In dit artikel gaan we op zoek naar het beste naaimachine van 2021. Je bent creatief en wilt graag kledingstukken en accessoires ontwerpen die geheel in je eigen stijl zijn of je wilt graag kapotte kledij een tweede leven geven. Wat de reden ook is waarom jij op zoek bent naar een naaimachine, je bent hier op de juiste plaats om een naaimachine te vinden die voldoet aan jouw doelen, ervaringsniveau of budget.

Het aanbod aan naaimachines is heel breed, dus je kan gemakkelijk heel wat tijd verliezen op zoek naar de juiste modellen. We besparen je graag deze moeite en nemen je mee door de suggestieve top vijf van beste naaimachines van 2021. Zo kan je een naaimachine te kopen die je niet zal teleurstellen! Lees daaronder verder in het onderzoek hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

Top 5 – Beste naaimachine 2021

SINGER PROMISE F1409

Beste naaimachine voor kledij

Deze naaimachine is vooral geschikt voor lichtere stoffen en is dus ideaal voor het maken of herstellen van kledingstukken. Ook broekspijpen en mouwen maken is geen probleem dankzij de vrije arm van de machine. Het beschikt over negen steekpatronen en je kan zelf de steeklengte regelen. Het is een kwaliteitsvolle machine die gemakkelijk te bedienen is. Het enige eventuele minpunt is dat je de Nederlandstalige handleiding van de Singer Promise F1409 zelf moet afdrukken of digitaal raadplegen. In de digitale wereld van vandaag lijkt ons dit geen groot probleem te zijn.

SINGER HD 4423 NAAIMACHINE

Beste naaimachine – prijs/kwaliteit

De Singer HD 4423 is door zijn uitgebreid stekenaanbod eerder een aanrader voor ervaren naaiers, al kunnen ook beginners zich met YouTube video’s zeker een weg vinden. Deze naaimachine is een echt beest met een naaisnelheid van 1,100 steken per minuut. Zowel lichte als zware stoffen mag je door deze machine jagen. Noem hem gerust ‘de beste naaimachine voor zware stoffen’. Het is een krachtige machine (met een motor die 60% sterker is dan gemiddeld) die ook nog eens gemakkelijk in gebruik is. Deze machine is een uitstekende prijs/kwaliteit aankoop die erg goed in de markt ligt. Let wel, je hebt geen automatische naaldstop en kan de snelheid ook niet elektronisch afstellen.

SINGER QUANTUM STYLIST 9960

Editor’s pick naaimachine

Deze naaimachine is een geweldige aankoop voor zowel ervaren naaiers als beginnende enthousiastelingen. Door het ruime aanbod aan stekenprogramma’s (maar liefst 600) kan je er alle kanten mee uit. De acht meest gebruikelijke steken zijn voor je gemak vooraan bij de machine aangebracht. Het grote werkblad laat je gemakkelijk aan grote naaiprojecten werken en het display legt je duidelijk uit wat je moet doen.

Er is een automatische draadinrijger, draadafsnijder, optimale doorstikkracht, een naaldstop boven/onder functie, je kan gemakkelijk de naaivoet verwisselen… Het aantal mogelijkheden met deze naaimachine is gewoon enorm. En het fijnste is dat het gebruiksgemak centraal staat. De enige waarschuwing die we willen geven is dat deze machine bijzonder verslavend is!

BROTHER INNOVIS 15

Goedkope naaimachine

Deze naaimachine van Brother raden we eerder aan voor mensen die hun eerste naaimachine aankopen. Je kan het gebruiken voor denim en gordijnen, maar ook voor dunne stoffen zoals zijde. Het is een goedkoop model, maar degelijk en eenvoudig in gebruik. Het biedt met 16 steken en drie verschillende knoopsgaten een beperkt, maar ook rustgevend duidelijk aanbod aan.

Ook deze naaimachine beschikt over een automatische draadinrijging en verschaft meer informatie over je steken via een schermpje. Je hebt geen aanschuiftafel en je kunt de naaivoetdruk niet regelen. Dit is een prima naaimachine voor als je op zoek bent naar de basics.

 

BERNINA 770 QE NAAIMACHINE

Professionele naaimachine

Is naaien voor jou niet een hobby, maar eerder een beroep? Dan zie jij dit eerder als een carrière-investering en is een Bernina misschien meer iets voor jou. De professionele Bernina 770 QE is een naaicomputer voor naaien en quilten die gebruikt wordt door bekende ontwerpers. De machine komt met een prijskaartje van rond de 4.000 euro en beschikt over bijna 1.000 nuttige- en siersteken. Het geheugen van de machine helpt je om complete controle te hebben over elk ontwerp. Met deze Bernina behaal je altijd uiterst nauwkeurige en consistente steken.

Goed naaimachine elektrisch

Tot zover onze suggestieve top 5 beste naaimachine.
Met een kledingstomer kan je kleding strijken zonder het te belasten met een strijkijzer.
Ook een goede stoomgenerator strijkijzer kan van dienst zijn!

Naaimachines vergelijken

Naaimachine kopen,
Waar op letten

Wat voor soort naaimachine jij best koopt, hangt af van wat je ermee wilt doen. Wil je vooral met dunne stoffen werken of wil je je door zware stoffen worstelen? Zoek jij een machine voor de basics of wil je aan de slag met meerdere decoratieve steken? Focus je op kledij of op accessoires voor je huis? En wordt je graag ondersteund door een computerscherm? Bekijk onderstaande stappen en vergelijk om het beste naaimachine te vinden.

1. Welk type stof ga je gebruiken?

Als je niet enkel het gewone stikwerk wilt doen, maar ook door zwaardere stoffen wilt geraken zoals jeans of leer, moet je uitkijken naar een naaimachine met een sterke motor (een DC-motor, geen AC-motor). Deze zal iets duurder zijn, maar doet dan ook wat hij moet doen. Het geluid dat de machine maakt is ook een indicator van de kwaliteit. Een AC motor weegt minder en een naaimachine met AC motor is dus gemakkelijker om te vervoeren, maar gaat meer problemen geven als je door stevige stoffen wilt naaien. Een DC motor weegt zwaarder, maar hiermee kan je door gordijnen en jeansstof geraken.

Ook de naaivoetdruk kies je in functie van de stofdikte. Het is voordelig om een regelbare naaivoetdruk te hebben zodat je meer druk kan uitoefenen op dikkere stoffen en minder druk op dunnere of elastische stoffen zodat de stof niet rekt of scheurt.

2. Welke steken ga je gebruiken?

Als je geen interesse hebt in decoratieve steken, kom je met vijf nuttige steken toe: een rechte steek, een zigzagsteek, een blindzoomsteek, een overlocksteek en een stretchsteek voor elastische stoffen. Als je meer ervaring hebt en graag meer opties hebt om mee te experimenteren, kies dan een naaimachine die meer steken aanbiedt. De meeste machines passen automatisch de lengte en breedte van de steek aan aan het type steek dat jij gekozen hebt, maar laten ook toe om manueel de steeklengte en breedte aan te passen.

3. Ga je focussen op kledij?

Als jij voornamelijk kledij gaat maken, dan is een automatische knoopsgatfunctie handig. Dit wil zeggen dat de machine zelf het gepaste knoopsgat maakt. Best heeft je naaimachine ook nog een functie om dit (deels) manueel te doen voor als er iets zou misgaan.

4. Hoe ervaren ben je?

Dan heb je ook nog de keuze tussen mechanische en elektronische modellen. Bij mechanische naaimachines moet je veel instellingen zelf ingeven, waardoor dit altijd een beetje kan variëren. Deze naaimachines hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn en je meer een gevoel van controle hebt. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken voor beginners.

Een elektronische naaimachine automatiseert veel instellingen, heeft een groter aanbod aan steekprogramma’s en werkt nauwkeuriger. Het nadeel is dat de hoeveelheid aan opties overweldigend kan zijn (voor beginners) en reparaties van eventuele defecten meer kost.

5. Hoe vaak moet je het toestel verplaatsen?

Als jij je naaimachine niet kan laten staan op je werkplaats, is het geen slecht idee van even naar het gewicht van het toestel te kijken. Zo moet je niet elke dag sleuren met je naaimachine. Als je kiest voor een lichter toestel, let er dan wel op of het stabiel genoeg is. Test het desnoods enkele dagen uit en breng het terug naar de leverancier als de test niet geslaagd was.

Beste naaimachine voor thuis

Wil je leuke extra’s?

Er zijn ook nog een aantal leuke extra’s die je op je machine kan hebben zoals:

  • automatische draadinrijger: dit haalt je draad automatisch door de naald
  • automatische draadafsnijder: snijdt de draad automatisch af
  • de start/stop-toets: dit laat toe om aan een vaste snelheid te naaien zonder de voetpedaal te gebruiken
  • de automatische naaldstop: hiermee kan je kiezen op welke hoogte de naald zich bevindt wanneer je je voet van de voetpedaal neemt
  • de vrije arm: dit wilt zeggen dat je een deel van je naaitafel eruit kunt nemen zodat je een mouw of broekspijp hierover kan trekken om deze goed dicht te naaien
  • snelheidsregeling: hiermee kan je een maximale snelheid ingeven
  • de knoopsgatfunctie: deze maakt knoopsgaten in de gekozen grootte

Hoe verplaats je jouw naaimachine?

Een naaimachine kan best wat wegen. Daarom is het handig om een naaimachine trolley of tas aan te kopen, waarmee je gemakkelijk je machine kan meenemen naar de naailes. Deze bestaan in allerlei vormen, maten en kleuren. Kijk altijd goed na of je het juiste formaat koopt voor jouw machine zodat alles goed past.

Het voordeel van een trolley is dat je de naaimachine niet hoeft op te heffen maar gewoon achter je aan kan rollen. Het harde materiaal zorgt ervoor dat de machine goed beschermd is. Het voordeel van een naaimachinetas is dat deze goedkoper is dan een trolley. Je moet nog steeds het gewicht heffen, maar al je materiaal steekt ordelijk samen in één tas. Je kan kiezen uit canvas of een goedkopere lichtere stof.

Naaimachine voor professionals

Wat kost een goede naaimachine?

Wanneer je investeert in een duurdere naaimachine ga je een duidelijk verschil in prijs merken. Hoe meer ervaring je hebt, hoe belangrijker het is om te kiezen voor een machine die meer mogelijkheden biedt en ook meer uitdagende opdrachten aan kan. Zeker als je met dikkere stoffen wenst te werken, zal je op langere termijn meer tevreden zijn met een duurder model.

De beste naaimachines zijn natuurlijk duurder maar hebben ofwel meer kwaliteit of hebben meer extra functies. Het is niet gegarandeerd dat het duurste toestel het beste is. Ga voor het toestel dat voldoet aan jouw noden, kies het beste naaimachine voor jouw naaiskils.

Hoe onderhoud je een naaimachine?

Om te weten hoe je ervoor kan zorgen dat je naaimachine lang meegaat, bekijk je best de handleiding. Dit is namelijk voor iedere machine een beetje anders. Vaak zal je dan lezen dat je je machine moet insmeren met naaimachine olie. Zeker als je de machine lang niet hebt gebruikt, is het belangrijk hem terug soepel te maken. Gebruik de machine na het oliën eerst op een teststof. En voilà, je naaimachine kan er weer even tegen! De naad en stof goed onderhouden is een must voor de levensduur van je kleding.

Tot zover het artikel ‘Beste naaimachine 2021’ – Laatste update 08/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.