Scroll Top
beste staafmixer 2022

De 6 beste staafmixers van 2023

Maak soep, mayonaise en pesto’s in een handomdraai, met of zonder draad.

Mixen of blenden, het is niet altijd de taak van de blender. We gaan op zoek naar de beste staafmixer, want soms is dit het perfecte draagbare alternatief voor de zwaardere en robuustere toestellen. De staafmixer kun je herkennen aan zijn compacte formaat. Plaats besparen in onze volle keukenkasten was namelijk de opzet van deze uitvinding.

Niet alleen maal je met dit toestel sauzen en soepen fijn, ook notenpasta’s, pesto of smoothies kan je vanaf nu gemakkelijk zelf maken. De nieuwste staafmixers kunnen echter heel wat meer dan enkel mixen. Zo krijg je tegenwoordig dikwijls nuttige accessoires meegeleverd die je kan gebruiken voor het crushen van ijs of het snijden van groenten. Lees hier verder om de beste staafmixer voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Philips ProMix HR2657/90

Voordelen:

 • Spiraalsnijder
 • Tumbler voor smoothies
 • Antispat bescherming

Nadelen:

 • Niet ideaal voor harde ingrediënten
 • Hakmolen heeft geen rubberen voet

Wanneer je op zoek bent naar een goede staafmixer voor een degelijke prijs raden wij dit model van Philips aan. Het compacte model is bruikbaar voor heel wat bereidingen en zal daarom de meeste mensen kunnen bekoren. De garde is bestemd voor het opkloppen van eiwit, slagroom of mayonaise. Of wat dacht je van glad pannenkoekbeslag? Uniek aan dit toestel is de spiraalsnijder. Hiermee kun je bijvoorbeeld courgetti maken, een uiterst gezond alternatief voor pasta.

Hoewel de motor relatief krachtig is, kun je deze mixer beter niet langdurig gebruiken voor harde ingrediënten. De bijgeleverde tumbler komt goed van pas wanneer je smoothies wilt meenemen naar het werk. Hou de beker echter stevig vast tijdens het mixen. Er is namelijk geen rubberen voet voorzien om hem op zijn plaats te houden.

Je bent natuurlijk niet verplicht om je soep over te gieten in de mengbeker. Je kan je soep ook rechtstreeks mixen in een open pot op het vuur. De golvende vorm van het mes beperkt spatten en zorgt ervoor dat je keuken proper blijft. Na je kooksessie kun je de accessoires kwijt in de vaatwasmachine. Kortom, met dit model van Philips haal je een uitstekende staafmixer in huis.

Beste goedkope: Bosch ErgoMixx MSM67140

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk basismodel
 • Bijgeleverde hakmolen en mengbeker
 • Vaatwasserbestendig

Nadelen:

 • Deksel van hakmolen is niet vaatwasserbestendig
 • Geen krachtige motor

Onze voorkeur voor een goedkope staafmixer gaat uit naar dit toestel van Bosch. Deze budgetvriendelijke optie is voornamelijk geschikt voor zachte ingrediënten, hoewel je er ook kortstondig harde ingrediënten mee kan bewerken. Door het lage vermogen van 750 watt kies je best voor eenvoudige gerechten zoals het opkloppen van eiwit of het mixen van verse soep of babyvoeding. Wens je op regelmatige basis ijs te crushen of notenpasta te maken, dan investeer je beter in een staafmixer met een hoger vermogen.

Met de 12 verschillende standen kies je zelf hoe fijn je je ingrediënten wilt malen. Voor een gladde soep gebruik je de hoogste stand terwijl je voor het versnipperen van een ajuin voldoende hebt aan een lagere stand. Dankzij de bijgeleverde hakmolen maak je heerlijke huisgemaakte dips en pesto’s. Ben je klaar met koken? Plaats het deksel op de beker en bewaar je klaargemaakte saus of soep in de koelkast. De losse onderdelen en de afneembare voet zijn gelukkig geschikt voor de vaatwasser, maar let op want het deksel van de hakmolen dien je met de hand af te wassen.

Professionele staafmixer: Bamix Swissline M200

Voordelen:

 • Krachtig vermogen
 • Duurzaam in gebruik
 • Bijgeleverde accessoires

Nadelen:

 • Niet vaatwasserbestendig
 • Hoge aankoopprijs

Volgende op onze lijst van beste staafmixers is de Bamix Swissline. Een professionele staafmixer die je terugvindt in de keuken van de meeste restaurants. Het merk Bamix maakt al meer dan 60 jaar staafmixers in het land van oorsprong. Wanneer je een staafmixer van dit merk in huis haalt ben je levenslang gesetteld. Oudere onderdelen kun je gemakkelijk vervangen door nieuwe en je kunt deze op elk model van Bamix gebruiken. Zo hoef je nooit meer na te denken of het onderdeel wel geschikt is voor je huidige toestel. Op de duurzame motor krijg je een garantie van maar liefst 10 jaar.

Laat je niet misleiden door het eerder lage vermogen. Deze staafmixer werkt met directe aandrijving en draait bijzonder stil en zuinig. De bijgeleverde accessoires zijn relatief klein en dien je direct op de as van de staafmixer te plaatsen. Denk hierbij aan een hakmolen, een menger voor mayonaise, een klopper voor slagroom en een multimes voor het bereiden van tapenades of soepen.

Uiteraard is dit geen toestel voor occasioneel gebruik. Door zijn hoge aankoopprijs adviseren we deze professionele mixer aan een enthousiaste hobbykok. Tot slot is er geen afneembare staafmixervoet, waardoor je deze met de hand moet afwassen. Ook de accessoires zijn jammer genoeg niet vaatwasserbestendig.

Beste zonder draad: KitchenAid Draadloos

Voordelen:

 • Draadloos
 • Motor met 5 standen
 • Meegeleverde koffer voor accessoires
 • Opzetstukken in RVS

Nadelen:

 • Zwaarder model
 • Geen functie om ijs te crushen

De KitchenAid is een draadloze staafmixer met een ingebouwde batterij en een krachtige gelijkstroommotor. Bij normaal gebruik gaat de batterij ongeveer 45 minuten mee. Aan de hand van 4 LED lampjes kun je zien hoeveel batterij je nog over hebt. Zo kun je vermijden dat hij Eens de batterij plat is duurt het ongeveer 2 uur om de batterij terug volledig op te laden. Het draadloze model zorgt voor een maximale bewegingsruimte tijdens het koken en is dus zeer gebruiksvriendelijk.

Het voornaamste nadeel van de ingebouwde batterij is dat de mixer een stuk groter en zwaarder is in vergelijking met andere modellen. Dit maakt langdurig gebruik iets vermoeiender. De opzetstukken zijn gemaakt uit RVS maar bevatten wel plastic om ze op de as van de mixer aan te kunnen sluiten. Daarnaast krijg je ook nog enkele accessoires meegeleverd zoals een garde, een hakmolen en een blenderkan waarmee je frozen margarita’s of daiquiri’s kunt maken.

Een handige extra is de afneembare panbescherming. Deze bescherming voorkomt dat je krassen maakt in je kookpot tijdens het mixen. De meegeleverde koffer, waar je alle accessoires in kwijt kan, is een praktisch pluspunt. Enkel de hakmolen en de kan dien je ergens anders op te bergen.

Voordelen:

 • Uitgebreide set accessoires
 • Krachtig vermogen
 • Traploze versnelling
 • Vaatwasserbestendig

Nadelen:

 • Niet draadloos
 • Geen opbergkoffer

Dit krachtige toestel van Braun is geschikt voor vloeistoffen, zachte ingrediënten maar ook harde ingrediënten maalt deze staafmixer moeiteloos fijn. Met de verschillende snijmessen kun je deeg kneden, groenten in julienne snijden of puree stampen. Handmatig frietjes snijden is verleden tijd met de bijgeleverde frietschijf. Deze uitgebreide set geeft je de mogelijkheid om verschillende culinaire bereidingen te maken met één compact keukentoestel. De snelheid van de messen kun je aanpassen door middel van de traploze versnelling die verwerkt zit in het handvat.

Nadelig is het gebrek aan een opbergkoffer. Bij een dergelijke set aan accessoires zou je verwachten dat je een handige koffer meegeleverd krijgt. Voorzie dus voldoende ruimte in je keukenkast om alle accessoires op te bergen. Na het koken plaats je de afneembare voet uit RVS samen met alle losse onderdelen in de vaatwasser. Je hebt geen afwaswerk nadien; dit maakt het koken extra comfortabel. Helaas is dit geen draadloos model waardoor je gebonden bent aan een stopcontact om de staafmixer te gebruiken.

Design staafmixer: SMEG HBF02PBEU

Voordelen:

 • Stijlvol design
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Meegeleverde accessoires

Nadelen:

 • Niet alle onderdelen zijn geschikt voor de vaatwasser
 • Geen traploze versnelling

SMEG scoort keer op keer met zijn stijlvolle designs en krijgt dan ook onze voorkeur in de categorie beste design. Deze staafmixer in retrostijl maakt jouw keuken instant klaar voor de perfecte foto op Pinterest of Instagram. Niet alleen krijg je voor deze prijs een prachtig design, je kan daarnaast ook kiezen uit verschillende kleuren en krijgt een uitgebreide set accessoires meegeleverd.

De snelheid van de mixer kun je aanpassen door middel van de snelheidsschakelaar. Helaas is het apparaat niet voorzien van een traploze versnelling. De handleiding voorziet een nuttige gids voor de snelheden die aangewezen zijn per type ingrediënt. Zo kun je de mixer voor het bereiden van vlees en gerijpte kaas best op de turbostand plaatsen, terwijl je voor het mixen van look voldoende hebt aan de lage stand.

Los van deze tips vind je ook een aantal leuke recepten in de handleiding terug. Helaas zijn niet alle onderdelen geschikt voor de vaatwasser. Zo dien je de afneembare voet en de pureerder met de hand af te wassen, terwijl de hakselmolenkom en de garde perfect in de vaatwasser kunnen.

Tot zover artikel ‘De 6 beste staafmixers van 2023’.
Zoek je een goede sous-chef voor in jouw keuken? Bekijk dan zeker onze favoriete keukenrobots.

beste staafmixers vergelijken voor in de keuken
Agbeelding: Braun

Waar op letten bij het kopen van een staafmixer?

Vermogen en kracht

Het vermogen van een keukenapparaat, aangeduid in wattage, is ongetwijfeld een belangrijke factor in je aankoopkeuze.

Over het algemeen gaat een hoger vermogen gepaard met een krachtigere motor. Dit komt handig van pas bij het malen van harde ingrediënten zoals bijvoorbeeld noten of ijs. Bij het opkloppen van eiwit of het bereiden van sauzen is een hoger vermogen dan weer minder belangrijk. Toch is een hoog vermogen niet de enige factor die bepaalt hoe krachtig je toestel werkt.

Bij keukenmachines maken we het onderscheid tussen directe en indirecte aandrijving. Bij directe aandrijving laat de motor de machine rechtstreeks draaien, terwijl de indirecte aandrijving gebruik maakt van een tussenstuk. De motor laat dus een onderdeel draaien, en dit onderdeel zet bijgevolg het keukentoestel aan het werk.

Het spreekt voor zich dat directe aandrijving krachtiger werkt en minder energie vraagt dan een motor met indirecte aandrijving.

Zoek je een staafmixer om zware ingrediënten te bewerken? Ga dan op zoek naar een toestel die werkt met directe aandrijving zoals de modellen van Bamix. Valt je oog op een toestel met indirecte aandrijving? Let er dan op dat je een vermogen van ongeveer 1000 watt ter beschikking krijgt.

Gebruiksgemak

Bij de aanschaf van je staafmixer dien je met verschillende zaken rekening te houden. Zo is een afneembare steel vaak eenvoudiger schoon te maken. Idealiter passen alle losse onderdelen in de vaatwasser zodat je nadien het afwaswerk kan beperken.

Bovendien kun je ook kijken naar het handvat van de staafmixer. Met een traploze versnelling vraag je moeiteloos meer kracht terwijl je aan het mixen bent. Hoe harder je op de knop duwt, hoe krachtiger de machine zal draaien.

Tot slot zal een staafmixer met een ingebouwde batterij vaak meer wegen. Bij langdurig of frequent gebruik kun je dit als nadelig ervaren. Een voordeel van een ingebouwde batterij is natuurlijk het draadloze aspect. Zo ben je niet gebonden aan een stopcontact om de staafmixer te gebruiken.

Accessoires

Met de nieuwste staafmixers kun je heel wat meer dan enkel saus of soep glad mixen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ijs te crushen of noten te malen in een mum van tijd. Uiteraard heb je voor dit soort ingrediënten telkens een ander opzetstuk nodig.

Voor het opkloppen van eiwit of slagroom gebruik je een staafmixer met klopper, terwijl je voor het fijnmalen van noten of ajuinen de hakmolen kunt gebruiken.

Of wat dacht je van een tumbler om smoothies in te bewaren? Vaak ontvang je naast de tumbler (ook wel garde genoemd) ook een maatbeker, ideaal om je huisgemaakte mayonaise in klaar te maken.

De draadloze KitchenAid scoort alvast goed op dit vlak met zijn praktische koffer. Hierin kun je de losse onderdelen opbergen en raak je zeker niets kwijt. Een leuke extra is een handleiding met recepten. Zo kun je alvast wat inspiratie opdoen.

Bouwkwaliteit

De kwaliteit van je nieuwe staafmixer hangt bovendien af van de materiaalkeuze. Kunststof is dikwijls goedkoper in aanschaf, maar slijt beduidend sneller dan een keukentoestel in RVS. Plastic is overigens ook niet geschikt voor zeer warme gerechten. Roestvrijstaal daarentegen is een duurzame materie die goed tegen hitte kan.

Een ander nadeel aan plastic is dat het de geur en kleur van je eten kan overnemen. Denk maar aan die thermos uit plastic die naar soep blijft ruiken. Met een staafmixer in RVS kun je verschillende gerechten bereiden, van hartig tot zoet, zonder blijvende geuren nadien.

Denk tot slot niet enkel aan de kabellengte, maar ook aan de lengte van de staafmixervoet zelf. Het is belangrijk dat je de onderkant van je kom goed kan bereiken met de mixer.

goedkope staafmixer
Afbeelding:Braun

FAQ – vaak gestelde staafmixer vragen

Welk merk maakt goede staafmixers?

Er zijn veel merken dat kwaliteit staafmixers maken. De premium merken zoals Smeg, KitchenAid en Bamix maken de beste staafmixers. Toch is kwaliteit en kracht niet het enigste belangrijke. Voor hobbykoks in de keuken is het aantal accessoires ook van groot belang. Dit zorgt voor meer opties en maakt het toestel gebruiksvriendelijker. Ook Bosch, Philips en Braun maken goede staafmixers.

Wat kost een staafmixer?

Een simpele staafmixer kost zo’n 50 euro. Ga je voor een kwalitatief model met veel accessoires en opzetstukken dan kijk je naar een aankoopprijs van 90 tot 150 euro. Professionele staafmixers kosten al snel 150 tot 250 euro.

Kies ik beter voor een staafmixer of een blender?

Wanneer je overweegt een staafmixer aan te kopen, maak je misschien de afweging tussen een staafmixer of een blender. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen.

Een staafmixer is ideaal voor het bereiden van soepen en kleinere hoeveelheden. Wanneer je soep in een blender mixt dien je de soep eerst over te gieten, met risico op morsen. Bij een staafmixer kun je de soep rechtstreeks in de kookpot mixen. Let er dan wel op dat de messen ontworpen zijn om spatten tegen te gaan.

Heb je slechts een kleine hoeveelheid noten of ajuinen die je wilt malen? Ook dan is de staafmixer de beste keuze. Een blender heeft al snel een groot formaat waardoor je veel plaats moet voorzien in je keukenkast. Sommigen verkiezen daarom om de blender permanent op het aanrecht te plaatsen. Een staafmixer berg je gemakkelijker op in je keukenkast dankzij het compacte formaat.

Ga je toch voor een blender? Let er dan goed op dat deze in de vaatwasmachine past. Dit bespaart je heel wat afwaswerk nadien. Stel dat je soep zou willen bereiden in een blender, controleer dan eerst of het materiaal van de blender geschikt is tegen de hitte. Vaak is dit niet het geval.

Een blender is een goede keuze als je vaak grotere hoeveelheden klaarmaakt of ondertussen iets anders wilt doen. Een staafmixer dien je steeds vast te houden, terwijl je een blender zelfstandig kan laten draaien.

De kans op spatten blijft uiteraard ook kleiner bij een blender. Ben je op zoek naar een toestel enkel en alleen om soep te maken dan is een soepmaker misschien eerder iets voor jou.

beste staafmixer
Afbeelding:Braun

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, vermogen, gebruik, accessoires en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.