Beste Staafmixer

De beste staafmixer volgens ons onderzoek is de Philips Avance HR1673. Deze Philips staafmixer heeft een comfortabele grip, een hoog vermogen en kan je gemakkelijk met 1 hand bedienen. Een staafmixer wordt vooral gebruikt voor het maken van soep, opkloppen van eiwit of slagroom en het bereiden van mayonnaise. Om bijvoorbeeld soep te maken is het handig om een staafmixer te hebben omdat je alles in de pot zelf kunt mixen. Als je met een blender soep wilt mixen dan moet je alles overgieten van je pot naar de blender. Het voordeel van een blender is dat het soep zijdezacht kan mixen en daarenboven ook zuivere smoothies, frozen margarita’s of notenboter kan maken. Ben je eerder op zoek naar een blender dan kun je op deze pagina de beste blenders terugvinden. Ga je een staafmixer kopen lees dan onderaan dit artikel waar je op moet letten voor je een beslissing maakt.

Beste Staafmixers 2019 – Onze TOP 5

Volgens onderzoek is de Philips Avance HR1673 de beste staafmixer die je momenteel kunt kopen. Deze Philips staafmixer heeft een comfortabele grip, een hoog vermogen en kwalitatieve accessoires aan een betaalbare prijs. Het handige van deze staafmixer is dat het uitgerust is met een drukgevoelige knop. Hierdoor kun je de snelheid met een hand controleren door harder of zachter te duwen. Dit vinden we handig omdat je niet elke keer moet stoppen met mixen om de snelheid aan te passen.

“Beste staafmixer prijs kwaliteit”

Deze Philips Avance komt standaard met een soepmixer, garde, twee hakmolens en een maatbeker. Dankzij deze accessoires kun je onder andere soep mixen, mayonnaise bereiden, slagroom opkloppen en babyvoeding pureren. Kortom alles wat je met een staafmixer zou willen doen kan met de Philips Avance. Met een vermogen van 800W is het krachtig genoeg om al deze recepten te maken. De kabel van 1,2 meter is lang genoeg zodat je gemakkelijk in je keuken kunt bewegen. En de lengte van de staafmixer zelf is lang genoeg om helemaal tot op de bodem te mixen van grote soeppotten. Er bestaan duurdere en betere modellen dan deze Philips staafmixer maar voor de meeste mensen die een gewone staafmixer nodig hebben is dit een goede optie.

De Bosch ErgoMixx MSM67140 is een goedkope staafmixer die ongeveer een derde minder kost in vergelijking met de Philips Avance. Juist zoals de Philips staafmixer beschikt het over een hoog vermogen (750W) en heeft het een hakmolen en een maatbeker. Niet iedereen heeft namelijk twee hakmolens nodig als ze enkel en alleen onnodige kastruimte innemen. Er is ook geen drukgevoelige knop maar wel een draaaiknop bovenaan met 12 standen. Het heeft wel een turboknop om het maximaal vermogen van 750W aan te roepen.

“Goedkope staafmixer”

Wat je met deze Bosc ErgoMixx niet hebt is een garde waardoor je geen eiwitten of slagroom kunt opkloppen. Maar als je daar geen nood aan hebt en vooral een soepmixer nodig hebt dan ben je beter af met deze Bosch staafmixer. Het levert namelijk gelijkaardige prestaties als de Philips Avance aan een derde van de prijs. Het verschil in prijs zit hem vooral in het feit dat je een hakmolen minder krijgt en geen garde.

De Braun Multiquick 9 is een staafmixer speciaal die zich op het terrein van de blenders begeeft. Buiten een hakmolen komt het namelijk ook standaard met een blenderkan. In combinatie met het hoge vermogen (1000W) wilt dit zeggen dat je frozen margerita’s of daiquiris kunt maken. Dat is iets dat weinig staafmixers kunnen en vrij uniek is aan de Braun MultiQuick 9. Buiten de blenderkan krijg je ook een hakmolen, garde en maatbeker mee. In dat opzicht is het vrij gelijkaardig met de Philips Avance. Ook is het uitgerust met een drukgevoelige knop waardoor je met een hand de snelheid kunt bepalen.

“Goede staafmixer voor smoothies en margerita’s”

Verschill is wel dat deze Braun staafmixer bijna de helft duurder is. Wat ook uniek is aan de Braun MultiQuick 9 is dat het de snijmessen naar boven en beneden kunnen bewegen om je een beter en fijner eindresultaat te geven. Dit is iets dat Braun ActiveBlades noemt en eervoor zou moeten zorgen dat je zelf minder kracht moet zetten. Dankzij het hoge vermogen kun je er zowel droge als bevroren voedingswaren mee blenden.

De Bamix Mono M200 is een staafmixer met een stevige bouwkwaliteit die gemaakt is voor professioneel gebruik. Het toestel is gebouwd vanuit een standpunt om een duurzaam product te maken. Hierdoor is er geen afneembare staaf die je in de vaatwas kunt steken. Dat wil ook zeggen dat de opzetstukken direct op de as van de staaf moeten geplaatst worden. Door het feit dat de opzetstukken uit roestvrij staal zijn gemaakt zullen ze veel langer meegaan in vergelijking met plastic opzetstukken die andere fabrikanten gebruiken. Deze Bamix staafmixer komt standaard met vier verschillende opzetstukken. Er is een opzetstuk om eiwit, room of melk op te kloppen. Ook is er een gewone mixer voor het mixen van soep. En er is zelfs een opzetstuk om ijs of sorbet te maken aan de hand van bevroren vruchten.

“Professionele staafmixer”

Door het beperkte vermogen van 200W is het zowel stil als zuinig in gebruik. Het fijne resultaat dat je krijgt is dankzij het feit dat de messen aan 18.000 toeren per minuut draaien. Door zijn bouwkwaliteit en versatiliteit wordt het in veel restaurants en hotels gebruikt.  Zelfs chefs zoals bijvoorbeeld Gordon Ramsay en Jamie Oliver zijn grote fans van dit product. De bouwkwaliteit van deze staafmixer wordt bevestigd door het feit dat Bamix maar liefst 10 jaar garantie aanbiedt. Ben je op zoek naar de beste staafmixer en is een prijskaartje van 200 euro niet teveel dan is de Bamix Swissline ideaal voor jou.

De Kitchenaid Artisan is een draadloze staafmixer dat uitgerust is met een batterij. Bij normaal gebruik gaat de batterij ongeveer 45 minuten mee. Daarna duurt het ongeveer 2 uur om de batteij volledig op te laden. Zeer handig omdat je maximale bewegingsruimte in je keuken hebt zonder dat je van stopcontact moet veranderen. Zeer handig tot de batterij plat is natuurlijk. Niks zo vervelend om bezig te zijn met je soep te mixen om dan te moeten stoppen om je staafmixer te moeten opladen.

“Draadloze staafmixer”

De opzetstukken zijn gemaakt uit RVS maar bevatten wel plastic om te kunnen aansluiten aan de staafmixer zelf. Standaard worden er 3 opzetstukken meegeleverd. Een opzetstuk om soep te mixen, een opzetstuk om harde voedingswaren zoals bloemkool te mixen en zelfs een opzetstuk om melk mee op te schuimen. Buiten een gewone hakmolen krijg je er ook nog een blenderkan bij waarmee je frozen margarita’s of daiquiris kunt maken. Je krijgt zelfs een panbescherming om ervoor te zorgen dat je in elke pot of pan kunt mixen zonder de email te beschadigen. Mooi voorzien van KitchenAid is dat je ook alles kunt wegsteken in een megeleverd koffer. Dit totaalpakket kost meer dan 250 euro en kunnen we enkel aanraden aan fanatieke hobbykoks die zeer uiteenlopende recepten willen maken met hun staafmixer.

Het onderzoek

Staafmixer of blender

Een staafmixer wordt vooral gebruikt voor het maken van soep. Je kan hiervoor ook een blender gebruiken maar die zijn niet allemaal geschikt om warme soepen in te maken. Het materiaal van de beker moet namelijk hittebestendig en dat is bij veel blenders niet het geval. Het voordeel van een staafmixer is dat je soep direct in de pot kunt mixen. Wil je soep maken met een blender dan moet je de soep van je pot naar de beker van je blender overgieten wat niet altijd zonder smossen lukt (ik spreek uit persoonlijke ervaring). 

Staafmixers komen vaak ook met extra accessoires waardoor je er gemakkelijk mee dipsaus, mayonaise, pesto, slagroom of babypapjes mee kunt maken. Maar ook om kleine hoeveelheden noten of uien te malen is het gemakkelijker om een staafmixer te gebruiken in plaats van een blender. De kan van een blender is vaak te groot om kleine hoeveelheden van iets te mixen. Als vuistregel mag je onthouden dat een staafmixer meer geschikt is voor het lichte werk of voor het mixen van kleine hoeveelheden. Wanneer je daarentegen veel smoothies, cocktails of soepen gaat maken dan kan het de moeite zijn om te investeren in een blender. Wil je zwaardere recepten maken zoals  je eigen pindakaas of frozen margarita’s, dan heb je sowieso een blender nodig.

Staafmixers vergelijken

Test Aankoop heeft in samenwerking met andere consumentenorganisaties in september 2014 een bevraging gedaan bij 24.000 consumenten. De focus van de bevraging was de betrouwbaarheid en algemene tevredenheid van hun staafmixer. Van die 24.000 waren er ongeveer 5.000 Belgen die de enquête hebben ingevuld.  Merken zoals Bamix, Philips, Braun en Bosch scoorden toen allemaal goed. Merken die helemaal onderaan zaten waren Tristan en Domo. De meest voorkomende problemen die gemeld werden waren verroeste messen, gebroken onderdelen of het oververhitten van de motor.

Welke staafmixer voor babyvoeding

Om fruit- en groentepapjes te maken zijn zelfs de goedkoopste staafmixers goed genoeg. Fruit en groenten (na ze te koken) zijn van nature vrij zacht waardoor je sommige papjes zelf met een vork kunt maken. Natuurlijk gaat het een stuk sneller om de papjes met een staafmixer te maken. Om spetters te vermijden kies je best een staafmixer met een bijhorende hakmolen. Je kunt dan alle groenten en fruit in de hakmolen smijten en het papje zal in 1-2-3 klaar zijn. Baby’s tussen de 4 en 6 maanden eten normaal gezien enkel fruit- en groentenpapjes, mogelijke recepten kun je op de website van Kind en Gezin vinden.

Staafmixer kopen Waar op letten

Accessoires

Wanneer je een staafmixer koopt let er dan op dat je er een neemt met een verwijderbare staaf. Dit zorgt er niet enkel voor dat je verschillende accessoires kunt aansluiten maar het scheelt ook in onderhoudsgemak. Wanneer je de staaf kunt verwijderen kun je namelijk alle accessoires gemakkelijk afwassen zonder je zorgen te maken over water dat in de motor zou kunnen terechtkomen. Weet dat de duurste staafmixers zoals de Bamix staafmixer geen verwijderbare staaf hebben omdat ze gemaakt zijn op commercieel gebruik. Deze staafmixers zijn gemaakt met oog om een zo goed mogelijke bouwkwaliteit te bekomen zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Standaard accessoires zijn een mixer, een garde en een hakmolen. Een mixer zal je het vaakst gebruiken om je soepen mee te mixen terwijl een garde handig is om slagroom te maken of eiwit mee op te kloppen. Een hakmolen is handig om noten of uien te malen zonder vuiligheid. Soms wordt er ook een maatbeker meegeleverd wat handig kan zijn om bijvoorbeeld mayonaise te maken.

Gebruiksgemak

Het is belangrijk om een staafmixer te kopen die gemakkelijk te bedienen is en goed het in de hand ligt. Nieuwere toestellen zijn uitgerust met een drukgevoelige knop. Hoe harder je duwt hoe meer je vermogen je krijgt. Dit vinden wij een handige functie omdat je met deze toestellen je snelheid kunt aanpassen terwijl je aan het mixen bent.

 Prestatie

De prestatie van een staafmixer meten aan de hand van twee zaken. Een staafmixer moet een soep glad kunnen mixen en het moet dat kunnen zonder te spatten. Het vermogen van de staafmixer moet sterk genoeg zijn zodat er een vortex gecreëerd wordt. Een vortex is belangrijk zodat al het eten meerdere keren door de messen van de staafmixer gaan. Enkel op die manier kun je een gladde soep bekomen zoals je die op TV ziet. Wanneer je een soep aan het mixen bent wil je geen gloeiend hete soep op de grond of op je handen spatten. Vermijd daarom mixers die openingen voorzien in de afschermingen van de messen van de staafmixer.

Ontwerp

Qua ontwerp raden we aan om voor een staafmixer te gaan die gebruik maakt van RVS (roestvrij staal) accessoires. RVS is een duurzaam materiaal en bestand tegen hitte. Dat is belangrijk omdat minderwaardig materiaal kan buigen door de hitte wanneer je soep gaat mixen. Vermijd dus accessoires die gemaakt zijn van plastic omdat deze minder geschikt zijn voor het mixen van hete soep. Sommige goedkopere staafmixers hebben een korte staaf waardoor je soms niet helemaal tot de bodem geraakt van diepe soeppotten. Let er dus op dat je geen korte staafmixer koopt maar ga bij voorkeur voor een grotere staafmixer.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.