Scroll Top
onderzoek en vergelijking van de beste stille stofzuiger

De beste stille stofzuigers

Met of zonder zak, zolang het maar weinig geluid maakt

In dit artikel maken we een selectie van de beste stille stofzuigers, niet luider dan 65 dB. Ze zijn verkrijgbaar met of zonder zak en ook draadloze steelstofzuigers zijn een optie.

Waar de gemiddelde stofzuiger ongeveer 75 decibel produceert, ligt het geluidsniveau van de stilste stofzuiger op slechts 57 decibel. Dat is handig wanneer je partner thuiswerkt of als je studerende kinderen in huis hebt.

Kort samengevat

Een stille stofzuiger geldt pas als het volume onder de 65 dB gehouden kan worden. Hoe stiller hoe beter, je moet wel voldoende kracht hebben om te kuisen.

Onze favoriet uit het onderzoek is de AEG VX82-1-2MG. De stille stofzuiger heeft een mooi design, een lang snoer en een HEPA 13-filter.

Voor die dat liever een stille stofzuiger met zak hebben raden we de Miele C3 Silent aan. Een krachtige sledestofzuiger die veel aankan en dit stil doet.

Woon je in een klein appartement of sta je open voor een draadloze steelstofzuiger, dan kan de Nieuwste van Dyson een alternatief zijn. Deze is stiller dan de voorgangers en kan rustig gebruikt worden in Eco stand.

Vergelijk gerust zelf verder, er zijn veel modellen op de markt. Met onze selectie proberen we je een handje toe te steken zodat je het hele onderzoek niet zelf moet doen.

De beste stille stofzuigers onder 65 db

AEG VX82-1-2MG

De stilste stofzuiger zonder zak

Voordelen:

 • HEPA 13-filter
 • Lang snoer
 • Smart zuigstand
 • Mooi design

Nadelen:

 • Geen parket- of turboborstel

De stofzuiger die het beste scoort is de AEG VX82-1-2MG. Hij werkt met een traditionele stofzak en produceert amper 57 decibel aan geluid. Er zitten vier verschillende standen op de stofzuiger. Heb je tegels in je woning waar een laagpolig tapijt op ligt, dan kan je de automatische stand selecteren. De smart stand kiest de juiste hoeveelheid zuigkracht op basis van de ondergrond.

Door het lange snoer van negen meter ervaar je voldoende bewegingsvrijheid tijdens het stofzuigen. Het apparaat is, met 6,96 kilo, licht genoeg om hem naar een bovenverdieping te dragen. Er zijn weliswaar lichtere modellen te verkrijgen. Houten vloeren zoals parket reinig je iets moeilijker met deze stofzuiger. Er is namelijk geen parketborstel meegeleverd. Je krijgt wel het klassieke 3-in-1 opzetstuk. Dit bestaat uit een kierenzuigmond, een meubelzuigmond en een afstofborstel.

AEG geeft aan dat de stille stofzuiger ook voldoende krachtig is voor hoogpolige tapijten. Je krijgt echter geen turboborstel mee naar huis. Heb je huisdieren, dan opteren wij voor een model met een turboborstel. Voor mensen met een stofallergie is dit model dan weer perfect, want hij beschikt over een HEPA 13-filter.

Type: Stofzuiger met zak | Geluidsniveau: 57 dB | Geschikt voor: Tegelvloer en laagpolig tapijt

Miele Complete C3 Silence Flex Ecoline

Stil, Met zak en HEPA 13 filter, voor allergieën of astma

Voordelen:

 • Ruime stofzak
 • Power Efficiency-motor
 • Opbergruimte in stofzuigerkap
 • Extra lang snoer

Nadelen:

 • Zwaar
 • Geen parket- of turboborstel

Miele heeft een aantal krachtige stofzuigers in zijn assortiment. Je gebruikt de Complete C3 Silence Flex Ecoline op harde vloeren en laagpolige tapijten. Hij kan grote hoeveelheden vuil opnemen, want hij beschikt over een stofzak van 4,5 liter.

Heb je een groot gezin of wil je een stoffige ruimte schoonmaken, dan zorgt de nieuwste Power Efficiency-motor voor een extra goede zuigkracht. De traditionele stofzuiger bevat een aantal standaard opzetstukken, zoals een kierenzuigmond en een meubelborstel. Deze kan je trouwens opbergen in de kap van de stofzuiger.

Het geluidsniveau van dit krachtige model ligt op 64 decibel. Je gebruikt de stille krachtige stofzuiger bovendien in extra grote woonruimtes, want hij heeft een snoer van 8,5 meter. Helaas ligt het gewicht met 7,4 kilo wat hoger. Laat je zeker niet tegenhouden door het feit dat dit toestel geen parketborstel heeft. Deze kan je namelijk apart aankopen, net zoals een mini turboborstel.

Type: Stofzuiger met zak | Geluidsniveau: 64 dB | Geschikt voor: Tegelvloer en laagpolig tapijt

Dyson Gen5 Detect

Een stille(re) draadloze stofzuiger als alternatief

Voordelen:

 • Uitgebreide set opzetstukken
 • Nieuwste Dyson tech
 • Lcd-scherm
 • Langere gebruiksduur
 • Luchtfiltering
 • Hoge zuigkracht

Nadelen:

 • Duur
 • Luid op turbo

Draadloze stofzuigers, ook wel steelstofzuigers genoemd, zijn vaak luider dan de gemiddelde sledestofzuiger. In sommige gevallen kan een steelstofzuiger echter een betere oplossing zijn. Ze nemen minder plaats in en wegen ook een stuk minder.

Gaan we op zoek naar een stille snoerloze stofzuiger, dan komen we uit bij de nieuwste stofzuiger van Dyson. De Gen5 Detect is stiller dan zijn voorgangers, en dus een volwaardige kandidaat.

Het meest opvallende kenmerk is de krachtige nieuwste generatie (Gen5) motor die een zuigvermogen van 262 Air Watts levert. De HEPA-filter zorgt voor verbeterde filtratie.

De run time is verhoogd tot 70 minuten, wat langer is dan bij andere Dyson-modellen. De stofzuiger heeft ook een nieuwe low-reach adapter voor het schoonmaken onder meubels. Op turbo is het toestel wel veel luider en houdt het slechts 10 min vol.

Nadelen blijven aanwezig. De stofzuiger is iets zwaarder in de hand dan andere draadloze stofzuigers en heeft een zeer hoge prijs.

Batterijduur: 70 minuten | Gewicht: 3,5 kg | Geluidsniveau: 60-68 dB

goede stofzuiger
Afbeelding: Canva.com

Hoe vergelijk je stille stofzuigers

Je kan stofzuigers op een aantal standaard waarden vergelijken. Zuigkracht is hier één van, maar dit heeft invloed op het geluidsniveau. Ook de bouwkwaliteit speelt mee. Je zoekt dan best naar een model dat hier specifiek voor gebouwd is.

Geluidsniveau

Stofzuigers kunnen behoorlijk wat geluid produceren. Steelstofzuigers spannen de kroon met een geluidsniveau van ongeveer 80 decibel.

Haal je een stofzuiger in huis met een geluidsniveau van minder dan 60 decibel, dan werkt hij uiterst stil. Je kan dan gemakkelijk een programma volgen op tv of een gesprek voeren.

Stofzuigers met een geluidsniveau tussen 60 en 70 decibel zijn nog steeds relatief stil. Vanaf 70 decibel spreken we van een luide stofzuiger.

Zuigkracht

De zuigkracht van je stofzuiger is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om het juiste opzetstuk te selecteren voor de ondergrond. Bij hoogpolig tapijt gebruik je een turboborstel en voor parket een parketborstel.

Heb je een stofzuiger met een goede zuigkracht, dan hoef je vaak maar één keer over het oppervlak te gaan. Hij neemt dan zowel oppervlakkig vuil als dieper gelegen stofdeeltjes mee.

Idealiter beschikt hij ook over een HEPA 13-filter om de lucht te zuiveren. Laat je niet misleiden door een hoger vermogen. De nieuwste stofzuigers werken zuiniger en ze hebben daarom een lager vermogen.

Gewicht en afmetingen

Heb je veel trappen in huis of ervaar je snel rugpijn, kijk dan uit naar een licht model. Er bestaan stofzuigers van amper 4,5 kilo en ook steelstofzuigers zijn een goed alternatief. Hun compacte formaat maakt dat ze ook zeer wendbaar zijn.

Bij draadloze steelstofzuigers moet je wel rekening houden met een iets hoger geluidsniveau en de oplaadtijd.

Als je klein woont, ga dan op zoek naar een stofzuiger met een ruimtebesparend ontwerp. Je klikt de steel dan vast aan de zijkant of je kan de opzetstukken opbergen in de kap van de stofzuiger.

Natuurlijk kan je ook een robot stofzuiger aankopen. Er bestaan zelfs robotstofzuigers met dweilfunctie met een en dweilrobots.

goedkope stille stofzuiger
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

De zoektocht naar een stille stofzuiger was niet eenvoudig. Stofzuigen staat aan het ene uiteinde van het spectrum, terwijl stilte aan het andere uiteinde ligt. Deze twee eigenschappen gaan niet vanzelfsprekend samen.

Je kunt op zoek zijn naar een relatief stille stofzuiger, maar een echt stille stofzuiger vinden is een uitdaging. Gelukkig zijn er merken die zich richten op het verminderen van het geluidsniveau van stofzuigers tot 65 decibel of zelfs lager.

We hebben ook gedacht aan mensen die op zoek zijn naar een stille stofzuiger, bijvoorbeeld voor huishoudens waar rust belangrijk is of voor kantoorruimtes waar nog gewerkt wordt.

Om onze zoektocht te beginnen, hebben we online alle modellen tot 65 decibel opgezocht. Met deze selectie konden we verder vergelijken op basis van andere specificaties. Aangezien geluidsniveau en zuigkracht twee uitersten zijn, speelt prijs ook een belangrijke rol bij het kiezen van een stille stofzuiger.

Daarnaast is de keuze tussen een model met of zonder zak ook van belang.

Als resultaat van onze vergelijking en ons onderzoek presenteren we onze aanraders die zoveel mogelijk tegemoetkomen aan verschillende situaties. Nadat we een selectie hadden gemaakt, zijn we naar de winkel gegaan om deze modellen te bekijken en, waar mogelijk, uit te proberen. We hebben ook de meningen van winkelvertegenwoordigers meegenomen in onze overweging.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, geluid, zuigkracht, gewicht en prijs.

Bronnen

Tot zover het artikel beste stille stofzuiger

Lees meer artikels in de categorie ‘stofzuigen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.