Beste Router

Een router kopen is niet gemakkelijk, hier vergelijken we een Netgear router, TP link router en een Synology router. Volgens ons onderzoek is de Netgear R7000P de beste router die je momenteel kunt kopen. Deze Netgear router heeft een goed bereik, een sterke performantie en toffe opties zoals band steering, VPN en ouderlijk toezicht. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten wanneer je een router wilt kopen.

Beste wifi router 2021

De TP-link Archer C3150 is volgens ons onderzoek de beste router voor de meeste mensen. Het heeft een hoge snelheid van 2.167 Mbit per seconde op het 5 Ghz frequentie, wat voornamelijk gebruikt wordt door smartphones en laptops. Op het 2,4 Ghz frequentie heeft het een verder bereik en een snelheid tot 1.000 Mbits per seconde. Deze frequentie wordt voornamelijk gebruikt door domotica toestellen of toestellen die zich ver van de router bevinden. Aan de achterkant zijn er 4 ethernetpoorten, de internet poort en de aansluiting om aan te sluiten op het stopcontact. Aan de zijkant heeft hij twee USB poorten (een 2.0 en een 3.0 poort), de WPS knop en de resetknop.

“Beste wifi router 2021”

De installatie is zeer simpel en gebeurd aan de hand van een gebruiksvriendelijke wizard. In deze wizard kun je onder andere een paswoord kiezen, de naam van je netwerk en een tijdzone. Wanneer je klaar bent met de installatie kun je nog aan de geanvanceerde instellingen sleutelen. In de geanvanceerde instellingen kan je onder andere een virusfilter vinden van Trend Micro dat je helpt om virussen te voorkomen. Enigste nadeel is dat het gratis abonnement na 3 jaar vervalt waarna je moet overschakelen naar een betalend abonnement of zonder antivirus verder surfen. Buiten de antivirus zijn er ook handige features zoals parental control waar je kan bepalen welke toestellen toegang hebben tot welke content en hoe lang ze verbonden kunnen blijven met het internet.

De TP-Link Archer C2300 is een goedkope maar sterke wifi router die op veel vlakken overeenkomt met de C3150. Aan de buitenkant kun je de C2300 herkennen omdat het maar drie antennes heeft in plaats van de vier antennes van de C3150. Voor de rest zien beide modellen er qua uiterlijk bijna identiek uit. Aan de achterkant bevinden zich 4 ethernetpoorten, een internetpoort en de aansluiting voor het stopcontact. Aan de zijkant bevinden zich twee USB poorten (een 2.0 en een 3.0 poort), een WPS knop en een resetknop.

“Goedkope router”

Het verschil zit hem voornamelijk in de snelheid van beide routers. De C2300 beschikt namelijk over een maximumsnelheid van 800 Mbit per seconde op de 2,4 Ghz frequentie en een maximum snelheid van 1.625 Mbit per seconde op de 5 Ghz frequentie. Op de 5 Ghz frequentie is dit een stuk trager in vergelijking met de C3150. Maar niet iedereen heeft hier nood aan. Tenzij je met meerdere gezinsleden aan het downloaden en aan het gamen bent op dezelfde 5 Ghz frequentie heb je waarschijnlijk voldoende aan de C2300. Bovendien beschikt het juist zoals de C3150 over een ingebouwde antivirus en parental controls om het surfgedrag van je kinderen binnen de perken te houden.

De Asus RT-AC88U is een sterke wifi router speciaal ontworpen voor gamers. Aan de buitenkant kun je direct zien dat het geen doorsnee router is. De vier antennes hebben een rode highlight wat het een mooi uitstraling geeft. Los van het ontwerp vinden we aan de achterkant 8 ethernetpoorten terug, dubbel zoveel in vergelijking met andere routers. Hiermee kun je toestellen zoals consoles en PC’s verbonden houden via een ethernetkabel. Alle andere poorten zoals de internet poort, de USB poort en alle knoppen bevinden zich allemaal aan de achterkant.

“Gaming router”

De installatie is vrij eenvoudig, je moet een ethernetkabel van de router in je PC steken om een pop up te laten verschijnen. Via deze pop up krijg je toegang tot de wizard om alles in te stellen. Belangrijk is dat je via de instellingen gebruik kunt maken van een adaptieve QoS. In andere woorden kun je de router zo instellen om voorrang te geven aan netwerkverkeer dat van gaming komt om lag te minimaliseren. Verder is het ook uitgerust met een ingebouwde antivirus zodat je er geen moeten laten draaien op je PC. Verder is het ook compatibel met Alexa en, Google Assistant en kun je allerlei regels instellen via IFTTT (if this, then that). Maar de router is vooral ontworpen om lag te vermijden wanneer meerdere mensen op het netwerk zitten.

De Synology RT2600ac is een goede wifi router voor mensen die overwegen om een mesh netwerk op te zetten. Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin verschillende netwerkapparaten met elkaar verbinden en met elkaar samenwerken om het netwerkgebruik te verdelen voor optimale snelheid. Dit is vooral handig in grote woningen waar 1 router niet voldoende is om overal in huis een goed bereik te hebben.

“Goede WiFi router”

Qua snelheid kun je rekenen op 1.730 Mbit per seconde op de 5 Ghz frequentie en 800 Mbit per seconde op de 2,4 Ghz frequentie. Aan de achterkant zijn er ook 4 ethernetpoorten voorzien samen met een USB poort, internet poort en de knoppen. Voor een of ander reden hebben ze ervoor gekozen om de USB 3.0 poort aan de zijkant te houden. Qua installatie is het zeer eenvoudig te installeren en de software is zeer gebruiksvriendelijk. Zo kun je zeer gemakkelijk aan de instellingen sleutelen om parental controls op te zetten. Maar wat we vooral handig vinden is de Smart Connect. Hierbij zal de router zelf bepalen wat de ideale frequentie is voor elk toestel. Zo zal het de 5 Ghz requentie zo vrij mogelijk proberen houden zodat je van maximum snelheden kunt genieten door trage toestellen automatisch op de 2,4 Ghz frequentie te plaatsen.

Het onderzoek

Verschil tussen een router en modem

Een modem is een samenvoeging van twee woorden, namelijk modulator en demodulator. Hij zorgt ervoor dat dat u verbinding heeft met het internet via uw internetprovider. Een router daarentegen vereeld het binnenkomend internetsignaal over verschillende apparaten. Dat kan verschillen van smartphones, tablets, computers tot IP camera’s en domotica. Zonder modem is een router dus nutteloos maar zonder router kan het binnenkomend signaal niet verspreid worden naar andere toestellen. Tegenwoordig krijg je van je internet provider een modem waarin een router zit. Meestal zijn deze routers vrij basic en onvoldoende om overal in huis een goed signaal te hebben.

Wie moet een router kopen

Een nieuwe router kopen heeft enkel zin voor mensen die momenteel problemen hebben met het bereik, performantie of betrouwbaarheid van hun huidige router. We raden aan mensen met oudere routers die geen 802.11ac ondersteunen om te upgraden. De routers die we hier aanraden zijn een pak performanter dan de standaard router die je van je ISP (Telenet, Proximus, etc…) krijgt. Als je met 3 mensen of meer tegelijk Wifi gebruikt zul je merken dat je snelheid de wensen overlaat, met een betere router zul je dit probleem kunnen verhelpen. Vroeger was een laptop het enkele toestel dat Wifi gebruikte. De dag van vandaag is iedereen met zijn smartphone verbonden aan de Wifi, tezamen met laptops en eventuele smart home toestellen zoals camera’s, deurbel of lampen. Een router moet veel performanter zijn in vergelijking met vroeger omdat het met meer toestellen tegelijk moet ‘spreken’

Uit persoonlijke ervaring merken we dat een standaard router niet genoeg bereik heeft in grotere huizen en huizen met 3 verdiepingen. Ook in moderne woningen met 2 verdiepingen is het bereik niet voldoende om overal in het huis Wifi te hebben. Als het enige probleem het bereik is dan kun je waarschijnlijk beter een wifi versterker kopen. Als vuistregel mag je er van uitgaan dat wanneer je problemen zich beperken tot de performantie of betrouwbaarheid dat je best een nieuwe router koopt. Indien het probleem zich beperkt tot het bereik dan kun je beter een Wifi extender kopen. Indien je een probleem hebt met zowel performantie, betrouwbaarheid en bereik begin dan met het aanschaffen met een nieuwe router en indien het bereik niet voldoende zou zijn kun je daarna nog altijd Wifi extenders kopen.

Router kopen waar op letten

Bandbreedte

Zowel op de 2,4 GHz kanaal en het 5 GHz kanaal moet er een goede bandbreedte zijn. Het moet snel genoeg zijn om met meerdere toestellen te downloaden of te streamen.

Bereik

In een appartement of een klein huis moet 1 router volstaan om overal een goed bereik te hebben op beide kanalen.

Processor

Een snelle processor zorgt ervoor dat de performantie op je toestel verbetert. Een single-core processor is achterhaald, een goede router heeft minsten een dual-core processor.

Band steering

Band steering is een relatief nieuwe feature voor routers. Alle 802.11ac routers hebben minstens 2 kanalen (een 2,4 GHz en een 5 GHz) en de router moet automatisch kunnen bepalen welke kanaal ideaal is voor jouw toestel. Bij gewone routers is deze optie niet aanwezig omdat je daar manueel moet kiezen voor ofwel het 2,4 GHz kanaal of het 5 Ghz kanaal.

VPN

Er zijn routers die extra opties aanbieden zoals VPN of ouderlijk toezicht. Deze zijn enkel handig als je daar specifiek naar op zoek bent. Indien 1 van onze routers deze optie heeft dan vermelden we dat expliciet.

Eerder bestaande wifi uitbreiden – Lees dan onze TOP 5 Beste wifi versterker of de TOP 5 beste Powerline adapters

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.