De 5 beste pizzaovens 2021

Thuis pizza’s maken is makkelijk, maar met een speciale pizzaoven zorg je ook voor een lekker krokante korst

Wie eet er niet graag pizza? Een knapperige korst, smeuïge kaas en lekkere kruiden. In dit artikel gaan we dan ook na wat de beste pizzaovens op de markt. We keken zowel naar pizzaovens die je buiten gebruikt, als naar kleine pizzaovens die je op de tafel kan gebruiken. In ons onderzoek leggen we je ook even uit wat het verschil is tussen een oven op elektriciteit, gas en hout. Veel zal afhangen van het beschikbare budget en of de oven meer moet kunnen dan enkel pizza’s bakken. Vergelijk onze top 5 beste pizzaovens van 2021 en kies er één uit die bij jouw situatie past.

DOMO DO9177PZ PIZZAOVEN

Beste elektrische pizzaoven

We beginnen met de goedkoopste soort pizzaovens: het tafelmodel. Deze elektrische pizzaoven van Domo laat je even verwarmen en daarna kan je amper 15 minuten laten je pizza al oppeuzelen. Hij is heel compact en duurzaam, en naast pizza kan je er ook tortilla, omelet, vlees en andere zaken in bereiden. Pas je kookstijl dus wat aan want een omelet moet je niet meer omdraaien. Door de antiaanbaklaag wordt dit toestel makkelijk en snel gereinigd, toch een mooi voordeel.

SOL Y YO STENEN PIZZAOVEN

Beste pizzaoven houtgestookt buiten

Deze kleine stenen pizzaoven is geschikt voor in je tuin. Hij kost maar een kleine €200 en je brengt hem op temperatuur door het gepaste hout op te stoken. Na 30 min is hij voldoende opgewarmd en kan je beginnen bakken. De pizzaoven heeft de typische vorm van Toscaanse ovens, maar hij is gemaakt van Mexicaanse klei. Eens de oven afgekoeld is, kan je hem afdekken met de bijbehorende beschermhoes.

“NONNO PEPPE” PIZZAOVEN OP GAS

Beste pizzaoven op gas

De Nonno Peppe, Italiaans voor opa Peppe, is een professionele pizzaoven die werkt op gas. Je kan er twee pizza’s tegelijk in bakken die op één minuut tijd weer uit de oven mogen. De oven is aan de buitenkast 82 cm x 76 cm en weegt 65 kg. Met de ingebouwde thermometer houd je de temperatuur onder controle. Een leuk weetje is dat de pizzasteen waarop je je pizza’s bakt gemaakt is van lava van de vulkaan Etna. Naast pizza kan je opnieuw vlees- en visgerechten bereiden.

ROCK&ROSE LUXE PIZZASTEEN

Beste pizzaoven voor op de bbq

Misschien zoek jij een pizzaoven die je op de barbecue kan gebruiken? Deze ronde, keramieken bakplaat leg je op je barbecue waarna de steen de hitte gelijkmatig verdeelt. De bakplaat heeft een diameter van 35 cm en weegt ongeveer 3 kg. Je kan er zowel kleine als grote pizza’s op bakken en qua prijs/kwaliteit zit het zeer goed.

FIKKI OUTDOOR OVEN

Beste pizzaoven voor buiten

De Fikki is een stalen pizzaoven die je enkel buiten kan gebruiken. Hij heeft een heel schattig ontwerp en is in feite de combinatie van een pizzaoven, haard en barbecue. Je kan hem dus zowel met hout als met houtskool aansteken. Je krijgt er een pizzasteen, kookplaat, BBQ rooster en temperatuurmeter bij. Met zijn 60 kg blijft hij stevig op de grond staan. Ook handig om te weten is dat zijn afmetingen 55 cm x 50 cm zijn, met een hoogte van 1m85.

pizzaoven op steen buiten

Tot zover onze top 5 beste pizzaovens van 2021.
Meer hulp in de keuken? Bezoek onze ‘keuken‘ categorie.

Welk types pizzaovens bestaan er?

1. De elektrische pizzaoven

De oven die we allemaal kennen is de pizzaoven die werkt op elektriciteit. Je kan de exacte temperatuur aanduiden en de oven bakt de pizza op precies deze temperatuur. Er bestaan ovens met één kamer en met meerdere kamers. In elke kamer wordt de temperatuur geregeld door een thermostaat. Het duurt altijd even voordat de oven opgewarmd is en de eerste pizza erin kan. De ovens zijn binnenin verlicht waardoor je gemakkelijk kan zien hoe ver je pizza al gebakken is.

2. De pizzaoven op gas

Een alternatief model is de pizzaoven die werkt op gas. Deze oven heeft als voordeel dat hij sneller opwarmt dan de elektrische oven en toch niet veel energie verbruikt. Het zijn dus zuinige modellen en ze vragen weinig onderhoud. Ze zijn vaak ook voorzien van verlichting. Het nadeel is dat ze iets minder gemakkelijker te gebruiken zijn dan de elektrische oven.

3. De pizzaoven op hout

Het derde type is de traditionele oven die door een houtvuur wordt verwarmd. Deze bakt je pizza langzaam en geeft de specifieke smaak die typisch is voor op hout gebakken pizza’s. Deze smaak zal licht variëren afhankelijk van het type hout dat je gekozen hebt. De vuurvaste stenen zorgen ervoor dat je pizza optimaal wordt gebakken en geven je pizza’s extra charmes. Je moet wel meer tijd besteden aan het aansteken van de oven, dan bij de twee andere types.

zelf pizza maken thuis oven

Vaak gestelde pizzaoven vragen

Hoe werkt een pizzaoven op hout?

Een pizzaoven die je met hout verwarmt, wordt gemaakt uit steen of staal. De stenen ovens zijn erg charmant maar ze wegen gigantisch veel, waardoor je ze moeilijk kunt verplaatsen. Daarom kwam er de stalen variant op de markt die veel lichter is.

Hoe het werkt? Je stookt een vuur achteraan de oven. Die hitte verplaatst zich via de koepel van de oven naar het rookkanaal, waarlangs de rook de oven verlaat. Het vuur beweegt zich dus naar het rookkanaal toe, dat zich vaak aan de voorkant bevindt, net achter de deur waarmee je je oven opent.

Welk hout moet je gebruiken voor een pizzaoven?

Als je kiest voor een pizzaoven die werkt op hout, dan moet je de juiste houtsoorten kiezen om hem aan te steken. Je gebruikt hiervoor best hout dat minder snel verbrandt en veel warmte aangeeft.

Vaak komen we dan uit bij eiken- of beukenhout, of wat dacht je van een mengeling? Gebruik eikenhout om de oven warm te stoken en gebruik dan het beukenhout om te pizza mee te bakken. Olijfhout geeft ook een zeer lekkere smaak aan je pizza’s, maar doordat het zo prijzig is, wordt het minder vaak gebruikt. Haagbeuk en essenhout zijn ook een goede keuze. Iets minder lekker aroma dan de beuk, maar wel een goede prijs. Wil je ook weten welk soort hout je best niet gebruikt? We raden je kersenhout en naaldbomenhout af. Het ene zorgt voor vonken, terwijl het andere zorgt voor roet én een vieze bijsmaak.

beste pizza oven buiten

Wat is de beste temperatuur voor een houtoven?

In tegenstelling tot een elektrische oven en gasoven, kan je bij een houtoven niet zomaar de temperatuur regelen via een knop. Je zal dus zelf temperatuurspecialist moeten worden! Probeer hierbij een temperatuur van 300 à 350 graden te bereiken. Dan zal je pizza ongeveer een minuut moeten bakken. Hoe hoger je temperatuur, hoe sneller dit gaat en hoe hoger het risico op een zwartgeblakerde pizza.

De gemakkelijkste manier om te bepalen of je oven op temperatuur is, is door een pizzaoven aan te kopen met een ingebouwde thermometer of door zelf een aparte thermometer speciaal voor pizzaovens aan te kopen. Het type hout dat je gebruikt, zal een invloed hebben op hoe snel je oven warm wordt.

Wat kost een pizzaoven?

Veel mensen vragen zich af hoeveel een pizzaoven kost. We kunnen hier geen exact bedrag op plakken, want dit varieert van model tot model. Algemeen genomen zal de prijs voor een pizzaoven op hout variëren tussen €200 en €1.200. Bepaalde luxe edities kunnen tot €1.600 of meer gaan. Een gewone pizzaoven op elektriciteit kan je aankopen voor slechts €30.

Tot zover ons artikel ‘beste pizzaovens 2021’ – Laatste update 26/04/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.