De 5 beste pull up bars van 2021

Sporten met je eigen gewicht door een pull up bar aan de deur te hangen, handig en makkelijk

Na ons onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat de de Perfect Fitness Multi Gym de beste pull up bar is voor de meeste mensen. Deze optrekstang voor een deur is stevig, gemakkelijk te installeren en voorkomt schade aan uw deurlijst. Heb je daarentegen een vrije muur kun je ook voor een GMTPE optrekstang opteren. Deze optrekstang kun je aan de muur of plafond bevestigen en zijn het stevigst. Ben je een fervente sporter en wil je meer dan enkel pull ups doen kun je voor een pull up rek zoals de Tunturi T20 kiezen. Onderaan de pagina kan u ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een pull up bar.

1. Perfect Fitness Multi-Gym

Beste pull up bar

De Perfect Fitness Multi Gym is de beste pull up bar die we momenteel kunnen vinden. Deze pull up bar is intuïtief om te gebruiken, uit kwalitatief hoogwaardig materiaal bestaat en de beste bescherming heeft om beschadiging aan de deurlijst te voorkomen. Door het slimme design van de Perfect Fitness Multi Gym kun je een meer verschillende oefeningen doen in vergelijking met andere pull up bars. Omdat er brede grepen zijn voorzien aan de buitenkant van de deurlijsten ga je bij deze pull up bar met je ellebogen nooit tegen de deurlijst stoten. Bij een simpele stang tussen de deur is het bijna onmogelijke om een pull met een brede grip uit te voeren.

De brede beschermingselementen die tegen de deurlijst rusten zorgen ervoor dat eventuele schade tot een absoluut minimum beperkt worden. Van alle pull up bars die we op de markt hebben gevonden is er geen enkele pull up bar die zo’n goede bescherming biedt als de Perfect Fitness Multi Gym. Zolang je minder dan 100 kg weegt kun je deze pull up bar zonder zorgen gebruiken. Je moet wel een deuropening hebben tussen de 68 cm en de 84cm anders zal deze optrekstang niet passen.

2. GMTPE optrekstang muur

Beste optrekstang muur

De GMTPE 2 in 1 Fitness Station is een optrekstang om in de muur te monteren. Dit is de stevigste en duurzaamste oplossing om pull ups te doen. Zeker wanneer je meer dan 90 kilogram weegt is het aangeraden om geen optrekstang tussen de deur te gebruiken. Door de kracht die je op de bar moet zetten is schade aan je deurlijst bijna onmogelijk. Deze GMTPE Fitness Station is niet enkel geschikt voor pull ups maar ook voor dips. Omdat je hem hoger kunt installeren kun je ook oefeningen zoals een hanging knee raise doen. Deze soort oefeningen kun je niet doen met een optrekstang tussen een deur omdat je je armen volledig moet kunnen strekken. Zoek je een losstaande optie, dan is dit de beste pull up bar van 2021.

Het belangrijke is dat je deze optrekstang ergens aan de muur kunt installeren waar je voldoende ruimte hebt en waar het niet in de weg staat. Hij is voorzien van 8 zachte grepen waar je je kunt aan vastgrijpen. Zo kun je bijvoorbeeld pull ups in een brede houding als in een smalle houding uitvoeren om verschillende spieren te trainen. Zachte grepen zijn ideaal voor beginners, maar zelfs dan is het belangrijk om de juiste houding te gebruiken. Deze pull up bar kunnen we aanraden aan sporters die meer dan enkel pull ups willen kunnen doen met één toestel.

3. GMTPE optrekstang plafond

Beste optrekstang plafond

Heb je geen vrije muur dan kan de GMTPE Multi Grip misschien een oplossing bieden. Deze optrekstang kun je namelijk aan het plafond monteren. Ideaal voor wanneer je hoge plafonds hebt of een zolder met steunbalken. Hij is ook een stuk goedkoper in vergelijking met de GTMPE 2 in 1 Fitness station, 59 euro op moment van schrijven. Je kan er wel geen dips mee doen en hij is ook niet voorzien van zachte grepen. Voor beginners raden we aan om voor een optrekstang met zachte grepen te beginnen. Deze optrekstang is dus eerder voor gevorderde gebruikers die liever geen zachte grepen gebruiken.

Door de plaatsing van de bars kun je pull ups in een smalle grip, brede grip en neutrale grip uitvoeren. Alle onderdelen om deze pull up bar te monteren zijn standaard voorzien. Afhankelijk van het materiaal waarin je het wilt verankeren moet je zorgen dat je gat diep genoeg geboord wordt. Deze pull up bar kunnen we aanraden aan gevorderde sporters die op zoek zijn naar een toestel om vooral pull ups mee te doen.

4. Tunturi PT20 pull up station

Beste pull up station

Nog een alternatief in deze lijst beste pull up bars is het pull up station. Heb je geen vrije muren of ben je helemaal niet handig kun je ook opteren voor een pull up rek. De Tunturi PT20 is een stevig pull up rek aan een betaalbare prijs. Met een hoogte van 215 centimeter en een breedte van 104 centimeter moet je wel voldoende ruimte voorzien om dit toestel te kunnen gebruiken. Het in elkaar zetten is iets tijdrovender in vergelijking met de andere pull up bars die we hier besproken hebben. Het voordeel van een pull up rek is dat je een zeer brede reeks van oefeningen mee kunt uitvoeren.

Van pull ups, dips, hanging leg raises tot pushups. En je kan er ook elastieken aan bevestigen op verschillende hoogtes om weerstandsoefeningen uit te voeren. De handvaten en armsteunen zijn comfortabel en maken het gemakkelijker om oefeningen uit te voeren. Ook zijn ze gemaakt uit kunstleer zodat je ze na je workout eenvoudig kunt afkuisen. Een pull up rek kunnen we vooral aanraden aan mensen die voldoende ruimte hebben en op zoek zijn naar een toestel waarmee ze alle spiergroepen kunnen trainen.

5. Go Sharp Gym optrekstang deur

Beste optrekstang deur

De Go Sharp Gym is een simpele optrekstang voor tussen de deur. Hij is even duur als de Perfect Fitness Multi-Gym aan dewelke we de voorkeur geven. Deze heeft namelijk ook brede grepen zodat je pull ups in een brede houding kunt uitvoeren. Dit is vooral belangrijk wanneer je je borstspieren wilt trainen. Bij deze optrekstang heb je geen keuze, je kan enkel pull ups uitvoeren in een smalle houding. Hierdoor kun je minder spiergroepen trainen. Het voordeel van deze optrekstang is dat hij veel compacter is. Na je workout kan je hem gewoon in een hoek van de kamer leggen of opbergen in de kast. Van alle mogelijkheden in deze lijst beste pull up bar is dit de simpelste maar ook degene met de minste mogelijkheden. Prijs en ruimte is hier prioritair.

optrekstang voor thuis kopen

Tot zover onze top 5 beste pull up bar.
Meer home fitness nodig? Bekijk dan ook de 5 beste weerstandsbanden of haltergewichten.

Pull up bars voor thuis vergelijken

Pull up bar kopen voor thuis

Optrekken is een zeer effectieve oefening om de spieren in je rug en je schouders te trainen. Pull-ups zijn een essentieel onderdeel voor mensen die hun workout samenstellen uit lichaamsgewicht oefeningen. Maar ook voor mensen die thuis een fitnessruimte willen creëren is een pull up bar of een optrekstang eigenlijk een onmisbaar toestel. Een pull up bar die je tussen je deuropening kunt plaatsen is volgens ons een relatief goedkoop toestel waarmee je een hele reeks oefeningen mee kunt doen. Let op je vorm, een slechte pull up kan meer kwaad dan goed doen – kijk hier naar de how-to.

Er is ook geen nood om de beste pull up bar te kopen, op zich heb je al voldoende aan een sterke boom of metalen constructie om een pull up te doen. Denk vooral aan ruimte, mogelijkheden en budget. Een optrekstang is niet zo duur maar hoe complexer de constructie hoe meer deze zal kosten.

Pull up bar kopen,
waar op letten

1. GREPEN

Hoe beter het ontwerp van de optrekstang hoe meer grepen er zijn. Hoe meer grepen er zijn hoe breder het gamma aan oefeningen is dat je kunt doen. Wij vonden dit belangrijk om dat je ook oefeningen moet doen in een houding die geschikt is voor je schouder breedte. Hoe meer grepen hoe beter.

2. BESCHERMINGSELEMENTEN

De beste optrekstang zijn gemaakt van licht maar sterke metalen. De meeste besteden hier weinig aandacht aan maar goede beschermingselementen zorgen ervoor dat je deurlijsten niet of bijna niet beschadigd geraken. Goedkopere optrek-bars hebben meestal beperkte beschermingselementen waardoor op termijn je krassen in je verf gaat opmerken.

3. MONTAGE

Niet elke pull up bar is even gemakkelijk in elkaar steken. Het is frustrerend als je eerst een uur moeten prutsen om aan je goede voornemens te beginnen. Hoe ingewikkelder het montageproces hoe vaker dat we merkten dat de bouwkwaliteit van het toestel tegenviel.

4. BOUWKWALITEIT

Minderwaardige metalen onderdelen gaan door je lichaamsgewicht op termijn verslijten. Het resultaat is dat je pull up bar langs alle kanten gaat beginnen kraken. Niks zo vervelend tijdens een work-out dat je bij elke oefening of chin up die irritante krak hoort.

Hoe beter het ontwerp van de pull up bar hoe meer grepen er zijn. Hoe meer grepen er zijn hoe breder het gamma aan oefeningen is dat je kunt doen. Wij vonden dit belangrijk om dat je ook oefeningen moet doen in een houding die geschikt is voor je schouder breedte. Hoe meer grepen hoe beter.

beste pull up bar thuis

Tot zover het artikel ‘beste pull up bar 2021’ – laatste update 13/10/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘home fitness & sport’

Comments (1)

[…] Nog andere home fitness artikels nodig? Lees dan zeker de ‘TOP 5 pull-up bars‘ […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.