Beste Robotmaaier

Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die elke dag het gras wilt maaien zonder te klagen. Geniet van een pintje of een cocktail in je tuin terwijl je robotgrasmaaier het lastige werk van jou overneemt. De beste robotmaaier voor de meeste mensen is volgens ons onderzoek de Gardena Sileno Life 750. Hij is namelijk veilig, stil en geschikt voor tuinen tot 750 vierkante meter. Ga je een robotmaaier kopen in de winkel lees dan eerst onderaan ons onderzoek zodat je weet waar je op moet letten.

Beste grasmaaier 2020

De Gardena Sileno Life 750 is volgens onderzoek de beste robotmaaier voor de meeste mensen. Hij is veilig, stil en geschikt voor tuinen tot en met 750 vierkante meter. Husqvarna staat ervoor bekend om de beste robotmaaiers op de markt te maken maar deze zijn zeer duur. Omdat Gardena deel uitmaakt van de Husqvarna groep worden heel wat designkeuzes en features overgenomen in de productie van de Sileno robotmaaiers. Zo is hij onderaan voorzien van inklapbare scheermessen en bovenaan is er ook een grote stopknop. Wanneer de botssensor van de robotmaaier een obstakel waarneemt zoals bijvoorbeeld een schoen of een huisdier zal hij stoppen en de scheermessen naar binnen klappen. Met een maximum geluidsniveau van 60 decibel is hij zeer stil in vergelijking met andere modellen. Zo kan je hem laten werken terwijl jij buiten van een pintje of een cocktail aan het genieten bent.

“Beste robotmaaier 2020”

Gardena produceert verschillende modellen van de Sileno City (250m2 – 500m2) en de Sileno Life (750m2-1250m2) tot de Sileno + ( >1250m2). Het voordeel van de Sileno Life is dat hij geschikt is voor hellingen tot 30%. Daarenboven kun je ook kiezen voor ‘Smart’ modellen die voorzien zijn van een module die verbinding kunnen maken met je smartphone. Via je smartphone krijg je toegang tot meer opties om je robotmaaier in te stellen. Persoonlijk vinden we dat de Smart modellen een beperkte meerwaarde bieden voor hun meerkost. Een bijkomende minpuntje is dat het bedieningspaneel bovenaan snel vol stof en zand komt te zitten. Maar wanneer je op zoek bent naar een goede robotmaaier onder de 1.000 euro dan is de Gardena Sileno Life 750 de beste keuze.

De McCulloch ROB S400 is een goede robotmaaier voor mensen met een klein gazon. ROB is een goedkope robotmaaier die dag en nacht je gazon kan maaien zonder te klagen. Hij is geschikt voor tuinen tot 400 vierkante meter of kleiner. Tuinen met hellingen zijn geen probleem voor ROB, hij kan hellingen tot 35% beklimmen. Juist zoals de Gardena Sileno Life en de meeste andere robotmaaiers maakt hij gebruik van een perimeterdraad om te weten waar hij wel en niet mag maaien. Het installeren van de perimeterdraad is een eenmalige taak, de draad zelf is na een paar weken niet meer zichtbaar als je deze goed installeert.

“Beste robotmaaier klein gazon”

Wanneer je een gazon van 400 vierkante meter of kleiner hebt is de Gardena Sileno Life 750 een te duur toestel. De ROB S400 kost ongeveer 30% minder terwijl hij alle belangrijkste features behoudt. Zo is hij met 58 decibel zeer stil en nauwelijks hoorbaar zelfs wanneer je buiten staat. Maar ook op vlak van veiligheid is hij voorzien van een botssensor en inklapbare scheermessen om verwondingen te voorkomen. Daarenboven is er een grote stopknop bovenaan zodat het je hem ten alle tijden kunt uitschakelen.

De Husqvarna Automower 450x is de Rolls Royce onder de robotmaaiers. Hij is krachtig, betrouwbaar en geschikt om gazons tot 5.000m² te maaien. Door het feit dat hij voorzien is van een GPS-navigatiesysteem weet hij welke delen van je tuin al gemaaid zijn en welke nog gemaaid moeten worden. Hierdoor kan hij zeer efficiënt te werk gaan en is hij veel beter in het maaien van grote oppervlakten ten opzichte van andere robotmaaiers. Daarenboven heeft hij een batterij van 10.4 Ah waardoor hij bijna 5 uur aan een stuk kan maaien alvorens hij moet opladen. Dankzij de Weather Timer is hij op de hoogte van de weersomstandigheden en kan hij zo inschatten of het gras veel gegroeid is. Wanneer er ideale weersomstandigheden zijn zal hij vaker maaien ten opzichte van droge en warme periodes.

“Beste robotmaaier groot gazon”

Aangezien deze robotmaaier een stevige aankoopprijs heeft is het ook belangrijk dat hij voorzien is van de nodige beveiliging. Naast een alarm en een PIN-code kan je ten alle tijden via je smartphone de locatie van deze robotmaaier traceren. Hij is ook voorzien van een sonar systeem om botsingen te vermijden. Dit is een stuk veiliger in vergelijking met een botssensor die fysiek contact met een voorwerp moet maken alvorens hij van richting veranderd. Daarenboven is hij ook voorzien van een kantelsensor zodat de messen onmiddelijk stoppen met draaien wanneer hij opgepakt wordt. Aangezien zijn hoge aankoopprijs kunnen we de Husqvarna Automower 430x enkel aanraden aan mensen met een zeer grote tuin.

De Ambrogio L60 is een speciaal geval, hij is namelijk de enige robotmaaier zonder draad. Dit wil zeggen dat je geen perimeterdraad moet installeren rondom rond je tuin en bloemperken. Dit is zeer handig omdat je de robotmaaier gewoon in je tuin kunt zetten en hij direct kan beginnen maaien. Anderzijds loop je ook niet het risico om de perimeterdraad te beschadigen wanneer je nadien nog werken in je tuin doet. Daarenboven is hij geschikt voor zeer steile hellingen tot 50%.

“Beste robotmaaier zonder draad”

Maar ondanks deze voordelen kunnen we deze robotmaaier niet aan iedereen aanraden. Het is namelijk een vrij duur toestel met een aankoopprijs van meer dan 1.000 euro. Daarenboven is hij enkel geschikt voor mensen met een kleine tuin afgeschermde tuin waar zich weinig obstakels in bevinden. Hij maakt namelijk gebruik van sensoren om zich in je tuin te kunnen navigeren. Als de tuin niet volledig afgesloten is bestaat de mogelijkheid dat hij gewoon wegrijd uit je tuin. Omdat hij gebruik maakt van een oude type batterij duurt het ook zeer lang alvorens de batterij is opgeladen.

Koopgids robotmaaier

Wie moet een robotmaaier kopen?

Mensen met een druk leven merken dat de agenda snel komt vol te zitten. Daardoor is er soms geen tijd om alle taken in en rond het huis gedaan te krijgen. Wacht je te lang om je gras te maaien dan kan je tuin er op korte tijd slordig uitzien. In dat geval kan een robotmaaier je helpen om je gazon proper te houden. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die zelfstandig je gazon kort kan houden. Ze zijn ideaal voor mensen die weinig tijd hebben maar wel een verzorgde tuin willen. Robotmaaiers zijn voorzien van sensors om obstakels te vermijden zodat ze in de meeste tuinen kunnen gebruikt worden. Hoe minder obstakels er zijn hoe beter de robotmaaier zijn werk kan doen natuurlijk.

Hoe werkt een robotmaaier?

Alle robotmaaiers maken gebruik van mulching om je gras te maaien. Dit wilt zeggen dat ze het gras niet opvangen maar fijnsnipperen en terug over je gazon verspreiden. De grassnippers die verspreid worden vormen een laag waardoor je gazon beter beschermt is tegen de zon. Naarmate de grassnippers worden verteerd geven ze vocht en voedingsstoffen af aan de bodem waardoor je gazon groener zal staan. Daarenboven dekt de laag de bodem gedeeltelijk af waardoor onkruid minder plek heeft om te kunnen groeien.

Momenteel maakt bijna elke robotmaaier gebruik van een begrenzingsdraad. De Ambrogio L60 is een van de weinige robotmaaiers die in staat is om zonder begrenzingsdraad te werken. Helaas heeft deze robotmaaier ook zijn beperkingen waardoor hij niet geschikt is voor elke tuin. De begrenzingsdraad moet je langs de randen van je gazon plaatsen om het maaigebied te bepalen. Ook rond struiken en bloembedden moet je draad spannen zodat de robotmaaier eromheen gaat.

Om efficiënt te kunnen navigeren zijn goede robotmaaiers uitgerust met een GPS systeem. Hierdoor zijn ze in staat om een map van je tuin te maken. Door gebruik te maken van deze kaart weten ze welke delen van je tuin al gemaaid zijn en welke niet. Hierdoor zijn ze in staat om snel en efficiënt te maaien. Goedkopere modellen maken daarentegen gebruik van willekeurige bewegingen. Hierdoor slaan ze bepaalde gedeeltes over terwijl ze andere gedeeltes meerdere keren maien. Met als gevolg dat het soms lang kan duren voordat ze je volledig tuin gemaaid hebben.

Robotmaaier kopen waar op letten

Installatie

Voor je de robotmaaier voor de eerste keer in gebruik kunt nemen moet je een paar zaken installeren. Het belangrijkste is een goede plaats vinden voor het basisstation. Het basisstation is waar de robotmaaier naartoe gaat wanneer hij klaar is met maaien of wanneer zijn batterij bijna plat is. Bij voorkeur staat het basis station op een vlakke ondergrond op een overdekte plaats in de buurt van een stopcontact. Het meest arbeidsintensieve gedeelte is de installatie van de begrenzingsdraad. Deze moet rondom rond je gazon geplaatst worden om ervoor te zorgen dat je robotmaaier niet zomaar kan wegrijden. Ook kun je er best voor zorgen dat bloemenperken, struiken en bomen voorzien zijn van een begrenzingsdraad. Afhankelijk van de grootte van je tuin zal hier een paar uur mee bezig zijn.

Eens de fysieke installatie achter de rug is wordt het tijd om je robotmaaier in te stellen. Naast het instellen van de maaihoogte moet je ook een tijdschema instellen. Het wordt aangeraden om je robotmaaier toe te laten om elke dag of om de twee dagen te laten maaien. Een goede robotmaaier is voorzien van een regensensor en zal stoppen met maaien wanneer het regent. Dit om te vermijden dat nat gras zich begint op te hopen aan de onderkant van het toestel. Wanneer het gras terug droog is zal de robotmaaier vanzelf zijn programma hernemen (rekening houdend met het ingestelde tijdschema). Als laatste moet je ook een pincode instellen om ervoor te zorgen dat hij onbruikbaar wordt wanneer hij gestolen wordt. Gelukkig komt diefstal van robotmaaiers niet vaak voor en moet je je hier niet teveel zorgen om maken. Wil je een extra beveiliging kies dan voor een robotmaaier die voorzien is van een GPS, zo kun je via een applicatie op je smartphone de locatie van je robotmaaier traceren.

Sensoren

Een goede robotmaaier moet in staat zijn om obstakels in je tuin te kunnen ontwijken. Struiken, bomen en bloemen kun je afschermen met een begrenzingsdraad. Maar hij moet ook in staat zijn om voorbij tijdelijke obstakels te geraken zoals een trampoline of een barbecue. Om obstakels te ontwijken zijn robotmaaiers uitgerust met sensoren. De meeste robotmaaiers zijn voorzien van een buitenste schelp dat schokken kan opvangen. Wanneer de schelp een schok opvangt weet de robotmaaier dat hij van richting moet veranderen. Op het moment dat er een schok wordt waargenomen worden de messen ook onmiddelijk ingeklapt om ervoor te zorgen dat het geen verwondingen kan veroorzaken aan mensen of huisdieren.

Sommige robotmaaiers registreren vertragingen in snelheid in plaats van gebruik te maken van een schelp. Wanneer er een botsing is zal er een vertraging geregistreerd worden waarna de robotmaaier van richting veranderd. Maar de nieuwere modellen die op de markt komen zijn uitgerust met een sonar. Hierdoor kan een robotmaaier zijn omgeving scannen en tot stilstand komen alvorens hij in contact komt met een obstakel. Wat de meeste robotmaaiers niet kunnen vermijden is om obstakels te ontwijken die laag in het gras liggen zoals een tuinslang of speelgoed. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen objecten in de tuin blijven liggen.

Heb je thuis een hond die zijn behoefte in de tuin doet kun je er best voor zorgen om dit zo snel mogelijk op te ruimen. Een robotmaaier zal gewoon over een hondendrol rijden waardoor het aan de messen en de wielen blijft hangen. Door het feit dat een robotmaaier zeer frequent beweegt en gebruik maakt van mulching komt het meeste er wel automatisch af. Maar het is wel mogelijk dat hij met hondenstront aan de wielen op het basisstation staat op te laden. Als er op dat moment felle zon op staat dan kan dit wel voor de verspreiding van onaangename geuren zorgen.

Oppervlakte tuin

Goedkope robotmaaiers zijn geschikt voor tuinen tussen de 250 en de 500 vierkante meter. Wanneer je gazon beperkte afmetingen heeft is het batterijleven en de navigatie van je robotmaaier van minder belang. Zelfs met willekeurige navigatie en een kort batterijleven is een goedkope robotmaaier namelijk in staat om al het gras in een keer af te rijden. Heb je daarentegen een grotere tuin van 1.000 vierkante meter of meer is het belangrijk om over een aantal opties te beschikken. In de eerste plaats is het belangrijk dat de robotmaaier van zelf kan terugkeren naar zijn basisstation wanneer zijn batterij plat is. Hij moet daarenboven ook in staat zijn om het werk te hervatten wanneer hij terug opgeladen is.

Een robotmaaier die voorzien is van een GPS is in staat om te weten welke gedeeltes al gemaaid zijn en welke gedeeltes nog moeten gemaaid worden. Hoe groterhet batterijleven van een robotmaaier hoe sneller hij je gras kan maaien alvorens hij opnieuw moet opladen. Heb je een grote tuin en heeft je robotmaaier een beperkt batterijleven dan zal hij te vaak moeten opladen om efficiënt te kunnen maaien.

Helling

Heb je een oneffen gazon met stijle hellingen zul je extra moeten opletten bij het kiezen van een robotmaaier. Niet alle robotmaaiers zijn namelijk in staat om stijle hellingen te beklimmen. Elke robotgrasmaaier heeft een maximale hellingsgraad die wordt uitgedrukt in een percentage. De hellingsgraad van een heuvel is gelijk aan het hoogteverschil (Δh) gedeeld door de horizontale afstand (d). Een hellingsgraad van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. De meeste robotmaaiers kunnen hellingen aan tussen de 25% en 35%. Duurdere modellen zoals die van Husqvarna kunnen hellingen aan tot 45%.

Navigatie

Om efficiënt te kunnen navigeren zijn goede robotmaaiers uitgerust met een GPS systeem. Hierdoor zijn ze in staat om een map van je tuin te maken. Door gebruik te maken van deze kaart weten ze welke delen van je tuin al gemaaid zijn en welke niet. Hierdoor zijn ze in staat om snel en efficiënt te maaien. Goedkopere modellen maken daarentegen gebruik van willekeurige bewegingen. Hierdoor slaan ze bepaalde gedeeltes over terwijl ze andere gedeeltes meerdere keren maien. Met als gevolg dat het soms lang kan duren voordat ze je volledig tuin gemaaid hebben.

Maaibreedte

De maaibreedte bepaalt hoe groot de strook gras is die de robotmaaier in een keer kan maaien. Hoe groter de maaibreedte van een robotmaaier hoe sneller hij je gras kan maaien. Nadeel van brede robotmaaier is dat ze vrij groot zijn en meer plaats innemen. Maar zolang je een goede plek kunt vinden om het basisstation te plaatsen is dit normaalgezien niet storend. De maaibreedte kan verschillen van 17 centimeter tot meer dan 28 centimeter. Een stuk kleiner dan een traditionele grasmaaier waardoor een robotmaaier er ook een stuk langer over doet om je gras te maaien.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een robotmaaier kan belangrijk zijn. Wil je namelijk buiten kunnen zitten zonder gestoord te worden door het geluid van je robotmaaier kun je best kiezen voor een stil model. Maar het kan ook belangrijk zijn om een stille robotmaaier te kopen wanneer je de buren niet wilt storen. Het is namelijk zo dat een robotmaaier zelf het ideale moment zal bepalen om het gras te maaien. Maar hij doet dat enkel binnen het voorziene tijdsschema dat je hebt ingesteld. Wil je dat je robotmaaier ook ‘s avonds laat nog kan draaien kan het handig zijn om voor een stil model te kiezen. De luidste robotmaaiers stoten een geluid uit rond de 70 decibel wat vergelijkbaar is met een stofzuiger. Wij raden aan om voor een model te kiezen dat minder dan 60 decibel uitstoot.

Connectiviteit

De meest recente robotmaaiers beschikken over wifi en kunnen aangestuurd worden via een app op je smartphone.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.