Scroll Top
bar kopen voor thuis

De 7 beste pull up bars voor thuis van 2024

Alles wat je nodig hebt om thuis je arm- rugspieren te trainen.

In dit artikel kom je te weten wat de beste pull up bar voor jou is. De pull up bar hoort bij de meest gekochte fitnessapparatuur voor thuis.  Met dit apparaat train je zowel je rug, schouders, armen als buik. Het neemt niet veel ruimte in beslag en het geeft je workout een extra boost.

Pull up bars komen er in allerlei vormen en maten. Afhankelijk van waar je het apparaat wilt plaatsen, is de ene meer geschikt dan de andere. Op het einde van dit artikel wordt toegelicht waar je precies op moet letten bij het kopen van een pull up bar. Wil je je rug en je armen trainen, lees dan hier verder om de beste pull up bar te vinden.

Onze selectie pull up bars

Beste prijs-kwaliteit: 101Products

Voordelen:

 • Verschillende gripopties met zachte gripkussens
 • Grote draagkracht
 • Inklapbaar
 • Zonder boren
 • Inclusief e-Book

Nadelen:

 • Past enkel op bovenrand deurkozijn tussen 1,5 en 2 centimeter

De 101Products pull up bar is de meest kwalitatieve pull up bar voor de beste prijs. De optrekstang is 29 centimeter breed en past daarmee perfect tussen de gemiddelde deur. Let hierbij wel op dat het bovenste randje van het deurkozijn tussen 1,5 en 2 centimeter moet zijn.

De bar is vooraf gemonteerd wat de installatie eenvoudig maakt. Er zijn geen schroeven nodig waardoor er niet geboord moet worden. Verder zitten er aan de zijkanten siliconen beschermers waardoor de deur niet beschadigd wordt.

Dankzij de verschillende gripopties kunnen diverse spieren in het lichaam getraind worden. De verschillende gripposities bieden je de mogelijkheid om je rugspieren, armspieren, schouders en buikspieren aan te spreken met verschillende oefeningen.

Alle gripopties zijn voorzien van comfortabele gripkussens. De maximale draagkracht bedraagt 200 kilogram. In het bijbehorende e-Book vind je een verscheidenheid aan oefeningen om alle spieren te trainen. Als je klaar bent met je oefeningen en je wilt de bar weer opbergen is dit zeer eenvoudig. De pull up bar is uitgerust met een vouwsysteem waardoor je hem na gebruik makkelijk weer kan inklappen en opbergen.

Beste aan de muur: ScSPORTS

Voordelen:

 • Verschillende gripopties
 • Vervangbare handgrepen met antisliplaag
 • Multifunctioneel

Nadelen:

 • Gaten boren is nodig

Indien je een optrekstang zoekt om aan de muur te bevestigen is de pull up bar van ScSPORTS ideaal. De wandmontage gebeurt via acht betonpluggen waarmee de bar aan de muur bevestigd kan worden. Er dient wel in de muur geboord te worden waardoor schade aan de muur onvermijdelijk is.

Een wall mounted pull up bar wordt als de meest stevige variant beschouwd. Eens de pull up bar hangt kan die een maximale belasting van 150 kilogram aan. Daarnaast melden gebruikers dat het mogelijk is om andere accessoires aan de bar bevestigen zoals TRX-banden.

Verschillende spieren in het lichaam kunnen getraind worden dankzij de verschillende gripopties. Wil je bijvoorbeeld de buitenkant van de rugspieren trainen om een mooie V-vorm te krijgen, dan kan je gaan voor een bredere grip. En zo is er nog een verscheidenheid aan andere pull up variaties.

Om je oefeningen extra comfortabel te kunnen uitvoeren zijn de handvaten voorzien van een antisliplaag. Dit verbetert de grip en het voorkomt dat je handen gaan glijden.

Beste voor buiten: K-Sport

Voordelen:

 • Geschikt voor buiten
 • Kan opgeborgen worden
 • Strakke vormgeving

Nadelen:

 • Slechts één gripoptie
 • Duur

Vaak hebben mensen binnen geen ruimte voor een pull up bar. Dan kan je gaan voor eentje die geschikt is voor buiten zoals deze van K-Sport. Deze strak vormgegeven bar kan outdoor geplaatst worden zoals in je tuin. Trainen in openlucht heeft nog vele andere voordelen. Denk maar aan het zonlicht en de extra zuurstof die je lichaam zo krijgt. Bij het sporten binnen hangt er vaak een muffe geur waar je weleens graag aan ontsnapt.

De pull up bar dient in de grond gestopt te worden waardoor hij geïnstalleerd moet worden op een grasgebied. De bar zelf is 2,1 meter hoog en zou 0,6 meter diep ingegraven moeten worden. De bar zelf is 1,5 meter breed waardoor je genoeg bewegingsvrijheid hebt voor je handen. Hij is bedekt met een coating die de bar beschermt tegen invloeden van buitenaf. Zonlicht of regen zullen de pull up bar niet beschadigen.

Als je de pull up bar in de winter toch liever opbergt is dit mogelijk aangezien de optrekstang met schroeven losgemaakt kan worden. De maximale draagkracht van deze bar is 150 kilogram. Een belangrijk nadeel is dat er slechts één grippositie is. Daardoor heb je minder variatiemogelijkheden in je oefeningen. Daarnaast is het een van de duurdere toestellen uit onze lijst.

Beste tussen de deur: B-physic

Voordelen:

 • Vervangbare handgrepen met antisliplaag
 • Zonder boren
 • Grote draagkracht
 • Inclusief e-Book
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Slechts één gripoptie
 • Verminderde draagkracht bij brede deuropening

Door een bar tussen de deur te plaatsen verlies je geen ruimte en hoef je geen gaten te boren. B-physic kwam met een pull up bar op de markt die eenvoudig geplaatst en verplaatst kan worden. Je spant de pull up bar op tussen de deur tot hij goed klem zit. Als de positie goed is, zet je de bar veilig vast met de twee ingebouwde klemmen.

Er worden geen afdrukken op de deur achtergelaten na gebruik. Ondanks dat er niet geboord hoeft te worden zit de bar toch stevig vast tussen de deur. De installatie is stabiel en kan tot 200 kilogram aan gewicht dragen.

Het is een eenvoudig model met maar één gripoptie, namelijk de klassieke horizontale grip. Met één horizontale bar kan je wel een diversiteit aan oefeningen uitvoeren. Bovendien kan je de bar op verschillende hoogtes installeren voor nog meer trainingsmogelijkheden. Om je te inspireren werd er een e-Book ontwikkeld boordevol tips.

Om de oefeningen nog comfortabeler te maken zijn de handgrepen uitgerust met een antisliplaag. Dit zorgt voor een stevige grip en vermijdt dat je handen van de bar glijden. Indien de handgrepen aan vervanging toe zijn kunnen ze eenvoudig verwisseld worden. Let wel, hoe breder je deurpost, hoe minder gewicht de stang kan dragen. Je doet er dus goed aan om de smalste deur van je huis uit te kiezen.

Beste plafond: Sportstech

Voordelen:

 • Verschillende gripopties
 • Handgrepen met antisliplaag
 • Multifunctioneel
 • Grote draagkracht
 • Inclusief e-Book

Nadelen:

 • Gaten boren in het plafond is nodig

De Sportstech optrekstang KS400 moet gemonteerd worden aan het plafond. Hierbij dienen er wel gaten geboord te worden en dit vraagt enige handigheid. Eenmaal de pull up bar hangt, is deze erg stabiel en heeft hij een draagkracht van 300 kilogram.

Deze grote belastbaarheid wordt verkregen dankzij de brede contactoppervlakken die de kracht zo goed mogelijk verdelen. De bar heeft drie verschillende gripopties, een brede, smalle of parallelle grip. Elke handgreep is hierbij uitgerust met een antisliplaag. De handgrepen zijn ook zweet absorberend wat zorgt voor een stevige houvast.

De pull up bar is multifunctioneel dankzij zijn drie ophangringen waaraan nog andere uitrustingen bevestigd kunnen worden. Er kunnen bijvoorbeeld weerstandsbanden, TRX-banden, lussen of een bokszak aan bevestigd worden.

Het apparaat heeft dus meer functies dan enkel een pull up bar. Om je hierbij te helpen en je ideeën te geven voor verschillende oefeningen is er een e-Book beschikbaar. Het e-Book ‘Pull-up Bijbel, Zet je schrap tegen de zwaartekracht’ is een uitgebreid boek dat gedetailleerde informatie geeft over alles wat je moet weten rond de pull up.

Beste vrijstaande: Luxari Power Tower

Voordelen:

 • Verschillende gripopties
 • In hoogte verstelbaar
 • Handgrepen met antisliplaag

Nadelen:

 • Moeilijkere montage
 • Duur

Indien je een pull up bar niet wilt vastmaken aan een muur, plafond of deur kan je gaan voor een vrijstaande pull up bar. Het krachtstation van Luxari is hier een ideaal voorbeeld van. Voor je geld krijg je niet enkel een pull up bar, maar een multifunctioneel apparaat.

Je kan je rugspieren trainen met de pull up bar en je triceps en borst met de dip bar of de push up stands. Er kan een groot scala aan verschillende oefeningen gedaan worden waardoor het hele (boven)lichaam getraind kan worden.

Het pull up station vergt iets meer werk om in elkaar te zetten dan een simpele pull up bar. Bij de bestelling wordt al het nodige montagemateriaal en de tools meegeleverd. Er zit een uitgebreide handleiding aan toegevoegd zodat je eenvoudig alle stappen kan volgen.

Eens de power tower in elkaar staat is hij eenvoudig verstelbaar zodat je met meerdere gebruikers kan trainen. Het krachtstation zelf is met 17 kilogram betrekkelijk licht. Daardoor kan je het vlot verplaatsen nadat je het in elkaar hebt gezet. Ondanks het lage gewicht heeft deze vrijstaande pull up bar wel een draagkracht van 150 kilogram.

Voordelen:

 • Verschillende gripopties
 • Multifunctioneel
 • Zonder boren
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Past niet op elke deur
 • Minder draagkracht

De Perfect Fitness Multi Gym is een kwalitatieve goedkope pull up bar. De bar is multifunctioneel en stelt je in staat je volledige bovenlichaam te trainen. Zonder gaten te boren wordt de pull up bar eenvoudig tussen de deuropening geplaatst. Aan de zijkanten van de bar zit een beschermlaag waardoor er geen schade veroorzaakt wordt aan de deurpost. Deze beschermers zorgen er ook voor dat de pull up bar extra stevig geklemd zit in de deuropening.

Eenmaal geklemd kan de bar 100 kilogram dragen. Je kan de pull up bar gebruiken voor verschillende oefeningen. Wanneer de bar tussen de deurpost hangt kan hij gebruikt worden voor pull ups en chin ups. Er zijn verschillende gripopties waardoor je diverse spieren kan aanspreken.

De Multi Gym kan ook op de grond geplaatst worden. Door het verhoogde oppervlak kan je opdrukken en dippen. Ten slotte kan je deze goede pull up bar ook gebruiken om je buikspieren te trainen via crunches. Gebruikers geven aan dat deze pull up bar niet in elke deuropening past. Meet dus eerst goed na voor je deze pull up bar aankoopt.

beste pull up bar
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een pull up bar?

Hoogte

Pull up bars kunnen bevestigd worden op verschillende hoogtes. De hoogte van de optrekstang bepaalt welke oefeningen je ermee kan uitvoeren. Indien je de optrekstang aan de muur bevestigt, hang deze dan op een hoogte zodat je de bar aanraakt met het midden van je vingers. Zo kan je de bar nog eenvoudig vastpakken zonder te moeten springen. Dit zorgt ervoor dat je je makkelijk kan optrekken.

Probeer er bij het ophangen van de pull up bar aan een binnenmuur of een plafond ook altijd voor te zorgen dat er nog zeker 50 centimeter ruimte is boven de optrekstang. Dit voorkomt dat je met je hoofd tegen het plafond gaat botsen bij het optrekken. Een te hoog plafond is niet ideaal om een pull up bar aan op te hangen aangezien je er dan niet meer goed bij kan zonder te moeten springen.

Installatie

Een pull up bar aan het plafond of aan de muur bevestigen vraagt al wat extra inspanning en handigheid. Hierbij dient er in de muur of het plafond geboord te worden zodat de optrekstang met schroeven vastgemaakt kan worden. Deze opstelling is vaak steviger dan een optrekstang tussen de deur. Het nadeel hiervan is wel dat je de installatie niet zomaar even ergens anders kan hangen. Indien je de bar toch los schroeft van de muur of het plafond blijven er gaten achter.

Grepen

Een pull up bar kan verschillende gripopties hebben. Er kan een smalle, brede of parallelle grip zijn of een combinatie daarvan. Indien je meer variatie wilt in je training is de beste pull up bar voor jou er eentje met een combinatie van verschillende gripopties. Sommige pull up bars hebben enkel de klassieke horizontale gripoptie. Hierbij kan je je handen wat breder of dichter naar elkaar toe plaatsen.

Een horizontale brede grip focust voornamelijk op de brede rugspieren. Bij een smallere grip worden de biceps en de onderarmen ook mee aan het werk gezet. Dit maakt dat een pull up met een smallere grip iets makkelijker uit te voeren is.

Wanneer de knokkels van je vingers naar elkaar gericht zijn heb je een parallelle grip. Bij een parallelle grip trek je jezelf op tot je ellebogen aan de zijkant van je lichaam zijn. Vervolgens laat je je lichaam weer zakken tot je armen weer bijna volledig gestrekt zijn. De parallelle grip legt minder aandacht op de schouders en minder druk op de polsen. Daarnaast is er bij deze grip een extra focus op de biceps.

Wat is een pull up bar?

Een pull up bar is één van de bekendste fitnessapparaten, zowel in de fitness als thuis. De bar wordt gebruikt om het bovenlichaam te trainen, voornamelijk de rugspieren. Er zijn verschillende soorten pull up bars. Je hebt er om aan de muur te bevestigen, aan het plafond, tussen de deur of een vrijstaande pull up bar. De beste pull up bar is degene die het beste aansluit bij jou noden. Sommige bars hebben een heel eenvoudig model, andere zijn multifunctioneel en hebben meerdere mogelijkheden en gripposities.

Voor wie wil starten met calisthenics is de pull up bar uitermate geschikt. Calisthenics is een vorm van krachttraining waarbij enkel het eigen lichaamsgewicht gebruikt wordt. Er komen geen halters of dumbbells aan te pas. Grote spiergroepen kunnen aangesproken worden door meerdere oefeningen te combineren. Als je maar wilt investeren in één toestel om aan calisthenics te beginnen, kies dan voor een optrekstang. Er is een grote variëteit aan oefeningen die je ermee kan uitvoeren.

Welke spieren train je met een pull up bar?

Bijna alle spieren in het bovenlichaam kunnen getraind worden met een pull up bar, al wordt de bar voornamelijk gebruikt voor de rugspieren. De rug bevat verschillende spieren waarvan de brede rugspieren het meeste aangesproken worden bij het optrekken. Deze spieren lopen over de zijkant van de gehele rug. Indien je wil gaan voor een V-vorm is het belangrijk om deze spieren te trainen.

Verder kan de pull up bar ook gebruikt worden bij het trainen van de borst, schouders, armen en buik. Ook al doe je geen oefening rechtstreeks gericht op deze spieren, ze worden vaak automatisch mee aangesproken. Zo zullen bij het optrekken ook de biceps en de onderarmen meewerken. Je buik moet ook opgespannen blijven gedurende de hele oefening, wat de buikspieren versterkt. Voor de buikspieren kan een goedkope ab roller ook interessant zijn.

Wil je specifiek je borstspier aanspreken, dan kan je gaan voor een chin up. Om de oefeningen met de pull up bar zwaarder te maken kan je een gewichtsvest dragen om extra gewicht toe te voegen.

Hoe hoog moet een pull up bar hangen?

Bij het ophangen van een pull up bar aan de muur is het best om eerst recht te gaan staan en je handen in de lucht te steken. Hang de bar op de hoogte van het midden van je vingers. Dit zorgt ervoor dat je de bar goed kan vastpakken zonder te moeten springen. Zorg er altijd voor dat er nog voldoende ruimte is boven je hoofd. Het beste is nog minimaal 50 centimeter ruimte boven je hoofd te voorzien.

Indien je een pull up bar voor aan het plafond hebt, probeer deze dan op te hangen in een ruimte met een hoog plafond zodat je je benen niet hoeft te kruisen om de vloer niet te raken. Ook hier geldt dat er altijd een ruimte van minimaal 50 centimeter boven de pull up bar zou moeten zijn zodat je jezelf hoog genoeg kan optrekken.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste pull-up bars te vinden werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, hoogte, installatie, grepen & grip en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.