De 5 beste roeimachines van 2021

Met een goede roeimachine haal je een volledige lichaamsworkout in huis

De beste roeimachine kopen? Dat hangt af van veel factoren. Daarom is de beste manier om vooraf een aantal roeimachines te vergelijken. Op deze pagina zullen we inzoomen op bepaalde factoren en je wegwijs maken om dé beste koop te doen. Daarnaast krijg je ook inzicht in de voor- en nadelen van roeimachines. Hieronder vind je een aantal uitgelichte roeitrainers en geven we onze ongezouten mening, zodat jij zonder zorgen een goed en stevig toestel kan kopen.

Met een roeimachine train je je volledige lichaam. Wist je dat je in amper 30 minuten tot honderden calorieën kan verbranden? Met zo’n toestel in huis, kan je dus niet missen. Belangrijke zaken waar je moet op letten zijn bijvoorbeeld de weerstand, de grootte, de maximale gewichtscapaciteit … Meer informatie nodig? Lees dan vooral verder.

CONCEPT2 MODEL D

De Concept2 Model D wordt gezien als de industriestandaard. Deze roeimachine wordt gebruikt in de meeste fitness- en roeiclubs. De betrouwbaarheid van dit toestel heeft het tot de best verkochte roeimachine ter wereld gekroond.

Dit model is slim opgebouwd en gaat een leven lang mee. Bovendien heb je er vrij weinig onderhoud aan. Na iedere training maak je best met een doekje of zachte spons de monorail en het zitvlak proper. Per 50 trainingsuren smeer je best ook even de ketting in met 3-in-1 of 20 W motorolie.

De Concept2 Model D werkt op basis van luchtweerstand. Het nadeel hiervan is dat toestellen met luchtweerstand meer geluid produceren in vergelijking met toestellen op waterweerstand.

Beste roeimachine 2021

Een groot voordeel van de Concept2 roeitrainers is dat ze gebruikt worden door een actieve community. Je kan je score vergelijken met duizenden andere roeiers en sporters van over de hele wereld. Dankzij het ‘Online Logbook and Ranking’ kan je makkelijk je evolutie bijhouden en zie je op welke plaats jij staat in de rangschikking. Daarnaast kan je deelnemen aan ‘challenges’. Er zijn regelmatig nieuwe uitdagingen om je te blijven motiveren.

Het gewicht van de machine bedraagt 26 kg en het maximaal belastbare gewicht is 227 kg. Het toestel is makkelijk op te vouwen én makkelijk te verplaatsen dankzij wieltjes.

De monitor geeft nauwkeurige resultaten weer. Zo zie je meteen de afstand, je snelheid, het tempo, je verbruik in calorieën en het wattage. Je hartslag kan ook weergegeven worden, maar daarvoor heb je een draadloze borstband nodig. De monorail is 137 cm lang en is geschikt voor een beenlengte tot 96,5 cm. Ben je groter? Dan kan je een extra lange rail verkrijgen tegen extra kosten. Het toestel heeft een totale lengte van 244 cm.

Bij deze kan je kiezen uit 10 trainingsprogramma’s.

FIRST DEGREE FITNESS WAVE

Volgens ons onderzoek is dit de beste roeimachine op waterweerstand. Je waant je bijna echt op het water. Deze roeitrainer biedt duurzaamheid en kwaliteit aan een betaalbare prijs.

De First Degree Fitness Wave is een roeimachine met water. Het toestel is zeer gebruiksvriendelijk en neemt weinig ruimte in beslag. Ook dit toestel is opvouwbaar en is uitgerust met wieltjes aan de voorkant. Het maximaal belastbare gewicht bedraagt 140 kg. Het toestel zelf weegt 27 kg.

De lengte van het toestel is 197,5 cm. Net zoals bij de Concept2 Model D heb je bij deze ook een enkele rail.

Beste roeimachine waterweerstand

We haalden het daarnet al even aan. Toestellen op basis van waterweerstand maken minder lawaai dan toestellen op basis van luchtweerstand. Dat maakt het aangenamer tijdens het sporten. Hierdoor kan je namelijk makkelijker naar muziek luisteren of je favoriete serie bekijken.

Op de monitor vind je de belangrijkste statistieken. Aantal roeislagen, verbruikte calorieën en tijd.

JOY SPORT CONCEPT AIR POWER

De Joy Sport Concept Air Power is een aanrader en meteen ook de Editor’s pick van 2021, de keuze van de schrijver. Doet perfect wat je ervan verwacht. Voor relatief weinig geld haal je een goed toestel in huis. En bovendien makkelijk te monteren.

Bij het ontwerp van de Joy Sport Concept Air Power is gekozen voor kwaliteitsmaterialen. Het railsysteem is gemaakt van staal, dat op z’n beurt is vastgemaakt aan het basis frame. En jawel, dat basis frame bestaat ook volledig uit staal. Het gaat hier om een enkele rail. Slijtage mag je dus vergeten bij dit toestel. En dat komt dan weer de levensduur ten goede.

Editor’s pick 2021

Qua houding zit het toestel ook goed. Het is ergonomisch opgebouwd zodat de roeibeweging natuurlijk is. Het weerstandssysteem zorgt voor een grote tegendruk. Daardoor ga je sneller resultaat boeken en kom je sneller in vorm. Deze roeimachine kan hoge trainingsintensiteiten aan. De monitor geeft de belangrijkste parameters weer. Meer bepaald de tijd, snelheid, afstand en het verbruik in calorieën.

De roeimachine is op basis van luchtweerstand en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 140 kg. Zelf weegt de Joy Sport Concept Air Power 19,7 kg. Het toestel heeft een lengte van 212 cm. Een goede roeimachine voor thuis.

TUNTURI ENDURANCE R80W ROEIER

Ook deze roeimachine benadert het échte roeigevoel. Het toestel werkt op basis van waterweerstand. Je bepaalt zelf de weerstand door de hoeveelheid water die je in het reservoir doet.

Luxe roeimachine

Daarnaast is deze roeimachine uitgerust met maar liefst 8 programma’s. De enkele rail zorgt ervoor dat er een minimale rolweerstand is. Een zeer gebruiksvriendelijk toestel, dat je ook makkelijk kan opbergen. De Tunturi Endurance is opklapbaar en kan met wieltjes verplaatst worden.

De verstelbare voetsteunen en de speciaal gevormde handgrepen maken van deze roeitrainer een ergonomisch verantwoord toestel.

De monitor toont je tijd, afstand en verbruikte calorieën. Bovendien kan je ook je roeislagen per minuut volgen. Maximaal gebruikersgewicht bij dit toestel is 135 kg. De roeimachine zelf weegt 42 kg.

TUNTURI Fitrow 40 ROEImachine

Deze Tunturi Fitrow 40 is de zeer goed basismodel roeimachine voor beginners. Het is één van de goedkoopste, en is van een erkend merk. Handig in gebruik, want ook dit toestel kan je makkelijk opvouwen en verplaatsen met wieltjes. Dit toestel beschikt over een enkele rail wat ook voor minder wrijving of weerstand zorgt.

Deze roeimachine is uitgerust met 8 verschillende niveaus en werkt op basis van magnetische weerstand. Het maximale gewicht is 110 kg. Dat toont aan dat het toestel minder stevig is dan de andere hierboven doorgelichte toestellen. Het toestel zelf weegt 27 kg.

Goedkope roeimachine

Ook de LCD-monitor geeft minder statistieken weer dan de doorsnee roeimachine. In tegenstelling tot eerder duurdere modellen, zie je bij deze alleen maar je tijd en verbruikte calorieën. Deze werkt op batterijen en is qua leesbaarheid wel goed. Bij aankoop krijg je, in de meeste winkels, een tablethouder erbij. De Tunturi Fitrow 40 beschikt over 1 trainingsprogramma en heeft een lengte van 184 cm. Met deze roeimachine haal je een betaalbaar, zelfs goedkope, roeimachine in huis.

beste roeimachine voor thuis

Tot zover de suggestieve top 5 beste roeimachine 2021.
Natuurlijk zijn er andere opties voor home fitness,
bekijk bijvoorbeeld ook de TOP 5 hometrainers, crosstrainers of spinningsfietsen.

Roeimachine kopen,
Waar op letten

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je moet op letten. Hou zeker en vast rekening met onderstaande punten.

Lichaamslengte en gewicht

Hou rekening met je eigen lengte. Niet alle roeimachines zijn groot genoeg om je benen voluit te kunnen strekken. De afstand tussen de pedalen en de uiterste stand van het zitje moet minimaal even lang zijn als jouw beenlengte. Daarnaast is je lichaamsgewicht ook belangrijk. Bekijk telkens de maximaal belastbare capaciteit. Vanaf 130 kg spreken we van kwaliteitsvolle toestellen. Zorg ervoor dat je een toestel koopt dat stevig genoeg is voor je lichaam. Dan zal je er des te meer plezier aan beleven.

Type weerstand roeimachine

Er zijn 4 verschillende soorten weerstanden mogelijk. Luchtweerstand, waterweerstand, magneetweerstand en elastische weerstand.

Zowel lucht- als waterweerstand zorgen voor een realistische manier van roeien. Als je wilt werken aan je roeitechniek kies je best voor luchtweerstand. Deze roeimachines maken meer geluid tijdens de inspanning. Aan de hand van dat geluid kan je horen of je de juiste roeitechniek te pakken hebt. Roeimachines met water zijn over het algemeen ook duurder.

Bij een roeitrainer op basis van magneetweerstand kan je makkelijk de zwaarte van de training aanpassen. Dat gebeurt door de magneten verder of dichter van het vliegwiel te plaatsen. Dit in tegenstelling tot lucht- en waterweerstand, waar je afhankelijk bent van je eigen inzet.

De goedkoopste vorm is dan weer de elastische weerstand. Het roeien voelt niet echt realistisch aan, maar deze toestellen produceren doorgaans minder geluid. Je kan wel zelf het weerstandsniveau instellen.

Trainingsopties

Als laatste belangrijke factor heb je dan de trainingsopties. Let zeker op het aantal trainingsprogramma’s waarover je roeimachine beschikt. Je hebt roeimachines met 1 tot wel 12 of meer programma’s. Het spreekt voor zich dat machines met meer trainingsprogramma’s over het algemeen duurder zijn.

Hoe meer programma’s, hoe meer variatie mogelijk is in je trainingsplan. Met programma’s bedoelen we bijvoorbeeld een voorgeprogrammeerde intervaltraining, een lange duursessie, een korte sprint… Je bepaalt uiteraard zelf de weerstand van het toestel en daarmee dus de intensiteit van de training.

Wat ook handig is, is een hartslagmeter. Die al dan niet inclusief meegeleverd wordt… Die kan je immers de training goed afstellen op jouw conditie en mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor een toestel met ergometer. Trainen op basis van je hartslag, bevordert je vooruitgang.

Ook de monitor is minstens even belangrijk. Is deze goed leesbaar? Vind je er alle parameters op die je nodig hebt om te groeien in de sport? Bekijk dit goed!

Hoe werkt een roeimachine?

Eén ding moet je weten als je gaat roeien. Het gaat puur om kracht en niet, zoals velen denken, om snelheid. Een roeimachine werkt met weerstand. Dat kan luchtweerstand of waterweerstand zijn. Het apparaat simuleert als het ware een roeisessie op het water. Je traint je volledige body, daardoor is het toestel ook zeer populair bij fervent sporters. Is het te slecht weer om buiten te sporten? Dan kan je gewoon indoor trainen.

goed roeimachine kopen

Hoe roeien op roeimachine?

De houding is alles. Deze is van cruciaal belang, want alleen zo vermijd je bijvoorbeeld rugklachten. Roeien op een toestel is niet zo heel moeilijk. Naarmate je meer en meer roeit, zal je telkens beter en beter worden. Je neemt plaats op het stoeltje en je buigt je knieën, vervolgens zet je je voeten vast in de voorziene houders. Je pakt de handgreep en deze trek je naar je toe.Veel mensen leggen de druk op de armen, maar dan train je de verkeerde spiergroepen. Het spreekt voor zich dat je ook je armen traint bij het roeien, maar vooral je benen moeten het voelen. En in het bijzonder je bovenbenen. Je trekt de handgreep telkens naar je romp en terug. Zorg er dus voor dat de kracht niet enkel uit je armen komt, maar dus ook uit je bovenbenen.

We hadden het daarnet over de houding… Goed rechtop blijven zitten is de sleutel tot succes. Zo belast je je rug minder en vermijd je risico’s op klachten. Focus dus op je houding en let goed op de maat. Het moet een vloeiende beweging zijn. Tip: span je buikspieren op tijdens de gehele beweging! Vergeet ook niet om voldoende op te warmen voordat je aan je workout begint. Aan de hand van weerstandsbanden kun je de ideale opwarming doen om blessures te vermijden.

Waarom een roeimachine kopen?

Met een roeimachine haal je bij wijze van spreken een hele fitness in huis. De work-out beperkt zich niet alleen tot de borst, maar traint je volledige lichaam. Je traint met andere woorden verschillende spiergroepen tegelijkertijd.

Wil je je conditie verbeteren? Dan moet je aan cardio doen. En daarvoor is een roeitrainer uiterst geschikt. Bovendien verbrand je veel meer calorieën bij het roeien dan wanneer je zou gaan lopen, wandelen, fietsen. Wie wil afvallen, doet er goed aan om zo’n toestel te kopen.

Tegenwoordig is een roeimachine makkelijk op te bergen en haal je het zo in huis. Zelf al woon je in een klein appartement.

Een roeimachine is ook heel goed voor de gezondheid van je hart. Het lang vasthouden van een bepaald tempo, zorgt ervoor dat je hart sneller moet gaan pompen. En daardoor wordt de bloedsomloop beter en beter. Over het algemeen gebruik je een roeimachine voor langdurige sessies. Hoewel het ook voor korte sprintjes kan gebruikt, raden we dit af in het begin in verband met blessuregevoeligheid…

Nog een groot voordeel bij het roeien: weinig kans op blessures bij een goede uitvoering. Dat komt doordat de beweging op de roeimachine niet belastend is voor je gewrichten. Je incasseert geen schokken of stoten op bijvoorbeeld je knieën en enkels. Bij het roeien gaat het om een vloeiende en soepele beweging. Zorg dat je rug recht blijft, span je buikspieren op en er kan weinig gebeuren. Maar opnieuw, bouw rustig op.

roeimachines vergelijken online

Wat train je op een roeimachine?

Welke spieren train je op een roeimachine? Dat is een veel gestelde vraag. Bij het roeien train je je billen, benen, rug, biceps en triceps, schouders en buik. Daarom is roeien ook zo populair. Je traint meerdere spiergroepen tegelijkertijd.

Met één roeibeweging train je bijna alle spieren in je lichaam. Hoe dat komt? Bij een roeibeweging voer je verschillende handelingen uit. Je hebt de afzet, de trekfase en dan het terugrollen. En elke fase spreekt een andere spiergroep aan.

Oefeningen met een roeimachine

Op een roeimachine bepaal je zelf de oefening. Je kan kiezen voor een langdurige roeisessie, maar evengoed voor een korte maar krachtige sessie. De meeste roeimachines, zo niet alle, zijn uitgerust met verschillende programma’s. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je een roeisessie van 500 meter wilt doen. Of liever eentje van 10 kilometer? Ook dat is mogelijk. Je bepaalt zelf de weerstand en de intensiteit.

Een tip! Bepaal voor jezelf een doel en werk ernaartoe… En bouw vooral rustig op. Neem telkens voldoende rust zodat je fit aan de volgende sessie kan beginnen.

Tot zover het artikel ‘Beste roeimachine 2021’ – Laatste update 10/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Sport’

Comments (1)

[…] onze suggestieve top 5 beste crosstrainers. Voor meer sportieve alternatieven, bekijk ook de lijst beste roeimachines, hometrainers of […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.