Beste Slimme Thermostaat

Een slimme thermostaat of wifi thermostaat is een thermostaat die je kunt bedienen via je smartphone. Een slimme thermostaat is uitgerust met meerdere sensoren om uw woongedrag te analyseren en de temperatuur bij te sturen. Zo kom je tot een automatische daling van je energiefactuur zonder dat je manueel aan de instellingen moet prutsen. De beste slimme thermostaat die je momenteel kunt kopen is de Google Nest Thermostat E. Hij is gemakkelijk om te installeren, probeert automatisch energie te besparen door je gewoontes te leren en heeft een mooi onopvallend design. Onderaan kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een draadloze thermostaat.

Beste slimme thermostaat 2020

De Nest Thermostat E is volgens ons onderzoek de beste slimme thermostaat die je momenteel kunt kopen. Hij heeft alle belangrijkste functionaliteiten van de originele Nest (3de generatie) overgenomen en heeft een paar minder belangrijke functionaliteiten laten vallen. Hierdoor heeft het een lagere prijs en een betere prijs-kwaliteit verhouding. Nadeel is dat de Nest Thermostat E compatibel is met minder verwarmingssystemen. Of jouw systeem compatibel is kun je op volgende pagina opzoeken. Indien je systeem niet compatibel is met de Nest Thermostat E dan is het waarschijnlijk wel compatibel met de Google Nest Learning Thermostat. Deze is iets duurder omdat het over een beter scherm beschikt en over bepaalde opties beschikt zoals het tonen van het weer wanneer je de kamer binnenloopt. Maar welk model je ook koopt ze zijn beide eenvoudig te installeren en zullen je helpen om je energiefactuur te verlagen.

“Beste slimme thermostaat 2020”

De temperatuur kan je eenvoudig instellen door aan de thermostaat zelf te draaien. In het begin zal je dit nog een paar keer manueel moeten doen maar na een paar weken zal hij vanzelf proberen de ideale temperatuur te bereiken door je leefgewoontes te analyseren. Zo kan hij op basis van je locatie al beslissen om het huis te beginnen opwarmen wanneer hij merkt dat je op naar huis aan het rijden bent van je werk. Maar je kan ook via je smartphone de temperatuur regelen en instellen aan de hand van een weekagenda. Je kan ook bijkomende sensoren kopen zodat het ook de temperatuur in aparte kamers kan regelen. Het design is onopvallend, hij lijkt een beetje op een witte hockey puck. De Google Nest E Thermostat is een goede keuze wanneer je wilt beginnen met domotica en op zoek bent naar een betaalbare wifi thermostaat die je kan helpen om je energiefactuur te verlagen en waarmee je op afstand de temperatuur kan regelen.

De beste slimme thermostaat die je volgens ons onderzoek momenteel kunt kopen is de Google Nest Learning Thermostat (3de generatie). Op vlak van functionaliteit zijn er weinig verschillen met de Nest Thermostat E. Als we kijken naar de uiterlijke verschillen dan heeft de Nest Learning een beter scherm met een resolutie van 480 x 480 pixels (in plaats van 320 x320). Het materiaal van de buitenkant is gemaakt van RVS in plaats van polycarbonaat. De kleur van de ring is beschikbaar in vier verschillende kleuren, namelijk grijs, zwart, wit en koper. De Nest Thermostat is gemaakt uit polycarbonaat en enkel beschikbaar in het wit.

“Slimme thermostaat alternatieve keuze”

Als we naar de sensoren kijken dan kunnen beide modellen onder andere de temperatuur, humiditeit, licht en beweging registreren. Maar het is enkel de Google Nest Learning die over Farsight beschikt. Met Farsight weet hij wanneer je in de kamer komt en zal hij automatisch de temperatuur of het weer tonen (naargelang je zelf instelt). Ook is hij compatibel met 95% van alle verwarmingssystemen in plaats van 85% bij de Nest Thermostat E. Omdat er een groot prijsverschil is tussen de twee modellen kunnen we enkel de Google Nest Learning Thermostat aanraden wanneer je verwarming niet compatibel is met de Nest Thermostat E. Om te weten of jouw systeem compatibel is kun je best op volgende pagina bekijken.

De Honeywell Lyric T6 is een goedkope WiFi thermostaat die beschikbaar is in twee verschillende versies. Er is een bedrade versie die je in de plaats van je huidige thermostaat moet hangen. Maar er is ook een draadloze versie die verbinding maakt via een brug, deze is wel 50 euro duurder. Om te bepalen wanneer het je huis begint te warmen maakt het gebruik van geofencing. Dit wit zeggen dat je op een kaart een virtuele cirkel rond je huis aanduid. Eens je je in de cirkel bevindt zal de thermostaat in actie schieten om je huis op de gewenste temperatuur te brengen. Je kan meerdere gebruikers toevoegen als je wilt dat geofencing optie ook voor andere gezinsleden werkt.

“Goedkope WiFi thermostaat”

In tegenstelling tot de Google Nest thermostaten zal de Honeywell niet automatisch een inschatting maken welke temperatuur het moet aanhouden. Je maakt in de plaats daarvan gebruik van 3 modussen (Home, Away en Sleep) en een agenda waarin je de gewenste temperaturen per dag en uur kunt instellen. Verder is hij niet uitgerust met een bewegingsmelder waardoor hij zijn schema niet kan aanpassen naargelang uw aanwezigheid in de ruimte. Hij is dus minder slim maar wel een stuk goedkoper dan een Google Nest thermostaat.

Het onderzoek

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat of WiFi thermostaat is een thermostaat die je op afstand kunt bedienen. Ze zijn namelijk verbonden met je WiFi netwerk en zijn te bedienen via een smartphone of tablet, of je nu thuis bent of vanop afstand. Het is niet enkel handig voor mensen die hun energiefactuur binnen de perken willen houden. Het kan ook gebruikt worden door mensen die graag de temperatuur van hun vakantiewoning regelen. Denk maar bijvoorbeeld aan een appartement aan zee of een verblijf in de Ardennen. Daarenboven gaat een slimme thermostaat de gewoontes in een bepaalde woning analyseren. Als je bijvoorbeeld altijd rond 23u gaat slapen zal de thermostaat de temperatuur naargelang aanpassen.

Dankzij een slimme thermostaat kun je op termijn geld besparen op je energiefactuur. De meeste slimme thermostaten geven aan dat ze hun aankoopprijs tussen de 2 en 3 jaar hebben terugverdiend. Onafhankelijk onderzoek in België heeft alleszins aangetoond dat je een besparing van ongeveer 10% op je energiefactuur (gas en elektriciteit). Het is dus niet enkel goed voor je portefeuille maar ook voor het milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat verwarming van kamers ongeveer 65% van het totale energieverbruik uitmaakt. Met andere woorden is dit de grootste verbruiker en en slimme thermometer kan helpen om dit naar beneden te krijgen.

Slimme thermostaat installeren

Een slimme thermostaat installeren is eenvoudiger dan je zou denken. Onderstaande video’s tonen aan wat je respectievelijk nodig hebt om de Google Nest Learning Thermostat V3 en de Google Nest Thermostat E te installeren in je huis.

Slimme thermostaat kopen waar op letten

Besparing

In de eerste plaats moet een slimme thermostaat je helpen om te besparen op je energiefactuur. De ene doet dit al beter dan de andere. Wij hebben enkel de slimme thermostaten weerhouden die via algoritmes meedenken. Deze kunnen automatisch ingrijpen om je energiefactuur te laten zakken zonder dat je manueel aan de instellingen moet prutsen.

Applicatie

Een slimme thermostaat bedien je via een applicatie op je smartphone. Deze applicatie moet gemakkelijk en intuïtief zijn om te gebruiken. De meeste applicaties kunnen je inzicht geven in je verbruik aan de hand van grafieken en cijfers. Dit vinden wij ook een toegevoegde waarde zodat je ook kunt zien dat je effectief dat je minder verbruikt.

Integratie Smart Home

De meeste slimme thermostaten kunnen bediend worden via een Google Assistant of Amazon Alexa. Dit heeft als toegevoegde waarde dat je je thermostaat via je je stem kunt bedienen. Dit is misschien nog niet voor iedereen maar het is een kleine extra als de slimme thermostaat deze mogelijkheid heeft.

Compatibiliteit

Niet alle slimme thermometers kunnen zomaar geplaatst worden in de plaats van je huidige thermometer. Op de website van Nest kun je bijvoorbeeld bekijken of een Nest thermometer compatibel is met de voorziene bedrading. Moest dat niet het geval zijn en je zou alsnog een slimme thermometer willen zul je beroep moeten doen op een professionele elektricien om een tussenstuk te plaatsen.

Comments (1)

[…] Interesse in het uitbouwen van een slim huis – Lees dan onze lijst ‘Beste Slimme thermostaten’. […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.