Beste Powerbank

Volgens ons onderzoek is de Xiaomi Mi Powerbank de beste powerbank voor de meeste mensen. Deze powerbank heeft namelijk een capaciteit van 20.000 mAh wat voldoende is om de meeste smartphones 5 keer op te laden. Verder heeft het een hoog vermogen waardoor het ook geschikt is om een laptop zoals de nieuwe Mac Book op te laden via USB-C. Dankzij de 2 USB uitgangen kun je twee toestellen tegelijkertijd opladen.  Voor minder dan 40 euro is het dus moeilijk om deze powerbank niet aan te raden.

Maar voor je de (volgens ons) beste powerbank gaat kopen kun je best even nadenken waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je een compacte powerbank om je smartphone in geval van nood op te laden of heb je een krachtige externe batterij nodig om verschillende toestellen op te laden? De Anker PowerCore is een goedkope powerbank die klein genoeg is om in je zak te steken. Juist voldoende om je smartphone een of twee keer op te laden. Ben je daarentegen op zoek naar een powerbank voor meerdere toestellen kun je best naar de PowerOak K2 kijken. Met een groot formaat en een gewicht van 1,3 kg neem je het niet zomaar overal mee naartoe. Onderaan dit artikel kun je het volledig onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een externe batterij.

Onze top 5 – Beste Powerbank

Volgens ons onderzoek is de beste powerbank die je momenteel kunt kopen de Xiaomi Mi Powerbank. Het heeft een capaciteit van 20.000 mAh wat meer als genoeg is om je smartphone 6 keer op te laden. Ondanks zijn grote capaciteit heeft hij maar een dikte van 2,3 cm en dus makkelijk op te bergen in een handtas of rugzak. Het heeft 2 USB poorten om 2 toestellen tegelijkertijd op te laden. De meeste fabrikanten voorzien 1 trage USB poort en 1 snelle USB poort. Maar Xiaomi heeft twee snelle USB poorten voorzien (2.1A) waardoor je twee toestellen tegelijkertijd snel kunt opladen. Verder zijn er 4 LED lichtjes zodat je in een oogopslag kunt zien hoeveel batterij er nog over is.

“Deze Xiaomi powerbank is compact heeft een capaciteit van 20.000 mAH en kan zowel smartphones als laptops opladen”

Dankzij de snelle laadtijd is deze Xiaomi powerbank ook geschikt om laptops op te laden. Enige voorwaarde is dat de laptop beschikt over een USB-C poort waarmee je het kunt opladen. Als je een oude laptop hebt zal dit niet het geval zijn. We zien wel dat laptops in 2019 meer en meer voorzien worden van een USB-C poort. Onder andere Chromebooks en de nieuwe Macbook Pro kun je opladen met een powerbank zoals de deze. Omdat het een veelzijdige powerbank is met een hoge capaciteit aan een scherpe prijs kunnen we het aan zowat iedereen aanraden. Zoek je echter naar een zeer lichte of zeer zware powerbank dan kun je beter verder lezen.

“Beste powerbank 2019”

Ook al is de Xiaomi powerbank niet groot voor zijn capaciteit kunnen we het zeker niet compact noemen. Mensen die iets compact zoeken en enkel een smartphone willen opladen zijn beter af met de iWalk Chic. Dit is een smalle powerbank waardoor je deze gemakkelijk wegsteekt in een handtas of rugzak. Met een dikte van 1,3 cm is kun deze powerbank in je broekzak kwijt. De grootte van deze powerbank is namelijk vergelijkbaar met die van een smartphone.

“Met een dikte van 1,3 cm is kun deze powerbank in je broekzak kwijt”

Ondanks zijn klein formaat beschikt het over een capaciteit van 10.000 mAH. Hiermee kun je de meeste smartphones 3 keer opladen. Het beschikt ook over 2 USB poorten waardoor je 2 toestellen tegelijk kunt opladen. In tegenstelling tot de Xiaomi powerbank is er wel maar 1 snelle USB poort, de andere USB poort laadt veel trager op. Aan de zijkant zijn er 4 LED lampjes om aan te duiden over hoeveel batterij je nog beschikt. De powerbank zelf kun je opladen via de meegeleverde micro-USB kabel.

“Compacte powerbank”

Deze Xtorm powerbank heeft een capaciteit van 16.000 mAh maar is ook verkrijgbaar in een versie met 8.000 mAh. Met een capaciteit van 16.000 mAh kun je je smartphone maar liefst 5 keer opladen. Maar het speciale aan deze powerbank is dat het je smartphone draadloos kan opladen. Hierdoor moet je dus geen aparte kabels voor verschillende toestellen meenemen. De Xtorm powerbank is namelijk uitgerust met Qi draadloze technologie. Om meer over Qi draadloze technologie te lezen raden we volgende pagina aan. Voor je dit toestel koopt raden we aan om volgende lijst  te consulteren. Als je smartphone op deze lijst staat dan is het compatibel met deze Xtorm powerbank.

“Deze powerbank is ideaal voor mensen die hun smartphone graag draadloos opladen en de kabels thuislaten”

Het bovenste gedeelte van deze powerbank is vervaardigd uit een anti-slip materiaal. Zo kan je smartphone niet zomaar van je powerbank glijden. Verder kun je niet enkel toestellen draadloos opladen maar ook via de 2 USB-A poorten of de USB-C poort. Enigste nadeel van deze powerbank is dat het redelijk groot en zwaar is. Verder is het ook een stuk duurder in vergelijking met een gewone powerbank. Deze powerbank is ideaal voor mensen die hun smartphone graag draadloos opladen en de kabels thuislaten.

“Draadloze powerbank”

De Anker PowerCore is een goedkope powerbank met een capaciteit van 5.000 mAh. Hiermee kan je je smartphone 1 tot maximaal 2 keer opladen. Je kan ook maar 1 toestel tegelijkertijd opladen. In tegenstelling laadt deze powerbank ook in minder dan 2 uur op waardoor je snel weer verder kunt. Andere modellen moet je meestal een hele nacht aan de stekker laten voor ze volledig opgeladen zijn. 

“De PowerCore is een goedkope en kleine powerbank die tegen een stootje kan”

Maar het grote voordeel van deze Anker powerbank is dat het enorm compact en licht is. Door zijn zeer klein formaat kun je hem gemakkelijk in je rugzak, handtas of zelfs broekzak meenemen. Persoonlijk laat ik die van mij soms weken in mijn tas zitten zonder dat ik het gebruik. Ik zat onlangs vast op de trein en was opgelucht om deze kleine powerbank onderaan mijn tas te vinden. Ik gebruik het vooral als back-up batterij voor noodgevallen wanneer ik mijn smartphone ben vergeten op te laden. De PowerCore is een goedkope en kleine powerbank die tegen een stootje kan.

“Goedkope powerbank”

Deze PowerOak K2 is een van de grootste powerbanks die je momenteel kunt kopen. Het heeft een een capaciteit van maar liefst 50.000 mAh. Hiermee kun je een doorsnee smartphone maar liefst twintig keer opladen. Het is geschikt om zowel smartphones als laptops meerdere keren op een dag op te laden. Het is ook uitgerust met vier USB poorten en twee poorten waarvan een met 20 volt. Deze uitgang is ideaal om laptops snel op te laden. 

“Hou er rekening mee dat deze powerbank maar liefst 1,3 kg weegt”

Samen met de powerbank krijg je 10 verschillende aansluitingen om de meest courante laptops mee op te laden. Op volgende pagina kun je zien of jouw laptop al dan niet compatibel is. Ondanks de vele uitgangen vinden we het spijtig dat er nergens een USB-C uitgang te vinden is. Je kan deze powerbank ook enkel opladen met de meegeleverde oplader en niet via micro-USB. Het opladen van de powerbank zelf zou ongeveer 8 uur duren. Gelet op de capaciteit valt dit nog mee. We betreuren wel dat opladen enkel kan met de meegeleverde oplader. Als deze kopat gaat is het moeilijk om een vervanglader te vinden. Hou er rekening mee dat deze powerbank maar liefst 1,3 kg weegt. Dit is vrij zwaar en door zijn grote afmetingen neem je hem dus niet zomaar mee in je laptoptas.

“Grote powerbank”

Powerbanks vergelijken

Om je verder op weg te helpen bij het kopen van een powerbank moet je eerst nadenken of je op zoek bent naar een compacte powerbank om je smartphone op te laden of naar een zwaarder model dat ook laptops kan opladen. Een compacte powerbank kun je kopen vanaf 25 euro, is licht genoeg om overal mee naartoe te nemen en heeft genoeg capaciteit om een smartphone een paar keer op te laden. Een zwaardere powerbank is minder draagbaar maar heeft genoeg vermogen om een laptop op te laden.

Een compacte powerbank zal afhaken wanneer je een laptop probeert op te laden en in het beste geval zullen ze de laptop wel opladen maar aan een zeer laag tempo. Een zwaardere powerbank is dubbel zo duur maar daar staat wel tegenover dat ze een hoger vermogen hebben en meer dan het dubbele van de capaciteit. Denk dus eerst na waar je je powerbank voor zult gebruiken alvorens over te gaan tot een aankoop. In de onderstaande tabel kun je de 10 best verkochte powerbanks in België in een oogopslag met elkaar vergelijken.

Model Prijs (euro) Capaciteit (mAh) Maximale output(A) Aantal USB poorten Geschikt voor laptops Draadloos opladen Gewicht (gram) Hoogte (cm) Breedte (cm) Diepte (cm)
Xiaomi Mi 39.90 20000 3.6 2 J N 367 14.9 6.9 2.3
iWalk Chic 29.99 10000 2.1 2 N N 240 15 7 1.3
Xtorm Wireless QI 79.99 16000 2 2 N J 415 13.9 6.9 2.9
Anker PowerCore 21.99 5000 2 1 N N 136 10 3 3
PowerOak K2 179.00 50000 5 4 J N 1260 20.7 13.6 3.3
Trust Urban Primo 38.99 20000 2.4 2 N N 440 16 7.9 2.3
PowerCore Quick 59.99 20000 2.4 2 N N 356 16.6 5.8 2.2
Trust Primo Thin 29.95 10000 2.4 2 N N 259 14.9 7 1.5
BlueBuilt Powerbank 34.99 10000 3 2 N N 277 13.8 6.3 2.2
Xtorm Impact 59.99 20000 3 2 N N 380 16 7 2

Het onderzoek

Wie moet een powerbank kopen?

Een powerbank kunnen we aan bijna iedereen aanraden. We gebruiken onze GSM niet meer enkel om te bellen of om berichten te sturen. De meeste smartphones vervullen ook de rol van GPS, fotocamera en je kan er zelfs draadloos mee betalen. Maar dit heeft natuurlijk de keerzijde dat het vaak moeilijk is om de dag door te komen zonder je smartphone op te laden. En wanneer je onderweg bent heb je niet altijd toegang tot een stopcontact. En het is juist daarom dat we een powerbank zo handig vinden. 

De meeste modellen zijn namelijk klein genoeg om het gemakkelijk weg te steken in je handtas of rugzak. Onlangs zat ik nog 2 uur vast op de trein en ik was opgelucht om mijn compacte powerbank terug te vinden. Het stak al een week in mijn rugzak maar had toch nog genoeg batterij om mijn smartphone op te laden. Zo kon ik mijn vriendin nog bellen die mij dan is komen afhalen aan het station.

Als je enkel een smartphone wilt opladen dan is een externe batterij met een capaciteit van 10.000 mAh meer als voldoende om je smartphone 2 tot 3 keer op te laden. Omdat er elektriciteit verloren gaat bij het aanpassen van het voltage van je powerbank aan het voltage van je smartphone zul je nooit over de geadverteerde capaciteit beschikken. Als vuistregel kun je er van uit gaan dat ongeveer 10% van de geadverteerde capaciteit verloren gaat. Stel dat je smartphone een batterij heeft van 3.000 mAh. Dan kun je deze drie keer opladen met een powerbank van 10.000 mAh.

Als je geen zin hebt om verder te lezen en kun je ook volgende Engelstalige filmpje op Youtube bekijken van Techquickie. Zij leggen ook uit waar je op moet letten bij het kopen van een powerbank.

Powerbank kopen waar op letten

De capaciteit van een externe batterij wordt zoals de batterijen van smartphones vaak uitgedrukt in mAh. Een compacte powerbank heeft een capaciteit tussen de 4.000 mAh en 6.000 mAh en kan je meenemen in je broekzak. Een gewone externe batterij is iets groter en heeft een capaciteit van 10.000 mAh tot 15.000 mAh maar blijft wel klein genoeg om dagelijks mee te nemen in een rugzak of handtas.

Een grote externe batterij heeft een capaciteit van 20.000 mAh of meer en is vooral bedoeld voor het opladen van toestellen die aan een hoger vermogen opgeladen moeten worden zoals een laptop. Het nadeel van zo’n grote externe batterij is dat ze groot en zwaar zijn. Als algemene regel kun je er van uitgaan dat hoe groter de capaciteit is hoe groter de powerbank zal zijn. Het voordeel van een nieuwe externe batterij is dat ze door vooruitgang dezelfde capaciteit in een kleiner formaat kunnen aanbieden in vergelijking met hun voorgangers.

Hoe groter de capaciteit van de powerbank hoe zwaarder hij zal zijn. Een compacte powerbank met een capaciteit van minder dan 6.000 mAh weegt iets meer dan 100 gram en is dus makkelijk mee te nemen in je broekzak. Een gewone powerbank van rond de 10.000 mAh weegt iets meer dan 200 gram en kun je in je rugzak of handtas steken zonder dat je het gevoel hebt dat het echt zwaarder wordt.

Een grote powerbank met een capaciteit van 20.000 mAh kan snel meer dan 600 gram wegen. Hou zeker rekening met het gewicht van de powerbank wanneer je overgaat tot een aankoop. Er zitten kleine verschillen tussen het gewicht van verschillende merken die dezelfde capaciteit hebben. Die verschillen zijn wel te klein om een merkbaar verschil te maken.

De kleine en compacte powerbanks zijn meestal voorzien van één uitgang om één toestel op te laden. Grotere powerbanks hebben 2 of meerdere uitgangen om meerdere toestellen op te laden. Let wel op dat hoe meer toestellen je tegelijkertijd wilt opladen hoe trager dit zal gaan omdat de meeste powerbanks een beperkt vermogen hebben.

De meeste powerbanks zullen een uitgang hebben met een hoog vermogen (vaak aangeduid met QuickCharge) en een andere uitgang met een lager vermogen. Denk dus goed na of je de powerbank vooral voor 1 of voor meerdere toestellen wilt gebruiken en wat het allemaal moet kunnen opladen. Als je meerdere smartphones en/of een laptop wilt opladen zul je sowieso naar zwaardere modellen van 20.000 mAh of meer moeten kijken.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.