Beste Sporthorloge

Een sporthorloge of sport watch is een soort smartwatch dat ontworpen is om workouts zoals lopen, fietsen, zwemmen en zelfs krachttraining te registreren. Om dit te kunnen wordt een sporthorloge uitgerust met GPS en een hartslagmeter. De Garmin Vivoactive 3 is volgens ons het beste sporthorloge dat je momenteel kunt kopen. Dit Garmin sporthorloge heeft een goede hartslagmeter, een nauwkeurige GPS en heeft een goede bouwkwaliteit. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het aankopen van een sport horloge.

Een sporthorloge met gps en hartslagmeter is vrij duur en vooral ontworpen voor mensen die nauwkeurige statistieken willen bijhouden van hun sportsessies. Ben je eerder geïnteresseerd in het registreren van je hartslag en het bijhouden van je stappen dan kun je beter voor een activity tracker kiezen. Ook een smartwatch kan hierbij van dienst zijn, lees de TOP 5 smart watches voor meer informatie.

TOP 5 – Beste Sporthorloge 2020

Garmin Forerunner 645

De Garmin Forerunner 645 is volgens ons het beste sporthorloge dat je momenteel kunt kopen. De ingebouwde hartslagmeter is zeer nauwkeurig zodat je geen nood hebt aan een aparte hartslagmeterband. De interface is gemakkelijk in gebruik en je kunt deze eenvoudig aanpassen naargelang je eigen wensen. Doorheen de dag houdt hij nauwkeurig je stappen en ‘s nachts kan hij je slaap monitoren. Met een gewicht van 40 gram is hij licht genoeg om aan je pols te houden wanneer je slaapt. Door het mooie design van het horloge en het comfortabele bandje is het niet enkel geschikt om te sporten maar ook om overdag te dragen.

“Beste sporthorloge 2020”

Met een interne opslagruimte van 4GB kun je ongeveer 500 liedjes lokaal opslaan. Je kunt kiezen om je eigen MP3-bestanden over te zetten maar het is ook compatibel met Spotify en Deezer. Je hebt wel een Spotify Premium account nodig om offline playlists op dit Garmin sporthorloge te kunnen zetten. Verder maakt hij snel verbinding met het GPS signaal en houdt hij nauwkeurig je workouts bij. Enigste minpuntje is dat de batterij maar 3 of 4 dagen meegaat bij gewoon gebruik. Los van de batterij is de Garmin Forerunner 645 het beste sporthorloge dat je momenteel kunt kopen door zijn nauwkeurige hartslagmeter, snelle GPS en uitgebreide opties om je workouts te tracken.

Polar Vantage M

De Polar Vantage M is een sporthorloge met een ingebouwde hartslagmeter en GPS. Hij heeft een stijlvol design, is licht van gewicht en heeft een aangenaam bandje zodat het geschikt is om heel de dag te dragen. Het heeft een always-on display maar de bediening gebeurd volledig aan de hand van de knoppen aan de zijkant aangezien het niet over een touchscreen beschikt. Ondanks het always-on display heeft hij een indrukwekkend batterijleven van twee weken. Dit komt omdat hij gebruik maakt van een LCD scherm in plaats van een OLED of AMOLED touchscreen. Met een IP68 certificering is het geschikt om mee te douchen en zelfs om mee te gaan zwemmen. Maar het paradepaardje van dit Polar sporthorloge is het feit dat je 130 verschillende vormen van sport nauwkeurig kunt tracken. Je kan 20 profielen van de 130 kiezen om op te laden in je sporthorloge zoals lopen, fietsen, zwemmen en Crossfit.

“Goed sporthorloge met GPS en hartslagmeter”

Via de Polar Flow app op je smartphone kun je niet enkel je statistieken opvolgen. Deze applicatie kan namelijk een inschatting maken van de intensiteit van je workouts. Op basis van de workouts die je al gedaan hebt zal het je aangeven of je een verhoogde kans hebt op blessures en dat je beter een licht loopprogramma afwerkt in plaats van een zware workout. De GPS maakt gebruik van Assisted GPS (A-GPS) om snel verbinding te maken met de sattelieten. Ben je op zoek naar een sporthorloge met gps en hartslagmeter om zowel cardio als fitness te tracken en is een touchscreen of het afspelen van muziek van minder belang? Dan is de Polar Vantage M meer geschikt voor jou, aan een lagere prijs heeft het namelijk vergelijkbare prestaties als de Garmin Forerunner 645.

Samsung Galaxy Watch

De Samsung Galaxy Watch heeft een zeer aantrekkelijk design en lijkt van alle sporthorloges het meest op een gewoon uurwerk. Het is gemaakt uit RVS en een draaibaar frame dat je kan gebruiken om door de menu’s te scrollen. Dit is een enorm handige feature en is momenteel enkel te vinden in smartwatches van Samsung. Door gebruik te maken van RVS is dit een zeer stevig en degelijk uurwerk. Nadeel is wel dat het een gewicht van 63 gram het een stuk zwaarder weegt in vergelijking met andere sporthorloges. Met een 5ATM certificering is het waterdicht tot op 50 meter.

“Sporthorloge met muziek”

Het verschil met andere Samsung smartwatches is dat de Samsung Galaxy meer gericht is op sport en fitness. Zo kan het automatisch detecteren wanneer je aan het sporten bent en zal het je workout registreren. Buiten het registreren van cardio oefeningen zoals lopen, zwemmen of fietsen kun je er ook meer dan 30 verschillende fitness oefeningen mee registreren. Met een intern geheugen van 4GB kun je ongeveer 500 liedjes lokaal opslaan. Je kan zowel kiezen tussen het opladen van je eigen MP3’s of het opladen van een offline playlist van Spotify. Dit Samsung sporthorloge is eerder voor mensen met een Samsung of Android smartphone die een stijlvol design zoeken.

Fitbit Versa 2

De Fitbit Versa 2 bevindt zich ergens tussen een uitgebreide activity tracker en een sporthorloge. Hij heeft een mooi design, is licht qua gewicht en doet een beetje aan een Apple Watch denken. Hij heeft een batterijleven van ongeveer 5 dagen voor je het opnieuw moet opladen. Een van de grote voordelen van dit Fitbit sporthorloge is het prachtig en zeer helder AMOLED scherm. Aan de hand van een sensor wordt de helderheid van het scherm automatisch aangepast. Dankzij het kwalitatieve scherm en de goede software is hij eenvoudig om mee te navigeren en je kan zelfs opteren voor een ‘always-on’ display. Hou er dan wel rekening mee dat het batterijleven gehalveerd wordt. Qua waterdichtheid heeft een certificering van 5 ATM wat wilt zeggen dat je tot 50 meter diep kunt duiken. Door zijn sensor kan hij nauwkeurig de baantjes registreren wanneer je gaat zwemmen.

Fitbit geeft aan dat je met dit sporthorloge naar Spotify kunt luisteren en dat is ook zo. Alleen moeten we nuanceren dat je je smartphone in de buurt moet zijn en dat de Fitibt Versa 2 de rol van afstandbediening vervult maar het kan niet autonoom muziek afspelen. Door het ontbreken van GPS-sensor kun je je fietstocht of looptocht niet registreren zonder dit Fitbit sporthorloge verbonden te houden met je smartphone. Voor veel mensen kan het een breekpunt zijn om voor GPS en muziek je smartphone verbonden te houden. Maar ben je op zoek naar een stijlvol sporthorloge om mee te gaan zwemmen dan is de Fitbit Versa 2 een goede optie.

“Sporthorloge zwemmen”

Garmin Forerunner 35

De Garmin Forerunner is niet het beste sporthorloge maar is wel een ideale aankoop voor lopers op een budget. Voor ongeveer de helft van de prijs van de Polar Vantage M heb je een goed sporthorloge met een ingebouwde hartslagmeter en GPS. Met 37 gram is het een zeer licht sporthorloge waardoor je soms vergeet dat je er een draagt. Qua design is het rechthoekig en beschikt het over een zwart en wit LCD scherm. Als je van plan bent om het heel de dag te dragen zal hij nauwkeurig je stappen bijhouden, je slaap registreren en aangeven wanneer je te lang hebt stilgezeten.

De GPS heeft wat langer nodig om verbinding te maken met de sattelieten in vergelijking met duurdere modellen. Hij is ook niet geschikt om mee te gaan zwemmen en en er is geen lokale opslagruimte om naar muziek te luisteren. Maar ben je op zoek naar een goedkoop sporthorloge om te gaan lopen dan is heeft de Garmin Forerunner 35 alles wat je nodig hebt.

“Goedkoop sporthorloge”

Het onderzoek

Wat is een sporthorloge

Een sporthorloge is ideaal voor mensen die veel gaan lopen en die bijvoorbeeld voor een (halve) marathon willen trainen. Aangezien het trainen voor een lange afstandsloop heel wat voorbereiding vergt is het handig om een sporthorloge te hebben dat je hierin ondersteunt. Het trainen voor een marathon of een halve marathon vergt namelijk een uitgebreide voorbereiding om je lichaam voor te bereiden. Het voordeel van een sporthorloge is dat ze uitgerust zijn met een zeer goede GPS sensor en hartslagmeter. Een smartwatch is ook soms uitgerust met een GPS sensor of hartslagmeter. Maar ze zijn meer gericht op mensen die op zoek zijn naar een klassiek horloge met smart-capabiliteiten en de nauwkeurigheid van de GPS sensor of hartslagmeter is vaak niet even goed als bij een echt sporthorloge. Dezelfde vergelijking gaat op voor activity trackers, deze hebben ook een GPS sensor en soms zelfs een hartslagmeter. Maar omdat ze meer gericht zijn op mensen die recreatief sporten die vooral hun stappen willen tellen en iets onopvallend willen laat de kwaliteit van de GPS sensor of de hartslagmeter soms de wensen over.

Sporthorloge vs activity tracker

De sporthorloges die we hier bespreken zijn vooral gericht op de lopers, zwemmers en ‘triathloners’ die nauwkeurige statistieken willen bijhouden om hun vooruitgang te meten. Het voordeel van deze sporthorloges is dat ze tijdens het lopen een overzicht op het horloge geven van je gelopen afstand, tijd, tempo, hartslag, cadans en nog meer. Na het lopen kun je via een applicatie je workout in detail gaan bekijken zodat je je vooruitgang in detail kan bijhouden. Voor veel mensen werkt het enorm motiverend om hun vooruitgang in cijfers te zien. De meeste sporthorloges komen ook met trainingsprogramma wat we zeer handig vonden. Stel je voor dat je binnen 5 maanden een halve marathon wilt lopen dan kun je vragen aan je sporthorloge om een trainingsprogramma op te stellen. Dat trainingsprogramma kun je exporteren naar je agenda zodat je een duidelijk overzicht behoudt van je trainingsdagen en je rustdagen. Ben je eerder op zoek naar een uurwerk om je hartslag te registreren en je stappen te tellen, kijk dan eerder naar een activity tracker.

Sporthorloges vergelijken

GPS sensor

Aangezien een sporthorloge ontworpen is om gedetailleerde informatie weer te geven over je workouts is het belangrijk dat de GPS sensor alles nauwkeurig registreert. Niet elke GPS sensor is even goed en het gebeurd soms dat je geen signaal hebt waardoor je workout niet correct geregistreerd wordt. Bepaalde sporthorloges proberen dit te vermijden door verbinding te maken met verschillende satellieten.

Hartslagmeter

Er zijn veel sporthorloges op de markt maar het onderscheid wordt onder meer gemaakt met de hartslagmeter. Goedkopere sporthorloges zijn uitgerust met een hartslagmeter die helemaal niet te vertrouwen zijn. De beste hartslagmeters die je hartslag aan je pols meten zijn nogal altijd minder nauwkeurig dan aparte hartslagmeters. Volgens onderzoek kan dit ongeveer 5 slagen per minuut schelen. Je hartslag is belangrijk voor je sporthorloge om je te adviseren over je benodigde rusttijd tussen je workouts.

Design

Een sporthorloge moet in de eerste plaats gemakkelijk zijn om te dragen omdat we het vooral willen gebruiken om te gaan sporten. Het design van een sporthorloge is daarom minder stijlvol dan een klassieke smartwatch. Omdat je vaak zweet tijdens het sporten of soms gaat zwemmen bestaat de strap van je sporthorloge uit plastic. Dat is een logische keuze en moet je dus voor jezelf uitmaken of je je sporthorloge enkel draagt tijdens het sporten of gedurende de hele dag.

Scherm

Er zijn grote verschillen tussen de kwaliteit van de schermen van de smartwatches die we onderzocht hebben. Niet alleen de kwaliteit maar ook hoe de ruimte van het scherm gebruikt wordt is belangrijk. Het moet namelijk gemakkelijk zijn om je huidig tempo, tijd of afstand te kunnen aflezen.

Batterij

Omdat een sporthorloge verbinding moet maken met een satelliet om je loopsessie te registreren verbruikt het heel wat batterij. Met een goed sporthorloge moet je een marathon kunnen lopen zonder dat je je sporthorloge onderweg moet opladen.

Comments (1)

[…] een week meegaat. Onderaan leggen we uit wie best een activity tracker koopt of wie beter voor een sporthorloge of smartwatch opteert. Een smartwatch is doorgaans duurder en kan meer in vergelijking met een […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.