De 5 beste rijstkokers van 2021

Eet je veel rijst dan is een goede rijstkoker een aankoop die het koken zeer makkelijk en efficiënt maakt

De beste rijstkoker die je momenteel kunt kopen is de Crock-Pot CRR029. Om rijst tot perfectie te stomen maakt het gebruik van twee verschillende programma’s (een voor witte rijst en een voor bruine rijst). Dankzij een stoommandje kun je dit toestel ook als stoomkoker gebruiken voor het bereiden van groenten en vis. Dankzij de uitneembare binnenpan met een antiaanbaklaag is het niet enkel gemakkelijk om schoon te maken maar je er ook vlees of groenten in wokken. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een rijstkoker.

Crock Pot – CRR029 Rijstkoker

Beste rijstkoker 2021

Volgens ons onderzoek is de beste rijstkoker die je momenteel kunt kopen de Cockpot CRR029. De voornaamste functie van dit toestel is het koken van verschillende soorten rijst. Om rijst perfect te koken zijn er twee aparte programma’s voorzien, een voor witte rijst en voor bruine rijst of zilvervliesrijst. Maar dit toestel is niet enkel een rijstkoker maar eigenlijk ook een stoomkoker. Je kan aan de hand van een stoommandje vis of dim-sum stomen.

Daarenboven is de binnenkant van het toestel voorzien van een antiaanbaklaag zodat je met de braadfunctie vlees of groenten kunt wokken. Eens je gerecht klaar is kun je op warmhoudfunctie duwen om je eten warm te houden tot iedereen aan tafel zit. Dankzij de uitneembare binnenpan met antiaanbaklaag kun je hem gemakkelijk zelf afwassen maar het is ook geschikt voor de vaatwas. Deze Crockpot rijstkoker stoomt je rijst perfect gaar zonder het aan te bakken en kan bovendien ook gebruikt worden voor het bereiden van groenten, vis en vlees. We kunnen hem aanraden aan iedereen die op zoek is naar kwalitatieve en veelzijdige stoomkoker.

Tefal – RK1038 Rijstkoker

Goede koop rijstkoker

De Tefal Classic 2 RK1028 is een even goede rijstkoker als de Crockpot. Beide toestellen hebben een inhoud van 1,8 liter wat voldoende is om voor 10 mensen rijst te stomen. Dankzij het stoommandje kun je het ook als stoomkoker gebruiken om vis of groenten te stomen. De Tefal rijstkoker heeft geen aparte programma’s voor witte en bruine rijst maar hij zal wel automatisch je rijst warm houden na het koken zonder het aan te branden.

Wat het niet heeft is een braadfunctie voor het bakken van vlees of groenten. Eerlijk gezegd vinden we dit geen groot gemis omdat de voornaamste functie van een rijstkoker het stomen van rijst is. Voor het bakken van groenten of vlees gebruik ik nog altijd het liefst een gewone braadpan. De binnenkant van de pot kun je er gemakkelijk uit halen om schoon te maken. Je kan het zowel met de hand afwassen of in de vaatwas steken.

CUISINART – CRC800E stomer

Editor’s pick 2021 – klein en mooi ontwerp

Rijstkokers ogen niet altijd even mooi. Vaak zien ze er redelijk lomp uit en passen ze niet binnen het interieur van de keuken. Deze Cuisinart valt op voor zijn mooie ontwerp en het kleine formaat. Compact en performant, de CRC800E doet hetzelfde als de andere stomers in deze lijst van beste rijstkokers. Onze editor’s pick van 2021 gaat uit naar dit model.

Deze stomer wordt dan wel een rijstkoker genoemd maar kan ook risotta, granen zoals bulgur of polenta, en groenten, vis en gevogelte stomen. Hiervoor krijg je een speciaal stoommandje geleverd, op het toestel is er ook een speciale stoomfunctie. De elektrische rijstkoker wordt beschreven als een luxemodel. Hierdoor is de prijs redelijk hoog – maar niet hoger dan de bovenstaande Tefal. Deze heeft wel een groter volume. De Cuisinart CRC800E heeft een inhoud van 1,4 liter, net genoeg voor 12 personen.

INVENTUM RK140ZW

Rijstkoker voor klein gezin, beperkt budget

Zoek je een rijstkoker voor een klein gezin met een beperkt budget dan is de Inventum RK140ZW zeker geen slechte keuze. Heel simpel in gebruik, weinig extra functies, maar toch een redelijke kwaliteit. Het grootste voordeel van de Inventum is dat deze helemaal niet te groot is, je kan het makkelijk op tafel zetten tijdens het eten. De rijstkoker doet wat het moet doen en aan een zeer betaalbare prijs. Deze rijstkoker heeft een inhoud van 1,4 liter en weegt zelf (leeg) 2,8kg. De ingebouwde beschermende wand zorgt ervoor dat de warmte goed bewaard wordt en dat de rijst niet uitdroogt of aanbrandt.

Russel Hobbs 19750

Goedkope rijstkoker

De Russel Hobbs is een goedkope rijstkoker met dezelfde functionaliteiten als duurdere modellen aan de helft van de prijs. Je kan er zowel tijst mee stomen als groentjes. Er is namelijk een stoommandje voorzien om groenten of vis in te plaatsen. Juist zoals de Tefal rijstkoker beschikt het niet over een antiaanbaklaag om vlees of groentjes in te bakken. Maar op zich vinden we dit niet zo’n groot nadeel. 

Wat we wel een nadeel vinden is dat je na het koken, je rijst er onmiddelijk moet uihalen. Het heeft namelijk de neiging om de rijst onderaan te doen aanbakken in de warmhoudfunctie. Ook als je het toestel te vol doet heeft het de neiging om stoom door het gaat je van het deksel te spuiten waardoor je overal met spetters komt te zitten. Het stoommandje en de binnenkant van de pot kun je eruithalen maar ze zijn niet geschikt voor de vaatwas. Dat wil dus zeggen dat je het met de hand moet afwassen. Maar als je op zoek bent naar een toestel dat minder kost dan 40 euro dan is deze rijstkoker de beste keuze. Het kan zijn voornaamste taak namelijk goed uitvoeren, het perfect stomen van verschillende soorten rijst.

goede stoom rijstkoker kopen online

Tot zover de top 5 beste rijstkokers van 2021.
Meer keukengerief nodig? Lees dan ook de TOP 5 beste gourmetstellen van 2021 of liever een goed dessert maken met het beste wafelijzer?
Bekijk ook de lijst beste multicooker als handig alternatief.

Rijstkokers vergelijken

Wie moet een rijstkoker kopen?

Rijst wordt in veel verschillende keukens gebruikt. Over heel Azië maar vooral voor Chinese, Japanse en Thaise gerechten wordt er veel rijst gebruikt. Een rijstkoker kan de kwaliteit van je recept dramatisch verbeteren. Het grote voordeel van rijstkokers is dat ze goedkoop zijn en zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Een goedkope rijstkoker moet je normaal gezien voor 35 euro kunnen kopen.

Bijkomend voordeel van een rijstkoker is is dat je niks verkeerd kunt doen wanneer je de tijd uit het oog verliest. Je rijst zal namelijk nooit aanbranden ook al heb je te weinig water toegevoegd. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk om af te wassen zijn. Maar een rijstkoker kun je niet enkel gebruiken voor het maken van rijst. Je kunt er ook groenten, vis of traag gegaard vlees mee bereiden. Op volgende pagina kun je een aantal verassende gerechten terugvinden dat je met een rijstkoker kunt maken zoals een cheescake, ribbetjes en zelfs mac & cheese.

zelf rijst maken rijstkoker vergelijken

Rijstkoker kopen,
waar op letten

1. Sensor

Een rijstkoker moet in de eerste plaats lekkere en zachte rijst maken. Rijst die beter smaakt dan wanneer we het in een potje water zouden koken. Om perfecte rijst te maken maken rijstkokers gebruik van een sensor. Het is dus belangrijk dat de rijstkoker over een goede sensor beschikt. Maar het is ook belangrijk dat de rijstkoker alle rijst gelijk kookt. Er bestaan slechte rijstkokers waar de buitenste laag van de rijst lekker gekookt is en de rijst vanbinnen nog hard en ongekookt is. Daarenboven willen we ook steeds een consistent en voorspelbaar resultaat leveren. Wanneer je de dag ervoor 200 gram witte rijst op een half uur tijd gekookt hebt en het perfect was dan wil je dat naar de toekomst dat resultaat kunnen repliceren.

2. Snelheid

Het koken van rijst in een kookpot met water neemt tussen de 10 en 15 minuten in beslag (afhankelijk van de rijst). Met een rijstkoker zal dit snel oplopen naar 30 minuten. Wanneer je gehaast bent om eten op tafel te zetten heb je geen 45 minuten of een uur om te wachten tot de rijst gekookt is. Daarom hebben we ons onderzoek gelimiteerd naar rijstkokers die de meeste rijst tussen de 30 en 45 minuten kunnen garen. De keuze van beste rijstkoker wordt dus niet gemaakt op basis van kooksnelheid. Wil je snel rijst klaarmaken, ga dan voor de handige zakjes die je 5 min in het water legt.

3. Gebruiksgemak & kwaliteit

De binnenkant van de rijstkoker moet gemaakt zijn van RVS of aluminium zodat er geen rijst aan blijft plakken en het gemakkelijk schoon te maken is. Een rijstkoker die meerdere soorten rijst kan koken vinden wij ook een toegevoegde waarde. Daarnaast is de keuze van gebruikte materialen zeer belangrijk in het bepalen wat de beste rijstkoker is. Een rijstkoker moet stevig zijn, en afhankelijk van de grootte ook niet te zwaar. 

4. Inhoud

De meeste rijstkokers hebben een inhoud van 1,8 – 2 liter wat voldoende is om rijst te maken voor 10 personen. Meer als voldoende zul je dus denken en dat klopt ook wanneer je enkel rijst wilt maken. Maar aangezien je ook vis en groenten kunt stomen is een grote inhoud handig. Zo kan je namelijk in een toestel een simpele maaltijd voor 4 personen klaarmaken.

Verschil rijstkoker en stoomkoker

Een rijstkoker dient initieel om rijst te koken. Maar het toestel zelf is eigenlijk gelijkaardig aan en stoomkoker. Stoomkokers zijn vaak voorzien van extra functies en settings om de ingrediënten juist te koken. Daarbij kan het zijn dat een stoomkoker voorzien wordt van accessoires die dezelfde functie hebben, om bepaalde ingrediënten juist te koken.

Een stoomkoker bestaat net als een rijstkoker uit een waterreservoir met een verwarmingselement. Daarboven zal je dan mandjes of ruimtes hebben voor de verschillende ingrediënten. Doordat deze mandjes open zijn aan de onderkant kan de rijzende stoom makkelijk penetreren en zo de groenten, rijst, vlees, … voorzien van stoom en dus koken.

Een stoomkoker wordt voornamelijk gebruikt voor groenten, aardappelen, vis en gevogelte. Ook rijst kan hier in gestoomd worden maar vaak zijn de openingen onderaan de mandjes iets te groot waardoor de rijst erdoor valt. Een rijstkoker heeft veel kleinere openingen, speciaal bedoeld voor rijst of bepaalde granen. Daarnaast is er eigenlijk geen verschil tussen een stoomkoker en een rijstkoker.

Beste rijstkoker stomer

Hoe rijstkoker gebruiken

Een rijstkoker is zeer makkelijk te gebruiken. Voeg rijst toe, voeg water toe, doe het deksel dicht en zet het toestel aan. Elke rijstkoker heeft natuurlijk een eigen manier van werken, met meer of minder opties. Kijk daarom in de handleiding van jouw toestel om te zien waar de verschillen liggen. Bekijk ook deze WikiHow!

Tot zover het artikel ‘Beste rijstkoker 2021’ – Laatste update 21/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.