De 6 beste spinningfietsen voor thuis van 2023
Met een goede spinningbike werk je ook thuis aan je conditie.
De beste spinningfiets is het perfecte alternatief voor de klassieke koersfiets. Als het slecht weer is, kan je jouw fiets en fietshelm inruilen voor een comfortabele spinning bike, gewoon bij je thuis. Je doet cardiotraining en je geeft tegelijkertijd je conditie een oppepper. Je vindt verschillende modellen, prijsklassen en opties dus het is niet gemakkelijk om te weten welk model het beste bij jou past.
Een spinningfiets is natuurlijk een investering die je jarenlang gaat gebruiken. Daarom hebben wij de beste spinningfietsen voor thuis op een rijtje gezet. Wil je het gevoel van op een echte koersfiets te zitten, lees dan hier verder om de beste spinningbike voor jou te vinden.
Onze selectie spinningbikes
- Beste prijs-kwaliteit: VirtuFit Etappe 1 bij Fitwinkel
- Beste professionele: FitBike Race Magnetic Pro bij Betersport
- Beste goedkope: Luxari Indoor Cycle 2 bij Bol.com
- Beste met Zwift: Schwinn IC8 bij Fitwinkel
- Beste met scherm: NordicTrack s10i bij Bol.com
- Beste koop: FitBike Race Magnetic Basic bij Betersport
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: VirtuFit Etappe 1 spinningfiets
Voordelen:
- Ergonomisch
- Stil
- Hartslagmeter
- Trainen met iConsole+
Nadelen:
- Standaard trainingscomputer
- Remblokken
- Piepend geluid
De VirtuFit etappe 1 is zowel een budgetvriendelijke als een kwalitatieve spinning bike. Ten eerste is het een ergonomisch model door het horizontaal verstelbare zadel en het in de hoogte verstelbare stuur. Daarnaast is de fiets uitgerust met toe-clippedalen zodat je ook aan de pedalen kunt trekken. Hierdoor kan je zwaarder trainen.
De fiets is belastbaar tot 135 kilogram en hij bezit een vliegwiel van 22 kilogram. Daardoor staat het apparaat stevig op de grond. Als je training afgelopen is, dan kan je het toestel ook makkelijk verplaatsen dankzij de transportwielen. Doordat de VirtuFit Etappe 1 een V-belt heeft, train je zeer stil, ondanks de remblokken. Wel geven een aantal sporters aan dat hun fiets een piepend geluid maakte tijdens de training.
Ook beschik je over een basis trainingscomputer met een hartslagfunctie. Deze functie is vooral handig voor duurtrainingen. Daarnaast is de beste spinningfiets qua prijs-kwaliteit ook geschikt voor regelmatig gebruik en kan je trainen met iConsole+. Bovendien is de fiets budgetvriendelijk. Een minpuntje zijn de remblokken. Hierdoor zou het toestel iets sneller kunnen slijten, maar daar hebben gebruikers nog geen melding van gemaakt.
Vliegwiel: 22 kg | Weerstand: Remblokken | Extra’s: iConsole+, toe-clippedalen
Beste professionele: FitBike Race Magnetic Pro
Voordelen:
- Zwaar vliegwiel
- Geschikt voor intensief gebruik
- Stil
- Toe-clippedalen en SPD-pedalen
Nadelen:
- Geen wattagemeter
- Minder goede trainingscomputer
Als je een fanatieke sporter bent, dan koop je beter een professionele spinningfiets zoals de FitBike Race Magnetic Pro. De spinningbike staat stabiel op de grond door het zware vliegwiel van 22 kilogram en het gewicht van de fiets, namelijk 61 kilogram. Daarnaast is de fiets geschikt voor intensief gebruik en kan je dus urenlang trainen.
De FitBike Race Magnetic Pro is een iets zwaardere spinningfiets, maar met behulp van de transportwielen kan je het toestel makkelijk opbergen. De weerstand van deze goede spinningfiets wijzig je door aan de weerstandknop te draaien. Doordat het een magneetremsysteem is, verloopt dit erg soepel. Wat ook handig is, is de V-belt. Daardoor train je stil en heb je minder kans op slijtage. Daarnaast bezit ook deze goede spinningfiets toe-clippedalen, maar je hebt ook de mogelijkheid om SPD-pedalen te monteren. Je kan dit model dus aanpassen aan jouw voorkeuren.
Hoewel het een professionele spinningfiets is, betaal je toch een redelijke prijs. Je moet er wel rekening mee houden dat de fiets geen wattagemeter heeft. Doorgewinterde sporters zijn ook minder enthousiast over de kwaliteit van de trainingscomputer, die ze maar matig vinden.
Vliegwiel: 22 kg | Weerstand: magneetrem | Extra’s: toe-clippedalen
Beste goedkope: Luxari Indoor Cycle 2
Voordelen:
- Combi-pedalen
- Hartslagfunctie
- Geschikt voor intensief gebruik
- Goedkoop
Nadelen:
- Minder goede bouwkwaliteit
Niet alle kwalitatieve speedbikes moeten prijzig zijn. De Luxari Indoor Cycle 2 is een goedkope spinningfiets die perfect is voor intensief gebruik. Het toestel is belastbaar tot 150 kilogram en heeft een vliegwiel van 10 kilogram. Dat is iets minder dan de andere spinbikes uit deze lijst, maar je kan nog altijd intensief trainen. Het toestel staat daarmee ook stevig op de grond. Je traint ook zeer stil omdat de fiets een V-belt en een magnetische weerstand heeft. Met behulp van de transportwielen kan je de fiets ook makkelijk opbergen.
Tijdens je training beschik je over combi-pedalen, maar ook over een hartslagfunctie. Dat is vooral handig voor revalidatie. Ook kan je gebruikmaken van de tablethouder. Een nadeel is dat deze spinningfiets een minder goede bouwkwaliteit heeft. Consumenten melden dat de afwerking fouten vertoont en dat het zadel ondermaats is.
Vliegwiel: 10 kg | Weerstand: Magneetrem | Extra’s: kilometerteller
Beste met Zwift: Schwinn IC8
Voordelen:
- Zwaar vliegwiel
- Geschikt voor intensief gebruik
- Hartslagsensor
- Connecteren via bluetooth
- Waterpas instelbaar
Nadelen:
- Duur
- Complexe montage
Als je graag een spinningfiets met Zwift gebruikt tijdens je trainingen, dan kan je best gaan voor de Schwinn IC8. Om te beginnen heeft deze spinningfiets een zwaar vliegwiel van 18 kilogram en is het toestel belastbaar tot 150 kilogram. Ook is de waterpas verstelbaar en dus kan je stabiel op elke ondergrond trainen. Verder is deze spinningfiets geschikt voor intensieve trainingen. Door de V-belt zal je ook geruisloos kunnen trainen en zal je vooral minder slijtage hebben. De magnetische weerstand is traploos instelbaar.
Daarnaast beschik je over een hartslagsensor, bluetooth en een ergometer. Dankzij de hartslagsensor en de ergometer is deze fiets perfect voor revalidatie. Als je geen zin hebt om Zwift te gebruiken, dan kan je jouw apparaat makkelijk connecteren en gebruikmaken van de Ride Social App. Het nadeel aan dit apparaat is dat het nogal prijzig is en dat de montage complex is. Je hebt twee personen nodig om deze fiets te monteren. Ondanks de prijs is deze fiets wel van topkwaliteit.
Vliegwiel: 18 kg | Weerstand: Magneetrem | Extra’s: Ergometer, Ride Social App
Beste met scherm: NordicTrack s10i
Voordelen:
- Geschikt voor intensief gebruik
- Connecteren via bluetooth
- Ingebouwde speakers en ventilator
- Veel trainingsniveaus
- Hartslagfunctie
Nadelen:
- Duur
Als je liever traint op een spinningfiets met een scherm, dan is de NordicTrack s10i meer iets voor jou. Wij hebben deze fiets gekozen doordat het scherm innovatief en van zeer goede kwaliteit is. Ook is deze goede spinningfiets met scherm zelf zeer kwalitatief. Bovendien bezit hij een V-belt en heb je dus weinig slijtage. Ondanks het relatief lichtere vliegwiel van 8 kilogram kan je kiezen tussen 22 magnetische weerstanden.
Je hebt ook de optie om met bluetooth te trainen. Zo kan je jouw apparaat connecteren met de fiets en trainen via de iFit app. Je kan dan gebruikmaken van de ingebouwde speakers, wat jouw training nog aangenamer maakt. Ook heb je een hartslagfunctie. De ingebouwde ventilator is dan weer handig om af te koelen tijdens een zware training.
Deze speedbike is geschikt voor intensief gebruik en ideaal voor de echte koersliefhebber. Het enige nadeel aan deze fiets is de prijs. Wij zijn er echter van overtuigd dat je waar krijgt voor je geld.
Vliegwiel: 8 kg | Weerstand: magneetrem | Extra’s: bluetooth, iFit app, ventilator
Beste koop: FitBike Race Magnetic Basic
Voordelen:
- Ergonomisch design
- Trainingscomputer
- Toe-clippedalen
- Stil
Nadelen:
- Geen hartslagfunctie
- Weerstand handmatig instellen
Deze budget spinningfiets is een goede keuze voor de beginnende sporter. Om te beginnen is het een stabiele fiets met een vliegwiel van 20 kilogram. De maximale belasting is 115 kilogram. Daarnaast blijkt uit reviews dat deze spinbike onderhoudsvriendelijk en stil is. Dat laatste komt vooral door de V-belt. Ook is het een ergonomisch design doordat je zowel het zadel als het stuur kan verzetten. Zo kan je de fiets perfect afstellen op jouw houding en voorkeur.
Nog een leuk voordeel is de trainingscomputer. Zeker voor een beginnende sporter, maar ook voor fanatieke sporters kan die van pas komen. Je kan zo bijvoorbeeld jouw snelheid en afstand aflezen. Het scherm is niet uitgebreid, maar je hebt alles wat je nodig hebt. De prijs is dan ook redelijk.
Een nadeel is dat je geen hartslangfunctie hebt. Daardoor is dit model iets minder geschikt voor revalidatie. Als je een fiets zoekt voor een herstelprogramma, dan kan je beter kiezen voor een ander model uit deze lijst. Ook moet je de magnetische weerstand handmatig instellen, wat onhandig kan zijn tijdens de training. Dankzij de toe-clippedalen kan je ten slotte extra krachtig trainen.
Vliegwiel: 20 kg | Weerstand: magneetrem | Extra’s: toe-clippedalen
Tot zover onze suggestieve top 6 beste spinningfietsen.
Liever een alternatieve vorm van bewegen, bekijk dan ook de lijst beste hometrainers, crosstrainers of roeimachines.
Waar op letten bij het kopen van een goede spinningfiets?
Als je een spinningfiets wil kopen dan zijn er enkele factoren dat je op moet letten. Bij het vergelijken zijn deze punten de belangrijkste. Deze maken het verschil tussen een slechte of goede spinningfiets en hebben een invloed op de prijs. Bij het kopen van een spinningfiets let je op:
- De verschillende soorten weerstanden, en hoeveel weerstand je kan zetten
- Het vliegwiel, de kwaliteit en het gewicht
- Extra functies; verbindingen, bluetooth, smartphone en zwift of andere apps
Hieronder gaan we iets dieper in op deze vergelijkbare puntjes.
Type weerstand
Naargelang van de kwaliteit van het toestel zijn er verschillende soorten weerstanden. Zo heb je remblokken of een magneetrem. De eerste optie slijt wat sneller en kan wat geluid maken. Een magnetische weerstand is kwalitatiever, maar ook prijziger. Je zal geruisloos kunnen trainen en je toestel gaat langer mee.
Je kan ook kiezen of je de weerstand handmatig of automatisch instelt. Een automatische weerstand is handiger, want je hoeft zelf niets te doen. Zo kan je je volop concentreren op jouw training.
Onze voorkeur gaat uit naar een magnetische weerstand omdat je dan stil traint en de spinningfiets minder snel slijt. Als je fanatiek traint en dus een professionele fiets zoekt, dan kijk je best uit naar een goede spinningfiets met automatische weerstand.
Vliegwiel
Een belangrijk element is het vliegwiel. Een zwaar vliegwiel zorgt ervoor dat de spinningfiets soepel draait en daarmee is de training ook aangenamer. Ook staat je fiets stabieler op de grond door het gewicht.
Het is dus belangrijk dat het vliegwiel niet lichter is dan 10 kilogram. Natuurlijk zijn er lichtere modellen die ook redelijk stevig zijn, maar over het algemeen raden wij aan om een iets zwaarder vliegwiel te nemen. Vooral als je veel weerstandsniveaus wenst en zwaar traint, heb je een zwaar vliegwiel nodig.
Automatische weerstand
Zoals we hierboven al vermeldden zijn er verschillende types weerstanden, waaronder een automatische weerstand. Je hoeft de weerstand dus niet zelf aan te passen, want dat doet het toestel voor jou. Het grootste voordeel is dat je je beter kan concentreren op jouw training.
Ook is het aangenamer om te trainen met een automatische weerstand omdat de training dan realistischer aanvoelt. Zo past jouw programma zich aan aan de moeilijkheidsgraad. Je kan bijvoorbeeld makkelijker intervaltrainingen doen omdat de spinningfiets automatisch van weerstand verandert. Zo bouw je makkelijk zwaardere en lichtere stukken in in jouw training.
Extra’s
De extra’s zijn vooral een persoonlijke keuze. Hier bedoelen we mee dat je voor jezelf moet beslissen welke functie het belangrijkste is. Elke spinningfiets heeft de standaardinstellingen, maar je hebt ook heel wat extra opties zoals bluetooth.
Je kan jezelf bijvoorbeeld afvragen of je graag traint met een app en dan is bluetooth zeker handig. Wat ook handig is, is bijvoorbeeld een scherm of trainingsschema’s. Ook kan een tablethouder handig zijn. Sommige topmodellen beschikken zelfs over een ventilator.
Als je een spinbike zoekt voor revalidatie, dan zijn een wattagemeter en een hartslagfunctie wel handig. Op die manier heb je minder kans op blessures en kan je jouw conditie nauw opvolgen.
Wat is een goede spinningfiets?
Een spinningfiets is een soort vervanging van een koersfiets. Je neemt dezelfde houding aan en het is vooral de bedoeling dat je met dit toestel binnenshuis traint. Daarnaast bezit het toestel een echt racezadel en zijn het zadel en stuur meestal verstelbaar. Zo kunnen sporters van elke lengte ermee trainen. Ook is het apparaat vooral bestemd voor een intensieve training en daarom is het vooral geliefd bij wielrenners.
De spinningfiets is ook zeer populair doordat je op een korte tijd veel calorieën kan verbranden en jouw conditie kan verbeteren. Daarom zijn er ook veel spinning-groepslessen. Kortom, het is een goede optie als je op zoek bent naar een intense workout.
Wat kost een spinningfiets
Spinningfietsen vind je in allerlei prijscategorieën. Alles hangt af van je gebruik, het aantal gebruikers (verstelbaar of niet), de verwachte kwaliteit en levensduur van het product en uiteraard de gebruikte materialen. Ook extra functies, verstellen, wieltjes, resistentie, gebruikte technologie, …. hebben een impact op de prijs.
- Een zeer goedkope spinningfiets vind je al vanaf € 250 tot € 350. Deze zijn (meestal) zware basis modellen met weinig opties of aanpassingen. Ze zijn van lage kwaliteit en zullen niet lang meegaan.
- Het midden gamma, prijs / kwaliteit, goede spinningfietsen vind je tussen de € 400 en € 750. Deze zijn van gemiddelde kwaliteit en hebben alle basisfuncties van een spinningsfiets.
- Toch eerder een professionele spinningsfiets dan kost dit makkelijk rond en boven de € 1000. Deze toestellen gaan lang mee, kunnen perfect afgesteld worden en dienen voor meerdere gebruikers. Geschikt voor fitnesszalen of hobbyisten die hun sport zeer serieus nemen.
Wat is beter; een hometrainer en een spinningfiets?
Het grootste verschil tussen een hometrainer en een spinningfiets is de houding. Op een hometrainer is het vooral belangrijk dat je comfortabel zit. Op een spinningfiets is het doel juist om een koersfiets na te bootsen. Een spinningfiets heeft ook een doortrapsysteem en een hometrainer niet.
Daarnaast is het belangrijk dat je voor jezelf afweegt wat jouw doel is. Moet je bijvoorbeeld revalideren, dan is het handiger om te kiezen voor een hometrainer. Zo zit je comfortabel en heb je meestal een lage instap.
Afvallen met een spinningfiets
Je kan afvallen met een spinningfiets, ook een hometrainer is hiervoor geschikt. Vet verbrand je best door in de juiste hartslagzone te trainen. Uiteraard combineer je dit met juist eten. Let op, een te hoge hartslag is cardio en dus geen vetverbranding. Door in de juiste hartslagzone te blijven zorg je voor een strakkere lijn. Hou dit altijd in de gaten met een goede sporthorloge of activity tracker.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Om de beste spinningfietsen te vinden werden in dit artikel 18 modellen met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, weerstand, type, vliegwiel, gewicht, mobiliteit en prijs.