De 5 beste rekenmachines van 2021

Valsspelen met een grafisch rekenmachine, maar welke toestellen bestaan er naast de Texas Instruments

Doet TI-84 Plus een belletje rinkelen? Dan ben je wellicht op zoek naar het beste grafisch rekenmachine op je lijst van schoolbenodigdheden. Een degelijk machientje, dat kunnen we alvast meegeven. Je kan er ook digitale spiekbriefjes in zetten, maar dat blijft tussen ons. Zo’n grafisch rekentoestel heb je trouwens niet enkel nodig tijdens je schoolloopbaan. Misschien moet je in je professionele carrière ook weleens moeilijke berekeningen maken. Als landmeter bijvoorbeeld, om maar iets te noemen. In dit artikel kan je onze suggestieve top 5 beste grafische rekenmachine terugvinden. Lees ook het onderzoek, hoe je een rekenmachine moet kiezen en waar je op moet letten. Hou wel rekening dat sommige scholen de aankoop van een bepaald model verplichten .

1. TI-84 Plus CE-T grafisch rekenmachine

Beste grafisch rekenmachine

De beste grafische rekenmachine die je momenteel kunt kopen is de TI-84 Plus CE-T. Hij behoudt alle functionaliteiten van de oudere TI_84 Plus maar beschikt wel over een aantal vernieuwingen. Zo heeft hij een groter kleurenscherm met een hogere resolutie waardoor het gemakkelijker is om grafieken te analyseren. Daarnaast beschikt hij ook over een ingebouwde batterij die je kan opladen met de meegeleverde kabel. Spijtig om te zien dat je voor het opladen van deze grafische rekenmachine moet gebruik maken van een usb-b oplader. De micro-USB of USB-C lader van je smartphone kun je met andere woorden dus niet gebruiken voor de TI-84 Plus CE-T. Wat we wel goed vinden is dat er snellere hardware is voorzien waardoor berekeningen vlotter gaan. Bovendien is er ook nog een examenstand zodat je geen apps of notities kunt openen tijdens een examen.

2. TI-84 Plus grafisch rekenmachine

Beste grafisch rekenmachine voor middelbare school

Volg je in de laatste graad van het secundair onderwijs een wiskundige of wetenschappelijke richting, dan is Texas Instruments TI-84 Plus de beste keuze. Het is een prima rekenmachine voor de middelbare school omdat je er vlot complexe breuken en logaritmes mee kan berekenen en je kan er ook grafieken op maken. Dankzij het gesplitste scherm kan je zelfs de grafiek en de bijhorende tabel of lijst tegelijkertijd bekijken. Dit toestel heeft een geheugen van 32 KB RAM en een USB-poort. Zeer handig voor leerkrachten die iets willen voordoen op het toestel. Kortom, het grafisch rekenmachine TI-84 Plus helpt je door de wiskundeles.

3. Casio FX-9860GII grafisch rekenmachine

Goedkoop grafisch rekenmachine

De Casio FX-9860 is een goedkoop grafisch rekenmachine dat als alternatief kan dienen voor de TI-84 toestellen. Dit model wordt voornamelijk gebruikt in Nederland en is vaak niet toegelaten op Belgische middelbare scholen. Qua performantie leunt hij sterk aan bij de TI-84 Plus. Geen kleurenscherm maar wel een examenstand die toelaat aan de leerkracht om toetsen op een eerlijke manier te laten verlopen. Om deze grafische rekenmachine te gebruiken moet je zorgen dat er vier AAA-batterijen in de achterkant zitten. Je krijgt vier niet oplaadbare AAA-batterijen mee in de verpakking.

4. TI-30XB Multiview wetenschappelijk rekenmachine

Beste wetenschappelijke rekenmachine

Moet je geen grafieken plotten maar wel sinus, tangens, correlaties en standaarddeviaties kunnen berekenen dan kan de TI-30XB Multiview interessant zijn voor jou. Je kan tot vier rijen tegelijk weergeven en bewerken voor moeilijkere berekeningen. En je kan tot zeven bewerkingen terug opduiken uit het geheugen. Wat we zeer goed vinden aan deze wetenschappelijke rekenmachine is dat de batterijen zeer lang meegaan. Enig nadeel vinden we dat er geen schuifklep is om je scherm te beschermen van krassen of stoten.

5. TI-30XA wetenschappelijk rekenmachine

Goedkope wetenschappelijke rekenmachine

De TI-30XA is een goedkope wetenschappelijke rekenmachine. Qua functionaliteit kan hij hetzelfde als de TI-30XB maar hij beschikt niet over Mulitview. Waar de TI-30XB tot 4 lijnen aan berekeningen kan weergeven ben je met de TI-30XA beperkt tot één lijn. Hierdoor is hij minder geschikt voor het berekenen van complexe berekeningen.

6. TI BA II Plus Professional financiële rekenmachine

Beste financiële rekenmachine

De TI BA II Plus Professional is het ideale rekenmachine voor financiële studenten en professionals. Je kan er namelijk annuïteiten mee berekenen, kasstroom analyses doen, nominale interestvoet omzetten naar effectieve interestvoet en nog veel meer. In zijn geheugen zijn er 10 geheugenslots om op maat gemaakte formules op te slaan. Dit is vooral handig voor meer geavanceerde cash flow analyses of andere berekeningen. De ICR2032 batterij gaat ongeveer 3 jaar mee vooraleer je hem moet vervangen?. De bouwkwaliteit van dit toestel is zeer stevig en je moet hard duwen om de toetsen in te duwen.

7. Canon AS-120 bureau rekenmachine

Simpele bureau rekenmachine

Moet je zeer simpele berekeningen doen en wil je niet teveel geld uitgeven? Voor minder dan 10 euro heb je de Canon AS-120 waarmee je simpele berekeningen kunt doen. Denk daarbij aan het berekenen van BTW of het geven van korting. Dankzij de extra grote toetsen en het duidelijke scherm maak je ook minder fouten. Dankzij een ingebouwde zonnecel moet je je ook geen zorgen maken over het vervangen van de batterijen.

Welke soorten rekenmachines bestaan er?

1. Grafische rekenmachine

Grafische rekenmachines hebben doorgaans de meeste functionaliteiten. Het is een soort van wetenschappelijk rekenmachine waarmee je bovendien nog eens grafieken kunt plotten. Daarnaast zijn ze ook programmeerbaar en kun je er via een PC bijkomende programma’s opzetten. Ze kunnen bovendien gekoppeld worden aan externe toestellen zoals barometers of lichtsterktemeters om gegevens op te slaan.

beste grafisch rekenmachine voor middelbare school
De TI-84 Plus is het meest gebruikte grafische rekenmachine op middelbare scholen in België.

2. Wetenschappelijke rekenmachine

Met een wetenschappelijke rekenmachine kan je naast simpele berekeningen ook statistische functies gebruiken. Denk daarbij aan het berekenen van de sinus, cosinus of de tangens. Ze zijn ook ideaal voor mensen die statistiek studeren. Je kan er namelijk ook gemiddeldes, correlaties, regressies en standaarddeviaties mee berekenen.

beste wetenschappelijke rekenmachine

3. Financiële rekenmachine

Een financiële rekenmachine is ontworpen voor studenten die Finance en Accounting. Maar ze worden ook gebruikt door financiële experts om in een handomdraai zaken zoals Cash Flow en Net Present Value te berekenen.

beste financiele rekenmachine

4. Bureau rekenmachine

Een bureau rekenmachine is een toestel met enkel basisfunctionaliteiten. Je kan er namelijk enkel mee optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Ze zijn voornamelijk ontworpen voor boekhouders en andere professionals om BTW of andere percentages te berekenen.

bureau rekenmachine

Rekenmachine kopen waar op letten?

Functionaliteit

Je kan een basic wetenschappelijk rekenmachine aanschaffen of eentje met veel toeters en bellen.

  • Met basic bedoelen we een rekenmachine met machten of breuken. De grootte van hoeken en eenvoudige logaritmes berekenen lukt hier ook nog mee.
  • De iets uitgebreidere versies bevatten een functie om oudere sommen uit het geheugen op te vissen. Daarvoor zijn minstens twee schermregels nodig. Heeft het toestel vier schermregels dan kan je al complexere bewerkingen uitvoeren.
  • De meest geavanceerde toestellen hebben een tweeledig scherm waarmee je grafieken kan lezen en de bijhorende lijst of tabel in een oogopslag. Dat kan zelfs in kleur.

Tot slot nog drie minder voor de hand liggende functies:

  • Games: ja, het kan. Spelletjes spelen op je rekentoestel. Dan moet je je rekenmachine wel kunnen aansluiten op een laptop om het spel te downloaden. Daar heb je dus een USB-poort voor nodig.
  • Notities: als kind tikte je wellicht deze som eens in 707 + 707 = 1414 en je las het ondersteboven als LOL + LOL = HIHI. Wel, op rekenmachines met een ALPHA-toets kan je alle letters van het alfabet typen zonder sommen te moeten maken. Handig als je er notities in wil opslaan.
  • Examenstand: zeer interessant voor schoolgebruik. Dankzij de examenstand moet je niet alle apps en notities wissen, maar kan je deze toegang blokkeren. Zo hoef je niet voor elke toets of examen je rekenmachine te resetten en kan je leerkracht er zeker van zijn dat je geen digitale spiekbriefjes gebruikt.

Batterij

De meeste bureaurekentoestellen werken op een zonnescherm. Voor een wetenschappelijk rekenmachine is die energie vaak niet voldoende om de rekencapaciteit te dekken en zouden grafieken niet goed zichtbaar zijn met die technologie. Daarom werken de meeste grafische rekenmachines op batterijen. De minst complexe exemplaren hebben een knoopcelbatterij. Meestal gaat die geruime tijd mee.

Daarnaast zijn er enkel toestellen die AAA-batterijen nodig hebben. Vanzelfsprekend zullen Duracells langer meegaan dan alternatieven van een goedkoper merk. Klein nadeel is dat er bij dit soort batterijen kans is op lekken, wat schadelijk is voor de rekenmachine.

De duurste modellen (al dan niet met kleurenscherm) hebben vaak een oplaadbare batterij. Die kan je opladen door ze aan te sluiten op netstroom of aan een powerbank.

Prijs

De prijs is recht evenredig met het aantal functionaliteiten van het rekentoestel. Hoeveel je betaalt hangt dus af van wat jij met de rekenmachine wil kunnen. Een basic grafisch rekenmachine heb je al voor iets minder dan € 15. De meest uitgebreide en dus duurste versies gaan tot € 170 en meer.

USB-poort

Soms is het handig als je jouw rekenmachine kan aansluiten op een computer of laptop. Denk maar aan een leerkracht die de werking van een grafisch rekentoestel wil uitleggen aan zijn of haar leerlingen. Dan heeft de rekenmachine uiteraard een USB-poort nodig. De meest geavanceerde exemplaren van Texas Instruments hebben dat wel. Als deze functie een absolute must is, check je dus best of een USB-aansluiting mogelijk is.

Scherm

Als het belangrijk is voor jou om grafieken goed te kunnen lezen op een grafisch rekenmachine, dan kies je beter voor een kleurenscherm. Dan zit je wel meteen in de hoogste prijsklasse. De meeste toestellen hebben immers een zwart-wit scherm.

Verschillende merken

Texas Instruments is het meest gekende merk als het over wetenschappelijke rekenmachines gaat. Daarnaast maken ze ook digitale camera’s, chips en processors voor tablets. Het merk Casio ken je misschien van horloges, muziekinstrumenten of afrekensystemen, maar ze zijn ook gespecialiseerd in rekentoestellen. .

Tot zover ons artikel ‘beste rekenmachine 2021’ – Laatste update 10/08/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘thuis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.