De 5 beste speakersets van 2021

Ga voor een actieve of passieve speakerset, wat best bij jouw setup past

Voor de lijst ‘beste speakerset van 2021’ hebben we verschillende merken doorgelicht. We maken ook een verschil tussen passieve en actieve speakersets. Passieve speakers hebben een externe versterker nodig, actieve versterkers hebben een ingebouwde versterker. Bijkomend hebben actieve speakers vaak verschillende aansluitingsmogelijkheden, bluetooth, wifi, … De geluidskwaliteit op beide soorten kan erg goed zijn. De echte audiofiel kiest dikwijls voor passieve speakers met een losse, high end versterker. In dit artikel bespreken we drie actieve en drie passieve speakersets die volgens ons onderzoek een goede keuze zijn.

(actief)

KLIPSCH R51PM (actief)

Premium – Beste speakerset 2021

De Klipsch R51PM is een actieve speakerset met een geweldige klank. De speakers zijn uitgerust met een ingebouwde versterker en verschillende mogelijkheden. Bluetooth, een digitale optische ingang, een phono-voorversterker, deze set heeft het allemaal. Deze speakers zijn bieden je dus een erg compleet pakket.

De sound van deze Klipsch-speakers is geweldig. Het gaat hier om hifi-speakers die de muziek op een natuurlijk manier weergeven. Dat wil zeggen dat de geluiden over het hele spectrum neutraal gaan klinken: Geen opgepompte bassen of hoge tonen. Er wordt gemikt op een realistische weergave van de muziek. Gedetailleerd, gebalanceerd, warm en rijk. Dat zorgt voor de beste luisterervaring. Let er bij de plaatsing wel op dat je de speakers niet te dicht bij een muur plaatst. De basreflexpoort zit aan de achterkant. Voor een goed geluid moet je wat spatie voorzien tussen de speakers en je muur. De speakers zijn erg krachtig en bieden meer dan genoeg low end. Een subwoofer is volgens ons niet echt nodig, maar je hebt wel de mogelijkheid er een aan te sluiten. Deze speakers zijn een zeer goede allround keuze die er bovendien goed uitzien.

IK MULTIMEDIA ILOUD (actief)

Prijs / kwaliteit speakerset

De iLoud Micro Monitor is oorspronkelijk ontworpen als compacte set draagbare studiomonitors. Door het geweldige geluid en vele mogelijkheden van deze set hoort deze absoluut thuis in deze lijst. De speakers hebben een ongelooflijk neutrale muziekweergave, veel power en veel aansluitingsmogelijkheden. Waar een traditionele studiomonitor via een aparte interface moet passeren, heeft deze set veel mogelijkheden die ook nuttig zijn voor dagelijks gebruik. De speakers zijn uitgerust met een bluetoothconnectie, een driebandequalizer, volumeregeling en inputs voor minijack en RCA. Je kan ze monteren op een statief of de ingebouwde voetjes gebruiken.

Opvallend wat een schitterend geluid deze kleine 3- inch speakers produceren. Neutraal, krachtig en met meer dan voldoende low end. Onvoorstelbaar voor speakers van dit formaat. Ze klinken stukken beter dan verschillende grote speakers. Deze speakers zijn een uitstekende keuze voor wie erg goede speakers met veel mogelijkheden zoekt. Dankzij het compacte formaat en stevige ontwerp zijn ze ook bijzonder geschikt voor wie regelmatig muziek wil luisteren op verplaatsing. Wil je de speakers vanop grote afstand beluisteren, kijk dan naar onze andere voorstellen. Deze speakers zijn vooral geschikt als ‘near-field monitors’.

EDIFIER R1280DB (actief)

Goede goedkope speakerset

De Edifier R1280DB speakerset is de goedkoopste optie in deze lijst. De speakers hebben verschillende aansluitingsmogelijkheden en klinken behoorlijk goed. Deze set heeft veel vermogen. Ze zijn een serieuze upgrade als je komt van laptopspeakers of een kleine geluidsinstallatie. Zonder enige moeite gaan ze erg luid. Het geluid blijft helder en heeft behoorlijk wat impact. Ze zijn dan ook fijn voor het beluisteren van muziek, om te gamen of om films te bekijken. In tegenstelling tot de eerste twee speakersets hebben deze geen neutrale geluidsweergave. De bassen op deze speakers worden serieus geboost, wat resulteert in een onrealistische weergave van de muziek. Ze zijn gelukkig uitgerust met een drieband-equalizer waarmee je het geluid kan bijsturen. Door de bassen een stuk terug te brengen en de treble licht te boosten, krijg je een aangenaam geluid. Niet neutraal, maar wel een goede weergave van de muziek die je beluistert.

Qua aansluitingsmogelijkheden scoort deze set goed. Met een Bluetoothverbinding, een handige afstandsbediening, digitale en analoge inputs zijn de speakers goed uitgerust. Het mooie ontwerp van deze set is een extra pluspunt.

KEF LS50 (passief)

Premium – Beste passieve speakerset

Met een onbeperkt budget is dit de beste speakerset (passief). De KEF LS50-speakerset valt meteen op met zijn knappe ontwerp. De speakers zien er zeer knap en stijlvol uit! We zien een 6,5 inch driver en een tweeter voor de hoge tonen. Ze worden standaard zonder speakerdoek geleverd, maar dankzij het opvallende ontwerp stoort dit niet. De speakerkast is vrij groot, waardoor je een open en helder geluid krijgt. Hou er wel rekening mee dit niet ideaal is voor mensen met weinig plaats. De basreflexpoort zit aan de achterkant, dus je moet ze ook wat verder van je muur plaatsen voor een goed geluid.

Het geluid is zonder meer geweldig. De speakers creëren een gevoel van diepgang en helderheid. De geluidsweergave is vrij neutraal, maar je muziek klinkt altijd goed. In tegenstelling tot studiomonitoren laten deze speakers de muziek altijd zo mooi mogelijk klinken, al mis je soms wat punch. Koppel ze aan een kwalitatieve versterker en je hebt een geluid om van te smullen. Dankzij de goede drivers kunnen deze speakers versterkers met veel vermogen aan. Ze zijn dan ook een goede keuze voor echte audiofielen. Dankzij de grote kast komen deze schitterende speakers vooral tot hun recht als je vanop enkele meters afstand luistert. Je kan ze dus ook in je home cinema set gebruiken.

JAMO S803 (passief)

Prijs / kwaliteit speakerset

De Jamo S803 zijn passieve speakers die meteen opvallen. Ze zien er goed uit en ze klinken veel groter dan ze eigenlijk zijn. Aan de voorkant vinden we een gewone driver, een tweeter en een basreflexpoort. Omdat die aan de voorkant zit, kan je deze speakerset wat dichter bij de muur zetten dan speakers met een poort aan de achterkant. Handig voor mensen die weinig plaats hebben. Opvallend: Deze speakers zijn trapezevormig. De achterkant is breder dan de voorkant. De set wordt geleverd met een erg stijlvolle speakergril, al ziet de speaker er ook goed uit zonder.

Het geluid van deze Jamo-speakerset is uitmuntend. De speakers hebben een heldere klank met een weergave van 57hz tot 26khz. Dat is een full-range weergave die volstaat voor de meeste genres. Om het geluid van deze speakers naar een nog hoger niveau tillen, kan je koppelen aan een subwoofer. Die sub vangt de frequenties onder 57hz op. Wil je geen subwoofer gebruiken, probeer ze dan wat verderaf te plaatsen. Zo geef je de lage frequenties de ruimte om zich optimaal te ontwikkelen. Zelfs zonder een subwoofer klinken deze speakers erg goed. Ze zijn niet duur, maar ze boksen wel verschillende niveaus boven hun prijsklasse.

WHARFEDALE DIAMOND 220 (passief)

Goede goedkope passieve speakerset

Wharfedale Diamond 220 zijn betaalbare hifi-speakers met een basreflexpoort in de bodem. Het is niet de beste speakerset op basis van kwaliteit, maar de prijs is zeer betaalbaar. Omdat de basreflexpoort in de bodem zit, klinken deze speakers goed onder alle omstandigheden. Als je je speakers niet ver van de muur kan plaatsen, zijn deze speakers een verstandige keuze. Ze hebben een modern design en een goede klank. Het geluid is gebalanceerd en vol. De hoge tonen klinken erg gedetailleerd en de bastonen zijn erg strak. Zangpartijen blinken uit in de mix, maar ook instrumenten klinken echt goed. Dankzij de knappe stereo-weergave heb je de indruk tussen de muzikanten te staan, ongezien voor een speakerset in deze prijsklasse. Je kan deze speakers belasten tot 100 watt op acht ohm, ze kunnen tegen een stootje. Vooral op hoog volume klinken ze erg goed, al durven de lage tonen daar wel te oversturen. Voor een optimale luisterervaring kan je ze dus best koppelen aan een subwoofer.

beste speakerset

Tot zover de dubbele top 3 beste speakerset 2021.
Vindt alternatieven in de lijst beste PC speakers.
Om jouw audio installatie af te werken kan je een speakerset combineren met een ‘Homecinema set‘ of één van de ‘beste soundbars‘.

Speakersets vergelijken

Hoe kies ik een speakerset?

Bij het kiezen van een speakerset zijn er verschillende opties voor elk budget. Bekijk eerst of je een passieve of een actieve speakerset wil kopen. Er zijn goede speakers in beide varianten. Een passieve speaker werkt met een externe versterker. Heb je dus een receiver waarvan je tevreden bent, dan is het een goed idee passieve boxen te bekijken. Let er wel op dat passieve boxen zeker niet goedkoper zijn. Er zijn fantastische passieve speakers op de markt en het prijskaartje is dikwijls navenant. De beste speakerset is een set dat voldoet aan jouw eisen en dat ook nog eens binnen het budget past.

Zoek je speakers met een ingebouwde versterker, dan moet je actieve speakersets bekijken. Dat is vooral handig wanneer je nog geen versterker hebt of weinig plaats hebt voor een externe versterker. Ook bij actieve speakers heb je modellen voor elk budget. De mogelijkheden verschillen tussen de verschillende merken en modellen. Let naast de verschillende functies ook op de geluidskwaliteit. Een goede actieve speaker doet niet onder voor een goede passieve speaker. Sommige fabrikanten proberen de mindere kwaliteit van hun speakers te verbergen door veel functies aan te bieden.

beste speakers voor thuis

Speakerset kopen,
waar moet ik op letten?

Actieve of passieve speakerset

Wil je een speakerset met ingebouwde versterker of werk je liever met een externe versterker? Als je al een goede versterker in huis hebt, zijn passieve speakers dikwijls een verstandige keuze. We delen de lijst op in de beste speakerset – een top 3 actief en 3 passief. Op deze manier heb je een beter overzicht. Of actief beter is als passief hangt af van jouw voorkeur en of je al enkele onderdelen hebt. Heb je nog niets dan kan je voor een actieve speakerset gaan. Richt je naar de bovenstaande TOP 3 om de beste speakersets te vergelijken.

Frequentiebereik

Let erop dat je full-range speakers kiest. Die hebben meestal een bereik van 30-50hz in het laag tot rond 20khz. Als je vreest voor een tekort aan lage tonen, kan je een extra subwoofer overwegen. Die neemt tonen onder 50hz voor zijn rekening. De meeste goede speakers hebben een mooie volle klank over het volledige geluidsspectrum. In dat geval is een subwoofer geen verplichte aanvulling.

Design

Wil je de speakerset in je woonkamer gebruiken, kies dan altijd een mooi paar. Zijn looks voor jou niet belangrijk, dan is een goed design nog altijd belangrijk. Een goed design duidt op een weloverwogen ontwerp. Een grote klankkast zal meestal bijdragen aan het totale geluid. Kleinere speakers hebben vaak last van een benauwde klank.

Aansluitingen

Passieve speakers hebben normaal enkel een input waarop je de speaker kan aansluiten. Actieve speakers hebben meer mogelijkheden. Bluetooth, RCA en jackaansluitingen behoren tot de vele opties. Bekijk wat je nodig hebt voor een vlotte integratie in je huidige setup.

Speakerset uitbreiden

Heb je al een geluidssysteem en wil je je nieuwe speakerset daarin integreren? Dan is het dikwijls een goed idee om speakers van hetzelfde merk te overwegen. Dat is zeker niet de enige mogelijkheid, maar speakers van eenzelfde merk werken vaak goed samen.

Heb je een vaste luisterpositie? Als je van plan bent de speakers vooral van kortbij te beluisteren, dan is een speakerset met kleine speakers (near field) een goed idee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speakers die je met je computer gebruikt. Ga je vooral muziek vanop afstand beluisteren, dan kan je beter grote kasten met grote speakers bekijken.

speakers voor thuis vergelijken

Tot zover ons artikel ‘beste speakerset 2021’ – Laatste update 30/11/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘audio’

Comments (1)

[…] je nood aan gewone speakers dak kan je ook kijken in de volgende lijsten: Beste PC Speakers – Beste speakerset – Beste bluetooth […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.