Beste Projectiescherm

Een projectiescherm of projectiedoek wordt sterk aangeraden aan mensen die naar films kijken met een beamer. Het verhoogt de beeldkwaliteit merkbaar en voordeel ten opzichte van vroeger is dat ze een stuk betaalbaarder zijn geworden. Het beste projectiescherm voor de meeste mensen is de Elite Screens M100XWH, het is 100 inch groot met een gain van 1,1 en is vrij betaalbaar. Voor mensen die op zoek zijn naar een elektrisch projectiescherm raden we de duurdere Elite Screens Electric110XH aan. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten.

Beste Projectiescherm 2020

Het beste projectiescherm volgens ons onderzoek is de Elite Screens M100XWH. Dit projectiescherm heeft een grootte van 100 inch en een beeldverhouding van 16:9 wat ideaal is voor het bekijken van films en series. Hij kan zowel aan het plafond als op de muur gemonteerd worden. Het uitrollen van het scherm gebeurd manueel maar er is wel een auto-locking systeem waardoor je het eenvoudig op verschillende hoogtes kunt instellen. De gain van het scherm is vrij neutraal met 1,1 waardoor je zeer brede kijkhoeken hebt. Ideaal voor mensen die op zoek zijn om een homecinema op te zetten bij hun thuis.

“Beste projectiescherm 2020”

Het scherm zelf is gemaakt van een duurzaam materiaal dat Elite Screens MaxWhite noemt. Aan de achterkant is het namelijk voorzien van een zwarte laag om verlies van licht tegen te gaan. Ook kan je de voorkant met water en zeep afwassen indien het stoffig wordt. Verder is dit manueel projectiescherm beschikbaar in 6 verschillende maten (van 86 inch tot en met 128 inch) en twee verschillende beeldverhoudingen (16:9 of 16:10). Het nadeel van dit scherm is dat je het manueel moet bedienen maar qua prijs-kwaliteitverhouding hebben wij geen beter scherm kunnen vinden dan de M100XWH. Ben je op zoek naar een elektrisch projectiescherm, dan raden we de Electric 100XH aan.

De Elite Screens Electric100XH is een elektrisch projectiescherm met een grootte van 100′ inch. Aan de hand van een afstandsbediening kun je hem automatisch laten uitrollen. Hij is voorzien van een stille en duurzame motor met een lange levensduur. Juist zoals de M100XWH beschikt hij over een MaxWhite scherm voor een optimale beeldkwaliteit. De gain van 1,1 zorgt ervoor dat je een brede kijkhoek hebt voor een optimale home cinema ervaring. Een hogere gain zorgt voor een hoge helderheid maar voor een kleinere kijkhoek. Ook zijn de meeste moderne beamers helder genoeg en hebben ze geen projectiescherm nodig met een hogere gain.

“Projectiescherm elektrisch”

Weet dat dit model beschikbaar is in 6 verschillende maten van 84 inch tot en met 125 inch. Ook kun je kiezen tussen een beeldverhouding van 16:9 en 16:10. Veel verschil zit daar niet tussen maar wij raden een beeldverhouding van 16:9 aan. De meeste beamers hebben namelijk ook een native 16:9 beeldverhouding. Heeft je beamer een beeldverhouding van 16:10 dan koop je beter een projectiescherm met dezelfde beeldverhouding. De Electric 100 XH is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een elektrisch projectiescherm dat ze op hun plafond in de living kunnen monteren.

De T92UWH is een projectiescherm op statief dat eenvoudig te verplaatsen is. Je kan hem gemakkelijk en snel opstellen maar ook terug afbreken. Ideaal als je op zoek bent naar een scherm dat niet op de muur of het plafond moet gemonteerd worden. Maar je kan het ook gebruiken om ‘s avonds in je tuin naar een film te kijken of om te gamen. Juist zoals de twee voorgaande modellen is het uitgerust met een MaxWhite scherm waardoor het qua beeldkwaliteit identiek is. Hij heeft een beeldresolutie van 16:9 en een gain van 1,1. En dankzij een auto-lock systeem kun je het eenvoudig op verschillende hoogtes instellen.

“Projectiescherm op statief”

Aan de bovenkant is er ook een keystone-elimantor voorzien wat er voor zorgt dat je het scherm kunt kantelen. Keystone is een fenomeen wanneer je beamer vanuit een scherpe hoek op je projectiescherm wordt gericht. Hierdoor hebt je rechthoekig beeld maar eerder een trapezium. Door je scherm te kantelen kun je dit effect wegwerken. Gelukkig hebben de meeste moderne beamers ook een instelling om dit op te lossen. Weet dat dit model beschikbaar is in vijf verschillende maten van 92 inch tot en met 120 inch. Ook is het niet enkel beschikbaar in een beeldverhouding van 16:9 maar ook in een 4:3 verhouding. Kijk je veel naar films en series ga dan voor een beeldverhouding van 16:9, voor fotografen of voor professioneel gebruik kan 4:3 beter zijn.

Het beste projectiescherm volgens ons is de Elite Screens M92XWH. Dit projectiescherm heeft een ideale grootte voor een gewone beamer, een neutrale gain van 1,1 en een beeldverhouding van 16:9. Maar is het voor jou geen absolute must om een grootte van 100 inch te hebben dan is de de M92XWH ook interessant. De twee projectieschermen zijn identiek buiten het feit dat dit model 8 inch kleiner is. Op vlak van prijs is het wel bijna 20% goedkoper, en voor een kost van 144,90 euro is het een goed en goedkoop projectiescherm.

“Projectiescherm goedkoop”

Als je op zoek bent naar een 120 inch projectiescherm dan raden we de Elite Screens M120XWH2 aan. Dit scherm is een vernieuwde en grotere versie in vergelijking met de M100XWH. Beide modellen zijn buiten de grootte identiek, beide modellen hebben een beeldresolutie 16:9, een gain van 1,1 en is te monteren aan de muur of het plafond. Voor een meerprijs van 40 euro heb je wel een projectiescherm dat 20 inch groter is.

“120 inch projectiescherm”

Het onderzoek

Projecteren op muur of op scherm

Een projectiescherm kunnen we aanraden aan iedereen die al een beamer heeft en momenteel op een witte muur projecteert. Maar ook aan mensen die van plan zijn om een beamer te kopen raden we aan om een te kopen. Op volgende artikel kun je een aantal vergelijken we een de beste beamers van dit moment. Als je een budget van bijvoorbeeld 1000 euro hebt dan is het beter om een beamer van 800 euro te kopen en een projectiescherm van 200 euro dan een beamer van 1000 euro te gebruiken tegen een witte muur. Het voordeel van een projectiescherm is dat het veel minder textuur heeft in vergelijking met een witte muur waardoor je een beter beeld krijgt. Ook worden kleuren meer waarheidsgetrouw weergegeven op een projectiescherm dan op een muur. Er bestaan projectieschermen die meer kosten dan een doorsnee beamer maar daar gaan we hier niet op focussen. Met een gewoon projectiescherm kun je namelijk de kwaliteit van jouw beeld al enorm verbeteren

Het voordeel van een projectiescherm is dat het lang meegaat en dat er nog weinig innovatie is. Met andere woorden de projectieschermen die ze in de komende jaren zullen produceren zullen niet per se beter zijn dan het scherm dat je nu koopt. Dit in tegenstelling tot de markt voor smartphones waar er elk jaar nieuwe modellen uitkomen met nieuwe features zoals betere camera’s, meer geheugen of een mooier design.

Projectiescherm kopen waar op letten

Gain

Gain in het engels is een term om uit te drukken hoeveel licht het projectiescherm reflecteert. Een projectiescherm met een gain van minder dan 1 absorbeert het licht en gaat zwarte kleuren zeer donker weergeven, nadeel is dat dit ten koste gaat van de helderheid. Wanneer de gain meer dan 1 is wilt dat zeggen dat er reflecterende elementen zijn opgenomen waardoor er meer licht wordt teruggestuurd. Vroeger was dit belangrijk omdat beamers een lage lichtopbrengst hadden. Aangezien beamers een pak beter zijn dan vroeger raden we aan om een projectorscherm met een ‘gain’ van 1 of 1,1 te kopen.

Kijkhoek

De kijkhoek bepaald hoe ver je aan de zijkant van het scherm kunt zitten zonder dat het beeld flets begint te worden. Als de gain van je scherm 1 is dan is de kijkhoek theoretisch gezien 180 graden omdat het licht even sterk in alle richtingen wordt gereflecteerd. Als de gain hoger is dan 1 dan wordt de kijkhoek kleiner omdat het licht meer naar 1 plek wordt gereflecteerd. Hou er dus rekening mee dat als je een projectorscherm kiest met een hoge gain het beeld er fletser zal uitzien wanneer je het van de zijkant bekijkt.

Kleur

Kleur accuraatheid meet hoe goed het projectiescherm de kleuren reflecteert die de beamer er op projecteert. Een projectorscherm kan zo gemaakt worden dat het bepaalde kleuren juist beter reflecteert dan andere. Hierdoor verandert de compositie van de kleur die de beamer projecteert. Omdat beamers een pak beter zijn dan vroeger raden we aan om voor een model te gaan dat zo neutraal mogelijk is.

Afmetingen

De meeste beamers kunnen een beeld van ongeveer 100 inch produceren zonder dat het beeld begint te vervagen. Vooraleer je een projectiescherm kiest kun je best gaan bepalen welke beamer je gaat kopen en hoe groot het kan projectoren. Als de beamer die je kiest niet groter kan projecteren dan 100 inch zonder te vervagen heeft het geen zin om een projectorscherm van 135 inch te kopen.

Aspect ratio

Zorg dat de aspect ratio van je projectorscherm hetzelfde is als de aspect ratio van je beamer. Heb je nog geen beamer gekocht en ga je vooral naar films kijken koop dan een model met een aspect ratio van 16:9. Aangezien de meeste films en series in de 16:9 beeldverhouding worden weergegeven raden we aan om ook voor deze verhouding te gaan.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.