Scroll Top
Foto’s laten afdrukken

De 6 beste online fotoservices in België

Een overzicht van de beste sites om foto’s te laten afdrukken.

Ben je van plan om zelf een fotoalbum in elkaar te knutselen of wil je jouw herinneringen ook vereeuwigen op papier, dan kan je jouw foto’s laten afdrukken door de beste online fotoservice. Hiervoor kan je kiezen tussen een breed scala aan fotoservices die verschillen in kwaliteit, prijs of levertijd. Opdat je zelf kan bepalen welke fotoservice jij het beste is voor jou, lijsten we in dit artikel de zes beste online fotoservices op. Daarnaast geven we mee waar je best op let wanneer je foto’s laat afdrukken. Online foto’s laten afdrukken, lees hier verder om de beste online fotoservice te vinden.

Onze selectie online fotoservices

Beste prijs-kwaliteit: Albelli

Voordelen:

 • Goede kwaliteit
 • Degelijke prijs
 • Snelle levering
 • Goede service

Nadelen:

 • Geen spoedleveringen
 • Beperkte bewerkingsmogelijkheden

Bij Albelli ben je zeker van een goede afdrukkwaliteit voor een betaalbare prijs. Veel klanten zijn enthousiast over het mooie resultaat en de vlotte service. Albelli doet het op alle vlakken goed, al zijn de bewerkingsmogelijkheden eerder beperkt, je kan geen clipart of tekst toevoegen, enkel op de retroprint.

Je kan kiezen tussen twee effecten (zwart-wit of sepia) en je kan de foto draaien, inzoomen en verplaatsen. Daarnaast kan je nog witte randen toevoegen, maar meer stelt de software voor de fotoprints niet voor. Als je jouw fotoprints wilt omtoveren tot kunstwerkjes, dan kies je best voor een andere fotodienst.

Albelli stelt niet teleur op het vlak van kwaliteit, de foto’s hebben mooie kleuren en ze zijn scherp. Ook de goede service draagt bij tot de goede naam van Albelli. De klantendienst kan je bereiken via chat, telefoon, e-mail en sociale media. Je kan snel een professioneel antwoord verwachten en je ontvangt zonder poespas een gratis herdruk bij klachten. De fotodienst staat ook bekend om zijn veelvuldige interessante promo’s.

Je foto’s selecteren en eenvoudig bewerken (enkel basisfuncties weliswaar) doe je eenvoudig via de website of via de app. Bij Albelli kan je ook terecht voor foto’s op groot formaat. Je kan makkelijk de vergroot-optie aanduiden bij het afronden van je bestelling. Hoewel Albelli doorgaans snel levert, is er geen spoedlevering mogelijk.

Beste kwaliteit: CEWE

Voordelen:

 • Goede kwaliteit
 • Goede service
 • Degelijke prijs
 • Stipte levering

Nadelen:

 • Beperkte bewerkingsmogelijkheden
 • Duurder

CEWE levert fotoproducten van goede kwaliteit voor een betaalbare prijs, al moet je voor de fotoprints wel meer betalen in vergelijking met de meeste concurrenten. Net als bij Pixum worden foto’s geprint op fotopapier van Fujifilm, de producent van één van de beste instant camera’s. Het papier staat bekend om zijn kleurvastheid en is bestand tegen UV, waardoor de foto’s lang mooi blijven en niet verkleuren.

Jouw foto’s kan je laten afdrukken door gebruik te maken van installatiesoftware of snel online via de website. In tegenstelling tot bij vele andere fotodiensten kan je voor de rand van de foto kiezen uit een breed scala aan kleuren. Die rand kan je toepassen op alle foto’s of je kan foto’s selecteren die geen rand moeten hebben.

CEWE onderscheidt zich op enkele vlakken van zijn concurrenten. Zo kan je ook kiezen voor een fotoset, jouw favoriete foto wordt dan in meerdere formaten afgedrukt, ideaal om cadeau te doen aan familie. Daarnaast biedt de fotodienst ook ecoprints aan, foto’s gemaakt met milieuvriendelijke printtechnieken met inkt op waterbasis en gerecycleerd papier.

Veel klanten zijn lovend over hun ervaring met CEWE. De producten worden op tijd geleverd, de service is goed en de kwaliteit nog beter. Ook de software is zeer gebruiksvriendelijk, al zijn de bewerkingsmogelijkheden voor fotoprints beperkt tot het minimum.

Beste goedkope: Smartphoto

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Goede kwaliteit
 • Eenvoudige software
 • Cadeaudoosje als optie

Nadelen:

 • Zeer beperkte bewerkingsmogelijkheden
 • Geen weergave fotokwaliteit

Wil je foto’s laten afdrukken voor een schappelijke prijs, dan ben je bij deze fotodienst op de juiste plek. Klanten waarderen de prijs-kwaliteitverhouding van deze dienst. Dat je minder betaalt in vergelijking met andere diensten betekent niet dat de kwaliteit minder is. Ook de snelle levertijd is een pluspunt bij deze service. Veel klanten geven aan dat ze bij Smartphoto bestellen voor de snelle levering.

Je kan kiezen uit een breed scala aan afdrukmogelijkheden, van retro tot een fotostrip. Qua afwerkopties heb je drie keuzes: mat of glanzend papier, zwart-wit- of sepia-effect en met of zonder witte rand. De bewerkingsmogelijkheden daarentegen zijn heel beperkt. Zo kan je bijvoorbeeld geen tekst of stickers toevoegen. De foto in een vorm gieten, zoals bijvoorbeeld een hartje, kan hier ook niet. Bij retroafdrukken kan je de kleur van de rand niet kiezen.

Er is wel een product waarbij foto’s in een mooi doosje geleverd worden, ideaal voor een cadeau. Daar kan je wel de achtergrond van de foto’s zelf kiezen, alsook het ontwerp van het doosje. Met deze functie kan je ook tekst in verschillende lettertypes en kleuren toevoegen. Je betaalt voor deze foto’s in een doosje wel een stuk meer dan voor simpele prints.

Daarnaast ontbreekt er ook een functie die de kwaliteit van de foto weergeeft. De meeste diensten, zoals Albelli, geven dit wel aan. Doordat de bewerkingsmogelijkheden beperkt zijn, is de software wel heel eenvoudig om te gebruiken. Je foto’s staan in een mum van tijd klaar om afgedrukt te worden.

Beste software: Fotofabriek

Voordelen:

 • Uitgebreide en gebruiksvriendelijke software
 • Goede kwaliteit
 • Goede service
 • Veel bewerkingsmogelijkheden

Nadelen:

 • Duurder
 • Geen spoedlevering mogelijk bij klassieke fotoprints

Wil je het meeste halen uit je foto’s en deze ook nog zelf bewerken en versieren, dan kan is Fotofabriek de beste online fotoservice. Hier kan je tekst, clipart en achtergronden toevoegen, ook op de klassieke fotoprints, wat deze dienst onderscheidt van de rest. Je hoeft daarvoor helemaal geen software te installeren of in te loggen, op de website zelf kan je eenvoudig foto’s uploaden en simpel bewerken naar smaak. Inloggen is enkel nodig als je jouw creaties wil opslaan voor later.

Daarnaast kan je jouw foto’s ook omlijsten, waarbij je de keuze hebt tussen verschillende vormen. De vorm vul je op in elke kleur die je maar wilt. Heb je het liever wat speelser, dan kan je de foto ook omkaderen met bijvoorbeeld een bloemenkrans of een gouden frame. Ook kan je een effectje over de foto leggen om er een extra touch aan te geven.

Als je klassieke foto’s te saai vindt, dan kan je ook kiezen voor retroprints (deluxe of gewoon) of een fotowaaier, retroprints gebundeld met een schroefje, een optie waarover niet veel andere concurrenten beschikken. Ook de service van fotofabriek scoort goed. De klantendienst bereik je vlot via chat, telefoon of mail.

Beste service: Pixum

Voordelen:

 • Uitgebreide en gebruiksvriendelijke software
 • Goede kwaliteit
 • Uitstekende service
 • Tevredenheidsgarantie
 • Veel afwerkingsmogelijkheden

Nadelen:

 • Duurder
 • Geen spoedlevering mogelijk

Pixum scoort op het vlak van service heel goed. Het telefoonnummer staat duidelijk vermeld op de website en je kan de klantenservice ook bereiken via mail. De klantendienst helpt je graag en op een professionele manier verder met klachten of schiet je vriendelijk te hulp als je vragen hebt. Bovendien werkt deze fotodienst met een honderd procent tevredenheidsgarantie. Verschillende klanten geven aan dat ze zonder discussie een nieuwe herdruk ontvangen als er iets is misgelopen. Wil je toch liever je geld terug, dan brengen ze ook dit in orde zonder moeilijkheden.

Daarnaast scoort Pixum goed op het vlak van software en bewerkingsmogelijkheden voor fotoafdrukken. Je kan foto’s in een doosje kiezen tot foto’s op groot formaat met de optie om een lijst bij te bestellen. Daarnaast kan je er ook pasfoto’s laten drukken of foto’s met een fotolijst laten leveren. Deze fotodienst print alle foto’s op Fujifilm fotopapier met een honderd jaar kleurgarantie en UV-bescherming voor de beste kwaliteit. Is de resolutie van een foto te laag, dan laat Pixum je dit weten.

Wil je het meeste uit je foto’s halen en deze helemaal personaliseren met clipart en tekst, dan kan dat alleen als je kiest voor retroprints en artprints. Bij klassieke afdrukken kan je enkel de rand kiezen: een witte rand of geen rand. Deze optie past Pixum automatisch toe op alle foto’s, je kan dus niet sommige foto’s met en andere zonder rand laten drukken. Een fotobox is hier ook mogelijk in verschillende ontwerpen en ook dan kan je tekst en stickers toevoegen om de foto’s helemaal in te kleden zoals jij dat wil.

Beste snelle levertijd: Myposter

Voordelen:

 • Express-levering mogelijk
 • Hahnemühle papier
 • Fotobox als optie
 • Simpele software

Nadelen:

 • Weinig bewerkingsmogelijkheden
 • Duur
 • Bestellen per vast aantal

Deze fotodienst is met zijn Express-levering de beste online fotoservice in de categorie snelle levertijd. Bestel je jouw afdrukken hier voor 11 uur, dan garandeert deze service dat jouw foto’s de volgende dag geleverd worden. Je moet hiervoor wel wat extra geld neertellen, want ze rekenen een fikse toeslag.

Myposter heeft naast een gewone website een Express-shop, waar je verschillende formaten en materialen snel kan laten leveren. De extra prijs hangt af van de keuze van het materiaal en het juiste formaat. De afdrukmogelijkheden zijn eerder beperkt, maar ze zijn wel allemaal mogelijk met de Express-optie. Zo is er een afdruk in retrostijl, een klassieke afdruk met of zonder rand en een vierkante afdruk.

Dankzij een handige toepassing kan je ook foto’s van een ander apparaat eenvoudig selecteren via een QR-code. Veel keuze aan bewerkingsmogelijkheden heb je hier echter niet, je kan jouw foto spiegelen, bijsnijden en draaien. Daardoor is de software ook heel eenvoudig en beperkt. Daarnaast heb je alleen de mogelijkheid om foto’s per vaste aantallen te bestellen. Wil je bijvoorbeeld 23 foto’s laten afdrukken, dan betaal je de prijs van 30 afdrukken.

Naast glanzend en mat papier, biedt deze dienst ook Hahnemühle papier aan, een hoogwaardig kunstenaarspapier exclusief voor artistieke behoeften. Dit papier is ideaal voor kunstenaars en professionele fotografen. Je moet er wel meer geld voor neertellen. Daarnaast kan je jouw foto’s ook laten leveren in een mooie box, waarbij je kan kiezen uit een breed scala aan thema’s voor het ontwerp.

Goede online fotoservice
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een fotoboek?

Afdrukkwaliteit

De afdrukkwaliteit kan verschillen per fotodienst. Verschillende factoren spelen mee in de kwaliteit van het eindresultaat: de inkt, verschillende soorten fotopapier of de kwaliteit van de printer. Bij sommige fotodiensten, zoals bij Myposter, kan je zelf het papier kiezen. Je kan daar namelijk ook kiezen voor Hahnemühle-papier naast het matte en glanzende papier.

Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de foto zelf een rol, hier heb je zelf meer vat op. Heb je de foto gemaakt met een oude camera, dan zal je dat merken in het eindresultaat. Nam je daarentegen foto’s met een professionele spiegelreflexcamera, dan kan je meestal zeker zijn van hoogwaardige fotoafdrukken. Heb je van ver ingezoomd met een lens die een klein diafragma heeft, dan zal je uiteindelijke foto korreliger zijn dan wanneer je een macrolens gebruikte.

De meeste fotodiensten geven aan wanneer je foto te weinig resolutie bevat om de afdrukkwaliteit te garanderen. Dan kies je best voor een andere foto, anders kan het eindresultaat korreliger zijn door een te lage resolutie.

Software

De uitgebreidheid van de software die de beste online fotodiensten aanreiken verschilt ook naargelang de fotodienst die je kiest. Sommige software is gelijkaardig aan degene die je gebruikt bij het maken van een fotoboek. Je kan dan clipart, tekst en achtergrond toevoegen.

Andere software bestaat enkel uit de basisfuncties zoals bijsnijden, draaien, zwart-wit- en sepia-effect toevoegen. Het hangt er dus van af wat je zelf wil. Wil je de foto’s helemaal bewerken met kaders, vormen, stickers enzoverder, dan kies je dus een fotodienst die dat toelaat, zoals Fotofabriek.

Daarnaast wordt de software ook op verschillende manieren aangereikt. Meestal kan je via de website zelf je foto’s uploaden en ze eenvoudig online bewerken. Andere fotodiensten beschikken over software die je eerst moet installeren. De meeste fotodiensten combineren beide mogelijkheden en sommige hebben daarbovenop een app ter beschikking.

Levertijd

Hoewel de levertijden over het algemeen redelijk dicht bij elkaar liggen, zijn er toch nog kleine verschillen op te merken. Het grootste verschil is er op het vlak van de mogelijkheid van een spoedlevering. Er zijn maar enkele diensten die deze service aanbieden. Daarbinnen zijn er nog verschillen op te merken.

Sommige diensten verzenden je pakketje op de dag van de bestelling, maar dat wil niet altijd zeggen dat je het pakketje de volgende overhandigd krijgt, dat hangt meestal af van de pakketdienst. Andere garanderen bij de spoedlevering dan weer dat het pakketje de volgende dag geleverd wordt.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het verschil tussen lever- en productietijd. De productietijd geeft weer hoelang het gemiddeld duurt om je bestelling te drukken. Daarna moet je nog enkele dagen wachten tot het pakketje voor je deur belandt.

Goede afdrukkwaliteit
Afbeelding: Canva.com

Waar kun je foto’s laten afdrukken?

Wil je zelf vat hebben op je foto’s dan kan je ze ook zelf printen in winkels zoals Hema en Kruidvat. Zij beschikken over een fotoservice die in de fysieke winkels te vinden is. Je sluit dan je usb of gsm aan of je neemt de SD-kaart van je toestel mee.

Bij Hema kan je je afdrukken uploaden op voorhand en na ongeveer vijf minuutjes krijg je een mailtje als de afdrukken klaarliggen in de winkel.  Ideaal tijdens een dagje shoppen, als je onderweg bent.

Bij Kruidvat is er naast de snelservice ook een fotokiosk aanwezig waar je jouw foto’s zelf kan afdrukken.  Je kan daar je telefoon of geheugenkaart aansluiten op de kiosk, de foto’s die je wilt afdrukken aanvinken en klaar! Doe je het liever contactloos, dan kan je jouw foto’s ook doorgeven via de app of de QR-code op de kiosk scannen.

Houd er rekening mee dat de kwaliteit minder goed zal zijn dan wanneer je jouw foto’s laat afdrukken door een professionele fotodienst. Bovendien zal ook de prijs een stuk hoger liggen dan bij een online fotoservice. Ben je dus van plan om veel foto’s af te drukken, dan overweeg je best een online fotodienst.

beste Hoogwaardige fotoafdrukken
Afbeelding: Canva.com

Hoe zorg ik ervoor dat foto’s in hoge kwaliteit afgedrukt worden?

Zelf heb je een aantal factoren in de hand die de kwaliteit van een afdruk mee bepalen. Zo heeft het type camera veel invloed op het eindresultaat. Ook de lens die je gebruikt is van belang. De kwaliteit van de lens bepaalt de invloed van het licht dat op de sensor valt.

Hoe meer licht door de lens kan vallen, hoe beter de kwaliteit van de foto’s. Met andere woorden, hoe groter de sensor, hoe beter. Daarnaast geldt dat hoe lichtsterker een lens is, hoe meer scherptediepte je kan creëren in foto’s. Kies dus altijd de juiste lens voor de juiste situatie.

Ook de manier waarop beeldgegevens in een fotobestand gecomprimeerd worden heeft invloed op de kwaliteit van de afbeelding en verschilt per camera. Je camera slaat de foto’s op in jpeg-vorm, een kleiner bestand dan de originele foto. Als je die foto dan verder bewerkt en opslaat, treedt er nog extra informatieverlies op, waardoor de kwaliteit ietsje achteruitgaat.

Sommige professionele camera’s kunnen foto’s onbewerkt opslaan, in zogenaamd RAW-formaat. Daarbij zijn er nog geen pixels berekend, waardoor de foto’s in de originele kwaliteit blijven. Maar niet alle software kan zulke grote RAW-bestanden lezen, je gebruikt dus best het RAW-formaat als je de foto nog gaat bewerken, anders volstaat het jpeg-formaat.

Wil je de kwaliteit zo hoog mogelijk houden, dan kies je best voor een goede fotodienst met professionele software die jouw afdrukken tot recht doen komen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, afdrukkwaliteit, software, levertijd en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.