De 5 beste rollators van 2022

Een goede rollator zorgt voor meer mobiliteit (en een zitje om te rusten) bij het ouder worden

Oud worden beperkt de mobiliteit, zoeken naar de beste rollator is geen al te makkelijke taak. Toch is een rollator een uitstekend middel om de mobiliteit te verhogen en oudere mensen of revaliderende personen terug op de been te brengen. Door het kopen van een goede rollator herwint je je onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid. Uit ons onderzoek bleek dat de ‘Vermeiren Quava’ je het meeste (en gemakkelijkst) zelfstandigheid bezorgt. Indien u meer op zoek bent naar een lichtgewicht model dat ook nog eens makkelijk transporteerbaar is, dan raden wij de B&B Rollator Smart aan. Voor meer informatie over hoe we de beste rollator van 2022 komen kan je verder lezen. Onder de top 5 beste rollators lees je hoe rollators te vergelijken en waar op je moet letten.

VERMEIREN QUAVA

De Vermeiren Quava is volgens ons onderzoek de beste rollator van 2022 Met zijn 7,7 kg is dit model een echt lichtgewicht en dus makkelijk manoeuvreerbaar. Deze aluminium rollator is onverslijtbaar en is daarom de ideale partner om je veilig en vlot te verplaatsen.  De stevige rugsteun en het zachte zitje zorgen ervoor dat je kan gaan zitten.

“Beste rollator” – Doorgelicht

Een onderscheidend kenmerk is dat ze dubbel opvouwbaar is. Dit wil zeggen dat je zowel in de breedte als in de lengte kan opvouwen. De rollator is dus bijzonder compact en kan gemakkelijk overal mee naartoe genomen worden.

B&B ROLLATOR SMART

Deze stijlvolle rollator is de absolute topper binnen zijn prijscategorie. Met een gewicht van slechts 6,7 kg is de B&B Rollator Smart perfect om je gezwind te verplaatsen. De Duitse degelijkheid van deze rollator garandeert stevigheid en een goede bouwkwaliteit. Bovendien kan je hem ook met 1 simpele trekbeweging in elkaar klappen.

“Rollator Duitse kwaliteit” – Doorgelicht

Het sterke kruisframe verzekert de stabiliteit bij het wandelen en laat een belasting toe van maximaal 136 kg. De afneembare tas is een handig accessoire dat je kan gebruiken bij het winkelen. Het mooie design van deze rollator is een leuke surplus.

ROLLATOR QUATRO

De Rollator Quatro van het merk Thuasne is ongetwijfeld een publiekslieveling. Het is de goedkoopste rollator die zo’n stevige bouwkwaliteit en uitgebreide functies kan voorleggen. De uitvoerige verstelbaarheid van de handvaten zorgt ervoor mensen van alle lengtes deze rollator kunnen gebruiken.

“Beste goedkope rollator” – Doorgelicht

Het brede zitvlak en de parkeerrem verzekeren je van een comfortabele rustpositie. Door zijn aangename afmetingen is de Rollator Quatro ook optimaal om zowel binnen als buiten te gebruiken.

VERMEIREN 201 DELTA

Ben je van plan jouw rollator vooral binnenshuis te gebruiken? Dan is de Delta rollator van Vermeiren de beste keuze. Deze rollator heeft 3 wielen waardoor hij extreem wendbaar is. Zo kan je makkelijk manoeuvreren in kleine ruimtes. De compacte afmetingen in combinatie met de 3 wielen maken dit de ideale rollator voor thuiszorg.

“Beste rollator voor in huis” – Doorgelicht

Deze driewiel rollator is bovendien voorzien van een dienblad, een luxe tas en de standaard mand. Je kan de Delta rollator eenvoudig opvouwen en opbergen. Deze rollator valt trouwens in huis te halen voor een zeer schappelijke prijs.

DRIVE NITRO

De rollator Nitro van Drive onderscheidt zich van andere rollators door zijn fraaie design. Het mooie ontwerp van deze rollator is echter niet enkel een streling voor het oog, het heeft ook zijn nut. De remkabels weggewerkt in het frame. Dit zorgt voor een strak design, maar vermijdt ook dat je met de kabels ergens achter blijft hangen en valt.

“Editor’s pick” – Doorgelicht

De grote wielen vooraan verzekeren dat je alle obstakels overwint en bieden meer comfort. Deze rollator beschikt over een afsluitbare boodschappentas die ongeacht het weer jouw boodschappen droog houdt.

Beste rollator 2022

Tot zover onze top 5 beste rollators van 2022.
Meer hulp nodig, lees verder in de categorie ‘Verzorging

Rollators vergelijken

Wat is een rollator?

Een rollator is eigenlijk gewoon een steunrek met wieltjes. Het doel van de rollator is om je meer zelfstandigheid te geven en de mobiliteit te verhogen. Een goede rollator is makkelijk te gebruiken en zeer mobiel. Het mag nooit in de weg staan of moeilijk te beheren zijn, is dit het geval dan heb je geen goede rollator, of alvast niet de beste rollator voor jouw situatie.

Een rollator wordt typisch gekocht door oudere mensen die last hebben bij het bewegen of opstaan. Ook voor revaliderende mensen kan een rollator een uitstekend hulpmiddel zijn. Door de armen te kunnen gebruiken als vorm van extra steun is de rollator eigenlijk een extra stel benen. De wieltjes kan je klemmen zodat het niet van onder je weg kan schieten. Zo beperk je de kans op vallen.

Beste rollator voor senioren

Waarom een Rollator kopen?

Een rollator geeft je vrijheid en zelfstandigheid maar vooral; het helpt vallen voorkomen. Het is jouw ideale reisgezel die het leven een stuk makkelijker maakt. Met een rollator ben je weer volledig onafhankelijk en overwin je de dagelijkse obstakels die jou van je doel houden. Daarenboven kan de rollator ook gebruikt worden om even tot rust te komen. Je blokkeert de wielen met de parkeerrem en zet je neer op het zitje. Zo kan je daarna weer met hernieuwde energie de tocht verderzetten.

Waar moet ik op letten?

Lengte van persoon & hoogte rollator

De lengte van de gebruiker is de belangrijkste factor bij het kiezen van een rollator. Als je armen niet bijna volledig gestrekt zijn bij gebruik vervalt de ondersteunende functie van de rollator. Zorg ervoor dat je een comfortabele en gezonde houding kan aannemen bij het wandelen. De meeste rollators hebben verstelbare handvaten. De minimum en maximum hoogte van de handvaten kan je terugvinden bij de productomschrijving.

Koop een Lichte rollator

Het gewicht van een rollator duidt aan hoe wendbaar en gebruiksvriendelijk het model is. Een lichte rollator laat zich beter manoeuvreren. Bovendien is een lichtgewicht rollator moeiteloos te transporteren.

Een rollator biedt ondersteuning aan zijn gebruiker. Bij aankoop verifieer je best het maximale draagvermogen van de rollator. Dit toont aan welk gewicht de rollator kan ondersteunen. Zo bepaal je of dit model geschikt is voor jou of niet.

Bij het kopen van een rollator dien je eerst te beslissen waar je hem zal gebruiken. Binnen en/of buiten? Voor gebruik binnenshuis heb je een rollator nodig die door de deuropeningen zal passen. De meest voorkomende deurmaat is 83cm. Best neem je nog een paar centimeter speling bovenop de breedte van de deuropening. Als je opteert voor een rollator die enkel binnenshuis wordt gebruikt kies je beter voor een kleiner en lichter model.

Indien je de rollator ook buitenshuis wil gebruiken ga je beter voor een steviger model met aangepaste wielen. Buiten de gekende omgeving van je eigen huis zal je allerlei obstakels tegenkomen. De wielen zijn ontworpen om deze hindernissen gemakkelijk te kunnen passeren. Grote soft wielen zijn optimaal voor verplaatsingen buitenshuis. Als je de rollator ook binnen wilt gebruiken, hou dan in het oog dat de breedte dit toelaat.

Rollator met remblokkering

Bij het wandelen met een rollator moet je de hele tijd het gevoel hebben van volledige controle. Zo worden valpartijen vermeden. Het remsysteem speelt hierin een essentiële rol. De rem mag niet te stijf zijn en moet direct reageren wanneer je hem toeknijpt. Een tweezijdige rem is ideaal omdat je dan in balans blijft bij het remmen.

Een andere functie van het remsysteem is het vastzetten van de rollator. Als je even op je rollator wil zitten om uit te rusten is het belangrijk dat de wielen geblokkeerd worden. De parkeerrem zorgt voor deze blokkage.

Praktisch alle rollators zijn tegenwoordig uitgerust met een zitje. Dit kan altijd van pas komen om even uit te rusten na een inspanning met de rollator. Zitjes kunnen een sneldrogende functie hebben, dit is handig als je uit vochtig weer komt. Verder hebben veel rollatorgebruikers baat bij een mandje om bijvoorbeeld boodschappen in te kunnen dragen. Ook een stokhouder en ruggensteun zijn nuttige accessoires.

Opvouwbare rollator

Meestal zijn ze wat duurder, maar zeker de aankoop waard. Een opvouwbare rollator brengt heel wat voordelen en weinig nadelen. Ga je voor de beste rollator dan weet je dat deze makkelijk opvouwt voor transport of opberging. Ga je nog vaak op stap, met de auto of openbaar vervoer, dan is een opvouwbare rollator een must. Deze compacte modellen zijn meestal ook lichter. Let wel op, hoe zwaarder de gebruiker hoe steviger de rollator moet zijn.

Verschillende soorten

Elektrische rollator

Een elektrische rollator heeft wielen die aangestuurd worden door een elektrische motor. Zo kost het geen moeite meer om het wandelrek vooruit te duwen. Dit mag niet verward worden met een scootmobiel waarmee je zittend kan rondrijden.

Rollator rolstoel

De rollator rolstoel heeft wel beide functies. Je kan jezelf er zowel wandelend als rijdend mee verplaatsen. Ben je moe geworden van het wandelen? Dan rijd je gewoon verder.

Lichtgewicht rollator

Een lichtgewicht rollator is eerst en vooral zeer wendbaar in het gebruik. Het vergt minder energie om de rollator verder te duwen. Naast de toename van bewegingsvrijheid is het lichte gewicht van de rollator handig om hem overal mee naartoe te nemen. Ondanks het lichte gewicht hoeven ze niet per se in te boeten aan stevigheid.

Opvouwbare rollator

Deze categorie van rollators gaat vaak gepaard met de vorige lichtgewicht rollators. Een opvouwbare rollator is gemakkelijk op te bergen. Bovendien is een opvouwbare rollator ook eenvoudig mee te nemen op reis.

opvouwbare rollator

Tot zover ons artikel beste rollator 2023

Lees meer artikels binnen de categorie ‘verzorging’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.