Beste Spiegelreflexcamera

Volgens ons onderzoek is de Nikon D850 de beste spiegelreflexcamera van 2019. De Nikon D850 komt met een geweldige 45,4 megapixel sensor, neemt video in 4K kwaliteit, en kan het nieuwste formaat van geheugenkaarten lezen, namelijk de XQD geheugenkaart. Door deze nieuwe features en nog veel meer staat deze camera op onze nummer 1. Als je echter naar een budgetoptie zoekt kan je naar de kleine broer de Nikon D750 kijken. De Nikon D750 is de beste prijs-kwaliteit spiegelreflex camera die je momenteel kunt kopen. Onderaan kunt u ons onderzoek vinden en waar u op moet letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera.

Lees alvast ook de lijst van de beste systeemcamera’s

TOP 5 – Beste Spiegelreflexcamera 2020

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 45,4MP

AF-Systeem: 153-point AF- 99 cross type

Type beeldscherm: 3.2-inch tilt-angle touchscreen, 2,359K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 7fps

Video: 4K

Het is moeilijk om naar de Nikon d850 te kijken en iets negatiefs te vinden. Het is een dure camera, dat is zeker maar je hebt een ongelooflijke waarde voor je investering. De fantastische fotokwaliteit, volgepakt met de nieuwste snufjes en een 45MP sensor zijn netjes samengestoken in het zeer duurzaam en weerbestendige Magnesium body van de Nikon. De 45MP sensor is een van de hoogste resolutie sensors in gelijk welke spiegelreflexcamera, en daarbij is een continue sluiter snelheid van 7 foto’s per seconde ongelofelijk snel voor een spiegelreflexcamera met zo’n dichtgepakte sensor.

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 30.4MP

AF-Systeem: 61-point AF- 41 cross type

Type beeldscherm: 3.0-inch touchscreen, 1,620K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 7fps

Video: 4K

De Canon EOS 5D serie is reeds lange tijd een vaste speler bij professionele fotografen, en met goede reden! Het is dus geen wonder dat de 5d Mark IV hoog op onze lijst staat. De Mark III was al een fantastische camera, in de Mark IV vinden alle kwaliteiten die we gewoon zijn van de 5D series met de nieuwste snufjes. Een gloednieuwe sensor die met zijn 30.4MP op een enorme resolutie werkt, 61-punt autofocus systeem en 4k video. Als het niet voor de nieuwe release van de Nikon D850 was geweest hadden we de Canon 5D zeker op plaats 1 gezien.

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 50.6MP

AF-Systeem: 61-point AF

Type beeldscherm: 3.2-inch touchscreen, 1,040K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 5fps

Video: 1080p

Gebruikersniveau: Professioneel

De Canon EOS 5DS R heeft dezelfde look gekregen als de 5D MKIII wat geen slechte eigenschap is, de 5D series ligt fantastisch in de hand. Voor de nieuwe 5DS R heeft Canon de body wel volledig herontworpen om zo meer robuust en iets lichter te worden. Er is ook een nieuwe reflex unit ontworpen om vibratie te verminderen. Als je aan pixels verslaafd bent kan je niet onder de 5DS R uit, het is de hoogste resolutie full frame camera op de markt met een ongelooflijke prestatie van beeldkwaliteit. Foto’s die gemakkelijk een gebouw bekleden en er nog haarscherp uitzien. Het probleem met dit hoge aantal pixels is dat de camera het moeilijk krijgt om met hogere ISO waarden om te gaan. Hierdoor is hij niet zo geschikt voor moeilijk belichte situaties. Daarbij raadt Canon ook het gebruik van een aantal EF objectieven af omdat ze de prestatie van deze camera niet goed verwerken waardoor de keuze van objectieven verkleint en de prijs omhoog gaat.

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 24.3MP

AF-Systeem: 51-point AF

Type beeldscherm: 3.2-inch tilt-angle touchscreen, 1,299K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 6.5fps

Video: 1080p

Met zijn 5 jaar is dit model al een oudere uitvoering maar omdat hij toen zo vooruitstrevend was in prestatie en technologie is het nog steeds een zeer relevante camera in onze oplijsting. Je kan de D750 nog steeds nieuw kopen. De 24MP sensor geeft prachtige beeldkwaliteit, de D750 is ook prima geschikt om hoge ISO waarden aan te kunnen. Qua prestaties van beeldkwaliteit staat hij naast de nieuwste Canon 6D maar door zijn superieure autofocus hebben we hem toch een plaatsje hoger gegeven in onze ranking.

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 26.2MP

AF-Systeem: 45-point AF

Type beeldscherm: 3.2-inch pivot touchscreen, 1,040K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 6.5fps

Video: 1080p

Na 6 jaar is Canon eindelijk over de brug gekomen met een nieuwe versie van zijn 6D, maar hij was het wachten waard! Een gloednieuwe Canon full frame sensor, een grote upgrade in autofocus capaciteit en de nieuwste technologische snufjes zoals NFC en Bluetooth. Het is de DSLR versie van de Canon EOS RP die we ook zo geweldig vonden in ons onderzoek naar systeemcamera’s.

Het onderzoek

Wat is een Spiegelreflexcamera

Een digitale spiegelreflex camera of DSLR (Digital Single Lens Reflex) is een camera dat,  zoals de naam aanduidt, met een spiegelreflex systeem werkt. Maar wat betekent dit? Het systeem is ontworpen om via het vizier van de camera onmiddellijk door de objectief te kunnen kijken. Dit tegenover de vroegere methode waar het vizier een doorkijk stuk was waardoor het moeilijk werd om in te schatten wat je camera zag, ook als je een foto maakt met zo’n camera is je objectief anders geplaatst dan je zicht waardoor er een verschil is tussen wat je zelf ziet en wat je objectief ziet.

De oplossing hiervoor was de SLR door het vizier te voorzien van een spiegeltje en ook een spiegeltje te plaatsen voor de sensor van de camera. Zo kan de gebruiker rechtstreeks door het objectief kijken. Een sensor moet wel nog steeds worden blootgesteld voor het nemen van een foto. Daarom werd deze voorzien van een reflex systeem dat het spiegeltje omhoog heft als je op de sluiter duwt. Vandaar “Single Lens Reflex” of vrij vertaald “spiegelreflex”.

Voordelen spiegelreflexcamera

Betere bouwkwaliteit:
Een spiegelreflex systeem heeft plaats nodig, daarom zijn de behuizingen vaak groter. Ook zijn deze camera’s gemaakt op met extreme situaties om te gaan. Het is natuurlijk beter om met zorg om te springen met een camera van een paar duizend euro’s. Maar als die eens een tuimeling maakt van je statief door een windvlaag is de kans groot dat die het zal overleven.

Batterijduur:
Het spiegelreflex systeem is zeer gunstig voor het batterijleven van de camera. In vergelijking met een systeemcamera of een point and shoot camera moet de processor minder werk leveren. Hierdoor gaan de batterijen van het spiegelreflex camera tot 4 keer langer mee.

Gamma aan objectieven:
De spiegelreflex systemen bestaan al lange tijd en dus hebben de meeste fabrikanten al een ruim assortiment aan fantastische objectieven. Zowel op de nieuw- als tweedehands markt.

Nadelen spiegelreflexcamera

Zwaarder:
Met een robuuste bouw van de behuizing komt ook extra gewicht. Zeker met een groot objectief kan het een echte work-out worden om foto’s te nemen.

Video:
Hoewel de nieuwste DSLR camera’s nu wel video in 4K kwaliteit produceren is dit nog niet lang het geval. Hier staan systeemcamera’s al een tijd voorop in kwaliteit en gebruiksgemak. Videografen en videobloggers kiezen dan ook bijna altijd voor een systeemcamera.

Sensor beeldstabilisatie:
Het grote voordeel van de systeemcamera is de sensor stabilisatie dat de nieuwste modellen hebben. Bij een spiegelreflex moet je telkens zorgen dat je objectief hiervan voorzien is, dit maakt de objectief dan weer duurder en zwaarder.

Vizier:
Niet noodzakelijk een nadeel bij de spiegelreflexcamera maar meer een groot voordeel bij de systeemcamera is het vizier. Waar je bij een spiegelreflex door het een spiegel kijkt kun je bij een systeemcamera meteen alle info zien zonder op het LCD scherm te kijken. Hier zie je dan niet alleen je instellingen maar ook het effect dat deze instellingen gaan hebben op je foto.

Systeemcamera waar op letten

Sensor
Op een full frame sensor is er meer plaats en kan er dus ook meer op. Een simpele vergelijking is wanneer je dezelfde tekst probeert te schrijven op een A5 pagina in vergelijking met een A4 pagina.Op full frame is er meer plaats dus zijn de pixels een pak groter en kan er meer licht, informatie en detail verzameld worden. Let hier wel op dat de gulden middenweg over het algemeen de beste optie is. Te veel pixels is niet goed omdat er dan minder plaats is om ze samen te binden waardoor de beeldkwaliteit eronder kan lijden bij laag licht. Hogere ISO waarden gaan snel ruis creëren op je foto en dan heb je niet zoveel aan al die pixels.

Grootte en gewicht
Als je een full-frame DSLR koopt heb je een partner die jarenlang overal meegaat. Op reis, familiefeesten en andere evenementen. Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je camera goed in de hand ligt en niet te zwaar is voor jou. Let wel dat spieren zich snel kunnen aanpassen aan gewicht, maar de camera moet goed aanvoelen.

Bouwkwaliteit
De behuizing of “body” van de full frame DSLR is robuust. Dat is omdat de meeste DSLR camera’s in extreme situaties gaan gebruikt worden. Denk aan sport en wildlife fotografie waar je urenlang in de regen kan zitten om de ultieme foto te maken.

XQD-kaart compatibiliteit
De nieuwste technologie van geheugenkaarten is de XQD kaart (oudere formaat SD kaart). De XQD kaartjes versnellen de communicatie tussen de kaartlezer, de camera en de computer. Met deze nieuwe technologie worden foto’s sneller geschreven op de SD kaart waardoor de camera meer foto’s per seconde kan nemen en kan je tot 4x sneller foto’s overzetten van je camera op je computer.

Wat is een full frame camera

Full frame direct vertaald is volledig beeld. Dit wordt gebruikt om de sensor van de camera te beschrijven. De grootte van de sensor is hetzelfde formaat als een film gebruikt in een analoge camera, namelijk 35mm.  Er zijn een hoop voordelen aan full frame verbonden, beeldkwaliteit, hoge prestaties en de beste technologische snufjes.

Betere prestatie bij situaties met weinig natuurlijk licht
Het grootste verschil tussen full-frame en crop sensors is dat er bij full frame een veel hogere beeldkwaliteit is in situaties met slechte natuurlijke lichtinval. Hoe groter de sensor, hoe groter de pixels. De pixels vangen meer licht op en produceren mooiere beelden. Je kan hierdoor de ISO waarden met 3 of 4 keer vergroten in vergelijking met een camera met een kleinere sensor zonder aan beeldkwaliteit te moeten verliezen. Zelf full-frame modellen van 6-7 jaar oud kunnen beter prestaties leveren dan de meest recente crop sensor camera’s.

Hoger dynamisch bereik
Dit is nog een gebied in fotografie waar full-frame camera’s uitblinken. Het dynamisch bereik slaat op hoe goed de camera extremen kan behandelen binnen 1 beeld. Als je een camera hebt met heel gelimiteerd dynamisch bereik verlies je detail van de lucht als je op een plaats met veel schaduw richt en omgekeerd. Dankzij de kracht van full-frame kan je zowel het detail in schaduw als lucht vastleggen.

Ondiepe scherpte
Als je al even met fotografie bezig bent kan je vast de term “bokeh”. Dit is het effect dat gecreëerd wordt als je een foto neemt van een persoon en de achtergrond is veel zachter, afgerond en achtergrond lichtjes worden mooie grote bollen. Dit effect wordt niet echt gecreëerd door de sensor maar omdat je objectief wijder kan zien wordt je uitgenodigd om dichter bij je onderwerp te komen. Hoe dichter de afstand van het objectief bij je onderwerp hoe groter het bokeh effect op de achtergrond.

Betere keuze aan objectieven
Een camera is maar zo goed als de objectieven dat erop kunnen gemonteerd worden. Met een full frame heb je een enorme aanbieding aan alle soorten objectieven. Van een 50mm objectief waar je met een paar honderd euro toekomt tot tele-objectieven die duizenden euro’s kosten. De opties zijn eindeloos.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.