De 5 beste Smart TV’s van 2021

Koppel je smartphone, Netflix en meer allemaal in de Smart Tv ingebouwd

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste smart televisietoestellen. Er is geen enkele twijfel aan: televisies zonder smartfuncties zijn langzaam maar zeker in de vergeethoek aan het raken. Sterker, nog: volgens Statista bestond in 2018 maar liefst 70% van alle verkochte tv’s uit smarttoestellen.

Daarom gaan we hier op zoek naar de beste smart-tv van 2021. Smart-tv’s kunnen autonoom op het internet aangesloten worden, waardoor er tal van functies binnen handbereik komen. Zo beschikt elke smart-tv over een aantal meegeleverde en downloadbare apps. Bovendien kan je ze vaak bedienen met de stem, hebben ze meestal een eigen browser en is het steeds vaker mogelijk om ze aan te sluiten op het Internet of Things (IoS). Hier alvast een uitgebreid overzicht!

Nog niet zeker of je een Smart TV wil? Bekijk dan ook even de lijst met beste tv’s.

 

SAMSUNG Q950TS 8K – BESTE SMART TV

Een toestel waar echte tv-fans een spreekwoordelijke moord voor zouden plegen? Dan klop je bij Samsung aan voor deze 8K-topper. Zelden hebben we zo’n indrukwekkende HDR gezien, met dank aan de processor en een uitstekend gebruik van kunstmatige intelligentie. De indrukwekkende eigenschappen worden enkel getemperd door de hoge prijs en het ontbreken van Dolby Vision.

Voordelen 

 • Rand bijna niet zichtbaar – profiel 15 mm
 • Zeer brede kijkhoek
 • Beste HDR op de markt
 • Uniek en uitstekend audiosysteem
 • Kunstmatige intelligentie voor beeld en geluid
 • Fantastische upscaling naar 8K

Nadelen

 • Geen Dolby Vision
 • Duur

LG OLED55B9PLA – PRIJS/KWALITEIT

Een oled-tv met een snelle responstijd en een bijna perfect beeld nodig die betaalbaar is? Het is wat LG heeft gepresteerd met deze OLED55B9PLA. Alleen is de processor soms iets té gretig bij het begrenzen van de helderheid en kruipt er soms toch nog een foutje in het opschalen naar 4K.

Voordelen

 • Bijna perfect en heel uniform zwart
 • Goede beeldkwaliteit, ook van zijkant
 • Zeer snelle responstijd
 • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

 • Helderheidsbegrenzer van de -processor leidt soms af
 • Riskeert bij langdurig gebruik wat beeldschade op te lopen
 • Opschalen van HD naar 4K verloopt niet altijd perfect

HISENSE H8G – GOEDKOPE SMART TV

Dolby Vision in een budgettoestel? Check! Dolby Atmos? Check! Helder beeld? Nog eens check! Knappe prestatie van deze Hisense, maar helaas kunnen hd-beelden niet worden opgeschaald naar 4K. Omdat de meeste zenders nog geen 4K-beelden aanbieden, blijft het potentieel dus een beetje begrensd, wat dan weer het lagere prijskaartje verklaart.

Voordelen

 • Helder en kleurrijk beeld
 • Budgetprijs
 • Dolby Atmos
 • Dolby Vision

Nadelen

 • Flauw ontwerp
 • Besturingssysteem soms een beetje traag
 • Niet de beste afstandsbediening

PANASONIC GZW2004 – BESTE SMARTFUNCTIES

Neen, het minimalistische besturingssysteem van deze Pnasonic GZ2000 zal misschien niet voor iederéén zijn, maar erg clean en functioneel is het wel. Koppel daar dan een fantastisch scherm, vrij degelijke luidsprekers en een knappe processor aan, en je haalt onze top 5 met de vingers in de neus.

Voordelen

 • Goede ingebouwde Dolby Atmos luidsprekers
 • Goede surroundervaring
 • Uniek ‘OLED Professional Edition’-paneel
 • Uitstekende HCX Pro Processor om de beeldkwaliteit te optimaliseren

Nadelen

 • Dun, maar iets minder ontwerp
 • Mogelijk verlies van beeldkwaliteit na verloop van tijd

SONY MASTER SERIES AG9 – EDITOR’S PICK

Een knappe gamemodus, een sterke processor en een scherm dat geluid maakt zonder dat er extra luidsprekers voor nodig zijn: knap van deze Sony AG9! Nog cooler is dat je extra luidsprekers kunt toevoegen en het paneel zelf als centrale speaker kunt gebruiken. Jammer genoeg ontbreekt HDR10+ en is er besloten om iets minder hardware toe te voegen dan bij de voorganger.

Het bijzondere aan de MASTER-serie van Sony is verder ontegensprekelijk de Acoustic Surface-technologie, die geluid produceert door het scherm zelf te laten trillen. Daardoor word de esthetiek niet afgeleid door luidsprekers of een soundbar, al geeft dat soort extraatjes wel een breder geluidsvlak.

Voordelen

 • Verbeterde menu’s bovenop Android TV
 • Uitstekende X1 Ultimate-processor
 • Ondersteunt Dolby Vision en HDR10
 • Natuurlijke, intense kleuren
 • Kan gebruikt worden als centerspeaker
 • Acoustic Surface werkt erg goed
 • Game-mode voor een lagere lag

Nadelen

 • Geen ondersteuning voor HDR10+
 • Minder RAM dan de voorganger
 • 2 actuatoren in plaats van 3
 • Inbranding van het beeld mogelijk

De bovenstaande lijst is zowel gebaseerd op onze ervaringen met de allerbeste smart-tv’s die we in januari 2020 op CES Las Vegas – de grootste technologiebeurs ter wereld – aantroffen als op recente besprekingen op verschillende websites. Daarbij hebben we enkel toestellen behouden die in de Benelux (gemakkelijk) beschikbaar zijn.

Smart TV’s vergelijken

Waarom een smart-tv kopen?

Smarttelevisies bieden heel wat mogelijkheden die reguliere tv’s simpelweg niet bezitten. Hoewel ze meestal duurder zijn dan gelijkaardige gewone televisietoestellen, blijkt het prijsverschil vaak maar beperkt tot 100 euro of minder. Daarvoor krijg je echter een hoop extra’s en ben je meteen klaar voor de toekomst.

Geen randapparatuur meer nodig

Digitale televisie vereist bijna altijd een settopbox om toegang te kunnen krijgen tot televisiekanalen en streamingdiensten. Die kan je in België bij providers als Proximus en Telenet vinden, terwijl ook satellietverbindingen mogelijk zijn. Wie een smart-tv bezit, heeft dit soort toestellen echter niet nodig om naar streamingdiensten als Netflix te kunnen surfen. Meer en meer televisiezenders laten toe hun programma’s via een app te ‘casten’ naar je televisietoestel, waardoor je misschien wel toekunt met enkel een internetabonnement.

Toch zijn smartboxen en smart-tv’s helemaal niet mutueel exclusief – integendeel zelfs: wie over beide beschikt, kan vanzelfsprekend zowel op traditionele tv-kanalen als op een veelheid aan apps terecht.

Kies zelf waar je naar kijkt

Leveranciers van digitale tv bieden vooraf bepaalde pakketten aan. De keuze is beperkt en je kunt zelf dus geen aparte kanalen meer toevoegen. Smart televisies laten je echter toe om zelf te kiezen welke apps je downloadt en verwijdert, waardoor je veel meer controle hebt over het aanbod. Dat kan variëren van allerlei verschillende streamingdiensten tot live streams, weerkanalen, online radio, fitnessapps, games en andere leuke dingen.

Wel is het zo dat veel streamingdiensten betalend zijn. Hou er dus rekening mee dat je binnen jouw budget nog rekening moet houden met een of meer maandelijkse abonnementen. Die zijn echter zo goedkoop dat de prijs voor het gros van de televisiefans geen struikelblok zal vormen.

Casting met smart tv

Buiten streaming, laten veel smart-tv’s je toe om het scherm van jouw smartphone of tablet op hun scherm te tonen. Dat wordt ook wel casten genoemd. Verschillende merken hebben hier verschillende technologieën voor. Zo heeft Samsung SmartView en werkt LG met SmartShare. Via sommige smart-tv’s kan je inhoud van de televisie zelfs naar jouw mobiele toestel sturen – erg handig voor wie zijn of haar programma onderweg of op een andere locatie verder wil bekijken.

Verbonden met Smartspeakers

Een van de grootste trends binnen thuisentertainment is het gebruik van smartspeakers waarop je niet alleen muziek en gesprekken op kunt afspelen, maar dankzij een geïntegreerde stemassistent (of ‘voice assistant’) ook allerlei informatie op kunt terugvinden. Bovendien laten ze je vaak toe om andere slimme apparaten in het huis te bedienen. Alle smarttelevisies van de grote merken zijn in staat om verbinding te maken met dit soort luidsprekers. Let er echter wel op welke voice assistant wordt ondersteund: in België en Nederland ontbreken er vaak (voorlopig nog) een aantal functies. Zo spreekt Alexa vooralsnog geen Nederlands, terwijl de Google Assistant dat wel al doet. Goed op de hoogte zijn van wat je zoal kunt doen met Alexa, Google Assistant en Siri, is dus zeker geen slecht idee wanneer je een smart-tv wilt aanschaffen.

Internet of Things

Het is haast onmogelijk om over smartspeakers te spreken zonder het Internet of Things te vernoemen. Op CES 2020 in Las Vegas was het onmogelijk om te ontsnappen aan de veelheid aan bedrijven die met IoT-integratie uitpakken en dat is niet meer dan begrijpelijk: IoT is een netwerk waarin alle smart apparaten met elkaar zijn verbonden. Op die manier kan je bijvoorbeeld vanop afstand jouw lichten controleren, de espressomachine laten weten wanneer het volgend kopje koffie moet klaarstaan, kiezen in welke ruimtes jouw muziek wordt afgespeeld en veel meer.

De populariteit van het IoT loopt gelijk met het uitrollen van 5G-netwerken. Die bieden immers een razendsnelle verbinding, maar helaas heeft België nog heel wat in te halen op koplopers als de Verenigde Staten en de Scandinavische landen. Wereldwijd is de penetratiegraad volgens Statista momenteel 9,3 procent, maar er wordt verwacht dat die al in 2023 tot 16,7 procent zal gegroeid zijn.

Nu al rekening houden met het toevoegen van meer smartapparaten is dus geen slecht idee voor wie eventueel in de toekomst gebruik wil maken van de schier oneindige mogelijkheden die het netwerk biedt.

Hoe werkt een smart-tv?

Een smart-tv werkt altijd middels een internetaansluiting. Die kan met kabel via het ethernet of draadloos via wifi tot stand worden gebracht. Als jouw toestel te ver staat van een ethernetcontact, loont het dus de moeite om uit te zoeken of je in de ruimte waar je jouw toestel wilt plaatsen een goede wificonnectie hebt. Is die er niet, dan riskeer je immers storingen te ondervinden bij het tv-kijken.

Natuurlijk kan je elke smart-tv, zoals we boven reeds aanstipten, ook met jouw tv-box of Chromecast gebruiken. De eerste optie laat je toe om digitale televisie te bekijken en alle lokale kanalen te ontvangen, met de tweede mogelijkheid kan je het scherm van jouw smartphone of tablet op jouw tv-scherm projecteren – handig als die optie nog niet in jouw smart-tv zelf is gebouwd. De meeste kijkers zullen in ieder geval zowel van digitale tv als van apps gebruik willen maken.

Smart TV kopen, waar op letten?

1. Resolutie

Was een ‘Full HD’-resolutie van 1920 x 1080 pixels tot enkele jaren geleden nog de goudstandaard, dan is een ultra-hd-resolutie (ook wel ‘4K’ genoemd) van 3.840 x 2.160 pixels nu courant. Daardoor bezitten kleine objecten op het beeldscherm nu meer detail en lijken ze levensechter, al is dat op kleinere schermen natuurlijk minder duidelijk. Nu ook Netflix en Blu-Raydisks steeds meer 4K-content aanbieden, is het aan te raden om voor ultra-hd te kiezen. Belangrijk daarbij is ook hoe goed het tv-toestel erin slaagt om hd-content te ‘upscalen’ naar 4K – met andere woorden, hoe goed een kleinere resolutie wordt omgezet naar het maximaal beschikbare aantal pixels.

Ondertussen zijn er ook al 8K-modellen op de markt verschenen. Die hebben een resolutie die nog eens 4 keer zo groot is als 4K (omdat je het aantal pixels in de breedte moet vermenigvuldigen met het aantal pixels in de hoogte), maar voorlopig is er nog bitter weinig 8K-content beschikbaar en zijn dit toestellen nog erg duur. Je hoeft er dus enkel al voor te kiezen als jouw portemonnee na aanschaf niet te leeg zal aanvoelen. Wel is het zo dat de betere smart-tv’s er heel goed in slagen om full hd- of 4K-beelden om te zetten naar 8K. Of het blote oog dat allemaal zomaar kan zien, is voer voor discussie, maar toch kan niemand ontkennen dat de beelden er erg knap uitzien.

2. Schermgrootte

De schermgrootte van een tv wordt diagonaal gemeten en uitgedrukt in inches (of ‘duim’), waarbij 1 inch gelijk is aan ongeveer 2,54 centimeter. Anno 2021 wordt een beeldscherm van  32 inch door heel wat gebruikers reeds als klein gezien, terwijl groottes van 40 inch, 55 inch en zelfs 65 inch couranter zijn. Een goede vuistregel is dat je eerst kijkt naar hoeveel ruimte het toestel kan vullen als je op een afstand zit van minstens 3 keer de hoogte van jouw hd-tv. Gaat het om een 4K-model, mag die afstand half zo groot zijn. De manier waarop je de televisie plaatst – op een voet of aan de muur gemonteerd, bijvoorbeeld – is natuurlijk ook belangrijk.

3. Ververssnelheid

De ververssnelheid of ‘refresh rate’ staat voor het aantal keer per seconde dat de pixels op een beeldscherm ververst wordt. Ze wordt uitgedrukt in hertz en als ze te laag is, riskeert het beeld wazig of beverig te worden wanneer snelle bewegingen worden weergegeven, zoals dat vaak het geval is bij sportevenementen en games. Als jouw buidel het toelaat, kies je daarom best voor een refresh rate van 120 Hz.

4. Kleuren

Slechts een handvol makers vermeldt nog wat de exacte contrastverhouding is van hun toestellen. Dat is hoe ‘diep’ de kleur zwart wordt weergeven. Helderheid is ook belangrijk, maar heel heldere schermen slagen er vaak niet zo goed in om het evenwicht met zwart te vinden. Wat altijd wel wordt meegegeven, is of een toestel over HDR beschikt. Dat staat voor ‘High Dynamic Range’ en zorgt voor een véél beter beeld dan SDR of ‘Standard Dynamic Range’. Bijna alle smart-tv’s hebben HDR, maar pas wel op als je een televisie vanuit een ander continent laat aanrukken. Als de meegeleverde HDR – zoals HDR10, HDR10+, HLG of Dolby Vision – niet compatibel is met het beeldsignaal, zal je er immers weinig voordeel uit kunnen halen.

5. Beeldtechnologie

Het pleit tussen plasma en lcd lijkt voorgoed beslecht te zijn door lcd-schermen. Die kunnen aan de randen of van achteren belicht worden. De eerste optie zorgt voor minder contrast, maar is goedkoper, verbruikt niet zoveel energie en neemt minder plaats in beslag, de tweede optie zorgt voor mooiere beelden. Tv’s waarbij de pixels lokaal worden gedimd, zorgen voor nog betere resultaten, maar zijn nog duurder. Helaas: lcd-schermen zijn doorgaans helder, duurzaam en betaalbaar, maar de kijkhoek is beperkt en bovendien is het moeilijk om het licht te regelen. Dat is overigens meteen de reden waarom oled-tv’s veel betere resultaten leveren: zij gebruiken pixels die elk hun eigen licht uitzenden, onafhankelijk van hun buren. Daardoor kan je er zonder dat er kleur- of contrastverlies optreedt naar kijken. Nadeel is wel dat oled-schermen duurder zijn dan hun lcd-neefjes, iets minder helder kunnen worden en een kortere levensspanne lijken te hebben, maar volgens LG zou dat laatste euvel reeds aangepakt zijn.

Ten slotte zijn er nog een aantal opties op de markt die het kleurbereik van led-schermen vergroten, zoals de Quantum Dot- (of ‘qled’-) technologie van Samsung, Triluminos van Sony (dat met fosfor werkt) en Nano Cell van LG. Ook die opties zijn duurder dan wat je van gewone led-modellen kunt verwachten.

6. Aansluitingen

Wie zijn of haar smart-tv wil uitbreiden naar een indrukwekkend home entertainmentfort, heeft tal van opties: soundbars; 2.1, 5.1 of 7.1-surroundsystemen; camera’s; consoles zoals Nintendo Switch of PlayStation; digiboxen allerhande; en nog veel meer. Om alles optimaal te laten werken, heb je daar echter voldoende aansluitingen voor nodig, tenzij je (veelal onbetrouwbare) ‘splitters’ gaat gebruiken. Zo wil je minstens 3 of 4 HDMI-aansluitingen, maar kijk ook goed naar de specificaties: HDMI v2.0 is met veel meer apparaten compatibel dan HDMI v1.4 en wie aan hoge ‘framerates’ wilt gamen of klaar wil zijn voor 8K-content, doet er goed aan om minstens een HDMI v2.1-poort ter beschikking te hebben. Ook wil je 2 of meer usb-aansluitingen om multimedia van bepaalde andere apparaten, zoals externe harde schijven, te kunnen afspelen.

Ingebouwde wifi en een ethernetconnectie vormen eveneens een must. Een CI+-module zorgt er dan weer voor dat je televisie kunt kijken via de interne digitale tuner van jouw tv, waardoor er maar een afstandsbediening nodig is en je minder energie verbruikt. Kijk ook zeker of je een optische kabelaansluiting nodig hebt voor een optimale geluidservaring.

7. Speakers

Laten we duidelijk zijn: het verschil tussen het geluid van de meeste tv-luidsprekers en dat van – pakweg – een Sonos 5.1-surroundinstallatie is groter dan het verschil tussen een hond en een hongerige wolf. Beoordelen doe je beter niet op basis van het aantal opgegeven Watt, maar op basis van het aantal luidsprekers dat jouw tv bevat. Een ingebouwde subwoofer om de bastonen voldoende kracht bij te zetten is ook altijd handig.

Overigens hebben heel dunne televisies zelden goede speakers omdat er te weinig ruimte voor is en neem je de beweringen dat ze dts- of Dolby Digital-geluid produceren best met een korreltje zout: zonder luidsprekers die achter jouw zitplaats staan opgesteld, is het haast onmogelijk om volledig ondergedompeld te worden in een sonisch landschap. Daarom is het soms slimmer om iets minder te betalen voor de televisie zelf en het extra geld te investeren in een goed surroundsysteem.

8. Smartfuncties

Wie een smart-tv koopt, wilt natuurlijk ook zoveel mogelijk slimme functies ter beschikking hebben. Het hoofdstuk rond waarom je een dergelijke televisie zou aanschaffen hierboven kan daarbij helpen. Welke apps zijn al vooraf in de tv geïnstalleerd? Hoeveel ruimte is er om nog meer apps te downloaden en op welke platformen kan je ze vinden? Blijft het merk deze apps ondersteunen en hoe vaak kan je updates verwachten? Is er een internetbrowser? Hoe verloopt de bediening? Laat de smart-tv schermdelen toe en; zo ja, in welke richting(en)? Kan de smart-tv met de stem worden gecontroleerd? Kan je er smart speakers op aansluiten? Is er integratie met het Internet of Things voorzien?

Verschillende soorten Smart TV’s

Smart-tv’s vergelijken doe je ook door naar de besturingssystemen te kijken. Het besturingssysteem van een smart-tv is de software die ervoor zorgt dat je apps kunt gebruiken en dat de opslagruimte van de televisies kan aangesproken worden. Hieronder vind je de meest courante opties.

Android TV

Merken: Philips, Sharp, Sony

Android TV gebruikt een intuïtieve interface met gemakkelijk aanpasbare menu’s. Het besturingssysteem vult wel het hele scherm, waardoor je niet tegelijkertijd naar een tv-programma kunt kijken en een app kunt selecteren. Dat is een andere keuze dan het minimalistische ontwerp waar de meeste andere platformen voor gaan.

Apps en games toevoegen doe je gewoon via de Google Play Store, waar een groot deel van de smartphone- en tabletgebruikers erg vertrouwd mee zullen zijn, maar waar je dus wel een account voor nodig hebt. De besturing gebeurt bij toestellen van Philips en Sony wel nog via een traditionele afstandsbediening, al heeft Philips ook modellen beschikbaar met volledige toetsenborden en bieden zowel Philips als Sony afstandsbedieningen en apps met stemcontrole aan. Gelukkig is er ook integratie met Google Assistant (en voor Philips ook met Amazon Alexa), waardoor je voor bijna alles die typische ‘Hey, Google’-stemcommando’s kunt gebruiken. Het gaat hier natuurlijk ook om een Googleplatform, dus is het niet verrassend dat Android TV ook een ingebouwde Chromecast heeft om beelden van een smartphone of tablet op het tv-scherm te kunnen projecteren.

Android TV zal erg vertrouwd overkomen voor velen onder ons, maar omdat het platform duidelijk oorspronkelijk voor de mobiele markt is geschreven, is het niet zo gebruiksvriendelijk als de alternatieven hieronder en is het ook iets minder stabiel. Bovendien lijken de toestellen van Sony volgens trustedreviews.com nog steeds een klein beetje meer moeite te hebben met Android dan die van Philips, waardoor de besturing soms ietsje trager verloopt.

Belangrijk: goedkopere smart televisietoestellen van Philips werken met het tragere Saphi, terwijl de minder dure smart-tv’s van Sony een simpele Linuxdistributie gebruiken.

Tizen (Smart Hub)

Merken: Samsung

In tegenstelling tot Android TV, verdwijnt het programma dat je op dat moment aan het bekijken bent niet wanneer je Tizen – het eigen besturingssysteem van Samsung – opent. In de plaats daarvan, krijg je onderaan het scherm een balkje te zien waar je alle apps in terugvindt. Als je een app selecteert, verschijnt er bovendien een nieuwe balk met aanbevelingen. Ook het feit dat de aangesloten apparaten en instellingen links worden weergeven, is erg handig. Ze worden overigens erg vlot ontdekt – een van de krachten van SmartThings. Qled-tv’s van Samsung geven ook de Ambient Mode of Art Store weer.

Wie nieuwe apps wilt toevoegen en nog nooit een mobiel toestel van Samsung bezat, zal zich wel moeten inschrijven op de App Store van Samsung om nieuwe apps te kunnen downloaden. Bedienen doe je gewoonlijk via de handige, minimalistisch weergegeven One Remote die Samsung bij de meeste smart-tv’s meelevert en die meteen alle andere afstandsbedieningen voor randapparatuur kan vervangen. De spraakassistent, Bixby, is dan iets minder behendig dan de Google Assistant en kent voorlopig nog geen Nederlands, maar is de laatste tijd sterk verbetert. Minder gebruiksvriendelijk is de SmartView, die bij het casten van jouw smartphone of tablet naar het tv-scherm niet altijd in staat is om de beeldverhouding zelf aan te passen. Dat moet jij dus nog doen. Bij bijvoorbeeld YouTube gebeurt dat wel automatisch.

WebOS

Merken: LG

Net als Samsung, werkt LG met een eigen besturingssysteem: WebOS. Wie de interface opent, is het oorspronkelijke scherm niet kwijt, maar krijgt een aantal diagonaal weergegeven steekkaarten te zien waarin de verschillende apps worden weergegeven. Sommige apps openen als je ze selecteert ook een preview boven de kaarten. De meeste streamingdiensten – buiten Apple TV en Tidal – zijn al vooraf geïnstalleerd en bovendien heb je geen account nodig om nieuwe apps of games te downloaden vanuit de LG Content Store.

Leuk is dat de apps open blijven als je ergens anders naartoe navigeert. Ook de Magic Remote van WebOS is een revelatie: daarmee kan je gewoon naar jouw scherm wijzen, waardoor er een cursor verschijnt waarmee je kunt navigeren of een zoekterm kunt intypen. Spraakassistent ThinQ AI lijkt op het eerste gezicht wat minder indrukwekkend, maar je kunt er op een heel natuurlijke manier mee praten en bovendien heeft deze op het Internet of Things gebaseerde virtuele assistent ook ‘skills’ van Google Home en Alexa in huis. Schermdelen gebeurt via de  LG TV Plus app, maar die beschikt niet over Airplay 2, waardoor het onmogelijk is om vanuit een iPhone of iPad naar het beeldscherm te streamen. Recentelijk voegde WebOS verschillende coole mogelijkheden toe, zoals videoplayback van 360 graden (voor YouTube), een beeldgalerij voor oled-schermen

My Home Screen

Merken: Panasonic

Op vele websites vind je nog terug dat Panasonic met Firefox OS werkt. Mozilla stopte echter al in 2016 met dat besturingssysteem en Panasonic zit ondertussen reedsl aan versie 4 van het eigen My Home Screen. Door op de Homeknop van de afstandsbediening te drukken, verschijnt er een rij cirkels in het scherm. Die cirkels vormen snelkoppelingen voor jouw apps, randapparatuur en live televisiekanalen.

Het oogt allemaal erg ‘clean’ en intuïtief. Omdat er niet veel tegelijkertijd wordt weergegeven, vereist dit platform ook weinig verwerkingskracht en is het erg robuust. De afstandsbediening is wel minder fraai vormgegeven dan die van de concurrenten en voelt wat ouderwets aan. Intypen is soms erg omslachtig omdat je bij het kiezen van een klinker ook nog moet aangeven wat voor accent die heeft en er is geen voice assistant.

Wel is het leuk dat je vanuit de overlay naar boven of naar beneden kunt navigeren. Zo krijg je aanbevelingen voor tv-programma’s of YouTube te zien en heb je een vlotte toegang tot de instellingen. Minpunt is wel dat de interface wordt weergegeven in 1080p. Dat is dus hd-kwaliteit, waardoor de letters behoorlijk korrelig worden als je het besturingssysteem in 4K of 8K bekijkt.

Loewe OS

Merken: Loewe

Hoewel Loewe een faillissement heeft ondergaan, hebben we op CES 2020 mogen bewonderen hoe overnemer Skytec het merk weer naar de hogere regionen van het premium segment wilt katapulteren. Of dat tijdens de coronaperiode wel zal lukken, weten we nog niet, maar knappe design en Duitse degelijkheid zijn altijd handelsmerken van deze fabrikant geweest en dat toont zich ook in het eigen besturingssysteem, Loewe OS. Apps als Amazon Prime Video en YouTube worden – afhankelijk vzn vooraf geïnstalleerd meegeleverd, Netflix moet je via de webbrower app openen en via de Loewe TV app kan je jouw smartphone gebruiken om alles te bedienen. Of Loewe dit besturingssysteem zal blijven steunen, is door de nieuwe ontwikkelingen echter nog niet duidelijk.

Toshiba Smart Portal

Merken: Toshiba

Toshiba is vooral bekend omwille van haar budgetvriendelijke televisieschermen (die het doorgaans erg goed doen om Amazon), maar heeft ook een aantal premium toestellen in het assortiment. De focus op goedkopere modellen toont zich echter ook in het eigen Toshiba Smart Portal, dat zeker niet de mooiste interface naar voren schuift. Ook als er wordt gezegd dat er integratie is met Alexa, moet je dat met een korreltje zout nemen: daarvoor moet je de tv immers aansluiten op een toestel dat die spraakassistent al huis heeft. Daarbuiten biedt Toshiba Smart Portal wel voldoende apps aan, waaronder (afhankelijk van de regio-)) YouTube, Netflix, iPlayer en Prime Video. Ook is de interface goed te besturen vanuit een smartphone, maar daarvoor heb je wel Android nodig. Wie een iPhone of iPad heeft, is er dus aan voor de moeite.

Vidaa U

Merken: Hisense

Hoewel Hisense in de Verenigde Staten op Android en Roku TV draait, kiest het tv-merk in onze regio voor het eigen Vidaa U. Dat lijkt eigenlijk sterk op een simpelere versie van Samsungs Tizen of van LG’s WebOS. Een groot verschil met die besturingssystemen is dat er geen tweede rij met aanbevolen content tevoorschijn komt wanneer je een optie uit de rij met (iets te grote) icoontjes belicht. De derde en voorlopig nieuwste versie toont onder de eerste rij wel een tweede met aangeraden Netflixprogramma’s, maar die zijn niet gepersonaliseerd aan jouw eigen smaak.

Een volgende rij, die SmartSense Hub wordt genoemd, geeft toegang tot het weerbericht, instellingen en meer, maar neemt daarmee wel de rest van het scherm in beslag. Ook het aantal apps is iets beperkter, maar de bekendste – waaronder ook YouTube – staan er natuurlijk wel bij. Overigens voegt de al voornoemde 3.0-update ook stemherkenning toe aan het geheel, waardoor je – mede dankzij het feit dat Vidaa U behoorlijk robuust is – toch met redelijk goed werkend besturingssysteem zit.

Het volledige onderzoek

Beste Smart TV 2021

Samsung Q950TS

De Samsung Q950TS 8K is simpelweg de allerbeste 8K-tv die we al ooit hebben gezien. Omdat de rand slechts 2 millimeter breed is, haal je nog meer uit het beeldscherm zelf. Dat Samsung erin is geslaagd om een toestel van slechts 15 millimeter te ontwerpen waarbij het beeld toch lokaal achter het scherm wordt belicht, is een pluim op de hoed van de Zuid-Koreaanse multimediareus. Nog nooit hebben we een dergelijk helder scherm gezien zonder dat de diepte van de kleur zwart daaronder lijdt. Samsung weet het een en ander te bewerkstelligen door maar een kabel te gebruiken. Die verbind je met de érg handige One Connect-box, waardoor je deze superslanke tv probleemloos aan de muur kunt hangen omdat je geen ruimte nodig hebt voor extra kabels.

Wie bezorgd is om het beperkte aanbod aan 8K-content, hoeft niet te vrezen. De Samsung Q950TS 8K maakt immers gebruik van de ongelooflijk krachtige Quantum Processor 8K. Die gebruikt kunstmatige intelligentie en deep learning om nieuwe programma’s te analyseren en leert zichzelf aan hoe hij deze het beste weergeeft. Zo kunnen hd- of 4K-beelden op de effectiefst mogelijke manier naar 8K opgeschaald worden. Het resultaat is dat je verbluffende 8K-beelden verkrijgt – zelfs als de bron in hd of ultra-hd werd uitgezonden.

Ook het ingebouwde 4.2.2.-geluidssysteem bewijst dat onze richtlijnen niet hoeven te gelden voor de allerbeste modellen op de markt en dan simpelweg de virtuele vuilbak in mogen. Er wordt immers gebruik gemaakt van maar liefst 6 handig weggemoffelde, door 8 drivers voortgestuwde luidsprekers: 2 linksboven, 2 rechtsboven, 2 aan de zijkanten van de bodem en onderaan, achteraan aangevuld met twee woofers. De twee onderste speakers vuren naar beneden, waardoor je een behoorlijk complete surroundervaring krijgt. We zouden wel aanraden om de televisie niet aan de wand te hangen, want hoe goed hij dan nog sonisch presteert, kunnen we je niet vertellen. Een absolute aanrader voor wie dit soort toptoestellen kan betalen, dus.

Editor’s pick 2021

Sony Master Series AG9

Wie filmt met een camera als de Sony FS7 Model 2 of fotografeert met een Sony A7R Mark IV, weet het al langer: op kleurengebied is Sony een van de absolute koplopers en dat is ook voor de wereld van premium tv’s niet anders. Omdat er nog een Sony ontbrak in ons lijstje, besloten we om zelf voor de AG9 te kiezen. Hoewel dat model nog érg sterk lijkt op zijn voorganger, de AF9, heet dit toestel een betere interface en een fantastische afstandsbediening die zowel met infrarood als met Bluetooth werkt meegekregen. Daardoor hoef je hem dus niet meer naar de tv te richten als je hem wilt gebruiken.

Net zoals zijn voorganger, levert de AG9 fantastische beelden, met veel contrast, foutloos zwart en prachtige kleuren. Vooral de prestaties in ‘gewone’ sdr en hd vallen op: die zijn dankzij de krachtige processor, die de beeldresolutie bijwerkt, veel beter dan wat je zou verwachten. De 4K-weergave blijft natuurlijk nog beter, maar het is bijna verbazend dat Sony er is in geslaagd om beelden van mindere kwaliteit zo goed weer te geven. Wie wil gamen, doet dat wel niet beter in tv-modus – daarvoor is de ‘lag’ te hoog, waardoor de frames niet vloeiend worden weergegeven – maar schakelt de gamestand in. Jammer dat Sony heeft besloten om minder RAM in dit toestel te steken dan in de AF9, maar de eerlijkheid gebied wel om te zeggen dat we daar in de prestaties zelf weinig van konden terugvinden.

Het bijzondere aan de MASTER-serie van Sony is verder ontegensprekelijk de Acoustic Surface-technologie, die geluid produceert door het scherm zelf te laten trillen. Daardoor word de esthetiek niet afgeleid door luidsprekers of een soundbar, al geeft dat soort extraatjes wel een breder geluidsvlak. Bizar is wel dat de Acoustic Surface+ van deze AG9 op twee in plaats van op de drie actuatoren van zijn voorganger draait, waardoor je minder vermogen krijgt. Het geluid is dus net iets zwakker, maar de dialogen blijven erg scherp en het blijft fantastisch hoe goed te technologie eigenlijk werkt.

Next Generation – Smart TV’s van 2021

Samsung Wall – smart tv

Hebben wij het budget om uit te geven en de plaats om hem op te stellen, dan kiezen we altijd voor The Wall – een overgrote versie van The Frame waar Samsung al eerder mee uitpakte. Waarom? Gewoonweg omdat deze Samsung een vlekkeloze cinema-ervaring biedt én tegelijkertijd een heus decorstuk is. Doordat je het scherm opbouwt uit 16 modules die allemaal naadloos aan elkaar aansluiten is er absoluut geen probleem bij het opstellen of transporteren van de Wall.

Ook uniek: de ‘Art Mode’. Wanneer je niet naar tv aan het kijken of aan het gamen bent, kan die ervoor zorgen dat de Wall eruit ziet als een groot schilderij of een ander kunstwerk. Als je een kunstliefhebber bent die bereid is om duizenden euro’s aan een schilderij uit te geven of als je evenveel geld wilt neertellen voor een mooie Chinese kast omwille van het ontwerp en niet omwille van de opslagruimte, kan je als filmliefhebber zeker ook overwegen om dit  gigantische entertainmentdecorstuk in huis te halen.

sony the wall smart tv

Samsung – Sero 4K

Samsung pakte op CES 2020 ook uit met zijn Sero 4K tv – het eerste televisietoestel met een kantelbaar scherm om onder andere TikTokfilmpjes op te kunnen bekijken. Door deze eigenschap was het voor Samsung niet mogelijk om voor een erg groot beeldscherm te gaan, maar innovatief is het wel. Of de Sero echt toegang zal vinden tot voldoende huishouders of een gimmick zal blijven, komen we binnenkort te weten.

De bovenstaande lijst is zowel gebaseerd op onze ervaringen met de allerbeste smart-tv’s die we in januari 2020 op CES Las Vegas – de grootste technologiebeurs ter wereld – aantroffen als op recente besprekingen op verschillende websites. Daarbij hebben we enkel toestellen behouden die in de Benelux (gemakkelijk) beschikbaar zijn.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.