De 7 beste pizzaovens voor thuis van 2022

Onze favoriete keuze is de Ooni Koda 12

Een pizza margherita, capricciosa of prosciutto, dankzij de beste pizzaovens zet je ze in een handomdraai op tafel. De bereiding van een smaakvolle pizza neemt bovendien slechts enkele minuten in beslag. In een pizzaoven van 500 graden bak je zelfs een pizza af op amper dertig seconden.

Afhankelijk van je voorkeur kies je een model op gas, hout, elektriciteit, pellets of houtskool. Met een goede pizzaoven organiseer je gegarandeerd gezellige avonden met het hele gezin of een aantal vrienden. Heb je geen idee welke pizzaoven het best aansluit bij je verwachtingen, lees dan zeker verder.

Onze selectie pizzaovens

Beste prijs-kwaliteit: Ooni Koda 12

  • Inclusief gasslang en gasdrukregelaar
  • Inklapbare poten
  • Ook geschikt voor vlees, groenten en vis
  • Hoge temperatuur
  • Geen timer
  • Beschermhoes afzonderlijk aan te kopen

Wanneer je pizza bakt in een inbouw oven krijg je zelden een resultaat zoals in de pizzeria. Om een krokante korst en een smeuïge bovenkant te verkrijgen, heb je namelijk de hoge temperaturen van een pizzaoven nodig. Ook de stenen onderkant, ook wel de pizzasteen genoemd, zorgt voor de smaakvolle, krokante korst.

De Ooni Koda 12 scoort over het algemeen het beste. Hij werkt op gas, dus je sluit hem op dezelfde manier aan als een gasbarbecue. De gasslang en gasdrukregelaar zitten mee in het pakket zodat je direct aan de slag kunt.

Veel monteerwerk heb je niet aan deze goede pizzaoven. Je haalt hem rechtstreeks uit de doos, samen met de pizzasteen. De poten klap je eenvoudig open en hij is klaar om te gaan. Je krijgt daarnaast nog een handleiding met heerlijke pizzarecepten. Je start de oven op aan de hand van de draaiknop.

Deze geeft een kliksignaal van zodra de oven aan is. Met deze knop regel je ook de temperatuur.Door de maximumtemperatuur van 500 graden bak je een pizza in amper dertig seconden tijd. Extra handig is dat je de oven ook kan gebruiken voor vlees, vis en groenten. Je dient dan wel de temperatuur te verlagen.

Er zit geen timer op de oven, maar doordat hij zo snel werkt ervaren we dit slechts als een klein minpunt. Je pizza is klaar voor je terug aan tafel bent. Het is mogelijk een beschermhoes aan te kopen. Die gebruik je dan ook als draagtas om het toestel mee te nemen naar een tuinfeestje.

Type: Gas | Maximumtemperatuur: 500 °C

Beste goedkope: Emerio Pizzarette

  • Geschikt voor zes personen
  • Inclusief deegvorm en zes spatels
  • Antiaanbaklaag
  • Goedkoop
  • Koele wand uit terracotta
  • Bakken duurt langer
  • Lagere kwaliteit antiaanbaklaag

De goedkope pizzaoven van Emerio is een leuke aanwinst om met het hele gezin aan tafel te gebruiken. Je zet hem in het midden van de tafel en er zijn zes openingen voorzien om kleine pizzaatjes af te bakken. Let op, want met de pizzarette is het niet mogelijk om grote pizza’s te bakken.

De set van Emerio bevat verder nog een deegvorm en zes spatels. De koepel van de oven is hittebestendig en van terracotta. Het betreft een elektrische pizzaoven dus je hebt juist zoals bij een gourmetstel een stopcontact nodig. De bakplaat is voorzien van een antiaanbaklaag zodat je pizzaatjes niet blijven kleven.

Het duurt wel iets langer vooraleer ze klaar zijn, want deze oven gaat maar tot 200 graden. Je dient vijf à zeven minuten te wachten op de pizza’s. Wees voorzichtig met de reiniging van de bakplaat om de antiaanbaklaag niet te beschadigen. Om de pizza vlot door de opening te krijgen leg je best niet te veel toppings op je pizza.

De openingen zijn namelijk relatief laag en je wilt voorkomen dat de bovenkant van je pizza aan het plafond kleeft.

Type: Elektrisch | Maximumtemperatuur: 200 °C

Beste houtgestookte: Outdooroven Weltevree

De Outdooroven van Weltevree heeft een mooi ontwerp en je laat hem met gemak buiten staan. Hij is gemaakt uit cortenstaal en hij heeft daardoor een industriële uitstraling. Aan de onderkant van de oven steek je het vuur aan met houtblokken. Je kiest zelf welke houtsoort je wenst te gebruiken.

Beuk of eik zijn het beste geschikt voor de pizzaoven, maar ook esdoorn- of essenhout zijn houtsoorten met een goed rendement. Afhankelijk van het hout dat je kiest, krijgt je pizza een specifieke rooksmaak.

Een voordeel van deze houtgestookte pizzaoven is dat je hem na het bakken ook als buitenhaard gebruikt. Het open vuur zorgt voor een gezellige warmte als het buiten wat koeler wordt. Bovenaan de oven is ruimte voor de pizza voorzien.

Hierop leg je de pizzasteen en het is bovendien mogelijk om deze ruimte af te sluiten. Bij de aankoop krijg je ook een grillrooster dat je boven het vuur monteert. Je gebruikt de pizzaoven namelijk ook als grill. Qua temperatuurbereik haalt de oven gemakkelijk 350 graden. Het is een relatief grote oven en je kan hem best een permanente plaats in de tuin geven.

Type: Houtgestookt | Maximumtemperatuur: 350 °C

Beste elektrische: Ferrari Delizia

  • Beschikbaar in rood en zwart
  • Goedkoop
  • Hoge en aanpasbare temperatuur
  • Handvat blijft koel
  • Met timer
  • Pizza komt moeilijker uit de bakvorm

Wanneer je een pizzaoven zoekt die je op tafel kunt plaatsen, dan adviseren we de pizzaoven van Ferrari. In tegenstelling tot de pizzarette bak je met dit toestel grote pizza’s. Je krijgt bij de aankoop twee spatels meegeleverd zodat je de pizza vlot uit de oven neemt. Uniek aan dit elektrische model is dat het over een deksel en een timer beschikt.

De Ferrari Delizia bereikt met gemak een temperatuur tot 470 graden, waardoor je aan een sneltempo verschillende pizza’s op tafel zet. Het kan wel wat oefening vergen om de pizza uit het toestel te krijgen met de spatels. De pizza ligt namelijk niet op een plat oppervlak zoals bij de klassieke pizzasteen, maar in een kuipvorm.

Aangezien je de temperatuur gemakkelijk aanpast, gebruik je de oven ook voor taart, lasagne en brood. Tijdens het hele proces blijft het handvat koel. Dit apparaat is dus ook geschikt voor een pizza-avond met de kinderen. Houd er dan wel rekening mee dat je slechts één pizza per keer kan bakken. Gelukkig verloopt de bereiding zeer snel.

Type: Elektrisch | Maximumtemperatuur: 470 °C

Beste gas: Ooni Koda 16

  • Extra grote pizzasteen
  • Hoge temperatuur
  • Aanpasbare temperatuur
  • Inklapbare poten
  • Ook geschikt voor vlees, vis, groenten en brood
  • Duur
  • Groot
  • Exclusief gasdrukregelaar en gasslang

De Ooni Koda 16 is een goede pizzaoven op gas waarmee je grote pizza’s kunt bakken. Hij lijkt qua uitvoering goed op de Koda 12, maar hij bevat een grotere pizzasteen. De oven bereikt met gemak een temperatuur tot 500 graden zodat je in minder dan een minuut een heerlijk gebakken pizza op tafel zet.

Je gebruikt de oven ook voor vlees, vis, groenten en brood. Zet dan wel de temperatuur wat lager. Dit doe je aan de hand van de draaiknop. Je plaatst de oven in een buitenkeuken, op je terras of op een stevige tafel. In principe is het model niet gemaakt om permanent buiten te staan. Tijdens het opbergen neemt het toestel wel wat plaats in, maar gelukkig kan je de poten inklappen.

Om de oven te reinigen haal je eenvoudig de pizzasteen uit de oven. Maak hem nooit schoon met zeep, maar ga er even over met een vochtige doek. Laat hem voldoende lang drogen vooraleer je hem opnieuw gebruikt. Doordat deze pizzaoven op gas werkt heb je over het algemeen weinig schoonmaakwerk. Ten slotte geven we nog mee dat de gasdrukregelaar en de gasslang apart moeten worden aangekocht.

Type: Gas | Maximumtemperatuur: 500 °C

  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Inklapbare poten
  • Hoge temperatuur
  • Goedkoop
  • Ook geschikt voor vlees, vis en groenten
  • Temperatuur niet aanpasbaar
  • Geen timer

Net zoals er pellet barbecues bestaan, kan ook een pizzaoven pellets als brandstof gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je de subtiele rooksmaak van hout krijgt, zonder te moeten knoeien met houtskool. De beste pizzaovens produceren op korte tijd hoge temperaturen. De pizzaoven van Big Horn is binnen het kwartier warm en haalt temperaturen tot 460 graden. Je pizza is dus klaar in ruim een minuut.

Naast pizza’s bak je er ook vlees in zoals kip en worstjes, maar ook groenten en vis behoren tot de mogelijkheden. Je draait het gerecht best af en toe om tijdens het bakproces. Ook de pizza kun je tussendoor beter even doordraaien om een perfect bakresultaat te bekomen. Helaas bevat de pizzaoven geen timer en weet je ook niet hoe heet de oven precies is. Volg je gerechten dus goed op.

Je verplaatst de oven gemakkelijk doordat hij slechts vijftien kilo weegt. De poten zijn inklapbaar zodat je hem na het bakken compact opbergt. Om de pizzaoven goed warm te houden is het belangrijk om tijdig de pellets aan te vullen. Dit doe je aan de achterkant van het toestel. Je krijgt daarvoor een handige schep mee naar huis. Bovendien koop je deze pizzaoven ook voor een goede prijs. Hij is opmerkelijk goedkoper dan andere buitenovens.

Type: Pellets | Maximumtemperatuur: 460 °C

Beste houtskool: Ooni Karu 12

De Ooni Karu 12 bestaat in twee formaten en hij gebruikt houtskool, juist zoals een traditionele barbecue. Bij de ene oven bak je pizza’s met een diameter van 33 centimeter en de andere is goed voor pizza’s van 40 centimeter. Net zoals de meeste ovens van Ooni bereikt ook deze pizzaoven een temperatuur tot 500 graden. Je pizza ligt binnen de minuut op je bord.

Naast een gezellige avond thuis met het gezin, neem je dit toestel ook vlot mee in de camper of naar het park voor een picknick. Hij weegt amper twaalf kilo. Uniek aan dit model van Ooni is dat je hem op verschillende manieren kunt verwarmen. Afhankelijk van je eigen voorkeur kies je voor houtskool, houtblokken of gas. Daarvoor kun je de Karu 12 gasbrander afzonderlijk aankopen.

Indien je voor houtblokken kiest dienen de stukken hout wel voldoende klein te zijn. Anders zullen ze niet in het reservoir passen. Een leuke meerwaarde aan deze oven is dat je de luchtstroom binnenin de oven kunt aanpassen. Helaas is er geen timer voorzien, maar door zijn snelle werking hechten we minder belang aan dit minpunt. De bereiding verloopt zo snel dat je gemakkelijk even bij de oven kunt blijven staan.

Type: Houtskool | Maximumtemperatuur: 500 °C

Een Ooni pizzaoven op een tuintafel.
Afbeelding: Ooni

Waar op letten bij het kopen van een pizzaoven?

Type

Net zoals barbecues kan de pizzaoven op pellets, houtskool, houtblokken, gas of elektriciteit werken. Sommige modellen voorzien een combinatie van mogelijkheden. De beste pizzaovens behalen met gemak een temperatuur van 500 graden.

Als je op zoek bent naar een gerookte toets, dan ga je best voor een oven die werkt op basis van hout. Let wel op, want deze toestellen produceren meer rook. Ook pellets geven een subtiele rooksmaak aan je pizza en ze hebben het voordeel gemakkelijker te zijn in onderhoud.

Indien je over een klein terras beschikt, ga je misschien beter voor een pizzaoven op gas. Dit type produceert minder rook. Een pizzaoven die je gemakkelijk in het midden van de tafel installeert is de elektrische pizzaoven. Afhankelijk van je eigen voorkeur kies je een oven met een bakplaat waarin je kleine, afzonderlijke pizza’s maakt of een toestel met één grote pizzasteen.

Zoek je eerder een veelzijdig toestel waarmee je meer dan alleen pizza’s bakt, dan kun je steeds een kamado bbq aankopen.

Temperatuur

Een pizza uit de oven is zelden zo smaakvol als een pizza uit een echte pizzaoven. Dat komt doordat de temperatuur van een reguliere oven vaak te laag is voor dit Italiaanse gerecht.

Tegenwoordig zijn er ovens op de markt met een specifieke pizzastand, maar meestal ontbreekt deze nog. Zeker bij een zelfgemaakte pizza is het een echte kunst om de korst krokant en doorbakken op tafel te krijgen. Bij een te lage temperatuur zal het deeg in het midden kleverig blijven.

Wanneer je een pizza bakt op 300 graden, is hij klaar op een kleine vijf minuten. Dat is een groot verschil met de pizzaoven, die met gemak 400 graden haalt. Met deze toestellen bak je een pizza af op 90 seconden. Bepaalde modellen gaan zelfs tot 500 graden, waardoor je in minder dan een minuut een heerlijke pizza op je bord hebt.

Afmetingen en gewicht

Pizzaovens bestaan in steen, maar tegenwoordig zijn de meeste modellen van roestvrij staal gemaakt. Ze zijn kleiner en ze wegen ook een stuk minder. Het gewicht ligt meestal rond de tien à vijftien kilo, maar natuurlijk heb je ook zwaardere buitenovens. Een elektrisch model dat je op tafel plaatst zal dan weer minder wegen.

Een bijkomend voordeel tegenover een pizzaoven uit steen is dat een elektrische oven iets duurzamer is. Een stenen pizzaoven vertoont sneller barsten. Helaas kan ook de pizzasteen barsten, maar met een aantal handige tips voorkom je dit.

Het gewicht van een pizzaoven is relatief laag. Je draagt hem gemakkelijk naar een andere plaats waardoor hij ook geschikt is om mee te nemen in de camper of naar een picknick in het park. De vrijstaande modellen die zonder elektriciteit werken hebben tot slot ook poten. Zo blijft het toestel stabiel staan. Deze poten zijn meestal inklapbaar zodat je de oven compact opbergt.

Kies je voor een elektrisch model dat je op tafel wilt plaatsen, zorg dan dat het toestel comfortabel in het midden van de tafel past.

Een pizza die in een houtskool pizzaoven wordt geschoven.
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een pizzaoven?

De beste pizzaovens zijn gebruiksvriendelijk en snel op temperatuur. Afhankelijk van de brandstof voeg je pellets, houtskool of houtblokken toe aan de verbrandingskamer. Bij een pizzaoven op gas koppel je een gasfles aan de oven. Je steekt deze pizzaovens meestal aan op basis van een draaiknop waarbij je wacht op een kliksignaal.

Het vuur van de pizzaoven situeert zich aan de achterkant van het toestel. De hitte vloeit bijgevolg langs het plafond van de oven, richting het rookkanaal. Door de opening van het rookkanaal aan de voorkant van de oven komt er zuurstof in het toestel terecht. Deze trekt de hitte als het ware naar buiten. Door deze stroom van hete lucht bak je een pizza in slechts enkele minuten gaar. De pizza zelf ligt tijdens dit proces op een pizzasteen.

Wat is het voordeel van bakken op een pizzasteen?

Om goede pizza’s te bakken is een kwalitatieve pizzasteen noodzakelijk. Deze steen houdt warmte vast en trekt het vocht razendsnel uit je pizzadeeg. Je krijgt zo een krokante korst. Bovendien zal het deeg van de pizza overal even gaar zijn, want de steen zorgt voor een optimale warmteverdeling. Dat komt doordat hij gemaakt is van keramiek.

Wanneer je een pizza in een reguliere oven bakt, is de temperatuur vaak te laag. De pizza dient dan ook langer in de oven te blijven, waardoor de saus vaak uitgedroogd is. Indien je beslist om het toch bij een inbouw oven te houden, dan kun je de smaak van je pizza aanzienlijk verbeteren door een pizzasteen te gebruiken.

Leg de pizzasteen echter direct in de oven zodat hij langzaam kan opwarmen. Dit voorkomt barsten. Het is ook belangrijk om de steen op de juiste manier te reinigen.

Welk hout gebruik je voor een pizzaoven?

Het hout in de pizzaoven dient goed te branden, maar ook veel warmte af te geven. Over het algemeen zijn beukenhout en eikenhout de meest gebruikte houtsoorten in de pizzaoven. Ook wanneer je pellets koopt voor de pellet pizzaoven zijn dit de meest gebruikte soorten. Het is hardhout met een hoog rendement. Andere houtsoorten branden vaak sneller, maar ze geven weinig en slechts kortstondig warmte af.

Idealiter kies je een combinatie van beuken- en eikenhout. Eik zal de warmte lang vasthouden, terwijl beuk voor een specifieke houtsmaak zorgt in je pizza. Het zijn allebei duurzame houtsoorten om mee aan de slag te gaan. Wens je een meer neutrale rooksmaak, dan kun je kiezen voor essenhout. Een bijkomend voordeel van deze houtsoort is dat het minder knettert. Je wilt namelijk geen as op je pizza.

Laatste update 29/11/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘BBQ’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.