Scroll Top
een overzicht en vergelijking van de Beste stofzuiger met zak

De beste stofzuigers met zak

Voor huisdieren, astma en allergieën

De beste stofzuiger met zak is licht, wendbaar en heeft een sterke zuigkracht. Je gebruikt hem niet alleen om je vloer stofvrij te maken, maar ook om dierenharen van de zetel te verwijderen.

Een stofzuiger met een zak kan bovendien een goede oplossing zijn voor mensen met een stofallergie, of voor huisdierharen. Je gooit de zak integraal de vuilnisbak in en je komt niet in aanraking met pollen, huisstofmijt of dierenhaartjes.

Kort samengevat

We hebben weer heel wat productonderzoek gedaan. In dit artikel we de aanraders mee; onze favoriete stofzuigers met zak van 2024. Dit op basis van kuisprestaties, luchreiniging, ééntje voor huisdiereigenaars en eentje voor kleine huishoudens en apartementen.

Stofzuigers met zak zijn minder populair omdat een zak altijd wat centjes kost. En op lange termijn kost het toch wat geld, maar ook moeite. Toch, voor sommigen is een stofzuiger met zak de perfecte keuze.

Onze favoriet is de populaire C3 van Miele. Een extra krachtig model, handig wanneer je huisdieren hebt. De Miele Complete C3 Cat&Dog komt zelfs met een geurfilter zodat de uitgeblazen lucht fris blijft ruiken.

Woon je klein, overweeg dan de stille Compact C2 Silence EcoLine van Miele. Of ga voor een meer prijs / kwaliteit optie met de Rowenta Power XXL.

Wanneer met zak beter is

Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten stofzuigers. Stofzuigers met een zak zijn voornamelijk interessant voor mensen met een stofallergie.

Ook zonder zak kan je de lucht filteren, maar eens je de stofbak open doet komt er altijd stof vrij. Met een stofzak komen er minder kleine schadelijke stofdeeltjes vrij. Dat is handig bij pollen, huisstofmijt en andere allergene stoffen. Maar ook voor dierenharen is dit een voordeel.

Natuurlijk is een stofzuiger zonder zak een meer duurzame keuze. Je hoeft namelijk geen stofzuigerzakken meer aan te kopen. Je hebt ook een beter zicht op de inhoud van het reservoir. En je bespaart de kost en moeite van stofzakken te kopen.

Ook bij huisdieren kan een stofzuiger zonder zak interessant zijn. Dierenharen verspreiden een onaangename geur. Er zijn modellen met zak die hun inhoud geurvrij maken, of hier een parfum aan toevoegen via de stofzak.

De beste stofzuigers met zak

Beste voor dierenharen: Miele Complete C3 Cat&Dog

Voordelen:

 • Inclusief turboborstel
 • Geurfilter
 • Ruime inhoud
 • Opbergruimte voor accessoires
 • AirClean filter

Nadelen:

 • Duur
 • Geen parketborstel

De beste stofzuiger om dierenharen te verwijderen, is de Complete C3 Cat&Dog van Miele. Hij beschikt over een hoog zuigvermogen, een turboborstel én een geurfilter. De filter voorkomt vieze geuren in de zak van je stofzuiger. De lucht die de stofzuiger uitblaast blijft dus fris ruiken. Hij filtert trouwens 99 procent van de stofdeeltjes uit de lucht. Niet alleen bij huisdieren, maar ook voor mensen met allergieën is dit een uitstekende aanwinst. Een parketborstel moet je helaas afzonderlijk aankopen.

Voor de opzetstukken is er binnenin de stofzuiger opbergruimte voorzien. De motor werkt efficiënt zodat alle energie naar de zuigkracht gaat. Wanneer je voornamelijk dierenharen wil opzuigen, heb je een voldoende grote stofzuigerzak nodig. Er past dan ook 4,5 liter aan vuil in.

Door het snoer van 8,5 meter heb je een ruime actieradius. Helaas ligt het geluidsniveau van deze stofzuiger iets hoger en dat kunnen we ook over de prijs zeggen. Een voldoende krachtige stofzuiger is echter een must-have met een kat of hond in huis. De ingebouwde geurfilter is volgens ons de kers op de taart.

Geschikt voor: Tegels en tapijten | Geluidsniveau: 76 dB | Gewicht: 7,3 kg

Beste prijs-kwaliteit: Rowenta Power XXL RO3171

Voordelen:

 • Licht
 • Inclusief turbo- en parketborstel
 • Ruime inhoud
 • HEPA 13-filter
 • Stille werking

Nadelen:

 • Grote stofzuiger

Ons favoriete model uit dit onderzoek is de Power XXL RO3171 van Rowenta. Deze goede stofzuiger met zak is geschikt voor een gemiddeld huishouden, met of zonder huisdieren. Dankzij het snoer van 8,4 meter stofzuig je de hele ruimte zonder van stopcontact te wisselen. De stofzuigerzak is goed voor 4,5 liter aan vuil, ideaal wanneer je een kat of hond in huis hebt. Dierenharen nemen namelijk meer plaats in dan los vuil.

De Power XXL RO3171 komt met een complete set aan onderdelen. Je krijgt een turboborstel en een parketborstel om houten vloeren zoals parket of laminaat te reinigen. De kierenzuigmond gebruik je op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de binnenkant van je kasten. De zuigkracht is erg goed, zodat je er ook hoogpolige tapijten mee kan reinigen.

Rowenta ontwierp deze stofzuiger met aandacht voor het geluidsniveau. Je stofzuigt dus gemakkelijk tijdens een tv-programma, maar ook wanneer je partner thuiswerkt. Hoewel het een relatief grote stofzuiger is, blijft het gewicht aantrekkelijk laag. Hij is wendbaar en je kan hem eventueel ook op de bovenverdieping gebruiken. Reserveer wel wat meer plaats in de opbergkast. Hij beschikt tot slot ook over een HEPA 13-filter.

Geschikt voor: Laminaat, parket, tegels en tapijt | Geluidsniveau: 70 dB | Gewicht: 6,48 kg

Beste stille: AEG VX82-1-2MG

Voordelen:

 • Bestaat grotendeels uit gerecycleerd materiaal
 • Stille werking
 • Inclusief meubelborstel
 • Slimme zuigstand
 • HEPA 13-filter

Nadelen:

 • Geen turbo- of parketborstel
 • Niet geschikt om dierenharen te verwijderen

Stofzuigen terwijl je kinderen studeren, dat lukt met de innovatieve AEG VX82-1-2MG. Met een geluidsniveau van 57 decibel werkt hij uiterst stil. Je kan de benedenverdieping in één keer stofzuigen, want hij beschikt over een snoer van negen meter. De kracht van de stofzuiger pas je gemakkelijk zelf aan. Heb je geen zin om continu de zuigkracht aan te passen, selecteer dan de automatische stand. Het toestel kiest dan zelf de juiste zuigkracht voor het oppervlak.

Deze goede stofzuiger komt met een zak van 3,5 liter. Een turboborstel of een opzetstuk voor je parket ontbreekt helaas. Je krijgt wel een speciaal opzetstuk om meubels te reinigen. Dat is handig om kruimels weg te nemen uit de zetel. Hierop zit trouwens ook een zachte afstofborstel. Je maakt er kieren mee schoon of stoft er je plinten mee af.

AEG bracht een aantal duurzame stofzuigers op de markt. Dit unieke model bestaat dan ook voor 55 procent uit gerecycleerd materiaal. Zoek je een stille stofzuiger met zak om tegels of laagpolige tapijten te reinigen, dan zit je goed met dit stijlvolle model van AEG.

Geschikt voor: Tegels en laagpolig tapijt | Geluidsniveau: 57 dB | Gewicht: 6,96 kg

Voordelen:

 • Ruimtebesparend ontwerp
 • Zes verschillende standen
 • Stil
 • Inclusief meubelzuigmond
 • AirClean filter

Nadelen:

 • Zwaar
 • Geen turbo- of parketborstel

Wie een kleine stofzuiger verkiest is best gebaat met de Compact C2 Silence EcoLine van Miele. Je bergt hem compact op door de steel los te maken. Die schuif je gewoon vast aan de zijkant. De stofzuiger bevat een combiborstel met maar liefst zes verschillende standen. Zo gebruik je steeds de gepaste zuigkracht. Dat doet hij trouwens stiller dan gemiddeld, want hij produceert slechts 67 decibel.

Er past 3,5 liter vuil in de zak en de actieradius ligt op elf meter. Daarmee kan je comfortabel werken. Heb je huisdieren, dan kies je beter een model met een turboborstel. Die zit niet in het pakket van Miele. Je krijgt wel een kierenzuigmond en een opzetstuk om meubels te stofzuigen.

Met de afstofborstel zuig je kruimels van tafel of neem je de hoeken van je kast mee. Een aandachtspunt is het gewicht. Voor een compacte stofzuiger, weegt hij behoorlijk veel. Er zijn zeker lichtere modellen te verkrijgen. Wees dus voorzichtig als je de stofzuiger meeneemt naar de bovenverdieping.

Geschikt voor: Tegels en laagpolige tapijten | Geluidsniveau: 67 dB | Gewicht: 6,5 kg

stille stofzuiger met zak
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een stofzuiger met zak?

Er zijn heel wat elementen waar je op moet letten, en op kan vergelijken bij stofzuigers. In onze koopgids voor stofzuigers lees je hier meer uitgebreid over.

Zuigkracht

Belangrijk aan een goede stofzuiger is een sterke zuigkracht. De bedoeling is dat je op een laagdrempelige manier harde vloeren of tapijten kan reinigen.

Zeker wanneer je nadien de dweilrobot wil inschakelen, is het nodig om eerst grondig te stofzuigen. Het vermogen van de stofzuiger geeft je een indicatie van de zuigkracht, maar daarnaast spelen ook andere factoren een rol.

Een efficiënte motor is doorslaggevend. Zo kan de stofzuiger zijn energie op de juiste manier inzetten. Selecteer ook altijd het passende opzetstuk. Hoogpolige tapijten reinig je anders dan parket.

Neem papiertjes of verdwaalde voorwerpen weg van je vloer vooraleer je begint met stofzuigen. Zo raakt de buis niet verstopt. Tot slot vervang je de opvangzak best regelmatig, zodat de zuigkracht van de stofzuiger behouden blijft.

Geluidsniveau

Hoewel het geluidsniveau niet het belangrijkste aspect is van een goede stofzuiger, draagt het wel bij tot het gebruikscomfort. Vooral je huisgenoten of kinderen zullen je dankbaar zijn. Stofzuigers zullen helaas altijd geluid produceren, zelfs als je voor een robotstofzuiger kiest.

Dankzij de nieuwste ontwikkelingen zijn ze gelukkig al een stuk stiller dan vroeger. Zo ligt het geluidsniveau bij sommige modellen zelfs onder de 60 decibel. Dat is stiller dan de gemiddelde wasmachine.

Stille stofzuigers zijn handig wanneer je graag vroeg aan je huishouden begint of een aantal studerende kinderen in huis hebt. Hecht je weinig belang aan het geluidsniveau, dan kan het geluid van een stofzuiger gemakkelijk boven de 75 decibel uitkomen. Het hangt voornamelijk af van wat jij belangrijk vindt in een goede stofzuiger.

Gewicht en afmetingen

Kleine huishoudens zijn gebaat met een compact en licht model. Ook wanneer je klein woont én huisdieren hebt, zijn er compacte modellen met een sterke zuigkracht verkrijgbaar. Check dan vooral of er een turboborstel bij zit.

Een lichte stofzuiger weegt nog geen vijf kilo. De meest compacte modellen hebben een steel die je kan losmaken en vastklikken aan de zijkant. Het is ook mogelijk dat je ruimte krijgt in de stofzuiger om eventuele opzetstukken op te bergen.

Woon je ruim, dan is het formaat slechts bijzaak. Let dan vooral op een voldoende lang snoer. Zo hoef je niet telkens van stopcontact te wisselen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met het gewicht als je trappen in huis hebt.

Een andere oplossing ligt in de aankoop van een extra steelstofzuiger. Deze kan je boven laten staan om de bovenverdieping te reinigen.

goede stofzuiger met zak
Afbeelding: Canva.com

Hoelang doe je met een stofzuigerzak?

Om een goede zuigkracht te behouden, is het belangrijk de stofzuigerzak tijdig te vervangen. De meeste stofzuigers laten je automatisch weten wanneer de zak vol is. Zit er geen indicatie op de stofzuiger, dan merk je dat de zak vol is doordat de zuigkracht verzwakt.

Het is aangewezen de zak op tijd te vervangen. Zeker wanneer je huisdieren hebt, kan een stofzuigerzak een onaangename geur verspreiden. Vervang hem daarom iets eerder. Voor een gemiddeld huishouden zal dit elke twee maanden zijn.

kleine stofzuiger
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het zoeken naar de beste stofzuiger met zak was vroeger een stuk eenvoudiger dan nu. Destijds was de keuze ruim, aangezien alle stofzuigers voorzien waren van een zak. Dit veranderde echter toen Dyson met hun zakloze ontwerp op de markt kwam.

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof stofzuigers met zak uit de gratie zijn geraakt, maar dat is een overdrijving. Voor onze vergelijking hadden we namelijk toch een selectie van ongeveer 35 verschillende modellen.

Stofzuigers met zak richten zich voornamelijk op eigenaren van huisdieren en mensen met allergieën of astma. Het is echter cruciaal om te beseffen dat een HEPA-filter net zo belangrijk is als dit aspect voor jou een rol speelt bij de keuze van een stofzuiger. Daarnaast kijken we naar met zuigkracht, kwaliteit en ontwerp.

Ons onderzoek startte online en werd vervolgens voortgezet in verschillende winkels en experience-centers. We hebben de stofzuigers vergeleken op basis van al hun specificaties en hebben de modellen bekeken en getest waar dit mogelijk was.

Bronnen

Tot zover het artikel beste stofzuiger met zak

Lees meer artikels in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.