De 5 beste projectieschermen van 2021

Heb je een projector of beamer maar geen kraakwitte muur dan is een groot projectiescherm een logische aankoop

In dit artikel gaan we op zoek naar het beste projectiescherm voor thuis. Om de beeldkwaliteit van je beamer te verhogen kun je best een projectiescherm gebruiken. Projectieschermen bestaan in verschillende vormen en maten. Een elektrisch projectiescherm kun je aan het plafond monteren en bedienen met een afstandsbediening. Wil je daarentegen ook buiten naar films kunnen kijken? Kies dan voor een projectiescherm op statief of een floor up model. Het beste projectiescherm voor de meeste mensen is volgens ons onderzoek een handmatig model zoals de Elite Screens M100XWH. Deze heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en is beschikbaar in 8 verschillende maten.

Bekijk alvast onze suggestieve top 5 beste projectieschermen en lees ook verder om te weten waar je op moet letten bij het aankopen.

Elite Screens M100XWH 

Handmatig projectiescherm plafond

Het beste projectiescherm volgens ons onderzoek is de Elite Screens M100XWH. Hij kan zowel aan het plafond als op de muur gemonteerd worden. Het uitrollen van het scherm gebeurd manueel maar er is wel een auto-locking systeem waardoor je het eenvoudig op verschillende hoogtes kunt instellen. De gain van het scherm is vrij neutraal met 1,1 waardoor je zeer brede kijkhoeken hebt. Het scherm zelf is gemaakt van een duurzaam materiaal dat Elite Screens MaxWhite noemt. Aan de achterkant is het voorzien van een zwarte laag om verlies van licht tegen te gaan. De voorkant kan je afwassen met water en zeep indien het te stoffig wordt. Hij is verkrijgbaar in 8 verschillende afmetingen in een 16:9 of 16:10 verhouding. Om te bepalen welke verhouding je nodig hebt kijk je best naar de native verhouding van je beamer. Prijs-kwaliteit gezien is de M100XWH het beste projectiescherm voor de meeste mensen.

Beschikbare varianten:

92″ 16:9 | 100″ 16:9 | 106″ 16:9 | 120″ 16:9 | 86″ 16:10 | 94″ 16:10 | 109″ 16:10 | 128″ 16:10

Elite Screens Electric 100XH 

Elektrisch projectiescherm plafond

De Elite Screens Electric 100XH is een elektrisch projectiescherm die je aan de hand van een afstandsbediening kan laten uitrollen. Hij is voorzien van een stille en duurzame motor met een lange levensduur. Juist zoals de M100XWH beschikt hij over een MaxWhite scherm voor een optimale beeldkwaliteit. De gain van 1,1 zorgt ervoor dat je een brede kijkhoek hebt voor een optimale home cinema ervaring. Een hogere gain zorgt voor een hoge helderheid maar voor een kleinere kijkhoek. Ook zijn de meeste moderne beamers helder genoeg en hebben ze geen projectiescherm nodig met een hogere gain. De Electric 100XH is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een elektrisch projectiescherm dat ze op hun plafond in de living kunnen monteren.

Beschikbare varianten:

100″ 16:9 | 110″ 16:9 | 125″ 16:9 | 90″ 16:10

Elite Screens T100UWH 

Beste projectiescherm op statief

De T100UWH is een projectiescherm op statief dat eenvoudig te verplaatsen is. Je kan hem gemakkelijk en snel opstellen maar ook terug afbreken. Ideaal als je op zoek bent naar een scherm dat niet op de muur of het plafond moet gemonteerd worden. Maar je kan het ook gebruiken om ‘s avonds in je tuin naar een film te kijken of om te gamen. Juist zoals de twee voorgaande modellen is het uitgerust met een MaxWhite scherm waardoor het qua beeldkwaliteit identiek is. Hij heeft een gain van 1,1 en dankzij een auto-lock systeem kun je het eenvoudig op verschillende hoogtes instellen. Aan de bovenkant is er ook een keystone-eliminator voorzien wat er voor zorgt dat je het scherm kunt kantelen. Keystone is een fenomeen wanneer je beamer vanuit een scherpe hoek op je projectiescherm wordt gericht. Hierdoor vervormt je beeld in de vorm van een trapezium, door  het projectiescherm te kantelen kun je dit effect wegwerken. Hij bestaat in een 16:9 en 4:3 verhouding, kijk je voornamelijk naar films en series kies dan voor de 16:9 verhouding.

Beschikbare varianten:

92″ 16:9 | 100″ 16:9 | 120″ 16:9 | 100″ 4:3 | 120″ 4:3

Elite Screens T100NWH projectiescherm

Projectiescherm floor up

De T100NWH is het beste beamer scherm voor buiten dankzij zijn draagbaarheid. Hij komt namelijk in een gesloten case met een handvat waardoor je het gemakkelijk kunt verplaatsen. Wanneer het movie night is plaats je de case in een kamer of gewoon buiten in de tuin. Het scherm kan je in een paar minuten opzetten omdat de case ook dienst doet als steun. Dankzij het auto-lock systeem bepaal je zelf de grootte van je scherm. Na movie night gaat het scherm terug in de case waarna je hem makkelijk kunt opbergen zodat hij nergens in de weg staat. Door de gesloten case gaat het scherm ook langer mee omdat het niet wordt blootgesteld aan stof en lucht.

Beschikbare varianten:

80″ 16:9 | 100″ 16:9

Elite Screens ER100WH1 projectiescherm

Beste projectiescherm Home Cinema

Heb je een aparte ruimte voorzien voor je Home Cinema dan kies je best voor een vast spanscherm. Vaste spanschermen hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding maar je moet wel over een muur beschikken waar ze permanent kunnen hangen. Het grote voordeel van een vast spanscherm is dat het enorm licht is waardoor je het zo goed als overal eenvoudig kunt installeren. Je kan de speakers van je Home Cinema set ook achter dit beamer scherm plaatsen. Omdat het scherm geperforeerd is heb je geen verlies van geluidskwaliteit en je kan op die manier ook proper je speakers uit het zicht plaatsen.

Beschikbare varianten:

92″ 16:9 | 100″ 16:9 | 110″ 16:9 | 135″ 16:9

home cinema projector scherm

Tot zover onze suggestieve top 5 beste projectieschermen.
Maak je set compleet met één van de beste draagbare beamers en een passende home cinema set.

Heb ik een projectiescherm nodig?

Een projectiescherm kunnen we aanraden aan iedereen die al een beamer heeft en momenteel op een witte muur projecteert. Maar ook aan mensen die van plan zijn om een beamer te kopen raden we aan om een te kopen. Op volgende artikel kun je een aantal vergelijken we een de beste beamers van dit moment. Als je een budget van bijvoorbeeld 1000 euro hebt dan is het beter om een beamer van 800 euro te kopen en een projectiescherm van 200 euro dan een beamer van 1000 euro te gebruiken tegen een witte muur. Het voordeel van een projectiescherm is dat het veel minder textuur heeft in vergelijking met een witte muur waardoor je een beter beeld krijgt. Ook worden kleuren meer waarheidsgetrouw weergegeven op een projectiescherm dan op een muur. Er bestaan projectieschermen die meer kosten dan een doorsnee beamer maar daar gaan we hier niet op focussen. Met een gewoon projectiescherm kun je namelijk de kwaliteit van jouw beeld al enorm verbeteren

Het voordeel van een projectiescherm is dat het lang meegaat en dat er nog weinig innovatie is. Met andere woorden de projectieschermen die ze in de komende jaren zullen produceren zullen niet per se beter zijn dan het scherm dat je nu koopt. Dit in tegenstelling tot de markt voor smartphones waar er elk jaar nieuwe modellen uitkomen met nieuwe features zoals betere camera’s, meer geheugen of een mooier design.

Projectiescherm kopen,
waar op letten

 

1. Gain

Gain in het Engels is een term om uit te drukken hoeveel licht het projectiescherm reflecteert. Een projectiescherm met een gain van minder dan 1 absorbeert het licht en gaat zwarte kleuren zeer donker weergeven, nadeel is dat dit ten koste gaat van de helderheid. Wanneer de gain meer dan 1 is wilt dat zeggen dat er reflecterende elementen zijn opgenomen waardoor er meer licht wordt teruggestuurd. Vroeger was dit belangrijk omdat beamers een lage lichtopbrengst hadden. Aangezien beamers een pak beter zijn dan vroeger raden we aan om een beamer scherm met een ‘gain’ van 1 of 1,1 te kopen.

2. Kijkhoek

De kijkhoek bepaald hoe ver je aan de zijkant van het scherm kunt zitten zonder dat het beeld flets begint te worden. Als de gain van je scherm 1 is dan is de kijkhoek theoretisch gezien 180 graden omdat het licht even sterk in alle richtingen wordt gereflecteerd. Als de gain hoger is dan 1 dan wordt de kijkhoek kleiner omdat het licht meer naar 1 plek wordt gereflecteerd. Hou er dus rekening mee dat als je een beamer scherm kiest met een hoge gain het beeld er fletser zal uitzien wanneer je het van de zijkant bekijkt.

3. Kleur

Kleur accuraatheid meet hoe goed het projectiescherm de kleuren reflecteert die de beamer er op projecteert. Een beamer scherm kan zo gemaakt worden dat het bepaalde kleuren juist beter reflecteert dan andere. Hierdoor verandert de compositie van de kleur die de beamer projecteert. Omdat beamers een pak beter zijn dan vroeger raden we aan om voor een model te gaan dat zo neutraal mogelijk is.

4. Afmetingen

De meeste beamers kunnen een beeld van ongeveer 100 inch produceren zonder dat het beeld begint te vervagen. Vooraleer je een projectiescherm kiest kun je best gaan bepalen welke beamer je gaat kopen en hoe groot het kan projectoren. Als de beamer die je kiest niet groter kan projecteren dan 100 inch zonder te vervagen heeft het geen zin om een beamer scherm van 135 inch te kopen.

5. Aspect ratio

Zorg dat de aspect ratio van je beamer scherm hetzelfde is als de aspect ratio van je beamer. Heb je nog geen beamer gekocht en ga je vooral naar films kijken koop dan een model met een aspect ratio van 16:9. Aangezien de meeste films en series in de 16:9 beeldverhouding worden weergegeven raden we aan om ook voor deze verhouding te gaan.

Tot zover ons artikel ‘beste projectieschermen 2021’ – Laatste update 30/11/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.