De 5 beste rugbraces van 2021

Geef extra steun aan je ruggenwervels met een goede rugbrace van hoge kwaliteit.

Onze selectie schouder- en rugbraces:

 • Beste rugbrace:   TheShapeLabel Shoulder brace Pro
  “Rugsteun en postuur verbeteren in één keer. Deze brace is vooral goed voor je houding te beteren”
 • Beste voor onderrug:    TSL Lumbar Belt Advanced
  “Een professionele brace voor de onderrug, zowel preventief als reactief te gebruiken bij blessures of rugklachten”
 • Beste voor bovenrug:  EVS Dubbele schouderbrace
  “Een stevige brace voor de schouders. Te gebruiken als extra steun, bij blessures of om de houding te beteren”
 • Beste goedkope:   Zelics Sports rugbrace
  “Zeker niet voor zware blessures, eerder om de houding te beteren met beperkte steun aan de rug”
 • Beste enkele schouderbrace:    Gladiator Sport schouderbrace
  “Wil je slechts één schouder steunen dan geniet deze van onze voorkeur”

Rugpijn is zeer onaangenaam. Van dag één tot de dag dat de pijn verdwijnt is het afzien bij elke beweging. Een rug wordt permanent gebruikt en rekent op rug- en buikspieren om alles in evenwicht te houden. Rugpijn is meestal afkomstig van problemen met de wervels, maar ook verzwakte spieren kunnen last veroorzaken. Een rugbrace kan helpen, maar ga toch best eerst naar een dokter om te zien of dit echt voordelig is.

Een goede rugbrace steunt de spieren en helpt bij het behouden van een goede houding. De beste rugbraces zijn aanpasbaar, duurzaam, en gemaakt van sterke materialen. Een brace moet ietswat flexibel zijn, maar mag ook niet buigen na lang gebruik. Een rugbrace kan ook gebruikt worden als je een dag veel moet heffen, of je vaak moet bukken.

Vraag raad aan iemand met een medische achtergrond om te weten hoe lang je deze best gebruikt. Een brace dient niet om voortdurend gedragen te worden. Overmatig gebruik kan in je nadeel spelen.

Beste rugbrace:       TSL Brace Pro – postuur en rug corrector

 • Verbetert postuur – ‘computerhouding’
 • Licht en comfortabel
 • Verstelbaar
 • Goede prijs / kwaliteit
 • Rug- & nekpijn
 • Steunt de onderrug maar beperkt
 • Geen professionele brace

Kijken we voor een volledige rugbrace dan is deze Shoulderbrace Pro van TheShapeLabel onze favoriet. Er zijn duurdere modellen op de markt maar de vraag blijft of deze meerprijs ook meerwaarde biedt. Deze ShapeLabel trekt de shouders recht en zorgt voor een rechte(re) houding. Hierdoor heb je minder rug- en nekpijn. Aan te raden voor mensen die hun schouders vaak te veel naar voren laten hangen.

Op hun website maken ze ook het argument dat een rechte houding het zelfvertrouwen een boost geeft. Hoewel dit vergezocht lijkt is dit wel een bewezen waarheid. Daarbij is het ook een lichte rugbrace dat goed steunt zonder je lichaam teveel in te pakken. Ze raden een gebruik van 1 tot 2 uur per dag aan. Niet meer, om te vermijden dat je rug en schouders gewend raken aan de extra steun.

De Shoulder brace Pro kan je ook dragen als je aan je bureau zit. Het is licht en comfortabel genoeg voor dagelijks langdurig gebruik. Je kan het op of onder je kleding dragen. Via de riemen kan je het ook makkelijk aanspannen om de juiste spanning te behouden. Het is ook beschikbaar in verschillende maten. Een goede maat kunnen kiezen is zeer belangrijk.

Dit model is gemaakt van een sterk polypropylene / polyamide. Geen al te aangename stof, maar nodig om het stevig genoeg te maken. Je kan het op 30 graden wassen (niet drogen). Handig, gezien je het misschien dagelijks zal dragen.

Beste onderrug:       TSL LUMBAR BELT ADVANCED

 • Zeer sterk
 • Flexibel en verstelbaar
 • Met baleinen verstevigde rugband
 • Goed tegen rugpijn, artose en hernia
 • Extra hot-cold pack
 • Duurder, maar betaalbaar

Zoeken we de beste brace voor de onderrug dan komen we uit bij de Lumbar belt advanced. TheShapeLabel heeft ook een Pro versie. Deze is iets goedkoper, stevig en toch van goede kwaliteit. Toch leunt deze iets dichter aan bij de traditionele braces dat je in de apotheek vindt. De Lumbar belt advanced is van hogere kwaltieit, en geniet daarom ook van onze voorkeur. Wij hebben dit product getest en laten testen. Het resultaat was zeer goed.

Deze brace kan je gebruiken bij acute rugpijn, maar ook preventief om de rug te beschermen. Moet je je vaak bukken, of moet er veel gehoffen worden, dan is een rugbrace ook aangeraden. De onderrug wordt voortdurend gebruikt bij elke beweging. Zelf lichte pijn kan zeer onaangenaam zijn. Deze rugbrace wordt ook aangeraden om te revalideren van rugblessures. Volgens TheShapeLabel helpt deze onderrugbrace tegen scoliose, ishias, kyphose, artrose, stenose en hernia.

De gebruikte stoffen zijn ook beter dan hun Shoulder brace. Dit model is gemaakt van urethaan, polyester en nylon. Zeer stevig en duurzaam. De steunplaten zijn van ABS (zijsteun) en een koperen plaat als rugsteun. Daarbij krijg je ook enkele extra ‘onderdelen’. Een honinggraad kussentje dat goed kan ademen, dit plaats je tussen je rug en de brace. Je krijgt ook een warm- en koudcompress voor de rug te behandelen.

Beste bovenrug:       EVS DUBBELE SCHOUDERBRACE

 • Zeer licht maar sterk
 • Makkelijk verstelbaar
 • Goed ontwerp
 • Iets te aanwezig bij het dragen
 • Duur

Er is wat onduidelijkheid in terminologie. Een brace voor de bovenrug wordt meestal gewoon een schouderbrace genoemd omdat deze de schouders rechter houdt. Toch heb je ook een aparte shouderbrace, die dan dient voor één schouder in te pakken. Deze EVS krijgt onze voorkeur door de gebruikte materialen en het ondersteunende ontwerp.

Gemaakt van neopreen, sterk maar ook licht, is dit een dubbele shouderbrace bedoelt om blessures te ondersteunen. Je kan het ook gebruiken als extra steun om blessures te voorkomen. Heb je last van subluxaties of is je schouder al eens uit de kom gegaan, dan is een brace als deze misschien wel een goed hulpmiddel.

Handig ook aan deze schouderbrace is dat het makkelijk verstelbaar is. Een schouder moet beweeglijk blijven, teveel druk of compressie kan slecht zijn voor de mobiliteit en bloedsomloop.

Beste goedkope rugbrace:       ZELICS SPORTS RUGBRACE

 • Goedkoop
 • Goede prijs / kwaliteit
 • Extra kussentjes
 • Goed voor de houding te beteren
 • Beperkte rugsteun

Voor ergonomische producten zijn we geen fan van goedkope modellen. Deze bieden beperkte steun, en soms zelfs te weinig om voor verbetering te zorgen. Met goedkope modellen doe je soms meer kwaad dan goed. Daarbij zijn ze soms ook zo onaangenaam om te dragen dat je ze na één keer in de kast laat liggen. Zijn we toch beperkt door budget, dan is de Zelics sports voor ons de beste rugbrace.

Verstelbaar op meerdere punten, comfortabele stoffen en zeer licht. Deze brace zorgt voor weinig steun aan de rug maar trekt de schouders wel open. Hierdoor kan men zeggen dat het je houding verbetert. Je krijgt ook twee extra kussentjes voor onder de oksels. Dit zorgt voor minder wrijving en beperkt het risico op irritatie. Toch wel een mooi voordeel tegenover alle andere goedkope rugbraces.

Beste enkele shouderbrace:       GLADIATOR SPORT SCHOUDERBRACE

 • Goed vast te maken
 • Verstelbaar
 • Stevige materialen
 • Duur
 • Geen fan van enkele schouderbraces

We zijn geen fan van enkele shouderbraces omdat het je houding slechts in één richting beïnvloed. Toch beseffen we dat sommige mensen hier een voorkeur aan geven om slechts beperkt ‘ingepakt’ te zijn. Een enkele schouderbrace biedt minder ondersteuning, maar kan aangenamer zijn om te dragen.

Deze Gladiator Sport brace is voor ons de beste enkele schouderbrace omdat het op meerdere punten vastgemaakt wordt. De meeste modellen gebruiken een sleeve om de arm in te pakken met een extra steunband die onder de oksel van de andere arm komt. De schouderbrace van Gladiator Sport is ook zo, maar heeft een extra aanhangpunt onder de biceps. Hierdoor blijft de brace beter zitten en zorgt ze voor betere ondersteuning.

Tot zover de lijst beste rugbraces 2021.

Ben je aan het revalideren dan kunnen weerstandsbanden ook een goede hulp bieden. Meer sport gerelateerde artikels vind je op het overzicht sport & gezondheid.

goede rug en schouderbrace theshapelabel

Waar op letten bij het kopen van een rugbrace

Materiaal & duurzaamheid

Een rugbrace kan je meerdere uren per dag dragen. Bekijk altijd van welke materialen deze braces gemaakt zijn. Katoen is aangenaam maar niet stevig genoeg.

Een katoenen afwerking kan dus wel aangenaam zijn. Nylon is zeer sterk en ook comfortabel. Alles wat met poly begint is zeer stevig maar kan irritaties veroorzaken. Vooral als men zweet is dit een vervelend materiaal. Toch zijn de meeste braces hiervan gemaakt doordat het zo stevig is.

Juiste maat en vorm

Bij rugklachten is het kiezen van een goede rugbrace belangrijk. Een slechte brace, kwalitatief of het kiezen van een slechte maat, kan meer last veroorzaken.

Een te kleine brace zorgt voor meer druk op de spieren en wervels. Een te grote brace zal slecht steunen en oncomfortabel zitten.

Correcte gebruik

Een brace dient om de rug te steunen. Een schouderbrace dienen voornamelijk om de houding te beteren. Ga je deze hulp te vaak gebruiken dan kan je rug gewend raken aan de extra steun. De spieren die het moet ondersteunen zullen verzwakken en dit is slecht voor de rug. Vraag raad aan een dokter, kine of apotheek voor meer tips over het aangeraden gebruik.

beste brace voor rugklachten

Tot zover het artikel ‘Beste schouder- en rugbraces’ – Laatste update 21/10/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘verzorging’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.