Scroll Top
beste rijstkoker 2020

De 6 beste rijstkokers van 2024

De Russell Hobbs MaxiCook 14 Cup is onze favoriete keuze.

Met de beste rijstkokers kun je keer op keer perfect gekookte rijst bereiden. De meerwaarde van een goede rijstkoker is dat je verschillende soorten rijst kan bereiden, zonder een plakkerig of aangebrand resultaat. Het loopt namelijk gemakkelijk fout wanneer je rijst probeert te koken in een pot water op het vuur.

De plastic zakjes, die voorgevuld zijn met een bepaalde portie rijst, worden gloeiend heet en het plastic kan aanbranden als je te weinig water in je pot voorziet. Kook je losse rijst, dan krijg je al snel een aangebrande bodem en een plakkerige substantie op je bord.

Een rijstkoker voorkomt dergelijke problemen door zijn kooktijd af te stellen op basis van een sensor. Het toestel slaat automatisch af als je rijst gaar is en zorgt nadien dat de rijst warm blijft. In sommige rijstkokers kun je zowel sushirijst, bruine rijst als quinoa bereiden.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Russell Hobbs, Zojirushi, Tefal en Tristar. We hebben daarbij voornamelijk rekening gehouden met de capaciteit, de sensor en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste rijstkoker voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Russel Hobbs MaxiCook 14 Cup

Voordelen:

 • Geschikt voor grotere hoeveelheden
 • Gebruiksvriendelijk
 • Kwalitatief resultaat
 • Meegeleverde spatel en maatbeker

Nadelen:

 • Niet vaatwasserbestendig
 • Groot formaat
 • Korte kabel

Deze goede rijstkoker van Russel Hobbs is geschikt voor grote gezinnen of feestelijke diners. Je maakt met dit toestel gemakkelijk rijst voor veertien personen. Ideaal voor een grote kom paella of als aanvulling op een heerlijke wokschotel. Kleinere porties zijn uiteraard ook mogelijk; je hoeft de volledige capaciteit niet te gebruiken. Met de meegeleverde spatel en maatbeker weeg je eenvoudig de gewenste portie af.

De rijstkoker is verder voorzien van een glazen deksel en een warmhoudfunctie. Deze instelling zorgt ervoor dat je rijst warm blijft, zodat je de rijst op de perfecte temperatuur kan serveren. Helaas dien je de rijstkoker nadien met de hand af te wassen, aangezien de onderdelen niet vaatwasserbestendig zijn. Er is wel een antiaanbaklaag voorzien om een aangekoekte bodem te voorkomen. Het vuil komt dus eenvoudig los van de binnenpan.

Gebruikers geven aan dat het toestel gemakkelijk is in gebruik en smaakvolle rijst oplevert. Er is geen sprake van aangekoekte rijst op de bodem. Natuurlijk betreft het een ruim toestel, aangezien je er grote hoeveelheden mee kan bereiden. De rijstkoker neemt dus wel wat plaats in op je aanrecht. Een klein minpuntje is dat de kabel vrij kort is. Zoek je de beste rijstkoker voor grote hoeveelheden, dan is dit toestel een uitstekende optie.

Beste goedkope: Tristar RK-6126

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Droogkookbeveiliging
 • Uitneembare binnenpan
 • Meegeleverde lepel en maatbeker

Nadelen:

 • Vergt wat oefening om het beste resultaat te bekomen
 • Niet vaatwasserbestendig

De goedkope rijstkoker van Tristar is, met zijn inhoud van één liter, geschikt voor vier à vijf porties rijst. Het apparaat beschikt over een uitneembare binnenpan die voorzien is van een antiaanbaklaag. Gebruikers geven aan dat deze bijzonder doeltreffend en duurzaam is. Helaas kan de binnenpan niet in de vaatwasmachine. Doordat de binnenpan echter uitneembaar is, kun je deze wel eenvoudig schoonmaken. De antiaanbaklaag zorgt tot slot dat je hier weinig tijd en energie aan verliest. Zoals de meeste rijstkokers schakelt het toestel automatisch over op warmhoudstand wanneer de rijst gaar is.

De droogkookbeveiliging is een speciaal type beveiliging dat voorkomt dat de rijst aanbakt. Ondanks deze functie zou het toestel toch gevoelig zijn voor een aangekoekte bodem. Deze komt weliswaar snel los door de antiaanbaklaag, maar kan wel de smaak van je rijst beïnvloeden. Daarnaast kan het wat oefening vergen om het perfecte resultaat te bekomen. Voor deze voordelige prijs is dit echter de beste rijstkoker om mee aan de slag te gaan. Je krijgt tot slot ook een maatbeker en een lepel meegeleverd zodat je de juiste hoeveelheid rijst kan bereiden.

Beste Japanse: Zojirushi NS-LHC05XT

Voordelen:

 • Kwalitatief resultaat
 • Consistent en gelijkmatig resultaat
 • Drievoudige opwarmingstechniek
 • Verschillende programma’s

Nadelen:

 • Duur
 • Moeilijk verkrijgbaar

Als je op zoek bent naar de beste Japanse rijstkoker, dan bevelen wij dit toestel van Zojirushi aan. Hoewel dit toestel uitstekende kwaliteit aflevert, moeten we erbij vermelden dat deze rijstkoker moeilijk te verkrijgen is. Omwille van de beperkte voorraad loopt de prijs daarnaast snel op. Het is echter een uiterst professioneel toestel dat geschikt is voor een uitgebreid assortiment aan rijstgerechten. Het hanteert een drievoudige opwarmingstechniek waardoor de rijst gelijkmatig gegaard wordt. Je bekomt met dit toestel echt heerlijke rijst.

In de binnenpan staan verschillende afmetingen, specifiek gericht op het type rijst. Deze pan is gemaakt uit roestvrij staal. Het deksel is vlot afneembaar waardoor je het eenvoudig kan reinigen. Het toestel verplaatsen doe je zonder moeite aan de hand van de ingebouwde handgreep.

Verder kan het wat langer duren om je rijst te bereiden in dit toestel. Sommige gebruikers geven aan dat het bijna een uur kan duren om bepaalde rijstsoorten te garen. Het snelle programma kan dit nadeel omzeilen. Een belangrijk aandachtspunt is dat de warmhoudfunctie actief blijft zolang je het toestel niet uitschakelt. Vergeet dus niet op ‘cancel’ te duwen nadat je de rijst geserveerd hebt.

Gebruikers blijken bijzonder tevreden met deze rijstkoker. Ze geven aan dat het resultaat aanleunt bij de gerechten die je in een Aziatisch restaurant krijgt voorgeschoteld. Velen geven aan nooit meer een ander toestel te willen gebruiken.

Voordelen:

 • Compact model
 • Goedkoop
 • Vaatwasserbestendig

Nadelen:

 • Lager vermogen

Voor zij die op zoek zijn naar de beste rijstkoker voor kleine porties, is dit model van Russell Hobbs een goede aanwinst. Je kookt rijst voor één à twee personen. Dit maakt dat het toestel weinig plaats inneemt in je keukenkasten of op je aanrecht. Een zeldzaam pluspunt aan deze kleine rijstkoker is dat de binnenpan geschikt is voor de vaatwasser. Hoewel er ook een antiaanbaklaag voorzien is, blijft het natuurlijk fijn dat je na het koken niet achterblijft met een berg afwas.

Het vermogen van deze mini rijstkoker ligt iets lager dan de andere modellen op de markt. Over de kwaliteit van de rijst zijn gebruikers tevreden. De rijst blijft niet plakken aan de bodem en je krijgt een consistent resultaat. Verder kun je het deksel gemakkelijk verwijderen zonder je te verbranden. Er is namelijk een speciale houder om het deksel aan te bevestigen. Tot slot kun je de rijst gemakkelijk op temperatuur houden met de warmhoudfunctie.

Voordelen:

 • Ook geschikt om groenten te stomen
 • Mooi design
 • Geschikt voor grotere hoeveelheden
 • Meegeleverde maatbeker en lepelhouder

Nadelen:

 • Beperkte handleiding
 • Geen glazen deksel

Deze rijstkoker van Tefal is volgens ons de beste koop. Naast het stomen van rijst, is deze rijstkoker ook geschikt om groenten te stomen. Daarvoor is een extra stoomaccessoire voorzien. Het formaat is goed voor zo’n tien porties rijst. In tegenstelling tot de andere modellen heeft deze rijstkoker geen glazen deksel. Je kunt dus enkel een kijkje nemen door het deksel op te heffen. Dit is niet aan te raden omdat je op deze manier veel stoom laat ontsnappen. De bereidingstijd zal zo langer duren.

Over de kwaliteit van de rijst zijn gebruikers zeer tevreden. Geen aangebakken rijst op de bodem en de antiaanbaklaag maakt dat het toestel eenvoudig schoon te maken is. Een mooi pluspunt is het design. Naar onze mening kan dit toestel perfect op je aanrecht blijven staan. Met de zwarte afwerking oogt de rijstkoker zeer stijlvol.

Een nadeel bij deze aankoop is de handleiding. Deze is volgens gebruikers zeer beperkt, waardoor het in het begin wat zoeken kan zijn om het toestel te gebruiken. Qua prijs zijn er goedkopere toestellen op de markt dan deze, maar je krijgt er natuurlijk wel een rijstkoker én een stoomkoker voor in de plaats. Omwille van het goede resultaat en het multifunctionele gebruik zal dit toestel voor veel gezinnen de beste rijstkoker zijn.

Beste microgolf: Tupperware Rijstkoker

Voordelen:

 • Geschikt om rijst te koken, serveren en bewaren
 • Vaatwasserbestendig
 • Dubbel deksel om morsen te voorkomen

Nadelen:

 • Duur
 • Pot kan heet worden

Rijst koken kun ook makkelijk in deze pot van Tupperware. Met deze rijstkoker kun je rijst koken, serveren en bewaren. Het enige wat je nodig hebt is een microgolfoven. Om te voorkomen dat het water overkookt in de microgolf is er een dubbel deksel voorzien. Op die manier blijft je microgolf schoon tijdens het proces. De inhoud van drie liter is goed voor zo’n vier porties rijst. Natuurlijk betreft dit een eenvoudige manier van rijst koken. Er zijn geen speciale functies aanwezig zoals een aanbakbeveiliging, een antiaanbaklaag of een warmhoudfunctie.

Een pluspunt aan dit basismodel is wel dat je het kwijt kunt in de vaatwasmachine, in tegenstelling tot veel andere rijstkokers op de markt. Hoewel het een eerder beperkte manier is om rijst te koken, is de prijs voor deze pot betrekkelijk hoog. Wees ook voorzichtig als je de rijstkoker uit de microgolf haalt. Er is geen koele wand waardoor de pot zeer warm kan worden. Het is uiteraard fijn als je je bestaande Tupperware collectie kan aanvullen met dit nuttige item.

Een kind met een rijstkoker.
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een rijstkoker?

Sensor

De meerwaarde van een goede rijstkoker is dat je verschillende soorten rijst kan bereiden, afhankelijk van het gerecht dat je gekozen hebt. Denk hierbij aan sushirijst, bruine rijst, quinoa of een smeuïge risotto. De beste rijstkoker gaart je rijst gelijkmatig en voorkomt dat deze op de bodem blijft plakken. Verder is het niet de bedoeling dat je rijst op sommige plaatsen niet gaar is. Je streeft naar een consistent resultaat.

Hierbij speelt de sensor een belangrijke rol. Deze zal het toestel laten draaien totdat de rijst gaar is. Verder regelt een sensor de temperatuur tijdens de bereiding. Je wilt namelijk niet dat je rijst overkookt tijdens het proces. Een bijkomend pluspunt is dat je de rijst niet meer hoeft af te gieten; je kan deze direct serveren. In de pot van Tupperware kan dit zelfs rechtstreeks door de pot op tafel te plaatsen.

Gebruiksgemak

Rijst koken met een rijstkoker verloopt bijzonder eenvoudig. Je kunt de gewenste hoeveelheid rijst toevoegen aan de binnenpan van het toestel. Sommige apparaten hebben een uitneembare binnenpan die je nadien kunt reinigen in de vaatwasmachine. Andere pannen dien je volledig met de hand af te wassen.

Als er een antikleeflaag is, verloopt het reinigen echter vlot. Nadat je de rijst in het toestel hebt geplaatst, voeg je de gepaste hoeveelheid water toe en laat je het toestel zijn werk doen.

Idealiter heeft de rijstkoker een maataanduiding in de binnenpan. Je kunt dan gemakkelijk de juiste porties afmeten. Je toestel zal in de meeste gevallen overgaan op de warmhoudstand van zodra de rijst gegaard is. Hoelang deze moet garen is afhankelijk van het type rijst. Zo zal bruine rijst wat meer tijd nodig hebben dan een zachte sushirijst.

Inhoud

De meeste rijstkokers hebben een inhoud tussen de 1,5 en 2,5 liter. Er zijn uiteraard extra kleine en extra grote modellen op de markt. Hoeveel rijst je per persoon nodig hebt, is afhankelijk van het type rijst. Een gemiddelde portie per persoon bevat tussen de 75 en de 100 gram ongekookte rijst. Vaak heb je ook een maataanduiding in de binnenpan van de rijstkoker.

De verhouding tussen water en rijst is dan weer makkelijker te veralgemenen. Je kunt hier uitgaan van een 1:2 verhouding. Eén kopje rijst vraagt zo’n twee kopjes water. Bevat je rijstkoker ook een groentestomer, zorg dan voor een voldoende ruime inhoud. Je kunt dan zeker een volwaardige maaltijd stomen in het toestel.

Een kleine rijstkoker op het aanrecht van een keuken.
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker is bijzonder eenvoudig in gebruik. Het is meestal een toestel dat werkt op elektriciteit. Afhankelijk van je gerecht kies je ervoor om je rijst te wassen of niet. Bij smeuïge gerechten hoef je de rijst voordien niet te wassen. Door het wassen zal je een stevigere korrel krijgen. Sommige rijstkokers werken volgens hetzelfde principe als een kookpot. Je voegt water en rijst toe in dezelfde pot en het toestel gaart deze zo lang als nodig.

Andere rijstkokers werken volgens een stoomprincipe. Er hangt als het ware een mandje in het toestel en onderaan voeg je water toe. Door de circulatie van stoom gaar je de rijst. Het komt erop neer de juiste verhouding rijst en water toe te voegen aan het apparaat. Verder kun je het indicatielampje volgen om te zien of de rijst gaar is. Van zodra de rijst gaar is, schakelt het toestel meestal over op een warmhoudfunctie.

Hoe lang moet rijst koken in een rijstkoker?

Gewoonlijk duurt het koken van een portie rijst in een rijstkoker ongeveer 30 minuten. Hou er wel rekening mee dat de kooktijd kan variëren afhankelijk van de verschillende soorten rijst. Gelukkig is een rijstkoker voorzien van een sensor die kan meten wanneer de rijst klaar is. Op dat moment schakelt hij automatisch uit.

Wat is het verschil tussen een rijstkoker en een stoomkoker?

Een rijstkoker dient voornamelijk om rijst te koken, maar je kunt ook rijstkokers vinden die geschikt zijn om groenten te stomen. Het toestel is in principe zeer gelijkaardig aan een stoomkoker. Het grote voordeel van een stoomkoker is dat je er meer ingrediënten in kunt klaarmaken dan in een rijstkoker. Stoomkokers zijn meestal voorzien van uitgebreidere functies en instellingen, net omdat ze geschikt zijn om meer ingrediënten te stomen dan enkel rijst.

Een stoomkoker bestaat net als een rijstkoker uit een waterreservoir met een verwarmingselement. Daarboven zal je mandjes of ruimtes hebben voor de verschillende ingrediënten. Doordat deze mandjes open zijn aan de onderkant kan de rijzende stoom makkelijk circuleren in de binnenpan. Door de stoomcirculatie gaar je je groenten, rijst en vlees.

Een stoomkoker wordt voornamelijk gebruikt voor groenten, aardappelen, vis en gevogelte. Ook rijst kan hierin gestoomd worden, maar vaak zijn de openingen onderaan de mandjes iets te groot waardoor de rijst erdoor valt. Een rijstkoker heeft veel kleinere gaatjes in de bodem, waardoor er enkel stoom door de openingen kan. Los daarvan zijn de toestellen bijzonder gelijkaardig. Zoek je naar een toestel dat een volledige maaltijd kan garen, dan is een slowcooker of multicooker misschien een betere oplossing voor jou.

Wat kost een rijstkoker?

De goedkoopste rijstkokers kosten tussen de 40 en 50 euro. Zo’n budget rijstkokers kunnen veel betere rijst bereiden ten opzicht van een gewone kookpot. Een bijkomend voordeel van een rijstkoker is dat je weinig verkeerd kunt doen. Het kan geen kwaad om even de tijd uit het oog te verliezen. Je rijst zal niet aanbranden door de automatische uitschakeling van het toestel.

Wil je verschillende soorten rijst kunnen bereiden op de best mogelijke manier dan koop je best een Zojirushi rijstkoker. Het enige probleem is dat deze toestellen zeer duur (meer dan 300 euro) zijn wegens het beperkte aanbod op de markt.

Een rijstkoker naast een kom.
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, sensoren, gebruik, inhoud en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.