De 6 beste robotmaaiers van 2022

Geniet van je vrije tijd en laat je robot je gras afmaaien.

We gaan op zoek naar de beste robotmaaier zodat jij wat meer van je vrij tijd kan genieten. Je kent het wel, eindelijk eens even tijd voor met familie of vrienden te spenderen, of even ontspannen en niets doen… maar dan besef je plots dat er nog heel wat taken rond het huis gedaan moeten worden. Met een goede robotmaaier wordt het gras maaien beperkt tot een druk op de knop. Eens klaar bergt het toestel zichzelf op. Jij kan volgen vanuit de zetel, met de smartphone in één hand en een cocktail in de andere.

Robotmaaiers zijn handig en makkelijk te gebruiken. Elk jaar kennen ze innovatieve vernieuwingen die ons nog meer luxe gunnen. De zoektocht naar de beste robotmaaier is voor iedereen anders. Elke tuin is anders ingericht, heeft een andere oppervlakte of is niet altijd even plat. Daarnaast zijn er bomen, struiken en planten om rekening mee te houden. Heb je dan nog een zwembad of een terras dan is het nog helemaal anders. Ook budget speelt mee in je keuze.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste robotgrasmaaiers voor de verschillende soorten oppervlakten. Onder deze lijst vind je het onderzoek terug. Wat is een robotmaaier, wat kunnen ze allemaal en waar moet je op letten als je een robotmaaier wil kopen. Op deze manier kan jij makkelijk robotmaaiers vergelijken om zo de beste keuze te maken.

BOSCH INDEGO S+ 350

Smart robotmaaier voor klein gazon – 350 m²

Bosch en elektrische toestellen gaan hand in hand. Je koopt betrouwbare kwaliteit voor een resonabele prijs. Deze Indego S+ 350 maakt deel uit van Bosch Smart Gardening, een applicatie voor je slimme tuingereedschap. Deze robotmaaier is dus een slimme robotmaaier die in verbonden en bedient wordt via de app. Het is ook redelijk stil, met 63 dB iets luider dan de Gardena reeks.

Android of iOS, via de app kan je de maaifrequentie en maaiprogramma’s instellen. Je geeft ook de locatie en tijdstippen van het maaien aan. Is het toestel bezig en er zijn problemen dan word je ook meteen verwittigd. Je weet ook meteen of er onderhoud nodig is, hoewel dit niet al te vaak gebeurt. Compatibel met Amazon Alexa, je kan dus ook via voice-command je gras doen maaien zonder je smartphone te gebruiken. We merken wel dat de verbinding niet altijd even makkelijk gebeurt, wat een lastig nadeel kan zijn.

Net zoals Gardena is de software helemaal op punt. De robot brengt je gazon in kaart en bepaald dan zelf de beste route’s om zo het gras efficiënt te maaien. Het enige dat ontbreekt is de bemestingsfunctie van Gardena, en dat merk je ook in de prijs. Deze Bosch Indego S+ 350 kost de helft van de Gardena Smart Sileno+ 1600. Hou er wel rekening mee dat de Bosch geschikt is voor een gazon van 350 m², terwijl Gardena 1600 m² aankan.

Gardena Sileno Life 750

Beste robotmaaier voor gemiddelde gazons – 750 m²

De Gardena Sileno Life 750 is veilig, stil en geschikt voor tuinen tot en met 750 vierkante meter. Husqvarna staat ervoor bekend om de beste robotmaaiers op de markt te maken maar deze zijn zeer duur. Omdat Gardena deel uitmaakt van de Husqvarna groep worden heel wat designkeuzes en features overgenomen in de productie van de Sileno robotmaaiers. Zo is hij onderaan voorzien van inklapbare scheermessen en bovenaan is er ook een grote stopknop.

Wanneer de botssensor van de robotmaaier een obstakel waarneemt zoals bijvoorbeeld een schoen of een huisdier zal hij stoppen en de scheermessen naar binnen klappen. Met een maximum geluidsniveau van 60 decibel is hij zeer stil. Zo kan je hem laten werken terwijl jij buiten van een pintje of een cocktail aan het genieten bent.

Gardena produceert verschillende modellen van de Sileno City (250m2 – 500m2) en de Sileno Life (750m2-1250m2) tot de Sileno + ( >1250m2). Het voordeel van de Sileno Life is dat hij geschikt is voor hellingen tot 30%. Daarenboven kun je ook kiezen voor ‘Smart’ modellen die voorzien zijn van een module die verbinding kunnen maken met je smartphone.

Heb je een zeer grote tuin en wil je een ‘Smart Home’ bouwen dan passen deze Smart modellen hier perfect bij. Deze Sileno Life is geschikt voor de gemiddelde tuin, met niet al te veel uitzonderlijke situaties. Ben je op zoek naar een goede robotmaaier onder de 1.000 euro dan is de Gardena Sileno Life 750 de beste keuze.

GARDENA SMART SILENO+ 1600

Beste robotmaaier voor grote oppervlakten

Heb je een zeer grote tuin, weide of grasoppervlakte dan moet je misschien een niveau hoger gaan. De Gardena 750 is geschikt voor heel wat uitdagingen maar moet wijken als de oppervlakte te groot of ruw is. Een goede robotmaaier moet een volledige oppervlakte in één keer kunnen doen, en hiervoor heb je een sterke batterij en krachtige motor nodig. Deze maaier is geschikt voor tuinen van 1600 m², zoals de naam zelf aangeeft.

Dit is ook de beste robotmaaier van 2022 voor andere redenen dan enkel gras maaien. De Gardena Smart Sileno+ 1600 zorgt ook voor natuurlijke bemesting van het grasoppervlak. Nog een paar jaar en dit zijn de boeren van de toekomst. De Gardena Smart Sileno+ 1600 analyseert de groei van het gras en past in functie hiervan de maaifrequentie bij.

De naam zegt het ook zelf – Smart robotmaaier – je kan deze dus met je smartphone bedienen. Technologie gaat zeer snel en dat merken we ook hier in de lijst van beste robotmaaier van 2022. Elk jaar zien we nieuwe technologiën die de lijst volledig omver gooit. Daarnaast is dit ook een slimme robotmaaier door de revolutionaire software, zoals hierboven al werd aangegeven.

Alsof dat allemaal niet genoeg was om de beste robot grasmaaier van 2022 te zijn, zijn er nog enkele kleine extras. De motor kan allerlei hellingen en oneven terrein aan, maait zeer stil, en is compact genoeg om tussen bomen, gaarden en meer te manoeuvreren. Via de app heb je ook nog eens diefstalbeveiliging. Het enige dat je nog kan tegenhouden is de aankoopprijs. Voor deze robotmaaier tel je al snel 1600 euro neer.

MCCULLOCH ROB S600

Beste Slimme robotmaaier + hellingen

Met deze ROB S600 ga je voor een slimme robotmaaier die je met de smartphone app kan bedienen. De McCulloch ROB S600 is een goede robotmaaier voor mensen met een gazon tot 600 m². ROB is een goede robotmaaier die dag en nacht je gazon kan maaien zonder te klagen. Tuinen met hellingen zijn geen probleem voor ROB, hij kan hellingen tot 35% beklimmen.  Dit is heel wat beter dan andere modellen. Net zoals de Gardena Sileno Life en de meeste andere robotmaaiers maakt hij gebruik van een perimeterdraad (150m) om te weten waar hij wel en niet mag maaien. Het installeren van de perimeterdraad is een eenmalige taak, de draad zelf is na een paar weken niet meer zichtbaar als je deze goed installeert.

Wanneer je een gazon van 600 vierkante meter of kleiner hebt is de Gardena Sileno Life 750 een te duur toestel. De ROB S400 kost ongeveer 30% minder terwijl hij alle belangrijkste features behoudt. Zo is hij met 58 decibel zeer stil en nauwelijks hoorbaar zelfs wanneer je buiten staat. Maar ook op vlak van veiligheid is hij voorzien van een botssensor en inklapbare scheermessen om verwondingen te voorkomen. De ROB S600 heeft een intelligent maaisysteem waardoor je via een schema automatisch kan maaien.

ROBOMOW RX50U

Elk sterk merk heeft een sterke concurrent, een alternatief voor de consumenten. Hoewel Gardena een reeks zeer goede robotmaaiers heeft is Robomow gekend voor hun kwalitatieve en sterke robotmaaiers. De term Robomow was in 2018 zelfs populairder dan het woord robotmaaier. Maar net zoals Kodak hebben zij hun monopolie niet aan kunnen houden. Toch is deze Robomow RX50U een sterke  tegenstander van de Gardena Sileno 750.

Met als nadeel dat ze iets luider zijn (64 dB) heb je nog steeds niet echt last van het maaien. In ruil daarvoor krijg je een iets krachtiger toestel dat bediend kan worden via de app. De ingebouwde regensensor stuurt het toestel ook meteen weer naar binnen. Het toestel kan dan wel tegen de regen, gras wordt gewoonweg moeilijk gemaaid als het regent. Geschikt voor een gazon tot 500 m², het is alvast heel wat werk uitgespaard.

Hoewel er bediening is via de app is deze robotmaaier niet noodzakelijk ‘smart’ te noemen. Enkel in de manier dat de verbinding met de smartphone gebeurt en je het toestel zo kan doen maaien. De software van de Robomow is iets minder dan die van Gardena of Bosch. Je kiest zelf de maaihoogtes of het programma, daar waar de anderen dit zelf doen op basis van ingebouwde software. De messen van de Robomow zorgen voor een versnippering van het gemaaide gras, hierdoor heb je ook een automatische bemesting van de bodem, maar dat doen ze ondertussen allemaal. Wel zeer voordelig aan het merk Robomow is dat hun batterij krachtiger is, en tot 2 keer zo lang meegaat.

UIT ONZE TEST: SOMLOS G1S

Onlangs hebben we ook de Somlos G1s mogen testen. Deze robotmaaier is afkomstig uit Noorwegen en valt in een gemiddelde prijsklasse. Er zijn duurdere modellen, maar ook heel wat goedkopere opties. Toch zijn we fan, enerzijds presteert het goed – zelf bij typisch Belgisch weer. Anderzijds oogt het goed, het ontwerp lijkt  wat luxueus.

De robotmaaier kan heel wat aan. Van oneffen terrein tot objecten of paden. Je kan meerdere zones instellen, alles hangt af van de installatie. Deze robotmaaier werkt, zoals de anderen, met een perimeter. Deze graaf je best in om de maaier optimaal te gebruiken. De Somlos is een goede tuinhulp. Via de app kan je de stille robotmaaier bedienen. Meer weten? In het uitgebreide verslag vind je heel wat extra informatie.

Beste robot grasmaaier 2020

Tot zover onze top 5 beste robotmaaiers van 2022.
Meer robothulp nodig? Lees dan ook de lijst beste dweilrobot of robotstofzuigers.

robotmaaiers vergelijken

Wat is een robotmaaier ?

Een robotmaaier is een automatische grasmaaier. Een relatief klein toestel dat het gras vanzelf kan maaien. Het enige dat jij moet doen is het toestel het bevel geven, of inplannen, om het gras te maaien. Deze robot maakt gebruik van een GPS en allerlei sensoren om het werk zo efficiënt mogelijk te doen. Een robotmaaier is zeer gelijkaardig aan een robotstofzuiger of dweilrobot.

robotmaaier met antidiefstal

Wie moet een robotmaaier kopen?

Mensen met een druk leven merken dat de agenda snel komt vol te zitten. Daardoor is er soms geen tijd om alle taken in en rond het huis gedaan te krijgen. Wacht je te lang om je gras te maaien dan kan je tuin er op korte tijd slordig uitzien. In dat geval kan een robotmaaier je helpen om je gazon proper te houden. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die zelfstandig je gazon kort kan houden. Ze zijn ideaal voor mensen die weinig tijd hebben maar wel een verzorgde tuin willen. Robotmaaiers zijn voorzien van sensors om obstakels te vermijden zodat ze in de meeste tuinen kunnen gebruikt worden. Hoe minder obstakels er zijn hoe beter de robotmaaier zijn werk kan doen natuurlijk.

Heb je hier geen nood aan dan kan je ook gewoon een grasmaaier kopen. Neem alvast een kijkje in de lijst beste grasmaaiers 2022.

Hoe werkt een robotmaaier?

Alle robotmaaiers maken gebruik van mulching om je gras te maaien. Dit wilt zeggen dat ze het gras niet opvangen maar fijnsnipperen en terug over je gazon verspreiden. De grassnippers die verspreid worden vormen een laag waardoor je gazon beter beschermt is tegen de zon. Naarmate de grassnippers worden verteerd geven ze vocht en voedingsstoffen af aan de bodem waardoor je gazon groener zal staan. Daarenboven dekt de laag de bodem gedeeltelijk af waardoor onkruid minder plek heeft om te kunnen groeien.

Momenteel maakt bijna elke robotmaaier gebruik van een begrenzingsdraad. De Ambrogio L60 is een van de weinige robotmaaiers die in staat is om zonder begrenzingsdraad te werken. Helaas heeft deze robotmaaier ook zijn beperkingen waardoor hij niet geschikt is voor elke tuin. De begrenzingsdraad moet je langs de randen van je gazon plaatsen om het maaigebied te bepalen. Ook rond struiken en bloembedden moet je draad spannen zodat de robotmaaier eromheen gaat.

Om efficiënt te kunnen navigeren zijn goede robotmaaiers uitgerust met een GPS systeem. Hierdoor zijn ze in staat om een map van je tuin te maken. Door gebruik te maken van deze kaart weten ze welke delen van je tuin al gemaaid zijn en welke niet. Hierdoor zijn ze in staat om snel en efficiënt te maaien. Goedkopere modellen maken daarentegen gebruik van willekeurige bewegingen. Hierdoor slaan ze bepaalde gedeeltes over terwijl ze andere gedeeltes meerdere keren maien. Met als gevolg dat het soms lang kan duren voordat ze je volledig tuin gemaaid hebben.

robotmaaier kopen

Robotmaaier kopen,
waar op letten

Installatie en perimeter robotmaaier

Voor je de robotmaaier voor de eerste keer in gebruik kunt nemen moet je een paar zaken installeren. Het belangrijkste is een goede plaats vinden voor het basisstation. Het basisstation is waar de robotmaaier naartoe gaat wanneer hij klaar is met maaien of wanneer zijn batterij bijna plat is. Bij voorkeur staat het basis station op een vlakke ondergrond op een overdekte plaats in de buurt van een stopcontact.

Het meest arbeidsintensieve gedeelte is de installatie van de begrenzingsdraad. Deze moet rondom rond je gazon geplaatst worden om ervoor te zorgen dat je robotmaaier niet zomaar kan wegrijden. Ook kun je er best voor zorgen dat bloemenperken, struiken en bomen voorzien zijn van een begrenzingsdraad. Afhankelijk van de grootte van je tuin zal hier een paar uur mee bezig zijn.

Eens de fysieke installatie achter de rug is wordt het tijd om je robotmaaier in te stellen. Naast het instellen van de maaihoogte moet je ook een tijdschema instellen. Het wordt aangeraden om je robotmaaier toe te laten om elke dag of om de twee dagen te laten maaien. Een goede robotmaaier is voorzien van een regensensor en zal stoppen met maaien wanneer het regent. Dit om te vermijden dat nat gras zich begint op te hopen aan de onderkant van het toestel. Wanneer het gras terug droog is zal de robotmaaier vanzelf zijn programma hernemen (rekening houdend met het ingestelde tijdschema).

Als laatste moet je ook een pincode instellen om ervoor te zorgen dat hij onbruikbaar wordt wanneer hij gestolen wordt. Gelukkig komt diefstal van robotmaaiers niet vaak voor en moet je je hier niet teveel zorgen om maken. Wil je een extra beveiliging kies dan voor een robotmaaier die voorzien is van een GPS, zo kun je via een applicatie op je smartphone de locatie van je robotmaaier traceren.

Robotmaaiers & obstakels ontwijken

Een goede robotmaaier moet in staat zijn om obstakels in je tuin te kunnen ontwijken. Struiken, bomen en bloemen kun je afschermen met een begrenzingsdraad. Maar hij moet ook in staat zijn om voorbij tijdelijke obstakels te geraken zoals een trampoline of een barbecue. Om obstakels te ontwijken zijn robotmaaiers uitgerust met sensoren.

De meeste robotmaaiers zijn voorzien van een buitenste schelp dat schokken kan opvangen. Wanneer de schelp een schok opvangt weet de robotmaaier dat hij van richting moet veranderen. Op het moment dat er een schok wordt waargenomen worden de messen ook onmiddelijk ingeklapt om ervoor te zorgen dat het geen verwondingen kan veroorzaken aan mensen of huisdieren.

Sommige robotmaaiers registreren vertragingen in snelheid in plaats van gebruik te maken van een schelp. Wanneer er een botsing is zal er een vertraging geregistreerd worden waarna de robotmaaier van richting veranderd. Maar de nieuwere modellen die op de markt komen zijn uitgerust met een sonar. Hierdoor kan een robotmaaier zijn omgeving scannen en tot stilstand komen alvorens hij in contact komt met een obstakel.

Wat de meeste robotmaaiers niet kunnen vermijden is om obstakels te ontwijken die laag in het gras liggen zoals een tuinslang of speelgoed. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen objecten in de tuin blijven liggen.

Heb je thuis een hond die zijn behoefte in de tuin doet kun je er best voor zorgen om dit zo snel mogelijk op te ruimen. Een robotmaaier zal gewoon over een hondendrol rijden waardoor het aan de messen en de wielen blijft hangen. Door het feit dat een robotmaaier zeer frequent beweegt en gebruik maakt van mulching komt het meeste er wel automatisch af. Maar het is wel mogelijk dat hij met hondenstront aan de wielen op het basisstation staat op te laden. Als er op dat moment felle zon op staat dan kan dit wel voor de verspreiding van onaangename geuren zorgen.

Oppervlakte tuin

Goedkope robotmaaiers zijn geschikt voor tuinen tussen de 250 en de 500 vierkante meter. Wanneer je gazon beperkte afmetingen heeft is het batterijleven en de navigatie van je robotmaaier van minder belang. Zelfs met willekeurige navigatie en een kort batterijleven is een goedkope robotmaaier namelijk in staat om al het gras in een keer af te rijden. Heb je daarentegen een grotere tuin van 1.000 vierkante meter of meer is het belangrijk om over een aantal opties te beschikken. In de eerste plaats is het belangrijk dat de robotmaaier van zelf kan terugkeren naar zijn basisstation wanneer zijn batterij plat is. Hij moet daarenboven ook in staat zijn om het werk te hervatten wanneer hij terug opgeladen is.

Een robotmaaier die voorzien is van een GPS is in staat om te weten welke gedeeltes al gemaaid zijn en welke gedeeltes nog moeten gemaaid worden. Hoe groterhet batterijleven van een robotmaaier hoe sneller hij je gras kan maaien alvorens hij opnieuw moet opladen. Heb je een grote tuin en heeft je robotmaaier een beperkt batterijleven dan zal hij te vaak moeten opladen om efficiënt te kunnen maaien.

indeling tuin voor robotgrasmaaier 2020

Robotmaaiers & oneffen gazon

Heb je een oneffen gazon met stijle hellingen zul je extra moeten opletten bij het kiezen van een robotmaaier. Niet alle robotmaaiers zijn namelijk in staat om stijle hellingen te beklimmen. Elke robotgrasmaaier heeft een maximale hellingsgraad die wordt uitgedrukt in een percentage.

De hellingsgraad van een heuvel is gelijk aan het hoogteverschil (Δh) gedeeld door de horizontale afstand (d). Een hellingsgraad van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. De meeste robotmaaiers kunnen hellingen aan tussen de 25% en 35%.

Duurdere modellen zoals die van Husqvarna kunnen hellingen aan tot 45%.

Robotgrasmaaier op helling

Robotmaaier met GPS

Om efficiënt te kunnen navigeren zijn goede robotmaaiers uitgerust met een GPS systeem. Hierdoor zijn ze in staat om een map van je tuin te maken. Door gebruik te maken van deze kaart weten ze welke delen van je tuin al gemaaid zijn en welke niet. Hierdoor zijn ze in staat om snel en efficiënt te maaien. Goedkopere modellen maken daarentegen gebruik van willekeurige bewegingen. Hierdoor slaan ze bepaalde gedeeltes over terwijl ze andere gedeeltes meerdere keren maien. Met als gevolg dat het soms lang kan duren voordat ze je volledig tuin gemaaid hebben.

Breed maaien = sneller klaar

De maaibreedte bepaalt hoe groot de strook gras is die de robotmaaier in een keer kan maaien. Hoe groter de maaibreedte van een robotmaaier hoe sneller hij je gras kan maaien. Nadeel van brede robotmaaier is dat ze vrij groot zijn en meer plaats innemen. Maar zolang je een goede plek kunt vinden om het basisstation te plaatsen is dit normaalgezien niet storend.

De maaibreedte kan verschillen van 17 centimeter tot meer dan 28 centimeter. Een stuk kleiner dan een traditionele grasmaaier waardoor een robotmaaier er ook een stuk langer over doet om je gras te maaien.

Stille robotmaaiers bestaan

Het geluidsniveau van een robotmaaier kan belangrijk zijn. Wil je namelijk buiten kunnen zitten zonder gestoord te worden door het geluid van je robotmaaier kun je best kiezen voor een stil model. Maar het kan ook belangrijk zijn om een stille robotmaaier te kopen wanneer je de buren niet wilt storen. Even stiekem op zondag maaien kan, zolang er geen geluidsoverlast is.

Het is namelijk zo dat een robotmaaier zelf het ideale moment zal bepalen om het gras te maaien. Maar hij doet dat enkel binnen het voorziene tijdsschema dat je hebt ingesteld. Wil je dat je robotmaaier ook ‘s avonds laat nog kan draaien kan het handig zijn om voor een stil model te kiezen. De luidste robotmaaiers stoten een geluid uit rond de 70 decibel wat vergelijkbaar is met een stofzuiger. Wij raden aan om voor een model te kiezen dat rond de 60 decibel uitstoot.

Robotmaaier met diefstalbeveiliging

Net zoals je je elektrische fiets, mountainbike of step in je tuin laat staan doe je dit best ook niet met je robotmaaier. Een robotmaaier met diefstalbeveiliging is wel zeer handig, maar je zet het best ergens waar anderen er niet aan kunnen. Let goed op, een robotmaaier met diefstalbeveiliging zal diefstal niet voorkomen. Het zal ervoor zorgen dat de dief het toestel niet kan gebruiken.

De meeste vormen van diefstalbeveiliging in robotmaaiers is het gebruik van een pincode. Anderen hebben een alarm als ze buiten de perimeter gaan, je krijgt ook notificaties en je kan het toestel volgen via de smartphone. Een robotmaaier met ingebouwde gps kan later ook teruggevonden worden zolang het systeem niet uitgeschakeld wordt.

Robotmaaier verbinden via wifi, bluetooth of eigen verbinding

De beste robotmaaiers verbinden tegenwoordig met Wifi. Op deze manier maken ze deel uit van het netwerk en kunnen ze hun ‘smart’ functies gebruiken. Voordien werd deze verbinding gemaakt via Bluetooth, maar door de vele problemen en het beperkte kunnen werd hier al snel een verandering in gemaakt. Let wel op, is je tuin te diep dan kan het wifi signaal verliezen.

Robotmaaier met app

De meeste merken hebben nu ook een smartphone app die je dan kan gebruiken om de maaier te bedienen. Je kan de instellingen veranderen; maaihoogte, frequentie, … en het toestel op gang sturen. De meeste toestellen hebben innovatieve software om zo de meeste taken van u over te nemen. Zo geniet je gewoon altijd van een aangename tuin. Eén waar weinig werk aan is en alle taken uitgevoerd zijn.

slimme robotmaaier met app

Tot zover het artikel ‘Beste robotmaaier 2022’ – Laatste update 01/01/2022

Lees meer berichten in de categorie ‘Tuin’

Comments (1)

[…] tuinspullen nodig? Lees dan ook de lijst beste robotmaaier– bosmaaier – en […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.