Scroll Top
Een vergelijking van de beste oorthermometers in Belgie en Nederland

De beste oorthermometers

Een goede oorthermometer is een handig instrument om je lichaamstemperatuur op een aangename en accurate manier te meten. Via infrarood technologie kan deze thermometer je lichaamstemperatuur snel meten. Binnen enkele seconden krijg je het resultaat.

Bovendien is deze thermometer niet invasief. Hij is ideaal voor baby’s en kleine kinderen. Ook voor volwassenen is deze meetmethode ideaal.

Een goede oorthermometer is gewoonlijk erg accuraat. Hierdoor wordt dit type ook in het ziekenhuis gebruikt. Er bestaan echter verschillende soorten oorthermometers en ze zijn vaak voorzien van verschillende functies. Lees hier verder om de beste oorthermometer voor jou te vinden.

Kort samengevat

De oorthermometer is een gebruiksvriendelijk toestel dat je lichaamstemperatuur kan meten via infrarood. De relatief simpele Braun IRT3030WE is onze favoriete keuze. Hij heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Heb je baby’s of kleine kinderen in huis, of wil je een echt semi-professioneel toestel, dan is de Braun IRT6520 Thermoscan 7 de beste keus. Deze kost wat meer maar heeft ook meer functies en een duidelijkere display.

Nog een uitstekende koop, het beste alternatief, is de Inventum TMO430. Betrouwbaar, gekend merk, met een Nederlandstalige spraakfunctie en vijf jaar fabrieksgarantie. Zo weet je met zekerheid dat dit toestel correct (en lang) zal werken.

Een oorthermometer is net zoals een voorhoofdthermometer iets minder betrouwbaar dan de traditionele thermometers. Zeker voor kinderen, zieken en ouderen, waar een juiste meting belangrijk is kan dit tellen. Daarom maken we hier geen uitgebreide lijst van suggesties, enkel de beste oorthermometers volgens ons onderzoek, ervaringen en opzoekwerk.

Braun IRT3030WE – prijs / kwaliteit

Voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Werkt met wegwerpbare dopjes
 • Resultaat binnen één seconde
 • Comfortabel

Nadelen:

 • Exclusief opbergdoos
 • Meer afval
 • Slechts één geheugenplaats

Deze compacte oorthermometer heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Hij heeft een audio koortsindicator die automatisch afgaat. Door middel van het aantal piepjes geeft hij aan of je geen, weinig of veel koorts hebt. Je lichaamstemperatuur is bovendien goed leesbaar op het display.

De meting is comfortabel en gebeurt zeer snel. Binnen één seconde krijg je het resultaat al te zien. Het toestel heeft wegwerpbare hoesjes of dopjes. Ze houden de thermometer hygiënisch en voorkomen kruisbesmetting. Wil je graag terugkijken naar de vorige meting, dan kan dat. Hij onthoudt automatisch de voorgaande meting, maar ook niet meer dan dat.

Deze oorthermometer is geschikt voor het hele gezin. Omdat je elk hoesje na gebruik moet weggooien, heb je wel meer afval. De oorthermometer is voorzien van een beschermkapje. Neem het af vóór gebruik en plaats het weer terug na gebruik. Zo blijft de lens schoon. Er is geen opbergdoos inbegrepen, maar die kan je wel afzonderlijk aankopen.

Meetbereik: 34 – 42,2 °C | Metingstijd: 1 seconde | Geheugencapaciteit: 1 plaats | Batterij: 2 x AAA-batterijen

Braun ThermoScan 7 – De upgrade

Voordelen:

 • Age Precision functie
 • Resultaat binnen één seconde
 • Kleurcodering
 • Inclusief twintig wegwerpdopjes en houder
 • Negen geheugenplaatsen

Nadelen:

 • Meer afval

Een normale lichaamstemperatuur verschilt naargelang de leeftijd. Zo heeft een baby van nature een hogere lichaamstemperatuur dan een kind of volwassene. Dankzij de Age Precision functie kan je de thermometer instellen per leeftijd zodat het koortsalarm afgaat op de juiste temperatuur. De sonde is klein en heeft een brede hoek, waardoor je makkelijk de temperatuur van je pasgeboren baby kan meten.

De temperatuur wordt exact en duidelijk weergegeven op het display. Bovendien kan je via de kleurcodering ook onmiddellijk zien of je lichaamstemperatuur normaal, verhoogd of koortsig is. Je kan de temperatuur van je slapende baby makkelijk in het donker aflezen dankzij het verlichte display.

Het geheugen van het toestel kan negen voorafgaande metingen onthouden. In de verpakking vind je twintig beschermhoesjes. Je gebruikt best een nieuw hoesje voor elke meting. Hierdoor blijft de meting accuraat. Helaas heb je hierdoor wel wat plastic afval. Er wordt een kunststof houder bijgeleverd waarin je de thermometer en de hoesjes netjes kan bewaren.

Meetbereik: 34 – 42,2 °C | Metingstijd: 1 seconde | Geheugencapaciteit: 9 plaatsen | Batterij: 2 x AAA-batterijen

Inventum TMO430 – Uitstekend alternatief

Voordelen:

 • Multifunctioneel
 • Nederlandstalige spraakfunctie
 • Koortsindicatie en dertig geheugenplaatsen
 • Gebruikt geen wegwerpkapjes
 • Vijf jaar fabrieksgarantie

Nadelen:

 • Zonder opbergdoos
 • Minder gebruiksvriendelijk

De beste koop is de Inventum TMO430. Met deze multifunctionele thermometer meet je zowel je lichaamstemperatuur als de omgevingstemperatuur. Je kan je lichaamstemperatuur via je voorhoofd of je oren meten. Er is een knop voor elke functie.

Deze thermometer komt met een fabrieksgarantie van vijf jaar. Hierdoor weet je dat het een goed product is. Wanneer je je lichaamstemperatuur meet, krijg je het resultaat na twee seconden. Dankzij een spraakfunctie wordt je lichaamstemperatuur ook uitgesproken in het Nederlands.  Je kan kiezen uit nog drie andere talen.

Het toestel heeft een koortsindicatie en dertig geheugenplaatsen. Hierdoor kan je de evolutie van je koorts bijhouden. Het verlichte display geeft ook de exacte temperatuur weer. Wil je overschakelen van voorhoofdthermometer naar oorthermometer, dan moet je eerst het beschermkapje verwijderen.

Er is een houder inbegrepen om de thermometer rechtop in te plaatsen. Deze goedkope oorthermometer werkt niet met wegwerpbare beschermhoesjes. Het is belangrijk dat je de sensor na gebruik steeds goed reinigt met wat ontsmettingsalcohol. Zo blijft het toestel accuraat werken en vermijd je kruisbesmetting. Lees de handleiding goed door vóór gebruik zodat je de thermometer juist instelt.

Meetbereik: 32 – 42,9 °C | Metingstijd: 2 seconden | Geheugencapaciteit: 30 plaatsen | Batterij: 2 x AAA-batterijen

digitale oorthermometer
Afbeelding: Canva.com

Oorthermometers, waar op letten

We schreven een uitgebreide koopgids over de verschillende thermometers en waar je op moet letten bij het vergelijken, online of in de winkel. Voor digitale toestellen zoals deze oorthermometers en voorhoofdthermometers die gebruik maken van infrarood moet je uiteraard iets meer opletten.

Oorthermometers zijn nauwkeurig, steeds meer. Toch moet je goed opletten bij het vergelijken en ééntje met voldoende kwaliteit. Zo weet je dat je op elk moment met een gerust hart je meting kan uitvoeren.

Kwaliteit en nauwkeurigheid

Een oorthermometer is digitaal en maakt gebruik van infrarood. Dit zijn minder vaste waarden dan een meting in Kwik (verboden nu) maar tegenwoordig zijn ze wel betrouwbaar. Lees altijd goed de handleiding om zeker te zijn dat je de oorthermometer juist plaatst. Een foute plaatsing kan invloed hebben op de nauwkeurigheid van de meting.

Meetbereik

Elke thermometer heeft een meetbereik waarbinnen hij de temperatuur kan meten. De temperatuur kan worden uitgedrukt in graden Celsius of Fahrenheit. Let erop dat je het toestel instelt op Celsius. Een normale lichaamstemperatuur kan variëren tussen 35,5 en 37,5 graden Celsius.

Wanneer je op zoek bent naar een oorthermometer, dan kies je er best een met een ruim meetbereik. Tussen 34 en 42 graden is ruim voldoende.

Ben je op zoek naar een multifunctionele oorthermometer, dan moet het meetbereik veel ruimer zijn. Een thermometer die ook de temperatuur van oppervlakken en de ruimte meet, heeft best een meetbereik tussen 0 en 90 graden Celsius.

Wil je ook vries- en kooktemperaturen kunnen meten, dan heb je een gespecialiseerd toestel nodig.

Batterij

Een oorthermometer werkt met batterijen waardoor je het apparaat overal kan meenemen en gebruiken. De meeste werken met twee AAA-batterijen of oplaadbare batterijen. Wij maakten in onze selectie een vermelding van welke soort batterijen elk apparaat nodig heeft.

Vervang of herlaad regelmatig de batterijen zodat de thermometer blijft functioneren. Elk apparaat heeft een manier om aan te geven wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Dat kan gebeuren aan de hand van een symbool op het display of door middel van een bepaalde pieptoon.

Geheugencapaciteit

Sommige oorthermometers kunnen vorige meetresultaten onthouden. Deze gegevens worden opgeslagen in het geheugen. Wil je graag weten of jouw oorthermometer dit ook kan, kijk dan naar de geheugencapaciteit van het apparaat.

Een goede geheugencapaciteit is handig wanneer je in de gaten wil houden hoe je lichaamstemperatuur evolueert. Wil je de gegevens graag bijhouden, dan kies je best voor een thermometer die ook compatibel is met een app. Anders worden de oudste meetgegevens op je oorthermometer automatisch vervangen door nieuwere.

goede oorthermometer
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Ons doel is om voor jullie te vergelijken. Alsof we zelf in de winkel zouden staan op zoek naar het juiste product. We doen dit voor iedereen, elk soort gebruiker en elk budget. We zoeken alles op, spreken met experten, en gaan naar de winkel om het ééns aan de retailers te vragen. Al deze informatie komt dan gratis op onze website voor jou te informeren.

Alles begint met een selectie van een hele reeks oorthermometers die online te koop zijn in België of Nederland. Nadien gaan we over naar de volledige vergelijking. En eindigen doen we met het aanraden van onze favorieten.

Voor dit artikel werden 8 oorthermometers met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 3 producten in onze selectie geplaatst.

Deze oorthermometers werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, meetbereik, batterij, geheugen en prijs.

Tot zover ons onderzoek en de zoektocht naar de beste oorthermometers

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.