Een slimme thermostaat is een soort van draadloze thermostaat die voorzien is van meerdere sensoren. Deze sensoren analyseren je gewoontes en kunnen aan de hand daarvan je woning ideaal verwarmen zodat jij kan besparen op je energiefactuur. De beste slimme thermostaat voor de meeste mensen is de Google Nest Thermostat E. Hij heeft een mooi design, is gemakkelijk om te installeren en kan automatisch je energiefactuur verlagen. 

Beste slimme thermostaat 2021

Beste slimme thermostaat 2021

De Nest Thermostat E is volgens ons onderzoek de beste slimme thermostaat die je momenteel kunt kopen. Hij heeft alle belangrijkste functionaliteiten van de originele Nest (3de generatie) overgenomen en heeft een paar minder belangrijke functionaliteiten laten vallen. Hierdoor heeft het een lagere prijs en een betere prijs-kwaliteit verhouding. Nadeel is dat de Nest Thermostat E compatibel is met minder verwarmingssystemen. Of jouw systeem compatibel is kun je op volgende pagina opzoeken. Is die het niet, dan is het waarschijnlijk wel compatibel met de Nest Learning Thermostat. Deze is duurder omdat hij over een beter scherm beschikt en over een aantal extra opties.

Na enkele weken zal hij vanzelf op elk moment van de dag de ideale temperatuur instellen door je leefgewoontes te analyseren. Ook kan hij gebruik maken van geofencing om te zien of je op weg bent naar huis. Zo kan hij het huis al beginnen opwarmen wanneer je onverwachts vervroegd naar huis komt van je werk. Maar je kan ook via je smartphone de temperatuur regelen aan de hand van een weekagenda. Je kan ook bijkomende sensoren kopen zodat het ook de temperatuur in aparte kamers kan regelen. Het design is onopvallend en je kan kiezen om hem op een standaard te plaatsen of aan de muur te bevestigen.

Een mooier design aan een hogere prijs

Op vlak van functionaliteit zijn er weinig verschillen op te merken tussen de Google Nest Learning Thermostat V3 en de Nest Thermostat E. Als we kijken naar de uiterlijke verschillen dan heeft de Nest Learning een beter scherm met een resolutie van 480p. Het materiaal van de buitenkant is gemaakt van RVS in plaats van polycarbonaat. De kleur van de ring is beschikbaar in vier verschillende kleuren, namelijk grijs, zwart, wit en koper. De Nest Thermostat E is gemaakt uit polycarbonaat en enkel beschikbaar in het wit.

Kijken we naar de ingebouwde sensoren dan zien we enkele verschillen. Beide modellen meten onder andere de temperatuur, humiditeit, licht en beweging. Maar enkel de Google Nest Learning beschikt over Farsight. Met Farsight weet hij wanneer je in de kamer komt en zal hij automatisch de temperatuur of het weer tonen (naargelang je zelf instelt). Ook is hij compatibel met 95% van alle verwarmingssystemen in plaats van 85% bij de Nest Thermostat E. Om te weten of jouw systeem compatibel is kun je best op volgende pagina bekijken.

Goedkope geofencing thermostaat

De Honeywell Lyric T6 is een goedkope slimme thermostaat die beschikbaar is in twee verschillende versies. Er is een bedrade versie die je in de plaats van je huidige thermostaat moet hangen. Maar er is ook een draadloze versie die verbinding maakt via een brug, deze is wel duurder. Om gebruik te kunnen maken van geofencing moet je een perimeter rond je huis instellen op de app.

Zijn alle bewoners weg van huis dan zal de verwarming automatisch uitschakelen. Ben je op weg naar huis dan weet hij dat de verwarming terug aan moet. Op deze manier heb je de perfecte temperatuur bij het thuiskomen. Wil je liever geen geofencing gebruiken dan maak je gebruik van 3 standaard instellingen (Home, Away en Sleep) en een agenda waarin je de gewenste temperaturen per dag en uur kunt instellen.

Slimme thermostaat stadsverwarming

Ben je thuis aangesloten op stadsverwarming of een warmtenet dan is Tado je beste en voorlopig enigste optie. De slimme thermostaten van Google en Honeywell moeten namelijk verbonden zijn met een centrale verwarming om te kunnen werken. De slimme thermostaat van Tado werkt daarentegen aan de hand van draaiknoppen die je op je chauffage zelf aansluit. Op de draaiknop kun je de gewenste temperatuur per kamer instellen.

Maar je kan aan de hand van de app ook elke kamer van op afstand regelen. Bovendien kan je ook je weekschema’s opstellen of wanneer nodig de verwarming uitzetten. Zo bespaar je zoveel mogelijk op je verbruik. De draaiknoppen zijn enkel geschikt voor kranen van Caleffi, Comap, Danfoss, Giacomini, Herz, Olymp, Siemens en Terrier. Heb je één van deze merken in huis dan kan de slimme thermostaat van Tado een goede oplossing zijn voor jouw woning.

Tot zover onze lijst beste slimme thermostaten.
Werk je aan een slimme woning, lees dan ook zeker de lijst beste slimme deurbellen of slimme verlichting.

beste slimme thermostaat 2020

Slimme thermostaten vergelijken

Wat is een draadloze thermostaat?

Een ouderwetse kamerthermostaat is via een kabel verbonden met je centrale verwarming. Je kan de temperatuur enkel instellen via fysieke knoppen op een paneel aan de muur. Een draadloze thermostaat of wifi thermostaat kan je daarentegen instellen met je smartphone. Hierdoor kun je de temperatuur regelen vanuit je luie zetel of zelfs wanneer je niet thuis bent.

witte kamerthermostaat van Vaillant
Een gewone kamerthermostaat kan je niet bedienen met een smartphone.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een type van draadloze thermostaat, je kan hem dus van op afstand besturen met een smartphone. Maar een slimme thermostaat kan meer dan een gewone draadloze thermostaat. Hij is namelijk in staat om jouw gewoontes bij te houden. Hierdoor kan een slimme thermostaat zelfstandig je energiefactuur verlagen.

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is voorzien van sensoren en software die je gewoontes volgen. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld de verwarming uitschakelen wanneer je gaat slapen. Na een aantal weken zal hij ook kunnen inschatten wanneer je terug thuis bent van je werk. Op die manier kan een slimme thermostaat ervoor zorgen dat er enkel verwarmt wordt wanneer het nodig is.

welke slimme thermostaat
De Google Nest Learning Thermostat was de eerste slimme thermostaat op de markt.

Wat is een geofencing thermostaat?

Een thermostaat die gebruik maakt van geofencing schetst een virtuele perimeter rond je woning. Wanneer je smartphone verbonden is via een mobiel netwerk kan hij een signaal naar je thermostaat sturen wanneer je binnen de virtuele perimeter komt. Kom je dus onverwacht vroeger terug van je werk naar huis dan zal de thermostaat ervoor zorgen dat de woning opgewarmd wordt.

wat is geofencing thermostaat
Wanneer je binnen een bepaalde afstand van je woning komt zal je smartphone signaal geven aan je thermostaat.

Waarom voor een slimme thermostaat kiezen?

Dankzij een slimme thermostaat kun je op termijn geld besparen op je energiefactuur. De meeste slimme thermostaten geven aan dat ze hun aankoopprijs tussen de 2 en 3 jaar hebben terugverdiend. Onafhankelijk onderzoek in België heeft alleszins aangetoond dat je een besparing van ongeveer 10% op je energiefactuur (gas en elektriciteit). Het is dus niet enkel goed voor je portefeuille maar ook voor het milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat verwarming van kamers ongeveer 65% van het totale energieverbruik uitmaakt. Met andere woorden is dit de grootste verbruiker en en slimme thermometer kan helpen om dit naar beneden te krijgen.

Hoe slimme thermostaat kiezen

Besparen op je energiefactuur

In de eerste plaats moet een slimme thermostaat je helpen om te besparen op je energiefactuur. Dit kan enerzijds gebeuren omdat je slimme thermostaat je gewoontes kan leren. Aan de hand van sensoren en software kan hij inzicht krijgen wanneer je wel of niet thuis bent. Wanneer je gaat slapen en wanneer je meestal terug bent van je werk.Op die manier kan hij je energiefactuur automatisch laten dalen zonder dat jij daarvoor iets hoeft te doen. Anderzijds kan dit ook gebeuren door via een app op je smartphone je inzicht te geven van je gewoontes en het daaraan gelinkte verbruik.

Bediening via een app

Een slimme thermostaat bedien je via een applicatie op je smartphone. Deze applicatie moet gemakkelijk en intuïtief zijn om te gebruiken. De meeste applicaties kunnen je inzicht geven in je verbruik aan de hand van grafieken en cijfers. Dit vinden wij ook een toegevoegde waarde zodat je ook kunt zien dat je effectief dat je minder verbruikt.

Integratie Smart Home

De meeste slimme thermostaten kunnen bediend worden via een Google Assistant of Amazon Alexa. Dit heeft als toegevoegde waarde dat je je thermostaat via je je stem kunt bedienen. Dit is misschien nog niet voor iedereen maar het is een kleine extra als de slimme thermostaat deze mogelijkheid heeft.

Compatibiliteit

Niet alle slimme thermometers kunnen zomaar geplaatst worden in de plaats van je huidige thermometer. Op de website van Nest kun je bijvoorbeeld bekijken of een Nest thermometer compatibel is met de voorziene bedrading. Moest dat niet het geval zijn en je zou alsnog een slimme thermometer willen zul je beroep moeten doen op een professionele elektricien om een tussenstuk te plaatsen.

goedkope slimme thermostaat

Tot zover ons artikel ‘beste slimme thermostaat 2021’ – Laatste update 23/07/2020

Wil je je slimme woning verder uitbreiden kijk dan zeker op volgende pagina’s:
Slimme verlichting
IP beveiligingscamera’s
Deurbel met camera

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Huis’

Comments (1)

[…] Tot zover onze suggestieve top 5 beste elektrische verwarming 2021. Is het te koud in de slaapkamer om te slapen? Met een goed elektrisch deken maakt het niet uit hoe koud het is. Interesse in het uitbouwen van een slim huis – Lees dan onze lijst ‘Beste Slimme thermostaten’. […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.