De 5 beste saturatiemeters van 2021

Thuis een oogje op de zuurstofwaarden in het bloed houden met een handige kleine saturatiemeter

Als je zuurstofwaarden in het bloed wil bijhouden, dan kan een saturatiemeter voor thuis goed van pas komen. Het gaat om je gezondheid, dus is het belangrijk om de beste saturatiemeter voor jouw situatie te vinden. Door de grote keuze in de markt kan je hier wel wat hulp bij gebruiken. Onderstaande suggestieve top-5 helpt je om een beter beeld te krijgen van  de mogelijkheden zodat je gerichter kunt gaan zoeken.

Lees ook het onderzoek onderin. Hier krijg je meer uitleg waar je op moet letten zodat je de beste saturatiemeter voor jou kiest.

MEDISANA – PM100

Beste prijs / kwaliteit Saturatiemeter

Onze favoriete saturatiemeter – die het beste scoort op de prijs- kwaliteitsverhouding – is de Medisana PM100. Beschikbaar in verschillende winkels, is deze saturatiemeter een zeer kwalitatief basisproduct. De producent, Medisana, is een erkend merk binnen de zorgsector. Zij maken gebruik van kwalitatieve materialen en een gebruiksvriendelijk ontwerp. De interessante prijs is een extra pluspunt.

Ook voor onderweg is deze saturatiemeter een goede keuze. Het formaat en de werking op batterijen, maken dit een lichte draagbare meter die je makkelijk kan meenemen. Het meetpunt bevindt zich aan de vinger. Zodra je dit vastzet, krijg je via de OneTouch functie meteen al je waarden op het scherm te zien, in een staaf- of golfdiagram. Na 8 seconden zonder signaal schakelt de weergave automatisch uit om de batterij te sparen.

+ Draagbare saturatiemeter
+ Eenvoudige weergave van waarden
+ Prijs / kwaliteit

BEURER – PO80

Beste Saturatiemeter 2021

Zuurstofwaarden kan je makkelijk meten met de Beurer PO80. Deze saturatiemeter werkt via een meting aan de vinger. Het toestel heeft een OLED scherm, waarop je na iedere meting precies het aantal procent SpO kan aflezen. De helderheid van het scherm kan je in verschillende standen instellen, zodat de metingen altijd duidelijk zichtbaar zijn. Dit toestel is licht en draagbaar. Het werkt op AAA batterijen. Wees gerust: de zuurstofsaturatiemeter geeft ruim op tijd aan wanneer de batterijen bijna leeg zijn, zodat je de nieuwe kan voorzien voor de volgende meting. Bovendien kan het apparaat ook via de stekker aangesloten worden.

+ Lichte draagbare saturatiemeter
+ Zeer accurate waarden
+ Zowel op batterij als op elektriciteit
+ Gebruiksvriendelijk

CHOICEMMED – MD300C53 VOOR KINDEREN

Beste saturatiemeter voor kinderen

De ChoiceMMed MD300C53 is een saturatiemeter voor kinderen vanaf 2 jaar. Het toestel ziet eruit als een dier, hier is het een kikker. De sensor van de zuurstofsaturatiemeter is aangepast aan een dunnere huid, waardoor zelfs de jongsten ermee geholpen kunnen worden. Je hoeft het apparaat enkel op de vinger te plaatsen, waarna je de metingen kan aflezen van het OLED scherm. Dit scherm geeft niet alleen het percentage van de zuurstof weer, maar ook de hartslag en de batterijstatus van het apparaat.

+ Energiezuinig – 2500 metingen kan doen op de batterijen
+ Automatische uitschakeling na 10 seconden geen signaal
+ Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

NONIN – PURELIGHT

Beste saturatiemeter voor baby’s

Wanneer je op zoek bent naar een saturatiemeter via het oor, dan is de Nonin PureLight reusable sensoren de beste oplossing. Deze zuurstofsaturatiemeter kan je door middel van een clip aan de oorlel hangen om de meting te starten. Door deze gebruikswijze is dit apparaat zeer geschikt als saturatiemeter voor baby’s. Er kan immers een snelle en accurate meting gedaan worden. Het fijne aan dit apparaat is dat er geen kruisinfectie plaats kan vinden, doordat de vingertoppen niet worden aangeraakt. Aan het einde van de meting zie je meteen de waarden, zodat je hier snel op kan inspelen.

+ Snelle en eenvoudige metingen via het oor
+ Bedoeld voor korte termijn opnames wanneer aan de vinger niet mogelijk is
+ Ook geschikt voor baby’s

NONIN – ONYX 9590

Professionele saturatiemeter

Ben je op zoek naar een professionele saturatiemeter? Dan is de Nonin Onys 9590 één van de beste saturatiemeters die er op de markt te verkrijgen is. Deze meter is compact en licht, waardoor je hem overal mee naartoe kan nemen. Hij geeft snelle en nauwkeurige metingen, waardoor je als hulpverlener direct de juiste zorg kan toepassen bij de patiënt. Het LED-display geeft de waarden in kleuren aan, waardoor je in een oogopslag ziet wat het risico is. De saturatiemeter kan ook gebruikt worden bij kinderen, zo loop je nooit meer met meerdere meters rond.

+ Licht & Draagbaar
+ Nauwkeurige metingen weergegeven in kleuren
+ Het apparaat begint te werken zodra het aangekoppeld is
+ Geschikt voor kinderen

Beste saturatiemeter 2020

Tot zover onze top 5 saturatiemeters.
Meer medische meettoestellen nodig? Bekijk dan ook zeker de lijst beste bloeddrukmeters.
Hulp bij het wandelen kan je vinden in de top 5 beste rollators.

Saturatiemeters vergelijken

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter is een apparaat die de mate van zuurstof in het bloed meet. Dit kan bijvoorbeeld voor rokers of sporters van groot belang zijn, om te zien hoe het met hun gezondheid staat. De professionele en niet-professionele saturatiemeter meet het zuurstofpercentage via de vingertop of de oorlel, aan de hand van infraroodstralen. Hierdoor kan er nauwkeurig bepaald worden in welke mate zuurstof en hemoglobine met elkaar verbonden zijn.

Voor het gebruik van een zuurstofsaturatiemeter moet je eerst weten wat de gezonde zuurstofwaarden in het bloed zijn. Een normale waarde van saturatie in het bloed is tussen de 95-99 percent. Een saturatie onder 90 percent kan een gevaar betekenen voor de gezondheid. In dat geval consulteer je best een arts. Een saturatiemeter met alarm kan ervoor zorgen dat ernstige gezondheidsklachten binnen een korte tijd onderzocht kunnen worden. Zo wordt een medische verklaring gezocht voor de lage waarden zodat er een goede behandeling kan opgestart worden.

Waarom een saturatiemeter kopen?

Het meten van de zuurstof in het bloed kan in meerdere situaties belangrijk zijn. Vooreerst is het noodzakelijk voor mensen die een gezondheidsrisico lopen en hun parameters nauwlettend moeten opvolgen. Anderzijds kan het ook preventief een nuttig apparaat zijn om in huis te hebben. Door de waarden in de gaten te houden kan je namelijk opvolgen of er een eventueel risico ontstaat of je iets moet ondernemen om je gezondheid te verbeteren. Een saturatiemeter kan helpen om de metingen naast elkaar te leggen, zodat je kan zien wanneer jouw zuurstofgehalte omhoog of omlaag gaat. Met de beste saturatiemeters kan je tevens je hartslag meten, waardoor je een totaalplaatje krijgt van je gezondheid en de conditie. Zo kan je bewuster met jouw gezondheid omgaan.

saturatiemeter aan vinger kopen

Saturatiemeter kopen, waar op letten?

De prijs van de saturatiemeter

Een saturatiemeter kopen kan in verschillende prijsklassen. Zo zijn er al zuurstofsaturatiemeters te verkrijgen voor enkele tientallen euro’s. Deze zijn dan wel voornamelijk voor thuisgebruik. Een goedkope meter hoeft niet direct in kwaliteit onder te doen voor een duurdere variant. Een professionele saturatiemeter kost, vanwege de extra functies en het gebruiksgemak voor zorgverleners, iets meer. Hier vind je echter ook een aantal functies die je als particulier niet nodig hebt om een nauwkeurige meting te doen van de zuurstofwaarden of de hartslag. Het is daarom ook best om naar jouw eigen budget en je gebruiksnoden te kijken voordat je een saturatiemeter koopt.

Zuurstofmetingen en hartslag

De beste saturatiemeters onderscheiden zichzelf niet alleen door middel van de nauwkeurige metingen, maar ook door de extra functies die er geboden worden. Zo kan een zuurstofsaturatiemeter in veel gevallen ook jouw hartslag meten, waardoor je een nog beter beeld kunt krijgen van jouw gezondheid. Wanneer de waarden van de zuurstof in het bloed laag zijn, kan dit een verband hebben met jouw hartslag. Door deze metingen een aantal keer samen uit te voeren kun je eventueel een verband ontdekken en ervoor zorgen dat je op tijd naar een specialist gaat om de mogelijke behandelingen te bespreken.

Slimme saturatiemeter

Vandaag de dag zijn we steeds meer in beweging en wordt er verwacht dat we op meerdere plaatsen tegelijk kunnen zijn. Echter moet je in veel gevallen dan toch jouw zuurstofwaarden meten wanneer je niet thuis bent. Enerzijds heb je nood aan een draagbare saturatiemeter, daarnaast moet je de waarden ergens op kunnen bijhouden of noteren. Door een saturatiemeter te kopen die de waarden direct naar jouw smartphone door kan sturen via Bluetooth heb je de metingen te allen tijde bij de hand door middel van een app. Zo kun je de waarden ook eenvoudiger laten zien aan je dokter. Deze apps houden ook oudere data bij, zo kan je makkelijk vergelijken en uitzonderlijke waarden opmerken.

Leesbaarheid van het scherm

Hoe lastig is het als de waarden vrijwel niet te lezen zijn doordat het scherm te donker is? De beste saturatiemeters zijn uitgerust met een functie om de helderheid van het scherm aan te kunnen passen. Bij de ene meter is dit echter uitgebreider dan bij de ander. Als je een saturatiemeter kopen gaat, is het daarom verstandig om ook hierop te letten. Je wilt immers gedurende de gehele dag de metingen uit kunnen voeren, waardoor het onhandig kan zijn als je deze niet fatsoenlijk af kunt lezen in het donker. Daarnaast wil je niet dat je verblind wordt wanneer het scherm te fel staat.

goede saturatiemeter vergelijken

Verschillende soorten saturatiemeters

Saturatiemeter voor de vinger

De meeste saturatiemeters zijn bedoeld om de zuurstofwaarden via de vinger te meten. Hierbij klem je het apparaat om je vinger en hoef je soms alleen een druk op de knop te geven om het apparaat in te schakelen. Het voordeel van deze apparaten is dat je met een eenvoudige handeling een nauwkeurige meting krijgt, en dit zowel bij volwassenen als bij kinderen vanaf twee jaar. Wanneer deze meters gebruikt worden in de zorg is het belangrijk dat ze na gebruik goed schoongemaakt worden om infecties te voorkomen. Voor een baby kan het echter wel lastig zijn om de meting met een saturatiemeter op de vinger te doen, vanwege de beweeglijkheid van het kind.

Saturatiemeter voor het oor

Wanneer meting via de vinger niet kan of niet gewenst is, dan is een saturatiemeter voor het oor de geschikte keuze. Deze meter kan  je eenvoudig bevestigen aan de oorlel, waarna de metingen worden uitgevoerd. Het apparaat is wel vooral bestemd voor snelle en nauwkeurige metingen en wordt voornamelijk als professionele saturatiemeter ingezet. Zorgverleners kunnen er namelijk op deze manier voor zorgen dat de infecties die aan de handen zitten niet verder verspreid worden. Deze saturatiemeter kopen kan daarom veel voordelen opleveren en zorgt ervoor dat je altijd nauwkeurige metingen tot je beschikking hebt.

Tot zover het artikel ‘Beste saturatiemeter 2021’ – Laatste update 26/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Verzorging’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.