Scroll Top

De 5 beste powerline adapters van 2023

Onze favoriete keuze is de TP-Link TL-WPA8635P WiFi

De beste powerline adapters laten je toe om goedkoop je thuisnetwerk via het stopcontact uit te breiden. In heel wat woningen kan het signaal van je router of wifi versterker niet door de dikke muren heen waardoor je een slecht signaal hebt. De meeste powerline adapters beschikken zowel over een ethernetpoort als over wifi. Zo kun je eenvoudig je bedraad en draadloos netwerk uitbreiden via een stopcontact.

Het voordeel van je internet via het stopcontact uit te breiden is dat je ingrijpende werken aan je woning kunt vermijden. Je hoeft geen gaten te boren en lange ethernetkabels dor je muren trekken.

Een belangrijke vereiste is wel dat je woning over een relatief moderne elektriciteitsinstallatie beschikt. Is dit niet het geval kun je beter je netwerk uitbreiden via een wifi versterker, mesh router of access point. Beschik je wel over een moderne elektriciteitsinstallatie lees dan hieronder verder om de beste powerline adapter voor bij jou thuis te vinden.

Onze selectie powerline adapters

Beste prijs-kwaliteit: TP-Link TL-WPA8635P WiFi

Voordelen:

 • Dual band wifi tot 867 Mbps
 • Drie ethernetpoorten
 • Geïntegreerd stopcontact
 • 3 jaar garantie

Nadelen:

 • Neemt veel ruimte in

De beste powerline adapter volgens ons onderzoek is de TL-WPA8635P van TP-Link. Deze powerline adapter is voorzien van de laatste HomePlug AV2 standaard. Zo is het compatibel  met producten van andere merken die dezelfde standaard gebruiken. Dit is handig als je in de toekomst je draadloos netwerk verder wil uitbreiden. Aan de onderkant zijn er drie ethernetpoorten voorzien. Zo is zowel de PC’s als console tegelijkertijd via een kabel verbonden met het snelle internet.

Los van de kabel kun je ook verbinding maken via de dual-band 801.11ac wifi. De maximale snelheid op de 5Ghz band is 867 Mbps en de maximale snelheid op de 2,4 Ghz is 300 Mbps. Dit is meer als voldoende voor gewoon gebruik. Hou er wel rekening mee dat de effectieve snelheid die je zult behalen sterk afhangt van de kwaliteit van je elektriciteitsinstallatie.

De installatie van de powerline zelf is zeer eenvoudig, en TP-Link voorziet een handige gebruiksaanwijzing. Voor mensen die graag in de geanvanceerde instellingen prutsen is er een handige applicatie die je op een Windows computer kunt downloaden. Hier kun je onder andere het verbruik monitoren of toegang tot bepaalde sites beperken.

Voordelen:

 • Geschikt voor grote ruimtes
 • Dual band wifi tot 867 Mbps
 • Geïntegreerd stopcontact
 • 3 jaar garantie

Nadelen:

 • Hoge prijs
 • Maar twee ethernetpoorten

Deze Devolo Magic 2 WiFi is powerline adapter 3 pack om een groot netwerk te vormen. Ideaal voor grote woningen of een woning met meerdere verdiepingen. Een adapter sluit je aan op je router, de andere 3 adapters kun je gebruiken om je netwerk op uit te breiden. Onderaan de adapter vinden we nog twee ethernetpoorten om een computer of laptop ook bekabeld aan te sluiten. Los van de kabel kun je ook draadloos verbinding maken met snelheden tot 867 Mbps op de 5 GHz band.

Deze powerline adapter is uitgerust met een geïntegreerd stopcontact. Gezien de breedte van de Devolo Magic 2 is dit wel handig want hij kan mogelijks twee stopcontacten blokkeren. Let er op om bij de installatie de adapters in de juiste volgorde aan het netwerk toe te voegen. Doe je dit niet dan kan het netwerk verward geraken en dan moet je opnieuw beginnen.

Beste mesh: TP-Link Deco P9

Voordelen:

 • Naadloze wifi verbinding
 • Mooi design
 • Handige app
 • Dual band wifi tot 867 Mbps
 • 3 jaar garantie

Nadelen:

 • Geen geïntegreerd stopcontact
 • Maar twee ethernetpoorten

De TP-Link Deco P9 bestaat uit 3 cilindervormige design units die een mesh netwerk vormen. Het grootste voordeel van een mesh netwerk is dat je smartphone of laptop automatisch verbinding maakt met de dichtsbijzijnde unit. Hierdoor krijgt je smartphone steeds een stabiele en snelle verbinding wanneer je van de ene kamer naar de andere gaat. In tegenstelling tot een traditioneel mesh netwerk is de Deco P9 voorzien van powerline functionaliteit. Hierdoor kun je een unit in tegenstelling tot een wifi versterker ook op een plaats installeren waar er geen goed draadloos signaal is.

Voor de installatie download je de app van TP-Link en sluit je een van de units aan op je router. Via de app kun je een gastnetwerk opzetten, prioriteit geven aan bepaalde toestellen (PC of console) of toegang tot bepaalde websites beperken. De app zelf is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk om te gebruiken. Op het einde van de maand kun je er ook voor kiezen om een samenvatting te krijgen van het wifi verbruik.

Beste goedkope: Netgear PLW1000 Wifi

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Eenvoudige installatie
 • Hoge ethersnelheid (1.000 Mbps)
 • Hoge draadloze snelheid (1.000 Mbps)

Nadelen:

 • Geen geïntegreerd stopcontact
 • 2 jaar garantie

De Netgear PLW1000 WiFi is een goedkope powerline adapter. In de doos vind je maar twee adapters, één om aan te sluiten aan je router en een tweede om in een ruimte naar keuze te plaatsen. De tweede adapter is voorzien van een access point en één ethernetpoort.

Ondanks zijn lage prijs heeft hij een dual band netwerk met snelheden tot 1.000 Mbps op de 5 GHz band.  Hij beschikt niet over een geïntegreerd stopcontact en met een breedte van bijna 9 centimeter is de kans groot dat hij het naburig stopcontact ook zal blokkeren. Daarnaast biedt Netgear ook maar twee jaar garantie aan wat het wettelijk minimum is. Terwijl de meeste andere producenten drie jaar aanbieden.

Beste zonder wifi: TP-Link TL-PA7017

Voordelen:

 • Zeer goedkoop
 • Eenvoudige installatie
 • Ethersnelheid tot 1.000 Mbps
 • 3 jaar garantie

Nadelen:

 • Geen geïntegreerd stopcontact
 • Niet geschikt voor meerdere ruimtes
 • Geen draadloos internet

De TP-Link TL-PA7017 is een goedkope powerline adapter zonder wifi. Niet iedereen is op zoek om zijn draadloos netwerk uit te breiden. Heb je een bureau of een gameroom in de kelder of op zolder en wil je een computer of game console aansluiten via een kabel dan is deze powerline adapter de goedkoopste oplossing.

Het beschikt onderaan over maar een ethernetpoort met een maximale snelheid van 500 Mbps. Dit is meer als voldoende om over snel internet te beschikken voor een toestel. Je kan altijd bijkomende adapters kopen om je netwerk uit te breiden naar andere kamers. 

powerline adapter in het stopcontact van een woonkamer

Waar op letten bij het kopen van een powerline adapter?

Wifi Standaard

Wij raden aan om enkel een powerline adapter te kopen die voorzien is van op zijn minst de 802.11ac standaard. Oudere powerline adapters met de 802.11n standaard zijn goedkoper maar hun draadloze internetsnelheid is beperkt. Ze kunnen maximaal 300 Mbps of 37,5 MB per seconde aan over het draadloos netwerk.

Veel te weinig dus voor een gezin waar meerdere mensen tegelijkertijd op het netwerk zitten. Er bestaan nog geen powerline adapters die voorzien zijn van de nieuwste 802.11ax (of Wi-Fi 6) standaard. Hieronder overlopen we kort de verschillende wifi standaarden die bestaan:

 • 802.11b (Wireless B of Wi-Fi 1): Maximale snelheid van 11Mbps op een 2,4 GHz band (sinds 1999)
 • 802.11a (Wireless A of Wi-Fi 2): Maximale snelheid van 54 Mbps op een 3,7 en 5 GHz band (sinds 1999)
 • 802.11g (Wireless G of Wi-Fi 3): Maximale snelheid van 54 Mbps op een 2,4 GHz band (sinds 2003)
 • 802.11n (Wireless N of Wi-Fi 4): Maximale snelheid van 450 Mbps op een 2,4 GHz band (sinds 2009)
 • 802.11ac (Wireless AC of Wi-Fi 5): Maximale snelheid van 1 Gbps op een 5 GHz band (sinds 2014)
 • 802.11ax (Wireless AX of Wi-Fi 6): Maximale snelheid van 4,8 Gbps op een 2,4 Ghz of 5 Ghz band (sinds 2018)

Ethernetsnelheid

De ethernetsnelheid is belangrijk wanneer je van plan bent om een desktop of console via een ethernetkabel wilt aansluiten. We raden aan om voor een model te gaan dat voorzien is voor Gigabit Ethernet (1.000 Mbps). Dit is momenteel ook de maximale internetsnelheid dat Telenet en Proximus momenteel aanbieden.

Een aantal modellen zoals de Devolo Magic 2 WiFi en de TP-Link TL-WPA9610 WiFi kunnen snelheden van respectievelijk 2.400 en 2.000 Mbps aan. Deze modellen zijn futureproof voor wanneer Belgische ISP’s de maximale internetsnelheid verder uitbreiden. Dit is evenwel niet voor de nabije toekomst en dus zijn modellen met een snelheid van 2.000 Mbps voor de meeste mensen niet nuttig.

Snelheid 5 Ghz Band

De 5 GHz band werkt op een hogere frequentie en heeft een hogere snelheid in vergelijking met de 2,4 GHz band. Het nadeel van de 5GHz is dat het een korter bereik heeft. Om van de hoogste snelheid te genieten kun je dus best verbinding maken met de 5 GHz band.

Wanneer je boven in de slaapkamer zit of op zolder kan het zijn dat er onvoldoende bereik is. In dat geval kan je overschakelen naar de 2,4 GHz band die een grotere afstand kan afdekken. De meeste modellen kunnen een snelheid van 867 Mbps aan op de 5 GHz band. Enkel de Netgear PLW1000 WiFi heeft een draadloze internetsnelheid van 1.000 Mbps.

Snelheid 2,4 Ghz Band

De snelheid van 2,4 GHz is minder belangrijk dan de snelheid van de 5 GHz band. Dit is omdat je de 5 GHz band voornamelijk gebruikt om je smartphone, tablet of laptop op aan te sluiten. De 2,4 GHz gebruik je voornamelijk om smart home apparaten of draadloze printers op aan te sluiten.

Deze staan vaak te ver verwijderd van je router of wifi booster om verbinding te maken met de 5 GHz. Alle modellen hebben een maximale snelheid van 300 Mbps op de 2,4 GHz band.

Aantal ethernetpoorten

De meeste powerline adapters zijn voorzien van maar twee ethernetpoorten. Voor de meeste mensen is dit voldoende om bijvoorbeeld een desktop en een console of TV te kunnen aansluiten. Er zijn maar een paar modellen die voorzien zijn van meer dan twee ethernetpoorten. De TP-Link TL-WPA8635P WiFi en de Devolo Magic 2 LAN Triple zijn beide voorzien van drie ethernetpoorten.

Ben je op zoek naar een oplossing om het aantal ethernetpoorten van je router uit te breiden, overweeg dan een netwerk switch. Hiermee kun je goedkoop en eenvoudig meerdere toestellen zoals computers en gaming consoles bedraad op aansluiten.

Garantie

Hoe langer de duurtijd van de garantie hoe beter voor u, de consument. Een lange garantieperiode beschermt gedurende een langere periode van eventuele fabricagefouten. Maar het is ook een manier van de fabrikant om aan te geven dat het om een kwalitatief product gaat.

Weet dat in België je altijd recht hebt op 2 jaar garantie op elektronica. Devolo en TP-Link bieden op al hun adapters drie jaar garantie aan. Netgear, D-Link en AVM FRITZ! beperken zich tot het wettelijk minimum.

powerline adapter aangesloten op een router

Wat is een powerline adapter?

Een powerline adapter is een toestel dat uit minstens twee delen bestaat. De eerste adapter wordt aangesloten op een stopcontact en via een ethernetkabel aan je router. De tweede adapter plaats je in een kamer naar keuze. Het netwerksignaal wordt door de eerste adapter naar de twee verstuurd via je elektriciteitsinstallatie.

Je kan ook meerdere adapters kopen om je netwerk uit te breiden naar meerdere kamers. Je kan je desktop, console of TV zowel bedraad of draadloos laten verbinden met de adapter. Een goede powerline adapter beschikt namelijk over meerdere ethernetpoorten en een access point voor draadloos internet. Deze oplossing wordt voornamelijk gebruikt door mensen die geen ethernetkabels naar andere ruimtes willen trekken. Dit kan namelijk vrij ingrijpend en kostelijk zijn.

Hoe werkt een powerline adapter?

Het voordeel van een powerline adapter is dat het vrij goedkoop is en gebruik maakt van je bestaand elektriciteitsinstallatie. Let wel op wanneer je een woning hebt met verouderde elektriciteit. De kwaliteit van het signaal hangt namelijk sterk af van de kwaliteit van de kabels.

Bovendien kun je best twee stopcontacten gebruiken die zich binnen dezelfde stroomkring bevinden. De meeste modellen zijn ondertussen voorzien van automatische fasekoppeling. Dit wil zeggen dat je geen snelheid verliest wanneer de twee adapter zich op een verschillende stroomkring bevinden. Daarnaast wordt het ook afgeraden om het op een stekkerdoos aan te sluiten omdat er dan signaalsterkte verloren gaat. Heb je een verouderde woning kan je beter gebruik maken van een wifi versterker om je draadloos uit te breiden. Wil je toegang tot draadloos internet in een vakantiewoning dan is een mifi router een goed alternatief voor een kostelijk maandelijks internetabonnement.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, frequentie, ethernetsnelheid, poorten en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Netwerk’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.