Scroll Top
Anova Sous vide stick.jpg

De 5 beste sous vide sticks van 2023

Til je culinaire prestaties naar een hoger niveau

Met de beste sous vide sticks zet je eenvoudig gastronomische gerechten op tafel. Sous vide is een manier van koken waarbij groenten, vis of vlees in waterbad wordt gekookt op een lage en stabiele temperatuur. De techniek van sous vide koken werd vroeger uitsluitend gebruikt door sterrenchefs.

Maar met de komst van sous vide sticks is dit niet langer het geval. Nu kunnen ook hobbykoks zich wagen aan het maken van traaggegaarde entrecote of spare ribs in hun keuken. Het voordeel van deze kooktechniek is dat je eten kunt garen met behoud van textuur, smaak en voedingsstoffen. De ingrediënten zijn tijdens het opwarmen namelijk vacuüm verpakt in een sous vide zak.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Anova, Princess en Zilan. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de nauwkeurigheid, het vermogen en de snelheid. Lees hieronder verder om het beste sous vide apparaat voor jou te vinden.

Onze selectie sous vide sticks

Beste prijs-kwaliteit: Anova Precision Cooker Nano

Voordelen:

 • Met recepten
 • Met app
 • Eenvoudig display met touchscreen

Nadelen:

 • Lager vermogen
 • Behuizing in kunststof

Met de Anova Precision Cooker Nano zet je heerlijke gerechten op tafel. Het vlees dat je klaarmaakt is boterzacht en smaakt net zoals op restaurant. Na het kookproces kun je het vlees eventueel nog even aanschroeien op een contactgrill. Door de nauwkeurigheid van het toestel maak je met deze sous vide stick ook moeiteloos perfect gekookte eieren.

Deze sous vide stick bedien je eenvoudig vanop afstand via de mobiele app. In deze app vind je een ruim aanbod aan recepten terug om je van de nodige inspiratie te voorzien. Als je een recept gekozen hebt, geeft de app automatisch instructies aan de sous vide stick. Je kunt deze stick best gebruiken in een grotere kookpot van twintig liter. Je bevestigt de stick eenvoudig aan de rand van je kookpot door middel van de verstelbare schroef.

Een klein nadeel aan dit toestel is het lagere vermogen. Met 750 watt duurt het relatief lang eer het water op de juiste temperatuur is. Verder is de behuizing gemaakt uit kunststof, wat natuurlijk iets minder duurzaam is dan een behuizing uit roestvrij staal. Deze minpuntjes vergeten we natuurlijk direct wanneer we het resultaat van deze sous vide stick op ons bord krijgen.

Type: Sous vide stick | Gewicht: 1,5 kg | Max inhoud: 20 liter

Beste professionele: Anova Precision Cooker Pro

Voordelen:

 • Kwalitatief gebouwd
 • Krachtig
 • Snelle opwarming
 • Nauwkeurig
 • Met app

Nadelen:

 • Duur
 • Vereist een grote kookpot

Het neusje van de zalm onder de vele sous vide sticks is de Anova Precision Cooker Pro, specifiek ontworpen om grotere hoeveelheden te bereiden. Met zijn krachtige vermogen van 1.800 watt is hij geschikt voor dagelijks gebruik en pompt hij maar liefst twaalf liter per minuut. Het toestel is gemaakt uit roestvrij staal en heeft een Teflon coating.

De temperatuur wordt opgemeten tot op 0,05 graden nauwkeurig. De stick kan het water in de kookpot snel opwarmen tot zo’n 92 graden. Je gebruikt dit toestel ook voor delicatere gerechten, zoals asperges. Bij recepten met een bereidingstijd van meer dan 24 uur, zoals traaggegaarde spare ribs, kun je keer op keer rekenen op een consistent resultaat. Ideaal dus voor wie indruk wil maken op vrienden en familie op de barbecue.

Je kunt het toestel bedienen via de app waardoor je niet thuis hoeft te blijven tijdens de bereiding. Doordat het zo’n krachtig toestel is voorzie je wel best een ruime kookpot en voldoende spaargeld, want het is een prijzig model. Deze professionele sous vide stick is de perfecte aanwinst voor grote gezinnen en bij dagelijks gebruik.

Type: Sous vide stick | Gewicht: 1,29 kg | Max inhoud: 100 liter

Beste goedkope: Princess 267003

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Extra veilig
 • Nauwkeurig

Nadelen:

 • Zonder receptenboek

De Princess 267003 sous vide stick staat je toe te experimenteren in de keuken met een beperkt budget. De aankoopprijs van deze goedkope sous vide stick ligt een stuk lager dan die van de andere modellen in deze lijst. Hij werkt nauwkeurig tot op 0,1 graden en is voorzien van een goede beveiliging. Zo schakelt de stick automatisch uit als er te weinig water in de kookpot staat of zal hij niet meteen stuk gaan wanneer je hem per ongeluk in de kom met water laat vallen.

In principe dien je de sous vide stick niet te reinigen. Doordat het voedsel vacuüm verpakt zit blijft het toestel immers proper. Je kunt het water nadien nog gebruiken om een sopje te maken. Het vermogen van deze stick ligt op 1.200 watt, wat maakt dat hij relatief snel op temperatuur is.

Helaas dien je zelf nog op zoek te gaan naar een leuk recept, want je krijgt geen receptenboek meegeleverd bij je aankoop. Ga alvast aan de slag met de echte klassiekers, zoals pulled pork, zalm of een heerlijk varkenshaasje. Aan de voordelige prijs van deze sous vide machine kun je alvast niet twijfelen. Het is de ideale manier om laagdrempelig nieuwe creaties uit te proberen.

Type: Sous vide stick | Gewicht: 1,35 kg | Max inhoud: 16 liter

Beste koop: Zilan Stick

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Ergonomisch design
 • Waterproof
 • Extra veilig

Nadelen:

 • Lager vermogen
 • Geen eindsignaal

De sous vide stick van Zilan heeft een ergonomisch design en is volledig waterproof. Let op, want je kunt hem niet in de vaatwasmachine reinigen. Hij schakelt zichzelf automatisch uit als er geen water in de kom staat en heeft ook een beveiliging tegen oververhitting. Aan de hand van de klem bevestig je de stick eenvoudig aan je kookpot. Door het lage gewicht van deze stick verloopt dit moeiteloos.

Met zijn vermogen van 800 watt is hij geschikt voor potten van vijftien tot vijventwintig liter. Hij heeft dus een iets lagere capaciteit dan de andere modellen uit deze lijst. Voor de meeste gezinnen is deze capaciteit echter ruim voldoende. Dit heeft bijkomend het voordeel dat je de stick ook kunt gebruiken in kleinere potten. Je koopt het toestel bovendien aan tegen een voordelige prijs.

Helaas kun je deze sous vide stick niet connecteren met een app via bluetooth. Je bent aangewezen op het display, maar gebruikers geven aan dat deze zichzelf goed uitwijst. Je dient wel waakzaam te zijn wanneer het einde van de bereidingstijd in zicht is. De timer geeft namelijk geen geluidssignaal waardoor je dit zelf dient op te volgen.

Type: Sous vide stick| Gewicht: 1,60 kg | Max inhoud: 20 liter

Beste apparaat: Espressions EP5000 Smart

Voordelen:

 • Warmhoudfunctie
 • Geen verlies van water en energie
 • Gebruiksvriendelijk

Nadelen:

 • Pan is niet vaatwasserbestendig
 • Groot toestel

Wanneer je op zoek bent naar een sous vide machine, dan adviseren wij dit model van Espressions. Het bestaat uit een sous vide bak waar je je vacuüm verpakte zakjes in kan laten zakken. Je hebt dus geen stick en je verliest daarnaast geen ruimte in je kookpot. Het grote voordeel van deze bak is dat je tijdens het kookproces geen water verliest. Bij een sous vide stick kun je geen deksel op de pot plaatsen, op die manier verlies je heel wat energie en water door het verdampingsproces.

De inhoud van de bak, die gemaakt is van roestvrij staal, is goed voor 5,5 liter. Aan de hand van het digitale display kun je de gewenste temperatuur en bereidingstijd instellen. Je stelt de tijd in tot op één minuut nauwkeurig en de instelling van de temperatuur verloopt in trapjes van 0,5 graden, met een maximum van 99 graden. Extra handig is de warmhoudfunctie die je gerecht op de juiste temperatuur houdt.

Het spreekt voor zich dat je iets meer ruimte moet voorzien op je aanrecht voor deze sous vide bak. Tot slot dien je ook zelf een machine aan te kopen om je ingrediënten vacuüm te verpakken. Je kunt uiteraard voorverpakte bereidingen kopen, maar het is natuurlijk leuk als je zelf kan experimenten met recepten.

Type: Sous vide apparaat | Gewicht: 4 kg | Max inhoud: 5,5 liter

Een steak met rozemarijn in een vacuümverpakking.
Afbeelding: Anova

Waar op letten bij het kopen van een sous vide stick?

Nauwkeurigheid

Wanneer je aan de slag gaat met een sous vide apparaat is het belangrijk dat het water in de kookpot snel de juiste temperatuur bereikt. Slechts een verschil van één graad kan al een aanzienlijk verschil geven in het resultaat van jouw recept. We denken vooral aan delicate gerechten zoals het sous vide koken van eieren. Selecteer dus een toestel dat de temperatuur nauwkeurig detecteert. Sommige modellen meten de temperatuur tot op 0,05 graden nauwkeurig.

Indien je een toestel wenst dat snel op temperatuur is, dan kies je best voor een model met een krachtig vermogen vanaf 1.000 watt. Een toestel met een lager vermogen zal, naast de trage opwarming, slechts beperkte hoeveelheden water kunnen opwarmen.

Een goede circulatie van het water is belangrijk om zogenaamde ‘hot spots’ te voorkomen. Het water dient overal dezelfde temperatuur te hebben. Het is een kooktechniek waarbij nauwkeurigheid centraal staat voor een goed resultaat.

Snelheid

Sous vide koken neemt heel wat tijd in beslag. Net zoals bij een slowcooker of multicooker gaar je je ingrediënten op een lagere temperatuur gedurende een langere tijd. Daarom wil je het voorbereidend werk minimaal houden. Omwille van die reden adviseren wij een toestel aan te kopen dat snel op temperatuur is.

Een krachtig vermogen zorgt voor een snelle opwarming van het water zodat het kookproces van je ingrediënten direct van start kan gaan. Sommige toestellen hebben een warmhoudfunctie om je gerecht gewoon op temperatuur te houden na de sous vide bereiding.

Het bereik van een sous vide stick kan gaan van 750 watt tot maar liefst 1.800 watt. Bij een vermogen van 800 watt duurt het ongeveer twintig minuten voor het water op de juiste temperatuur is. Natuurlijk zegt het vermogen ook iets over de hoeveelheid water die je kunt opwarmen. Hoe minder water je wilt opwarmen, hoe sneller het op temperatuur zal zijn. De meeste sous vides kunnen zo’n twintig tot dertig liter water opwarmen.

Extra’s

De kooktechniek van sous vide koken staat bekend omwille van zijn trage bereidingstijd. Gerechten worden op een lage temperatuur gegaard met behoud van alle smaakstoffen. Doordat de bereiding van dergelijke gerechten heel wat tijd in beslag neemt, kun je best opteren voor een toestel dat bedienbaar is met een mobiele app via bluetooth.

Zo kun je het toestel bedienen zonder dat je thuis moet blijven. Sommige recepten nemen namelijk tot wel 36 uur in beslag. Verder kun je overwegen een machine aan te kopen waarmee je je ingrediënten vacuüm kunt verpakken. Je kunt zo op een veelzijdige en professionele manier experimenteren met het toestel. Er bestaan ook speciale bakken om de sous vide stick in te bevestigen.

Deze zijn vaak transparant zodat je het proces goed kunt volgen. Tot slot bestaan er ook isolatieballen om verdamping van het water tegen te gaan. Deze dienen om het verbruik van de sous vide stick te verlagen zodat je op je energiefactuur bespaart.

Een sous vide stick geklemt op een kookpot.
Afbeelding: Anova

Wat is sous vide?

Sous vide is een kooktechniek waarbij voedsel wordt afgesloten in een luchtdichte verpakking, vaak met een marinade of kruiden. Vervolgens wordt het gegaard in een container met warm water. Door de temperatuur van het water nauwkeurig te regelen kan je consistente resultaten bereiken. Het water op een constante temperatuur wordt voornamelijk gedaan met een apparaat zoals een sous vide stick.

Het woord ‘sous vide’ betekent onder vacuüm in het Frans. Deze techniek wordt in veel restaurants gebruikt om topgerechten te bereiden. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om vlees en vis en groenten te bereiden. Na een sous vide sessie hoef je je vlees maar even toe te schroeien een grillpan of op de barbecue.

Wat is een sous vide stick?

Een sous vide stick is een apparaat dat je kan bevestigen aan een kookpot of container. Aan de hand van een schroef bevestig je de stick aan de rand van je kookpot. Je stelt een temperatuur en een timer in afhankelijk van het gerecht dat je wilt bereiden. De ingebouwde thermostaat meet de temperatuur van het water en houdt deze uren, en indien nodig, dagen constant.

Wat is het verschil tussen een sous vide stick en een sous vide apparaat?

Een sous vide stick is een losstaande stick die je moet bevestigen aan container met water. Een sous vide apparaat is daarentegen een rechthoekige bak. Zie het als een alles in één apparaat met een ingebouwde thermostaat om het water op gelijke temperatuur te houden.

Het voordeel van een sous vide stick is dat hij een compact ontwerp heeft. Je verliest weinig plaats bij het opbergen en je kunt hem monteren op je bestaande kookpotten. Sommige sticks kun je vanop afstand bedienen via een mobiele app. Een nadeel aan de sous vide stick is dat je tijdens het koken veel water verliest door het verdampingsproces. Doordat er geen deksel op de pot kan, verdampt het water. Dit probleem kun je eventueel oplossen met isolatieballen.

Een sous vide apparaat is een all-in-one toestel waar je rechtstreeks je vacuüm verpakte ingrediënten in kunt onderdompelen. De sous vide bak regelt de temperatuur en je hoeft dus geen afzonderlijke stick meer in het water te plaatsen. Het voornaamste voordeel is dat stoom niet kan ontsnappen dankzij het deksel. Hierdoor ligt het verbruik een stuk lager. Het nadeel aan dit apparaat is dat het meer (opberg)ruimte in beslag neemt.

Spare ribs in een container met water en een sous vide stick
Afbeelding: Anova

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, nauwkeurigheid, snelheid, capaciteit, extra’s en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.