Beste wekkerradio 2020

De meesten onder ons haten ze, maar we hebben ze zo nodig: wekkers. En omdat onze biologische wekker niet altijd betrouwbaar is – zeker niet om op tijd uit je bed te geraken – haal je best een fysiek exemplaar in huis. Wekkerradio’s bestaan in allerlei soorten: met wake-up light, met projectie, digitaal, met radio, speciaal voor kinderen … Dus het wordt tijd om op te staan en met ons op pad te gaan om de beste wekkerradio voor jou te vinden. Want ochtendstond heeft goud in de mond. Wordt je liever geleidelijk aan op? In dat geval is een lichtwekker misschien eerder iets voor jou.

Beste wekkerradio 2020

Wie op tijd en stond nood heeft aan een wake-up call overweegt best een wekker met wake-up light. Dat was uiteraard maar een flauw mopje. Maar een wekker met wake-up light is echt wel een goede keuze. De combinatie van geluid en simulatie van een zonsopgang maakt je ontspannen wakker. Je ontwaakt iets minder abrupt wat bevorderlijk is voor je (ochtend)humeur. Bij dit model werd het positieve effect klinisch aangetoond.

Natuurlijk zijn er nog exclusievere wake-up lights beschikbaar. Voor ons echter een perfect model. Lees meer in top 5 beste wake-up light wekkers.

“Beste wake-up light 2020” – Doorgelicht

Word je liever gewekt met een leuk muziekje dan met de schelle toon van een afgaand alarm? Dan is een wekkerradio iets voor jou. Vermits de gangbare radiosignalen binnenkort verdwijnen, haal je best een model in huis met DAB+. Met deze wekker heb je beide opties. Het strakke design past in elke slaapkamer.

“Wekker met DAB+ / wifi radio 2020” – Doorgelicht

De meeste kinderen kunnen nog geen klok lezen en weten dan ook niet wanneer het tijd is om op te staan. Deze lichtwekker toont ’s nachts een maantje en geeft dan blauw licht af. Op de door jouw ingestelde tijd verandert de maan in een zon en geeft de wekker geel licht. Zo weet je kind dat het tijd is om op te staan. Je kan het LCD-scherm ook ’s nachts laten branden als nachtlampje voor kindjes die een beetje bang zijn in het donker (en niet kunnen fluiten 😉 ).

“Lichtwekker voor kinderen” – Doorgelicht

Wil jij je wakker worden op de tonen van je eigen gekozen muzieklijst? Dan haal je best dit exemplaar in huis. Je kan je smartphone verbinden via bluetooth om jouw favoriete muziek af te spelen of je plugt in de USB-poort in. Zo kan je jouw smartphone tegelijkertijd opladen. Bovendien past het retro design van deze wekker perfect in een stijlvol interieur.

“Beste wekker met telefoonlader 2020” – Doorgelicht

Voor zij die wakker worden met kleine oogjes en een klein budget is deze wekker ideaal. De cijfers zijn groter dan op een doorsnee wekker en het prijskaartje is klein. Extra troef: deze wekker werkt op stroom, maar je kan er ook batterijen insteken als back-up bij een stroompanne. En je kan twee wektijden instellen.

“Goedkope wekker 2020” – Doorgelicht

Het onderzoek

Waarom een wekker kopen?

Helaas kunnen we niet elke dag tot ’s middags in ons bed blijven liggen. Werk- en schoolverplichtingen zorgen ervoor dat we vaak op een bepaald tijdstip moeten opstaan. Omdat de meerderheid onder ons ’s ochtends vroeg niet spontaan wakker wordt op het geplande uur, is een wekker een handig hebbeding.

Het is waar dat elke smartphone tegenwoordig een wekker is. Toch hebben ‘echte’ wekkers slechts één functie; comfortabel ontwaken. Een smartphone heeft enkel de functie van geluid af te spelen op een bepaald uur. Zoek je enkel deze geluidsfunctie dan ben je beter af met je smartphone. Wil je weten wat de beste wekkers nog als extra bieden, lees dan verder in onze lijst van beste wake-up lights en wekkers.

Wekker kopen

waar moet ik op letten?

Digitale of analoge wekker

Zowel een digitale als een analoge weergave op een wekker heeft voor- en nadelen. Met een digitale versie kan je ook in het donker de tijd aflezen, maar er is dan wel een constant licht in de slaapkamer. Een analoge versie is dan weer moeilijk afleesbaar wanneer je geen lampje aansteekt. Voordeel is dat de slaapkamer volledig verduisterd blijft.

wekker met DAB+ Radio, Ingebouw- of eigen geluid

In wekkerland zijn er drie opties om wakker te worden: door een geluidssignaal, met muziek of dankzij licht. Een geluidsignaal is meestal zeer effectief. Voor de diepslapers zijn er wekkers op de markt met een luider wekgeluid. Iets minder fijn is het abrupt ontwaken. Dat kan weleens leiden tot een ochtendhumeur.

Wakker worden met een muziekje is dan weer een stuk aangenamer. Dat kan met de klassieke radio. De nieuwste toestellen zijn al uitgerust met DAB+. Er zijn ook modellen beschikbaar waarop je jouw smartphone kan aansluiten (al dan niet via bluetooth). Zo kan je ontwaken met een zelfgekozen muzieklijst. Dergelijke toestellen hebben vaak een oplaadfunctie zodat je instant je smartphone kan opladen.

De meest vriendelijke wekkers zijn die met een wake-up light. Door de simulatie van een zonsopgang ontwaak je zeer geleidelijk en natuurlijker. Op het ontwaaktijdstip brandt het licht het felst en is er ook rustgevende muziek te horen. Handig voor de iets humeurigere medemens onder ons en ook zeer geschikt voor kinderen.

wekker met DAB+ Radio, Ingebouw- of eigen geluid

Je kan kiezen voor een klassiek model (dat vaak goedkoper is), maar er bestaan ook wekkers met veel toeters en bellen. We zetten hier wat extraatjes op een rij.

Snoozefunctie: spring jij niet meteen uit je bed na het horen van een weksignaal? Dan kies je best een wekker met snoozefunctie. Zo kan je nog net een keertje omdraaien zonder weer helemaal te verglijden in dromenland.

Slaaptimer: luister je ’s avonds graag nog wat radio, maar wil je niet dat die de hele nacht blijft spelen omdat je in slaap valt? Kies dan een wekker met slaaptimer. De muziek schakelt uit na de door jou ingestelde tijd. Deze functies vind je ook soms op wekkers met wake-up light. Door de nabootsing van een zonsondergang val je geleidelijk aan in slaap.

Verschillende wektijden: Moet je met twee op verschillende tijdstippen opstaan, dan is een wekker met verschillende wektijden handig. Ook nuttig wanneer je doordeweeks en in het weekend op andere tijden moet ontwaken.

Reisproof: als je bijvoorbeeld op zakenreis bent en je ook daar een wekker nodig hebt, kies je best voor een reiswekker. Zo hoef je ’s nachts je smartphone niet aan te laten. Reiswekkers zijn meestal iets kleiner en werken op batterijen.

Kidsproof: niet alle kinderen kunnen al een klok lezen. Daarom bestaan er speciale kinderwekkers met slaaptrainer. Zo leert je kind wanneer het moet opstaan. Dergelijke modellen zijn vaak speelser en verkrijgbaar in fleurige kleurtjes.

De verschillende soorten wekkers

Analoge wekker

Je leest de tijd af net zoals op een traditionele klok. Voordeel is dat er geen storend licht in de slaapkamer aanwezig is. Nadeel is de moeilijke leesbaarheid in het donker.

Digitale wekker

Je kan de tijd digitaal aflezen. Er bestaan wekkers die de tijd zelfs overal in je kamer kunnen projecteren. Zo zie je steeds hoe laat het is. Voordeel is dat je ook in het donker kan zien hoe laat het is. Nadeel is dat het licht geeft. Niet ideaal voor lichte slapers die elke vorm van licht uit de slaapkamer weren.

Wekkerradio

In plaats van met een klassiek geluidsignaal ontwaak je met muziek. Dat kan via FM of DAB+ radio of met een playlist via je smartphone. Voordeel is dat je op een aangename manier kan ontwaken. Nadeel is dat diepslapers wellicht iets meer geluid nodig hebben om wakker te worden.

Wekker met wake-up light

Je ontwaakt door de simulatie van een zonsopgang. Voordeel is dat je langzamer en natuurlijker wordt gewekt. Wellicht nadelig voor diepslapers die minder het effect ondervinden van het wekkende licht.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.