De 5 beste pistonmachines van 2022

Met een goede pistonmachine (en de juiste bonen) zet je de perfecte koffie.

Wil je thuis als amateur-barista aan de slag? Dan overweeg je misschien een halfautomatische espressomachine. Professionals gebruiken ze om op ambachtelijke wijze de beste espresso’s te bereiden. Maar thuis heb je niet dezelfde machine nodig als een koffiebar die non-stop draait. Gelukkig zijn er in 2022 heel wat toestellen op de markt die het beste van beide werelden combineren. Vandaag stellen we je de 5 beste pistonmachines van 2022 voor echte thuis-barista’s voor.

Onze selectie pistonmachines

Beste prijs-kwaliteit: Solis Barista Gran Gusto

Voordelen:

 • Lekkere espresso
 • Enkelwandige filters
 • Goede accessoires

Nadelen:

 • Design
 • Geen ingebouwde molen
 • Melkopschuimer

Prijs-kwaliteit is de Solis Barista Gran Gusto de beste keuze. Het is een gebruiksvriendelijke, toegankelijke espressomachine. Je maakt er in geen tijd een prima espresso mee, helemaal volgens je eigen smaak. De extractietijd en de hoeveelheid water kun je zelf regelen, al zetten de standaardinstellingen je meteen op het juiste pad. De klemtoon ligt duidelijk op lekkere espresso, de Gran Gusto is een toestel voor koffieliefhebbers.

Dat zie je ook aan de accessoires, vooral de tamper. Bij goedkope pistonmachines (en zelfs professionele) krijg je meestal een nutteloze tamper. Niet zo bij de Gran Gusto: Solis geeft een goed exemplaar mee. Een prima keuze: zwaar genoeg, en met de juiste afmetingen. Zo heb je een maximale controle over het aandrukken van je gemalen koffie. Essentieel voor een goede smaak.

Over het design zijn de meningen verdeeld. Het waterreservoir aan de achterzijde is groot en onhandig. En de looks zijn niet voor iedereen. Daarnaast missen we een ingebouwde koffiemolen, al is dat misschien een bewuste keuze. De echte espressoliefhebber kiest graag zijn eigen koffiemolen, die is sowieso beter dan een ingebouwd exemplaar.

Ben je fan van melkdranken? Dan is de Gran Gusto niet de beste keuze voor je. Je kunt er melk mee stomen voor cappuccino’s en latte’s, maar de druk is aan de lage kant. Het is moeilijk om je melk snel de juiste textuur en temperatuur te geven. Melkbereidingen zijn niet het sterkste punt van deze machine, maar de koffie is zo goed dat we de Gran Gusto warm aanbevelen.

Beste goedkope: De’Longhi EC685 Dedica

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Goedkoop
 • ESE-compatibel

Nadelen:

 • Temperatuursurfen
 • Weinig plaats voor kopjes op de bovenkant
 • Geen opties

Op zoek naar een betaalbare espressomachine? Met de De’Longhi EC685 Dedica zit je helemaal goed. Dit toestel is een compacte oplossing voor kwaliteitskoffie thuis. De machine is gemakkelijk in te stellen en je kunt er meteen mee aan de slag.

In de portafilter zit een dubbelwandige filter. Geen tool voor de professionele barista, maar voor een beginner thuis is het een slimme keuze. De druk wordt in de filter opgebouwd. Je hebt minder controle over de extractie, maar de foutmarge is een stuk groter. Met deze filter kan elke beginner lekkere espresso’s bereiden. De maalgraad is minder belangrijk en je bent zeker van een lekkere koffie met een mooie crèma-laag. Daarnaast kun je het toestel met ESE capsules gebruiken, die vooraf met gemalen koffie zijn gevuld.

De Dedica is een single-circuit espressomachine. Niks choquerend voor een toestel uit deze prijsklasse, maar er zijn wel enkele nadelen aan verbonden. Het grootste probleem ontdek je wanneer je melk gaat stomen: espresso’s maken en melk stomen doe je niet aan dezelfde temperatuur.

Na het stomen van je melk moet het toestel opwarmen als je een nieuwe shot wilt bereiden. Vervelend bij de bereiding van je latte macchiato, maar niet onoverkomelijk. Door de beperkte grootte, kun je niet veel kopjes kwijt op de bovenkant. Je moet ze dus op een andere manier voorverwarmen. Verder hadden we graag een ingebouwde molen gezien, maar aan deze voetafdruk en prijs kunnen we niet klagen. Deze De’Longhi is heel wat machine voor weinig geld.

Beste professionele: Sage Barista Pro

Voordelen:

 • Krachtig toestel
 • Alleskunner
 • ThermoJet
 • Volumetrische controle

Nadelen:

 • Volledig manueel
 • Molen zit naast zetgroep

De Barista Pro is een krachtige alleskunner met ingebouwde molen. Zowel de espresso als de melkdranken halen een hoog niveau. Ben je een ervaren barista? Dan is de Sage Barista Pro de perfecte keuze voor jou. Met deze halfautomatische espressomachine zet je professionele koffie. Wanneer je de machine aanzet, kun je meteen aan de slag.

Dankzij de ThermoJet technologie warmt de Barista Pro snel op. Tijdens het extraheren van je espresso, leidt de volumetrische controle alles in goede banen. Daarbij meet de machine de exacte hoeveelheid water die erdoor stroomt. De verhouding tussen koffie, water en extractietijd zit dus altijd goed. Een gigantische stap vooruit ten opzichte van instaptoestellen.

De conische koffiemolen heeft maar liefst 30 verschillende standen, waardoor je de perfecte maling voor jouw soort koffie kunt instellen. Tijdens het bereiden van onze espresso merken we het al snel: Sage heeft een echte krachtpatser afgeleverd. De crèma-laag is volgens het boekje en temperatuur van onze espresso is perfect. Je kunt de machine helemaal regelen volgens je eigen voorkeur. Zo kun je zelf de pre-infusie, het volume en de temperatuur afstellen voor de perfecte kop koffie. En je hebt de nodige kracht voor je melkdranken.

Je ziet het al: de Barista Pro is een uitgebreide, krachtige espressomachine. Toch is deze machine geen goede keuze voor beginners. De verschillende opties zijn overweldigend. Heb je professionele ervaring of maak je al langer je eigen espresso’s? Dan is deze machine een serieuze upgrade voor thuis. Anders kijk je beter naar een eenvoudigere optie.

Beste compacte: Sage Bambino Plus

Voordelen:

 • Eenvoudige bedieningRVS design
 • ThermoJet-systeem
 • PID-temperatuurregeling
 • Pre-infusie

Nadelen:

 • Geen ingebouwde molen
 • Geen display

De beste compacte pistonmachine is de Sage Bambino Plus: een eenvoudige espressomachine van hoge kwaliteit. De Bambino Plus heeft een knap ontwerp en is gemaakt van stevig en duurzaam RVS. De Bambino Plus neemt niet veel plaats op het aanrecht in beslag: het is 19,5 cm breed en 32 cm diep. Dit compacte toestel is een uitstekende keuze voor de beginnende thuisbarista.

Bij veel toestellen moet je tot 20 minuten wachten voor je espressoshots kan zetten. Niet zo bij deze Sage: dankzij het ThermoJet-systeem warmt hij in 3 seconden op. Je kunt er dus meteen mee aan de slag. Voor de bediening moet je het stellen met 5 drukknoppen. Er is geen display aanwezig. Daardoor ben je wat aangewezen op de voorgeprogrammeerde hoeveelheden. Een serieuze beperking, maar voor een beginner is die eenvoud natuurlijk een pluspunt. Dit is een goede instapmachine.

Beste espressomachine met drukmeter: Sage Barista Express

Voordelen:

 • Ouderwetse drukmeter
 • Ingebouwde molen
 • PID-temperatuurregeling
 • Heetwaterfunctie

Nadelen:

 • Ingebouwde molen kan beter
 • Koffiemolen naast brouwgroep

De Sage Barista Express is de beste espressomachine met drukmeter. Dit toestel heeft geen digitale display, maar is een echte alleskunner. Het heeft een ingebouwde kegelmolen, zodat je geen aparte moet kopen. En de PID-temperatuurregeling zorgt tijdens de extractie voor de perfecte temperatuur. De heetwaterfunctie is een mooie bonus voor wie americano’s, long blacks of thee wil maken.

Voor de espressofans hebben we goed nieuws: deze pistonmachine heeft een drukmeter aan de voorzijde. Geen digitale touchscreen, maar een degelijke, ouderwetse drukmeter. De naald geeft perfect aan of je genoeg druk hebt tijdens de extractie van je shot. Is de druk te laag? Dan moet je de dosis bijsturen of je koffie fijner malen.

Verder wordt de Barista Express geleverd met een hoop goede accessoires én kun je krachtig melk opstomen. Het ontwerp is slim uitgewerkt, waardoor je veel features krijgt in een compact pakket. Dat is meteen ook het zwakke punt van de Barista Express: hoewel het toestel een alleskunner is, blinkt het nergens echt in uit. Vooral de molen had wat ons betreft iets zwaarder mogen zijn. En zoals bij veel combinatietoestellen zit hij ook meteen naast de brouwgroep. Niet erg handig.

Gelukkig maken de aantrekkelijke prijs en de algemene kwaliteit van het toestel veel goed. En die drukmeter op het paneel is een mooie bonus voor het perfecte espressoshot.

Tot zover de lijst beste pistonmachines 2022.

Wordt het allemaal wat teveel info? In onze andere lijsten vind je onze keuze filter koffiezetmachines. Daarnaast heb je ook keuze tussen koffie met pads (Senseo), de populaire nespresso machines, of de minder dure Dolce Gusto capsule toestellen van Nescafé.

Halfautomatisch espressomachine.jfif

Waarop letten bij het kopen van een pistonmachine?

Type koffie

Ga je met een pistonmachine aan de slag? Dan ben je waarschijnlijk een koffieliefhebber. Je zoekt dus de best mogelijke kop koffie. In dat geval ga je best voor koffiebonen, bij voorkeur specialty coffee.

Versgemalen koffie heeft een diepgang, geur en smaak die vooraf gemalen koffie of ESE niet kunnen evenaren.

Opgelet: de echte speciaalzaak brandt koffiebonen vaak specifiek voor espresso of filterkoffie. Koop bonen die geschikt zijn voor espresso. Je kunt kiezen tussen een blend (mélange) of single origin coffee.

Ben je een onervaren barista of heb je geen koffiemolen? Dan is gemalen koffie een werkbaar alternatief.

Vraag in je plaatselijke speciaalzaak of ze verse bonen voor je willen malen of koop vooraf gemalen koffie. In dat geval koop je beter kleine hoeveelheden aan, zo krijg je toch wat smaak en diepgang in de koffie. Hoe langer geleden de maling, hoe minder smaak.

Hou je het liefst zo eenvoudig mogelijk? Dan zijn ESE servings een goed alternatief: Easy Serving Espresso pods. Deze pods zijn vooraf gevuld met gemalen koffie. Zo heb je altijd de juiste dosis en een constante smaak.

Bonen malen met een koffiemolen

Je maalt je bonen met een goede koffiemolen. Sommige pistonmachines – zoals de Sage Barista Pro – hebben een ingebouwde molen.

Die espressomachines met ingebouwde molen zijn een handige totaaloplossing. Maar bij de meeste machines is dat niet zo en moet je er eentje kopen. Geen probleem, er zijn heel wat molens op de markt.

Do’s

 • Koop een kegelmolen. Zo’n molen maalt conisch, waardoor je de bonen kraakt. Dat zorgt voor gelijkmatig gemalen koffie, waarbij je zelf de graad kunt instellen. Eens je molen is afgesteld, hoef je niet meer bij te sturen tot je pakje koffie leeg is.
 • Een programmeerbaar exemplaar is handig, zo maal je elke keer dezelfde dosis koffie.
 • Ga voor een krachtige molen. Een ‘espresso-grind’ is erg fijn. En om de deeltjes zo fijn te krijgen, is een zware molen nodig. Lichte molens zijn prima voor filterkoffie, maar niet voldoende wanneer je espresso maakt.

Dont’s

 • Molens die werken volgens het blender-principe (met een hakmesje) raden we af. Zulke molens hakken de boon grofweg kapot. Je moet de maalgraad wat gokken en er gaan heel wat smaaknuances verloren.
 • Een gekoelde molen is niet nodig. Zo’n high end-molen is alleen nuttig wanneer je aan de lopende band werkt en de schijven opwarmen.
Beste pistonmachine.jfif

Extra functies

Heetwaterfunctie

Sommige pistonmachines hebben een heetwaterfunctie. Zo maak je in een handomdraai thee, long blacks of americano’s. Kies je voor een single circuit machine? Dan kan je de heetwaterfunctie waarschijnlijk niet gelijktijdig met de andere opties gebruiken. Bij een dual-boiler systeem lukt dat wel.

Melkopschuimer

Het stoompijpje aan de zijkant van je machine is een melkopschuimer. Daarmee kun je melk opstomen – of texturen – voor melkdranken. Drink je graag een cappuccino of een latte macchiato? Dan heb je een machine nodig met melkopschuimer.

Veel entry-level toestellen leveren melkschuim van matige kwaliteit. Drink je veel van die melkdranken? Een krachtige machine – misschien met dual boiler – is de beste optie.

Een krachtig toestel voorziet de nodige druk om melkschuim met de perfecte textuur te maken. Maar natuurlijk zal je ook moeten oefenen. Hartjes en rosetta’s zien er geweldig uit, maar er komt wat techniek bij kijken.

Warme kopjes

Zet je koffie altijd in een warm kopje. Dat geldt zowel voor espresso’s als melkdranken. De meeste pistonmachines hebben een tray aan de bovenkant. Door de stijgende warmte van het toestel, warmen je tassen goed op. Heb je een compacte espressomachine? Je kunt je kopjes ook voorverwarmen door er warm water in te doen.

Portafilter

De portafilter is de piston waarmee je de koffiefilter (en de koffie) in de machine klikt. Bij goedkope toestellen is de portafilter vaak licht. Professionele toestellen daarentegen hebben stevige metalen examplaren.

Je kunt enkelwandige of dubbelwandige filters gebruiken. Je herkent het verschil door de filters om te draaien. Een enkelwandige filter is aan de onderkant volledig geperforeerd. Een dubbelwandige filter heeft één of enkele gaatjes. Op manier wordt de druk sneller opgebouwd in de filter zelf.

Een enkelwandige filter geeft je maximale controle over de extractie, en is de keuze van een barista. Maar met een dubbelwandige filter maak je zonder veel problemen lekkere espresso. Ideaal voor elke beginner.

Goede pistonmachine.jfif

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit,  koffiemolen, melkschuimer, extra functies en prijs.

Tot zover het artikel beste pistonmachines

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.