simple 3229 op door zijn lichte gewicht (5,8kg). Ondanks zijn relatief grote afmetingen met een lengte van 19cm, een breedte van 39cm en een hoogte van 29cm neem je deze machine dus vlot mee op verplaatsing. Als je je naaimachine meeneemt op reis, hou je best wel rekening met een paar aandachtspunten zoals afmetingen van de handbagage en verboden voorwerpen. Deze elegante machine beschikt over verstelbare steeklengte en –breedte en een extra hoge persvoetlift. De 29 steekpatronen bestaan uit 6 basis-, 7 stretch- en 15 decoratieve steken. Er is gezorgd voor een vereenvoudigd inrijgsysteem en een automatisch 4-fase knoopsgat.

Deze draagbare naaimachine heeft bovendien een vrije arm én een achteruitsteekfunctie. Hij wordt met een hele hoop accessoires geleverd zoals drie spoelen, een kant/quiltgeleider, een ritsvoet, stopplaat en voetpedaal. De Singer Simple 3229 naait erg vlot en is eenvoudig in gebruik. Ook als hij regelmatig en langdurig wordt gebruikt, boet hij niet in aan kwaliteit. Daarnaast heeft hij een vermogen van 85Watt, wat betekent dat de machine ook geschikt is voor dikkere stoffen zoals jeans en leer. Zowel voor beginners als gevorderden is dit een goede naaimachine.

Type naaimachine: Mechanisch | Aantal steken: 29 | Automatische naaldstop: Nee | Automatische draadinrijger: Nee

Tot zover onze suggestieve top 5 beste naaimachine.
Met een kledingstomer kan je kleding strijken zonder het te belasten met een strijkijzer.
Ook een goede stoomgenerator strijkijzer kan van dienst zijn!

beste naaimachine
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een naaimachine?

Functies

Wanneer je investeert in een nieuwe naaimachine denk je best op voorhand goed na wat voor jou belangrijk is. Je kan kiezen of je al dan niet gaat voor een automatische draadinrijger: deze haalt je draad automatisch door de naald. Dit is vooral handig omdat het tijd bespaart. Daarnaast bestaat ook de automatische draadafsnijder en de automatische naaldstop. Met die laatste kan je kiezen op welke hoogte de naald zich bevindt wanneer je je voet van de voetpedaal haalt. Veel naaimachines beschikken ook over een start/stop-toets. Die laat toe om aan een vaste snelheid te naaien zonder de voetpedaal te gebruiken. Wil je het hoekgedeelte van je naaimachine eruit kunnen nemen om een mouw of broekspijp goed dicht te naaien, kies dan voor een model met een vrije arm. Verder bestaan ook naaimachines met snelheidsregeling: hiermee kan je een maximale snelheid ingeven. Ten slotte laat de knoopsgatfunctie je toe om automatisch knoopsgaten in de gekozen grootte te maken.

Motor

Het type motor van de naaimachine hangt samen met de stoffen waar het toestel het best voor geschikt is. Als je met dikke stoffen werkt zoals jeansstof, leer en gordijnstoffen, dan heb je een krachtigere motor nodig. Door deze motorkracht behoudt de naaimachine zelfs bij lage snelheid de doorsteekkracht, zodat je ook gemakkelijk door dikke stof heen stikt.  Daartegenover staat dat machines met een DC-motor zwaarder wegen. Wie de naaimachine vaak verhuist en meeneemt naar de naailes bijvoorbeeld, heeft meer baat bij een lichte AC-motor. Wie regelmatig met dikke stoffen werkt, houdt daarnaast best rekening met het vermogen van de machine. Hoe groter het vermogen, hoe krachtiger de machine. Een gemiddeld vermogen is tussen de 60 en 70 watt.

Moeilijkheidsgraad

Het spreekt voor zich dat beginnende naaiers een ander type naaimachine nodig hebben dan gevorderde of professionele naaiers. Zo zullen beginners kiezen voor stoffen die eenvoudig verwerkt kunnen worden en hebben ze niet meteen een heavy duty machine nodig. Wie met zwaardere materialen werkt, heeft sowieso wat meer naaiervaring nodig. De kwaliteit van het naaiwerk staat of valt echter nog steeds met de kwaliteit van de naaimachine. Er bestaan gesofisticeerde machines met tal van borduursteken, maar als je gewoon kledingstukken wil maken, dan heb je deze borduursteken niet nodig.

professionele naaimachine
Afbeelding: Canva.com

Afmetingen

Naaimachines kunnen behoorlijk wat variëren in gewicht, maar wat de afmetingen betreft is er niet zoveel verschil. De meeste machines zijn tussen 36 en 45 cm lang en tussen 30 en 35 cm hoog. Je rekent dus best op basis van deze maximumafmetingen als je een naaitafel wil installeren. Let er ook op dat je naaitafel zoveel mogelijk in de buurt van een natuurlijke lichtbron staat. Veel naaimachines beschikken wel over een led-lampje, maar in een donkere omgeving is dit vermoeiend voor de ogen. Belangrijker is dus om te kijken naar het gewicht, want machines die even groot zijn, kunnen toch vier kilo verschillen. Uitzonderingen zijn natuurlijk de mini naaimachines, die zo in je tas passen en waar je geen naaitafel voor nodig hebt.

Gewicht

Een naaimachine weegt zwaarder dan je op eerste zicht zou denken. Een lichte machine weegt al gauw 5kg en zwaardere modellen kunnen oplopen tot 10kg. Daarom is het handig om een naaimachinetrolley aan te kopen, waarmee je gemakkelijk je machine kan meenemen naar de naailes. Deze bestaan in allerlei vormen, maten en kleuren. Kijk altijd na of je het juiste formaat koopt voor jouw machine zodat alles goed past.

Het voordeel van een trolley is dat je de naaimachine niet hoeft op te heffen, maar gewoon achter je aan kan rollen. Het harde materiaal zorgt ervoor dat de machine goed beschermd is. Het voordeel van een naaimachinetas is dat deze goedkoper is dan een trolley. Je moet nog steeds het gewicht heffen, maar al je materiaal zit ordelijk samen in één tas. Je kan kiezen uit canvas of een goedkopere lichtere stof.

goede naaimachine
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een naaimachine?

Elk merk naaimachine werkt anders, maar ongeacht de grootte of het gewicht: ze doen allemaal hetzelfde. Het principe van een naaimachine is dat de bovendraad een lusje maakt rond de spoeldraad. De bovendraad is het garen dat je bovenop je machine plaatst. De spoeldraad komt logischerwijs van de spoel die onderin de naaimachine zit. De stof die je wilt naaien ligt tussen de bovendraad en de spoeldraad. En voor wie het liever eens visueel voorgesteld ziet kan volgende video bekijken.

Voor je kan beginnen naaien, moet je de naaimachine echter goed inspannen en het spoeltje en spoelhuis correct installeren. Wie hier nog geen ervaring mee heeft, vindt tal van handige instructiefilmpjes online. Op forums kun je extra hulp vinden hoe je specifieke zaken kunt plaatsen zoals bijvoorbeeld een blinde rits.

naaimachine voor gevorderden
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste naaimachine’ – Laatste update 24/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Hobby’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.