De 5 beste schuurmachines van 2023

Handig en efficiënt klussen in huis met een goede schuurmachine.

Of je nu graag klust in huis of als professional aan de slag bent, je zal vast al een keer een schuurmachine nodig gehad hebben. Hoe kies je nu de beste schuurmachine? Er bestaan namelijk schuurmachines voor verschillende soorten klussen. Algemeen zijn schuurmachines bedoeld om snel grote oppervlakken, vaak hout, glad te maken. Toch bestaat er een grote variatie, zowel op gebied van vorm als prijs, gewicht en gebruiksdoel.

Je zal je vast afvragen: hoe werkt een schuurmachine. En welke schuurmachine moet ik kopen? Om het je eenvoudiger te maken om de juiste schuurmachine te kopen, gingen we voor jou op onderzoek en stelden we een top 5 beste schuurmachine samen.

BLACK + DECKER – BEW230-QS

Beste delta-schuurmachine

Ben je op zoek naar de beste schuurmachine voor het fijnere werk, dan is deze delta-machine een goede optie. Black + Decker duikt vaak op in de favorieten van professionele reviewwebsites zoals Tools First.

Deze schuurmachine met driehoekige zool heeft ten eerste voordeel dat je er gemakkelijk hoeken en randen mee kan bewerken. Hij is relatief licht is. Met  een gewicht van amper 800 gram zal je niet snel last krijgen van je armen. Daarnaast is hij zowel geschikt voor metaal, glas, verf en hout. Hij wordt geleverd met een set van 6 schuurvellen, die je eenvoudig kan verwisselen op het velcro oppervlak. Het toestel is voorzien van een aansluiting voor de stofzuiger. Dit is ook een goede budget schuurmachine, want hij kost niet meer dan € 50.

De nadelen van deze schuurmachine zijn volgens gebruikers dan weer mogelijks een korte kabel. Een verlengkabel kan dit probleem oplossen.

BLACK + DECKER – KA280K-QS MULTI

Beste budget schuurmachine

Beschik je over een beperkt budget, dan kan je best zoveel mogelijk uit één schuurmachine halen en voor een multischuurmachine kiezen. Dit type schuurmachine biedt namelijk meerdere functies in één. Zo hoef je geen verschillende schuurmachines te kopen voor al je klussen.

Deze multischuurmachine van Black + Decker beschikt over 4 functies in 1. Het is zowel te gebruiken voor detail-, profiel-, vlak- en excentrisch schuren. Wat dit allemaal inhoudt kan je verderop lezen.

Je kan op deze machine het toerental aanpassen, net als de zool. Ook fijn zijn de 12 extra schuurbladen. Gebruikers melden ook dat hij door de ergonomische vorm goed in de hand ligt, weinig stof opwekt en relatief stil is. Stof wordt opgezogen dankzij het Black + Decker Cyclonic Action systeem.

In enkele reviews staat dat hij net meer lawaai maakt en vrij hard trilt. Dit is natuurlijk subjectief. Probeer altijd na te gaan wat de trillingswaarde is bij elk toestel. Een vibratie van 4 m/s is vrij laag, een trilling van 8 m/s kan redelijk belastend zijn.

FERM – PSM1024 VLAKSCHUURMACHINE

Beste vlakschuurmachine

Wellicht de meeste gebruikte schuurmachines zijn deze voor vlakke oppervlakken. Deze worden vlakschuurmachines genoemd of in het Engels een (straight) orbital sander. Denk bijvoorbeeld aan tafelbladen en houten vloeren. Het blad is vierkant of rechthoekig waarmee je gemakkelijk recht kan werken en grote oppervlakken kan bewerken.

Deze voordelige vlakschuurmachine heeft een ergonomisch ontwerp, biedt optimale bewegingsvrijheid dankzij een kabel van 3 meter lang en beschikt over een velcroband om eenvoudig de schuurvellen te verwisselen. Je kan er verf mee afschuren en hout opschuren op vlakke oppervlakken als vloeren en trappen. Vrijkomend stof wordt opgevangen in een stofzak, zo blijft je werkruimte proper.

Het nadeel van deze machine is dat je de snelheid niet kan aanpassen. Een enkele gebruiker meldde dat het toestel te simplistisch is en dat de knop voor continue schuren gemakkelijk uitschakelt.

MAKITA – BO5041K EXCENTRISCH

Beste excentrische schuurmachine

In de categorie van beste excentrische schuurmachine of random orbital sander, spant deze schuurmachine van Makita de kroon. Het toestel is een topfavoriet van de objectieve tool reviewwebsites The Architect’s Guide en Best Of Machinery.

Het toestel wordt geprezen om zijn handige snelheidsregeling van 4.000 tot 12.000 rotaties per minuut, zijn ergonomisch ontwerp voor meer controle en een krachtige stofopvanging. Op Amazon zijn de recensies erg lovend. Met meer dan 600 beoordelingen behaalt hij een score van 4,7 op 5.

In de meest populaire review op Amazon staat dat schuren nooit echt “leuk” is, maar dat het met dit toestel toch bijna een plezier werd. De gebruiker beschrijft het als een stevig apparaat, stil en met minder vibratie dan andere toestellen. Wel zou de snelheidsregelaar gemakkelijk verschuiven.

Enkele minder tevreden gebruikers meldden een probleem met de schuurvellen die niet goed zouden pakken, maar dit lijkt dus op een uitzonderlijk probleem. Zowat 85% van de gebruikers gaven het toestel een 5 op 5. Wat een excentrische schuurmachine zoal kan, lees je in ons onderzoek verderop de pagina.

MAKITA – BANDSCHUURMACHINE 9403

Beste bandschuurmachine

Zoek je de beste bandschuurmachine of belt sander? De meeste gebruikers zijn eensluidend lovend over de Makita 9403. Voor The Architect’s Guide is dit zelfs de beste bandschuurmachine van allemaal.

Waarom is dit de beste schuurmachine in deze categorie? Ten eerste beschikt dit toestel over een krachtige motor met een lage decibel (84 dB) en een snel systeem om de riem te vervangen zonder gereedschap. Het is ook een schuurmachine met stofafzuiging. Hij is ook geschikt voor professionele aannemers die een snel en betrouwbaar toestel nodig hebben.

Slechts uitzonderlijk zijn gebruikers niet tevreden en voornamelijk omdat het toestel groeven zou maken. Dit is ook de duurste schuurmachine in de lijst. Ben je op zoek naar een goedkopere bandschuurmachine, kies dan bijvoorbeeld de Bosch PBS 75. Bij Bol vinden we alleen maar positieve reviews, wat een uitzonderlijke prestatie is.

beste schuurmachine hout

Tot zover de top 5 beste schuurmachine 2022.
Meer gereedschap nodig? Bekijk ook de lijst beste boormachine of een goede draagbare compressor.

Schuurmachines vergelijken

Wat is een schuurmachine?

Een schuurmachine is een elektrisch apparaat waarmee je snel oppervlakken kan gladschuren. Schuurmachines worden voornamelijk gebruikt op hout, zoals deuren, meubels en planken maar ook op bijvoorbeeld metaal en kunststof. Op een zool of een riem breng je schuurpapier aan dat vervolgens snel in een bepaalde richting beweegt. Terwijl het toestel snel vibreert en draait, beweeg je het over het materiaal voor een egaal resultaat.

Hoe kies ik een schuurmachine?

Je zal je nu wel afvragen, wat voor schuurmachine heb ik nodig? Wil je verf verwijderen? En is dit op een groot of klein oppervlak? Of zoek je een schuurmachine voor een fijnere afwerking, of voor in de hoeken? Voor alle verschillende projecten bestaat er wel een schuurmachine. De meest gekende zijn de lichtgewichten zoals band-, excentrische, multi-, delta-, vlak- en stripschuurmachines. Daarnaast zijn er nog zware machines zoals de stationaire schuurmachine. We beperken ons in dit artikel tot deze soorten.

Verschillende soorten schuurmachines

Vlakschuurmachine

Een vlakschuurmachine of orbital sander is één van de meest gebruikte schuurmachines. Hij is uitgerust met een vierkante of rechthoekige zool en is daarom de beste schuurmachine voor het fijnere werk op grote vlakke oppervlakken. Het nadeel aan deze schuurmachine is dat hij minder geschikt is voor het verwijderen van verf, omdat hij gemaakt is voor een fijnere afwerking. Voor ronde oppervlakken is hij ook niet ideaal.

De machine beweegt in een klein ovalen patroon. Dit is helaas altijd hetzelfde, wat voor krassen kan zorgen als je de schuurmachine te lang op één plaats houdt. Op dat vlak ben je beter af met een excentrische schuurmachine of random orbital sander. Het kan door het kleinere oppervlak ook langer duren eer je werk voltooid is, ook met schuurpapier met een grove korrel. Ze zorgen wel voor veel controle als je over randen gaat.

vlakschuurmachine met punt

Bandschuurmachine

De klassieke bandschuurmachine of belt sander is de beste schuurmachine voor het grovere werk. Hij draait snel van voor naar achter met een door een motor aangedreven band en is daardoor uitermate geschikt voor grote oppervlakken, terwijl hij snel veel materiaal verwijdert, zoals lagen verf en lak. Hij is dus ook ideaal voor materialen met een grove structuur.

Doordat ze meestal over een snelheidsregelaar beschikken, heb je ook meer controle. Heb je moeilijk te bereiken plaatsen? Ga dan voor zijn smallere broertje: de stripschuurmachine of langnek schuurmachine.

Het nadeel aan deze schuurmachine is dat hij een minder fijne afwerking levert dan bijvoorbeeld de delta-schuurmachine. Het resultaat kan nogal ruw zijn, je kan het dus best afwerken met een fijnere schuurmachine.

bandschuurmachine

Excentrische schuurmachine

Een excentrische schuurmachine of random orbital sander maakt tijdens het draaien een bijna willekeurige ellipsvormige beweging zodat er minder kans is dat er tijdens het schuren patronen en krassen ontstaan. Dit zorgt voor een egaler resultaat, waardoor de excentrische schuurmachine ook de beste schuurmachine is om bijvoorbeeld wagens op te schuren.

Ze geven je veel controle net als bij bandschuurmachines en je kan de snelheid aanpassen. Op die manier kan je de afwerking nog beter naar je hand zetten.

De nadelen van dit type zijn dat ze in kleine cirkels werken waardoor het project langer kan duren. Het is ook aangeraden om het materiaal nadien nog met de hand af te werken om eventuele swirl marks of sporen van het draaien weg te werken.

excentrische schuurmachine

Delta-schuurmachine

Wil je goed in hoeken en randen kunnen schuren? Dan is een delta-schuurmachine de beste optie. Doordat de zool driehoekig is kan je tot met de punt in de kleinste hoekjes. Dit is iets wat de andere schuurmachines niet kunnen. De delta-schuurmachine is dus een onmisbare aanvulling van je gereedschap. Het is de lichtste van alle soorten schuurmachines en daarom vaak de goedkoopste.

Zijn er ook nadelen? Een delta-schuurmachine is vanzelfsprekend minder goed geschikt voor grote oppervlakken. In het algemeen moet je ermee opletten op alle vlakke materialen, omdat je oneffenheden kan doen ontstaan door te veel te focussen op de details.

delta schuurmachine

Profielschuurmachine

Een profielschuurmachine is de beste schuurmachine om randen te schuren. Ze hebben een speciaal opzetstuk dat je parallel op de te bewerken rand zet, zoals bijvoorbeeld het profiel van een deur. Zo kan je snel en accuraat in een rechte lijn werken.

Multischuurmachine

Een multischuurmachine is een combinatie van verschillende schuurmachines zoals de delta-schuurmachine, profielschuurmachine, vlakschuurmachine en excentrisch schuurmachine.

Stationaire schuurmachine

Stationaire schuurmachines zijn relatief zware, vrijstaande machines. Je kan ze niet verplaatsen maar je legt het materiaal op een werkbank. Er bestaan stationaire schuurmachines die verticaal of horizontaal schuren, als schijf, band of beide.

Ook bestaan er cilinderschuurmachines of drum sanders: dit zijn werkbanken met een schurende cilinder die ronddraait in tegenstelling tot een vlak schuurvlak. Ze worden voornamelijk gebruikt voor een snel en proper resultaat.

Hoe gebruik ik een schuurmachine?

Trek oog- en mondbescherming aan tegen eventueel stof. Breng het schuurpapier aan volgens de instructies.

Hoe schuren met een schuurmachine? Voor alle machines geldt dat als je op hout werkt, je het toestal moet bewegen in de richting van de houtnerf, tenzij ze excentrisch werken. Vergeet ook niet de handleiding door te nemen.

Vervolgens gebruik je de schuurmachine volgens type:

1. Vlakschuurmachine

Gebruik een lichte en constante druk. Zet de snelheid laag voor zachte materialen en op snel voor hardere materialen.

Welke schuurmachine voor trap? Een vlakmachine lijkt het best geschikt voor trappen aangezien hij vlakke oppervlakken met een fijne afwerking schuurt.

2. Bandschuurmachine

Omdat deze machines voor het grovere werk bedoeld zijn, probeer je best een zo egaal mogelijk resultaat te bekomen. Een tip is om met potlood over het hout te gaan om zo te zien hoeveel je een bepaald stuk al geschuurd hebt.

3. Delta-schuurmachine

Voor deze machines geldt hetzelfde als voor de vlakschuurmachine.

4. Multischuurmachine

Ook voor deze schuurmachine geldt dat je een lichte en constante druk mag uitoefenen en de richting van de houtnerf moet volgen, tenzij je excentrisch werkt (zie hoger), dan mag je tegen de houtnerf ingaan.

5. Excentrische schuurmachine

Omdat deze machine willekeurig roteert, mag je met dit toestel tegen de houtnerf in bewegen. Je kan er ook metaal mee polijsten, dit is waarom excentrische schuurmachines het beste zijn voor een wagen.

goede schuurmachine kopen

Schuurmachine kopen,
waar op letten

Ga je een schuurmachine kopen, dan heb je vast al een type in gedachten. Kijk toch eerst goed na of de schuurmachine geschikt is voor de volgende zaken:

Doeloppervlak

schuurmachine hout, vloer, staal, gyproc, muren

Is de schuurmachine in kwestie geschikt voor het materiaal waarop je het gaat gebruiken? De meeste schuurmachines zijn geschikt voor hout en lagen lak en verf erop, maar kunnen soms ook op metaal en kunststof gebruikt worden.

Een schuurmachine kan behoorlijk wat lawaai maken. Kijk dus op voorhand na hoeveel decibel de schuurmachine produceert. Stille schuurmachines produceren doorgaans minder dan 70 db. Draag gehoorbescherming indien nodig.

Langdurig trillende machines gebruiken is niet ideaal voor de gezondheid. Let bij aankoop dus op de trillingswaarde. Hoe lager de trillingswaarde, hoe beter.

Zware of lichte schuurmachine

Het project kan wat tijd in beslag nemen. Ga je een schuurmachine kopen, let dan op het gewicht als je langere projecten hebt, zo hou je langer vol. Er bestaan toestellen van minder dan één kilogram.

Schuurmachine op batterij of kabel

Wil je volledige bewegingsvrijheid? Dan kan je een schuurmachine op batterij kopen. Deze kan je opladen en vervolgens zonder snoer gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij boormachines, waar we hetzelfde probleem opmerken.

Extra schuurbladen

Wil je het toestel meteen gebruiken? Let er dan op dat hij wordt geleverd met de passende schuurbladen. Koop je zelf schuurbladen, let dan op de kwaliteit.

Schuurmachine met stofafzuiging

Let erop of je een schuurmachine met stofafzuiging koopt, zoals een stofzak, dit om vrijgekomen stofdeeltjes op te vangen, zodat je praktisch en proper kan werken.

Snelheid regelen

Let er op of je de snelheid kan regelen. Met verschillende snelheden kan je de afwerking bijsturen.

Tot zover het artikel Beste schuurmachine 2023

Lees meer berichten in de categorie ‘Gereedschap’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.