De 5 beste stoelfietsen van 2022

Voor revalidatie of een lichte cardio workout

De beste stoelfiets is een goede investering voor de thuissporter. Je blijft in beweging en het toestel neemt niet veel plaats in beslag. Je kan het overal meenemen en bovendien is het makkelijk op te bergen. Thuiswerkers kunnen met de stoelfiets trainen aan hun bureau. Ouderen schuiven hem in een, twee, drie onder de zetel na gebruik. Ook voor revalidatiedoeleinden is de stoelfiets uitermate geschikt.

Toch is het niet evident om een goede stoelfiets te kopen omdat er een groot aanbod is. Je weet niet goed waar je moet beginnen zoeken en wat je juist nodig hebt. Opdat jij de beste stoelfiets zou vinden, hebben wij een uitgebreid onderzoek gedaan. Blijf in beweging tijdens het werken, lees hier verder om de beste stoelfiets te vinden.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Luxari Stoelfiets

De Luxari Stoelfiets is een goede bewegingstrainer voor een schappelijke prijs. Zo krijg je bij de aankoop antislipkussentjes zodat het apparaat niet wegschuift tijdens de training. Op het handige display kan je jouw vorderingen aflezen . Je kan onder meer de afstand, het calorieverbruik en de tijd aflezen.

Verder kan je de weerstand zelf verstellen en kan je dus op verschillende niveaus trainen. Dat is vooral een voordeel als je een trainer koopt voor revalidatie. Je kan met dit toestel ook je armen trainen door het toestel op een tafel of een bureau te plaatsen. Ook dan is het handig dat je de weerstand kan aanpassen. Gebruikers melden overigens dat de bureaufiets eenvoudig in elkaar te zetten is.

Wij hebben bij deze keuze twee nadelen gevonden. Ten eerste is dit model niet inklapbaar en het is ook niet in de hoogte verstelbaar. Aangezien deze arm- en beentrainer ongeveer dertig centimeter hoog is, zal je het niet onder elke zetel kwijt kunnen. Daar houd je best rekening mee bij je aankoop. Ondanks de nadelen krijg je voor een goede prijs wel een stoelfiets die aan de verwachtingen voldoet.

Gewicht: 4 kg | Afmetingen: 40 x 35 x 31 cm | Opvouwbaar: Nee

Beste professionele: Tunturi Cardio Fit D10

Voor de fanatieke sporter die graag intensief traint, hebben we de professionele stoelfiets Tunturi Cardio Fit D10 in de lijst opgenomen. Ten eerste kan je het toestel aanpassen aan jouw lengte omdat het verstelbaar is. Daarnaast kan je ook handmatig de weerstand verstellen, waardoor je je training kan aanpassen aan jouw doel. Doordat het model een magnetische weerstand bezit, heb je minder kans op slijtage en train je stiller. Dat is vooral een voordeel als je niet alleen woont of op een appartement.

Verder train je soepel door het vliegwiel dat drie kilogram weegt. In totaal heeft deze beentrainer een gewicht van elf kilogram. Tijdens je training train je dus niet alleen soepel, maar ook stabiel door het zware gewicht. Ook kan je met een programma trainen, wat handig is als je geen inspiratie hebt. Op het display kan je dan ook zien hoe je training verloopt dankzij de verschillende functies zoals tijd en afstand.

Er zijn wel twee minpunten aan dit model. Doordat de Tunturi Cardio Fit M10 zwaar is, is het toestel ook moeilijker te verplaatsen. We raden dan ook aan om deze beentrainer op een vaste plaats te installeren. Ook is deze keuze duurder dan de andere modellen in deze lijst. Dat komt vooral doordat het apparaat robuust is en geschikt voor intensief gebruik.

Gewicht: 11 kg | Afmetingen: 62 x 48 x 26 cm | Opvouwbaar: Nee

Beste goedkope: VirtuFit V2

Als je budget iets kleiner is, dan koop je best een goedkope stoelfiets. De VirtuFit V2 is een licht model en daardoor makkelijk op te bergen. Wel gaat dit lichte gewicht ten koste van de stabiliteit. Omdat het toestel opvouwbaar is, kan je het ook makkelijk overal wegbergen, zoals in een kast. Ook bezit dit apparaat antislipvoetjes waardoor de stoelfiets niet wegschuift. Je kan ook de weerstand verstellen naargelang je trainingsintensiteit.

Daarnaast geven bezitters mee dat het toestel gebruiksvriendelijk is en aan de verwachtingen voldoet. Daarom is het ook een perfecte stoelfiets voor ouderen. Op het display zie je verschillende functies zoals tijd, maar je kan ook bijhouden hoeveel omwentelingen per minuut je doet en hoeveel calorieën je verbrandt. Een belangrijk nadeel aan dit model is dat het niet verstelbaar is. Ook kan het zijn dat deze stoelfiets te hoog is om comfortabel onder je bureau te gebruiken. Je zou met je knieën tegen het bureau kunnen stoten. Toch krijg je voor een goede prijs een degelijk apparaat.

Gewicht: 3 kg | Afmetingen: 40,5 x 49,5 x 27 cm | Opvouwbaar: Ja

Beste voor ouderen: Tunturi Cardio Fit M30

De beste stoelfiets voor ouderen is de Tunturi Cardio Fit M30. Het toestel bezit namelijk acht verschillende weerstanden. Zo kan je bijvoorbeeld ook makkelijk de weerstand aanpassen als je je armen wil trainen. Ook heeft dit model van Tunturi een magnetische weerstand. Zo train je soepel, stil en slijt de stoelfiets minder snel.

Dankzij de ergonomische handgreep kan je dit toestel makkelijk verplaatsen. Ook is deze stoelfiets verstelbaar zodat je hem kan aanpassen aan jouw lengte of onder je bureau zetten. Bovendien beschik je over een trainingsprogramma en kan je je volledig focussen op je vorderingen.

Ook deze stoelfiets beschikt over een display waarop je enkele functies zoals snelheid en afstand kan aflezen. Het enige nadeel aan deze bewegingstrainer is dat hij niet opvouwbaar is en dat je hem dus niet overal kan opbergen. Toch is het apparaat zeer geschikt voor ouderen door de verschillende trainingsmogelijkheden en de verstelbaarheid.

Gewicht: 4,5 kg | Afmetingen: 46 x 38 x 28 cm | Opvouwbaar: Nee

Beste opvouwbare: DeskShaper

De DeskShaper is een compacte stoelfiets voor een goede prijs. Het is vooral de beste keuze als je weinig plaats hebt in huis, maar toch wil trainen. Ook is het toestel is licht, maar toch kwaliteitsvol en doordat het opvouwbaar is kan je het makkelijk meenemen en opbergen.

Daarnaast is het apparaat geschikt voor ouderen doordat het beschikt over antislippedalen met riemen. Bovendien is het model verstelbaar volgens jouw lengte. Daarom is het een ergonomisch ontwerp en kan je zeer comfortabel trainen. Tijdens je workout beschik je over een display waarbij je makkelijk functies afleest zoals aantal omwentelingen per minuut, tijd en calorieverbruik.

Dankzij de weerstandsknop kan je ook de intensiteit van je training aanpassen. Gebruikers laten weten dat het apparaat redelijk warm kan worden na een training. Dat is vooral nadelig als je zoekt naar een stoelfiets waarop je meerdere uren kan trainen.

Gewicht: 2,9 kg | Afmetingen: 37 x 29 x 17 cm | Opvouwbaar: Ja

Tot zover onze suggesties voor de beste stoelfietsen. Ook steppers zijn een goed alternatief. Zoek je net meer uitdaging dan kan een ligstoel hometrainer van dienst zijn.
Meer sport gerelateerde artikels vind je in het sport-overzicht. Hier kijken we bijvoorbeeld ook naar hometrainers, crosstrainers, airbikes en roeimachines.

beste stoelfiets voor sporters conditie cardio

Waar op letten bij het kopen van een stoelfiets?

Bouwkwaliteit

Voornamelijk zijn stoelfietsen minder stabiel dan bijvoorbeeld een hometrainer. Een fietsstoel die iets zwaarder is, zal minder snel wegglijden. Meestal beschikken stoelfietsen over antislipvoetjes. Mocht je bureaufiets toch nog gaan glijden, dan kan je dit makkelijk oplossen met een goedkope antislipmat. De pedalen beschikken best over riemen, zodat je voeten stevig op het toestel staan. Antislippedalen zijn ook aangeraden.

Daarnaast beschikken sommige stoelfietsen over een magnetische weerstand. Daarbij train je soepeler en slijt het apparaat minder snel. Een magnetische weerstand is wel duurder. Het is vooral een voordeel als je op verschillende weerstanden wil trainen. Let op, niet elke stoelfiets heeft een instelbare weerstand.

Gewicht

Een stoelfiets is relatief licht en hij weegt meestal maar enkele kilogrammen. Wij zouden aanraden om geen al te licht model te kiezen. Lichtere stoelfietsen zijn minder stabiel en ze kunnen tijdens je workout verschuiven. Mocht dit gebeuren, dan kan je een antislipmat kopen.

Omdat een stoelfiets relatief licht is, heb je geen transportwielen nodig. Je kan met gemak het toestel verplaatsen in je huis, soms met een ergonomische handgreep.

Afmetingen

De beste stoelfiets is erg compact in vergelijking met andere fitnesstoestellen. Een gemiddelde stoelfiets meet 55 bij 40 bij 25 centimeter. Een mini stoelfiets blijft daar nog een heel stuk onder. Als je weinig ruimte hebt, maar toch in beweging wil blijven, dan is dit fitnesstoestel dus een goede keuze. Je kan het apparaat vrijwel overal plaatsen. Nog een voordeel is dat je het toestel na je workout makkelijk weer opbergt.

Je kan ook kiezen voor een opbouwbare stoelfiets. Als je het apparaat wil meenemen naar het werk of op vakantie, dan is een inklapbare stoelfiets een goede optie. Inklapbare stoelfietsen zijn meestal echter minder stabiel en robuust. Daarom moet je afwegen wat belangrijker is en vooral of je de stoelfiets ook gaat vervoeren. Als je het toestel in een kast wil kunnen opbergen, kan de inklapfunctie wel zeer handig zijn.

Metingen

Sommige modellen bezitten een display waarop je enkele functies kan bijhouden. Deze zijn natuurlijk minder uitgebreid dan bij hometrainers. Je kan op een elektrische stoelfiets bijvoorbeeld tijd, de afstand en het calorieverbruik aflezen. Zo houd je je training bij en kan je vaststellen of je vooruitgang boekt. Ook kan het motiverend zijn om verder te trainen als je verbetering ziet.

Daarnaast is het ook zeer handig voor revalidatie. Met behulp van een display kan je bijhouden of je gezondheid verbetert. Een fietsstoel bezit geen hartslagfunctie, maar die kan je wel meten met bijvoorbeeld een activity tracker. Sommige modellen beschikken ook over bluetooth zodat je je trainingsgegevens kan doorsturen naar je smartphone. Alle modellen uit onze lijst zijn elektrisch.

 

stoelfiets voor senioren bejaarden ouderen

Wat is een bureaufiets?

Een stoelfiets is de kleinere versie van een hometrainer. Deze compacte hometrainer is echter perfect geschikt voor ouderen omdat het toestel niet belastend is voor de gewrichten. Toch kan je in beweging blijven terwijl je op je eigen comfortabele stoel zit. Je kan ondertussen ook iets anders doen zoals een boek lezen of tv kijken. De beste stoelfiets is ook een ideaal hulpmiddel voor revalidatie. Zo overbelast je zeker je gewrichten niet.

Bureaufietsen zijn compacter en lichter, waardoor je ze makkelijk kan verplaatsen en bovendien nemen ze weinig ruimte in beslag. Daarom is het ook een perfect trainingsapparaat voor mensen die in een appartement wonen.

Waar is een stoelfiets goed voor?

Een stoelfiets is vooral goed voor revalidatie. Als je je benen weinig kan bewegen of je kan moeilijk op een fiets zitten, dan is een beentrainer een goede en bovendien gezonde investering. Ook heb je minder weerstand dan op een gewone hometrainer. Zo overbelast je jouw lichaam niet. Toch kan je ook een ander doel bereiken zoals afvallen of cardio.

Daarnaast zijn stoelfietsen ook een goede aankoop voor sporters die een klein budget hebben, maar toch thuis willen sporten. En ook voor aan je bureau is de stoelfiets perfect. Je traint terwijl je werkt en slaat zo twee vliegen in een klap.

Wat ook handig is aan een stoelfiets is dat je niet alleen je benen kan trainen, maar ook je armen. Je plaatst het toestel dan op de tafel. Zo houd je ook de gewrichten in je armen soepel terwijl je je armspieren verstevigt.

wat is de beste fietsstoel pedalen

Wat is de beste stoelfiets voor mij?

De beste stoelfiets is er een die voldoet aan jouw noden. Heb je bijvoorbeeld graag een weerstand, dan kijk je best uit naar een stoelfiets met een zwaarder vliegwiel. Een hele zware weerstand zal je bij een bureaufiets echter nooit vinden.

Daarnaast is de plaats waar je de fiets gaat gebruiken erg bepalend. Als je hem onder de zetel of onder je bed wil kunnen schuiven, check je best de afmetingen. Als je weinig plaats hebt, kijk je best uit naar een opvouwbare stoelfiets. Als je onder je bureau wil trainen, dan opteer je best voor een toestel waarbij de knieën niet hoog komen. Op die manier vermijd je dat je knieën tegen je bureau botsen.

Tot zover het artikel ‘Beste stoelfiets’ – Laatste update 07/05/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.