De 8 beste smartphones onder 200 euro

Een smartphone van 200 euro kopen? Wij vergeleken en bieden enkele suggesties

De tijd dat een degelijke smartphone 1.000 euro kostte, ligt al een tijdje achter ons (hoewel de nieuwste smartphones deze prijs handhaven). Tegenwoordig vind je ook in de laagste prijscategorie smartphones met uitstekende prestaties en een goede prijs-kwaliteitverhouding. In d it artikel beperken we ons budget en gaan we op zoek naar de beste smartphones onder de 200 euro.

Zoek je naar een budget smartphone, dan kom je meestal uit bij Chinese fabrikanten als Xiaomi of Oppo. Zij slagen erin om uitstekende prestaties te koppelen aan een lage prijs, al heeft ook Samsung opnieuw beslist om toestellen aan te bieden in het lagere prijssegment, mét een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bekijk hier onze acht suggesties. Onderin lees je ook hoe je moet vergelijken en waar je op moet letten bij het online kopen.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Nokia 5.4

Als smartphone met de beste algemene prijs-kwaliteitverhouding kiezen we voor de Nokia 5.4. Met zijn 48 MP camera neem je uitstekende foto’s, terwijl zijn 64 GB opslagruimte en 4GB RAM-geheugen perfect geschikt zijn om te surfen en WhatsApps te sturen.

Qua resolutie (1560 x 720) en verversingssnelheid (60 Hz) mag je het LCD-scherm van de Nokia 5.4 niet vergelijken met de OLED-schermen van dure iPhones of Samsung Galaxy-vlaggenschepen, maar qua prijs-kwaliteit krijg je wel een degelijke smartphone voor een beperkt budget.

De titel ‘beste prijs-kwaliteit’ heeft de Nokia 5.4 deels te danken aan Nokia’s Android One besturingssysteem en de uitstekende update-politiek van het merk. Waar andere merken het Android-besturingssysteem een persoonlijke toets geven, is Android One een ‘pure’ versie. Hierdoor vind je op het toestel geen ‘overbodige’ applicaties, wat niet alleen de gebruiksvriendelijkheid, maar ook de prestaties en de levensduur sterk ten goede komen.

Ook de Motorola Moto-smartphones werken op zo’n ‘pure’ Android en kennen daardoor een zeer vlotte werking, ook op lange termijn. Bovendien staat Nokia bekend om zijn uitstekende update-beleid, met gegarandeerde beveiligingsupdates tot januari 2024.

Scherm: 6,4 inch | Resolutie: 1560 x 720 | Processor: Qualcomm Snapdragon 662 | Camera: 48MP | Batterij: 4.000mAh

Beste goedkope: Nokia 3.4

De Nokia 3.4 is een echte all-rounder voor wie zijn smartphone gebruikt om te surfen, WhatsApp’jes te sturen en social media te gebruiken. Alhoewel het opslaggeheugen van 32 GB en RAM-geheugen van 3 GB onvoldoende zijn voor zware taken, kun je de basiszaken vlot uitvoeren.

Met het grote 6,3 inch LCD-scherm ten slotte kun je gemakkelijk foto’s en video’s bekijken, al mag je niet te veel verwachten van de resolutie. Wil je deze foto’s en video’s opslaan, dan gebruik je best de geheugenkaartlezer, aangezien het interne geheugen van 32 GB al snel vol zit.

Android One blijft een sterk voordeel van Nokia-smartphones. Het zorgt ervoor dat het geheugen en de processor van het toestel minder belast worden en je toestel langer zal meegaan. Bovendien ben je dankzij het updatebeleid van Nokia zeker van een minimumaantal Android-updates en van voldoende beveiligingsupdates.

Scherm: 6,4 inch | Resolutie: 1560 x 720 | Processor: Qualcomm Snapdragon 460 | Camera: 13MP | Batterij: 4.000mAh

Beste camera: Samsung Galaxy A21s

Net binnen de prijsklasse onder de 200 euro vinden we een relatief goedkope Samsung-smartphone met een uitstekende 48 MP-camera. Het blokje met camera’s aan de achterzijde doen vermoeden dat het om een toestel uit het topsegment gaat, terwijl niets minder waar is.

Het biedt plaats aan maar liefst vier camera’s plus een flits (48 MP camera, 8 MP groothoeklens, 2 MP macrolens en 2 MP dieptelens), naast uiteraard de selfiecamera van 13 MP aan de voorzijde. Het enige nadeel is dat je geen elektronische beeldstabilisatie hebt.

Ook qua prestaties zit je met deze smartphone vrij goed. De 2 GHz 8-core processor is zeker niet slecht, al is het werkgeheugen van 3 GB net iets te laag, en het interne geheugen van slechts 32 GB zit vrij snel vol. Gelukkig kun je dit uitbreiden met een geheugenkaart, wat wel ten koste gaat van een eventuele tweede simkaart.

Het grote scherm van 6,5 inch zorgt ervoor dat je je foto’s en video’s gemakkelijk kunt bekijken, maar de resolutie is niet optimaal en je moet er rekening mee houden dat het toestel behoorlijk groot en zwaar aanvoelt.

Scherm: 6,5 inch | Resolutie: 1600 x 720 | Processor: Exynos 850 | Camera: 48MP | Batterij: 5.000mAh

Beste design: Xiaomi Redmi 9T

Het design van een smartphone is natuurlijk vooral een persoonlijke keuze, en bij goedkope smartphones kun je bijvoorbeeld geen achterkant in metaal of glas verwachten. Onze eigen keuze gaat in deze categorie uit naar de Xiaomi Redmi 9T.

Aan de voorzijde natuurlijk niet zo heel veel spannends, met een scherm op quasi de volledige oppervlakte en een minimale inkeping in druppelvorm bovenaan voor de selfiecamera. Maar het is vooral de achterzijde die met de aandacht gaat lopen.

Bij de aanschaf van deze smartphone kun je kiezen uit een hele reeks trendy kleuren, gaande van ‘neutraal’ grijs tot helder blauw, turquoise-groen of flashy oranje. Op de achterkant prijkt in grote letters de benaming ‘Redmi’ en bovenaan zit een discrete strook met een nochtans indrukwekkende reeks camera’s (48 MP camera, 8 MP breedhoeklens, 2 MP macro- en 2MP dieptelens).

Het design van deze smartphone ging allesbehalve ten koste van de prestaties. Zo beschikt hij over 64 GB opslagruimte, 4GB RAM-geheugen en een 2 GHz processor. Het LCD-scherm ten slotte is met zijn resolutie van 2340 x 1080 pixels uitstekend geschikt om foto’s en video’s te bekijken.

Scherm: 6,5 inch | Resolutie: 2340 x 1080 | Processor: Qualcomm Snapdragon 662 | Camera: 48MP | Batterij: 6.000mAh

Beste batterij: Samsung Galaxy A12

In de goedkope prijsklasse zijn er verschillende modellen met een batterij van 5000 mAh of meer, waaronder ook de Samsung Galaxy A12. Een relatief goedkope smartphone met behoorlijk goede prestaties: een degelijke processor, een goede camera en vooral een indrukwekkend opslaggeheugen van 128 GB.

Als enige nadeel onthouden we het scherm: het toestel kreeg geen LCD-technologie, wat zich vertaalt in een vrij beperkte resolutie en eerder lage verversingssnelheid. Maar wil je een degelijk toestel dat je een hele dag kunt gebruiken zonder op te laden, dan zit je bij deze Samsung aan het juiste adres.

Scherm: 6,5 inch | Resolutie: 1600 x 720 | Processor: Mediatek MT6765 | Camera: 48MP | Batterij: 5.000mAh

Beste OnePlus: ONEPLUS NORD N100

Smartphones van OnePlus blijven gegeerde toestellen, en bovendien kun je ze tegenwoordig ook ‘gewoon’ in de winkel of via de vertrouwde online kanalen kopen. Toch behouden ze een bepaalde exclusiviteit, wat zeker in het goedkope prijssegment een leuke extra is om je te onderscheiden.

Met deze N100 levert de fabrikant bovendien een oerdegelijk toestel af: een groot LCD-scherm met hoge verversingssnelheid (90 Hz) en een goede processor met groot RAM-geheugen. Bovendien zorgt de uitstekende batterij van 5000 mAh ervoor dat je je toestel met gemak een hele dag kunt gebruiken zonder te laden.

De camera van deze smartphone laat helaas wel wat te wensen over. Het ‘blokje’ achteraan herbergt drie camera’s (13 MP camera, 2MP macrolens en 2 MP dieptelens), terwijl je vooraan een 8MP selfiecamera hebt. Deze zit in het kleine bolletje links bovenaan, dus niet in de vorm van een centrale inkeping.

Kortom: wil je een goede smartphone waarmee je je wilt onderscheiden van de ‘gewone’ merken, dan is deze OnePlus Nord N100 een uitstekende keuze.

Scherm: 6,5 inch | Resolutie: 1600 x 720 | Processor: Qualcomm Snapdragon 460 | Camera: 13MP | Batterij: 5.000mAh

Beste met groot scherm: Oppo A53s

Quasi alle smartphones in het goedkope prijssegment (onder 200 euro) hebben een groot scherm van 6 inch of meer. Vreemd genoeg moet je voor kleinere toestellen vandaag naar de hogere prijscategorieën.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat de huidige technologie van een smartphone veel energie vergt en bijgevolg een grote batterij. Daarnaast is het ook zo dat goedkope smartphones vooral afkomstig zijn van Aziatische merken, waar mensen verzot zijn op grote toestellen.

Bij deze Oppo A53s krijg je niet alleen een 6,5 inch LCD-scherm, maar ook een uitstekende verversingssnelheid van 90 Hz, waardoor je films in hoge kwaliteit kunt bekijken en ook de game-ervaring op hoog niveau ligt. Dankzij het grote geheugenopslag kun je trouwens ook heel wat films opslaan en achteraf bekijken zonder gegevensverbruik. In combinatie met de batterij van 5000 mAh resulteert dit in een smartphone waar je de hele dag lang allerlei toepassingen mee kunt gebruiken.

Scherm: 6,5 inch | Resolutie: 1600 x 720 | Processor: Qualcomm Snapdragon 460 | Camera: 13MP | Batterij: 5.000mAh

Tot zover ons overzicht van de beste smartphones onder 200 euro.
Heb je niet gevonden wat je zocht? Op volgend artikel kun je de beste smartphones van 2022 vinden.
In onze nieuwste lijst kan je ook enkel 5G smartphones vinden.

Beste goedkope smartphone

Waarop letten bij het kopen van een smartphone?

Scherm

We kijken er (te) vaak naar, dus een smartphone met een goed en duidelijk beeld is net zo aangenaam. De grootte is daarbij natuurlijk een eerste factor, uitgedrukt in inch. De meeste smartphones hebben een diagonaal van 5,5 à 6,5 inch (14 à 17 cm). De laatste jaren zien we een sterke trend naar grotere toestellen, mede door de nood aan sterkere (en dus grotere) batterijen. Maar er spelen ook andere factoren, denk bijvoorbeeld aan de technologie, de resolutie en de verversingssnelheid.

Kijken we naar de schermtechnologieën, dan onderscheiden we vandaag LCD- en OLED. LCD-schermen worden vooral gebruikt voor goedkopere smartphones (dus de meeste modellen in deze test), terwijl de OLED-technologie gebruikt worden in duurdere toestellen.

Deze laatste zijn aangenamer om naar te kijken, zeker bij films of games met veel donkere beelden: bij OLED is zwart ook echt zwart, terwijl het bij LCD een soort donkergrijs is. Dat verklaart ook waarom je de zogenaamde ‘always-on’-technologie vooral op duurdere smartphones tegenkomt: LCD heeft energie nodig om een zwarte achtergrond te tonen, wat bij OLED niet het geval is.

Een hoge resolutie en hoge verversingssnelheid (in Hz) ten slotte zorgen ervoor dat de details op je beeld duidelijk naar voren komen en dat de beelden snel ‘ververst’ worden. Zeker bij games vormt dit een groot voordeel.

Prestaties

Het belang van een goede processor mag je absoluut niet onderschatten, ook niet (of zeker niet) bij goedkope smartphones. Deze zorgt er namelijk voor dat je toestel in alle omstandigheden vlot blijft werken, ook wanneer je verschillende applicaties tegelijk gebruikt. Ook zal een smartphone met een goede processor over het algemeen langer meegaan.

Nieuwe apps worden namelijk alsmaar zwaarder om te draaien waardoor het na verloop van tijd lijkt alsof je smartphone trager wordt. De hoeveelheid RAM geheugen bepaalt hoeveel apps je tegelijkertijd kunt laten draaien.

Opslagruimte

De opslagruimte van het toestel bepaalt hoeveel zaken je kunt opslaan op het interne geheugen van je smartphone. Denk daarbij zeker niet alleen aan foto’s of films: het Android besturingssysteem neemt al snel 10 à 20 GB van je geheugen in, en ook de apps hebben natuurlijk ruimte nodig. Daarom kies je best voor minstens 64 GB opslagruimte, anders dreigt je toestel al snel ‘vol’ te zitten en zal het langzamer worden en beginnen te haperen.

De meeste Android-toestellen – zeker goedkopere toestellen – kun je gelukkig wel uitbreiden met een geheugenkaart (SD-kaart). Hou er wel rekening mee dat je deze extra opslagruimte niet voor alle apps kunt gebruiken, dus blijft het een voordeel om een smartphone te kiezen met een groot intern geheugen.

Batterij

We gebruiken onze smartphone vandaag voor van alles en nog wat: berichtjes sturen, spelletjes spelen, social media checken, navigeren, … In totaal al snel een paar uur per dag, en uiteraard heb je geen zin om elke paar uur een stopcontact te zoeken. Hou daarom rekening met de sterkte van je batterij. Deze wordt uitgedrukt in mAh en schommelt vandaag tussen de 4.000 en 6.000 mAh (bij Apple liggen deze waardes lager, wat vooral te maken heeft met het feit dat iOS ‘energiezuiniger’ is dan Android).

Vandaag kunnen de meeste nieuwe smartphones ‘snelladen’, wat betekent dat je op een half uurtje tijd vaak al zo’n 80% van je batterij hebt geladen. Zo kun je tijdens een korte pauze je smartphone snel bijladen en kun je er weer een paar uur tegenaan.

beste smartphone onder 200 euro

Tot zover het artikel ‘Beste smartphone onder 200 euro’ – Laatste update 17/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.