Scroll Top
Goedkope ovenwanten

De 10 beste hittebestendige ovenwanten van 2023

Ga veilig te werk in de keuken en voorkom brandwonden.

De beste hittebestendige ovenwanten zien er voor iedereen anders uit. De ene heeft graag een stoffen ovenwant die soepel in de hand ligt, terwijl de andere liever wat meer grip heeft en een exemplaar uit silicone verkiest. Beide ovenwanten dienen uiteraard voldoende hittebestendig te zijn aangezien je ze gebruikt om hete zaken uit de oven te halen.

Naast voor de oven, gebruik je de wanten ook tijdens het barbecueën of bijvoorbeeld om een hete pan van het vuur te halen. Kortom, een must-have in iedere keuken. Ontdek welke ovenwanten de eerste plaats veroverden en een plaats kregen in onze lijst met favorieten.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende ovenhandschoenen van Swilix, YHK en Mr. Panache. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met het type handschoen, het materiaal en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste ovenwanten voor bij jou in de keuken te vinden.

Onze selectie ovenwanten

Beste prijs-kwaliteit: Swilix Ovenwanten

Voordelen:

 • Veelzijdig in gebruik
 • Extra lang
 • Inclusief mini ovenwant
 • Mogen in de wasmachine

Nadelen:

 • Minder soepel

De hittebestendige ovenwanten van Swilix gebruik je tijdens het barbecueën, bij hete ovenschotels of om je pannen van plaats te wisselen op het vuur. Qua materiaalkeuze betreft het een set uit silicone. De binnenkant is gewatteerd voor een comfortabel gebruik. Door de buitenkant in silicone zijn ze gemakkelijk te reinigen onder stromend water. Je kunt ze zelfs op een lage temperatuur in de wasmachine reinigen. De materiaalkeuze zorgt er wel voor dat ze iets minder soepel aanvoelen dan de stoffen exemplaren, maar ze bieden wel een betere bescherming.

Met deze extra lange ovenwanten zijn ook je polsen en onderarmen veilig. Ze bieden bescherming tegen hete oliespatten en ook bij een BBQ zal de extra lengte goed van pas komen. Het gebeurt weleens dat je iets verder met je arm in de hitte komt en met deze handschoen verloopt dit op een veilige manier. Los daarvan geven we je graag wat tips om hete oliespatten tijdens het koken te voorkomen.

Doordat het design waterproof is, zullen deze hittebestendige ovenwanten je ook beschermen tegen stoom en hete vloeistoffen. Het materiaal werkt verder vlamvertragend en minimaliseert het risico op een verbrande handschoen. De ovenwant biedt tot slot bescherming tegen temperaturen tot 230 graden. Naast de set kwalitatieve ovenwanten ontvang je ook nog een mini ovenwant waarmee je snel een pan van het vuur haalt of een kom uit de oven neemt. Indien je nog zou twijfelen over deze aankoop, neem er dan gerust de vele lovende recensies bij om de knoop door te hakken.

Materiaal: Siliconen | Geschikt voor: Gemiddelde handen

Beste siliconen: YHK Ovenhandschoenen

Voordelen:

 • Veelzijdig in gebruik
 • Extra dik
 • Extra lang
 • Goedkoop
 • Mogen in de wasmachine

Nadelen:

 • Robuust design
 • Minder goede pasvorm

De extra lange, premium ovenwanten van YHK zijn door hun afwerking in silicone bijzonder veilig in gebruik. Je schakelt ze in tijdens een BBQ, maar ook om hete kommen uit de oven te halen en kokend water af te gieten in de gootsteen. Ook wanneer je over een pizzaoven beschikt, zorgen deze wanten voor de nodige veiligheid door hun extra lang ontwerp. Aan de buitenkant hebben ze een coating uit silicone, maar aan de binnenkant zijn ze gewatteerd. De stof aan de binnenzijde is veertig procent dikker dan bij een gemiddelde ovenwant.

Qua hittebestendigheid garanderen ze een veilig gebruik tot 260 graden. Wanneer je vaak kookt met gietijzeren pannen, weet je dat deze pannen een stuk zwaarder wegen. Daarom is het belangrijk dat de handschoen voldoende dik en hittebestendig is, want je neemt deze zware pannen vaak steviger vast. Je doet de ovenwanten verder ook vlot aan en uit. Om ze te reinigen spoel je ze af onder stromend water of in de wasmachine.

Een minpuntje aan deze set kan het design zijn. Het zijn zeer robuuste wanten en voor mensen met kleine handen zijn ze mogelijk te ruim. Het gedeelte van de pols is dan weer aan de smalle kant, waardoor ze voor mensen met grote handen krap kunnen aanvoelen aan de onderarm. Los daarvan koop je deze kwalitatieve, siliconen ovenwanten aan tegen een voordelige prijs en zijn ze een goede aanwinst in de keuken.

Materiaal: Siliconen | Geschikt voor: Gemiddelde handen

Beste professionele: Mr. Panache

Voordelen:

 • Extra grip
 • Certificaat voor veilig gebruik
 • Hittebestendig tot 500 graden
 • Mogen in de wasmachine

Nadelen:

 • Aantrekken kost meer tijd
 • Niet geschikt voor hete vloeistoffen

De ovenwanten van Mr. Panache wijken af van de traditionele ovenwant doordat ze ruimte voorzien voor de vingers. Dit type ovenhandschoen is zeer comfortabel in gebruik, want je hebt maximale bewegingsvrijheid met de vingers. Je hebt weliswaar meer tijd nodig om de wanten aan en uit te doen tijdens het koken. Daarom selecteren we deze set als beste hittebestendige ovenwanten voor professioneel gebruik. Bij een professioneel gebruik draag je de ovenwanten namelijk vaak gedurende een langere tijd.

De professionele ovenwanten van Mr. Panache bevatten aramidevezels en siliconen strips op de stof voor extra grip. De set heeft zelfs een certificaat verkregen voor de veilige werking. Hij beschermt je tegen temperaturen van maar liefst 500 graden en dekt daarbij ook de pols af. Een ongeluk met een hete bakplaat is namelijk snel gebeurd.

Ze zijn, in tegenstelling tot ovenwanten die volledig uit silicone gemaakt zijn, helaas niet geschikt voor hete vloeistoffen. Wanneer de ovenwanten vuil zijn, was je ze gemakkelijk in de wasmachine op dertig graden. Indien je graag veel grip hebt en vaak met extra hoge temperaturen werkt, dan zullen dit de beste hittebestendige ovenwanten zijn voor jou.

Materiaal: Siliconen en aramidevezels | Geschikt voor: Gemiddelde handen

Beste goedkope: Now Designs

Voordelen:

 • Leuk design
 • Comfortabel
 • Goedkoop
 • Mogen in de wasmachine

Nadelen:

 • Niet geschikt voor hete vloeistoffen
 • Minder veilig

De beste hittebestendige ovenwanten tegen een lage prijs zijn deze van Now Designs. Ze zien er ook leuk uit met hun fleurige flamingoprint. Het betreft een set stoffen ovenwanten uit katoen en polyester. Dergelijke stoffen modellen hebben bij velen onder ons de voorkeur, want ze zijn bijzonder soepel in gebruik. Je voelt de kom als het ware beter in je handen zitten, maar ze kan ook sneller uit je handen glijden.

Daarnaast komt hitte sneller door stof dan door silicone. Dat brengt met zich mee dat ze in de meeste gevallen minder veilig zijn dan siliconen ovenwanten. Ze hebben een lus aan de zijkant zodat je de wanten gemakkelijk kunt ophangen. De fleurige flamingo’s mogen namelijk gerust zichtbaar zijn in je keuken. De wanten zijn verder iets smaller en dus voornamelijk geschikt voor mensen met kleinere handen.

Je kunt ze vlot in de wasmachine reinigen op dertig graden. Binnenin is er een acrylcoating aangebracht om de hitte te weren. Let op bij hete vloeistoffen, want die gaan er dwars doorheen. Aangezien de stoffen ovenwant nog steeds de favoriet is bij vele gezinnen, selecteren we deze goedkope ovenwanten als beste hittebestendige ovenwant in deze categorie.

Materiaal: Stof | Geschikt voor: Kleine en gemiddelde handen

Voordelen:

 • Beschikbaar in drie kleuren
 • Extra grip door een laag synthetisch rubber
 • Ideaal voor grof werk
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Niet geschikt voor zeer hoge temperaturen
 • Standaard slechts één exemplaar

Als je op zoek bent naar extra dikke ovenwanten dan vestigen we je aandacht graag op deze ovenwant van Wicotex. Deze ovenwant gebruik je best tijdens het barbecueën, bijvoorbeeld om de klep van de barbecue te openen of om een zelfgemaakte pizza uit je pizzaoven te nemen. Hij zal uiteraard niet geschikt zijn om een fijne ovenschaal uit de oven te nemen. Daarvoor leent het ontwerp zich niet.

Het is de beste hittebestendige ovenwant voor grof werk. Je krijgt bij de aankoop standaard één want. Indien je een set wenst, dien je dus twee aankopen te doen. Hoewel hij een robuust ontwerp heeft, zijn we wel fan van de kleur. Door de keuze voor taupe ziet hij er toch leuk uit. De handschoen is aan het gedeelte van de handpalm voorzien van een laag synthetisch rubber. Dit zorgt voor extra grip.

Het overige gedeelte van de want bestaat uit katoen voor een comfortabel gevoel. Dat maakt wel dat deze goede ovenwant niet gemaakt is voor erg hoge temperaturen. Na het koken hang je de ovenwant gemakkelijk op via de lus aan de zijkant. Je kunt hem bestellen in drie verschillende kleuren, waaronder taupe, rood en zwart.

Materiaal: Synthetisch rubber en katoen | Geschikt voor: Grote handen

Beste pannenlappen set: Roegaarden Pannenlappen Set

Voordelen:

 • Mooi, sober ontwerp
 • Voorzien van insteekvakken
 • Mogen in de wasmachine
 • Soepel in gebruik

Nadelen:

 • Beperkte hittebestendigheid

Als je geen fan bent van robuuste ovenwanten, dan ligt de oplossing bij deze pannenlappen set van Roegaarden. Je krijgt twee pannenlappen van hoogwaardige kwaliteit en kiest daarbij uit drie verschillende kleuren. Handig aan deze pannenlappen zijn de insteekvakken voor je handen. Zo ben je zeker dat je volledige hand bedekt is met stof. Pannenlappen zonder deze functie glijden gemakkelijker weg van je handen, met alle gevolgen van dien.

Deze exemplaren zijn voldoende ruim zodat ook grotere handen er vlot in passen. Ze bestaan voor honderd procent uit katoen met als gevolg dat je ze gemakkelijk in de wasmachine wast. Ze bewegen omwille van die reden ook soepel mee met de vorm van de kom of ovenschaal.

Aan de hand van de ophanglus bevestig je ze gemakkelijk aan je keukenrek. Ze hebben een mooi klassiek design waardoor ze in de meeste keukens passen. Met deze pannenlappen set haal je goede kwaliteit in huis en je kunt ze voor verschillende zaken gebruiken. Let wel op, want aangezien ze enkel uit katoen bestaan zijn ze niet geschikt om langdurig hogere temperaturen te verdragen.

Materiaal: Katoen | Geschikt voor: Kleine tot grote handen

Beste voor kleine handen: Gastro & Co

Voordelen:

 • Uitgebreide set
 • Extra lang
 • Waterbestendig
 • Goede pasvorm

Nadelen:

 • Minder stijlvol ontwerp
 • Duur

Met deze ovenwanten set van Gastro & Co haal je een compleet assortiment in huis om veilig te koken. Je ontvangt naast twee ovenwanten uit silicone ook twee ronde pannenlappen en twee mini ovenwanten bij de aankoop. De ovenwanten uit silicone zijn door de thermische isolatie perfect voor hoge temperaturen tot 230 graden. De keuze voor silicone heeft verder als voordeel dat je extra grip hebt op je potten en pannen. Bij een exemplaar uit stof verlies je gemakkelijker grip.

Verder zijn deze ovenwanten waterdicht en zijn ze dus ook geschikt voor hete vloeistoffen. Handig is het extra lange ontwerp van de ovenwant. Daardoor spoel je ze vlot af onder de lopende kraan of krijg je ook voldoende bescherming tegen hitte aan de onderarmen en de pols. Voor kleinere handen zijn lange ovenwanten aangewezen omdat ze net iets beter blijven zitten en je kunt er toch grotere zaken veilig mee optillen. Op het vlak van ontwerp scoort deze set iets minder. Een stoffen set oogt vaak mooier in de keuken.

Je gebruikt de ovenwanten voor grotere schalen of bakplaten en voor kleinere schalen zijn de mini ovenwanten een grote meerwaarde. Het zijn als het ware twee vormen uit silicone waar je je vingers vlot in kwijt kunt. Ze bieden een tussenlaag tussen je hand en de ovenschaal en zijn zeer fijn in gebruik. Ideaal voor kleine handen. Je hebt ook hier veel grip door de keuze voor silicone. De ronde pannenlappen gebruik je dan weer om de kom tegen te houden wanneer je borden opschept. Kortom, met deze set ben je op elke situatie voorzien.

Materiaal: Siliconen | Geschikt voor: Kleine en gemiddelde handen

Voordelen:

 • Multifunctioneel
 • Mooi ontwerp
 • Mogen in de wasmachine
 • Soepel in gebruik

Nadelen:

 • Beperkte hittebestendigheid
 • Beperkte bewegingsvrijheid

Dubbele ovenwanten bestaan uit één stuk stof waarin je aan weerszijde telkens een hand kwijt kunt. Je stopt je handen in het daartoe voorziene vak en haalt er zo vlot kommen mee uit de oven. Je kunt de ovenwant ook als doek gebruiken. Je wikkelt hem dan rond het handvat van je steelpan en gebruikt hem op die manier als bescherming. In dat opzicht is dit model flexibel in gebruik.

Helaas zijn enkel de plaatsen waar de handen zich bevinden voorzien van extra bescherming tegen hitte. Los daarvan zijn ze ook slechts tijdelijk hittebestendig aangezien het een stoffen want betreft. Deze dubbele ovenhandschoenen zijn echter zeer soepel, want ze bestaan voor honderd procent uit katoen. Je wast ze dus ook gewoon samen met de andere was in de wasmachine. Dit kan op een programma tot maximaal veertig graden.

De dubbele ovenwant ziet er verder mooi uit en is sober zwart van kleur. De binnenkant is wit waardoor je tijdens het koken snel ziet langs welke kant je de want moet gebruiken. Deze is trouwens gemaakt uit badstof waardoor je er ook je handen mee kunt afdrogen. Natuurlijk heb je met deze ovenwant iets minder bewegingsruimte dan met twee afzonderlijke ovenwanten.

Materiaal: Stof | Geschikt voor: Kleine tot grote handen

Beste rubberen: Oxo Good Grips

Voordelen:

 • Mooi design
 • Ideaal voor kleine handen
 • Mag in de wasmachine
 • Extra grip
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Standaard slechts één ovenwant

Deze rubberen ovenwant haal je in huis tegen een goede prijs en hij heeft een leuk design. In tegenstelling tot veel andere modellen heeft deze handschoen een sobere afwerking in een stijlvolle rode kleur zonder veel franje. Helaas krijg je bij de aankoop standaard maar één exemplaar toegestuurd. Reken dus op de dubbele prijs als je twee rubberen ovenwanten in huis wenst te halen.

Doordat de opening van de handschoen beperkt is tot vijftien centimeter is dit eerder een handschoen voor mensen met kleinere handen. Aan de hand van het lusje aan de bovenkant hang je hem gemakkelijk op. De binnenkant van de ovenwant is gemaakt uit katoen, alsook het deel om de pols te beschermen. De buitenkant bestaat uit silicone en is bestand tegen temperaturen tot 230 graden.

Door het reliëf van silicone vormen, heb je extra veel grip op potten en pannen. Verder zorgt deze coating uit silicone ervoor dat de ovenhandschoen waterproof is en in de wasmachine gereinigd kan worden. Los daarvan is het natuurlijk ook mogelijk hem snel even onder stromend water te reinigen.

Materiaal: Siliconen | Geschikt voor: Kleine handen

Beste grappige: IPENNY bakhandschoenen

Voordelen:

 • Hittebestendig tot 250 graden
 • Extra lang
 • Ideaal voor kattenliefhebbers

Nadelen:

 • Kan sneller vuur vatten
 • Zeer specifiek ontwerp

Wanneer je op zoek bent naar een leuk cadeau, overweeg dan deze set ovenhandschoenen van IPENNY. Niet alleen zijn deze wanten van uitstekende kwaliteit en bestand tegen temperaturen tot 250 graden, ze hebben ook een grappig dierenontwerp. Ze zijn ideaal als grappig cadeau voor kattenliefhebbers. Het motief van de kattenpoot loopt ver door, zodat ook je pols de nodige bescherming krijgt.

De 3D cartoon dierenhandschoenen zijn gedetailleerd afgewerkt en voorzien van een handige lus om ze op te hangen. Ook qua hittebestendigheid scoren deze stoffen wanten goed. Een gebruiker geeft aan dat je pas na zo’n dertig seconden merkt dat de warmte van een object doorheen de handschoen komt. Dit ging om een object van 160 graden. Doordat dit langzaam verloopt, heb je nog alle tijd om de hete kom of pan ergens neer te zetten. Let wel op bij vlammen, want de ovenwant in stof zal sneller vuur vatten.

Materiaal: Katoen | Geschikt voor: Kleine tot gemiddelde handen

Twee ovenwanten en een ovenschotel
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van hittebestendige ovenwanten?

Maat

Bij kleine of grote handen kan het uitdagend zijn om de beste hittebestendige ovenwanten te vinden. Je wilt namelijk voldoende grip om een ovenschaal uit de oven of een kom uit de microgolfoven te kunnen halen. Maar ze moeten ook voldoende soepel in gebruik zijn. Bij kleine handen kun je opteren voor mini ovenwanten. Dit zijn kleine vormen uit silicone waar je je vingers vlot in stopt. Ze bieden als het ware een tussenlaag tussen de hand en de hete kom. Ze zijn natuurlijk minder veilig dan een handschoen die de volledige hand en pols bedekt.

Ook stoffen ovenwanten zijn vaak iets aangenamer voor mensen met kleinere handen. Doordat ze extra soepel zijn, passen ze zich beter aan aan de vorm van je hand. Bij grote handen opteer je best voor een handschoen zonder specifieke ruimte voor de vingers. Let verder ook op de opening van de handschoen. Deze dient voldoende ruim te zijn.

Houd er ook rekening mee dat extra lange modellen met een standaardformaat minder geschikt kunnen zijn bij grotere handen. Het stofgedeelte dat voorzien is om de onderarm te beschermen kan al snel te krap zijn. Bij professioneel gebruik adviseren we een model met specifieke ruimte voor de vingers. Deze exemplaren voorzien je van maximale bewegingsvrijheid.

Materiaal

Qua materiaalkeuze heb je de keuze uit stof, silicone of een combinatie van beide. Wat je ook kiest, ga voor een dik exemplaar voor extra veiligheid. Silicone heeft een aantal voordelen tegenover de stoffen varianten. Zo zijn deze modellen waterproof en kun je ze vlot onder stromend water afspoelen. Ze zijn daarnaast geschikt voor hete vloeistoffen en hebben vaak een betere hittebestendigheid. Meestal zijn de ovenwanten enkel aan de buitenkant voorzien van silicone en is de binnenkant comfortabel gewatteerd.

Ovenwanten uit stof zijn soepeler in gebruik en ze hebben nog steeds de voorkeur bij de meesten onder ons. Ze hebben meestal een esthetisch design en ogen daardoor mooier in de keuken. Helaas kunnen ze iets minder hittebestendig zijn en bieden ze ook geen bescherming tegen hete vloeistoffen. In dat opzicht zijn ze dus minder veilig dan een variant in silicone.

Type

Qua vorm heb je de keuze uit een robuuste ovenwant, een dubbele ovenwant of een fijner exemplaar in handschoenvorm. Bij grof werk, zoals bij een BBQ of een pizzaoven, ben je beter af met de traditionele ovenwanten zonder aparte ruimte voor de vingers. Je trekt ze snel aan en ze bieden een goede bescherming doordat ze meestal de volledige hand en onderarm bedekken. Bovendien zijn ze vaak dikker.
Bij professioneel gebruik adviseren we een ovenwant in handschoenvorm. Er is specifieke ruimte voorzien voor de vingers waardoor je meer bewegingsvrijheid ervaart. Het neemt wat meer tijd in beslag om de handschoenen aan en uit te trekken, maar bij professioneel gebruik draag je de handschoenen vaak voor een langere tijd.
Tot slot heb je nog de keuze uit pannenlappen. Deze gebruik je best om hete kommen tegen te houden wanneer je eten uitschept aan tafel. Ze zijn vlotter in gebruik. Het spreekt voor zich dat pannenlappen minder veilig zijn aangezien niet alle delen van je hand bedekt zijn. Kies daarom best voor pannenlappen met een insteekvak voor de handen. Ook de dubbele ovenwant, waarbij je de handen aan weerszijde van de strook stof kwijt kunt, heeft een gelijkaardige werking.

Een ovenschaal in de oven
Afbeelding: Canva.com

Kan ik ovenwanten ook voor de barbecue gebruiken?

Of je favoriete ovenwanten geschikt zijn voor een avondje barbecue hangt af van een aantal zaken. Een exemplaar uit stof is zelden geschikt voor de barbecue, aangezien stof sneller vuur vat en minder hittebestendig is. Je zal niet de eerste zijn met een kapotte ovenwant als resultaat. Dat is trouwens ook het geval bij pizzaovens.

Het zijn de modellen uit silicone die het best geschikt zijn voor deze karwei. Ze zijn vaak vlamwerend en door hun thermische isolatie beter bestand tegen hogere temperaturen. Sommige ovenwanten bieden bescherming tot maar liefst 500 graden. Kies verder voor een extra lang model, zodat ook de pols en de onderarm veilig zijn tijdens het barbecueën.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 28 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 10 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, maten, materiaal, type en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.