Beste Rijstkoker

De beste rijstkoker die je momenteel kunt kopen is de Crock-Pot CR029. Om rijst tot perfectie te stomen maakt het gebruik van twee verschillende programma’s (een voor witte rijst en een voor bruine rijst). Dankzij een stoommandje kun je dit toestel ook als stoomkoker gebruiken voor het bereiden van groenten en vis. Dankzij de uitneembare binnenpan met een antiaanbaklaag is het niet enkel gemakkelijk om schoon te maken maar je er ook vlees of groenten in wokken. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een rijstkoker.

Beste rijstkoker 2020

Volgens ons onderzoek is de beste rijstkoker die je momenteel kunt kopen de Tefal CR029. De voornaamste functie van dit toestel is het koken van verschillende soorten rijst. Om rijst perfect te koken zijn er twee aparte programma’s voorzien, een voor witte rijst en voor bruine rijst of zilvervliesrijst. Maar dit toestel is niet enkel een rijstkoker maar eigenlijk ook een stoomkoker. Je kan aan de hand van een stoommandje vis of dim-sum stomen.

“Beste rijstkoker 2020”

Daarenboven is de binnenkant van het toestel voorzien van een antiaanbaklaag zodat je met de braadfunctie vlees of groenten kunt wokken. Eens je gerecht klaar is kun je op warmhoudfunctie duwen om je eten warm te houden tot iedereen aan tafel zit. Dankzij de uitneembare binnenpan met antiaanbaklaag kun je hem gemakkelijk zelf afwassen maar het is ook geschikt voor de vaatwas. Deze Crockpot rijstkoker stoomt je rijst perfect gaar zonder het aan te bakken en kan bovendien ook gebruikt worden voor het bereiden van groenten, vis en vlees. We kunnen hem aanraden aan iedereen die op zoek is naar kwalitatieve en veelzijdige stoomkoker.

De Tefal Classic 2 RK1028 is een even goede rijstkoker als de Crockpot. Beide toestellen hebben een inhoud van 1,8 liter wat voldoende is om voor 10 mensen rijst te stomen. Dankzij het stoommandje kun je het ook als stoomkoker gebruiken om vis of groenten te stomen. De Tefal rijstkoker heeft geen aparte programma’s voor witte en bruine rijst maar hij zal wel automatisch je rijst warm houden na het koken zonder het aan te branden.

“Goede rijstkoker”

Wat het niet heeft is een braadfunctie voor het bakken van vlees of groenten. Eerlijk gezegd vinden we dit geen groot gemis omdat de voornaamste functie van een rijstkoker het stomen van rijst is. Voor het bakken van groenten of vlees gebruik ik nog altijd het liefst een gewone braadpan. De binnenkant van de pot kun je er gemakkelijk uit halen om schoon te maken. Je kan het zowel met de hand afwassen of in de vaatwas steken.

De Russel Hobbs is een goedkope rijstkoker met dezelfde functionaliteiten als duurdere modellen aan de helft van de prijs. Je kan er zowel tijst mee stomen als groentjes. Er is namelijk een stoommandje voorzien om groenten of vis in te plaatsen. Juist zoals de Tefal rijstkoker beschikt het niet over een antiaanbaklaag om vlees of groentjes in te bakken. Maar op zich vinden we dit niet zo’n groot nadeel. 

“Goedkope rijstkoker”

Wat we wel een nadeel vinden is dat je na het koken, je rijst er onmiddelijk moet uihalen. Het heeft namelijk de neiging om de rijst onderaan te doen aanbakken in de warmhoudfunctie. Ook als je het toestel te vol doet heeft het de neiging om stoom door het gaat je van het deksel te spuiten waardoor je overal met spetters komt te zitten. Het stoommandje en de binnenkant van de pot kun je eruithalen maar ze zijn niet geschikt voor de vaatwas. Dat wil dus zeggen dat je het met de hand moet afwassen. Maar als je op zoek bent naar een toestel dat minder kost dan 40 euro dan is deze rijstkoker de beste keuze. Het kan zijn voornaamste taak namelijk goed uitvoeren, het perfect stomen van verschillende soorten rijst.

Het onderzoek

Wie moet een rijstkoker kopen?

Rijst wordt in veel verschillende keukens gebruikt. Over heel Azië maar vooral voor Chinese, Japanse en Thaise gerechten wordt er veel rijst gebruikt. Een rijstkoker kan de kwaliteit van je recept dramatisch verbeteren. Het grote voordeel van rijstkokers is dat ze goedkoop zijn en zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Een goedkope rijstkoker moet je normaal gezien voor 35 euro kunnen kopen.

Bijkomend voordeel van een rijstkoker is is dat je niks verkeerd kunt doen wanneer je de tijd uit het oog verliest. Je rijst zal namelijk nooit aanbranden ook al heb je te weinig water toegevoegd. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk om af te wassen zijn. Maar een rijstkoker kun je niet enkel gebruiken voor het maken van rijst. Je kunt er ook groenten, vis of traag gegaard vlees mee bereiden. Op volgende pagina kun je een aantal verassende gerechten terugvinden dat je met een rijstkoker kunt maken zoals een cheescake, ribbetjes en zelfs mac & cheese.

Rijstkoker kopen waar op letten

Sensor

Een rijstkoker moet in de eerste plaats lekkere en zachte rijst maken. Rijst die beter smaakt dan wanneer we het in een potje water zouden koken. Om perfecte rijst te maken maken rijstkokers gebruik van een sensor. Het is dus belangrijk dat de rijstkoker over een goede sensor beschikt. Maar het is ook belangrijk dat de rijstkoker alle rijst gelijk kookt. Er bestaan slechte rijstkokers waar de buitenste laag van de rijst lekker gekookt is en de rijst vanbinnen nog hard en ongekookt is. Daarenboven willen we ook steeds een consistent en voorspelbaar resultaat leveren. Wanneer je de dag ervoor 200 gram witte rijst op een half uur tijd gekookt hebt en het perfect was dan wil je dat naar de toekomst dat resultaat kunnen repliceren.

Snelheid

Het koken van rijst in een kookpot met water neemt tussen de 10 en 15 minuten in beslag (afhankelijk van de rijst). Met een rijstkoker zal dit snel oplopen naar 30 minuten. Wanneer je gehaast bent om eten op tafel te zetten heb je geen 45 minuten of een uur om te wachten tot de rijst gekookt is. Daarom hebben we ons onderzoek gelimiteerd naar rijstkokers die de meeste rijst tussen de 30 en 45 minuten kunnen garen.

Gebruiksgemak

De binnenkant van de rijstkoker moet gemaakt zijn van RVS of aluminium zodat er geen rijst aan blijft plakken en het gemakkelijk schoon te maken is. Een rijstkoker die meerdere soorten rijst kan koken vinden wij ook een toegevoegde waarde.

Inhoud

De meeste rijstkokers hebben een inhoud van 1,8 – 2 liter wat voldoende is om rijst te maken voor 10 personen. Meer als voldoende zul je dus denken en dat klopt ook wanneer je enkel rijst wilt maken. Maar aangezien je ook vis en groenten kunt stomen is een grote inhoud handig. Zo kan je namelijk in een toestel een simpele maaltijd voor 4 personen klaarmaken.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.