Scroll Top
beste pluizenverwijderaar

De 6 beste pluizentondeuses van 2023

Met een goede ontpiller geef je je kledij een nieuw leven.

Met de beste pluizenverwijderaars kun je je kledij beter onderhouden en langer dragen. Wrijving, huisdieren of een wekelijkse wasbeurt, het zijn allemaal zaken die pluisvorming op kleding bevorderen. Dankzij een pluizentondeuse neem je pluisjes of pillen snel weg en oogt je kledij zo goed als nieuw.

Een manuele ontpiller is een goedkope manier om je kleren er terug nieuw te doen uitzien. Maar er bestaan ook ontpluizers op batterijen die het werk verlichten.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere SteamOne, Philips en Steamery. Daarbij hebben we rekening gehouden met het type, het batterijleven en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste pluizentondeuse te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: SteamOne RP10B

Voordelen:

 • Groot oppervlak
 • Comfortabel handvat
 • Beschermstuk voor wol
 • Signaal bij vol reservoir en opgeladen batterij

Nadelen:

 • Beperkte handleiding
 • Minder geschikt voor reiskoffer

Ondanks een goed onderhoud ontstaan er na verloop van tijd pluisjes op je favoriete trui of jas. Met de ontpiller van SteamOne hang je je kleren weer als gloednieuw in de kast. Het is een ontpluizer met een groot opzetstuk en een comfortabel handvat. Wol en delicate stoffen behandel je met de meegeleverde beschermkap, want daarvoor is het standaard opzetstuk te ruw. Het oppervlak van zesenhalve centimeter komt voornamelijk van pas bij gestoffeerde zetels en mantels.

De elektrische ontpluizer werkt bij een volle batterij tot een uur lang. Opladen doe je via de meegeleverde oplaadkabel en het duurt ongeveer drie uur. Extra handig is het lampje dat aangeeft wanneer de batterij vol is. Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid is dit zonder twijfel de beste pluizenverwijderaar. Je krijgt namelijk ook een melding wanneer het reservoir vol is zodat het toestel altijd op volle capaciteit blijft werken.

Dankzij het ruime handvat heb je voldoende grip om comfortabel te werken. Een goed handvat voorkomt dat het toestel uit je hand glipt, met alle gevolgen van dien. De handleiding is eerder beperkt, maar dat komt vermoedelijk doordat het toestel zichzelf uitwijst. Een compact model neem je natuurlijk iets vlotter mee op reis, waardoor deze ontpluizer vooral een goede aanwinst is voor thuisgebruik.

Beste goedkope: AG Store Pluizentondeuse

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Opbergtas met twee reservemesjes en borsteltje
 • Kledingbeschermer voor delicate stoffen
 • Handig reisformaat
 • Drie standen

Nadelen:

 • Minder geschikt voor gestoffeerde meubels

De goedkope pluizenverwijderaar van AG Store werkt draadloos en komt met een handige opbergtas. Naast het klassieke opzetstuk krijg je nog een kledingbeschermer mee naar huis voor delicate stoffen zoals wol. De hoogte van dit opzetstuk pas je eenvoudig aan volgens het type stof dat je wilt behandelen. Er zijn drie verschillende standen.

Het toestel opladen kan via de usb-kabel. Extra handig is dat je de pluizentondeuse ook gebruikt tijdens het opladen. Je hoeft dus niet te wachten tot de accu vol is. Als je het toestel liever op batterijen gebruikt is dat ook perfect mogelijk. Er is ruimte voorzien voor twee AA-batterijen en je krijgt er ook twee mee naar huis.

Het opvangbakje is doorzichtig zodat je ziet wanneer je het reservoir moet legen. Dankzij het handvat heb je voldoende grip en blijft je hand op een veilige afstand van de mesjes. Je koopt dit toestel voor een spotprijsje en je krijgt nog twee reservemesjes mee naar huis. Deze pluizenverwijderaar heeft weliswaar een iets minder krachtige werking waardoor we hem minder geschikt vinden voor grote meubelstukken. Om mee te nemen op reis is hij dan weer perfect.

Voordelen:

 • Kwalitatief afgewerkt
 • Compact en licht
 • Geen batterijen nodig
 • Handig reisformaat

Nadelen:

 • Minder grip op toestel
 • Duur
 • Geen indicatielampje voor batterij

De pluizenverwijderaar van Steamery heeft een compact formaat en scoort daarnaast ook het beste op het vlak van design. De draadloze ontpiller komt in een mooi doosje met daarin een oplaadkabel en een klein borsteltje. De doos is stevig en prima geschikt als opbergdoos. Ook de pluizenverwijderaar zelf is afgewerkt tot in de kleinste details. Hij heeft een mooie, ronde eivorm en voelt zacht aan. Door zijn compacte formaat neem je hem gemakkelijk mee in de reiskoffer.

Er is een kleine inkeping voorzien om je hand rond te leggen zodat je de ontpiller goed kunt vasthouden. Hij ligt weliswaar minder stevig in de hand dan de modellen met een volwaardig handvat. Ontpluizen doet dit toestel als de beste. Wanneer de Lint Shaver volledig opgeladen is, werkt hij ongeveer veertig minuten lang. Het duurt vijf uur om de batterij volledig op te laden met de usb-kabel. Je hebt dus geen losse batterijen nodig om aan de slag te gaan. Helaas is er geen indicatielampje dat aangeeft wanneer de batterij vol is.

Het is een krachtig toestel waardoor je het ook gebruikt om pluizen van de zetel te verwijderen. Dat komt goed van pas wanneer je kat de zetel heeft ingepalmd als favoriete krabplaats. Je verwijdert er zelfs losse rafels mee zodat je zetel weer mooi oogt. De pluizen verwijder je nadien door de bovenkant van het toestel los te draaien. Het reservoir leeg je met het meegeleverde borsteltje. De prijs ligt iets hoger, maar qua esthetische vormgeving steekt dit model er met kop en schouders bovenuit.

Voordelen:

 • Comfortabel handvat
 • Compact design
 • Ideaal voor kleinere oppervlakken

Nadelen:

 • Enkel geschikt voor kledingstukken
 • Geen reservemesjes meegeleverd

Wanneer je een model op batterijen verkiest, dan komt de Philips GC026/30 als beste pluizenverwijderaar uit de test. Hij is daarnaast ook compact waardoor je hem gemakkelijk in de handbagage meeneemt op reis. Je krijgt standaard twee AA-batterijen mee naar huis. Je schakelt de ontpiller aan en uit door middel van de schuifknop aan de zijkant van het toestel. Het reservoir zit in het handvat en je klikt het eenvoudig los om de pillen te verwijderen. Door het handvat verlies je geen grip op de ontpluizer.

In tegenstelling tot andere pluizentondeuses is dit toestel enkel geschikt voor kledingstukken. Het oppervlak van het opzetstuk zou voor gestoffeerde meubels ook te klein zijn. Het voordeel daarvan is dat je het opzetstuk eenvoudig rond moeilijk bereikbare plaatsen beweegt. Door de mooie kleuren krijgt de ontpiller bovendien nog een leuke uitstraling. Tot slot hoef je niet diep in de buidel te tasten om deze ontpluizer in huis te halen. Je koopt hem voor een spotprijsje, maar reservemesjes krijg je helaas niet mee naar huis.

Voordelen:

 • Ideaal voor grotere oppervlakken
 • Efficiënt bij honden- en kattenhaar
 • Goedkoop
 • Inclusief mini ontpluizer

Nadelen:

 • Niet voor alle kledingstukken geschikt

Er bestaan verschillende manieren om eigenhandig pluisjes te verwijderen, maar met een goede manuele ontpiller ga je gegarandeerd duurzaam en efficiënt te werk. Hij is goedkoper in aanschafwaarde en je hebt geen batterijen of stopcontact nodig om aan de slag te gaan. Manuele pluizenrollers lenen zich uitstekend voor grotere oppervlakken, zoals gestoffeerde zetels en wintermantels.

Naast de klassieke pluizenroller met plaklint, heb je ook duurzame oplossingen zoals de Super Ontpluizer 3.0 van ATV Perfectum. Met dit handige instrument maak je grote oppervlakken op een korte tijd pluisvrij en je gebruikt het levenslang. Deze ontpluizer werkt effectief tegen pluizen, maar ook katten- en hondenhaar haal je met één trek van de zetel.

Voor delicate kledingstukken zal deze ontpiller minder goed geschikt zijn. Pluisjes verwijderen gebeurt met dit toestel door druk te zetten op de stof. Een wollen trui trek je al snel kapot op deze manier. Voor harige stoffen gebruik je de ontpiller in een hoek van tien graden en voor fijnharige stoffen in een hoek van negentig graden. Je krijgt er tot slot nog een mini ontpluizer bij voor gedetailleerde stukjes stof. Voor de prijs kun je alvast niet twijfelen, want hij is spotgoedkoop.

Voordelen:

 • Korte oplaadtijd
 • Lang batterijleven
 • Ook bruikbaar tijdens opladen
 • Opzetstuk met borstel voor gestoffeerde meubels
 • Twee reservemesjes

Nadelen:

 • Kleiner reservoir

Ook met de pluizenverwijderaar van LifeGoods doe je gegarandeerd een goede koop. De elektrische ontpluizer is beschikbaar in wit of zwart, afhankelijk van je eigen smaak. Hij ziet er een beetje uit als een strijkijzer en zo hanteer je hem ook. Op het handvat zit een drukknop om de ontpiller op te starten.

Opladen doet hij via usb en wanneer de batterij onverwachts plat blijkt te zijn gebruik je hem gewoon verder terwijl hij in de lader zit. Om het toestel volledig op te laden reken je best op twee uur. Dat is beduidend korter dan de oplaadtijd van veel andere ontpillers. Je gebruikt hem daarna ongeveer twee uur.

Hoewel het oppervlak van het opzetstuk relatief klein is, krijg je een bijkomend opzetstuk voor gestoffeerd meubilair. Door de borstel krijgt je zetel weer een gloednieuwe uitstraling, maar je hebt dus wat geduld nodig om hem volledig onder handen te nemen. Ook het reservoir is in verhouding wat aan de kleine kant. De draadloze ontpluizer neemt tot slot ook rafels weg, goed wanneer je kat aan de zetel krabt of blijft hangen in je favoriete trui. Je krijgt tot slot nog twee extra mesjes.

beste ontpiller
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een pluizenverwijderaar?

Type

Manuele pluizenverwijderaars werken zonder batterij en je gebruikt ze voornamelijk bij grotere oppervlakken en zwaardere stoffen zoals zetels en winterjassen. Ze zijn uitstekend om katten- of hondenhaar te verwijderen. Je kamt de stof voorzichtig van boven naar beneden, waarbij de pluisjes in de kam blijven steken. Dergelijke ontpillers zijn echter niet geschikt voor delicate of fijne stoffen.

Een pluizentondeuse werkt ofwel op AA-batterijen ofwel op een ingebouwde accu die je kunt opladen met een usb-kabel. Het voordeel daarvan is dat je niet zonder batterijen komt te zitten. Idealiter werkt het model ook tijdens het opladen zodat je niet hoeft te wachten tot de ontpiller volledig opgeladen is.

Het voordeel van batterijen is dat het toestel een langere levensduur heeft. De capaciteit van een ingebouwde batterij daalt na enkele jaren, waardoor je uiteindelijk een nieuw toestel moet aankopen. Een model dat op batterijen werkt, vergt in dat geval gewoon een nieuw setje batterijen.
Natuurlijk mag je ook de mesjes niet vergeten. Ook deze slijten na verloop van tijd en daarom kan het zijn dat je ondanks een goede batterij toch nog een nieuw exemplaar moet aankopen. Een extra paar mesjes is dus zeker welkom bij de aankoop.

Grootte

Een grote ontpiller of een kleine, ze hebben allebei hun voordelen. Een compact model neem je gemakkelijk mee op reis. Voeg daar nog een compacte kledingstomer aan toe en je haalt je kleding ongekreukt en proper uit je koffer. Kleine pluizendieven zijn ook ideaal voor kleinere oppervlakken en moeilijk bereikbare plaatsen. Denk maar aan de gleuven van je zetel of de stof rond de knopen van je hemd. Met een ontpiller mag je namelijk niet over knopen heen gaan.

Een model met een ruim opzetstuk is dan weer handig voor grotere oppervlakken zoals gestoffeerde zetels en zware winterjassen. Met deze toestellen behandel je grotere oppervlakken in één keer waardoor je sneller klaar bent. Vaak is het reservoir ook wat ruimer, waardoor je het tussendoor minder moet legen. Je kunt in dit geval ook een manuele ontpiller overwegen.

Batterijleven

Pluizenverwijderaars kunnen zowel AA-batterijen, als een oplaadbare batterij bevatten. AA-batterijen vervang je eenvoudig als ze plat zijn. Lege batterijen breng je steeds binnen in een inzamelpunt. Bij een oplaadbare accu ontvang je een usb-kabel om de batterij op te laden. Oplaadbare toestellen hebben een aanzienlijk langere levensduur. Toch daalt de capaciteit van de oplaadbare batterij na enkele jaren. Je zal het toestel dan meer moeten opladen en je zal er minder lang mee kunnen werken. Na verloop van tijd moet je dus een volledig nieuw toestel aankopen.

Om de batterij goed te onderhouden laat je ze beter niet langer dan nodig in de lader zitten. De beste pluizenverwijderaars hebben een indicatielampje waaraan je een opgeladen batterij kunt herkennen. Verder hoef je de batterij ook niet honderd procent op te laden en is het beter om de batterij af en toe in de lader te steken, ook al is ze nog niet volledig leeg.

Elektrische pluizenverwijderaar
Afbeelding: Canva.com

Wat is een pluizenverwijderaar?

Door wrijving, huisdieren of een wekelijkse wasbeurt ontstaan er na verloop van tijd pluisjes op kleding. Een pluizenverwijderaar, ook wel een pluizentondeuse of een pluizendief genoemd, verwijdert deze pillen van je kleding waardoor je favoriete trui er weer als nieuw uitziet. Het opzetstuk bestaat uit een oppervlak met gaatjes en daaronder zitten een aantal mesjes gemonteerd.

Wanneer je over een kledingstuk beweegt met de ontpiller blijven de pluisjes achter in de gaatjes, waarna ze afgesneden worden door de mesjes. Ze komen daarna terecht in een reservoir dat je nadien leegt in de vuilnisbak.

Een elektrische pluizenverwijderaar komt voornamelijk van pas bij pluisjes gevormd door wrijving van handtassen of boekentassen, maar ook de wasmachine kan een mogelijke oorzaak zijn. De weefselbolletjes zijn in dit geval afkomstig van de stof zelf. Manuele pluizenverwijderaars zijn dan weer uitstekend bij katten- of hondenhaar. Deze nemen met gemak grote hoeveelheden dierenhaar weg. Daarvoor zal de elektrische pluizenverwijderaar dan weer minder geschikt zijn.

Hoe kan je het pluizen van je kleding voorkomen?

Wanneer je een nieuwe outfit aankoopt, houd je die liefst zo lang mogelijk mooi. Daarom geven we je graag enkele tips mee om te voorkomen dat je kleding gaat pluizen. Zo zorgen schoudertassen en boekentassen gegarandeerd voor pluisvorming op je favoriete kledingstuk. Alles wat wrijving veroorzaakt zorgt na verloop van tijd voor pluisjes.

Voorkom dus ook dat je een vlek moet wegwrijven. Dep de vlek liever schoon met een geschikt schoonmaakproduct. Pluisvorming voorkomen in de wasmachine doe je door je kleding binnenstebuiten te wassen. Delicate kledingstukken was je beter met de hand en stoffen die gemakkelijk pluizen droog je beter aan een droogrekje in plaats van in de droogkast.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, grootte, batterij en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.