De 5 beste slimme thermostaten van 2022

Bespaar op je energiefactuur door gebruik te maken van een slimme thermostaat.

Het is wellicht niemand ontgaan dat de energieprijzen de laatste tijd de hoogte in schieten. Met een slimme thermostaat bespaar je algauw 15% tot zelfs 30% op je energieverbruik, daarom gaan we hier op zoek naar de beste slimme thermostaten van 2022.

Door te anticiperen op je noden en rekening te houden met de weersomstandigheden optimaliseert een slimme thermostaat je verbruik en dus ook je factuur. Dit kan een besparing van enkele honderden euro’s per jaar opleveren waardoor je slimme thermostaat snel terugverdiend is. Dit zijn voor ons de vijf beste slimme thermostaten. Opgezocht en onderzocht, zodat jij een slimme keuze kunt maken.

Onze selectie

De Google Nest Learning Thermostat V3 Premium komt uit onze doorlichting naar voren als de slimme thermostaat met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Deze thermostaat is compatibel met heel wat merken en kan zowel ingezet worden bij modulerende als bij aan/uit ketels. Hij is geschikt voor combiketels, CV, stadsverwarming met thermostaat en niet-omkeerbare warmtepompen. Daarbovenop communiceert hij via OpenTherm, het meest gebruikte protocol bij verwarmingstoestellen.

Zoals alle slimme thermostaten uit ons onderzoek is ook de Google Nest Learning Thermostat V3 Premium zelflerend. Na verloop van tijd anticipeert hij op je noden. Met de Thuis/Afwezig functie zet deze thermostaat zelf de temperatuur wat lager als je afwezig bent. Dat kan door de ingebouwde activiteitssensoren en geofencing. De temperatuur kan verhoogd en verlaagd worden per halve graad en er is een automatische zomer/winter functie. Deze slimme thermostaat bespaart je dus heel wat energie en je hoeft er zelf helemaal niets voor te doen. Wil je echter toch zelf een tijdsschema programmeren, dan kan dat evengoed.

De Google Nest Learning Thermostat V3 Premium werkt niet met warmtezones. Je kan de temperatuur dus niet per kamer regelen, wat we toch wel jammer vinden. Om deze thermostaat goed te laten werken heeft hij internet nodig. Gelukkig is de veiligheid verzekerd door multifactor authenticatie. Via een app op je smartphone kan je deze slimme thermostaat bovendien vanop afstand bedienen. Maandelijks vind je een handig overzicht terug van je energieverbruik. Deze beste slimme thermostaat werd uitgerust met een berg sensoren en kan ook prima samenwerken met andere smart home toepassingen.

Beste goedkope: Honeywell Lyric T6

De Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat is een goedkope slimme thermostaat die beschikbaar is in twee verschillende versies. Er is een bedrade versie die je in de plaats van je huidige thermostaat kunt hangen en er is ook een draadloze versie die verbinding maakt via een brug. Ook deze slimme thermostaat is geschikt voor modulerende en aan/uit ketels en bovendien is hij compatibel met een heleboel merken. Hij kan gebruikt worden bij CV ketels, combiketels, stadsverwarming en warmtepompen. Ook deze thermostaat communiceert via OpenTherm.

Ook de Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat is zelflerend. Door de geofencing functie weet je thermostaat of er iemand thuis is of niet en zal hij de temperatuur daarop afstemmen. Ben je onderweg naar huis, dan zorgt deze slimme thermostaat ervoor dat je huis lekker warm is tegen dat je thuiskomt. Je hebt dus altijd de perfecte temperatuur en je hoeft je geen zorgen te maken dat je de verwarming vergat uit te zetten. Als je de geofencing functie wil gebruiken, moet je via de app een perimeter instellen rond je huis.

Ook deze slimme thermostaat komt met een app voor je smartphone, maar internet is niet noodzakelijk voor de goede werking ervan. Er is geen multifactor authenticatie voorzien voor de beveiliging en het is niet mogelijk om warmtezones in te stellen. De Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat is compatibel met Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT en het eigen platform Lyric. Deze slimme thermostaat kan ten slotte geprogrammeerd worden voor een schema van zeven dagen.

Beste radiator: Tado Slimme Thermostaat V3+

Met de Tado Slimme Thermostaat V3+ kan je flink besparen op je energiefactuur. Hij is namelijk compatibel met slimme radiatorknoppen en op die manier kan je tot 25 warmtezones instellen voor maximale efficiëntie. Op elke draaiknop kan je de gewenste temperatuur per radiator regelen en met de app kan je bovendien elke kamer vanop afstand aansturen. Via de app kan je ook weekschema’s opstellen of de verwarming uitzetten. Let wel, de slimme radiatorknoppen van Tado zijn niet voor alle thermostatische kranen geschikt.

Ook deze Tado Slimme Thermostaat V3+ is compatibel met de meeste verwarmingstypes en geschikt voor aan/uit ketels en modulerende ketels. Je kan hem zowel bedraad als draadloos gebruiken en hij communiceert via het OpenTherm protocol. Hij is uitgerust met een geofencing functie en zelfs met open raam detectie. Wil je echter gebruik maken van automatische geofencing, dan moet je daarvoor een abonnement nemen. Internet is bovendien verplicht voor de goede werking van deze intelligente thermostaat.

De Tado Slimme Thermostaat V3+ beschikt over een automatische zomer/winter functie en laat je toe om de temperatuur per halve graad te verhogen of verlagen. Hij is compatibel met smart home toepassingen als Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Homey en IFTTT technologie. Als klap op de vuurpijl meet deze thermostaat ook de luchtkwaliteit in huis zodat je andere toestellen zoals een luchtreiniger of een luchtbevochtiger daarop kunt afstemmen.

Beste alternatief: Netatmo Thermostaat

De slimme Netatmo Thermostaat is volgens onze doorlichting een goed alternatief om je energieverbruik te optimaliseren. Na een maand lang je gewoontes te hebben bestudeerd, gaat deze goede slimme thermostaat zelf aan de slag. De Auto-Adapt functie houdt bovendien rekening met de isolatie van je huis en de buitentemperatuur om de verwarming aan te sturen. Internet is noodzakelijk voor de optimale werking van deze thermostaat, maar daardoor is hij wel in staat om bijvoorbeeld weersverwachtingen op te halen en de temperatuur daaraan aan te passen. De beveiliging wordt verzekerd door multifactor authenticatie.

Deze Netatmo Thermostaat kan gebruikt worden bij centrale verwarming en combiketels, maar helaas niet bij modulerende ketels. Omdat hij niet via OpenTherm communiceert, kan je hem dus enkel gebruiken voor aan/uit ketels. Ook deze slimme thermostaat kan gekoppeld worden aan slimme knoppen voor thermostatische kranen. Daardoor kan je de temperatuur per kamer regelen. Hij heeft een automatische winter/zomer functie en je kan de temperatuur instellen per halve graad. De handige app op je smartphone genereert grafieken over je energieverbruik zodat je nog gerichter kan bijsturen. Ook deze thermostaat is compatibel met een heleboel smart home toepassingen zoals Apple HomeKit, Google Assistant, Homey en IFTTT.

Met de vSMART draadloze modulerende thermostaat van Vaillant kan je maar liefst 37% besparen op je energieverbruik. Deze slimme thermostaat werkt met modulatie van je ketel waardoor die niet automatisch uitgeschakeld wordt wanneer de gevraagde temperatuur bereikt is. De ketel behoudt een continue temperatuur zodat hij niet te vaak moet aanslaan en dus energiezuinig is. Je kan deze thermostaat vanop afstand bedienen via je smartphone of tablet, maar je kan hem ook eenvoudig bedienen via het paneel.

De Vaillant vSMART draadloze modulerende thermostaat leert van je gewoontes en kan bovendien online weerberichten downloaden om te anticiperen op temperatuurschommelingen. Wil je liever een schema programmeren dan kan dat makkelijk via de app. Deze thermostaat is enkel geschikt voor eBUS Vaillant ketels. Hij is compatibel met het Niko Home Control platform en met IFTTT technologie. Je kan de temperatuur verhogen of verlagen per halve graad en er werd ook een automatische zomer/winter toepassing voorzien. Wanneer je niet thuis bent of slaapt, zorgt deze thermostaat voor een aangepaste temperatuur.

Tot zover artikel ‘De 5 beste slimme thermostaten van 2022’.

Een slimme thermostaat kan je energiefactuur aanzienlijk doen dalen. Koppel hem met een app op je smartphone of tablet voor een optimaal resultaat.

goedkope slimme thermostaten
Afbeelding:Netatmo

Waar op letten bij het kopen van een slimme thermostaat?

Type verwarming

Als je je energiefactuur wil verlagen, doe je er goed aan uit te kijken naar een slimme thermostaat. Daarbij is het belangrijk na te gaan of de thermostaat compatibel is met jouw verwarmingstype. De meeste slimme thermostaten zijn geschikt voor gebruik bij CV ketels en combiketels. Een combiketel beschikt ook over een boiler voor warm water. Daarnaast zijn heel wat slimme thermostaten ook compatibel met stadsverwarming en warmtepompen, weliswaar zonder koeling.

Integratie smart home

De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met een smart home platform als Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit, Homey of IFTTT. Dat brengt een heleboel voordelen mee. Zo kan je de thermostaat koppelen met een ander slim toestel zoals een weerstation of een slimme koolmonoxide melder. Daarnaast kunnen sommige slimme thermostaten ook overweg met slimme kranen zodat je de temperatuur per kamer kunt regelen. Uiterst handig bij een slimme thermostaat is de app voor je smartphone of tablet. Deze apps genereren grafieken van je energieverbruik en ze laten je toe de thermostaat vanop afstand te bedienen. Een enkeling haalt zelfs online weersinformatie op zodat de temperatuur aangepast kan worden.

Extra opties

Met geofencing weet je slimme thermostaat waar elke huisgenoot zich bevindt op elk moment. Is er niemand thuis, dan zal de thermostaat de verwarming lager zetten. Is er iemand onderweg naar huis, dan zorgt hij ervoor dat het lekker warm is bij thuiskomst.

Hebben je huisgenoten verschillende verwarmingsnoden? Dan kan je gebruik maken van instelbare warmtezones. Zo regel je de temperatuur afzonderlijk per kamer en houd je iedereen tevreden.

Ook is het handig je slimme thermostaat te kunnen programmeren via een app. Zo kan je verschillende schema’s instellen of makkelijk veranderingen aanbrengen in een bestaand schema. Bovendien kan je je slimme thermostaat op die manier vanop afstand bedienen.

beste slimme thermostaat.jfif
Afbeelding:Canva.com

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat maakt via wifi een verbinding tussen je verwarmingsinstallatie en je thuisnetwerk. Hij leert van je gewoontes en past de temperatuur aan voor een optimaal wooncomfort. Daarnaast kan je hem ook programmeren met tijdschema’s en kan je hem toestaan online weersinformatie op te halen om de temperatuur aan te passen. Omdat een slimme thermostaat zelflerend is, zal hij na verloop van tijd kunnen anticiperen op je gebruiken en die van je huisgenoten. Sommige slimme thermostaten houden bovendien rekening met de isolatiegraad van je woning. Omdat een slimme thermostaat verbonden is met het internet, ga je best na of er voldoende aan privacy en beveiliging werd gedacht. Je doet er goed aan te kiezen voor een slimme thermostaat met multifactor authenticatie zodat enkel jij en je huisgenoten toegang hebben tot het systeem.

Waarom zou je een slimme thermostaat in huis halen?

De allerbelangrijkste reden om een slimme thermostaat in huis te halen is je portemonnee. Waarom zou je te veel betalen als er een intelligent toestel bestaat dat je jaarlijks een aanzienlijke besparing kan opleveren? De gemiddelde maandelijkse kostprijs voor verwarming is zo’n € 120. Met een slimme thermostaat bespaar je al snel 15% of meer op energie. Op die manier spaar je op jaarbasis makkelijk een paar honderd euro uit. Je slimme thermostaat verdient zichzelf dus heel snel terug.

slimme thermostaat.jfif
Afbeelding:Tado

Tot zover het artikel ‘Beste slimme thermostaat’ – Laatste update 07/05/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Smart Home’

Related Posts

Comments (1)

[…] Tot zover onze suggestieve top 5 beste elektrische verwarming 2021. Is het te koud in de slaapkamer om te slapen? Met een goed elektrisch deken maakt het niet uit hoe koud het is. Interesse in het uitbouwen van een slim huis – Lees dan onze lijst ‘Beste Slimme thermostaten’. […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.