De 5 beste snijmachines van 2022

Een handig toestel voor in de keuken, met een polyvalente snijmachine kan je alles op gewenste dikte snijden

De meeste fabrikanten van huishoudtoestellen hebben wel een of meerdere types snijmachines in hun gamma. Dit apparaat is dan ook in veel huishoudens niet meer weg te denken. Een snijmachine waarmee je vlot brood, vlees, groenten of kaas versnijdt behoort tot de favoriete keukenuitrusting van menig hobbykok. Maar hoe kies je uit dit uitgebreide gamma de snijmachine die het beste aan jouw wensen voldoet? Hoe werkt een snijmachine en waarop moet je letten wanneer je een dergelijk toestel wil aanschaffen? In dit artikel kun je onze top vijf van beste snijmachines terugvinden en ook het onderzoek nalezen dat aan de basis van deze ranking lag

1. GRAEFF ALLESSNIJDER SKS 11001

Vis, vlees, groenten, fruit, kaas, brood of fijne vleeswaren,… De GRAEFF ALLESSNIJDER SKS 11001 kan echt alles aan. Dit keukenapparaat doet zijn imago van beste snijmachine alle eer aan. Het toestel wordt standaard geleverd met een gekarteld mes in inox, maar het is perfect mogelijk om een bijkomend glad snijmes bij te bestellen. De beide messen kunnen op een eenvoudige en veilige manier gewisseld worden, waardoor ook het fijnere en scherpere snijwerk mogelijk wordt. De aluminium behuizing zorgt ervoor dat de GRAEFF ALLESSNIJDER SKS 11001 ontzettend licht is, maar toch robuust en bovendien onderhoudsvriendelijk.

De onderdelen zijn daarnaast ook vaatwasbestendig. De motor is krachtig, maar werkt energiezuinig. De kabel berg je op in het daarvoor voorziene opbergvak. Er is een veiligheidsschakelaar en ook een kunststof beschermkap voorzien die je vingers tijdens het snijden extra beveiliging biedt. De snijdikte kan met een eenvoudige draaiknop worden ingesteld tussen 0 en 20 mm.

2. MAGIMIX T190

Deze multifunctionele snijmachine snijdt moeiteloos door brood, kaas en groenten. Het meegeleverde mes in roestvrij staal is gekarteld, waardoor het snijden van fijne vleeswaren wat moeilijker verloopt. Het lukt op zich wel, maar je kan onmogelijk zo fijn snijden als met een glad mes. Brood snijdt de machine wel superscherp. De snijdikte kan precies en eenvoudig  worden aangepast en varieert tussen 0 en 28 millimeter. Er kunnen met deze nummer 2 uit onze ‘Top vijf Beste snijmachine’ dus extra dikke plakken gesneden worden. Ook de opvangschaal is extra breed en dus heel comfortabel om de sneetjes op te vangen.

De Magimix snijmachine werkt snel en stil. De zuignappen aan de onderkant fixeren het toestel. De slede is afneembaar, waardoor je de machine goed kan reinigen, ook op plaatsen waar je anders niet goed bij kan. Het messtuk is bovendien vaatwasbestendig. De MAGIMIX T190 is veilig om te gebruiken dankzij de veiligheidsschakelaar.

3. RITTER SNIJMACHINE E16

De Ritter snijmachine E16 wordt gepromoot als allessnijder, maar laat toch vooral zijn beste kant zien als broodsnijmachine. Door het gekartelde mes is het toestel misschien minder geschikt als vleessnijmachine of groente snijmachine. Deze snijmachine kan perfect vlees, kaas, vis of groenten snijden, maar de snede zal niet zo scherp zijn omwille van het gekartelde mes. Het apparaat is eenvoudig in gebruik. Het heeft compacte afmetingen en kent een licht gewicht, maar is toch robuust. Het toestel heeft geen antislipvoetjes of zuignappen aan de onderzijde, maar staat toch stevig op elke vlakke ondergrond.

Een groot voordeel van de Ritter snijmachine E16 is de schuine snijstand. Die zorgt ervoor dat je op een veilige manier flinterdunne plakjes kan snijden. De snijdikte is in te stellen tot 20 mm. Er is een opbergvakje voor het snoer voorzien en een veiligheidsschakelaar die je kan instellen op continu of onderbroken snijden, maakt het plaatje af.

4. DOMO DO521S

De DOMO DO521S is een kwalitatieve allessnijder waarmee je niet enkel brood, maar ook vleeswaren, kaas en groenten kunt versnijden. Het mes is licht gekarteld, wat het snijden van brood mogelijk maakt, op voorwaarde dat de korst niet al te krokant is. Ondanks de krachtige motor van 150 watt, werkt het apparaat toch heel stil. De vier zuignapjes aan de onderzijde houden het toestel stevig op zijn plaats. De snijdikte kan met een eenvoudige draaischakelaar gemakkelijk ingesteld worden van 1 tot 15 mm.

Het gekartelde mes van roestvrij staal is eenvoudig en veilig te verwijderen. Het toestel is bijgevolg gemakkelijk te reinigen. Ook de aluminium behuizing maak je snel schoon met een vochtige doek en een schoonmaakmiddel. Bijkomende troef van deze snijmachine is de extra lange snede. Toch één minpuntje bij de DOMO DO521S: er is geen extra bescherming ter hoogte van het snijvlak. Goed opletten voor de vingers, dus!

5. BESTRON AFS 9003

De BESTRON AFS 9003 is de laatste allessnijder die het rijtje van ‘top 5 beste allessnijder’ mag afsluiten. Deze keukenmachine met krachtige motor is geschikt voor het snijden van groenten, vlees, vis en kaas. Het mes is glad, zodat ook moeilijker te snijden zaken zoals tomaten, vis en fijne vleeswaren scherp en fijn kunnen gesneden worden. Dit toestel is minder geschikt als broodsnijmachine. Om door de krokante korst van het brood te kunnen snijden is een snijmachine met een gekarteld mes een betere keuze. Broden met een zachte korst snijden lukt wel goed.

De snijmachine staat stevig op het keukenaanrecht dankzij de vier zuignappen aan de onderzijde. De snijdikte kan tot maximaal anderhalve centimeter worden ingesteld. Zowel het mes als de slede zijn vervaardigd in duurzaam, roestvrij staal. Let wel! De  onderdelen zijn niet vaatwasbestendig. Het toestel is daarentegen eenvoudig te onderhouden met een vochtige doek en een mild schoonmaakproduct.

goede vleessnijmachine

Tot zover onze top 5 beste snijmachines van 2022 – ben je eerder op zoek naar een broodsnijmachine, lees dan ook de top 5 beste broodsnijmachines.

Goede snijmachines vergelijken

Wat is een snijmachine?

Een snijmachine is een toestel om eigenhandig ingrediënten zoals vlees, kaas, groenten en brood te snijden. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld zelf brood bakt en hier graag mooie boterhammen van wil snijden. Ook  kunnen fijne vleeswaren die je in een grote hoeveelheid aankoopt, zoals een volledige boterhamworst of salami, in fijne sneetjes worden gesneden. Het is vaak veel voordeliger om een product in een grootverpakking aan te kopen. Je wint de aankoop van een snijmachine snel terug.

vleessnijmachine kopen

Waarom een snijmachine kopen?

Er zijn snijmachines op de markt die enkel geschikt zijn voor een bepaald type van voedingswaren. Zo is er de keuze tussen een broodsnijmachine, vleessnijmachine en een groente snijmachine. De meeste snijmachines worden echter gepromoot als ‘allessnijders’. Let hier mee op, want niet elke machine is geschikt voor het ‘trancheren‘ van om het even welk ingrediënt. Eén globale tip kunnen we wel meegeven: een snijmachine is ontzettend handig, maar let erop om tijdens het snijden niet te hard te duwen en de machine zijn werk te laten doen. Vooral wanneer je een gekarteld mes gebruikt om vleeswaren te snijden (een glad mes is beter!), of algemeen bij het snijden van brood, is het belangrijk om de voedingswaren geleidelijk aan in de machine te laten schuiven. Pas dan verkrijg je een optimaal resultaat. Te veel kracht gebruiken bij het snijden kan ervoor zorgen dat je brood verbrokkelt of je vlees of kaas in stukjes uiteenvalt.

vlees en broodsnijmachine kopen

Snijmachine kopen,
Waar op letten

Het eerste waar je als kritische consument op let is uiteraard de prijs. Die kan vaak hoog oplopen, vooral wanneer je bij de professionele snijmachines zit te kijken. Een degelijke broodsnijmachine, vleessnijmachine of groente snijmachine hoeft echter niet duur te zijn. De meest gekende leveranciers van huishoudelijke toestellen hebben ondertussen al heel wat betaalbare modellen van snijmachines in hun gamma zitten. Veel mensen richten hun pijlen op een duurzamer leven en gaan zelf bakken, leven financieel bewuster. De consumptiemaatschappij, waar voorgesneden vleeswaren steeds minder worden geapprecieerd, zorgt ervoor dat bedrijven die onder meer snijmachines aanbieden, graag op deze trend inspelen. Betaalbare, maar kwalitatieve snijmachines gaan als zoete broodjes over de toonbank. Goed vergelijken is dus de boodschap, wil je er de voor jou ideale snijmachine uitkiezen.

Naast de aankoopprijs zijn er nog een aantal items waar je bij de aankoop van een snijmachine dient op te letten:

Veilige snijmachine

Haast elk toestel heeft een veiligheidsschakelaar. Sommige toestellen bevatten een extra bescherming ter hoogte van het snijvlak. Met deze extra bescherming kun je het product tot op het einde opsnijden, zonder het risico te lopen om met de vingers het mes te raken. Bepaalde leveranciers bieden bijkomend een beschermkap of beschermhoes aan. Deze extra veiligheid is vooral bedoeld voor het veilig opbergen en uit de kast halen van de snijmachine.

Hoe snijmachine reinigen

Bij de meeste allessnijders is het mogelijk om het mes en de opvangsschaal te verwijderen. Op die manier kan je overal op een snelle, eenvoudige en ook veilige manier schoonmaken. Ook in de hoekjes waar je niet gemakkelijk bij kan wanneer het toestel niet demonteerbaar is. Let hier goed op, want bacteriën verzamelen zich snel op restjes die in of op de snijmachine achterblijven.

Let ook goed op de behuizing van de snijmachine. RVS – of roestvrij staal –, inox en kunststof vereisen een andere manier van schoonmaken. Informeer je over het schoonmaken van bijvoorbeeld inox. Welke producten kun je hiervoor gebruiken? Kun je deze producten gemakkelijk bij jou in de buurt kopen? Bepaalde materialen zijn niet geschikt om in de vaatwas schoon te maken.

Snijbreedte instellen

Bij het kiezen voor een bepaald model of type snijmachine is het goed om even stil te staan bij welke producten je met het apparaat wil gaan versnijden. Wil je graag grotere blokjes kaas of salami snijden als aperitiefhapje? Hou je wel van een dikke snee brood voor bij de soep? Of ben je net liefhebber van carpaccio en wil je graag flinterdunne sneetjes op je bord? De snijdikte varieert van toestel tot toestel. De meeste toestellen hebben een draaiknop waarmee je de snijdikte op een uiterst eenvoudige manier kan gaan instellen. Enkel het aantal millimeter waarmee je dit kan doen verschilt.

Stabiel op het keukenblad

De meeste snijmachines hebben een krachtige motor die ervoor kan zorgen dat het toestel door de trillingen gaat verschuiven. Soms zijn er voetjes of zuignapjes aan de onderzijde van het toestel bevestigd om dit te voorkomen. Is dit niet het geval, zorg er dan voor dat je aan antislipmatje in huis hebt om onder het toestel te leggen. Let er zeker ook op dat het oppervlak waarop de machine staat helemaal vlak is. Is dit niet zo, dat zal de snijmachine gaan schuiven, ook wanneer er zuignapjes of antislipvoetjes aanwezig zijn.

Verschillende soorten snijmessen

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag om te stellen. Het type mes dat de snijmachine heeft, is allesbepalend voor het gebruik daarvan. Een gekarteld mes is meer geschikt voor het snijden van brood. Een glad mes daarentegen is veel beter om fijne vleeswaren, vis, kaas, fruit en groenten mee te snijden. Je kan met dit glad mes veel fijner werken. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld schelletjes rosbief of carpaccio te snijden. Bij een aantal types van snijmachines wordt enkel een gekarteld mes meegeleverd. Dit zijn dan vaak de snijmachines die vooral bedoeld zijn voor het snijden van brood, grove vleeswaren en de harde soorten groenten. Het ene mes is ook fijner gekarteld dan het andere. Wanneer je brood gaat snijden waarbij de korst dik of heel krokant is, zal dit beter lukken met een fijner gekarteld mes. Is de karteling te grof, dan zal de korst gemakkelijk breken of afspringen. Brood met een fijnere of dunnere korst kan met een grof gekarteld snijmes wel perfect gesneden worden.

Bij een aantal leveranciers is het mogelijk om een bijkomend glad mes apart bij te bestellen. Dit is zeker aan te raden wanneer je jouw snijmachine ook wenst te gebruiken voor het versnijden van vleeswaren, groenten, vis, fruit en kaas.

Het maakt wel degelijk een verschil of je een snijmachine wenst te kopen voor professionele doeleinden of louter voor huishoudelijk gebruik. Heb je bijvoorbeeld een kruidenierszaak waar klanten ook (vers gesneden) fijne vleeswaren en kaas kunnen aankopen? Of ben je een hobbykok die dolgraag flinterdunne carpaccio aan zijn gasten wil serveren? De mate waarin het toestel zal worden gebruikt zal mee jouw keuze bepalen. Kies bij intensief gebruik voor een degelijk, kwalitatief toestel met een krachtige motor en een sterke behuizing. Ga na of er onderdelen zijn die kwetsbaar zijn. Bij bepaalde modellen is het opvangschaaltje bijvoorbeeld vervaardigd in kunststof. Niet alle kunststoffen zijn even sterk.  Je zal de snijmachine ook vaker moeten schoonmaken. Let er dus op dat jouw apparaat gemakkelijk te reinigen is.

Snijmachine terugsturen

Niets zo vervelend wanneer een keukentoestel plots de geest geeft en je nergens terecht kan om het te laten herstellen. Kies daarom voor een winkel die jou een goede service na verkoop kan aanbieden. Ga na hoe lang de garantie op jouw toestel loopt en vraag de verkoper of er een hersteldienst is. Kunnen bepaalde onderdelen bijvoorbeeld apart gekocht worden? Bij bepaalde leveranciers kunnen onderdelen zoals een mes en een opvangschaaltje perfect apart besteld worden. Zo hoef je niet meteen een volledig nieuw toestel te kopen wanneer een enkel onderdeel van de snijmachine stuk is.

Snijmachine veilig gebruiken

Een snijmachine gebruiken kan redelijk gevaarlijk zijn als je niet goed genoeg oplet. Bij het snijden moet je volledige aandacht naar veiligheid gaan. Hoewel er bepaalde veiligheidsvoorschriften zijn is en blijft dit een gevaarlijk toestel. Kijk naar onderstaande video om snijmachines correct te gebruiken.

Tot zover ons artikel ‘beste snijmachine 2022’ – Laatste update 25/05/2022

Lees meer artikels binnen de categorie ‘keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.