De 7 beste Nikon camera’s van 2021

De beste modellen van Nikon in een handig overzicht

Fotocursisten kennen Nikon waarschijnlijk als het merk dat zijn camera’s via de scholen promoot. Het is een bewuste keuze van de Japanse producent die al ruim een eeuw actief is in het fotowereldje en sinds 1999 ook digitale toestellen op de markt brengt. Nikon probeert zo beginnende fotografen aan zich te binden, tot ze doorgroeien naar het professionele segment. Waarin het merk ook heel sterk is vertegenwoordigd, maar meer af te rekenen krijgt met zijn concurrenten.

Om de spiegelreflexcamera’s naar een hoger niveau te tillen, ging Nikon een samenwerking aan met Kodak. Andere samenwerkingen volgden. Vooral omdat Nikon kwalitatief sterke Nikkor lenzen heeft, die in de eigen fabriek worden vervaardigd. Het nadeel is wel dat de verschillende Nikkor lenzen een andere vatting hebben. Daardoor passen ze niet op iedere goede camera van Nikon en ben je soms verplicht om nieuwe lenzen te kopen, wanneer je van camerabody verandert.

Tijdens ons onderzoek zijn we op zoek gegaan naar de beste camera voor beginnende en gevorderde fotografen. Zodat je een duidelijk overzicht krijgt, met verschillende mogelijkheden binnen je budget. Daarnaast vertellen we jou waarop je moet letten wanneer je een andere Nikon camera kiest, omdat je snel professioneel aan de slag wilt gaan en die dure camera beter bij je verwachtingen aansluit.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Nikon D3500

Een betaalbaar goede camera is de Nikon D3500 die samen met twee degelijke Nikkor lenzen: de AF-P DX 18-55mm en AF-P DX 70-300mm, een prima startpakket vormt. Deze lenzen zijn niet lichtsterk, zeker niet wanneer je de zoom gebruikt, maar de maximale ISO-waarde van 25.600 maakt veel goed. Zodat je ook in slechte lichtomstandigheden heldere foto’s kunt nemen. De groothoek zoom gebruik je als reportagelens. Of je legt weidse landschappen op de beeldplaat vast. Met de telelens maak je mooie portretten en zoom je in op onderwerpen in de verte, wanneer je niet dichterbij geraakt.

De beeldstabilisatie helpt je om bewegingsonscherpte in je foto’s te voorkomen. Maar ook wanneer je filmt, komt de functie goed van pas. Zo vertonen je familievideo’s in full HD-formaat geen storende trillingen of haperingen, maar lopen ze mooi door. Alle opnames krijg je meteen op het vaste 3 inch LCD-scherm te zien, aan de rugzijde van de camera. Foto’s bewaar je als JPEG of RAW, met een 24,2 megapixel resolutie. De bestanden zet je via bluetooth draadloos over naar je smartphone of pc.

Sensor: APS-C | Resolutie: 24,2MP | Max ISO: 25.600 | Connectiviteit: bluetooth

Beste goedkope: Nikon Coolpix B500

De beste goedkope camera van Nikon is de Coolpix B500 met een veertig maal optische zoom tussen 4 en 160 mm. Ofwel 22,5 en 900 mm wanneer je rekening houdt met de cropfactor die aan de 1/2.3” CMOS sensor is verbonden. Met een sterke zoomlens als deze fotografeer je moeiteloos wilde dieren in het bos, surfers diep in zee of vogels op een tak middenin een meer. Afstand speelt geen rol meer. De goede beeldstabilisator en autofocus zorgen voor scherpe foto’s en video’s. Je foto’s hebben een resolutie van 16 MP. Filmen doe je in full HD.

Dankzij het kantelbaar scherm van 7,5 cm neem je goede familiefoto’s waarop je zelf te zien bent. Je behoudt de volledige controle over de compositie, ook al sta je aan de kant van de lens. Gebruik dan wel je groothoek, om iedereen netjes op de foto te krijgen, en de zelfontspanner van tien seconden. Met een ISO-waarde tot 6.400 neem je in alle lichtomstandigheden heldere foto’s. De sluitertijd van 1/1500 seconde voorkomt bewegingsonscherpte. Je bestanden zet je over via bluetooth.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 16 MP | Max ISO: 25.600 | Connectiviteit: bluetooth

Beste full frame: Nikon Z5

Met een full frame camera als de Nikon Z5, met een Nikkor Z 24-200 mm lens, maak je als beginnende of gevorderde fotograaf duidelijk wat je favoriete hobby is. Deze camera met een steviger prijskaartje koop je enkel wanneer je er regelmatig op uit trekt en goede foto’s als herinnering wilt overhouden. Dankzij de 273 focuspunten neem je elk onderwerp haarscherp in beeld. Kijk door de elektronische zoeker om de camera stabiel te houden en het beeldkader te bepalen. De scherpte en compositie van je foto beoordeel je daarna op het grote 3,2 inch kantelbare touchscreen.

Ook in vochtige gebieden kun je deze Nikon gebruiken. De camera is spatwaterdicht, waterbestendig en heeft een stofverwijderingssysteem. Ideaal wanneer je reist naar landen met een vochtig klimaat. Je goede foto’s bewaar je als JPEG of RAW, met een 24,3 megapixel resolutie. Dankzij de 24-200 mm zoom neem je natuurfoto’s, foto’s van wilde dieren en van architecturale hoogstandjes. Alle fraaie bezienswaardigheden op je pad fotografeer je of film je in 4K-kwaliteit. De resultaten zet je over naar je laptop via wifi of bluetooth.

Sensor: full frame | Resolutie: 24,3 MP| Max ISO: 51.200 | Connectiviteit: wifi en bluetooth

Beste vlog: Nikon D5600

Film je graag vanuit de hand, terwijl je de full HD-videobeelden van commentaar voorziet, dan is de Nikon D5600 met 18-55 mm lens de ideale camera voor jou. Hij heeft een optische beeldstabilisatie, 39 scherpstelpunten en een microfoonaansluiting. Voeg daarbij een kantelbaar touchscreen van 3,2 inch en je hebt alles wat nodig is om allerhande leuke vlogs te maken. De video’s plaats je via de NFC verbinding met je smartphone meteen op je YouTube-kanaal. Thuis zet je de bestanden op je pc via wifi of bluetooth. Met een HDMI-kabel bekijk je de fragmenten ook op je tv.

Filmen en fotograferen kan in alle lichtomstandigheden dankzij een maximale ISO-waarde van 25.600 en een autofocus met contrast detectie. Waar bijkomend licht toch nodig is, kun je de interne flitser gebruiken. De Nikon D5600 heeft ook een hotshoe waarop een externe flitser past. Maak je langere opnames of neem je vaak foto’s met een lange sluitertijd, dan is een statief wel aangewezen. Je kunt een groot statief kiezen om een opstelling te maken, of gaan voor een kleine handgreep waarmee je de camera gemakkelijk bedient en draait wanneer je aan het vloggen bent.

Sensor: APS-C | Resolutie: 24,2 MP| Max ISO: 25.600 | Connectiviteit: wifi, bluetooth en NFC

Beste 4k video: Nikon Coolpix P950

Voor reisverslagen in de hoogste kwaliteit, heb je de Nikon Coolpix P950 nodig. Uit ons onderzoek blijkt dat de camera 4K-video’s maakt aan 30 frames per seconde en full HD video’s aan 60 frames per seconde. Het geluid wordt stereo opgenomen door de ingebouwde micro. De beeldstabilisatie voorkomt trillingen bij het filmen. Zodat de video’s over je vakanties vloeiend over het beeldscherm rollen, wanneer je ze afspeelt voor je vrienden. Met een HDMI-kabel verbind je deze Nikon Coolpix rechtstreeks met je televisie. Via wifi of bluetooth maak je ook connectie met je laptop.

Tussen het filmen door maak je familiefoto’s voor de leukste bezienswaardigheden, op het strand of aan het zwembad van jullie vakantieverblijf. De lens met een 24 tot 2.000 mm equivalent en een 83x optische zoom geeft je de mogelijkheid om zowel dichtbij als van heel ver foto’s van je onderwerp te nemen. Dankzij de korte sluitertijd tot 1/8000 seconde zijn je beelden scherp. De bestanden worden als JPEG of RAW bewaard op een SD-kaart. Op het kantelbaar en uitklapbaar scherm krijg je enkel de JPEG te zien.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 16 MP| Max ISO: 12.800 | Connectiviteit: wifi en bluetooth

Beste zoom: Nikon Coolpix P1000

Ben je minder goed te been of kun je om een andere reden niet dichtbij je onderwerp komen, dan is een goede camera met sterke zoom meer aangewezen. Zoals de Nikon Coolpix P1000 met een 125x optische zoom. Omgerekend naar een full frame equivalent, heeft de lens een brandpuntsafstand tussen 24 en 3.000 mm. Daarmee maak je leuke familieportretten en mooie panoramafoto’s, maar plaats je ook bezienswaardigheden groot in beeld die zich op grote afstand bevinden, tot zelfs een halve kilometer ver. De beeldstabilisatie en de autofocus zorgen voor scherpe foto’s.

Ook een sluitertijd tot 1/4000 seconde en een ISO-waarde tot 6.400, dragen ertoe bij dat je goede foto’s neemt. Om het beeldkader te bepalen, maak je gebruik van de elektronische zoeker. Of van je 3,2 inch kantelbaar LCD-scherm, wanneer je live view voor de opname instelt. Video’s maak je in 4K-kwaliteit aan 30 frames per seconde. Dankzij de ingebouwde wifi en de bluetoothconnectie verbind je de camera draadloos met een apparaat in de buurt, zoals: een laptop, smartphone of printer. De foto’s van 16 MP druk je probleemloos af op A4-formaat.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 16 MP| Max ISO: 6.400 | Connectiviteit: wifi en bluetooth

Beste compacte: Nikon Coolpix W300

Een kleine camera met veel mogelijkheden is de Nikon Coolpix W300. Hij weegt slechts 231 gram en is zes bij elf centimeter groot, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt in je handbagage. Eens op je vakantiebestemming gebruik je de 24 tot 120 mm zoom om bezienswaardigheden te fotograferen en leuke herinneringen vast te leggen. Maar je neemt de Nikon ook mee in zee wanneer je snorkelt, om het koraal en de kleurrijke vissen te bewonderen. En ook al ga je kopje onder, dan nog stelt er zich geen probleem. Want de camera is schok- en waterbestendig tot op een diepte van dertig meter.

Het leven boven- en onder water leg je ook vast in 4K-videobeelden. Uit onze test blijkt dat dit heel goede filmpjes oplevert. De fotokwaliteit is wel iets minder, met een resolutie van 16 MP. En enkel de mogelijkheid om de beelden als JPEG op te slaan. RAW-bestanden zijn niet mogelijk. De camera heeft een vast 3 inch scherm en geen zoeker. Daartegenover staat dan wel de goede connectiviteit. Zo kun je de camera draadloos verbinden via wifi, bluetooth en NFC en ook GPS-locaties registreren.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 16 MP| Max ISO: 6.400 | Connectiviteit: wifi, bluetooth, GPS en NFC

Goede camera
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een camera?

Type camera

Nikon heeft camera’s voor beginnende, gevorderde en professionele fotografen. Daarom heeft het merk naast een eerder beperkt aantal compact camera’s, vooral bridge camera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexen in zijn assortiment. Compact camera’s zijn klein en licht. Je neemt ze gemakkelijk mee, maar hebben vaak geen zoeker om het beeld goed te beoordelen.

Bridge camera’s hebben net als compact camera’s een vastzittende lens. Maar het zoombereik is veel groter. Bij andere toestellen van Nikon kun je de lenzen verwisselen. Systeemcamera’s zijn lichter dan spiegelreflexen, omdat ze geen opklapbare spiegel hebben. Ze hebben ook een elektronische zoeker, waar je bij spiegelreflexen door een optische zoeker kijkt.

Lenzen

Zoomlenzen die aan een camera vastzitten, hebben meestal een brandpuntsafstand die varieert van groothoek naar telelens. Zodat je foto’s kunt nemen van onderwerpen bij jou in de buurt, of op grote afstand. Verwisselbare lenzen hebben een vaste brandpuntsafstand of een vrij beperkt zoombereik, maar zijn vaak lichtsterker.

Let wel op welke lenzen je voor je Nikon koopt, want niet iedere Nikkor heeft dezelfde vatting. Uit de lettercombinaties op de lens kun je veel afleiden. Bij lenzen met een F-vatting voor spiegelreflexcamera’s onderscheiden we een DX, bedoeld voor camera’s met een APS-C sensor, en FX voor een full frame Nikon.

De AI staat voor ‘automatic indexing’ vatting. De Z-vatting is voor systeemcamera’s. Er bestaat ook een adapter tussenring voor de omzetting van F naar Z.

Sensor

Grotere sensoren waarop de pixels dicht bij elkaar staan, leveren scherpere en meer gedetailleerde foto’s op. Bovendien kun je de foto’s beter uitvergroten, zonder kwaliteitsverlies. Daarom is een full frame sensor, met de grootte van het vroegere negatief, beter dan de kleinere APS-C sensor met een 1,5 cropfactor, die beide vooral in spiegelreflexen en andere grote toestellen worden gebruikt.

Kleine Nikon camera’s hebben minder plaats voor een sensor. Waardoor er bij Nikon in het beste geval een 1 inch sensor wordt gebruikt, met een 2,7 cropfactor, of een 1/2.3” sensor met een 5,62 cropfactor. Hoe groter de cropfactor, hoe minder er op de foto komt en hoe kleiner de kwalitatieve afdruk van de foto wordt.

Resolutie

De resolutie van je foto’s bereken je door het aantal pixels op een horizontale rij te vermenigvuldigen met het aantal rijen met pixels, die boven elkaar zijn gestapeld, of door alle beeldpunten bij elkaar op te tellen. Wil je de foto mooi printen, zijn er 300 pixels per inch nodig. Wanneer we foto’s van 1.535 x 2.126 pixels hebben, delen we beide waarden door 300.

Zo zien we dat de foto’s maximaal 5,1166 bij 7,0866 inch kunnen worden afgedrukt. Om de waarden van inch naar centimeter om te zetten, doen we maal 2,54. We komen dan uit bij een print van maximaal 13 x 18 centimeter. Wil je grotere foto’s, dan heb je meer pixels nodig. Anders is de resolutie ontoereikend. Je foto’s worden dan onscherp en zullen ook ruis vertonen.

Connectiviteit

Nikon camera’s verbind je met andere toestellen via een USB-kabel of een HDMI-kabel. Daarnaast zijn ook draadloze connecties mogelijk. De meeste fotocamera’s hebben een ingebouwde wifi. Ze bieden ook de kans om bluetoothverbindingen op te zetten. Een beperkt aantal camera’s geeft je daarenboven de mogelijkheid om GPS-gegevens van de opnamelocatie te registreren en ze meteen aan je opnames toe te voegen.

Via near-field communication (NFC), tenslotte, zet je bestanden over naar je laptop, smartphone of andere slimme apparaten in de onmiddellijke omgeving van je Nikon. Ga goed na over welke functies jouw camera beschikt en welke communicatiemogelijkheden voor jou belangrijk zijn, in combinatie met je andere apparatuur.

beste Nikon camera
Afbeelding:Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.